Ugrás a kommentre
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Star Wars SAGA Fórum és Hírportál

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.
A fórum támogatása

Melyik a kedvenc nyitójeleneted? 36 felhasználó szavazott

1. 1. Melyik a kedvenc nyitójeleneted?

• ep1
      2
    • ep2
      3
    • ep3
      23
    • ep4
      5
    • ep5
      2
    • ep6
      1

Kérlek lépj be vagy regisztrálj a szavazáshoz.

Ajánlott hozzászólás

Hozzászólás ideje:
  • Szerző

Egyetértek! :)

Sorrendem: 4, 3, 5, 1, 6, 2

Nekem: 4, 6, 3, 5, 2, 1 - hiába, a felülről bekúszó csillagrombolóktól kiver a gyönyör! :)

Hozzászólás ideje:

Az én sorrendem: 3, 4, 6, 5, 1, 2. Szoros a verseny, de a Coruscanti csatába ahogy belecsöppenünk és a zene hozzá számomra überelhetetlen. :)

Hozzászólás ideje:

Anno az ep5-re voksoltam, és valamennyire még mindig tartom. Van valami méltóságteljesség abban a jelenetben. Nem látvánnyal üt, hanem csak annyival, hogy csendben, méltóságteljesen repül egy csillagromboló. Benne a Birodalom fenyegetése, már jelezve, amit a cím nem csak sugall: a Birodalom most bizony visszavág.

Persze az ep3 továbbra is ott van szorosan a nyomában. Az a moziélmény, amit az nyújtott, kevés film tudta csak megközelíteni. Eleve az, hogy az ember öt film után nem számít már ilyen intenzív nyitásra, vizuális orgiára. Emlékszem, szó szerint kerestem a joystick után kaptam. A mai napig a legjobb űrcsata az, amit az ep3 produkált - persze sajnos mostanában nem is tobzódunk igazán űrcsatákban.

Az ep2 nyitánya jön nálam ezután, mert az ep3-hoz hasonlóan ez is szokatlan a többi filmhez képest, viszont ez másképpen. Mindegyik filmnél lefelé indul el a kamera a szövegek után, és bizony négy SW után az ember automatikusan így irányozta be a szemét. De Lucas pofátlan módon ebben az egy epizódban fölfelé indított, és én szó szerint beleszédültem ebbe. Apró nüansz, de ez is jelzi, hogy ez a rész kicsit más, mint a többi. Ráadásul az egész nyitójelenet valami zseniálisan baljós. Vizuálisan még kicsap egy kicsit Lucas a néző felé, hiszen az űrhajókat fejjel lefelé állítja nekünk, szó szerint biztosítva, hogy ennél az epizódnál feje tetejére áll a Galaxis. Aztán lemegyünk a ködbe burkolózó Coruscantra. Ha az ep5 nyitánya a Birodalom fenyegetését prezentálja, akkor az ep2 nyitása a Sötét Oldalt. Átláthatatlan, borús, komor, és kifordult, a normálistól eltérő.

Ezt követi aztán az ep4 nyitása. Bár mivel már az anyatejjel is Star Warst szívtam magamba a Star Trek és a Power kapitány mellett, így gőzöm sincs, miképpen éltem meg ezt a nyitányt. Nekem az efféle látvány mindig is természetes volt, legalább annyira, mint az, hogy Vader Luke apja, szóval semmi megdöbbentő nem volt benne, mire ésszel is felfogtam a dolgot. Így ez az ütés nálam már célt tévesztett, de el tudom képzelni, hogy ez úgy hatott '77-ben, mint az ep3 '05-ben. Ami engem megfog ebben a nyitásban, az korábban az volt, hogy egy böszme nagy űrhajót látok bitang közelről elrepülni. Star Trekes fejjel - kiskoromban jobban szerettem, ne vessetek meg :D - az ilyen nagy hajók ritkaságszámba mentek (Enterprise 300+ méter, cöcc), ráadásul itt még lőnek is egymásra, mint a részeg cowboyok. Szóval az intenzitása, a tűzereje ennek a jelenetnek a mai napig beránt a filmbe. Mellesleg, az ep1-2-3 után durva, hogy a bolygó, ami a maga durvaságával is még az egyik legbékésebb világ volt (Coruscant, Naboo, Geonosis, Kamino, stb. mindenhol dúlt már valami nagy csata), ráadásul pont itt tette le a fonalat az ep3, egy békés, reménykeltő jelenettel, most egy heves adok kapokkal nyit, tovább tetézi ezt a beszippantó érzést.

Ezután jön az ep6, ami akár az ep4 inverze, és az ep5 felturbózása is lehetne. Egyrészt, a beállítás totál ugyanaz. Alul egy "bolygó", felette egy hold, és az egész fölött elrepül egy csillagromboló. Csak itt nyugi van. Ám mivel az a hold nem hold, hanem egy megrágott, egy egész bolygó elpusztítására képes űrállomás, és az egész jelenet meglepően csendes, a zene meg már-már idilli, sugározza azt, amit az ep5 nyitása, ellenben az ember azt érzi, hogy ez az ep4 nyitása nyugodt környezetben. Mondjuk az ep6-ra amúgy is kicsit jellemző, hogy itt-ott újrahasznosították az ep4 egyes elemeit. De pont emiatt a kevert érzés miatt előzi be....

Az ep1-et. A nyitás tökéletesen illik a sorozat nyitásához. Semmi extra, semmi in medias res, nincs csata, se másfelé repülő kamera, se fenyegetés, se nyúlás az előző részből. Csak egy fegyvertelen diplomáciai hajó repül békésen a célja felé, hogy rendezzen egy diplomáciai bonyodalmat. Sehol a jó öreg világmegmentő sztori, hétköznapi esemény a Galaxis bármely pontján. A kis mag, amiből aztán kinő a Star Wars. És most, hogy ez így megfogant bennem, máris kedvem lenne az ep6 elé helyezni...

Hozzászólás ideje:
  • Szerző

Fú Dzséjt, ezt nagyon szépen leírtad!

Fel van adva a lecke az Ep7-nek egy jó nyitójelenethez. :)

Hozzászólás ideje:

És a Holiday Special nyitójelenete az már smafu? Ha azt nézzük, hogy melyik nyitójelenet szabadítja fel a legtöbb érzelmet (könnyesre röhögöm magamat, annyira sz@r, gagyi, fostalicska), akkor helye van a listában! :P

Parókás Mark Hamillnél nincs és nem is lehet rosszabb nyitányt még csak elképzelni sem.

Luke_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

:lol2:

Egyébként EPIV. Soha olyan hatásosan nem kezdődött még film. Lélegzetelállító, földbedöngölő és nagyszerű.

Szerkesztve: - Zééé

Hozzászólás ideje:

És most, hogy ez így megfogant bennem, máris kedvem lenne az ep6 elé helyezni...

Szép összefoglaló. És ezzel az utolsó mondattal kb. kifejezted azt, amit én is érzek a témával kapcsolatban: nagyjából mindig az a nyitójelenet a legjobb, amit épp látok. :) Mindegyik film első jelenete illik az adott történethez, épp ahogy írtad. De azért kettő kiemelkedik számomra is a többi közül, mert mindkettő különleges: az Ep4-é, mert nekem az pont olyan élmény volt, mint Lencinek, és az Ep3-é, ami egyrészt annyira lendületes és magával ragadó, ahogy egyik másik sem, és mert az a legkedvencebb Saga filmem nyitánya! De a többi között már nem tudnék sorrendet felállítani.
Hozzászólás ideje:

Egyébként EPIV. Soha olyan hatásosan nem kezdődött még film. Lélegzetelállító, földbedöngölő és nagyszerű.

Egyszeri alkalom. Azóta kb. 1 millió és kettő hatásosabb film kezdés volt, de a korszak alkotót mindig nagy becsben tartják. :P

Hozzászólás ideje:

Nálam továbbra is az EP4-é minden idők leghatásosabb nyitójelenete, beleérte a Star Warson túli filmeket is. Ezerszer láttam, de még most is ugyanazt a lélegzetelállító, hátborsódzó érzést érzem, mint legelőször, amikor VHS-en néztem meg. :) Az EP3 hasonló, de azért nálam a trónról nem tudta letaszítani a negyedik rész filmkezdését.

Hozzászólás ideje:

Ha csak tényleg a szűk nyitójelenetre, azaz az első néhány másodpercre koncentrálunk, akkor nekem is az Ep.3 viszi a prímet. Mindazonáltal az összes többi nyitójelenetet remeknek tartom és szoros a "verseny" köztük. :)

• 1 hónappal később...
Hozzászólás ideje:

Szvsz, kettő jelenet az, ami mindent visz. A kettő közül nem tudok különbséget tenni, egyformán nagyon hatásosak.

Az egyik az ep IV, a csillagrombolóval, amikor elmegy az ember feje fölött. A hm-ben úgy dübörög a subwoofer, majd leesik a fejem. :)

A másik meg az ep III, a kötelékrepülésből egy bazi nagy csatába! Az üstdobok (??) meg olyan hangulatot kölcsönöznek, ami utolérhetetlen. :)

• 10 hónappal később...

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Írj hozzászólást most, és regisztrálj később. Amennyiben már regisztráltál, lépj be a fórumra és szólj hozzá a témához.

Vendég
Új hozzászólás

Jelenlévő felhasználók 0

• Egy regisztrált felhasználó sincs ebben a topikban.

Fontos információ
A webhely használatával elfogadod és egyetértesz a fórumszabályzattal.

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.