Ugrás a kommentre
Darth Sky

Delilah S. Dawson: Phasma

Hogy tetszett a könyv?  

2 felhasználó szavazott

 1. 1. Milyen osztályzatot adnál a könyvnek?

  • 1
   0
  • 2
   0
  • 3
   0
  • 4
   1
  • 5
   1


Ajánlott hozzászólás

Az EP7 után emelni akarják a tekintélyét, hogy előkészítsék az EP8-as badass karaktert. :D A borító nagyon király.

Bejegyzés megosztása


Link a bejegyzéshez
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Megjött a második Del Rey kötet, ami számomra érdektelen. Reméltem, hogy valami jobb témával állnak elő. Azt se hittem volna, hogy fél éves megjelenési perióduson belül már a második Del Rey kötetre mondom azt, hogy nem igazán érdekel.

Gray Leia regényét várom, ahogy a Legends of Luke Skywalker-t is, remélem mindkettő fiatal felnőtt regény lesz.

Bejegyzés megosztása


Link a bejegyzéshez
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Ebben nem kételkedek, de ez nem változtat az érzéseimen. Ahogy abban is biztos vagyok, hogy rajtam kívül is vannak olyanok, akiket Phasma kevésbé mozgat meg. Ahogy szétnéztem máshol, voltak, akik hasonlóan vélekedtek, mint én.

Bejegyzés megosztása


Link a bejegyzéshez
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Szerintem többen vannak akiket érdekel, nyilván ezért is lesz róla könyv. Plusz fel akarják hozni a TLJ-re. Az előzetesben egyedül félelmetesebb volt mint az egész VII-ben.

Bejegyzés megosztása


Link a bejegyzéshez
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Érdekes egy könyv lesz ez. Az EpVII -ben lévő kevés jelenete miatt gondoltam, hogy nem fogják annyiban hagyni a karakterét. Bár eddig nem igazán győzött meg( annyi kevés jelenet miatt meg pláne ), de az EpVIII előzetesében vagány volt. :)

Szerkesztve: - Bence1997

Bejegyzés megosztása


Link a bejegyzéshez
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Nem tudok azzal mit kezdeni, hogy többen lennének azok, akiket érdekel a könyv. Az ilyen dolgok az ember személyes érzelmeit, vagy érdeklődését nem befolyásolják.

Ennek ellenére remélem, hogy jó lesz. Hátha pozitívan csalódok.

Bejegyzés megosztása


Link a bejegyzéshez
Oszd meg ezeken az oldalakon:

A karakterplakátok után most megérkezett a "Journey to the Last Jedi" kampány részeként megjelenő Phasma című regény leírása is:

 

"Mélyen az Absolution csatacirkáló belsejében az Ellenállás elfogott kémnőjének brutális kínvallatást kell elszenvednie. Kínzója nem más, mint a vörös páncélú rohamosztagos, Cardinal. A férfi azonban nem azt akarja kiszedni belőle, hogy milyen fedett küldetésre küldték az Első Rend ellen.

 

A rejtélyes rohamosztagos Phasma múltjára kíváncsi - bármiféle régóta titkolt botrányra, árulásra vagy személyes problémára, amit azután gyűlölt riválisa ellen fordíthat, így gyarapítva saját hatalmát és kiváltságait az Első Renden belül. Foglya birtokában van az általa áhított információnak, de nem adja könnyen magát. Ahogy a nő és fogva tartója fáradhatatlanul vívja az elmék harcát, melynek során a rab az életéért próbál alkudozni a tudásáért cserébe, szép fokozatosan kibontakozik a rejtélyes Phasma története. Ez az információ pedig több mint veszélyessé válik, amint Cardinal a birtokába jut - főleg akkor, amikor az ellenfele haragja lesújt rá."

Szerkesztve: - tomcsi80

Bejegyzés megosztása


Link a bejegyzéshez
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Mi a szösz, Phasma régen a "jók" oldalán harcolt? :hmm:

A Vérvonalból már kiderült, hogy nagyon sok "jó" pártolt át az Első Rendhez évekkel az ep7 előtt. Phasma is köztük lehetett.

Bejegyzés megosztása


Link a bejegyzéshez
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Ha így van, engem nagyon érdekelne, hogy Phasma vajon érdekből vagy meggyőződésből csatlakozott az Első Rendhez, és hogy bármelyik is a helyzet, mi volt a háttérben. Egyébként belőle valahogy a meggyőződést nézem ki.

Bejegyzés megosztása


Link a bejegyzéshez
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Az enciklopédiában a leírása is azt sugallja, hogy inkább a meggyőződés vonzhatta (ha tényleg a másik oldalról állt át) az Első Rendhez.

Bejegyzés megosztása


Link a bejegyzéshez
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Egész jó könyv volt. A sztori röviden annyi, hogy Cardinal elfogja az ellenállás egyik kémjét, Vi Moradi-t. Titokban tartja fogságban, olyan információk reményében, amikkel meg tudná buktatni Phasmát, mivel tudja, hogy a kém korábban járt Phasma szülőbolygóján a Parnassos-on.  A 400 oldalból kb. csupán 100 játszódik a jelenben, a többi 10 évvel korábban a Parnassos-on. A múltban játszódó részt Vi Moradi elmesélésében ismerjük meg, aki pedig Phasma klánjába tartozó Siv-től hallotta a történteket. A múltban feltűnik, még Brendol Hux is, aki fontos szereplő lesz. A Parnassos-on játszódó rész Mad Max féle kalandként írható le. A jelenben játszódó részekben Cardinal kínozza, eteti, és ittatja Vi-t (hogy életben maradjon, és tovább mesélje Phasma titkait) , ezenkívül betekintést nyerhetünk a rohamosztagosok kiképzésébe, és abba, hogyan alakítják őket szinte agymosott számozott katonákká. 

Ami kicsit furcsa, hogy Phasma olyan erősnek, ravasznak, és könyörtelennek van bemutatva, hogy ennek tükrében kicsit vicces ahogy az Ébredő erőben egyből kikapcsolja a Csillagpusztitó védelmét.

Az utolsó Jedik hajnala felirat itt is egy jó kis marketing fogás, ahogy az Ébredő erő esetében is volt.

Spoiler

Egyébként szép kis emberekből áll az Első rend. Kylo megöli az apját. Phasma megöli a saját klánját. Hux Phasmával megöleti a saját apját. Igazi "példaképek".

 

Még azt is megtudjuk a könyvből, hogy Phasma Palpatine nabooi jachtjából készítette a króm páncélját. Ezzel a jachttal zuhant le Brendol Hux a Parnassos-on.

 

Bejegyzés megosztása


Link a bejegyzéshez
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Phasma

 

Szóval mit lehet mondani egy karakterről, akinek a filmekben semmiféle személyisége nincs és egyáltalán nem ér el semmit? Van ennek a könyvnek egyáltalán értelme? Nos a válasz egy nagy betűs IGEN! Parnassos képében az egyik legérdekesebb SW bolygót ismerhetjük meg. A kánonban ez már a sokadik poszt-apokaliptikus világ ahol egyszercsak minden elcsesződött, de egyik hasonló planéta se volt ilyen szinten kidolgozva. Tetszik hogy egy olyan törzs szemén át ismerjük meg Parnassost amely maga is alig van képben azzal hogy mi történt a bolygóval: csak annyi tiszta hogy valaha volt egy aranykorszak, de most roncsok között tengődnek, táplálék alig van, a Nap kis hiján megöli őket, a tengerszint folyamatosan emelkedik és az emberek ha életben akarnak maradni akkor az elhúlott társaikból készitett kenőccsel kell kenegessék magukat. A számuk folyamatosan apad, gyerekek alig születnek, érződik hogy a bolygó haldoklik bár nem tudni hogy egész pontosan miért. Ebbe a "pokolba" zuhan le véletlenül a filmekből ismert Hux faterja egy pár rohamosztagossal együtt. A sztori nagyrészt egyetlen nagy kalandra van felhúzva: az idősebb Huxnak és néhány helybélinek -köztük a törzs egyik harcosával Phasmának- el kell jutnia valahogy az Első Rend lezuhant gépéhez és segitséget kell kérniük. 

Ennek a kalandnak a során lassan kibontakozik a bolygó múltja miközben egy sor poszt-apokaliptikus közösségbe futnak bele a "hősök". A könyv egyik legfőbb erénye, hogy nagyon más, mint a legtöbb Star Wars regény. Nem csak egy erőltetett felkonferelása egy filmes karakternek, hanem az írónőnek láthatóan tényleg lapult a batyujában egy-két érdekes ötlet, amit meg akart osztani. Nekem egyébként a könyvben látható Phasma nem ütközik a filmbelivel: többek közt az is kiderül, hogy Phasma nagyban csokizik az egész Első Rendre. Csak annyiban érdekli a Rend sorsa amennyiben az ő ügyét szolgálják. 

 

A másik: amiért nekem nagyon tetszenek a mostani ep.6 utáni könyvek azaz, hogy az egész kicsit olyan mint valami nagy kirakós lenne. Egyelőre fogalmunk sincs, hogy miként alakult ki az Első Rend és hogyan erősödött meg, de folyamatosan csepegtetik az infókat. Itt például a Hux család dolgaiba nyerünk egy pici betekintést és abba hogy miként is került Armitage Hux az Első Rend legfelsőbb vezetői közé. Nagyon örültem mikor Sloane-t megemlítették. Ő nála mondjuk óriási a ködösités. Konkrétan egyelőre csak annyi egyértelmű, hogy ott volt az Első Rend felemelkedésénél, tehát nem fejezték le miután bedokkoltak az Eclipse-re az Aftermath trilógia végén. Már ha valaki emiatt aggódott :D

Összességében a kánon regények közül nálam a Phasma egyértelműen a jobbak közé tartozik.

 • Tetszik 4

Bejegyzés megosztása


Link a bejegyzéshez
Oszd meg ezeken az oldalakon:
2017. 12. 04. - 21:45, luke19 írta:

Ami kicsit furcsa, hogy Phasma olyan erősnek, ravasznak, és könyörtelennek van bemutatva, hogy ennek tükrében kicsit vicces ahogy az Ébredő erőben egyből kikapcsolja a Csillagpusztitó védelmét.

Szerintem a filmbeli és könyvbeli (valamint képregénybeli) Phasma viselkedése tökéletesen fedik egymást. Többször is egyértelműsítették, hogy Phasma a "túlélés mindenáron" elvét vallja. Nem számít, kit kell elárulnia/megölnie, stb. A szüleit és a klánját is simán feláldozta a Parnassoson, hogy életben maradjon. Ráadásul az is kiderült, hogy neki az Első Rend szinte semmit nem jelent. Legalábbis nem úgy, mint Cardinalnak, aki a tökéletes, törvényekre épülő rendszert látta benne, amire szüksége van a Galaxisnak. A Csillagpusztító pajzsait kénytelen volt kikapcsolni, ha túl akarta élni a találkozást az Ellenálló csapattal. Az engedelmességgel nagyobb esélye volt erre, mint a daccal. Fegyvertelenül még ő sem tehetett sokat egy agresszív wookiee és két fegyveres férfi ellen. Viszont később sem hazudtolta meg magát, amikor más nyakába varrta a tettét. Mindezek után 90%-ig biztos vagyok benne, hogy Phasma nem halt meg a Supermacy-n. Foggal-körömmel kapaszkodik az életbe.

 

Egyébként remek volt a kontraszt Phasma és Cardinal között. A nő eddig sem rokonszenves jellemére jó nagy lapáttal pakolt rá a könyv. Vele szemben Cardinal egyáltalán nem tűnt rossz embernek. Annyi volt a "bűne", hogy őszintén hitt az Első Rend létjogosultságában. Azt gondolta, hogy becsülettel és hűséggel a szervezet javát szolgálja, holott az Első Rendnek inkább a Phasmához hasonló visszataszító férgekre van igénye. Az nem semmi, hogy az Első Rend "kivonja a forgalomból" azokat a gyerekeket, akik nem bizonyulnak kellően rátermettnek és ügyesnek, hogy rohamosztagosokká váljanak. Szinte sajnáltam Cardinalt, amikor a Phasma ellen szóló értékes bizonyítékával a mindennel tisztában lévő, Armitage Hux nevezetű falba ütközött. Sajnálatos, bár reális, hogy egy alapjáraton tisztességes ember tehetetlen egy alattomos, rosszindulatú, és végtelenül önző személy ellen. Aki aztán mindennek tetejébe halálosan megsebesíti. Biztos voltam benne, hogy Cardinal nem ússza meg élve (mert nyoma sem volt a 7-8. részben, pedig legalább olyan fontosnak tűnt, mint Phasma), de valahol örülök neki, hogy Vi Moradival együtt Siv felé vették az irányt. Siv talán az egyetlen szimpatikus jellem volt a parnassosi visszatekintések során. A hajóhoz tartó kalandok egész érdekesre sikeredtek, bár nem lettek kiemelkedőek. A poszt-apokaliptikus hangulat működött. A Parnassos hangulata a Luprorára emlékeztetett. Jó volt megismerni Phasma jellemét, múltját, felemelkedését és az Első Rendhez való csatlakozását. A könyv remekül betöltötte funkcióját. Azt hittem, kapunk arra vonatkozó utalást, hogy Armitage rendelte el az apja halálát, és nem Phasma akarta eltüntetni a parnassosi események egyik utolsó életben maradt tanúját. 

 

Kíváncsi vagyok, lesz-e valami folytatása a történetnek, mert a befejezését félig-meddig nyitva hagyta az írónő. Érdekelne, mi történt Cardinallal és Vivel, rátaláltak-e Sivékre a Parnassoson, illetve az ígéretével ellentétben, Phasma visszatért-e szülőföldjére. Ja, és megismerhettük a krómpáncél születésének történetét is, ami érdekes apróság.

 

Összességében tetszett a regény. Az eddigi kánon regények közül benne van a Top5-ben.

 • Tetszik 4

Bejegyzés megosztása


Link a bejegyzéshez
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Regisztrálj, vagy jelentkezz be a hozzászóláshoz

Regisztrálni kell a hozzászólási jogosultsághoz

Regisztráció

Egyszerűen regisztrálhatsz közösségünkbe.

Regisztráció új felhasználóként

Bejelentkezés

Már regisztráltál? Lépj be!

Belépés

 • Jelenlévő felhasználók:   0 tag

  Egy regisztrált felhasználó sincs ebben a topikban.

×

Fontos információ