Ugrás a kommentre

Chapter 2: The Tribes of Tatooine


Ajánlott hozzászólás

12 perccel korábban, Ody Mandrell írta:

Talán még 100 év és ők is kirajzanak a galaxisba.

Talán még 100 év sem kell hozzá. Bár a gunganok techológia terén fejlettebb faj volt, az ep1 előtt nem voltak űrutazók. Az ep3-ra meg már a coruscanti operában is beléjük lehetett futni. És ez csak 13 év volt. Persze a gunganok és a tuskenek kultúrája között azért nagy a különbség, hiszen az előbbi már nem csak városokban élt, hanem igen fejlett technológiát is használtak, plusz beszélték a galaktikus közös nyelvet is. Viszont az ebből a részből kiviláglott, hogy gyorsan tanulnak, és némi kézjelezéssel kiegészítve a közös nyelvet is megértik. Szóval, szerintem, ha a szándék a buckalakók felől és a hajlandóság a pilóták részéről találkozik, a tuskenek is elindulhatnak a csillagok felé akár még Darth Sidious visszapofátlankodása előtt is.

Érdekes kérdés még az, hogy a tuskenek miért maradtak le ennyire a szintén tatooine-i őslakos jawákhoz képest. A jawák eleve hatalmas homokjárókban élnek, energiafegyvereket használnak, droidokat javítanak. Igen, lopnak a kis dögök, semmi sem a saját találmányuk, de ez nem számít. Az a lényeg, hogy ők magukévá tették a technológiákat, megtanulták kezelni és javítani őket (tehát elég intelligensek ahhoz, hogy egy droid működési elvét ismerjék és helyre tudják pofozni), és, ahogy láttuk, több bolygóra is eljutottak már. Sőt egyik másik klán a komplett homokúszóját képes volt átcuccolni, ami nem semmi logisztika lehetett.

 

És még kicsit visszatérve az első rész topikjában fejtegetett kérdéshez, vagyis Anakin buckalakó irtásához. Igen, Anakin részéről nem volt sosem jó dolog, hogy lemészárolta bosszúvól, haragtól vezérelve a buckalakókat. A férfiakat sem, hát még a nőket és a gyerekeket - bár most azért azt is megmutatta ez a sorozat, hogy a nők és gyerekek sem annyira védtelenek. Persze egy Jedivel szemben esélyük sem volt. És Anakin esetében pont ez a fontos: ő Jedi volt. Az Erőt védekezésre, nem támadásra, és pláne nem gyűlölettel átitatott mészárlásra használják. Egy legyet sem szabadna így megölnie, nemhogy fejletteb életformákat tömegesen lemészárolnia.

Viszont az, amit itt látunk, nézői szempontból is fontos. A filmek fenevadaknak ábrázolta a buckalakókat. Még nem is láttuk őket, de Luke már veszélyes lényekként állította be őket, aztán ok nélkül rátámadtak vad üvöltéssel és gaffirázással. Az ep4 vadállatokként, de legalábbis egy vad, primitív, agresszív fajként mutatta be őket, ellenben az édibédi jawákkal, akik kedvesen gagyogynak és picik, látszólag ártalmatlanok (azóta persze a Mandi és most a TBoBF ezt árnyalta). Minderre csak rátett egy lapátta az ep1, amiben versenyjárművekre lövöldöznek, az ep2 meg aztán pláne, amiben elrabolták a kedves asszonykényt megimsert Shmit és a halálát okozták.

Mindezek tükrében az ember nem kérdőjelezi meg Criegg Lars szavait arról, hogy a buckalakók bár emberszerűek, valójában lelketlen szörnyek. És lelketlen szörnyek lemészárlását az ember hajlamos megbocsátani. Vagyük csak azt, hogy Obi-Wan bár nem élvezettel, de nem is jó okkal elég brutálisan bánt el az acklay-jal. Először levágta a lábait, amivel nyilván fájdalmat okozott a lényke, ez lerí a fájdalmas visításából. És csak aztán ölte meg. Pedig rengeteg más módszer lett volna arra, hogy kíméletesebben végezzen a lénnyel. Mégis, nagyon sokan nem is foglalkoznak ezzel a kérdéssel, mert Obi-Wan csak egy szörnyet nyiffant ki - még úgy sem jön elő a téma nagyon, hogy az ILM a legtöbb starwarsbeli lényt nem szörnyként, hanem állatként igyekszik ábrázolni.

Éppen ezért Anakin tettében is volt eddig egy "visszafogó" erő. Jó-jó, nem jó az, ahogy végrehajtotta ezt, de érthető és amúgy is csak szörnyeket ölt meg. Ezért érthető az is, hogy Padmé lényegében fel sem veszi Anakin szavait. Ő pontosan annyit tudott a buckalakókról, amennyit Criegg elmondott neki, és amit Shmi elrablásából maga is kigondolt. A Sötét Oldal tényezőjével meg, mivel nem Jedi, nyivlán nincs annyira tisztában, Nem tudhatja, hogy egy ilyen - általa emberinek nevezett - tett mekkora veszélyt jelent egy Jedire és közvetett módon a Galaxisra nézve.

Viszont a The Mandalorian és most a The Book of Boba Fett, különösen ez a rész alaposan bemutatta, hogy Anakin tette nem csak azért elítélendő, mert Jedi lovag, hanem emberileg is az. Egyrészt, a buckalakók sokkal kultúráltabb népség, mint azt elsőre gondolnánk, másrészt, megmutatták az érem másik oldalát. Kiderült, hogy a bolygójukra bepofátlankodott népek lényegében elpusztították a kultúrájukat, és ami vad nomád életnek tűnik, valójában kényszerű bujdosás. Az is kiderült, hogy amúgy annyira nem is vadak. Nincsenek messze Anchorheadtől, mégsem rohanják le a városkát (és Luke ep4-es szavai is a jawa hullák között arra enged következtetni, hogy nagy mészárlásokat azért nem szoktak végezni). És azt is tudjuk, hogy ezen a környéken több párafarm is van, köztük a Lars-farm. Most komolyan, hárman laktak ott. Mennyi esélyük lett volna egy buckalakó törzs ellen, ha lerohanják őket?

Érdekes, hogy a filmekben a tatooine-i pusztában élőkre eddig a buckalakók jelentették a legkisebb veszélyt: Larsékat és a jawákat birodalmiak mészárolták le, a párafarmereket a különböző bűnbandák abuzálják. Hát még Mos Pelgóban sem a tuskenek csaptak ramazurit.

És most még az is kiderült, hogy sportból lövöldöznek rájuk. Egyetértek azzal, hogy a pyke indoka inkább csak kifogás volt. Próbált valami ésszerűt mondani annak, aki azzal kezdte a beszélgetést, hogy a sorsa nagyban függ a válaszaitól. Semmi okuk nem volt egy agyonpáncélozott, százzal tépő vonatról elkezdeni lövöldözni a tuskenekre, akik egyáltalán nem mutattak agressziót feléjük. Miért is mutattak volna? Banthán lovagolva esélyük sem lenne utolérni azt a mechanikus szörnyet. És ehhez még vegyük hozzá, hogy lehet, hogy a Tatooine a kívülről érkezett "civilizációnak" hála ment tönkre. (Érdekesség: a Mindan, ami Star Warsban már évekkel ezelőtt szó volt arról, hogy Tatooine-on volt víz, sőt őserdők is. Ez is csak azt mutatja, hogy mennyire igyekeznek egységesen kezelni az univerzumot.) Könnyen lehet, hogy azoknak a bányásztevékenységeknek hála száradtak ki az óceánok és pusztultak el az őserdők, amiknek egyik hagyatéka a jawa homokkúszók.

Szóval eme sorozatoknak hála, és különösen ennek a résznek hála a buckalakók jóval túlléptek azon, mint amiket a filmek eddig sugalltak róluk, és Anakin tette már nem csak azért kérdőjelezhető meg, mert Jedi, hanem emberileg is kérdésessé vált a tette. Mert igen, az érem egyik oldala az, hogy elraboltak, megkínoztak és nagyon valószínű, hogy rabszolgamunkára kényszerítettek egy jóravaló, ártatlan nőt, aki ebbe végül belehalt. Ez sem szép dolog, sőt, még mindig megértem Anakin tettét, noha elítélem őt ezért. Ugyanakkor most már ismerjük az érem másik oldalát, amiben a buckalakók a saját otthonukban kénytelenek bujdosni és a mindennapi túlélésért küzedeni, akikre sportból lövöldöznek, és akiket a fejlett, űrutazó civilizáció látványosan sokadrangú teremtményként kezel. Ismétlem: mindezt a saját otthonukban. Szóval a buckalakókat is megértem, noha Shmi elrablásáért, megkínzásáért, feltételezett rabszolgamunkára kényszerítéséért és a haláláért őket is elítélem. Mármint azt a törzset, nem az egész fajt.

 

Ez meg egy érdekesség:

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

1 órával korábban, Dzséjt írta:

Érdekes kérdés még az, hogy a tuskenek miért maradtak le ennyire a szintén tatooine-i őslakos jawákhoz képest. A jawák eleve hatalmas homokjárókban élnek, energiafegyvereket használnak, droidokat javítanak. Igen, lopnak a kis dögök, semmi sem a saját találmányuk, de ez nem számít. Az a lényeg, hogy ők magukévá tették a technológiákat, megtanulták kezelni és javítani őket (tehát elég intelligensek ahhoz, hogy egy droid működési elvét ismerjék és helyre tudják pofozni), és, ahogy láttuk, több bolygóra is eljutottak már. Sőt egyik másik klán a komplett homokúszóját képes volt átcuccolni, ami nem semmi logisztika lehetett.

A tuskenek sokkal spirituálisabb nép. Talán őket eddig nem érdekelték a technikai kütyük. Nem lenne semmi, ha Boba Fett hatására az egész kultúrájuk megváltozna.

 

1 órával korábban, Dzséjt írta:

még kicsit visszatérve az első rész topikjában fejtegetett kérdéshez, vagyis Anakin buckalakó irtásához

Ez a rész teljesen megváltoztatta az akkori véleményem. Most már el tudom ítélni Anakin tettét, bár továbbra is megértem.

 

1 órával korábban, Dzséjt írta:

Mármint azt a törzset, nem az egész fajt.

Kollektív bűnösség a legrosszabb felfogás, így itt se állja meg a helyét. 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Anakin tettét még maga Anakin se nagyon tudja elfogadni. Azért nem véletlen hogy zokogva mondja Padménak hogy a nőket és a gyerekeket is megölte, majd aztán azt mondja hogy egy jedinek nem ilyennek kéne lennie. Takarózhat azzal, hogy szerinte a buckalakók szörnyetegek, de amikor tényleges szörnyetegeket vág le akkor nem igen szokott ilyen lelkiismeret furdalása lenni és nem támad azaz érzése hogy letért a jedik útjáról. Igazából Anakin rémtette nem is lenne olyan nagy rémtett, ha ő maga tényleg azt hinné hogy ezek mind szörnyetegek. De még van annyira jedi hogy tudja, hogy a törzs nem minden tagja volt velejéig gonosz. A gyerekek és a nők abban a táborban nem érdemeltek halált, és pont az a tragédia hogy ő ezt tudta és ennek ellenére kivégezte mindent.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

42 perccel korábban, Bomarr írta:

A gyerekek és a nők abban a táborban nem érdemeltek halált

Az elmúlt két részben látottak alapján én azért ezt már nem merném kijelenteni. Az előző részben remekül prezentálták, hogy a buckalakó kölykök sem ártatlan báránykán. Szabályosan bucira verték a lekötözött, tehetetlen és kimerült Boba Fettet, az egyik meg kihajtott a sivatagba földet túrni és, amikor inni próbált, elvette tőle a dinnyét, ami a sivatagban kínzás. És hát azt is láttuk, hogy a buckalakó nők is halálosak, erre ez a rész remekül rávilágított, amikor a csajszi egymaga bedarálta a vonat fél legénységét. Szóval nem lehetetlen, hogy Shmi sérüléseinek egy része vagy többsége pont, hogy buckalakó gyerekektől vagy nőktől származik. Ilyen téren ők sem ártatlanok, és ahogy láttuk, nem is annyira védtelenek. És a sátorbeli beszélgetés alapján Boba törzse békésebb, mint más buckalakó törzsek, pedig ők sem éppen humánusak.

Szóval lehet, hogy nem érdemeltek halált, de ugyanakkor bőven benne van a pakliban az is, hogy kivették a részüket Shmi kínhalálából, és abban az esetben semmivel sem különbek, mint a felnőtt, férfi buckalakók.

Hála ezeknek a sorozatoknak, az ep2-es mészárlás fekete-fehérből meglehetősen komplexszé vált. Egyik fél sem ártatlan, mindkettőt el lehet ítélni, ugyanakkor mindkettőt meg is lehet érteni.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Nekem a tuskenek kicsit a szamurájokat juttatta eszembe, mármint a technológiához való hozzáállásukban.

Csak azt használták, ami szükséges megvédeni magukat, a többitől tartózkodtak.

Szerintem meg akartak maradni a hagyományaiknál, ezért sem használtak járműveket.

Illetve a "taktikájuk" is a csendességre épül, nem csaptak soha túlzott robajt, a sivatagban ez érthető is, ahol a földből ugrálnak ki lények:D

 

De lehet ez rossz párhuzam, vagy én gondolom rosszul, nekem ez ugrott be már a bot készítésénél is.

 

Illetve, nekem megcsapta a fülem, hogy a törzsfő különböző törzseket említ. Nem biztos, hogy mindegyik törzs így viselkedne egy kívülállóval, tehát feltételezhetjük, hogy nem mindegyik befogadó.

Ezek a tuskenek nekem ruházatban is elkülönültek a korábban látott tuskenektől, ami erősítheti ezt a felvetést.

Nem tudom, csak agyalok.

Az biztos, hogy nagyon jó volt látni a fejlődésüket.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

1 órával ezelőtt, Dzséjt írta:

Az elmúlt két részben látottak alapján én azért ezt már nem merném kijelenteni. Az előző részben remekül prezentálták, hogy a buckalakó kölykök sem ártatlan báránykán.

Van ebben igazság viszont egy gyerek az mégis csak gyerek. Azt csinálja amit mondanak neki, még könnyen formálható, nevelhető és nem felelős teljesen a tetteiért (ez fokozottan igaz a "Shmi táborában" lévő kis buckalakóra aki sokkal kisebb még annál aki gyepálta Bobát). Oka van annak hogy civilizált társadalmaknál nem szokás gyerekekre komoly büntetést - 10-20 éves börtönt vagy halálbüntetést - mérni.

Anakin leirása alapján nála pedig nem volt életkorbeli alsó korlát és mindenkit kinyirt.

 

Ráadásul Boba táborában a nőről rögtön első látásra is egyértelmű, hogy harcos, hisz fel van fegyverkezve. Én azt tippelném, hogy az a tábor ahol Shmi van ott a törzs jobban elnyomja a nőket. A férfiaknál szinte mind van valami fegyver. A nőknél semmi. Egyáltalán nem azt a benyomást keltik mint a Bobáéknál lévő nő. Inkább maguk is elnyomottnak tünnek.

yYjuogB.jpg

 

Beszédes az is, hogy amikor beindul a mészárlás a férfiak Anakinra támadnak, a nő viszont a háttérben kézenfutva menekül egy gyerekkel. Megintcsak azt erősitve hogy a nők itt aligha vannak olyan pozicióban mint Bobáéknál. Nem véletlen, hogy pont a nők és a gyerekek levágásánál volt Anakinnak lelkiismeret-furdalása.

eXeyOzX.jpg

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Varázslatos epizód volt! Most már érthető, miért kapta a The Book of Boba Fett címet, hiszen olyan, mint egy képeskönyv, belelapozva láthatunk sok mindent, ami Bobával történt a múltban, és azt is, ami a jelen, s mindezt nagyon színesen, átélhetően ábrázolva. Egyáltalán nem bánom, hogy a történetvezetés egyelőre háttérbe van szorítva a visszaemlékezések javára, mert egy élmény belemerülni ezekbe az emlékekbe. Jók voltak a Huttok is, nem mondom, örültem is nekik, de a buckalakós rész úgy ahogy volt, ellopta tőlük a show-t nálam. A Toshee állomás, a speeder bike vezetőleckék, a vonat megtámadása, és végül a beavatás - egyszerűen varázslatos volt, nem is tudok erre mást írni. :) 

 

7 órával ezelőtt, Nute Gunray írta:

Az epizód rengeteget tett hozzá a taszken kultúra megismeréséhez. Igazából eddig bele se gondoltam, hogy ezek a gaffi botok vajon hogyan készülhetnek, vagy van-e egyáltalán jelentőségük. Itt meg teljes szertartásrendet kanyarítottak köré. Gyakorlatilag egy az egyben párhuzamot lehet vonni ahhoz, amikor a Jedik elkészítik saját, személyre szabott fénykardjaikat, ahol a technika mellett beleteszik esszenciájukat is. Bobának is egy delíriumos álom közepette kell megszereznie a faágat, és mindeközben egy szempillantásra feltárul a Tatooine régmúltjának egy darabkája.

A fénykard készítési hasonlat nekem is eszembe jutott. :) Nem gondoltam volna, hogy a buckalakók kultúrájának is van egy ennyire spirituális része, sőt, hogy egyáltalán van ilyen szintű kultúrájuk. Valóban nem lelketlen szörnyek, ez most már hivatalos.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

1 órával korábban, Bomarr írta:

Van ebben igazság viszont egy gyerek az mégis csak gyerek. Azt csinálja amit mondanak neki, még könnyen formálható, nevelhető és nem felelős teljesen a tetteiért (ez fokozottan igaz a "Shmi táborában" lévő kis buckalakóra aki sokkal kisebb még annál aki gyepálta Bobát). Oka van annak hogy civilizált társadalmaknál nem szokás gyerekekre komoly büntetést - 10-20 éves börtönt vagy halálbüntetést - mérni...

Igen, valószínűleg igaz, amit írsz, és ebben a törzsben alárendeltek voltak a nők, és talán a gyerekek is - talán ezt jelzi az is, hogy Boba törzsével ellentétben itt a nők és a gyerekek is teljesen más ruhát hordanak, mint a felnőtt férfiak, tehát elég egyértelmű a megkülönböztetés.

Viszont teljesen akkor sem lehetünk meggyőződve most már. Egy pillanatot látunk egy mostanra komplexé vált törzsi kultúrából. A fegyvertelenséget én nem számítanám be, hiszen, ha megnézed a tábori életet a korábbi epizódban, látható, hogy a legtöbb buckalakó nem visel semmilyen fegyvert még fényes nappal sem, nemhogy éjjel, amikor alszanak. Minek is viselnének? A táborban elvileg biztonságban vannak. Azok meg, akik fegyverrel vannak, főleg az őrség lehet. Ez pláne igaz lehet Shmi táborára, ahol éppen alkonyodik. Akikre Anakin az első körben rátámad, azok szinte biztos, hogy a tábor éjjeli őrei. Amikor Anakin beoson, nincs is nagy nyüzsi, épp csak két mastiffot és két tuskent látunk, abból is az egyik durmol, pedig őrségben. Tehát egy kifejezetten nyugodt pillanatban léptünk be.

Szóval olyan rövid időt, és annak a törzsnek is olyan kevés tagját láthatjuk a hajnali percekben, amiből szerintem nem lehet igazán messzemenő következtetéseket levonni és abból határozott álláspontra jutni. Lehet, hogy itt a nők tényleg ártalmatlanabbak. Semmi sem zárja ki, sőt az a pár másodperc azzal a kevés szereplővel valóban inkább erre enged következtetni. De pont emiatt ugyanannyi esély van arra is, hogy ha Anakin fényes nappal támad rájuk, akkor azok a nők és gyerekek is ugyanolyan veszélyesek lettek volna, mint a Boba táborában élők. Ahogy arra is bőven van esély, hogy a kikötözött Shmit Anakin érkezése előtt egy fél nappal még az a kis krapek ütlegelt, akit az anyja karon ragadott és elszaladt vele a fénykard felvillanásakor. Hogy emiatt megérdemli a halált, az egy másik, még komplexebb kérdés, amire választ ebből a kb. 10 másodpercből nem lehet kapni. Igazából én a sorozatokig teljesen meg voltam arról győződve, hogy a buckalakók természetüknél fogva vadak és agresszívek, ez nem egy beléjük nevelt valami. Most persze már látható, hogy ez náluk is részben nevelés kérdése.

A lényeg, hogy e két epizóddal kaptunk egy átfogóbb és szerencsére nem fekete-fehér képet a mászárlás másik résztvevőiről is. Azt én például nagyon jónak tartom, hogy bár finomítottak a tuskenek megítélésén, korábbi ábrázolásán, azért nem mentik fel őket, nem mossák tisztára a renoméjukat. Jó, hogy mutatnak felfegyverzett harcos nőt, ahogy az is, hogy a kis krapekok elagyabugyálják Bobát. De ezzel párhuzamosan a buckalakók békésebb oldalát is bemutatják. Így az ep2 egy kulcsjelenet vált további szempontok alapján vizsgálhatóvá. Eddig sem csíptem Anakint ezért a tettéért, de így még inkább nem fogom (ami teljesítmény, mert kevés karaktert utálok jobban a Star Warsban, mint Anakint).

 

Megjegyzem, ezt még észre sem vettem, hogy a buceknő karon ragadja a kölyköt és elszalad vele. Vaó!

Szerkesztve: - Dzséjt
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

54 perccel korábban, Dzséjt írta:

Azt én például nagyon jónak tartom, hogy bár finomítottak a tuskenek megítélésén, korábbi ábrázolásán, azért nem mentik fel őket, nem mossák tisztára a renoméjukat.

Ez van Bobánál is. Néha már jónak tűnik, de azért ő se lett szent. Ha kell odacsap. A pyke-okat is jól helyretette. Kíváncsi vagyok Wilde.nak mennyire volt most puha Boba. Gondolom jobban örült volna neki, ha kiirtja őket. :D Kíváncsian várom, ő hogy látta ezt a részt.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Nem tudom eredendően mennyire voltak vadak a buckalakók, meg van törzs és törzs között is különbség mint látjuk, de biztos volt itt valamilyen kölcsönös meg nem értés, ami miatt elterjedt, hogy a buckalakók írtani való vadak. Azoknak meg gondolom nem tetszett, hogy sokszor ok nélkül írtják őket (ahogy láttuk a pyke-oknál is), mire ők is így kezdtek hozzáállni a dologhoz. Aztán ez a probléma tovább generálta önmagát. Így hiába vannak olyan törzsek mint Bobáé, akik csak békében szeretnének élni, azok sincsenek biztonságban így teljesen jogos, ha bizalmatlanok a külvilágiakkal szembe.

 

Persze mindez csak feltételezés.

 

 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

6 perccel korábban, NorbiLordi írta:

Így hiába vannak olyan törzsek mint Bobáé, akik csak békében szeretnének élni, azok sincsenek biztonságban így teljesen jogos, ha bizalmatlanok a külvilágiakkal szembe.

Rabszolgákat tartottak ők is. :) Boba kitört ebből, de csak magának köszönheti. Más lény nem biztos, hogy a következő hetet megérte volna.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

11 perccel korábban, Ody Mandrell írta:

Rabszolgákat tartottak ők is. :) Boba kitört ebből, de csak magának köszönheti. Más lény nem biztos, hogy a következő hetet megérte volna.

 

Persze hogy tartanak, csak azon elmélkedtem, hogy ők vajon alapvetően is ilyen nép voltak e mindig, vagy a külvilágiakkal való nem túl gyümölcsöző kapcsolat révén váltak ilyenekké. Persze ez nem jogosítja fel őket semmire, de ez tovább árnyalná a képet, legalábbbis nekem.

Szerkesztve: - NorbiLordi
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

20 minutes ago, Ody Mandrell said:

Értem. Valószínűleg nem voltak mindig ilyenek, ez csak a külhoniakkal csinálják. Mondjuk az is érdekelne, hogy miként viszonyulnak pl. a jawákhoz. 

Ez még egy, szintén izgalmas kérdés. Szerintem erre vagy a sorozat későbbi részeiben kapunk valami infót, vagy más művekben, amik a Tatooine múltjával foglalkoznak. Legendsben ugye mind a tuskenek és a javák közös őstől származnak, lehet ezt áthozzák a kánonba is. Ami megint érdekesebbé tenné a témakört.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Most ért véget a lejátszóban a film. Fasza kis rész volt, az már biztos. Amit a múltkor írtam, még áll, de azt most négyzetre kellene emelni. F@szt, köbözni kellene. Nem csíptem ezt a Boba Fettet, de ez az epizód megvett kilóra.  Nagyon magasra rakták azt a lécet minden szempontból.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Pár random gondolat még:

 

- Mire gondol Fennec, hogy engedély kell a huttok "kilövésére"? Kitől? Miért?

- Amikor feltűnik a pykok siklója, olyan hangja van mint egy Kyrat sárkánynak. Először meg is tévesztett. :) 

- Ugye most láttuk először a pykok arcát maszk nélkül (én biztosan)?

 

38 perccel korábban, Dzséjt írta:

Az a szegény rodi a következő éjszakát sem érte már meg.

Boba végülis hálával gondolhat rá. Ha anno nem riadóztatja a tábort, akkor Boba megszökik és talán teljesen másként alakul az élete. 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

2 órával ezelőtt, Ody Mandrell írta:

- Mire gondol Fennec, hogy engedély kell a huttok "kilövésére"? Kitől? Miért?

Ja igen, ezt én sem értettem. El is felejtettem megkérdezni.

 

Először amúgy én is azt hittem, hogy krayt sárkány fog jönni. Teljesen olyan volt a hangja. A TCW-ben már voltak pyke-ok maszk nélkül. 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

2 órával ezelőtt, Ody Mandrell írta:

Ugye most láttuk először a pykok arcát maszk nélkül (én biztosan)?

A Solo-hoz készült concept artokon láthattunk korábban maszk nélküli pyke-ot

 

65sa6xs2cu981.jpg?width=3395&format=pjpg

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

4 órával ezelőtt, Ody Mandrell írta:

- Mire gondol Fennec, hogy engedély kell a huttok "kilövésére"? Kitől? Miért?

Több mint valószínű, hogy a huttoktól. A Hutt Klán hasonlóságot mutat az olasz maffiával, azaz a cosa nostrával (legalábbis a hagyományossal, ami pl. a Godfatherben és a Godfellasban is van). Nos, ha valaki beavatott, azaz a családok egyikének a tagja, az papíron érinthetetlen a külsősök számára, ha csak az a külsős nem kap engedélyt a családoktól a megölésére. Amenyibben engedély nélkül megöl egy családtagot és nincs hadra fogható embertömeg mögötte, jobb, ha végrendelkezik és megássa a saját sírját, mert bármi áron végezni fognak vele.

Ha a fenti analógiát átültetjük ide, akkor jelenleg Bobának csak az Ikrekkel kell szembenéznie. Ha megöli őket, akkor az egész Hutt Klánnal. Tekintettel, hogy Fett "családja" jelenleg négy főt számlál, még az ikrek is nagy falatnak számítanak, nemhogy minden hutt család egyszerre. :) 

 

Én is kryte sárkánynak hittem először.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Egyébként én is azt hittem :D De gondolom direkt van ez így, hogy távol tartsák a tuskeneket. Csak aztán nem számítottak a gépesített buckalakó egységre :D 

Szerkesztve: - NorbiLordi
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

9 órával ezelőtt, Nute Gunray írta:

 TCW-ben már voltak pyke-ok maszk nélkül. 

Tényleg ezt el is felejtettem, pedig a Syfo-Dyas szálban emlékezetes volt Lom Pyke karaktere.

 

@Dzséjt. Az régen rossz ha ez a Hutt klánoktól függ majd. Ugyan miért adnának engedélyt ilyen akcióra? Csak hogy Fett hatalomra kerüljön? Nem úgy ismerni őket, hogy magukon kívül más érdekli őket. :)

Meg aztán mi lesz ha nem adnak engedélyt? Fett lehajtott fejjel elkullog? 

 

Tök jó volt még itt, hogy írásba volt foglalva Jabba területi joga. Érdekes, mintha vette volna. :D 

 

 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

28 perccel korábban, Ody Mandrell írta:

Az régen rossz ha ez a Hutt klánoktól függ majd. Ugyan miért adnának engedélyt ilyen akcióra? Csak hogy Fett hatalomra kerüljön? Nem úgy ismerni őket, hogy magukon kívül más érdekli őket. :)

Pedig ahogy Dzséjt is irja, a nagy bűnszövetkezeteknél ez a való életben is így működik. Ha egy nagykutyát iktatsz ki akkor kérned kell a többi nagykutya engedélyét, szimplán azért, hogy jelezd, hogy őket nem akarod bántani. Nyilván vannak huttok vagy esetleg más bűnszövetkezetek akik alapból nagy ivben tojnak arra hogy a Tatooine-on ki uralkodik. Ha érdekelné őket, akkor nyiltan kiállnának mondjuk az Ikrek mellett vagy más mellett, de nem érdekli őket. Őket a saját státuszuk érdekli és fontos nekik hogyha mondjuk valaki kinyirja az Ikreket, akkor nem fogja folytatni az öldöklést és nem fog rájuk is támadni később. Eleve abból élnek hogy folyamatosan bővitik azoknak a körét, akik tisztelik őket vagy rettegnek tőlük. Úgyhogy ha felemelkedik egy új gengszter akkor fontos nekik hogy az illető valamilyen szinten elismerje  őket.

 

Szerintem épp az lenne furcsa, ha Boba Fett a maga két gamorrai őrével meg Fennec-el azt lőne agyon akit akarna és senki nem foglalkozna vele. Aki csak ellenségeket tud magának szerezni annak nincs helye a nagyok játszmájában. Akinek annyi a taktikája hogy mindenkit arcon lő, aki nem szimpi az túl sokra nyilván nem viheti. Ahogy a polgármester is mondta: ez egy kicsit bonyolultabb meló mint a fejvadászat.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

A pár éve megjelent Vérvonalakban a nikto Rinnrivin Di tisztelettel vegyes ámulattal beszélt Leiáról, a huttölőről, és előszeretettel nézegette Jabba halálának a felvételeit. Épp ezért nagyon tetszett, hogy az Ikrek trónját niktók is vitték:

 

image.png

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

 

30 perccel korábban, Bomarr írta:

Pedig ahogy Dzséjt is irja, a nagy bűnszövetkezeteknél ez a való életben is így működik. Ha egy nagykutyát iktatsz ki akkor kérned kell a többi nagykutya engedélyét, szimplán azért, hogy jelezd, hogy őket nem akarod bántani. Nyilván vannak huttok vagy esetleg más bűnszövetkezetek akik alapból nagy ivben tojnak arra hogy a Tatooine-on ki uralkodik. Ha érdekelné őket, akkor nyiltan kiállnának mondjuk az Ikrek mellett vagy más mellett, de nem érdekli őket. Őket a saját státuszuk érdekli és fontos nekik hogyha mondjuk valaki kinyirja az Ikreket, akkor nem fogja folytatni az öldöklést és nem fog rájuk is támadni később. Eleve abból élnek hogy folyamatosan bővitik azoknak a körét, akik tisztelik őket vagy rettegnek tőlük. Úgyhogy ha felemelkedik egy új gengszter akkor fontos nekik hogy az illető valamilyen szinten elismerje  őket.

 

Szerintem épp az lenne furcsa, ha Boba Fett a maga két gamorrai őrével meg Fennec-el azt lőne agyon akit akarna és senki nem foglalkozna vele. Aki csak ellenségeket tud magának szerezni annak nincs helye a nagyok játszmájában. Akinek annyi a taktikája hogy mindenkit arcon lő, aki nem szimpi az túl sokra nyilván nem viheti. Ahogy a polgármester is mondta: ez egy kicsit bonyolultabb meló mint a fejvadászat.

No igen, ez így már érthetőbb. Kíváncsi leszek feltűnik-e még valamelyik bűnszervezet. Mondjuk Qi'ra. :D

 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

1 órával ezelőtt, Ody Mandrell írta:

@Dzséjt. Az régen rossz ha ez a Hutt klánoktól függ majd. Ugyan miért adnának engedélyt ilyen akcióra? Csak hogy Fett hatalomra kerüljön? Nem úgy ismerni őket, hogy magukon kívül más érdekli őket. :)

Meg aztán mi lesz ha nem adnak engedélyt? Fett lehajtott fejjel elkullog? 

Mindahhoz, amit Bomarr írt, engedélyt erre a többi hutt számos okból adhat. Az egyik, hogy amúgy is tojnak az ikrekre és/vagy a Tatooine-ra, és csak azért várják el az engedélykérést, amit Bomarr fent írt: gesztusként, amivel Boba jelzi, hogy velük nincs ellenséges viszonyban. A másik, ha Boba jobb üzleti partnernek bizonyulna. Első az üzlet, és ha Boba ezen a téren jobban telejsít és többet tud ajánlani a Hutt Klánnak részesedésként, akkor az Ikrek mehetnek a levesbe. És a harmadik, ha az Ikrek már eleve a Hutt Klán bögyébe vannak, csak egyik hutt családfő sem akar bevállalni egy családok közötti háborút - mivel ugye az öldöklés árt az üzletnek. Ebben az esetben Boba még kapóra is jöhet nekik.

Ha pedig nemet mondanak? Igen, akkor az egyik opció hogy fejet hajt az Ikrek előtt és visszatér eredeti szakmájához, vagy egy másik bolygón, lehetőleg a Hutt felségterülettől távol próbál meg új birodalmat építeni magának. A másik, hogy kinyiffantja az Ikreket, aztán felkészül arra, hogy háborúba kezd a Hutt Klánnal, akik előbb-utóbb, félve attól, hogy nekiktámad, megpróbálják majd megölni, mert onnantól kezdve potenciális veszélyforrást jelent rájuk és az üzletükre nézve. És Boba két gamorreaival, két droiddal és egy bérgyilkossal baromira nincs olyan szinten, hogy akárcsak az Ikrekkel háborúzzon, nemhogy az egész Hutt Klánnal. Ő nem Sith vagy Jedi, aki mögött ott van egy mandalore-i terrorista szervezet, az Első Galaktikus Birodalom vagy a Lázadók Szövetsége, hogy csak úgy elnézzék neki, ha a Hutt Klán tagjait mészárolja.

Szerkesztve: - Dzséjt
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Írj hozzászólást most, és regisztrálj később. Amennyiben már regisztráltál, lépj be a fórumra és szólj hozzá a témához.

Vendég
Új hozzászólás

×   Beillesztett szöveg.   Illessze be egyszerű szövegként

  Only 75 emoji are allowed.

×   A linked automatikusan beágyazódott.   Linkként jelenjen meg

×   Az előző tartalom visszaállítása.   Korábbi szöveg törlése

×   Nem illeszthetsz be képet közvetlenül. Töltsd fel vagy illeszd be URL-ből.

  • Jelenlévő felhasználók:   0 felhasználó

    • Egy regisztrált felhasználó sincs ebben a topikban.
×
×
  • Új tartalom hozzáadása az alábbi témákban...

Fontos információ
A webhely használatával elfogadod és egyetértesz a fórumszabályzattal.