Ugrás a kommentre

1x08 - Narkina 5


Ody Mandrell

Ajánlott hozzászólás

8. rész - Narkina 5 / Narkina 5

 

andor8.jpg

 

Írta: Beau Willimon

Rendezte: Toby Haynes

 

Helyszín: Narkina 5, Coruscant, Ferrix, Niamos, Segra Milo

 

Szereplők:

Cassian Andor - Diego Luna

Maarva Andor - Fiona Shaw

Mon Mothma - Genevieve O'Reilly

Perrin Fertha - Alastair Mackenzie

Leida Mothma - Bronte Carmichael

Luthen Rael - Stellan Skarsgård

Kleya Marki - Elizabeth Dulau

Tay Kolma - Ben Miles

Dhow szenátor - Hugh Sachs

Vivyn szenátor - Alice Orr-Ewing

Teenar szenátor - Anil Goutam

Dedra Meero - Denise Gough

Yularen ezredes - Malcolm Sinclair

Partagaz őrnagy - Anton Lesser

Lagret felügyelő - Michael Jenn

Lonni Jung felügyelő - Robert Emms

Heert - Jacob James Beswick

Keysax hadnagy - Nick Moss

Vanis Tigo százados - Wilf Scolding

Doktor Gorst - Joshua James

Syril Karn - Kyle Soller

Kino Loy - Andy Serkis

Ruescott Melshi - Duncan Pow

Ulaf - Christopher Fairbank

Ham - Clemens Shick

Jemboc - Brian Bovell

Taga - Tom Reed

Xaul - Josef Davies

Birnok - Rasaq Kukoyi

Corv - Noof Ouselam

Flob - Alex Blake

Zinska - Mensah Bediako

Vel Sartha - Faye Marsay

Sinta Kaz - Varada Sethu

Brasso - Joplin Sibtain

Bix Caleen - Adria Arjona

Salman Paak - Abhin Galeya

Wilmon Paak - Muhannad Bhaier

Nurchi - Raymond Anum

Saw Gerrera - Forest Withaker

Two Tubes - Aiden Cook

B2MO - Dave Chapman

Veemoss - ???

 

Történet

Miközben Andor megkezdi hosszúra nyúló büntetését a Narkina 5-ön, a BBI-ben nagy erőkkel folytatódik a nyomozás utána és lázadó kapcsolata, a rejtélyes Tengely után.

 

Érdekességek

- A Niamos forgatási helyszínei közt volt az Egyesült Királyságban lévő, Blackpool város közelében fekvő, Fylde parti Cleveleys Beach, illetve az oxfordshire-i Wallingfordban lévő Carmel College főiskola.
- Kino Loy szerepét Andy Serkis játssza, aki visszatérő a Star Warsban - ám élőszereplős formában eddig nem volt látható, ellenben színészi játékát vizuális effektekkel ültették át Snoke Legfőbb Vezérre.
- Cassian egyik rabtársa nem más, mint Ruescott Melshi, akit lázadó őrmesterként ismerhettünk meg a Zsivány Egyes: Egy Star Wars történetben, ahol szintén Duncan Pow alakította.
- A chandrilai squig ital fogyasztásakor feloldanak egy féreg-szerű lényt (egy squiget) az alkoholos italban. A hagyományos chandrilai "sagrona" köszöntőt a "sagrona teema" köszöntéssel szokás viszonozni.
- Saw Gerrera partizánjai feltűnnek az epizódban, köztük Kétcsöves Benthic, Moroff, Kullbee Sperado, és Leevan Tenza, valamennyien a Zsivány Egyes: Egy Star Wars történetből. A "Barlangi Angyalok" mintáit viselő X-szárnyúk a Segra Milo barlangjai előtt parkolnak.
- Ha időrendi sorrendben tekintjük, megfigyelhető Saw Gerrera azon szokása, hogy megnöveszti, majd leborotválja a haját. Feltűnési sorrendben, a Birodalom idején kopasszal indít (Star Wars: Fallen Order, Zsivány Egyes: Egy Star Wars történet visszatekintések, YE 14-13), megnöveszti (Andor, YE 5), kopasz (Star Wars: Lázadók 3. évad, YE 2), megnöveszti (Star Wars: Lázadók 4. évad, Zsivány Egyes, YE 1-0), ismeretlen időközönként. Megfigyelhető, hogy Gerrera mindkét lába megvan az Andorban történő feltűnésekor, így valami a Zsivány Egyes: Egy Star Wars történethez közelebbi esemény fog változtatni ezen.

 

 

Pár kitétel.

 

1. Amennyire az lehetséges próbálj meg az adott rész keretei között maradni.

2. A történet elemeit ne rakd spoiler gomb mögé. Itt az epizód konkrét történéseit tárgyaljuk ki.

3. Csak akkor szólj hozzá a témához, ha már láttad az aktuális részt.

4. Tartsd be a fórumszabályzatban leírtakat. 

Szerkesztve: - Ody Mandrell
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Nekem egyben megvolt a napi SW-túladagolás. Elképesztő élmény volt együtt a TotJ egyre kikopó varázslatával, sötétedésével ez a kiüresedett, embertelen, Blade Runnert idéző világ.

 

Príma rész volt, számos visszatérővel, vàrttal és váratlannal egyaránt. Imádtam ezt a börtönt.


A várhatók voltak: Yularen, Saw, Edrio

és a váratlanok: Melshi, illetve Andy Serkis!!!

 

Mindenekelőtt kizártnak tartom, hogy ennek a karakternek bármi köze legyen Snokehoz. Ezen felül viszont baromijó volt látni Serkist, és valami elképesztően jól játszott!!! Az egész sorozatban egyébként rendkívül élvezik a színészek, hogy üvöltő, szemét birodalmiakat kell játszaniuk, nagyon szórakoztató!!!

Elméletileg ez egy három részes történetszál lesz, szóval még két epizód tuti lesz a börtönben, de nem bánom, mert rendkívül élvezem. Azért azt nem bántam volna, ha a rabok közt lett volna legalább egy nem emberi lény, de az is lehet, hogy a Birodalom őket nem is ilyen munkatáborba zárja, hanem még rosszabb helyekre…

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Syril karakterét most sikerült megkedvelnem, szerencsétlen ember mindenképpen szeretne kitűnni a tömegből és vinni valamire, de mindenhol falakba ütközik. A kihallgatás során azt hittem a végén Dedra tesz egy ajánlatot neki, hogy az ISB-nek ilyen emberekre van szüksége és kiélheti magát, de ez elmaradt. Pedig lényegében mindketten túlmentek a határon, de ez egyelőre csak Dedra-nak fizetődik ki. Syrilben meg szerintem most inog meg a hite a Birodalom iránt, az ő szemszögéből nézve, olyan mintha tojna a Birodalom a rendre, pedig tudjuk, hogy nem így van.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

  • Ody Mandrell megváltoztatta a címet erre: 1x08 - Narkina 5

Ez is egy izgalmas rész volt. Az első, ami megfogott, hogy már egy hónap eltelt az első rész óta. És a rész eleje és vége között is eltelt laza egy hónap, ez utóbbi talán az első eset, hogy ilyen látványosan meg lett határozva az idő műlása. Itt pontosan tudjuk, hogy két jelenet között 30 nap telt el. Vagyis az epizód vége és az első rész között immár két hónap telt el.

Aztán jött ez a remek börtön. Egyszerűen nagyszerű, kíváncsi vagyok, hogyan fogják ezt kijátszani. És ez a THX-1138-as díszlet csak az egyik meglepi volt, ezután jött még Snoke Andy Serkiss, aztán meg bemutatták Melshit. Ody tapsikolni fog örömében az őrmestert látva. :D De nekem is végigkanyarodott a fejemen a szám, mert ezekre tényleg nem számítottam.

 

Karn szála is tetszetős volt, főleg, mert nem lépték meg azt, amire szerintem mindenki számított, hogy Dedra odaveszi maga mellé. Éppen ellenkezőleg, úgy tűnik, magasról tojik rá, és bármit is mondott neki a fickó, azt nem értékelte túl hasznosnak. Nyilván őt jobban érdekelné Tégely személyleírása, mint noname hivatalnokok balfékeskedése. Viszont elhangzott valami, amire korábban azt hiszem, Ody is célzott: Karn felismerheti Luthen hangját. Ezen a vonalon még lehet, hogy lesz kellemetlen fordulat.

 

Mothma újabb estélye is érdekes volt, főleg a nyílt Palpatine-ellenes hangok miatt. Úgy tűnik, most nem a "fun" komák jöttek, de azért na, itt több kritika is érte az Uralkodót. Bár persze azért védték is, szóval érdekes volt a beszélgetés. Miképpen vélekedik a corsucanti poltitikai elit a Birodalomról és a császárról. Itt az is kiderült, hogy Mothma és Perrin már 15 éves koruk óta házasok (azért ez durva), és nem szerelem hajtotta őket egymás karjaiba. Ez azért magyarázat a rögös kapcsolatukra. De legalább az is kiderült, hogy Perrinben vannak lázadó hajlamok... Mondjuk az is kérdés, ki vagy mi ellen lázadt.

 

Saw Gerrera megjelenése meglepetés volt. Tudtam, hogy jön, de én az évad vége felé számítottam rá. Itt két dolog lepett meg. Az első a karakter, egy ideig azt hittem, még józanabb, mint a Rebels-ben vagy a Rogue One-ban. De aztán csak kibukott belőle az elvakult fanatikus. A másik, hogy már vannak X-szárnyúak. Eddig a megjelenésüket a Rebels negyedik évadára, vagyis YE 1-re datáltuk, de akkor ez alapján már YE 5-ben is használta ezeket egyik-másik lázadó sejt.

Amúgy az se semmi, hogy még a lázadó sejtek között is van széthúzás. Mondjuk egy olyan extremista esetében nem csodálom, mint Saw, de, hogy azt is tagadják egymás előtt, ki mit csinál, na az igen. Ez viszont azt feltételezi, hogy még a Szövetség nem hivatalos megalapulása nem jött el, és Andor korábban egy másik szövetségre célzott - mondjuk arra, amit itt Saw említett.

 

Vel és Cinta úgy tűnik, már egy hónapja vadásznak Cassianra hiába. Velről kiderült, hogy egy gazdag család leszármazottja, így már nem is olyan meglepő a coruscanti megjelenése. Az viszont érdekelne, hogy Cinta mit csinált az Aldhanin még. Vajon kiderül valaha is? :hmm: Ja, és most már biztos, Rael rendelte el Cassian levadászását.

 

Dedra hatékonysága is kifizetődő lett. Szegény Bix, épp csak használta a rádiót, és másnapra már kattant is a bilincs a kezén. A poén az, hogy Dedra valahol teljesen felesleges munkát végez, hiszen Andor már egy hónapja a Birodalom fogságában van. Ha ezt tudná.... :)  Viszont a rádió lekapcsolása Rael részéről jó ötlet lehet, mert most, hogy Bix is a Birodalom fogja, megeshet, hogy felfedi ezt Dedra előtt. És ha még működne a rádió, az nagy bajt okozhatna nekik.

 

Szóval ez is egy remek rész volt. De hát ez már nem meglepő. 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Ez most kevésbé tetszett. mint az előzőek, de az igazat hozzátéve, tegnap nagyon nem voltam jó passzban, így egyelőre ennek a számlájára írom. Második nézés után kialakítom a véleményem és majd írok hosszabban.

 

Elöljáróban talán annak örültem a legjobban, hogy elkezdték mélyíteni a Lázadók Szövetsége előtti zűrzavaros hálózat viszonyrendszereit, Saw szájából számos felkelősejt neve elhangzott. Luthen nagyon komoly figura a "szervezeten" belül, most már biztos, hogy egy szinten van az Organa családdal és Mon Mothmával.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

A Jedihistóriák kivitte az agyam a héten, de természetesen ezt is megnéztem, a színvonal nem csökkent, nagyon jó ötlet volt Melshi és Andy Serkis karaktere. Tényleg üdítő látni milyen kedvvel, energiával szállnak a star warsba sokan, bár Serkis visszatérő, de ez inkább csak aláhúzza elhivatottságát. Saw Gerrera remek volt, tetszett a huza-vona Luthennel, hogy akkor most ki is csinálta az Aldhani balhét. Beszédes azért ez... 

A börtön maga is említésre méltó, inkább munkatábor, mintsem csak a fogvatartás a prioritás, de ezutóbbit is briliánsan teszi, a maga kegyetlen módján. A THX-1138 stílusa valóban tettenérhető, aminek én külön örülök! 

Szerkesztve: - csoli1138
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

 

Minden héten elcsodálkozom mennyire jó ez a sorozat. Annyira ügyesen bővitik az univerzumot, olyan jó ötleteket találnak ki hogy le a kalappal. Pl ez a börtön.

Hogy lehet fegyverek nélkül rendet tartani? Hát úgy hogy a padló kinyírja az engedetleneket, Az őrök csizmában, a rabok mezitláb. Zseniális. Még cellaajtó sem kell mert kis idő után megégsz.

Ha nem érsz vissza gyorsan megégsz. Brutális az a lelketlenség és embertelenség ahogy ez működik. Az még érthető lenne ha tömeggyilkosokat, brutális bünőzőket így tartanának, De Cassian csak sétált az utcán.

Nagyon jó a versenyeztetés is a rabok között. Így ösztönzik őket kemény munkára. Mit gyárthatnak? Tie alkatrészek lennének? Az milyen durva lenne ha a Halálcsillaghoz kellenének ezek az alkatrészek.

Szerintem Cassian a csizmák segítségével fog innen kijutni. Nagyon nézegette befele jövet.

Dedra nagyon jó a munkájában.  Már Luthent is keresi. Nagyon jól összerakja a képet.

A kontraszt nagyon jó volt a valódi börtön és kinti börtön a szabványügyi hivatal között. Az ott dolgozók ugyanúgy börtönben vannak mint a valódi rabok. Ugyanazt  lélekölő munkát csinálják nap mint nap. Karn

ugyanúgy sitten ül mint Cassian csak lelki értelemben.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Igen, a börtönről, illetve a gyilkos padlóról még egy szó. Újabb olyan ötlet az sw-ben amire egy komplett filmet lehetne húzni, és itt csak egy elem. Szvsz az egész sw tele van ilyenekkel, ezért is szeretem annyira. Inspirál, ötleteltet, a fantáziádat mozgatja még akkor is ha már nem nézed. Ebben rejlik az ereje az egész jelenségnek! 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Talán már kár is kiemelnem mennyire jó rész volt. Ez lassan olyan természetes, mint a levegővétel. Ezúttal a Birodalom rendszerszintű terrorjába kapunk mélyebb betekintést, ami elég hátborzongatóra sikeredett.

 

Eddig talán még egyik műből se jött le annyira a Birodalom kegyetlensége és diktatúra mivolta, mint ebből a részből. Sok helyen nyomasztó és szürreális volt. A Star Wars-tól korábban nem feltétlen vártunk el ilyesfajta érzéseket, ám most csőstül kaptuk a nyakunkba.

Természetesen mindez a Narkina5 börtönében volt tetten érhető, már csak a környezet okán is. Nagy adag THX érzés is volt ezekben a jelenetekben, ami csak emelte az élvezeti értéket. Maga az egész koncepció remek volt, igazán kidolgozott és ötletes börtönt láttunk, egyáltalán nem volt sablonos. A fehér belső terek ugyanúgy meglepők voltak, mint az ott végzett munka. Elég steril hatást keltett, már-már Kamino-szerűen. Egyébként tűnt inkább munkatábornak, mint klasszikus börtönnek. A sorozat erősségei itt is megmutatkoztak, köztük az erős karaktereket illetően. Szinte minden rab és őr egyéniség volt, elég, ha csak a szadista börtönparancsnokot említem, aki olyan kéjes élvezettel nézte az új rabok szenvedését, hogy azt hittem mindjárt a gatyájába spriccel. A rabok se különbek, pl. jó volt nagyon Andy Serkis a felügyelő szerepében, vagy legnagyobb örömömre a hatalmas kedvencem, Melhsi feltünése!!

Diego Luna fantasztikus játékkal rukkolt elő: hihetetlenül jól lejött arcáról a pánik érzete, a reménytelenségé és a kétségbeesésé, hogy végképp kelepcébe került. Érzésem szerint itt fogja megkapni azt a lökést, ami a lázadókhoz való csatlakozásához még hiányzik.

A részben nagyobb szerepet kap Palpatine új törvénye, a K.I.F.D. Ez a coruscanti elit beszélgetéseiben is szóba kerül, de a börtönben is. Döbbenetes, hogy a törvény hatására a már fogvatartottak hátralévő büntetését egyszerűen megduplázták! Melshi jól leírja a helyzetet akkor, amikor azt mondja, onnan nincs menekvés. Szerintem ez lesz a sorsa a művezetőnek is. Annyira várja a szabadulást, de nem fogják kiengedni.

Volt még itt egy olyan jelenet, amit nem hittem volna, hogy valaha is látni fogok SW-ben. Egyszerűen nem akartam elhinni, hogy egy SW sorozatban ennyire durván sikerült megidézni a náci koncentrációs táborok gázkamráit! Eleve az, hogy kb. harminc meztelen férfi együtt látható, már adott némi pikantériát a jelenetnek, na de amikor a gáznemű anyag elkezdett szivárogni a plafonból… Mi ez, ha nem egyértelmű utalás? Főleg, hogy anno a szerencsétlen áldozatokat pont úgy terelték a kamrákba, hogy csak zuhanyozni mennek be. Jól alátámasztja ez az űr-náci vonalat, amit a Birodalom képvisel.

 

Coruscanton is zajlottak az események. Cyril nem adta fel a nyomozást, ami azonnal feltűnt a Birodalomnak, amiért be is vitték. Így találkozhatott végre Dedrával, ám a végkimenetel szempontjából Karn nem lehetett elégedett. Senki nem kér a segítségéből még akkor se, ha ő magát remek detektívnek tartja. Burkoltan meg is lett fenyegetve, hogy hagyja abba a nyomozást. Kíváncsi leszek mit fog ezek után lépni.

A biztonsági ülés nagyon érdekes volt! Az ügy fontosságát mutatja, hogy még Yularen is személyesen vett részt rajta. Dedra nagy lehetősége volt ez arra, hogy meggyőzze az ezredest. Ez Partagaz segítségével sikerült is. Apropó Partagaz. Zseniális a fickó! Minden szava tűpontos, súlya és jelenléte van. Anton Lesser zseniálisan hozza a karaktert! Viszont feltűnt, hogy Belvin nem volt ott az ülésen! Talán lefokozták? Hova tűnt?

 

Mon Mothma minden nap party-t rendez? Fárasztó lehet folyton megjátszani magát. Ellenben maguk a történések érdekfeszítőek voltak. Megtudhattuk Perrinről, hogy fiatal korában elég lázadó természet volt, ami mára kihalt belőle. Legalábbis Mon szerint. Nevetnék, ha titokban a férfi még mindig lázadó hajlamokkal rendelkezne.

Azt is megtudtuk, hogy beindult a pénzügyi manipuláció Tay Kolma és az alapítvány égisze alatt, ami máris nehézségekbe ütközik. Fura volt nekem, hogy Kolma csak úgy se szó se beszéd eltűnt. Remélem nem esett baja.

Aztán ott voltak a szenátorok, kik által betekintést kaphattunk mit is gondolnak ők a jelenlegi rendszerről és magáról, Palpatine-ról. Itt került szóba a K.I.F.D. törvény, melyről próbált mindenki óvatosan fogalmazni. Kételyek is felmerültek, meg az is, hogy csak őket védik vele. Szóval igazából nem voltak felháborodva rajta. Szerintem azt se tudták milyen súlyos jogtiprásokat követnek el a törvény égisze alatt. Szép kontrasztot alkotott ez a vonal a börtönös szállal.

 

Dedra a Ferrixen továbbra is nagy hatékonysággal dolgozik. Bix szerintem borzasztó meggondolatlan volt a rádió használatát illetően. Tele van Birodalmiakkal az egész város, ő pedig lázadóknak telefonálgat. Még szerencse, hogy Kleya-nak volt annyi esze, hogy egyből megszakítsa a kapcsolatot a Ferrix-el. Persze ez nem vigasztalja szegény Paak-ot, akit megkínoztak. Brutális volt, ahogy folyt a nyál a szájából amikor Bixet bevitték hozzá. Han ordításai után éreztem azt, hogy valódi egy kínzás. Ez most megismétlődött. Csípem a fickót, így eléggé megrázó volt őt így látnom.

 

Egy jelenetre kell még kitérnem, az pedig Saw és Luthen találkozása. Kettejük párbeszéde nagyon jól megvilágította mi a baj egyelőre a lázadó sejtekkel: a széthúzás. Luthen próbál lenni a cement, aki azért dolgozik, hogy végre összefogjanak. Saw-t elnézve erre még egy darabig várnia kell. Egyébként elég fafejű már itt is, főleg amikor kijelenti, hogy csak ő látja tisztán mi a cél. Háááát….

 

Talán eddig ez volt a legtartalmasabb rész mindközül, remek párbeszédekkel, karakter és világépítéssel. És még csak most jön az évad végi puskapor! Mi lesz itt, Te jó ég!

Szerkesztve: - Ody Mandrell
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Megnéztem másodjára és ahogy sejtettem, én voltam elég rossz passzban az első nézéskor. Persze az igazat megvallva a rossz hangulatomat alaposan felnagyította a Narkina 5 nyomasztó börtönkomplexuma. Nem is tudom, Star Wars-ban mikor láthattunk ennyire sivár, lélekölő, klausztrofób helyet. Szinte PTSD-m lett. Már, az hogy mezítláb kell lenni, valahol a teljes kiszolgáltatottság érzése. Cassian nem is kerülhetett volna ennél rosszabb helyzetbe. Azért alkalmazkodó képességét és rugalmasságát jól jellemzi, hogy hamar akklimatizálódik az új helyzetbe és sikeresen "beilleszkedik". Cassian lelkileg hihetetlenül stabil figura. Bevallom, elsőre egyáltalán nem esett le, hogy Melshit már láthattuk korábban. Jó ez a kapcsolódási pont és most már egyértelmű, hogy együtt fognak meglógni. A börtönjeleneteknél nagyon hiányoltam a nem emberi szereplőket.

 

Dedra alaposan begyújtotta a rakétákat, miután szabad kezet kapott. Most végre megmutathatja, hogy igenis méltó a bizalomra. Végig higgadt, szenvtelen és szakszerű volt. Jó volt látni, hogy határozottan képviseli a nyomozás érdekeit akár Yularennel szemben is, aki kifejezte aggodalmát az elszabaduló költségvetés miatt. Nagyon szimpatikus volt, hogy Partagaz - megérezve, hogy szólnia kell - nyíltan kiállt Dedra mellett, azaz saját karrierjét és tekintélyét Dedra nyomozásának sikeréhez és végkimeneteléhez kötötte. Ezt nem lehet eléggé alábecsülni egy olyan bizalmatlan és valahol önző légkörben, mint a BBH vagy úgy általában a birodalmi bürokrácia. A legjobb, hogy nem lőtték el azt az elcsépelt megoldást, hogy Dedra és Syril együtt nyomoz. A nő elég nyíltan egyértelműsítette, hogy Syril egy kis senki és a saját kis egója meg bizonyítási vágya irreleváns a nagy egész szempontjából. Innentől fogva biztos vagyok benne, hogy Syril be fog kavarni és a Birodalom szempontjából negatív hatással lesz az ügyre.

 

Mon Mothma élete másból sem áll mint fogadásokból és színlelésekből. Nagyon tetszett, hogy elhintettek több infót is Mothma és Perrin korai életéből. Ahogy többen is sejtettük, politikai házasságról van szó. Ha Perrin korábban lázadó természet volt, kíváncsi vagyok, mikor lett ilyen p*csfej. Bár biztos vagyok benne, hogy mindig is egy, a Galaxis ügyei iránt érzéketlen sznob volt. Ami érdekesebb volt, az Mothma és a hozzá hasonló szenátorok beszélgetése. Talán most először hallhattuk a birodalmi katonai hierarchián kívüli coruscanti elit képviselőitől, hogy milyen is a kialakult kép Palpatine császárról, a politikusról, és nem a Sith nagyúrról. "Néha túlzásokba esik", túl gyorsan reagál... Miközben az állandó veszélyhelyzet fenn van tartva, ahol a propaganda azt súlykolja, hogy folyamatosan "rendkívüli" veszélyes időket élünk, ezért a szabadságjogok "időleges" csorbítása bizony nem nagy áldozat. Honnan is ismerős ez? Inkább nem folytatom. Ehhez a szegmenshez hozzátartozik, hogy ismét kap pár mondatot Mothma lánya, akinek jól láthatóan feltűnt, hogy anyja és Tay Kolma sűrűn találkozgatnak. Szerintem félre fogja érteni a helyzetet (azt hiszi szeretők) és be fog kavarni. 

 

A kezdeti eufóriának vége, Luthent láthatóan kétségek gyötrik, bármennyire is erős. Szerintem ő még nem mondott le Andorról, csak a racionális gondolkodású Kleya sikeresen meggyőzte, hogy az esetleges kompromittálás miatt meg kell szabadulnia tőle. Talán itt először látszik, hogy azért Luthen is ember és bármennyire is eltökélt és határozott, neki is vannak gyenge pillanatai, elbizonytalanodásai. Már most egy hihetetlenül komplex karakter. A rész egyik csúcsa egyértelműen Saw Gerrera felbukkanása volt. A fickó most is hűen prezentálja, hogy vele miért nem lehetett sikeres a lázadás ügye soha. Ő az igazi szektariánus, aki senkivel sem képes összefogni, nem hajlandó a kompromisszumra. Klasszikus IRA-PIRA-NIRA-OIRA meg a t*köm tudja milyen helyzet ez. Az hogy ennyi lázadósejt neve elhangzott, örvendetes. Ezeknek majd lehet szépen háttértörténetet megalkotni a jövőben. Luthennek rá kell jönnie, hogy Saw nem éri meg a vesződséget és a rá fordított energiát. Nyilván a Partizánok a leghatékonyabb felkelő szervezet, de nem többek ők, mint "domestic terrorist" csoport, akik a Galaxis háta mögött kénytelenek bujkálni kopár és számkivetett bolygókon.

 

Hihetetlen, hogy a Ferrix mennyit változott 1-2 hónap alatt. És ehhez csak az kellett, hogy a Birodalom mérgező mételye megérkezzen a bolygóra. Már nincsenek emberekkel teli nyüzsgő utcák, élén hajóforgalom vagy kereskedelmi tevékenység, talán a gyár is szünetel. Helyette ott van a város közepén a kisajátított többszintes hotel, a helyi Andrássy út 60, ahol folynak a kihallgatások és kínvallatások. Nekem úgy tűnik, hogy Dedra ezekhez a kihallgatásokhoz nagyon ért. Ahogy meghagyja az embereinek, hogy hagyják ott az alélt Salmant, hogy Bix mindenképp lássa, majd amikor a lányt hozzák, gyorsan kiviteti a férfit mintha véletlen maradt volna ott... vérprofira vall. Egyszerre akar tűnni fenyegetőnek és némileg rokonszenvesnek. Velről most már tudjuk, hogy egy gazdag család sarja. Hiába ő volt az adhani akció vezetője, a háborúban és elnyomásban edzett Cinta sokkal profibb nála, akinek mindig is a Birodalom elleni küzdelem lesz az első és csak aztán következhet minden más. Szerintem nem lesz életképes a kapcsolatuk.

 

A fenti sorok is mutatják, hogy karakterépítésben irdatlanul erős ez a sorozat. Luthen, Dedra vagy éppen Mothma. Miközben Cassian is kénytelen átértékelni egyet s mást. 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

11 órával ezelőtt, Nute Gunray írta:

Ha Perrin korábban lázadó természet volt, kíváncsi vagyok, mikor lett ilyen p*csfej. Bár biztos vagyok benne, hogy mindig is egy, a Galaxis ügyei iránt érzéketlen sznob volt.

 

Amúgy nagy csavar lenne ha kiderülne, hogy ez is csak egy álca és titokban lázadókat segít, csak a családja védelmében játsza a p*csfejt. 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

2022. 10. 26. - 12:32, IndianaAndrisSolo írta:

Mindenekelőtt kizártnak tartom, hogy ennek a karakternek bármi köze legyen Snokehoz.

Mekkora lenne már, ha mégis csak lenne valami köze hozzá? :D A hangszálait beültetik Snoke-ba, vagy valami ilyesmi. :lol:

 

2022. 10. 26. - 13:40, NorbiLordi írta:

Syril karakterét most sikerült megkedvelnem, szerencsétlen ember mindenképpen szeretne kitűnni a tömegből és vinni valamire, de mindenhol falakba ütközik. A kihallgatás során azt hittem a végén Dedra tesz egy ajánlatot neki, hogy az ISB-nek ilyen emberekre van szüksége és kiélheti magát, de ez elmaradt. Pedig lényegében mindketten túlmentek a határon, de ez egyelőre csak Dedra-nak fizetődik ki. Syrilben meg szerintem most inog meg a hite a Birodalom iránt, az ő szemszögéből nézve, olyan mintha tojna a Birodalom a rendre, pedig tudjuk, hogy nem így van.

Még nem látom hogyan köthetne ki a lázadók oldalán. Egyelőre nagyon hithű polgárnak néz ki a csávó, láthatóan még nem történt meg az a sorsfordító esemény ami ezen változtatna. Bár a kitűnni akarása lehet egy olyan hajtóerő ami a másik oldalra viszi, ha ott engedik, hogy nagy dolgokat vigyen véghez.

 

2022. 10. 26. - 17:33, Donát írta:

Részletek később...

Várjuk. :D 

 

2022. 10. 27. - 1:18, Dzséjt írta:

Az első, ami megfogott, hogy már egy hónap eltelt az első rész óta.

Itt volt egy ordas nagy hiba a feliratban, ugyanis az egyik mondatban a hónapot évnek fordították. :facepalm:

 

2022. 10. 27. - 1:18, Dzséjt írta:

Ody tapsikolni fog örömében az őrmestert látva.

Megvolt. :P 

 

2022. 10. 27. - 1:18, Dzséjt írta:

Karn felismerheti Luthen hangját. Ezen a vonalon még lehet, hogy lesz kellemetlen fordulat.

Vagy kellemes. Luthen képes lehet arra, hogy Karnt is beszervezze? :hmm:

 

2022. 10. 27. - 1:18, Dzséjt írta:

Vel és Cinta úgy tűnik, már egy hónapja vadásznak Cassianra hiába. Velről kiderült, hogy egy gazdag család leszármazottja, így már nem is olyan meglepő a coruscanti megjelenése. Az viszont érdekelne, hogy Cinta mit csinált az Aldhanin még. Vajon kiderül valaha is? :hmm: Ja, és most már biztos, Rael rendelte el Cassian levadászását.

Velük kapcsolatban tetszettek a kapcsolatukra tett finom utalások. Cinta nagyon rá van állva a lázadás dologra, Vel inkább érzelmesebb. Kaz ki is mondja, hogy ennyit enged nekik a jelenlegi helyzet. Egy ilyen finoman és elegánsan előadott kapcsolattal nincs semmi baj.

 

2022. 10. 29. - 14:49, Frenkie írta:

Hát úgy hogy a padló kinyírja az engedetleneket,

Ennek kapcsán ugrott be, hogy most láttunk először öngyilkosságot a Star Wars-ban.

 

1 órával korábban, NorbiLordi írta:

 

Amúgy nagy csavar lenne ha kiderülne, hogy ez is csak egy álca és titokban lázadókat segít, csak a családja védelmében játsza a p*csfejt. 

Pont erre gondoltam én is. Az értékelésembe le is írtam. :D 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

1 perccel korábban, Ody Mandrell írta:

Itt volt egy ordas nagy hiba a feliratban, ugyanis az egyik mondatban a hónapot évnek fordították. :facepalm:

Sőt ez benne van a szinkronban is (az a sanda gyanúm, hogy a felirat a szinkron alapján készül).

 

2 perccel korábban, Ody Mandrell írta:

Vagy kellemes. Luthen képes lehet arra, hogy Karnt is beszervezze? :hmm:

Az milyen fordulat lenne. Meggyőzné, hogy a lázadók között a szaktudása aranyat érne és ott kitűnhetne. És még van is benne valami, hiszen Karnban van lázadó jellem, amit jól mutat az, hogy nem csak a személyes ruháit, de az egyenruháit is átalakítja.

 

6 perccel korábban, Ody Mandrell írta:

Ennek kapcsán ugrott be, hogy most láttunk először öngyilkosságot a Star Wars-ban.

Volt már több is, furcsa mód a legtöbb a(z állítólag) gyerekeknek szánt TCW-ben és Rebels-ben. A mandalore-i bombamerénylő, aki levetette magát az emlékhelyről (The Mandalore Plot), az Atya, aki keresztülszúrta magát, hogy megfossza a Fiút a hatalmától (Ghosts of Mortis). A Fő Inkvizítor, aki inkább a lángok közé vetette magát, semmint, hogy megtapasztalja Darth Vader haragját (Fire Across the Galaxy). De élőszereplősen is láttunk már ilyet a The Mandalorianben. A birodalmi Gozanti kapitánya lett öngyilkos, miután Bo-Katan és Djarin elfoglalták a hajó hídját. Sőt igazából még Holdo tengernagy is öngyilkos lett a The Last Jediban.

Viszont tényleg először láthattunk kétségbeesésből, reményvesztettségből elkövetett önggyilkosságot, mert korábban csak mások védelme érdekében, vagy a halálnál is rosszabb büntetés elkerülése okán vetettek véget az életüknek önkezükkel a szereplők.

 

1 órával ezelőtt, NorbiLordi írta:

Amúgy nagy csavar lenne ha kiderülne, hogy ez is csak egy álca és titokban lázadókat segít, csak a családja védelmében játsza a p*csfejt. 

Nekem annyira nem jönne be. Egyrészt számomra már-már hihetetlen lenne, hogy egy családon és tágabb értelemben a lázadásban is akkora a bizalmatlanság és széthúzás, hogy a lázadás de facto vezetője nem tudja, hogy a saját férje is lázadó. Meg azért na, Perrin 26 éve ismeri Mont, együtt él vele, nap mint nap találkoznak, van egy közös gyerekük. Szóval tudnia kell, hogy a neje nem ért egyet a Birodalom tetteivel. Mert, ha nem, akkor... Azt el sem tudom képzelni. Még ha nem is szerelemből házasodtak, 26 év együttélés után ismerniük kéne egymást. Nem látom okát, hogy Perrin ily módon színleljen Mon előtt.

Másrészt, nekem jobban tetszene az, ha megmutatnák, hogy a Birodalom családokat zilál szét, ezzel is fenntartva hatalmát. Hogy egy olyan métely, ami a házastársakat, családtagokat fordítja egymás ellen. (Ismerős valahonnan?) És ez a ragály még a Szövetség jövendőbeli vezérét sem kerüli el.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

10 perccel korábban, Dzséjt írta:

Viszont tényleg először láthattunk kétségbeesésből, reményvesztettségből elkövetett önggyilkosságot, mert korábban csak mások védelme érdekében, vagy a halálnál is rosszabb büntetés elkerülése okán vetettek véget az életüknek önkezükkel a szereplők.

Erre gondoltam. :) Ez nem volt jellemző az SW-re, de ide nagyon illett. A rabok meg azon aggódtak, hogy egész éjjel érezniük kell az égett hulla szagát....

 

13 perccel korábban, Dzséjt írta:

Nekem annyira nem jönne be. Egyrészt számomra már-már hihetetlen lenne, hogy egy családon és tágabb értelemben a lázadásban is akkora a bizalmatlanság és széthúzás, hogy a lázadás de facto vezetője nem tudja, hogy a saját férje is lázadó. Meg azért na, Perrin 26 éve ismeri Mont, együtt él vele, nap mint nap találkoznak, van egy közös gyerekük. Szóval tudnia kell, hogy a neje nem ért egyet a Birodalom tetteivel. Mert, ha nem, akkor... Azt el sem tudom képzelni. Még ha nem is szerelemből házasodtak, 26 év együttélés után ismerniük kéne egymást. Nem látom okát, hogy Perrin ily módon színleljen Mon előtt.

Másrészt, nekem jobban tetszene az, ha megmutatnák, hogy a Birodalom családokat zilál szét, ezzel is fenntartva hatalmát. Hogy egy olyan métely, ami a házastársakat, családtagokat fordítja egymás ellen. (Ismerős valahonnan?) És ez a ragály még a Szövetség jövendőbeli vezérét sem kerüli el.

Ebben is van valami. Abban biztos vagyok, hogy lesz családi dráma hisz eleve nagyon feszült a kapcsolatuk. Perrin zárkózott, Mon még inkább, Leida pedig ennek a levét issza.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

10 perccel korábban, Ody Mandrell írta:

Erre gondoltam. :) Ez nem volt jellemző az SW-re, de ide nagyon illett. A rabok meg azon aggódtak, hogy egész éjjel érezniük kell az égett hulla szagát....

Ja, oksa, akkor nem szóltam. Azt hittem, csak simán öngyilkosságra gondolsz. :) 

Ráadásul még rájuk is szólnak, hogy térjenek vissza aludni. Annak ellenére, hogy nem vigyáznak rájuk folyton fegyveres őrök, nincs ütleg, se komoly fizikai büntetések, nincsenek rácsok vagy erőterek, ez a hely rosszabb, mint sok más börtön. Lelkileg teljesen kikezdheti a rabokat, pláne most, hogy az új rendeleteknek hála a szabadulás reményét is elveszik tőlük. Hiszen bármelyik pillanatban megnőhet a letöltendő börtönnapok száma. A Snoke hangját remekül utánzó fejes is reménykedik még, de durva lenne, ha a szabadulása előtti napokban hirtelen újabb ezressel nőne a napok száma.

Nem tudom, melyik a rosszabb hely. A Narkina 5 vagy a Kessell - amúgy szerintem az idegenek meg oda kerülnek, a fűszerbányába és az ahhoz hasonló helyekre. Van egy olyan sanda gyanúm, hogy a Birodalom faj és nem szerint is szortíroz, mert itt nem csak idegenek, de nők sincsenek.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

1 órával ezelőtt, Dzséjt írta:

Ja, oksa, akkor nem szóltam. Azt hittem, csak simán öngyilkosságra gondolsz. :) 

Nem voltam konkrét, de tényleg az ilyenekre gondoltam. :) Még szerencse, hogy a végén ráéreztél. :D 

 

1 órával ezelőtt, Dzséjt írta:

Ráadásul még rájuk is szólnak, hogy térjenek vissza aludni. Annak ellenére, hogy nem vigyáznak rájuk folyton fegyveres őrök, nincs ütleg, se komoly fizikai büntetések, nincsenek rácsok vagy erőterek, ez a hely rosszabb, mint sok más börtön.

Ez idézi meg legjobban a THX világát.

 

1 órával ezelőtt, Dzséjt írta:

A Snoke hangját remekül utánzó fejes is reménykedik még, de durva lenne, ha a szabadulása előtti napokban hirtelen újabb ezressel nőne a napok száma.

A nyakamat ráteszem, hogy Kino Loy meg fogja szívni, és a börtön lázadás élharcosaként fog feltűnni a későbbiekben.

 

1 órával ezelőtt, Dzséjt írta:

Van egy olyan sanda gyanúm, hogy a Birodalom faj és nem szerint is szortíroz, mert itt nem csak idegenek, de nők sincsenek.

Ez 100%. A rész elején láthatjuk, hogy szelektálnak. Simán elképzelhető, hogy faji és identitás alapon is így működnek a dologok.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

19 perccel korábban, Ody Mandrell írta:

Ez idézi meg legjobban a THX világát.

Valaki nagyon szeretheti azt a filmet a stábban, mert ahogy olvasom az érdekességeket, látom, hogy az előző részben is volt egy konkrét utalás a THX-1038-ra. Ez az epizód pedig le sem tagadhatja, mi inspirálta.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

3 órával ezelőtt, Ody Mandrell írta:

Pont erre gondoltam én is. Az értékelésembe le is írtam. :D 

 

Mi scuzi, nem esett le :oops:

 

2 órával ezelőtt, Dzséjt írta:

Nekem annyira nem jönne be. Egyrészt számomra már-már hihetetlen lenne, hogy egy családon és tágabb értelemben a lázadásban is akkora a bizalmatlanság és széthúzás, hogy a lázadás de facto vezetője nem tudja, hogy a saját férje is lázadó. Meg azért na, Perrin 26 éve ismeri Mont, együtt él vele, nap mint nap találkoznak, van egy közös gyerekük. Szóval tudnia kell, hogy a neje nem ért egyet a Birodalom tetteivel. Mert, ha nem, akkor... Azt el sem tudom képzelni. Még ha nem is szerelemből házasodtak, 26 év együttélés után ismerniük kéne egymást. Nem látom okát, hogy Perrin ily módon színleljen Mon előtt.

Másrészt, nekem jobban tetszene az, ha megmutatnák, hogy a Birodalom családokat zilál szét, ezzel is fenntartva hatalmát. Hogy egy olyan métely, ami a házastársakat, családtagokat fordítja egymás ellen. (Ismerős valahonnan?) És ez a ragály még a Szövetség jövendőbeli vezérét sem kerüli el.

 

Mivel nincs még annyira összefogva a lázadás, ezért simán eltudnám képzelni, hogy egymás tudta nélkül támogatnak sejteket. De nekem is jobban tetszene, amit te írtál, meg több értelme van 

 

3 perccel korábban, Ody Mandrell írta:

@Dzséjt a ferdítésben Tengely van, nem Tégely. Melyik a jó?

 

Axis hangzott el angolul, úgyhogy Tengely lesz az.

Szerkesztve: - NorbiLordi
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

2 órával ezelőtt, Ody Mandrell írta:

Van olyan teória, miszerint a Halálcsillaghoz készítenek alkatrészeket a börtönben. 

Akár az is lehet. Nekem azért tetszik ez a kényszermunka, mert árnyalja a korábbi epizódban hallott letartóztatási kvótát is, ami miatt Dedrát pl. megdicséri Partagaz. Itt nem csupán a rend és a "béke" fenntartásáról van szó, és hogy emiatt egzecíroztatják az állampolgárokat, hanem a Cassian féle kamu letartóztatások munkaerőt is adnak a Birodalomnak, amire a Halálcsillag miatt nyilván nagy volumenben van szükség. Emellett Jungot (vagy Yungot?) lecseszi Partagaz, aki erre különböző okokat mondd, hogy miért nem elég nagy nála a letartóztatási arány Ord Mantellen. Korábban Jung a Scariffal kapcsolatos ügyekben nyilatkozott, tehát ha összekötjük a pontokat, a Junghoz tartozó letartóztatottak több mint valószínű, hogy a Scariff körül állomásozó Halálcsillag építkezéshez szükséges anyagok előállításán dolgoznak. 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

1 perccel korábban, Ody Mandrell írta:

Jó lenne tudni, hogy ebben az időszakban mennyi geo dolgozik még az állomáson. Mert ugye a Geonosis mellett is parkolt a DS. Jobban belegondolva, az később volt az idő vonalon. :hmm:

Nem.

 

2022. 09. 29. - 20:14, Dzséjt írta:

Igen, a Geonosis mellett kezdték el az építkezést (az ep3-ban ott van), de a Scariff mellett fejezték be (az RO-ban épp ott van, amikor a szuperlézer tányérja a helyére kerül). Négy évvel az Andor eseményei előtt vitték át oda a Halálcsillagot. Méghozzá azért, mert Saw kezdett kényelmetlenül közel kerülni az igazsághoz. Végül el is jutott ugye a Geonosisra, csak sajnos pár évet késett.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Ez volt eddig talán a legnyomasztóbb rész és hihetetlen jó volt, ahogy érzékeltették a Birodalom elnyomását és erejét. Itt most tényleg egy olyan szuperhatalmat látunk, ami mindenhova elér, szinte bármit meg tud tenni és ez még a Halálcsillag előtti időben van, amikor még legalább a látszata, díszlete megvolt a régebbi világnak és annak, hogy a politikán keresztül valamennyire hatást gyakorolhatnak a hatalomra. Ebben a világban leginkább a Birodalom igazi arcát lehet megismerni, ami nem pusztán Darth Vaderből, meg az Uralkodóból, Halálcsillagból és egyéb ilyen nagyon látványos már-már szimbólumszerű képekből áll, hanem magának a rendszernek az embertelen működése köszön vissza. A birodalmi szálba végre ismét bekapcsolódott Syrill Karn is, aki meg van róla győződve, hogy ő a Birodalmat szolgálja és csak jó ember akar lenni, miközben egyértelműen érződik nála ez a komplexus, hogy saját magának akar bizonyítani és Cassianban meg is találta ehhez az eszközt. Amennyire a megszállottjává vált az lehet egy életre rányomta a bélyegét erre a karakterre. Ettől még az is tetszett, hogy Dedra érzékelte benne ezt a labilis, túlbuzgó stílust és Syrill egyértelműen a személyes sorsa miatt fixálódott rá ennyire Cassianra, így teljesen más pályán mozognak Dedrával, aki viszont Karnnal ellentétben tényleg csak a munkáját végzi. Ezzel együtt még lehetnek egymás segítségére, szerintem nem itt ért véget ez a szál, hogy Syrill próbál a Birodalom kegyeibe férkőzni és nem elegszik meg azzal a munkával, amivel már amúgy ki tudna mászni abból a zűrből amibe a sorozat elején látott incidenssel keverte magát.
Dedrára visszatérve nekem most ő kezd egyre "szimpatikusabbá" válni (a szimpatikus alatt azt értem, hogy baromi jól prezentált karakter, nem mint kedvelhető figura). Egy vérprofi ez a nő és ahogy kikövetkeztet dolgokat - ez a hipotézis 'Tengely' körül, illetve már a korábbi részekben is ő tapogatózott leginkább a jó irányba - az egyrészt zseniális, másrészt felveti a kérdést, hogy mi lesz az endgame szcenárió így vele kapcsolatban. Ha így a folytatja, akkor simán el is juthat az értelmi szerzőkig, de közben meg ott motoszkál bennem az az elejtett félmondat még egy korábbi részből, hogy mintha Blevin figyelmeztette volna, hogy vigyázzon hogyan helyezkedik és kíváncsi lennék, hogy a belső hatalmi harcoknak lesz e szerepe vele kapcsolatban, mert egyelőre mindent nagyon jól csinál és talán ez egyszer megváltozik. A Ferrixen az a rész, mikor Bixet beviszik a szobába az fantasztikus volt, ahogy ott megjátszotta a szerepét Dedra az egy olyan aspektusát is felvillantotta ennek a karakternek, amit eddig a kimért, hideg, hivatalos stílus alatt nem nagyon láthattunk. Apropó a Ferrix most szembesülhetett igazán a Birodalom haragjával és Cassian tetteinek húsbavágó következményeivel. 

 

A Ferrixen kicsit össze is érhetnek a szálak Cassian kapcsán, hiszen most eljutottak ide Velék, de egyben itt vannak Bixék is, tehát Cassian korábbi és későbbi életének szereplői is. Pont ez lehet Bix számára a menekülés lehetősége, ha esetleg Cinta önös érdekből, ki tudná hozni onnan, akár szerepet kaphatnának azok a föld alatti járatok, amit Maarva okán megemlítettek. Tetszett az is, hogy Cassian anyja még mindig benne van ebben a lázadó szerepben, de ő most kettős céltáblává is válhat, egyrészt nála kereshetik a fiát Luthenék és ami még rosszabb, hogy a birodalmiak is rajta tartják a szemüket. Azt most mintha még egyértelműbbé tették volna, hogy Cinta és Vel között van/volt valami, de úgy érzem ebben a relációban Vel a ragaszkodóbb, még a rablásnál is volt egy olyan jelenete, amikor olyan aggódva szólt a másik nőhöz és most is inkább Cintán éreztem azt, hogy ő kötelességet, a küldetést helyezi a előbbre. 
Jó volt újra látni Sawt és ismét Forrest Whitaker által megformálva, valamint annak is örültem, hogy Luthen ismét megmutatta az igazi énjét. Az ő karakterében pont az a legjobb, hogy igazából akkor játszik szerepet, amikor úgymond a normális életét éli és mikor titkos küldetésen van, inkognítóban, akkor láthatjuk az igazi Luthent, álca és paróka nélkül. Sawn keresztül egy érdekes bepillantást nyerhettünk a galaxisban zajló folyamatokra is. Ahogy egyre többet tudunk meg erről a turbulens időszakról úgy helyeződik kontextusba a Rogue One és később a klasszikus trilógiában látott helyzet a lázadás kapcsán. A különböző lázadó frakciók jelentette nehézség egy másik visszahúzó erőt képvisel az általános apátia mellett, amiből Luthen az Aldhani akcióval ki próbálja rángatni a galaxist, ez viszont egy olyan akadály, amit itt most nem tudott megoldani. Ismerve Saw radikalizmusát ez valahol várható volt, de azért kíváncsi lennék látjuk e azt a pasast, akiről itt beszélgettek és Saw semmiképpen nem akart vele szövetkezni. Ebben a lázadós vonalban még nagyon nagy potenciál van.
Mon Mothma szála most egy kicsit csendesebb volt, de azért az tetszett, hogy némi bepillantást kaptunk Perrin múltjába, bár még mindig igen keveset. Érdekelne, hogy ő mikor lett ilyen, érdektelen, cinikus és miért érződik folyton olyannak a hangulat ennek a családnak a kapcsán, mintha valami nagyon nem lenne rendben. Már eleve az fura, hogy Perrin nem Mon Mothma legfőbb bizalmasa, amit egy normális kapcsolatban a házastársától elvárna az ember, előtte is tikolóznak és van egy olyan érzésem, hogy egy adott pillanatban ő meg fogja tudni a titkokat a feleségéről és az jutott eszembe, hogy milyen dráma lenne, ha ezek után Mon Mothmának kellene cselekednie egy ilyen szituációban (elhallgattatja, megpróbálja átállítani, vagy mit lép :hmm:). A másik figyelemre méltó esemény az Birodalom bekeményítő politikája volt és ezt is beleszőtték abba, hogy Luthen és Mon között volt ez a nézeteltérés az előbbi módszerei miatt és most ez kihatással van Mon tevékenységére is, mert mindenre jobban odafigyel a Birodalom és nem biztos, hogy gördüléknyen tudják folytatni a pénzek lehívását. A lázadó frakciók kapcsán ami még felmerült bennem, hogy azt tudjuk, hogy pontosan kinek juttat pénzt Mon Mothma? Ő most akkor tágabb értelemben az ellenállást pénzeli és akkor ezen belül ad csak Luthennek, vagy valaki másoknak is?

 

A rész csúcspontja az a címben is szereplő Narkina 5 volt számomra. Ez az egész börtön valami elképesztő volt! Szimbolikusan is, amit kifejezett, meg technikailag is a kivitelezés is pazar volt. Lehet, hogy már találkozhattunk ilyennel valamelyik eddigi alkotásban, de nekem ez a koncepció teljesen új volt és igazán egyedivé tették ezt a helyet azáltal, hogy milyen megoldásokat alkalmaztak itt. Ez tényleg egy olyan büntető intézmény, ami egyszerre lélekölő, de közben folyamatosan tűzben tart. A steril kialakítás és a rabok szinte totális irányítása egyszerre fejezi ki a Birodalom elnyomó vasmarkát és közben az érdektelenségét is az itteni emberélet iránt. Az is tetszett, hogy nem tudjuk, hogy mit raknak össze (én legalábbis nem tudtam), de az egész munkának van egy végtelenül monoton, nyomasztó érzése, mert értelmet találni ebben maximum annyit lehet, hogy nem sütnek meg. Az meg, hogy a győztesnek az a jutalma, hogy kap egy kis ízt a kajába tökéletesen fejezi ki, hogy milyen szűkmarkúan bánnak dícsérettel is. Amikor az egyik rab megöli magát, az egy totálisan érthető reakciónak tűnik ebben a közegben. Megmondom őszintén ez az egyik legkeményebb börtön, amit valaha láttam és ebben az a legérdekesebb, hogy így elsőre egyáltalán nem tűnik annak. Tiszta, kissé futurisztikus dizájn, az őrök nem vegzálják folyamatosan őket és nem is az ilyen börtön kliséket idézték meg, hogy na jól rászállnak az új rabra, hanem itt maga az egész rendszer egy olyan lélektelen, rideg gépezet, hogy az az ember érzése, hogy ebbe bele lehet őrölni. Persze még itt is képesek voltak megemelni a tétet ugyanis az új birodalmi intézkedések hatására mindenkinek megemelték a büntetési tételét. Amikor Cassianhoz, mint kívülről jött emberhez fordulnak információért, abban én éreztem egy ilyen burkolt feszültséget, ami a nézőknek szólt. Ugye mi össze tudjuk rakni a képet, hogy az az akció, ami Cassian nélkül nem ment volna vezetett el oda, hogy most ők még inkább szívnak, de ezt ők nem tudják, de mi érezzük itt Cassian felelősségét. Az a tényező, amit már az előző rész végén is pedzegettek, hogy mivel járt Luthen üzenete a Birodalomnak most még sokkal hangsúlyosabb, ahogy látjuk ezeknek az embereknek a szenvedését. Egyébként az is milyen kontrasztos már, ahogy Cassian arról az üdülőbolygóról, ahol ugyan ott van a Birodalom, de azért mégis egy szép, egzotikus helynek tűnik, most átkerül ebbe a steril pokolba és miközben részben utána is kajtat a Birodalom, már itt senyved ebben a létesítményben. Arra nagyon kíváncsi leszek innen hogy fognak megszökni, de biztosra veszem, hogy legalább olyan ütős lesz, mint a hatodik részben a heist. Forrest Whitaker mellett Andy Serkist is jó volt látni és amikor szerepelt érezhető volt, hogy milyen jelenléte van ennek a karakternek, remekül keltette életre a figurát.
Eddig is egy sötétebb tónusú sorozatnak érződött az Andor, de most még inkább ebbe az irányba mennek el, én meg örülök, hogy van egy ilyen SW alkotás is a palettán. Őszintén szólva mikor 10 éve meghallottam, hogy a Disney megveszi Lucas örökségét egyáltalán nem számítottam efféle produktumra, mint amit itt kihoztak ebből a sorozatból!

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

2022. 11. 05. - 20:04, Wilde írta:

azt tudjuk, hogy pontosan kinek juttat pénzt Mon Mothma? Ő most akkor tágabb értelemben az ellenállást pénzeli és akkor ezen belül ad csak Luthennek, vagy valaki másoknak is?

Az is érdekes, hogy Luthen mit csinált a 80 millióval? Saw-nak nem adott belőle az tuti, mert az alkatrészeket még mindig pénzért illetve szívességért cserébe adja. Egy ekkora pénzmag rendelkezésre állása esetén felvetődik a kérdés, hogy egyelőre mi szükség Mon pénzügyi manővereire? Elég lenne akkor kavarni, ha már elfogyott a pénz.

 

 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

14 órával ezelőtt, Ody Mandrell írta:

Elég lenne akkor kavarni, ha már elfogyott a pénz.

A lehető legrosszabb ötlet lenne akkor kavarni a pénzzel, ha már elfogyott. Mert akkor egészen addig, amíg nincs pénz, a lázadók semmit sem vehetnek. Nem fizethetik az új hajókat, a fegyvereket, az ételt, az üzemanyagot, stb. A háború megállna, amíg nincs újra pénz, ha lesz pénz egyáltalán, mert ugye az sem garantált. A pénznek folyamatosan kell jönnie, csak így tartható fent a lázadás. 

Ráadásul Mothmának már csak azért is most kell kavarnia, mert most fogy vészesen az ideje. A Birodalom most hozott olyan törvényt, aminek hála megkérdezhetik tőle, hová lett a pénz. Ezt még azelőtt kell megoldani, hogy rákérdeznek erre. Ráadásul, ha csak akkor kezdenék megoldani ezt a problémát, amikor a lázadásnak már nincs pénze, megint ott vagyunk, hogy addig áll az egész, amíg Mothma a folyamatosan romló helyzetben megtalálja a megoldást. Kolma már eleve azt mondja neki, hogy bárcsak előbb fordult volna hozzá, akkor jobb megoldás született volna.

 

A pénz meg valószínűleg szét lett osztva, ment oda, ahová szükség volt rá. Egy háború drága mulatság, és nem lehet mindent az ellenségtől ellopni. Csak az X-, A- és B-szárnyú állomány felállítása és fentartása hatalmas mindennapos költségeket jelenthet, hiszen ezeket kifejezetten a lázadásnak gyártják, és nem ingyen és bérmentve. Emellett a lázadók alkalmaznak zsoldosokat (csak Cassianra 200 ezer ment el), nyilván emberek tömegét is lefizetik (fizetett besúgók, hivatalnokok, akik másfelé néznek), a feketepiacról beszerzett fegyverek és eszközök is pénzbe kerülnek. És akkor, ahogy azt a Rebels-ben láttuk, még jótékonykodnak is a rászoruló bolygókon. Szóval itt nem opció, hogy majd ráérnek a pénzzel foglalkozni, ha az elfogyott. Akkor fel is adhatják a lázadást. A pénznek folyamatosan kell áramlania, vagy nagyon nagy bajba kerülnek. Mert költeni mindig lesz mire. A Rebels-ben pedig láttuk, hogy a sejtek megosztják egymás közt a forrásaikat. Az Out of Darkness-ben a Heráék által felpakolt ládákban talán pont az Aldhaniról ellopott pénz lapult.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Írj hozzászólást most, és regisztrálj később. Amennyiben már regisztráltál, lépj be a fórumra és szólj hozzá a témához.

Vendég
Új hozzászólás

×   Beillesztett szöveg.   Illessze be egyszerű szövegként

  Only 75 emoji are allowed.

×   A linked automatikusan beágyazódott.   Linkként jelenjen meg

×   Az előző tartalom visszaállítása.   Korábbi szöveg törlése

×   Nem illeszthetsz be képet közvetlenül. Töltsd fel vagy illeszd be URL-ből.

  • Jelenlévő felhasználók:   0 felhasználó

    • Egy regisztrált felhasználó sincs ebben a topikban.
×
×
  • Új tartalom hozzáadása az alábbi témákban...

Fontos információ
A webhely használatával elfogadod és egyetértesz a fórumszabályzattal.