Jump to content

1x08 - Bombad Jedi


Recommended Posts

8. rész - Bombad Jedi

 

epguide108.jpg

 

Írta: Kevin Rubio, Henry Gilroy, Steve Melching

Rendezte: Jesse Yeh

 

Helyszín: Rodia

 

Szereplők:

Padmé Amidala - Catherine Taber

Jar Jar Binks - Ahmed Best

C-3PO - Anthony Daniels

Onaconda Farr - Dee Bradley Baker

Nute Gunray - Tom Kenny

Palpatine kancellár (Darth Sidious) - Ian Abercrombie

Gree parancsnok - Dee Bradley Baker

Silood - Tom Kenny

 

Történet

Padmé és Jar Jar Binks képviselő C-3PO társaságában a Rodia nevű bolygóra igyekeznek, melynek népe a háborús intézkedések miatt éhezik. A megérkezésük után azonban Padmé családjának régi barátja, Onaconda Farr szenátor csapdába ejti Padmét, és átadja őt a Rodiára érkező Nute Gunray helytartónak. C-3PO és Jar Jar ezt megtudván igyekeznek kiszabadítani a szenátornőt, míg Padmé szeretné ráébreszteni Onacondát, hogy rosszul választotta meg a partnereit.

 

Érdekességek

- Amidala megemlíti, hogy Farr szenátorral már kislány kora óta ismerik egymást, mikor Onaconda hű szövetségese volt Padmé apjának. Ez némi ellentmondást eredményez, ugyanis nem világos, milyen szövetségese lehetett Ruwie Naberrie a rodiai szenátornak. Bár Padmé apja karrierje során volt tanár, építész és kisegítő munkás, így könnyen lehet, hogy a szenátusban is támogatókat szerzett.

- Amidala turbánja hasonlít arra, amelyet az ep2-höz terveztek a fehér testhez álló ruha kiegészítéseként, de végül nem használtak fel. A fejdísz korábban már látható volt a mozifilmben az eredetileg tervezett fehér színben.

- A rodiai általános üdvözlési forma az, hogy a kezüket nyitott tenyérrel keresztben összeteszik, majd fejet hajtanak. Ez megfigyelhető, mikor Gunray megérkezik a Rodia-ra.

- Bár az epizód végén Farr szenátor Bombad mesternek nevezi Jar Jart, a párbeszédet, melyben afféle bemutatkozásként elhangzott volna Jar Jar Jedi neve, kivágták.

- A kwazel maw csiga Ralph McQuarrie ep5-höz készült mocsári csiga koncepciója alapján készült, melyet a Dagobah-n láthattunk volna.

S01E08a.jpg

 

S01E08b.jpg

- A forgatókönyv egy korai vázlatában még Quinlan Vos is szerepelt, aki az Erőt használva elérte volna, hogy Jar Jar tényleg Jedinek tűnjön. Végül Vost „kivágták”, mert a stúdió a sorozat készítésének korai szakaszában nem tudott még túl sok új karaktert létrehozni (például a filmben néhány háttérszereplő Palpatine vagy Obi-Wan testét kapta meg).

- Mikor Jar Jar veszi fel a Jedi köntöst, azt mondja, hogy „A szemema beragadt az ujjba.” („Mesa eyeball styck in da sleeve.”) Holott a sorozatban szereplő Jedi köntösöknek egyáltalán nincsen ujja, mind olyan, mint Dooku gróf palástja (ami kicsit szintén eltér filmbeli megfelelőjétől, mivel kapott egy csuklyát).

- Ez az egyetlen rész, amiben Achmed Best adja Jar Jar hangját. Az 1x12 The Gungan generalban, az 1x17 Blue Shadow Virusban és az 1x18 Mystery of a Thousand Moonsban BJ Hughes játssza Jar Jart.

 

 

Pár kitétel.

 

1. A letöltéssel és a felirattal kapcsolatban itt találsz információt. Ezt a topikot ne erre használd.

2. Amennyire az lehetséges próbálj meg az adott rész keretei között maradni.

3. A történet elemeit ne rakd spoiler gomb mögé. Itt az epizód konkrét történéseit tárgyaljuk ki.

4. Csak akkor szólj hozzá a témához, ha már láttad az aktuális részt.

5. Tartsd be a fórumszabályzatban leírtakat.

Edited by Ody Mandrell
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Nah jöhet a kövezésem.

 

Bocsi emberek, de nekem ez a rész, hát...iszonyat volt. Annyira komolytalan volt, hogy élvezni is alig tudtam a poénokat.

Pedig volt benne jópár. 3po tól is féltem, de ő még nem is volt baj, de Jar JAr. OMG. Annyira elrontotta az élményt, és miatta persze a többi dolog is komolytalan lett. Ott van több tucat droid, pusztító és senki még nem el sem tudja találni??? Inkább a lába elé céloznak...meg ienek. Hát nem tudom de ezzel nálam teljesen elrontották.

Viszont a többi az pozitívum, látvány, zene.

És 2x is volt egy halvány remény arra h JJ elhunyt...de mégsem... ;) Na mind1, majd legközelebb. :nana:

Azt hiszem ezt a rész nem mostanában fogom újra megnézni, és abban is biztos vagyok, hogy mindenki másnak be fog jönni JJ b*romkodása, de nem baj.

Link to comment
Share on other sites

Nekem nagyon tetszett! Persze, komolytalan volt az egész, de én végigkacagtam, nagyon jó volt. És persze az sem mellékes, hogy mi fog történni Mr. Gunrayjel... kíváncsi vagyok már előre is.

 

Összességében, nálam minden klappolt ennél a résznél, épp csak a hangulata volt tökéletesen eltérő az eddigiektől, de szerintem néha kell ilyen lazább rész is. Ha persze a sorozat ezt az irányelvet követi, az nem lesz túl szerencsés, de hiszem, hogy ez csak egy kis kitekintés volt a háború vicces (Jar-Jaros) oldalára :)

Link to comment
Share on other sites

Ez a rész olyan Jar Jaros volt. Szvsz sok anti-Binksnél ki fogja verni a biztosítékot, de kit érdekel. Nekem nagyon tetszett. A legjobb ep1-es JJ pillanatokat idézte. Ráadásul, sokkal jobb lett, mint vártam. Egyrészt, láthattuk a Rodiát. Aztán, ahhoz képest, hogy ismerjük a történet végkimenetelét, egy ismert szereplővel képesek voltak fordulatot hozni, nevezetesen Gunray elfogásával. Már lelkiekben felkészültem, hogy egy újabb szepi szaladást láthatunk, erre a gugac legyúrta a hajóját. Elfogták, azt hiszem, a kiszabadítása lesz az első Konföderációs győzelem. De vajon hogyan s miként? Remélem nem egyszerűen lesz elintézve. Külön pozitívum, hogy Jar Jarnak Achmed best volt a hangja, amin Anthony Daniels mellett nagyon jó hangulatot adott a karaktereknek. És egy kis apróság, ami szintén bejött: a 66-osban résztvevők közül újabb klón került képbe: a zöld figura Gree parancsnok volt, akit Yoda fejez le a Kashyyykon. És kaptunk egy új állatkát is.

Ami nem jött be, az az elején a can-cell, és a pislogó rodiai. Ahogy az Adywanos felújításban, itt sem jött be. Egy rodi ne pislogjon. Na jó, ettől nem fog leszerepelni a rész :)

Edited by Dzséjt
Link to comment
Share on other sites

Nagyon jó kis rész volt ez! Jar-Jart látni kimondottan üdítően hatott, így Thripióval párosban meg pláne. :) Eleve az ötlet tetszett, hogy a hosszú fülű Jedi-nek adja ki magát, és ezt még páran el is hiszik... :)

Nekem sem volt sok az idétlenségből, jó arányon belül maradt a komikum az akcióhoz képest. Most nem számítva a droidok bénázásait, ami már, bár változó arányban, de sztenderdnek tekinthető, az ezen túlmutató egy-egy ilyen könnyedebb rész abszolút hozzátesz a sorozat érdemeihez, szinesíti a palettát. És ezzel (mint az előző epizóddal is, ahol Artu körül forogtak az események) a gyerekeknek is kedveznek, akik nagyon bírják az ilyeneket. :D

Link to comment
Share on other sites

És van még egy nagy pozitívuma a résznek, amit így második végignézéssel feltűnt. Megtudhatunk néhány dolgot Padmé családjáról. Onaconda Far a Naberrie család régi barátja, és, hogy valaha Padmé apja, Ruwee volt Naboo szenátora (gondolom, Palpatine előtt).

 

Padmé meg itt olyan, mint Lara Croft. Ide-oda ugrál, karatézik, osztja az ellent :)

Link to comment
Share on other sites

Onaconda Far a Naberrie család régi barátja, és, hogy valaha Padmé apja, Ruwee volt Naboo szenátora (gondolom, Palpatine előtt).

Még nem láttam ezt a részt, majd akkor fogok átfogó elemzést írni róla, majd ha készen lesz hozzá a felirat, de Dzséjt... A kommentárod itt annyira hibádzik. Mint az enyém a Dooku Grófos topikban. Az egyik Star Warsos képregényben derül ki, hogy Palpatine elődje egy Ronhar Kim nevű Jedinek az édesapja volt, Vidar Kim. Akit "rejtélyes módon" eltettek láb alól, és ekkor lett Palpatine Naboo szenátora.

Link to comment
Share on other sites

Hát igaz, ami igaz : sokkal rosszabra számítottam. :)

Pozitívumként itt van Nute Gunray, egy hipercool Padmé és némi új információ.

A poénokból viszont már igencsak elegem van. Ha napi sorozat lenne a TCW, akkor oké, de így?? Jó, hogy a célközönség a "fiatalabb" korosztály, de nem kéne ennyire túlzásba esni. Ha SW-ról van szó, nálam kevés olyan dolog van, ami nem tetszik, ez a rész viszont szerintem egyértelműen az eddigi leggyengébb.

 

És mint azt egy másik topicban is írtam: a háború nem a poénokról szól.

 

:)

Link to comment
Share on other sites

Még nem láttam ezt a részt, majd akkor fogok átfogó elemzést írni róla, majd ha készen lesz hozzá a felirat, de Dzséjt... A kommentárod itt annyira hibádzik. Mint az enyém a Dooku Grófos topikban. Az egyik Star Warsos képregényben derül ki, hogy Palpatine elődje egy Ronhar Kim nevű Jedinek az édesapja volt, Vidar Kim. Akit "rejtélyes módon" eltettek láb alól, és ekkor lett Palpatine Naboo szenátora.

Ha kettővel, vagy öttel, vagy kétszáz évvel volt Palpatine előtt, akkor is az elődje, nem?

Link to comment
Share on other sites

Háááát én is szakadtam néhol a röhögéstől. :) Jar Jar hozta önmagát. A Trisó szöveg volt a halálom. Azon vagy két percig folyamatosan nevettem. :) Valóban jól volt elhelyezve a hangsúly, mert az ökörködések mellett a történet is remek volt! Én a végén csak pilláztam, hogy Gunray -t elkapták. Abban a hitben voltam, hogy valaki majd megmenti, de sehol semmi felmentő sereg. Érdekes lesz a folytatás. Jar Jar -t meg továbbra is csípem hiszen ő annyira bohókás, hogy ebbe a háborús korszakba is tud lazaságot vinni. :D Remek poénjai voltak (már aki kedveli ezt a fajta burleszk humort).

Edited by Ody Mandrell
Link to comment
Share on other sites

Ez volt az eddigi leggyengébb rész szerintem is....de azért aranyos volt. Bár számomra a klónháború nem erről szól, és ha nem kéne egy hetet várni 22 percnyi Star Wars életérzésért, nem is bánnám annyira. De így, egy kicsit bánom. Remélem több ilyen rész nem lesz, sajnos Jar Jar az új részek vitathatatlanul leggyengébb láncszeme, és ha megteszik főszereplőnek, ez még inkább megmutatkozik. De persze szeretem Jar Jart...még mielőtt bárki is letámadna, csak jó lenne hanyagolni. :)

 

Azért voltak pozitívumok ebben a részben, nem is kevés. Note Gányééé például jól sikerült animáció lett. Rodia kivitelezése is tetszett és sajnálom, hogy nem egy komolyabb részben szembesülhettünk vele. Jó volt továbbá, hogy ródiai nyelven is beszélte, nem csak ?angolul?.

És persze Padme egy nagyon jól sikerült és határozott női karakter, jól áll neki az akciózás.

 

Ami a leginkább tetszett az pedig a vizi lény ami egy meglévő Ralph McQuarrie festémnyről mászott le. Csodálatos ahogy felhasználják a régi koncepteket!

 

http://img519.imageshack.us/img519/4369/mcqdagobah1qg9.jpg

Link to comment
Share on other sites

Rendben volt ez a rész. Kicsit tartottam tőle, mert szerintem jobban müködött volna egy komor, sötét epizód után, egyfajta felüdülésként. De igy is okés volt. Jar Jar mondjuk szerintem viccesebb az ep.1-ben és az ep.2-ben és itt néha nekem is sok volt, de összességében mint "Jar Jaros epizódból" végülis kihozták amit ki kellett vagy lehetett. Igazából szerintem ott volt igazán mókás az egész amikor Jar Jarról beszéltek: amikor Padmé kérdezgeti 3PO-t hogy mitől lett oda a hajójuk, majd látjuk amint a "bünös" a nem kivánatos mentőakcióba beleélve magát mászik fel valami indán az kifejezetten jópofa volt.

 

A rodianoktól kevesebb pislogást vártam volna, de egyébként nagyon jók voltak: a bolygójuk, a vezetőjük, a zenei témájuk, minden.

 

Összességében hozták azt, amit ettől a résztől várni lehetett. Ami pedig a következő részeket illeti

Cloak of Darkness, Lair of Grievous... a következő két epizód elé igen komoly elvárásokkal fogok leülni, de valami azt sugja hogy nem fogok csalodni :)

Edited by Ody Mandrell
Link to comment
Share on other sites

Hááát... Igen. :D

Egyébként úgy értettem, hogy a közvetlen elődje. ;)

Én nem, igaz, hülyén írtam. Tehát, Palpatine előtt volt, nem Amidala és Palpi között. Így próbáltam kidadogni :)

 

Tudtam, hogy ezt fogod írni. :D Egyébként én is erre gondoltam második körben.

Nofene, hát te is Bombad Jedi vagy? :D

Link to comment
Share on other sites

Hát ez nagyon jó volt.Én személy szerint szeretem Jar-Jart.Egy jobb kor szimbolikája a Galaxisban.Amikor ráejtette a mágnest a hajóra le kellett állítanom a lejátszást, mert nagyon röhögtem azon az arckifejezésen amit utána vágott.A Trisó is nagyon jó volt.Vagy az is nagyon jó volt amikor kérdezi, hogy: Jedi?Hol? ;)

A háború nem csak lövöldözésről szól.Van diplomácia is.

Link to comment
Share on other sites

Állati jó rész volt, nagyon jó poénokkal, pl.:

 

-A hajó elpusztult...

-Harci droidok??

-Nem

-Jar-jar?

-Jar-jar!

________

a Jedi az utolsó reményünk...

________

Egy Jedi köpeny Padmé hajóján.(vajon kijé???)

________

Ahogy Padmé eljátszotta, hogy a Jedi bejutott a cellájába.

 

A története is jól meg volt szerkesztve, és a zene is ott volt.

Link to comment
Share on other sites

A háború nem csak lövöldözésről szól.Van diplomácia is.

És van Jar Jar is. Őt azért ne említsük egy lapon a diplomáciával, inkább a katasztrófával :)

Azért az is tetszett, hogy burkoltan, de hallhattuk Palpatine véleményét Jar Jarról. Így leszólni azt, aki olyan sokat segített a terveiben ;)

Link to comment
Share on other sites

Nos... Még mielőtt megnéztem volna ezt a részt, tele voltam előítéletekkel. Merész vállalkozás volt egy egész epizódot a világ leggyűlöltebb filmszereplőjének adni. Úgy gondoltam, hogy ezt a részt maguk a készítők sem gondolták komolyan. De a Wookieepédián olvastam, hogy ugyanaz írta a forgatókönyvet, aki a "Tag & Bink" sorozatot, ami kimondottan vicces volt.

Rodia látványvilága... Egyszerűen lenyűgöző! Mindig is imádtam a Star Warsban, hogy majdnem minden részben valami új, eltérő klímájú bolygóra látogatunk el. Az a sok apró kis sziget, azokkal a pálmafaszerű növényekkel... Zseniális! És maga a város, ami ilyen buborékszerű védőburokkal van körbevéve... Szóhoz sem jutok. És a zene, amit írtak hozzá... Engem erősen emlékeztetett a Trója, és a 300 zenéjére, ami egyáltalán nem baj.

Aztán gyönyörű látványvilág után következett Onaconda Farr... Nem magával a karakterével van bajom. Az kimondottan tetszetős, ahogy Lando Calrissian módjára elárulja Padmét. A bűntudat, amit érez, szinte teljesen átjön. Nagyon jól megcsinálták, ahogy vívódik magában.

Amivel viszont problémám volt, maga a karakter modellezése. Már az előző két részben is zavart, hogy Gha Nachkt számomra egyáltalán nem hasonlított egy Trandoshanra. A Rodiánok esetében persze már nem olyan nagy a baj. Az, hogy a tipikus Rodián mélyfekete szemszínt lecserélték erre a csillogó opálszínű szemre, nem volt rossz húzás, de azért még is inkább a mélyfekete mellett tettem volna le a voksomat. Azon viszont meglepődtem, hogy pislogott... Tudtommal a Rodiánok nem pislognak, vagy csak én tudom rosszul? Mert ha visszaemlékezek, nekem nem rémlik, hogy Greedo egyszer is pislogott volna... Nah, mindegy. De amit iszonyatosan elrontottak, az a hangja. Utólag ellenőriztem le a Wookieepédián, hogy jól gondoltam-e, és igazam volt. Neki is Dee Bradley Baker adja a hangját, mint az összes többi klónkatonának, és szinte teljesen ugyanaz a hang. Nem úgy, mint Corey Burton esetében, aki mind Dooku grófnak, Whorm Loathsom tábornoknak, Zironak, és Katuunko királynak adta a hangját, és ott szinte nem lehet észrevenni azt, hogy mindegyiknek egy ember adta a hangját. Továbbá... Egy Rodián nem így beszél, mint bármelyik másik lény, hanem ilyen furcsán, visszhang szerűen. Ezt nagyon hiányoltam.

Jar Jar baromságairól most nem óhajtok hosszabb távon beszélni. Nekem a Bajlós Árnyakban egy-két poénja, mint például amikor Qui-Gon Jinn elkapja a nyelvét, kifejezetten bejött. Továbbá a filmekben is volt, hogy egy poénja vagy bejött, vagy nem. Itt is elég vegyes képet mutatott számomra. És az, hogy személyesen Ahmed Best adta a hangját, az nálam mindenképpen egy plusz pont.

És ami abszolút megkoronázása az epizódnak... Hogy végre nem Grievous tábornok, hanem Nute Gunray került a középpontba, és teljesen visszaadták azt a pökhendi karakterét, amit a filmben megtapasztalhattunk. Nagyon örültem a szereplésének.

Gree parancsnok megjelenésének is örültem, remélem idővel Appo, Neyo, és a többiek is feltűnnek majd. Jah, és a két kedvenc poénom a C-3PO, és a Padmé közötti beszélgetés, hogy mi történt a hajójukkal, a másik pedig amikor C-3PO megdicséri magát, miután elküldte a droidokat.

 

Annyira gáz, hogy a Cartoon Network így spórol a sorozattal. Tudják jól, hogy csak az első évadot adják le ők, ezért addig húzzák az időt, ameddig lehetséges. Ahelyett hogy jövőhét pénteken leadnák a Cloak Of Darknesst, inkább leadják a Malevolence Trilógiát. Szánalmas...

Link to comment
Share on other sites

Én se értem ezt az időhúzást, de hogy a második évadot már más csatorna adná le ez nekem új!

 

A részről... Nem volt teljesen világos, hogy most akkor Onaconda és Padmé összejátszott? A végén volt egy ilyen utalás. Aztán Jar Jar beszélgetése a mocsárral is remek volt, főleg mert végre hallhattuk hogyan beszélnek a Gunganek. Egyébként mintha az egész város a mocsárra épült volna, alattuk pedig a vízi világ élőlényei úszkálnak. Kifejezetten tetszett ez az ötlet, megspékelve a csapóajtókkal, amik a víz alatti világba vezetnek.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text .   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored .   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information