Ugrás a kommentre
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Star Wars SAGA Fórum és Hírportál

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.
A fórum támogatása

Milyen osztályzatot adnál a negyedik epizódnak? 41 felhasználó szavazott

1. 1. Milyen osztályzatot adnál a negyedik epizódnak?

Kérlek lépj be vagy regisztrálj a szavazáshoz.

Ajánlott hozzászólás

Hozzászólás ideje:

Kár hogy nem láttam azt az adást. Pedig már megvoltam akkor. Mondjuk négy évesen nem fogtam volna fel sokat belőle.

Hozzászólás ideje:
11 órával ezelőtt, Donát írta:

:P Én egyelőre Threepio szinkronján vagyok kiégve. Jézus atya úristen. :o

Asszem Szatmári István volt a hangja. :) Nekem akkor ez tetszett. :D

Hozzászólás ideje:

Persze, hogy tetszett, mivel nem volt más :P Viccet félretéve, ha szinkron, akkor nálam még mindig ez verzió a favorit. Azt sajnálom, hogy az epVI-hoz anno nem csináltak rendes szinkront, hogy legalább valamennyire egységes legyen nosztalgiázás közben.

• 4 héttel később...
Hozzászólás ideje:

Érdekes volt újranézni. Annak idején 1998-ban ez volt az első Star Wars film, amit láttam. Már két éve is az újranézésnél azt tapasztaltam, hogy nem volt olyan jó újra nézni. A későbbi Star Wars filmek többsége jobban tetszik. De azért még viszonylag jó szinten van.

• 5 hónappal később...
Hozzászólás ideje:

(Gondolom, most senkit nem érdekel a nagy Solo-lázban a véleményem erről a részről, de azért leírom, hátha betéved ide valaki. :D)

Elérkeztem a 4. részhez s egyben az eredeti trilógiához a Star Wars-maratonomban. 
Az OT-ből mindig is az epVI volt a kedvencem, utána következett az epIV.
A prequel trilogy megnézése után itt már érezhető a változás minden téren. Kezdve a látvánnyal és a képi világgal. Igencsak látszott - a PT tükrében -, hogy a film nem mostanában készült, de ezt nem szemrehányásként írom, mivel nagyon kedvelem a régi vágású sci-fiket. Csupán egy észrevétel, megjegyzés volt. A másik változás alatt a hangulatot értem: az előzménytrilógia zárásaként szolgáló A sith-ek bosszúja elég sötét, komor és drasztikus volt, ez a rész elég nagy váltásnak bizonyul utána - ez már kevésbé sötét, sokkal pozitívabb kisugárzású, nem mellesleg nagyszerű indítása a trilógiának.
Gyanítom, hogy a felújított változatot néztem meg, mert jó pár lényen látszott, hogy CGI-jal lett megalkotva. És akkor itt megjegyezném, hogy volt egy érdekes jelenet: mikor Han Jabbával tárgyal a kocsmai jelenet után, Han átsétál Jabba farkán/hátán. Végig Hant figyeltem, és húztam a számat, mert nem kicsit volt furán megoldva ez a jelenet.
Illetve az nem tetszett még, hogy a kezdőjelenet után egy ideig csak Luke-kal foglalkozik a film, vagy 20-30 percig. Közben mutathatták volna Leia jeleneteit is párhuzamosan. De ennyit a negatívumokról.
Amikor megpillantottam Alec Guinnesst, elismerően bólintottam, hiszen rájöttem, hogy Ewan McGregor személyében mennyire jó fickót találtak Kenobi fiatalkori énjének a szerepére. Ewannek totál olyan a külseje meg minden gesztusa, mint Alecé.
A zárás tökéletes, a díjkiosztó mindig is az egyik kedvenc jeleneteim közé tartozott az OT-ből. Jó látni, hogy mindenki mosolyog és boldogan érez, s egy pozitív jövőképet vetít elő ez a jelenet. A végén levő űrcsata is marha jó volt egyébként, meg a bolygók is nagyon tetszettek.

• 3 hónappal később...
Hozzászólás ideje:

Tegnap este megsasoltam ismét ezt a remek filmet. Nem egyedül voltam, hanem több ezer emberrel, a Pap László arénában a Star Wars A New Hope In Concert keretén belül. A Prágai Filharmónikusok szolgáltatták a zenei betéteket - zseniálisan. Nagyon jól húzták a vonókat, fűrészelték a hegedűket, fújták a flótákat. :D

Nagyon régen láttam már ezt a filmet és mind a mai napig zseniálisnak tartom. Meg tartom azt a véleményem, hogy nagyon kellettek a folytatásai - mind a nyolc rész. Talán, ha sikerül a IX. epizóddal méltóképpen lezárni, talán akkor elmondhatom, hogy többé-kevésbé kerek az egész. 

Visszatérve a IV-re. Egy-két helyen már látszik rajta az idő vasfoga és örülök annak, hogy Lucas folyton csiszolt a látványon. Ennek ellenére egy időtálló darab, ahogy a többi is. Igazi, űrwestern, könnyed stílusban, amit a Solo (szerintem) nagyon ügyesen és élvezetesen idézett meg. Itt még a jók valóban jók, a gonoszok meg tényleg azok. Az űrhajói, csatái, Halálcsillag, a különböző lényei, a mitológiája nem véletlenül növelte ilyen hatalmasra ezt a francise-t. 

Az előadás alatt számomra két csúcspont volt a filmben. Az első, amikor Kenobi visszaemlékszik a régi Köztársaságra, Anakinra, Jedi rendre. A másik pedig díjátadó. Olyan jól sikerült az aláfestő zene, hogy a prágai zenekar ráadásként ezt a művet ismételte meg, off screen. 

Hozzászólás ideje:

Nekem a mai napig ez a kedvenc részem. A hangulat és a nosztalgia mindig magával ragad. Bárhol, bármikor, bárkivel, bármennyiszer meg tudom nézni, viszont személy szerint én jobban preferálom az eredeti verziót. Az akkori trükköknek megvan a maga bája :D 

Hozzászólás ideje:
1 órával ezelőtt, M.Laci írta:

Tegnap este megsasoltam ismét ezt a remek filmet. Nem egyedül voltam, hanem több ezer emberrel, a Pap László arénában a Star Wars A New Hope In Concert keretén belül. A Prágai Filharmónikusok szolgáltatták a zenei betéteket - zseniálisan. Nagyon jól húzták a vonókat, fűrészelték a hegedűket, fújták a flótákat. :D

Akkor voltunk ott páran :) Én érdekes módon nem éreztem rajta az idő vasfogát. Talán a tempóján érezni, de ennyire jól 20-30 éve nem szórakoztam az ep.4-en. Többször átvillant a fejemen, hogy egyrészt ez valami szenzációs, másrészt te atyaég mekkorát szólhatott ez '77-ben. Azért is óriási élmény volt, mert most láttam először igazi nagyvásznon. 2007-ben ugyan Londonban megnéztük egy szabadtéri moziban de ott repülők mentek a fejünk felett, nem volt jó a hangositás és egyszer teljesen random mód elment a kép meg a hang. Szóval nekem ez volt az első igazi nagy ep.4 mozi. 

Igazából részben pont az tetszett nagyon benne amitől egészen más mint az összes többi rész: hogy rengeteg időt pepecsel a felvezetéssel. Különösen Luke farmeréletével. Az a folyamat, ahogy Obi behúzza Luke-ot a nagy kalandba talán a legjobb az egészben különösen az ep.8 tükrében, ami meg kell mondjam eszement sokat hozzátesz az élményhez. Tudva hogy ez a nagy hőskaland nem valami tipikus megdicsőülésbe hanem egy tragikus -de mégis hősies- halálba fog vezetni és tudva hogy micsoda árat fog fizetni Luke azért amiért elindul a hősök útján.... hátborzongató. 

Egyébként jóformán teltház volt.

Hozzászólás ideje:

Én is voltam tegnap, fantasztikus élmény volt, és ezt az epizódot tartottam eddig is a franchise legjobb darabjának, most elvakultság nélkül tudom mondani, hogy nem csak filmtörténi szempontból marad örökké egy megkerülhetetlen alkotás, de egy tökéletes film is. A kettős naplementénél nem volt olyan porcikám, ami nem bizsergett volt, pedig hányszor láttam már... :)

A Solo BD megjelenése előtt néztem meg az ep1-2-3-at és a Rogue One-t, és ez az 5 film rengeteg új dimenziót adott hozzá, azonban úgy gondolom, hogy első alkalommal mégis ezzel kell kezdeni a Saga felfedezését, mert semmihez sem fogható élményt nyújt, még 41 év után is. Azonban utána szigorúan csak kronológiailag szabad :)

Hozzászólás ideje:

Remek élmény volt a tegnapi koncert mozinézéssel egybekötve :) Én sem láttam nagy vásznon az ep4-et korábban. Jöhetne ugyanebben a formában a többi epizód is. Ami számomra hiányzik ebből az epizódból, az időnként a dinamika a jelenetekből, de ezt sem érzem egetverő problémának. Nekem ez ep4 vége mindig nagy kedvenc volt azzal az elképesztő zenével a bevonulás alatt. Már csak ezért megérte :)

Hozzászólás ideje:

Mindenki véleményével egyetértek, aki ezt a filmet méltatja. :D Igaz, lassú kicsit néhol, de nálam szerelem volt első látásra, és az ilyen dolgokat az ember sosem feledi. :) Mindig is kitüntetett szerepe lesz az SW filmek között, amolyan különdíjas nálam. :)

Sajnos a koncertre nem tudtam elmenni, de örülök, hogy ilyen jó volt. :)

Hozzászólás ideje:

Azt hiszem megvan a magyarázat. Tegnap volt az EP4 a Viasat 3-on. A végére kapcsoltam oda és a stáblista végén az 1997-es dátum volt. Szerintem azt a változatot adta le a tv. Utána egyből az EP5 kezdődött és a nyitószöveg full magyar volt kommentár nélkül.

Hozzászólás ideje:

Pedig én már évekkel ezelőt láttam magyarul a nyitószövegeket. Valamelyik kiadásban biztos hogy be lehetett állítani hogy magyarul jelent meg. Szerintem a dvd-n.

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Írj hozzászólást most, és regisztrálj később. Amennyiben már regisztráltál, lépj be a fórumra és szólj hozzá a témához.

Vendég
Új hozzászólás

Jelenlévő felhasználók 0

• Egy regisztrált felhasználó sincs ebben a topikban.

Fontos információ
A webhely használatával elfogadod és egyetértesz a fórumszabályzattal.

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.