Jump to content

Fan fiction


Ody Mandrell

Recommended Posts

Írtatok valaha SW történeteket? Esetleg más jellegű műveket? Ha igen, meséljetek kicsit róla.

 

Én eddig Bomarr egy kisregényét (remélem jó a besorolás 8) ) olvastam, ami nagyon tetszett. Ez nem SW vonatkozású munka, de akkor is nagyon élvezetes olvasmány :( Bomarr remélem nem haragszol, hogy így elárultalak? :)

Link to comment
Share on other sites

Én haverommal terveztem, már a főszál meg is van, és most kezdünk majd nyáron hozzá.

 

Aztán beszámolj ám a fejleményekről!

 

Spoilernek mondhatok annyit, hogy a Hiperűr háború idején fog játszódni, és az erőhasználó egyik főszereplő Ajunta Pall. 8)

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Jómagam folyton írok valamit. Van már két kész művem Star Wars terén (az egyikkel nem vagyok túlzottan megelégedve, mert egy tökéletes ep2 remix), készül a harmadik és a negyedik is. Valamint van egy képregény és egy kisfilm forgatókönyvem (az utóbbi, ha minden összejön, a nyár végére mozgóképes formát fog ölteni). Ja és van két félbenhagyott sztori is.

Sok más téren is írtam már, pl készül egy Aliens művem (meg egy másikat abbahagytam), van két Star Trekem, s ebből is készül a harmadik. Van egy befejezetlen Jurassic Parkom, de próbáltam már Battletechet is írni, az első három bekezdésig el is jutottam :)

Ezen felül újabban unalmamban írok egy kis Pirx kapitány kalandjai című szösszeneteket (a címen kívül semmi köze az azonos című sorozathoz :lol: ). A Pirxek (az első és nemsokára a második) és a két befejezett Trek, valamint az egyik SW első fejezete a neten is fellelhetőek, akit érdekel, megmondhatom hol vannak.

És lendületlenül dolgozom saját regényemen is.

 

A Star Wars történetek középpontjában főként egy Jedinek tanult, majd a klón háború ideje alatt katonának állt figura áll, aki túlélte a háborút és kalóz lett. A testvérei meghaltak, a szülei is, egyedül egy húga és egy bátyja maradt. A húgát eltűntette az anyja, nem tudja hová, a bátyját pedig halotnak hiszi, míg egyszer szembe nem találkozik vele, igaz, akkor már nem Jedi tábornok, hanem a Birodalom egyik admirálisa. A történet végülis a két testvér köré épül, hogyan élték túl a Jedi Rend bukását, a Birodalmat és egymást.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
Engem is érdekelnének ezek a fan fictionok. Fejezetenként szívesen elolvasnám őket.

 

Én már olvastam kettőt, igaz nem Star Wars témájú, de nagyon bejött. 8) Most van nálam egy SW fanfic, de még nem volt időm hozzá kezdeni. :)

 

Egyébként jó ötlet a fejezetenkénti írás, így továbbra is várjuk a műveket.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...
  • 4 weeks later...

Helósztok!

 

Ami engem illet, én eddig inkább Harry Potter terén írogattam (van egy folyamatosan futó sorozatom, már négy résznél, azaz 150 A4-es oldalnál járok) de most igencsak kedvet kaptam Star wars fanfichez is. Főleg ez a sorozat mozgatta meg a fantáziámat, lehet, hogy előkapok néhány hétköznapi karaktert és leírom a kalandokkal teli életüket. Jelszó: egyik főszereplő se legyen benne :D

De ez egyelőre terv.

 

Donát.

Link to comment
Share on other sites

Ilyen fan fiction íráson én is gondolkodtam már az utóbbi egy-két hónapban. Arra gondoltam, hogy megírom szerepjátékos karaktereim előéletét. Ehhez már legalább van némi támpontom, csak tovább kellene bonyolítanom a történetüket.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Egy kis segítségre lenne szükségem.

 

Tulajdonképpen sokadszorra állok neki fan-fictiont írni, de először érzem igazán úgy, hogy készen állok az alapokra. Természetesen tudom, hogy minden író először akar tökéleteset alkotni ? és ez persze ritkán sikerül ? de ha mégsem törekszem a tökéletességre, akkor nem is fogok fejlődni, nem igaz? :)

 

Szóval arra lennék kíváncsi: szerintetek mitől jó egy fan-fiction? Mi az, ami megfog benne?

 

Teljességgel szubjektív véleményeket várok. :) Általános dolgokról (mármint olyanokról, amik nélkül nem is lehet írni) már eleget olvastam, de most kíváncsi vagyok magánvéleményekre is, amit nem ?nagyokosok? írnak.

 

Aki maga is szerző, az írhatna a saját szokásairól, tapasztalatairól is. Nem ötleteket akarok lopni, vagy más stílusát koppintani, csak kíváncsi lennék néhány dologra, ha megosztanátok velem. Úgy gondoltam: ?Fel szoktam vázolni előre minden lényegesebb eseményt.?, vagy ?Ahogy esik, úgy puffan.?, esetleg ?Stílussal vésem viaszba ékírással, és csak otthon gépelem be.?, satöbbi.

 

Szóval lehet kezdeni. Talán kicsit feldobom ezt a rég porosodó topikot. :)

Link to comment
Share on other sites

Hát ahogy én írok, az kábé úgy zajlik, hogy először kitalálom az alapsztorit, általában van egy kisokos füzetem (illetve már nem is egy :)), abba szoktam a neveket, apróbb infókat lejegyezni. Aztán fogom, és nekiállok színjátszani, eljátszom a szerepeket, a szituációkat, voltaképpen végigjátszom a történetem, így kialakul a pontos menet.

Az utóbbi években eltértem, mert gyerekesnek találtam, hogy huszonéves fejjel ugrabugrálok, meg a többi. Aztán nemrég rádöbbentem, hogy mostanában egyetlen művet sem fejeztem be, sőt, aminek nekiállok, azokban rendre elakadok, de a régi, még eljátszott művek meg mintha kifolynának belőlem. Szóval visszatértem eme gyermekded stílushoz, és beválik. Egy AVP-t már befejeztem, lassan befejezek egy Stargate-t. Szóval én így csinálom.

 

És talán még érdemes az apró részletek felderítésére. Legalábbis én nem szeretek még fan-fictionban sem olyat írni, ami nem passzol ahhoz, amihez a ff készül. Pl Star Wars esetén nem szokásom a kék-zöld-lila és piros fénykardoktól eltérni, tehát nem teszek bele barna-sárga-ezüst kardokat. Ilyesmikre gondolok. Persze ez az én rögeszmém :)

Link to comment
Share on other sites

Oldfighter: Azért ez így elég tág megfogalmazás. :) Bár igaz, ha túlságosan részeletesen akarja eltervezni az ember, hogy mit írjon, úgyis az lesz a vége, hogy képtelen lesz megírni.

 

Dzséjt: a második bekezdésben leírtakhoz mondanám, hogy ez bizony nekem is rögeszmém, szó szerint. SW, esetleg ST, vagy bármilyen más művet olvasva égnek áll a hajam az olyan következetlenségekből, ami ellentétben áll a már megalkotott világ alapjaival. Ha egy Jedi az RotJ eseményei után él, akkor jó, legyen sárga fénykardja. De ha pl. ott volt az AotC geonosisi csatájában, akkor kék vagy zöld. És kész. :)

 

Maga a jelenetek eljátszása érdekes ötlet. Fejben én is ehhez hasonlóan szoktam csinálni, esetleg néha el is mondom a párbeszédeket magamnak, hogy könnyebben bele tudjam vinni az érzelmeket. De idáig sosem mentem. :) Mindenesetre nekem egy kész művem sincs, úgyhogy konkrétan nem tudom elmondani, hogy mi vált be. :D

 

Darth Fuge: Én a most "készülő" remekművemet egy "mi lenne, ha..." kérdéssel kezdtem, hogy tudjam, engem is érdekelni fog, amit írok. Remélem, így is lesz.

Edited by Shettard Hart
Link to comment
Share on other sites

Shettard: Ami engem illet, csak csatlakozni tudok Dzséjthez. Az alaptörténet legyen meg, és nem árt egy füzetecske, amibe jegyzetelhetsz, hogy a saját világodban ne ütközz ellentmondásokba.

 

 

A fanfiction nyelvezetére vigyázz, találd meg a saját írói nyelvedet, ne váltogass hangnemeket, írásképeket, stb (szóval ha laza nyelvezettel kezded, akkor a végén ne válts át protokolárisba, csak ha a szituáció megköveteli, stb. Vagy ha egyszerűbb képeket használsz, akkor a végére se bonyolítsd meg.)

 

Aztán fontosak az arányok, hogy lehetőleg jól tagolt legyen a mű. Szóval ha mondjuk 20 fejezetre tervezed, akkor figyelj arra, hogy pörgősen indítsd, mert ha az olvasók már az elején elalszanak, akkor később nem fogják olvasni. Ugyanakkor az se jó, ha az elején lövöd el az összes puskaporod, mert akkor a végén lesznek gondok.

 

Fontos a helyesírás, mert az igen bosszantó tud lenni, ha az elkészített mű olvasása közben mindig ki-ki zökkent egy helyesírási hiba. Ennek elkerülése végett ajánlott egy béta, aki a történet megírása után át is futja az anyagot (pl. Krandénak Dzséjt).

 

 

Fontos a karakterek fejlődése is! Ne stagnáljanak a karakterek, jussanak el egy adott szintről egy másikra, bármily irányba. Ez garantálni fogja, hogy a karaktereid létezni, élni fognak, ki fognak lépni a .doc-ból :)

 

Most így hirtelen ennyi! :)

 

 

Donát

Link to comment
Share on other sites

Azt megnéztem volna hogy Alieneket és Predatorokat mímelsz. :)

Csak fel kell találni magamat. Alieneket nem nehéz, sokat segítenek a figuráim. Az SW legoim az SW fanficeknél segédletek (akárcsak a fénykardok, játékfegyverek). Stargate fanficoknál meg már egyenruhám és a soriban látott P90-es is megvan, így abba is igencsak bele tudom élni magam. Az egészről talán csak azt a hátulütőt tudom elmondani, hogy sajnos egy pár négyzetméteres szobára korlátozódom, mert azért nem a szülők+húg előtt csinálom ezt, így ha van valaki itthon, akkor beszorulok a kisszobába. De ha az embernek jó a képzelőereje, akkor ez sem gond, és hála istennek nekem nem gond :)

 

Amúgy predit még nem nehéz mímelni. Csak a mozgását kell átvenni. Alient, az bajosabb :)

 

De most már csak azt várom, hogy meglegyen a diktafonom. Akkor végre rögzíthetem a hanganyagot és nem kell amiatt idegeskednem, hogy kitaláltam egy nagyon jó párbeszédet, de mire leírnám, már a felét elfelejtettem.

 

Fuge: a játékadaptációkkal talán az a legnagyobb gond, hogy eldönteni, mi az, amit bele kell és lehet írni, és mi az, ami mehet a szemétbe. Pl. olvasom a Resident Evil játékok könyv változatát. Az első könyv az első játék feldogozása, na azzal nem játszottam, így eléggé tetszett. A második könyv az író saját kitalációja volt, az sem volt rossz. A harmadik könyv viszont a Resident Evil 2 feldolgozása és elég sok olyat kivettek, ami a játlban nagyon tetszett, viszont sok dolgot az író saját maga magyarázott meg, amire a játék nem volt képes.

Mondjuk a KotOR azért elág nagy lélegzetvételű lehetett, nem? Mert a játékban írtózatosan sok a szöveg, és a cselekmények szerteágazása is. Ráadásul mindnek lehet minimum két kimenetele. Bátor dolog volt egyáltalán belefogni :D

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text .   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored .   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information