Ugrás a kommentre

Filmek

Bomarr

Ajánlott hozzászólás

Hozzászólás ideje: (szerkesztve)

Elhangzik, de akkor sem úgy fogom fel ezt a DNS egyezést, mint egy bűnügyi nyomozás esetén a DNS-el történő azonosítást. Másrészről, amiről beszélünk az egy saját, fiktív valósággal rendelkező film, és nem a valóság... épp ezért felfoghatom úgy, ahogy a film keretein belül jónak látom. :P

Donát, köszi... Te érthetőbben fogalmaztad meg, amit én szerettem volna! ;)

Szerkesztve: - Darth Riddick
Hozzászólás ideje:

A filmben elhangzik és mutatják, hogy a Mérnökök emberek. Ergo emberek. Akár általános, akár akármilyen DNS lánc áll elő, oda az van írva: 100%. Ha valamit konkrétan kijelentenek, megmutatnak és a filmben végig így is kezelnek, miért kell valami más, a filmben nem elhangzó, nem mutatott, nem is feltételezett magyarázattal előállni? Persze nyilván nem egyének szinten van egyezés, de ugye a DNS által képesek vagyunk faji szinten is megkülönböztetést tenni. ;) Az ember és a Mérnök ugyanaz a faj a film szerint, ezt eléggé az ember szájába rágják.

Hogy ki teremtette őket? Nos, van egy olyan sanda gyanúm, hogy ezt a kérdést Shaw sem a hecc kedvéért tette föl. Lehet, hogy az Űrutasok.

Hozzászólás ideje:

Mondjon valaki egy jó háborús filmet, Főleg II. Vh-s érdekelne és nem is ezek a modern fajták, mint az Ellenség a kapuknál. a Becstelen B, vagy a Private Ryan, inkább régebbiek, mint a Halál 50 órája, vagy a ... Becstelen B.original :) Láttam hétvégén a Tizedes meg a többieket és valahogy megkívántam ezt a stílust.

Hozzászólás ideje:
  2012. 09. 24. - 10:02, FlóriBá írta:

Mondjon valaki egy jó háborús filmet, Főleg II. Vh-s érdekelne és nem is ezek a modern fajták, mint az Ellenség a kapuknál. a Becstelen B, vagy a Private Ryan, inkább régebbiek, mint a Halál 50 órája, vagy a ... Becstelen B.original :) Láttam hétvégén a Tizedes meg a többieket és valahogy megkívántam ezt a stílust.

Nem vagyok nagy szakértő a témában, de pl. láttad már a Híd a Kwai folyón?

Hozzászólás ideje:

A Híd a Kwai folyón valóban jó. Amik most még igy eszembe jutnak:

Sztálingrád - Német film, ami a Wehrmacht katonáinak a szemszögéből mutatja be a második világháború legvéresebb "városi csatáját". Maguk a csata-jelenetek nem annyira erősek (bár ez az összes régi háborús filmre elmondható szinte), viszont a film hangulatilag nagyon rendben van.

Piszkos 12 - Ezt gondolom ismered, de ha nem érdemes bepótolni. Inkább kalandfilm háborús környezetben semmint háborús film, viszont mint ilyen remek.

Kelly hősei - Ugyanaz mint fentebb és kb. ugyanolyan jó is.

A híd túl messze van - Az egyik legmonumentálisabb háborús film, ami számtalan szemszögből mutat be egy hadműveletet: a Market Gardent aminek az lett volna a célja, hogy a szövetségesek elfoglalják Hollandia nyugati részét és ennek köszönhetően bekeritsék a Ruhr-vidéket. A hadművelet azonban besült: a németek ezt a csatát megnyerték. Ez van feldolgozva közel három órában, rengeteg korabeli sztárral, statisztával... elég jó.

Black Book - Ez igazából nem régi (2006-os), de nagyon jó és kevesen szokták ismerni. Holland film egyébként (eredeti cím: Zwartboek) és az Elemi ösztönt, a Robotzsarut, a Starship Troopers-t és a Total Recall-t is rendező Verhoeven munkája aki a hosszas amerikai kiruccanása után hozta ezt össze (ő azon ritka rendezők egyike aki úgy csinált világháborús filmet, hogy gyerekként személyesen is megélte a világégést). Csata-jelenetekben nem bővelkedik, mivel egy zsidó nőről szól, aki kvázi ágyasként jut be a felsőbb német körökbe... a témának egyáltalán nem a megszokott, de nagyon rendben lévő feldolgozása.

A 22-es csapdája - Baromi szórakoztató. Bár van egy-két brutál jelenet benne inkább szatíra, mint dráma. Egyébként az Olaszországot délről betámadó amerikai katonák mindennapjait követi nyomon.

Vaskereszt - Német katonák a keleti fronton. Nem annyira ütős mint a Sztáingrád, de ez is rendben van.

Ja és az eredeti Becstelen brigantykat nagyon ajánlom: a cim megtévesztő lehet. Tarantino valójába nem remake-et készitett csak a cimet vette át (az ő filmje mondjuk szerintem szintén szuper lett). Az eredeti egy óriási B-filmes móka az olasz filmgyártás hőskorából. Ja és ha olaszok, még a "Rome, Open City", ami érdekes lehet. 1945-ben forgatták. A romok a filmben még a világháború romjai. Rossellini filmje elég elfogult persze: az élmény annyira friss, hogy érthető módon szivből gyülöli a németeket és ennek megfelelően is ábrázolja őket, viszont pont emiatt a téma talán legöszintébb feldolgozása: nem történelmi távlatból hanem még mint a tegnap eseményét dolgozza fel. Egyben az egyik első neo-realista film: a hangulat, körités nagyon ott van, már ha valaki fogékony az ennyire régi filmek hangulatára.

Hozzászólás ideje:

Amit még Bomarr ajánlója mellé tennék:

A tengeralattjáró: Jürgen Prochnow, Klaus Wennemann; nyomasztó hangulatú német tengeralattjárós film. Akárcsak a lentebbi Vaskereszt, ez is embernek ábrázolja a németeket, ráadásul az igazi, zsigerig ható klausztrofóbiás környezet külön kuriózum a filmtörténelemben.

Navarone ágyúi: Gregory Peck, David Niven, Anthony Quinn. '61-es film, egy különítményről szól, amelynek fel kell robbantania két német ágyút egy szigeten. Igazi klasszikus.

Navarone ágyúi 2. - Az új különítmény: majdnem húsz év telt el a két film között, és bár mindenkit más játszik, a szemlélet is más, a technika is fejlődött, nagyon szórakoztató film (a magyar cím mondjuk egy B filmes folytatást sugall, de nem az). A főbb szerepekben: Robert Shaw, Edward Fox, Harrison Ford és Franco Nero.

Vaskereszt: James Coburn, Maximilian Schell, jugoszláv-NSZK-angol koprodukció. Lényegében annyiról szól, hogy bemutatja, a német katonák is emberek voltak, nem volt mindenki SS és/vagy náci. A központi karakterek egy íróasztal mögül a frontra került, agyoniskolázott tiszt és egy veterán, paraszt sorból kikerült vén csataló altiszt.

A Sas leszállt: Donald Sutherland, Michael Caine, Anthony Quayle, Robert Duvall. Hitler parancsára egy csapatnak el kell rabolnia Churchillt.

Kémek a sasfészekben: Clint Eastwood, Richard Burton, nem túl akció dús film, inkább hangulatos. Két hírszerző ügynöknek egy csapat élén be kell jutnia a Schloss Adlerbe, hogy kimenekítsen egy tábornokot, akit fogva tart a német hadsereg.

M*A*S*H: ez kakukktojás, mert ez a film a koreai háborúban játszódik, nem a II. világháborúban, de a környezet majdnem ugyanaz, csak pár évvel modernebbek a puskák és elterjedtebb a helikopter. A főszerepekben Donald Sutherland, Tom Skerritt, Elliott Gould, Sally Kellerman és Robert Duvall. Szatíra, kőkeményen, a központban pedig a 4077-es katonai mozgó kórház (MASH) áll. Ha bepróbálod és tetszik (ha nem tetszik, akkor pedig még inkább), érdemes megtekinteni a sorozatot is, bár magyar nyelven sajnos csak az első két évad elérhető (a 11-ből és ezt érdemes szinkronnal nézni!). Abban Radar kivételével mindenkit más játszik, a főszereplő az akkor még igencsak fiatal Alan Alda. Más megközelítésben, de szerintem sokkal humorosabban adja elő ugyanazt a témát. Iszonyú jó vígjáték sorozat.

Szerk.: most látom, hogy Bomarr is írta a Vaskeresztet. :oops:

Hozzászólás ideje:

Köszi az ajánlásokat, ezek közül csak a Híd túl messze van és a Holland film ami nincsen meg. A M.A.S.H. műsoros dvd-n van meg, az mondjuk tényleg más hadszíntér, de baromi jó film. Híd a Kwai folyón még kis koromban láttam, úgy hívtam a fütyülős film... A Vaskereszt is nagyon tetszett, főleg azért mert a másik oldalt mutatta be, filmes körökben ez ritka. Mondjuk én akkor néztem meg nagyon sok filmet, miután lepörgettem az Elit alakulatot és az japán-amcsi ellentét sorozatát. Az első remek volt, többször is láttam, a 2. felejtős, sok volt az üresjárat és a karakterek sem voltak igazán megszerethetőek, egyiknek sem emlékszem pl. a nevére. No, meg nekem a dzsungeles, maláriás, tökig sáros környezet is olyan idegen. Az európia színtéren történő dolgok közelebb állnak hozzám, jobban el tudom képzelni a helyzetet.

Hozzászólás ideje:

Ha esetleg még valakinek kedve támad Prometheus kapcsán mindenféle mérnök/ember témákat kibeszélni, mostantól tegye már spoiler mögé, mert még nem mindenki látta a filmet, többet igazán nem szeretnék erről a témáról olvasni a film előtt. Köszi.

Hozzászólás ideje:

Akkor egy elmélet a Prometheusszal kapcsolatban, ami akkor fogant, mikor éppen szidtam a filmet. Figyelem, merő spekuláció az egész. Spoileres, elmélkedős, fantáziálós és csak azért ilyen rövidecske, hogy ne lehessen azt mondani, csak fikázom a filmet. :P:evil:

Spoileres tartalom megtekintése

Persze mindez csak egy fantáziával teli teória.

A halál 50 órája

Szerintem magyarul a cím jobb, mint az eredeti. Mégis angol 5.1-el néztem, a DVD-n a magyar hangsáv csak 2.0 volt.

Remek példa arra, hogy a jó színészi játék, az érdekes történet mennyire feledtetni tudja a sokszor ritka béna kivetített effekteket. Ettől függetlenül, sajnos sok olyan névvel akik már nem lehetnek köztünk, de összehoztak egy igazán remek filmet. Azért azt hozzáteszem, hogy a film kezdése, stáblistával 5percig tartott, mikor már csak 1óra 4perc volt hátra, bejött egy üzenet, hogy Intermisson és 2percig szünetelt a film. (Ebből is látszik, hogy amcsi alkotás a britek ezt interval-nak nevezik). A végén meg jött egy 10mp-s főszereplők lista és vége... :) Valljuk be, ez eléggé szokatlan.

A film amúgy többször nézős, az azért fura, hogy a német tisztek angolul beszéltek, de a közkatonáknak már a parancskiadás német volt és a sima katonák is egymás között németül beszéltek. Ez nálam visszavett kicsit a hitelességből, plusz az a történelmi tény, hogy a dolgok egyáltalán nem így történtek meg a valóságban! :cool: 8/10

Szerkesztve: - FlóriBá
Hozzászólás ideje:
  2012. 09. 24. - 16:31, FlóriBá írta:

Valljuk be, ez eléggé szokatlan.

Nem sok hasonló korú filmet láthattál, ha ez neked szokatlan. :) A legtöbb régi film stáblistája rövid, mivel már az elején letudják a legtöbb nevet (ugye ki is borult a bili, mikor Lucas egy bizonyos film elejére nevek helyett pofátlan mód bevezetőszöveget rakott... azóta meg már néha a címet is luxus kiírni... :roll: ). A film közepén lévő szünet sem annyira furcsa az ilyen hosszú filmeknél. Csak az a furcsa, hogy ezt miért hagyták rajta a DVD-n. Már a videómagnókon is volt pause gomb.

Sőt, az első Star Trek filmen még az elején is van egy pár perces zenélés, semmi más, és csak aztán jön a film.

Hozzászólás ideje:
  2012. 09. 24. - 16:17, Dzséjt írta:

Akkor egy elmélet a Prometheusszal kapcsolatban, ami akkor fogant, mikor éppen szidtam a filmet. Figyelem, merő spekuláció az egész. Spoileres, elmélkedős, fantáziálós és csak azért ilyen rövidecske, hogy ne lehessen azt mondani, csak fikázom a filmet. :P:evil:

Nem rossz teória de még emészteni kell.

Hozzászólás ideje:
  2012. 09. 24. - 16:17, Dzséjt írta:

De annak kiváló. :)

Hozzászólás ideje:

Láttam hasonló korú filmeket, de nem a moziban, necces is lett volna :) ... műsoros DVD azért az ilyet ki szokták vágni, most annak mi értelme van, hogy 2percig megy egy zene, ami félbeszakítja a filmet. A végén is volt egy The ending music, ami megint jó 3percig ment, míg az emberek kimentek gondolom a teremből...szóval ez nekem érdekes volt, műsoros DVD-n még ilyet sosem láttam. Amúgy Tarantino filmeknél fedeztem leginkább fel hasonlókat, hiszen ő rengetek ilyen régi és kultikus film előtt állított emléket a modern filmjeivel és ezeket a "kliséket" is alkalmazta....

Hozzászólás ideje:
  2012. 09. 24. - 17:17, Ody Mandrell írta:

De annak kiváló. :)

Mire gondolsz pontosan?

2012. 09. 24. - 17:02, Frenkie írta:

Nem rossz teória de még emészteni kell.

Hozzászólás ideje:

Dzséjt Prometheus.

Frenkie,

Szerkesztve: - Ody Mandrell
Hozzászólás ideje:
  2012. 09. 24. - 18:23, Nabopolasszar írta:

Hozzászólás ideje:
  2012. 09. 24. - 18:22, Ody Mandrell írta:

Dzséjt Prometheus.

Lényegében, amit Nabo írt.

Hozzászólás ideje:
  2012. 09. 24. - 18:36, Frenkie írta:

Viszont Nabo, rakd légyszi spoiler mögé az írásod mert megkért minket Karrde.

Ha csak nem szenved diszlexiában (ugye tudjuk hogy nem :) ) akkor ezt a spoilert már pár százszor lelőttük. Mellesleg meg nem egy egetrengető dolog. Nem is említve hogy ez csak egy rajongói feltételezés

Hozzászólás ideje:
  2012. 09. 24. - 18:41, Dzséjt írta:

Lényegében, amit Nabo írt.

Ééééértem... :D

Hozzászólás ideje:
  2012. 09. 24. - 18:53, Ody Mandrell írta:

Ééééértem... :D

Lehet, hogy igen, lehet, hogy nem.

Hozzászólás ideje:

No, az Avatart is leteszteltem a szép új monitoron. Erre voltam a leginkább kíváncsi, hiszen ez a film HD-ra termett. Nos, az élmény majdnem olyan volt, mint a moziban. Csak ez kicsiben és 3D nélkül, de ezek nem vettek el belőle. És még mindig nem tudom nem szeretni ezt a filmet. Na nem mintha utálni akarnám. :D És a megvalósítása még mindig lenyűgöz. Mennyi munka és erőfeszítés kellett, hogy ez a világ éljen. A fűszálaktól a bogarakon át egészen Torukig. Hihetetlen, milyen komplex animációk vannak benne és egyetlen jelenet erejéig sem zökken ki, végig teljesen valósághű, nuku műanyag hatás vagy természetellenes momentum. Zseniális!

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Írj hozzászólást most, és regisztrálj később. Amennyiben már regisztráltál, lépj be a fórumra és szólj hozzá a témához.

Vendég
Új hozzászólás

×   Beillesztett szöveg.   Illessze be egyszerű szövegként

Only 75 emoji are allowed.

×   A linked automatikusan beágyazódott.   Linkként jelenjen meg

×   Az előző tartalom visszaállítása.   Korábbi szöveg törlése

×   Nem illeszthetsz be képet közvetlenül. Töltsd fel vagy illeszd be URL-ből.

• Jelenlévő felhasználók:   0 felhasználó

• Egy regisztrált felhasználó sincs ebben a topikban.
  • Új tartalom hozzáadása az alábbi témákban...

Fontos információ
A webhely használatával elfogadod és egyetértesz a fórumszabályzattal.