Jump to content

Kedvenc jelenet


Recommended Posts

Sokat szoktuk emlegetni a kedvenc jelenteket, így szerintem beszélni is érdemes róluk. Nehezebb a dolgunk ha egy konkrét képsort kell csak megjelölni. Most épp ez lenne a feladat! Írjátok az EPII számotokra lekedevsebb jelentéről, ha lehet, egy kis indoklással megfűszerezve. Miért az tetszik a legjobban a filmben?

Link to comment
Share on other sites

Na itt nem kell gondolkodnom, és szerintem úgyis mindenki tudja, melyik az :roll:

Yoda kardot ragad és harcba szál Darth Tyranussal.

Kis pisis korom óta vártam ezt a pillanatot.

Edited by Dzséjt
Link to comment
Share on other sites

Ezen nem kell gondolkodnom. Anakin a Speederjével halad a Buckalakók tábora felé, kanyonokon és sivatagokon keresztül. Ott a zene, szín kombinációja egyből magával ragadott, és a motivációja, majd jövőjének bajlós árnya szerintem nagyszerűen össze volt komponálva. Kedvenc képem, mikor az alkonyban a Jawa mutogat Anakinnak. :roll:

Link to comment
Share on other sites

Ebben a részben nálam a szerelmi jelenetek állnak első helyen, talán nem meglepően... :clap: Ha nagyon muszáj választani, akkor a kandallóst megelőzve az arénába való bevonulás és az előtte való vallomás a legszebb jelenet szerintem.

 

Ahogy Padmé könnyes szemmel ismeri el azt, ami ellen korábban keményen küzdött, amelynek a létjogosultságát nem ismerte el, és amelyet egyébként is teljesen érthetetlennek és értelmetlennek tartott: hogy szereti ezt a konok, önfejű, ugyanakkor odaadó, szenvedélyes ifjú Jedi-növendéket... És ahogy ezt Anakin fogadja, ahogy a döbbenet kiül az arcára, ahogy maga sem hiszi el, hogy jól hallotta-e, amit hallott...

Annyira szép, ahogy ez a jelenet így indul, és utána a bevonulás, ahogy az ajkuk éppen csak összeér az ajtó sötét sziluettje által határolt, naplementi fényben fürdő aréna látványa előtt, és közben szól az Accross the Stars - valami mesés...

Link to comment
Share on other sites

Ez a második legnehezebb feladat. Ebben a filmben szinte mindent szeretek, így nehéz a választás. Igaz, hogy kudarhoz hasonlóan én is az arénás akciót láttam a legtöbbször, mégis Pildivel értek egyet (és MissKarrdéval, ha már eldöntötte :P ): az aréna előtti szerelmi vallomás az, amely a legnagyobb kedvencem ebből a filmből.

Pildi már nagyjából leírta, miért jó ez a jelenet a két főhős szempontjából. Hozzátenném azt, hogy milyen jól van beállítva minden: a kamera, a fények, a ruhák színe stb. (Ezt ugye Ody írta le korábban a helyszín elemzésében.)

Amit még hozzátennék (meg fogtok lepődni :P ), az a ZENE. Across The Stars. Most hagyjuk, hogy ez Williams egyik legtökéletesebb és legkomplexebb remekműve, mert ezt már sokszor mondtam, de ehhez az egész jelenethez olyan mértékben passzol, hogy kirázza tőle az embert a hideg. Amikor meglódul a szekér, és meglódul vele együtt az egész zene is (CD 12. szám, 1:18-), az valami szívszorító. Közben nagytotálra vált a kamera, a meghittségből pedig átmegyünk a veszélybe. Veszély azonban sokszor volt (és lesz még) a Star Wars-ban, de az ilyen intim pillanat párját ritkítja. Tökéletes.

Link to comment
Share on other sites

Ezt nagyon szépen leírtad Pildi!

Köszönöm :P

 

És egyetértek SimonZ-vel, az Accross the Stars mindenképpen kiemelésre érdemes, ezt én nem hangsúlyoztam eléggé. Nélküle az egész film kevesebbet érne úgy általában is, de ezt a jelenetet gyakorlatilag tökéletesre csiszolja. Hihetetlenül gyönyörű!

Link to comment
Share on other sites

Hát igen, a szerelmi jelenetek tényleg ütősek.

Viszont nekem a garázsjelenet a csúcs. "Eltörött a váltó" - és a főhősünk is (egy kicsit).

Már sokszor említettem: roppant fontos, hogy Lucas beletette, amint Anakin emlékezteti magát, hogy ő annál jobb, mint amit nem sokkal ezelőtt tett. Ez az, ami mellett a legsötétebb pillanatokban is (ep3) kitart Padme és amit Luke is felismer és küzd érte.

 

Persze csak éppenhogy a kedvenc jelenet. Van itt még bőven giga-momentum.

Link to comment
Share on other sites

Teljesen jelenetet nehezen tudnék választani (túl nagy a választék), de ha egyetlen pillanatot kéne akkor nálam a csúcs, amikor Anakin lekaszálja az elötte álló buckalakót. A fénykard hangja mintha itt fel is lenne erősitve, hogy a néző is felszisszentsen ahogy Anakin teljes dühből lecsap.

Érdekes, hogy Vadert sosem látjuk aztán ilyennek: Anakin itt teljesen kifordulva magából a puszta gyülölet vakságában ugy sujt le, mint valami irgalmat nem ismerő fél-isten. Később Vaderként ennél sokkal kiüresedettebb: ha megöl valakit azt teljes hidegvérrel teszi.

S ez egyben a film fordulópontja, sőt talán az egész Saga fordulópontja... innentől minden sokkal kétségbeesettebbé válik: az ezt követő jelenetek már mind gondterheltek és ez az egy aprócska pillanat rányomja bélyegét Anakin megitélésére is innentől, s vészjósló emlékeztetőként még az ep.3 elején is felhangzik az egyik buckalakó halál-kiáltása.

 

S a jelenetben ugyan Haydennek nincs más dolga, mint mogorva képet vágni, ám ez meglepően jól sikerül neki. Ezuttal nem kisfiús nyafit látunk tőle... ez most nem egy tinédzser haragja, hanem az a gyűlölet ami a lélek legsötétebb bugyraiból tör fel a felszinre és korlátok hiján kegyelmet nem ismerően tombolja ki magát. Sokáig kétséges volt mennyit fogunk látni a buckalakók irtásából, de pont ennek az alig egy másodperces jelenetnek a hatásossága és ereje miatt nyugodtan kijelenthető, hogy pont eleget láttunk. A film eztán elengedi a kezünk és lelki szemeinkre bizza, mindazt ami ezután történik, s bizony az már talán olyan ami nem egy SW filmbe való.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Mint már sokan írták előttem, ebből a filmből nehéz kiválasztani egy adott jelentet, mert annyi remek pillanat van. Teljesen oda vagyok a film közepéért, Obi-Wan nyomozása és kémkedése a Geonosison maga a csúcs! Ezek a részek tulajdonképpen az EPIII -mal egyenértékű ( ha nem darkosabb) hangulatot árasztanak. Választásom azonban nem a kedvenc Jedink nyomozásához kötődik, hanem Anakinhoz és Padméhoz, konkrétabban a kandallós jelenethez!

 

Sokan elkövették már azt a hibát, hogy 'kivették' a filmből ezt a párbeszédet, és úgy vizsgálták. Minden idegszáluk tiltakozott a csöpögős, 'nyálas' szövegkörnyezet ellen, nem tudtak vele mit kezdeni. Pedig ha jobban megvizsgálja az ember, ez az egyik legzseniálisabb jelenet a filmben. Egyszerűen annyira össze van rakva az egész, hogy az valami hihetetlen, és egy SW rajongónak meg kell, hogy dobbantsa a szívét (persze ha nem érzéketlen tuskó). :clap:

 

Minden apró momentumnak, mozdulatnak, fénysugárnak jelentése van! Anakin ahogy megnyílik Padmé előtt, próbál közelebb húzódni de a lány finoman arrébb csusszan....a lobogó tűz által vörösre festett arcok, a ruhák színezete....mind-mind előrevetíti ennek a két embernek a tragikus sorsát. Habár abban a pillanatban nagyon romantikusnak és a legszebb érzelmek által átitatottnak tűnik minden, ez csak egy csalóka érzés. Anakin szavai a szenvedéséről mintha Vader későbbi agóniáját írnák le, ehhez a már említett környezet vörös és feket árnyalatai szolgáltatnak kitűnő hátteret.

 

Így lesz Anakin szerelmi vallomsásából szög a koporsójukba, és a film egyik, ha nem a legjobb jelenete. :(

Edited by Ody Mandrell
Link to comment
Share on other sites

Ezt nagyon szépen írtad, Ody! :clap:

Nekem is azok jelenetek tetszenek a legjobban a filmből, amelyek kettejükről szólnak, s bár nekem a geonozisi arénába bevonulós jelenet a kedvencem, de a kandallós rögtön utána következik. :(

Én nem tartom csöpögősnek, hogy ennyire kidomborították ezt a szerelmi vonulatot, mert különben honnan lehetne megérteni azt a szenvedélyt, ami Anakint és Padmét összeköti, és ami a vesztüket okozza? Ez a szerelem nem csak egy hangulati tényező, hanem a cselekményvezetés egyik mozgatórugója, és így bőven megérdemelt két ilyen nagyszerű jelenetet.

 

A szerelmi téma ilyen mélységű kihangsúlyozása engem is zavart eleinte, én is értetlenül álltam előtte az Ep2 első megnézésekor, de az Ep3 után már minden a helyére került.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Többen írtátok, hogy itt könnyű volt a választás. Hát nekem nem. :D Hosszas gondolkodás után végül az aréna jelenet mellett döntöttem. Ezen belül pedig a Jedik megjelenése és összecsapása a droidokkal. Tudták, hogy kicsi az esélyük, mégis gondolkodás nélkül vetették magukat a harcba. Több Jedi arcán látszik is, hogy a végső csatára készül, illetve azt vívja. Ennek ellenére némelyiküknek (konkrétan Kit Fistonak) még a humorra is volt kedve, energiája. Számomra ez a film csúcspontja, amit jól előkészít a szerelmi jelenet és a bevonulás, ami egy hajszállal a második helyre szorult, és jól lezár Yoda és Dooku harca. Persze még vagy tucatnyi pillanata van a filmnek, amelyek kiemelkedők, és valamilyen szempontból lehetnének a leg-leg... :D

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
Na itt nem kell gondolkodnom, és szerintem úgyis mindenki tudja, melyik az :)

Yoda kardot ragad és harcba szál Darth Tyranussal.

Kis pisis korom óta vártam ezt a pillanatot.

Pedig sokak szerint Yodának nem kellett volna kardot ragadnia, el se tudták képzelni. :D Megmondom őszintén, én se gondoltam volna, hogy Yoda ennyire jó harcos. Termetéből és korából ítélve amolyan ücsörgő mesterre gondoltam, aki csak az észt osztja. Lucas az EPII -vel rácáfol erre, és most már azt mondom jól tette. :D
Link to comment
Share on other sites

Nekem valahogy mindig is adta magát, hogy Yodához is tartozik egy fénykard, és valaha ő is aktívan használta (érdekes viszont, hogy Sidiousról ez az elképzelésem sosem volt meg, még az ep2 idején sem gondoltam volna, hogy valaha is kardot fog rántani). Ráadásul amit az ep4-5 alatt megtudtunk az Erőről, az azt is kizárta számomra, hogy a kor akadály lenne a Jediknek (ezért sem akadtam fel Qui-Gon, Yoda, Dooku és Palpatine kunsztjain, max nem illik a stílusukhoz némelyik mutatvány - bár ez csak Sidiousra és Tyranusra igaz). Obi-Wan öreg fejjel is egész fürge volt (most tekintsünk el attól, hogy az ep4 nem tartalmaz sok koreográfiát :lol: ), Vader szerint egy bolygó elpusztítása eltörpül az Erő hatalmához képest, és Yoda ep5-ös tanításai, hogy nem számít a méret, és ha hiszel benne, bármire képes lehetsz, majd még az X-szárnyút is kikapja, ezek mind azt jelentették nekem, hogy egy Jedi tényleg bármire képes lehet. Akár a kort is legyőzheti egy párbaj erejéig.

Link to comment
Share on other sites

Persze, így jobban belegondolva lehetséges volt elvileg, de Yodát nem úgy ismertük meg mint aki ide-oda ugrál. Máig élénken él bennem, hogy a moziban sokan nevettek a Yoda-Dooku harcon, persze ezeknek zöme inkább a jelenet jópofasága miatt kacagtak, mint sem gúnyból. Mit tagadjam nekem is mosolyra kerekedett a szám. :lol: Előtte el nem tudtam képzelni, hogy fog majd kinézni ez a harc.

Link to comment
Share on other sites

Ez a jó karakterépítés ismérve. Kialakul egy kép a figuráról, majd szép fokozatosan megismerteted a valódi aspektusát (persze ez kivételesen csak a készítési sorrendbe működik). Lucas szépen vezeti fel az ep5-6 után Yoda aktívabb képét. Az ep1-ben főleg ücsörögni és bölcselkedni látjuk (ahogy korábban), de láthatunk még valamit: mászkál. Az ep5-6-ban legtöbbször csak a házában totyogott jobbra-balra, és csak egyszer látjuk a mocsárban ballagni. A többségében pedig vitték vagy ült a földön. Az ep1-ben ezzel szemben két jelenetben is láthatjuk, hogy eddigi megjelenéséhez képest fürgébben mozog. Az ep2-ben pedig utalnak Yoda fénykardforgatási tudására, és hála a kor technikájának, ücsörögni már csak egyszer látjuk. Szépen vezetik rá az embert, hogy ez nem csak a popóját támasztva lett olyan híres Jedi :lol: Az ep3-ban meg már senki sem vacillál felvezetéssel, Yoda aktívabb, mint valaha. Lehet, hogy ha már az ep1-ben is mocorgós lett volna, és az ep2 elején is izgágább, akkor ez a váltás igen hirtelen és hiteltelen lett volna a két Yoda (ep5-6 és ep1-3) között.

Link to comment
Share on other sites

És ugyanez áll Sidious-ra is! Ep4-ben csak emlegetik, ep5-ben holografikusan ácsorog, ep6-ban mászkál és az Erőt használja (de úgy ám, hogy ihaj, szóval őt sem akadályozza a kor - főleg, hogy McDiarmid 38 éves volt akkor, ha jól tudom) Ep1 -ben mászkál, ep2-ben nagyobbakat mászkál, Ep3- ban meg a legélénkebb szereplők egyike. Nála ugyan nem volt ennyire előkészítve a mozgékonyság, mint Yoda esetében, viszont átérezzük Saesee Tiin, Kit Fisto és Agen Kolar döbbenetét. Még sokadik megnézésnél is már két Jedi meghal, mire az ember észhez tér :lol:

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
  • 1 year later...

Sok kedvencem van:

- Darth Tyranus vs. Yoda

- Darth Tyranus vs. Obi-van Kenobi & Anakin Skywalker

- a Geonosisi csata

- az Aréna

- a klón hadsereg menetel (Kamino és Coruscant)

És egy idézet Yodától:

 

- Elkezdődött a Klónok Háborúja.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text .   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored .   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information