Ugrás a kommentre

A történet


Ody Mandrell

Ajánlott hozzászólás

Örülök, hogy örültök meg nektek ez tetszik, de nekem sajnos nem. :( Harminc évvel a Birodalom után még mindig a Birodalommal kínlódnak, Luke eltűnve... Az EPVI végén a lázadók GYŐZTEK! De akkor lehet, hogy nem is mert kellett egy EPVII. Valaki jól mondta korábban: Lucas távozásával lezárult a Star Wars éra. Ami ezután jön az valami más lesz.

Ki írta, hogy örülünk ennek? Azért ne adjunk már olyat a szánkba, amit nem mondtunk? Annyit írtunk, hogy GEORGE LUCAS eddigi ténykedését figyelembe véve ez is egy lehetőség. De mivel ez is csak egy MEGERŐSÍTETLEN PLETYKA noname honlapon, baromira nem kell ebből sem messzemenő következtetéseket levonni, se pozitívat, se negatívat.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Komolyan mondom állleesve nézem amit írtok és meg is vagyok lepve. Mintha más EP 6-ot láttunk volna.Odyval teljesen egyetértve a Birodalom megszünt létezni az EP6-tal. Hitler bácsi viszonylag jó példa(talán azért nem mert neki már '45-re hadserege sem volt). Láttátok az EP6 végét? Ünneplés sok bolygón Palpi szobor ledöntése.

Ha a Birodalomnak 30 évvel az EP6 után még egy rohamosztagosnyi része is van az totálisan szembeköpése a Sagának. Akkor Anakin hiába áldozta fel magát, hiába volt az izgalom Soloék miatt, teljesen felesleges volt megsemmísiteni a 2. Halálcsillagot.

Az EP6 a következőt sugallta. A népnek rohadtul elege van a Birodalomból a Lázadók GYŐZTEK a Birodalom ellen, a két fővezért kinyírták. Teljesen egyértelmü hogy a maradék birodalmi erők az endori bukás után kapituláltak ahogy a német csapatok '45 májusában, vagy a japánok augusztus 9.-e után. Egy diktatúrát maga a fővezér éltet. Ha az meghal összeomlik minden. A nagy hadsereg csak akkor ér valamit ha van aki irányítja.

Hazánkban '89-ben véget ért a szocializmus. Most gondoljátok el hogy ma is még pl Miskolcon munkásőrök gyakorlatoznának.

Ha tényleg egy ms is lesz a Birodalomról az új részekben, megyek én is fikagépnek. Annál nagyobb ötlettelenség nincs hogy arra építsek fel egy storyt hogy 30 évvel a Birodalom után még rohamosztagosok meg csillagrombolók ellen kell harcolni.

Na de mit sugallt még az EP 6. Bukott a Birodalom, és az Új Köztársaság vezetői Han Luke és Leia. Leia nyilván politikus, Luke az új Jedi Rend alapítója, Han és Lando meg egy köztársasági hadsereg kiképzője és létrehozója. De a legfontosabb hogy béke van.

Szóval 30 évig éreztétek az EP 6 végének súlyát és ahogy egyre jobban jönnek a képtelenebbnél képtelenebb baromságok, még a saját érzéseiteket is képesek vagytok felülírni, hogy befogadjátok az EP 7-et.

Egyre jobban érzem én is hogy ebből jó nem lesz és valami írdatlan marhaságot fogunk látni, megölve ezzel mindazt amit Lucas létrehozott.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Ki írta, hogy örülünk ennek? Azért ne adjunk már olyat a szánkba, amit nem mondtunk? Annyit írtunk, hogy GEORGE LUCAS eddigi ténykedését figyelembe véve ez is egy lehetőség. De mivel ez is csak egy MEGERŐSÍTETLEN PLETYKA noname honlapon, baromira nem kell ebből sem messzemenő következtetéseket levonni, se pozitívat, se negatívat.

 

 

De azért elfogadnád. :evil:

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

De sem Németország, sem Japán nem tűnt el ugye a térképről. Ha már ezzel a példával dobálózunk, azért nem árt ezt az apróságot is figyelembe venni. Ugyan átalakultak, de a mai napig a világ egyik legmeghatározóbb országai közé tartoznak. És még ejnye-bejnyét sem kaptak akkorát, mint amekkorát érdemeltek volna. Legyőzés és elpusztítás között azért van különbség. ;)

 

De azért elfogadnád. :evil:

El, ha jól tálalják. Ettől függ. Ha a tálalás nem üti meg a mércét, mehet a levesbe. A Star Wars nem bonyolult történet szintjén, technikailag két sorban az egész összefoglalható, anélkül, hogy kihagynánk bármi lényegeset. A jó karakterek, a jól kiépített világ, a jól elmesélt események, a filozófiai háttér, az érdekes elemek, a zene és a látvány miatt k*rva jó az egész. Ha Abrams ezt képes replikálni, az f*sza lesz. Ha nem, én egyike leszek annak, aki a blogján, itt vagy az SFportalon olyan esszét ír arról, hogy mekkora sz*r, hogy csodájára jár a legelvetemültebb ep1-2-3-fikázó is.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

A Birodalom egy jóléti rendszer volt (bizonyos szempontból egy elég széles társadalmi réteget kiszolgált), ahogy a 80-as évek szocializmusát is sokan sírják vissza, pedig demokráciát nyomokban sem tartalmazott. Az, hogy a peremvidéken a Birodalom a náci diktatúra mintájára ölte Tito, akarom mondani, Mon Mothma partizánjait, az még nem jelenti azt, hogy a rendszernek ne lettek volna olyan igenlői, akik a galaxis egyes szektoraiban ezt a hatalmi struktúrát bebetonozták. Ha jól emléksze, Sztálin halálával sem ért véget a kommunizmus, mert mintha Kínában és É-Koreában is valami hasonló rendszer üzemelne...Kubát nem is említve. Dzséjt egyébként megfelelően leírta, hogyan is kell ezt elképzelni. A galaxis egy újabb polgárháborúba is sodródhatott, ahol az Új Köztársaság nem minden szektorban volt képes megerősíteni a hatalmát. A 30 év alatt létrejött egy galaktikus demarkációs vonal, amit a két fél már nem lép át, mert a Köztársaság még nem, a Birodalom már nem képes átlépni, így kialakulhatott egy torz együttélési rendszer is. Ráadásul demokráciában diktatúrára is lehet szavazni! Senki nem mondta, hogy a Birodalomnak később ne lehetett volna "demokratikus" irányvonala. Ha jól rémlik, a Kereskedő föderáció is képviseltette magát a Szenátusban. A militarista Birodalom megbukott, de azért a politikai szárny még demokratikus keretek között is működhet tovább. Amit pedig Frenkie leírt, az egy idealizált állapot és történelmileg is pontatlan. (szerk.: Ezt Dzséjt helyre is tette lentebb, így nem írok róla litániát.)

Szerkesztve: - Zééé
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Pontosan! (Ilyet írok le Zééé kommentje után... Túl sokat ittam már ma... :D) Az ep6-ban a Lázadók győztek, ez nem lenne eltörölve, amennyiben a Birodalom nem újra galaktikus kormányként lenne ábrázolva - ellenkező esetben valóban szembe lenne köpve az ep4-5-6. A lényeg, hogy HA a Birodalom még létezne az ep7-ben, azt imigyen ábrázolják: szabadon kiválhat belőle bolygó, naprendszer, csillagrendszer, űrszektor, vagy csatlakozhatnak hozzá ugyanezek, és konfliktus nélkül megfér a másik, a Lázadók által létrehozott politikai csoportosulás mellett. Elvégre, a demokráciának az is része, hogy hagyjuk távozni azt, aki nem akar része lenni, nem de bár? A Köztársaság egyik buktatója is ez volt, hogy erőszakkal akarta visszacsatolni a Konföderációhoz pártoltakat. Márpedig ahol nem választhatom meg, hogy miben éljek, az már nem demokrácia. Szóval egy Új Köztársaságnak - vagy nevezzék akárminek - az egyik lényege pont az lenne, hogy hagyják azokat távozni, akik nem akarnak velük élni.

És lényeges különbségnek kell lennie, hogy a Birodalom nem egy újabb III. Birodalomként legyen ábrázolva, hanem ekkor már csak egy Németországi Szövetségi Köztársaságként - hogy a valóvilág példáinál maradjunk. teszem azt, egy kis Birodalom alkotmányos monarchiával. És persze, nem főellenfél. Pont ez lenne a másik lényege, hogy végül a Birodalom és a Köztársaság össze is foghatna, elmosódnának a határok, ellenségből lehetnének barátok, stb. Szerintem egy nagyon érdekes, érett és új ábrázolása lenne a dolgoknak.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Köszi Dzséjt! ;) Egyébként igen, szerintem is ez egy sokkal jobb felállás lehetne, mint egy elcsépelt és sablonos folytatás. Ez egy politikailag is új (és sokoldalú) helyzetet teremthetne, ahol és amiben nem kiszámítható és lineáris, hanem valóban sokoldalú és előre nem látható végkifejletteket lehetne generálni. Jó hasonlat, amit a demokráciáról írtál, illetve a Köztársaság hibás demokrácia értelmezéséről és valóban, miért is ne fordulhatna elő, hogy az Új Köztársaság nem adoptálja a régi rendszer kicsinyességeit. Ha egy szektor Birodalmi akar lenni, hát legyen. Már nincsenek nyílt konfliktusok, kialakult a galaktikus hidegháború. Szerintem nem lesz jedirend....legalábbis nem úgy, ahogy azt sokan vízionálják. Az lesz a kész tény, hogy hidegháború van, mind a két fél gyenge, a jedik pedig nincsenek sehol. Nekem az nagyon tetszik, hogy Han és Leia 8 évet ül (esetleg) egy Birodalmi fennhatóság alá tartozó rendszer valamelyik bolygójának a börtönében és Luke nem szabadítja ki őket. Miért? Mert Luke így is bizonyítaná, hogy tanult Yoda leckéjéből, ami arról szól, hogy a nagyobb jóért Hant és Leiát is be kell áldozni és tudni kell megszabadulni az érzelmi kötöttségektől, amire Anakin nem volt képes. Most egy olyan Lukeot kaphatnánk, aki nem rohan hanyatt homlok megmenteni a barátait, helyette elvonul bölcselkedni és az erő mélységeit kutatni, hogy a hidegháborús helyzetet, a holtpontra jutott háború nélküli háborút valahogy kibillentse a medréből. Arra gondolok, hogy Luke újjászervezte a rendet, de nem a Köztársaság szívében, nem teátrális keretek között. Lássuk be, hogy a Régi Köztársaságban a jedik olyanok voltak, mint az arannyal kirakott katolikus templomok. Gicsbe fordult gazdasági hatalom, a Jézusi tanok tökéletes ellentétje. Yoda nem azt kérte Luketól, hogy az eredeti jedirend legyen újjászervezve, hogy a jedik ismét egy palotában dölyfösödjenek a kincseiken könyökölve. Yoda annyit kért, hogy a tudása legyen tovább örökítve és a szellemisége. És szerintem hatalmas meglepetés lesz, hogy Luke a galaxist járva, az alapoktól egy új kisebb létszámú szerzetesi rendet hoz majd létre, ahol nem lesz temlom, sem azonos ruhák, sem tiltások és megkötözöttségek és a jediség sem a Köztársaság szívében foglal majd helyet. Remetéket fogunk látni, fiatalokat és öregeket, szakadt, elhasznált ruhákban, akik páran követik Lukeot, ahogy Jézust is követték az apostolok. Luke mindösszesen pár jedivel fog visszatérni, rejtély és titokzatoság lengi majd körül a hosszú eltünését és amikor senki nem számít rá, akkor jelenik majd meg. Ahogy Muad'Dib is csuhás ruhájában és vakon járta Arrakeen utcáit. Talán egy kies bolygón gyűlik majd össze az új rendet alkotó egy tucat jedi, talán éppen Tatooine egy eldugott szegletében, hogy meditációval és az erőben történő megvilágosodással keressék a megoldást. Én ezt a történetet választanám az új trilógia alapjának.

Szerkesztve: - Zééé
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Nem tüntek el. DE. Mindkettő politikai és társadalmi rendszere gyökeres változáson ment át. Viszont az SW bizonyos szemszögből mese ahol olyan nincs hogy demokratikus Birodalom.. Évtizedekig terrorban tartunk népeket majd hirtelen jófiúkká vedlünk és tárgyalunk. Ez a való világban is nonszensz. Természetesen a véleményem történelmileg is pontos(hiába irja Zééé az ellenkezőjét). A náci Németország minden formája megszünt 1945-ben. Az hogy pár idióta vallotta a borzalmas eszméket tovább az senkit nem érdekelt hisz az emberek békében nyugodtan és egymást megismerve akartak élni.

Zééé felvetette a nyolcvanas éveket. Természetesen van egy nagy nosztalgia a Kádár-rendszer iránt lsd a múlt vasárnapot. DE. A rendszer nem kommunizmus és nem is szocializmus. Hiába hogy a nép mit gondol és mire vágynak sokan, vége van a Kádár-rendszenek örökké. Ugyanígy nonszensz arra hivatkozni hogy sok lény vágyakozott a Birodalom után. ÉS? Ha maga a rendszer már demokratikus a kutyát nem érdekli hogy pár ostoba mit akar.Az USA-ban van bejegyzett náci párt akik vonulnak de maga rendszer a legdemokratikusabb a világon. Ne keverjük már össze hogy pár alulművelt mit gondol és mi a rendszer lényege. Nyilván '45 után is maradtak hithű nácik, de már csak röhögtek rajtuk mert a német demokratikus rendszer nem tette lehetővé hogy hatalomban legyenek.

És ez nem idealizált hanem maga a vegytiszta valóság. Ez tette Németországot Európa legerősebb gazdasági hatalmává. Hogy pár náci mit ugat az meg senkit nem érdekel amíg jólét van.

De a kérdés még mindig az hogyha a Birodalom megmaradt akkor minek volt az endori csata? Minek ölték meg Palpatine-t? Hisz a nép őt akarta.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Az USA politikai rendszere korántsem a legdemokratikusabb a világon, hiszen a két nagy párton kívül semmiféle mozgástér nincs.

 

Én is azzal értek egyet, hogy a Birodalom nem egyik napról a másikra tűnt el, ez már csak a méretek miatt is lehetetlen volt, s nem utolsósorban a Halálcsillag II-nél a Birodalomnak csak az egyik flottáját semmisítették meg a lázadók, s azt sem maradéktalanul. Szerintem Palpatine halála és a központi hatalom összeomlása után a nagyobb birodalmi katonai és politikai vezetők összekaptak, amely csak felgyorsította azt a folyamatot, hogy a Birodalom kiszorult az űr peremére. Én is egy olyan forgatókönyvet tudok elképzelni, hogy a Köztársaság és a maradék Birodalom egymás mellett él, közöttük egy demilitarizált zóna (talán a koreai helyzethez lehete hasonlítani).

 

Luke szerintem is teljesen új alapokon fogja felépíteni a Jedi-rendet. Nyilván egy új közösség megtalálása sem megy pikkpakk, így Luke az Erő-érzékeny emberekért bejárja keresztül-kasul a Galaxist.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Zééé: ráadásul egy ilyen Luke vezette Rend arra is remek példa lenne, hol cseszte el igazán a régi Rend. Ők már nyakig belefolytak a politikába, beleavatkoztak a háborúba, nem megfigyeltek, nem diplomaták voltak, nem békeőrökm hanem a politika részei. Jó példa erre a TCW.

 

Amikor kiderül, hogy Dooku rendelte meg a klón hadsereget, erre a Jedik miért titkolják el a dolgot? Politikai indíttatásból. Mert a nép azután nem támogatná HÁBORÚS TÖREKVÉSEIKET!

 

Ez is úgy működne igazán, ha Luke Rendje tényleg távol maradna a politikától, a háborús helyzetektől olyan szinten, hogy nem lesznek a lovagok tábornokok, se semmilyen katonák. Ha nem kötelezné el magát a Jedi Rend semmilyen államnak, csak egyvalamire törekednének: semleges félként próbálnák békés úton megőrizni a jót, a békét, a nép jólétét. Persze nyilván valahol ki kell törni egy konfliktust, ahol a Jedik kardot ránthatnak, de annak így a harmadik trilógiai idején már más jellegűnek kell lennie. Nem egy Köztársaság mellett vagy egy Birodalom ellen, hanem ez esetben már a népért kéne kardot rántaniuk. Nem politikai ideák, hanem az egyszerű emberek jóléte miatt -> ezzel be is járnánk egy szép ívet a Jedik újászületésével.

 

Frenkie: valamilyen szinten van jó birodalom a Star Warsban is. Ne feledd, a Naboo-n monarchia van, alkotmányos monarchia. A bolygót a király, királynő uralja, akit választanak. Alapjáraton a Naboo csak ennyiben tér el a Birodalomtól. Valóban igaz, a Star Wars mese, és a Naboo emiatt idealizált világ: azt feltételezi, hogy a demokráciában uralkodónak is jó embereket választhat a nép. És nem is csak Naboo az egyetlen ilyen, ott van Onderon, négy epizódot szántak arra, hogy ecseteljék egy olyan monarchia létezését, ami ellentéte a Birodalomnak. Vagy ott a Mandalore, ahol - legalábbis a részekből ellenpélda nem derült ki - az uralkodót nem választják. Satine mégis jóságos vezetője volt népének. Erőtlen és rossz korszakban élt, de a szíve a helyén volt. Ezután nem lenne nehéz ezt a Birodalomra kivetíteni. Még csak az sem lenne furcsa, hogy korábban ellenség volt, most meg már nem a gonosz uradalma, hiszen Onderon a Szeparatisták oldalán állt, a Mandalore meg a Köztársaság legnagyobb ellenségei közé tartozott, legalább olyan fenyegetés volt, mint maga a Birodalom (és ez még csak nem is EU, benne van a TCW-ben).

Persze ne egyik pillanatról a másikra alakuljon át, de harminc évről beszélünk. Az nem egyik pillanatról a másikra. Harminc év alatt bármilyen állam stabilizálódhat vagy felbomolhat. A Birodalom fele ennyi idő alatt is képes volt erre. És azt se feledjük, hogy a Birodalom sem a semmiből született, annak is megvoltak az előzményei. Tudjuk, hogy az ep1-től az ep6-ig nem telik el negyven év, ezalatt összeomlik két galaktikus állam. Az ep6 és 7 között majdnem duplája lesz a korkülönbség, mint az ep3 és 4 között, majdnem akkora lesz, mint amekkora időt az első hat rész felölel. Ha 32-35 év elég két galaktikus kormány összeomlására (és az egyik felemelkedésére), akkor nehogy egy már létező állam drasztikus leredukálódására (ezt hozzá kell tenni, hogy a Birodalom semmiképpen sem lehet már nagy) és viszonylagos átalakulására ne legyen elég 30 év.

Ez pedig egy fontos tényezője az ep7-nek, amit el kell már most fogadni: nem lesz átmenet. Kész tények elé leszünk állítva. A filmekben nem fogjuk most látni, hogyan alakult ki az a Galaxis, amivel az ep7-ben szembesülünk, ahogy azt sem láthattuk soha, hogyan szilárdította meg hatalmát a Birodalom, hogyan reagálták le a Szeparatista világok, hogy az lett az uralkodójuk, akit kancellárként sem fogadtak el. Egy kész állapotot tár majd elénk az ep7, és ugyanúgy kérdések ezreivel fogunk szemben állni, mint anno. Ezeket majd könyvek és sorozatok fogják megválaszolni. Persze idővel. Sok idővel... Mufurc dolog belegondolni, de most kaptunk választ olyan kérdésekre, amiket a születésem előtt tettek fel emberek.

És a kérdésedre válaszolva: azért ölték meg Palpatine-t, azért volt az endori csata, hogy legyen alternatíva, amire választani lehet. Egy szóval: hogy a Birodalom ne legyen galaktikus állam. Ez a demokrácia ugye, hogy választhatsz. Ha így akarsz élni, akkor ezt választod, ha úgy, akkor azt. A Birodalomban ez nem lehetett, mert az uralkodót nem választhattad, a kormányzókat meg max az Uralkodó választotta. Az alternatívákat pedig Halálcsillagokkal törölték el. A Lázadás lényegében ezt az egyeduralmat törölte el. Elpusztította a galaktikus mivoltát, az egyeduralmát. Megszüntette a zsarnokságot. De ahogy az USA is meghagyja a tőszomszédságában Kubát, úgy egy új Köztársaság is meghagyhatja a szomszédjában a régi Birodalom maradványait. Mert ismétlem, a demokrácia csak addig demokrácia, amíg hagyják az embert választani. Ha valaki olyan h*lye, hogy a Birodalomban akar élni, hát hagyjuk, hadd éljen ott. :)

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Zééé: ráadásul egy ilyen Luke vezette Rend arra is remek példa lenne, hol cseszte el igazán a régi Rend. Ők már nyakig belefolytak a politikába, beleavatkoztak a háborúba, nem megfigyeltek, nem diplomaták voltak, nem békeőrökm hanem a politika részei. Jó példa erre a TCW.

 

Amikor kiderül, hogy Dooku rendelte meg a klón hadsereget, erre a Jedik miért titkolják el a dolgot? Politikai indíttatásból. Mert a nép azután nem támogatná HÁBORÚS TÖREKVÉSEIKET!

 

Ez is úgy működne igazán, ha Luke Rendje tényleg távol maradna a politikától, a háborús helyzetektől olyan szinten, hogy nem lesznek a lovagok tábornokok, se semmilyen katonák. Ha nem kötelezné el magát a Jedi Rend semmilyen államnak, csak egyvalamire törekednének: semleges félként próbálnák békés úton megőrizni a jót, a békét, a nép jólétét. Persze nyilván valahol ki kell törni egy konfliktust, ahol a Jedik kardot ránthatnak, de annak így a harmadik trilógiai idején már más jellegűnek kell lennie. Nem egy Köztársaság mellett vagy egy Birodalom ellen, hanem ez esetben már a népért kéne kardot rántaniuk. Nem politikai ideák, hanem az egyszerű emberek jóléte miatt -> ezzel be is járnánk egy szép ívet a Jedik újászületésével.

 

Nagyszerű! Egy ilyen EPVII-ért odáig lennék meg vissza! Ez az igazi jediség és egy ilyen rendhez képest a régi Köztársaság pöffeszkedő lovagjai maga a dekadencia. Az meg egyenesen óriási lenne, ha a jedik tényleg passzív aktivitással befolyásolnák a dolgok menetét. Néhány lovag, akik inkább néznek ki szedett - vetett társaságnak, mint valami bebetonozott és kötöttségek között vergődő díszőrségnek. ÉS ezek a jedik szerzetesként istápolnának és többé nem lennének generálisok, admirálisok stb., csak szegény szerzetesek, akik a nép között élik az életüket és nem 6000 méterrel a tengerszínt fölött egy hipermodern luxustemplomban, amit az adózók tartanak fenn. Nekem mindig visszás volt a prequelben bemutatott dekadencia és ez alatt azt értem, hogy Lucas nagyszerűen faragott a jediségből képmutató arisztokráciát. Gyakorlatilag egy kormányok fölött álló kormány, egy mini szenátus, egy luxusklub, ahol a szegénységi fogadalom az egyén szintjén megvalósul ugyan, de egy olyan közegben, ami mindeközben kiugró gazdagságról árulkodik. A jedik vagyona minden bizonnyal a néhai templomosok vagyonával érhet fel. Kicsit sajnálom, hogy Mace Windu vezérigazgatóra hajazó luxusíróasztala kimaradt a filmből. Az tette volna fel a koronát a dekadenciára. Egyik oldalról szegénységi fogadalom, másik oldalról mini szenátus, luxusingatlan, igazgatói íróasztal, saját űrhajók, kiszolgáló személyzet (robotok és később klónok), a világ legnagyobb könyvtára, szobák tele rejtett kincsekkel, amiket az évezredek alatt halmoztak fel a nagy szegénységi fogadalmukban.....Vatikán 2.0

Szerkesztve: - Zééé
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

[És a kérdésedre válaszolva: azért ölték meg Palpatine-t, azért volt az endori csata, hogy legyen alternatíva, amire választani lehet. Egy szóval: hogy a Birodalom ne legyen galaktikus állam. Ez a demokrácia ugye, hogy választhatsz. Ha így akarsz élni, akkor ezt választod, ha úgy, akkor azt. A Birodalomban ez nem lehetett, mert az uralkodót nem választhattad, a kormányzókat meg max az Uralkodó választotta. Az alternatívákat pedig Halálcsillagokkal törölték el. A Lázadás lényegében ezt az egyeduralmat törölte el. Elpusztította a galaktikus mivoltát, az egyeduralmát. Megszüntette a zsarnokságot. De ahogy az USA is meghagyja a tőszomszédságában Kubát, úgy egy új Köztársaság is meghagyhatja a szomszédjában a régi Birodalom maradványait. Mert ismétlem, a demokrácia csak addig demokrácia, amíg hagyják az embert választani. Ha valaki olyan h*lye, hogy a Birodalomban akar élni, hát hagyjuk, hadd éljen ott. :)

Nézem ezt az írást és nem hiszem el hogy ezt Te írtad. Nem tudom mikor láttad először az EP 6-ot. de tegyük fel a kilencvenes években. Biztos hogy akkor is ezt gondoltad? Vagy hogy most jön a 7. rész és ne csalódj kicsit átrendezted magadban a részt.

Ki mered jelenteni és komolyan gondolod hogy amikor először láttad az EP 6-ot azt gondoltad a végén hogy a Birodalom megmaradt és csak azért nyertek a Felkelők, hogy lehessen választani a Birodalom és az Új Köztársaság között?

Tudod mit írsz le és mihez adod a neved? Te azt állítod hogy az lehetséges hogy legyőzték a náci Németországot, és utána az emberek választhattak volna a demokratikus és a régi Németország között. Azaz Jürgen Münchenből eldönthette hogy a jó öreg nemzetiszocialista Németországot választja, hisz demokrácia van. Jürgen aztán előkapja MP 40-esét és ha úri kedve úgy tarja akkor a zsidókat cigányokat idgenszívüeket belelövi a folyóba? De ez nem baj hisz a demokrácia lényege az hogy mindenki azt választ akit akar.

Na akkor elárulom hogy a mai demokrácia(hálistennek) nem ezt takarja. Európában 70 éve nem volt háború. Miért? Mert a demokrácia valódi értelme szerint van felépítve a politika-társadalmi rendszerük.

A demokrácia a következőt jelenti. Minden kirekesztő aljas és undorító eszme TILTOTT. Lsd nácizmus, kommunizmus,arab baromság. A normalitás a fő társadalmi létérdek. Az emberek különbözőek, de egymást tisztelve a véleményeket megosztva ,hallgatva a másikra döntéseket hoznak a közös jólét érdekében. A legfontosabb, hogy meghallgatjuk a másikat és próbáljuk megérteni.

Felmerül a kérdés hogy akkor a náci és kommunista eszmékben hívőket miért nem hallgatjuk meg és értjük meg? Mert ők betegek. Nem normálisak. Nem az emberi jóság és szeretet nevében élnek hanem gyűlölnek, azaz potenciális gyilkosok olyan értelemben hogyha egy Vezér felemelkedik akkor birkaként mennek bégetni és a Vezér által ellenségként kezelt egyedeket kiírtani

Ilyen hogy egy legyőzött diktatúra tovább él az emberi logika szerint is nonszensz, de egy mesében főleg az. Persze vannak ma is kommunista országok, de világpolitikai súlyuk a nullával egyenlö(lsd Észak- Korea ahol enni sincs mit)..

Egy diktatúra legyőzése MINDIG azt jelenti hogy maga a rendszer el is tűnik. Tényleg komolyan van gondolva az hogy az emberek azért lázadoznak hogy lehessen választani a diktatúra és a demokrácia közt?

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Nézem ezt az írást és nem hiszem el hogy ezt Te írtad. Nem tudom mikor láttad először az EP 6-ot. de tegyük fel a kilencvenes években. Biztos hogy akkor is ezt gondoltad? Vagy hogy most jön a 7. rész és ne csalódj kicsit átrendezted magadban a részt.

Ki mered jelenteni és komolyan gondolod hogy amikor először láttad az EP 6-ot azt gondoltad a végén hogy a Birodalom megmaradt és csak azért nyertek a Felkelők, hogy lehessen választani a Birodalom és az Új Köztársaság között?

Természetesen, hogy nem ezt gondoltam, mert úgy hét éves lehettem, amikor először láttam az ep4-5-6-ot, vagy még annyi sem. Akkoriban nekem a Star Wars a fénykardokról, lézerpisztolyokról, űrcsatákról szólt. Még '99-ben, az ep1 idején is jobban foglalkoztatott ez a része a filmeknek, noha ott már megértettem az összefüggéseket. Én itt nőttem fel, köztetek, a szemetek láttára lettem az, aki olyan elemzéseket ír, amilyeneket. :) De, később sem gondoltam, hogy a Birodalom az ep6 után összeomlott. Ezt ki merem jelenteni, mert már évekkel ezelőtt kijelentettem, sokszor, sok helyen. Ha több időm lenne, előkeresnék olyan posztot, amiben már ecseteltem eme elképzelést évekkel ezelőtt is. Nyilván valahol az EU behatása is, hiszen én azt a filmekkel egy időben szívtam magamba, és emiatt maradandóan bennem maradt az azáltal alkotott kép, hogy a Birodalom noha meggyengült, elvesztette galaktikus mivoltát, nem pusztult el, pláne nem egyetlen csatától és azonnal (ne feledjük, 18 évvel a Birodalom kikiáltása után szűnt meg a Köztársaság utolsó maradványa, a Szenátus -> ez is jelzi, hogy még a Star Wars világában sem megszűnnek, hanem átalakulnak az államok, és ez a folyamat évtizedes).

Az ep7 eme pletykái persze hatással vannak rám, felkeltik a lelkesedésem, a reményem, hogy talán azt láthatom, amit az ep1-6 után elképzeltem. És ez közelebb áll ahhoz, mint például az a robotos baromság. Különösebben nem kommentáltam, mert mint írtam, igyekszem semleges, reális maradni (lehet jó, rossz, közepes, fröccsel elmegy), pletykákból következtetéseket nem levonni - de még zanzásított történet-összefoglalóból sem. De ez a robotok uralják a Galaxist szerintem egy ritka nagy f*szság, ami a Star Wars megcsúfolása lenne. De még ehhez is megpróbálok úgy állni, hogy lássuk, mi lesz. Legfeljebb elkészül az első Star Wars film, amit háromszor nézek csak meg: először, utoljára és soha többé.

 

Hogy te a szavaimat miért forgatod ki a magad tetszésére, azt viszont nem tudom, mert olyat még csak nem is sugalltam, hogy a Lázadás azért ment, hogy lehessen választani Birodalom és Köztársaság között. Azt írtam, hogy a cél, hogy lehessen választani. Hogy ne legyen elnyomás, hogy érvényesülhessen a népakarat, hogy ott élhess, ahol akarsz - ez utóbbi nem azt jelenit, hogy a Birodalomban vagy a Köztársaságban, lehet ezek mellett vagy helyett Csillagközi Szövetség, Első Galaktikus Unió, Csillagkoalíció, Egyesült Csillagrendszerek, akármi.

 

És azt sem értem, miért nem érted meg: a Birodalom túlélését is csak és kizárólag úgy tudom elképzelni, hogy megreformálódott és összement, másodlagos hatalom. Ahogy például a Szovjetunió felbomlása után azért csak megmaradt Oroszország világhatalomnak, ugyan sokkal kisebb volt, és más berendezkedésű lett, mint elődállama. Ismétlem: csak és kizárólag így tudom elképzelni. Úgy semmiképpen sem, hogy semmi sem változott, még mindig a Birodalom a Galaxis egyetlen ura, még mindig terrorban tartja a népet.

 

Azt meg végképp nem értem, hogy miért vesszőparipád a nácizmus, és miért ezt dobod be jokernek, akárhányszor valami jót írok egy monarchiáról - ami már csak azért is furcsa, mert a Harmadik Birodalom nem monarchia volt, hanem pártállam, így mint példa, köze nincs az Első Galaktikus Birodalomhoz. Azt Lucas elég egyértelműen a római birodalomról mintázta, Palpatine felemelkedése és bukása Cézár útját követi. Azzal, amit leírsz róluk, 100%-osan egyetértek. Gyűlölöm őket, személyes okaim vannak mélységesen gyűlölni őket. De mondandómnak ehhez semmi köze.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Azzal nekem se lenne bajom, ha fennmaradtak volna félkatonai-katonai szervezetek, de hogy a Birodalom mint államforma még létezzen az EPVI után az nonszensz. Továbbra is tartom, hogy ez szembeköpése lenne a korábbi filmeknek. Az EPVI végén mi mást ünnepelnének a lázadók az Endoron, Coruscanton, Naboon mint a győzelmet? Egy egész galaxis ünnepel, még az eldugott kis porfészek, Tatooine lakói is az utcára mentek ezért. Ez is azt sugallja, hogy ez egy full scale győzelem volt, nem valami részsiker ami után tovább kell kínlódni a Birodalom megmaradt részének legyőzésével.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Persze vannak ma is kommunista országok, de világpolitikai súlyuk a nullával egyenlő (lsd. Észak- Korea ahol enni sincs mit)

Nem nagyon akarok belefolyni, de ezt így nem teljesen igaz, hisz Kína is egy kommunista állam, és talán nem túlzás kijelenteni, hogy az egész nyugati civilizáció függ tőlük.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Szerintem eléggé elbeszélünk egymás mellett, szóval érdemes lehet fixálni néhány részt.

 

Nem azt mondtam (és szerintem Dzséjt vagy Zééé se, de cáfoljanak meg nyugodtan), hogy a belinkelt történetváz tökéletesen megfelel, elfogadható vagy tetszik. Revan jól összefoglalta a lényeget: konkrétan ez a sztori fos, de nem azért, mert létezik még Birodalom. Innentől kezdve jó lenne eltekinteni az olyan következtetésektől, hogy ehhez a linkelt dologhoz ragaszkodna bárki. ;)

 

A másik félreértés, hogy senki nem állítja azt, hogy a Birodalom maradványa ugyanúgy működik és hasonlóan domináns, mint az OT idején. Pusztán azt mondjuk, hogy abszolút nem elvetendő az ötlet (sőt, kifejezetten reális), hogy valamilyen formában még van Birodalom. Ki irányítja? Milyen viszonyban van az új rendszerrel? Melyik oldalon áll majd a galaktikus konfliktusban? Ez most nem releváns, lényeg, hogy létezhet.

 

Ugyan miért lenne önmagában ez szembeköpése a Saga-nak? Az Ep.6 vége nem arról szólt, hogy akkor csettintésre totálisan felszámolták a Birodalmat. Ha vki ezt gondolja, akkor eléggé leragadt még a gyerekkori nézőpontjánál és elég naivan szemléli a dolgot. A nép galaxisszerte azt ünnepli, hogy megdöntötték a zsarnokságot, elhullott a diktatúra feje és elsődleges segédje, akik az elnyomás szimbólumai voltak. A Birodalom szétesik és képtelen már erőszakkal uralni a galaxis adott részét, így az felszabadul és egy új rendszert lehet felépíteni. Ha ez sérülne, az szembeköpés lenne, de itt eddig korántsem erről volt szó.

Attól viszont, hogy a Birodalom, mint a galaxis jó részét uralma alatt tartó diktatúra megszűnik létezni, még nem jelenti azt, hogy teljesen eltűnik a térképről. Logikus, hogy idővel képesek lehetnek rendezni a dolgokat, tehetséges vezető, vezetők összefogni a lovakat és kialakítani egy működőképes rendszert, ami ugyan az OT-s Birodalmon alapszik, de már messze nem az, leginkább erősségben nem.

Azt se gondoljuk már, hogy a Birodalomnak csak ellenségei voltak mindenfele. Biztosan vannak olyan egyének, csoportosulások vagy akár bolygók, rendszerek, amelyek támogatták a Birodalmat. Őket is képviselni fogja valami és ez lehet a maradvány. Lehet való életbeli példákat hozni, de soha nem szűnt meg diktatúra az ideológiával együtt. Bizony ma is vannak hithű fasiszták, kommunisták stb.. Az pedig, hogy mennyire jelentősek ezek, az elég homályos. Nyilván nincs ma klasszikus Náci Birodalom, de nem tudni mi lenne ha kitörne egy III. világháború.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Szerintem 30 évvel a Jedi visszatér után a Birodlomnak teljes pompájában nem kéne léteznie. Más kérrdés az, hogy talán a Birodalom maradványa a galaxis egy kisebb részében önálló kormányzatot alakítanának ki. De azt én is elvárom, hogy a Lázadók által alakított új kormány is domináns legyen.

Számomra csak az lenne meredek, hogy Han és Leia ilyen sokáig sitten lennének. Ha mondjuk csak a filmben esnek fogságba egy rövid időre, az hagyján. Az még jó is. De az, hogy Luke majdnem egy évtizeden kersztül nem kutatna utánuk, csak a Tatuinon élne elvonultan... Ez megint nagyon rossz megoldás lenne.

 

Az lenne a jó, ha már egyszer újjászülető Birodalomról lenne szó, akkor legyen valami más a háttérben. Pl egy titokzatos hatalom.

Szerkesztve: - Darth Revan9
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Nem kell parázni, ez biztos, hogy kamu infó megint. Nem fognak ezek semmiféle valós infót kiszivárogtatni a történetről bő másfél évvel a premier előtt.

 

Egyébként a filmekben az szerepelt, hogy a Lázadóknak egy maroknyi csapatuk volt a Jedi idején is, tehát hiába semmisítették meg a Halálcsillagot Sidivel meg Vaderrel együtt, ez pusztán egy nagy jelentőségű csata volt, de nem számolta fel végleg azt a monumentális szervezetet, amit Birodalomnak hívunk. Túl nagy valami volt ahhoz, hogy csak úgy egycsapásra megszűnjön. A flotta nagy része elmenekült, valószínűleg újjászervezték magukat, nyilván egy feltörekvő erőskezű vezető által. Azt se felejtsük el, hogy ebben a mesében az Erőnek és az azt használóknak kulcsfontosságú szerepe van, ezért nyilván ha létezik az Empire, akkor ott is kell egy a Sötét Oldalt képviselő Erőhasználónak lennie. Ha pedig valaki azzal jön, hogy "dehát a semmiből nem jöhet csak úgy elő", arra azt mondom, hogy 30 év baromi sok idő ám :)

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

A Birodalom nyilván az OT-féle "háborút" se vesztette el egycsapásra az Ep.6 végén, de ennek a motívumnak hamar meg kellett történnie. Pláne ~30 év után az elég nonszensz lenne, ha ugyanott tartanának, ahol az Ep.6 végén. Az új filmekre ennek a korszaknak egyszerűen le kell zárulni és egy már kiépült új rendszerrel kell szembesülnünk, amiben a Birodalomnak nincs domináns szerepe, pusztán létezik még valamiféle maradványa. Persze ettől még az új galaktikus konfliktusban lehet jelentős szerepe ennek a maradványnak.

 

Arra kell kényesen ügyelni, hogy ne engedjenek a csábításnak és szedjenek elő a kalapból sitheket. Bármennyire is hívogató a lehetőség, ezzel tényleg szembeköpnék a Saga-t. Ugyanis az egyértelmű üzenete az eddigi filmeknek, hogy a Sith Rend jó időre kihal. Ez Anakin és Luke tetteinek az esszenciális következménye.

Ugye az alap, hogy egyszerre huzamosabb ideig pontosan 2 sith lehet. Átmenetileg láttuk, hogy lehet csak 1 vagy akár 3-4 is, de ezek csak rövid ideig mennek. Palpi is rögtön fellépett Ventress, Maul vagy Savage ellen, amikor úgy érezte, hogy veszélyeztetik a Ro2-t, illetve rögtön új tanítvány után nézett, amikor az aktuálisat elvesztette.

Az Ep.6 végén 2 sith volt és mindkettő meghalt, tehát nem maradt belőlük több. A titkos tanítványok ötlete nem működik, hiszen egy ilyen jelentőségű dolog nem maradhatott volna ki a filmekből, ill. egyértelműen láttuk, hogy Luke lett volna az új sith.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Nem nagyon akarok belefolyni, de ezt így nem teljesen igaz, hisz Kína is egy kommunista állam, és talán nem túlzás kijelenteni, hogy az egész nyugati civilizáció függ tőlük.

 

 

A mai Kina akkor kommunista ha én pápa leszek. Olyan kapitalisták mint a huzat.

 

A mai fórumtalin Dzséjttel személyesen beszélve már világossá vált hogy hogyan képzeli el a dolgot és el is fogadtam. Persze ez nem jelenti hogy tetszik az ötlet, mert úgy gondolom hogy egy ügyes storyíró olyan történetet ír amiből mind a Birodalom mind a Sith-ek kimaradnak.

Szerkesztve: - Frenkie
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

A mai Kina akkor kommunista ha én pápa leszek. Olyan kapitalisták mint a huzat.

 

On

A kommunizmus Kína esetében az államformát (az állam politikai berendezkedését) jelöli, a kapitalizmus viszont gazdasági berendezkedést! Magyarország például köztársaság, gazdasága pedig kapitalista szabadpiaci berendezkedésű. Ne keverjük a szezont a fazonnal. Kína államformája Kommunista Népköztársaság, gazdasági berendezkedése pedig államkapitalizmus, ami azt jelenti, hogy a piacot az állam törvényekkel befolyásolja, míg a szabadpiaci kapitalizmus (USA) esetében a piac liberalizált. De ettől még lehetsz pápa! :cool:

Off

Szerkesztve: - Zééé
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

On

A kommunizmus Kína esetében az államformát (az állam politikai berendezkedését) jelöli, a kapitalizmus viszont gazdasági berendezkedést! Magyarország például köztársaság, gazdasága pedig kapitalista szabadpiaci berendezkedésű. Ne keverjük a szezont a fazonnal. Kína államformája Kommunista Népköztársaság, gazdasági berendezkedése pedig államkapitalizmus, ami azt jelenti, hogy a piacot az állam törvényekkel befolyásolja, míg a szabadpiaci kapitalizmus (USA) esetében a piac liberalizált. De ettől még lehetsz pápa! :cool:

Off

 

Jaj Zééé ne oktass már ki. Olvasott ember vagyok aki ért is amit olvas, Kina a legkapitalistább állam ma. Tökéletesen nyugati szinten működik csak a több a korrupció meg ahogy írod az állam befolyása. De attól piaci alapon működik. BMW-ket Merciket gyártanak ott, a NAGY Iphone-t szerelik össze olyan fejlődés van a nagyvárosokban hogy elképzelhetetlen. Nekem ne mutasd már be a világot és ne nézz már hülyének. Köszi. Amiket leírtál azt pontosan tudom hisz értem a világ müködését.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Jaj Zééé ne oktass már ki. Olvasott ember vagyok aki ért is amit olvas, Kina a legkapitalistább állam ma. Tökéletesen nyugati szinten működik csak a több a korrupció meg ahogy írod az állam befolyása. De attól piaci alapon működik. BMW-ket Merciket gyártanak ott, a NAGY Iphone-t szerelik össze olyan fejlődés van a nagyvárosokban hogy elképzelhetetlen. Nekem ne mutasd már be a világot és ne nézz már hülyének. Köszi. Amiket leírtál azt pontosan tudom hisz értem a világ müködését.

:peace:

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Off

 

Mondjuk úgy, hogy Kína papíron államformailag kommunista diktatúra, gyakorlatilag viszont már csak diktatúra. Gazdasági berendezkedését tekintve egyértelműen kapitalista, jelentős állami befolyással.

 

ON

 

Ami a Birodalmat illeti, én el tudom fogadni, ha 30 év múltán is lesz még maradványa, csak ne legyen jelentős szerepe. Az Uralkodó és Vader halála nyilván súlyos csapás volt, de akkora haderőt egy demokratikus berendezkedésű új létforma (Új Köztársaság) nem tud csak úgy lefegyverezni. Én úgy képzelem, hogy a magasabb birodalmi tisztek megpróbálták magukhoz ragadni a kezdeményezést, ami nem sikerült 100%-osan. Ezért a Birodalom a peremvidékre szorult, és összement. Ez szerintem teljesen rendben van így (ha egyáltalán így lesz). Ettől még nem kisebbedik az EpVI végi győzelem, hiszen csak azok maradnak a Birodalomban, akik ezt választják és ugye ez a lényege a szabadságharcnak.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Most egy olyan Lukeot kaphatnánk, aki nem rohan hanyatt homlok megmenteni a barátait, helyette elvonul bölcselkedni és az erő mélységeit kutatni, hogy a hidegháborús helyzetet, a holtpontra jutott háború nélküli háborút valahogy kibillentse a medréből.

Nagyjából én is azt várom a Jediktől a következőkben, hogy olyanok legyenek, amit Dzséjt és részben Te is leírtatok. Viszont azt nem igazán, hogy majd az idejüket azzal töltik, hogy elvonul(nak) bölcselkedni. Persze erre is szükség van, de ez inkább irányulna arra, hogy megismerjék az Élő Erő céljait, és hogyan segítsenek másokon, mint arra, hogy galaxisméretű problémákat oldjanak meg.

Tegnap reggel nem tudtam elolvasni ezt a topikot, de már tudom, hogyan került szóba a talin (is) a Római Birodalom :hehe:

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

  • 2 héttel később...

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Írj hozzászólást most, és regisztrálj később. Amennyiben már regisztráltál, lépj be a fórumra és szólj hozzá a témához.

Vendég
Új hozzászólás

×   Beillesztett szöveg.   Illessze be egyszerű szövegként

  Only 75 emoji are allowed.

×   A linked automatikusan beágyazódott.   Linkként jelenjen meg

×   Az előző tartalom visszaállítása.   Korábbi szöveg törlése

×   Nem illeszthetsz be képet közvetlenül. Töltsd fel vagy illeszd be URL-ből.

  • Jelenlévő felhasználók:   0 felhasználó

    • Egy regisztrált felhasználó sincs ebben a topikban.
×
×
  • Új tartalom hozzáadása az alábbi témákban...

Fontos információ
A webhely használatával elfogadod és egyetértesz a fórumszabályzattal.