Jump to content

4x03 - Prisoners


Recommended Posts

3. rész - Prisoners / Foglyok

 

epguide403.jpg

 

Írta: Jose Molina

Rendezte: Danny Keller

 

Helyszín: Dac

 

Szereplők:

Anakin Skywalker - Matt Lanter

Padmé Amidala - Catherine Taber

Ahsoka Tano - Ashley Eckstein

Lee-Char herceg - Adam McArthur

Ackbar kapitány - Artt Butler

Riff Tamson - Gary Anthony Williams

Kit Fisto - Phil LaMarr

Jar Jar Binks - Ahmed Best

Dooku gróf - Corey Burton

Lemcke - Phil LaMarr

Monnk - Dee Bradley Baker

Nossor Ri - Corey Burton

Meena Tills - Anna Graves

 

Történet

Mind a köztársasági mind a Gungan sereget fogságba ejtették. Ahsokán és Lee-Char hercegen múlik, hogy sikerül-e egyesíteni Mon Cala népeit, és kiűzni a Szeparatistákat a bolygóról.

 

Előzetes

 

Érdekességek

-A részben látott elektromos angolnák megtalálhatóak egyaránt a Dacon, Endoron és a Dagobahn, de egyik fajtájuk az Ion angolna előfordul a Hoth bolygón is.

-A robbanó kést amit Riff Tamson használt nagyon nehéz eltávolítani valakiből. Aktiválható egy rajta lévő gombbal, valamint távolról egyaránt.

-Riff Tamson fajának neve, a Karkarodon a Carcharodon névből származik, mely a Fehércápa nemét jelöli. Elsőként a Star Wars: Clone Wars Adventures - Misson on Iceberg Three-ben említették.

- Lee-Char apja, Yos Kolina király először a Star Wars: Clone Wars Adventures - Misson on Iceberg Three-ben szerepelt, akkor még életben volt.

- Riff Tamson halála nagyon hasonló a Cápa c. filmben látotthoz, ahol a cápát szintén felrobbantják. A szájában lévő sűrített levegővel töltött palack robban fel.

- Ackbar botja nem új keletű, hisz 1983-ban akció figuraként való kiadásakor már volt nála, mely akkor még nem fegyver volt, csupán a mutogatásban segített neki. Ez a figura jutott eszébe a rendezőnek, Danny Kellernek, aki anno fegyverként használta a botját, mikor az Ackbar figurájával játszott.

- Furcsának tűnik a Lemckénél lévő séta bot. Ahhoz hogy értelme legyen a víz alatt, angolna formájúra lett animálva, így segíti az úszást.

- A Mon Cala börtön egy újrahasznosított Mon Calamari törvényhozó szoba. Egyrészt költséghatékony volt, másrészt láthatjuk belőle, hogy Riff Tamson hogyan változtatott át egy demokráciát szolgáló helyiséget börtönné.

- Tikkes, a Quarren szenátor az Episode i-ben, valamint Szeparatista szenátor az EP II-III-ban, megjelent az epizódban. A concept art is elkészült, de végül nem szerepelt, mivel meg kellett volna magyarázni, hogy hogyan kerül oda.

- Mikor Fisto azt mondja: "Angolnák. Veszélyesek." Akkor az utalás az Elveszett frigyláda fosztogatóira, melyben Sallah mondja Indiana Jonesnak: "Áspiskigyó. Veszélyesek."

- Mélytengeri exobiológusoknak ismerős lesz: a hatalmas kígyó mely tartja a koronát, egy lee romay, a név eredetét nem kell magyarázni.

 

Concept Art galéria

 

p01.jpg

A szeparatista trident elpusztítása. Megvilágítási concept rajz

 

p02.jpg

A Mon Cala hínárerdő

 

p03.jpg

Angolna börtönketrec illusztráció

 

p04.jpg

Padme Amidala sisakjának speciális gunga vízszigetelése

 

p05.jpg

Riff Tamson robbanókésének illusztrációja

 

p06.jpg

Riff Tamson börtönszintje

 

p07.jpg

Mon Cala menedékhelyének illusztrációja

 

p08.jpg

A mechanikus "Mon Cala rák"

 

p09.jpg

A Mon Cala angolnák illusztrációja

 

p10.jpg

Lee-Char herceg megkoronázása. Megvilágítási concept rajz

 

 

Pár kitétel.

 

1. A letöltéssel és a felirattal kapcsolatban itt találsz információt. Ezt a topikot ne erre használd.

2. Amennyire az lehetséges próbálj meg az adott rész keretei között maradni.

3. A történet elemeit ne rakd spoiler gomb mögé. Itt az epizód konkrét történéseit tárgyaljuk ki.

4. Csak akkor szólj hozzá a témához, ha már láttad az aktuális részt.

5. Tartsd be a fórumszabályzatban leírtakat.

Edited by Ody Mandrell
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Remek lezárása volt ez a sztorinak. Nem olyan akciódús, mint az előző kettő, az első fele inkább agyalgósabb. De kell ez, fel kellett vezetni a Dac népeinek újraegyesülését. Aztán jött egy olyan csata, amelyhez hasonlóan brutálisat még nem láttunk a TCW-ben. A droidok gyilkolási módozatai még hagyján, de mikor Tamson belevágta a robbanó bicskákat azokba a szerencsétlenekbe, hát akkor erősen pislogtam. És maga Tamson kivégzése se semmi, mikor a leszakadt kobakja elúszik a herceg mellett, és még rá is zummol a kamera. A csata amúgy az eddigi daci összecsapásokból szerintem a legjobb volt, főleg, mikor ismerős taktusok csendültek a roham alatt.

Lee-Char azért végül csak megkedveltette magát velem, sikerült felnőnie a feladathoz. Csak el kellett engedni a kezét.

Tamson pusztulását meg élvezettel néztem. Mekkora Cápa utalás volt amúgy! Lee-Char épp csak nem mondta, hogy "vigyorogj, te rohadék." :D

Dooku meg mekkora egy ganyé. Jó, eddig is tudtuk, hogy amikor a szemétséget osztották, ő kétszer is sorba állt, na de ez, mikor már azokat is elárulja, akik elárulására oka sincs, hát az nem semmi.

Összességében remek zárása volt egy remek sztorinak. Csak így tovább!

Link to comment
Share on other sites

Szép volt ,jó volt, pont elég volt.

A rész nézése közben az érzésem támadt, hogy ez a történet elfért volna 2 részben.

Tavaly Ventress bosszúja meg 4-5 ben a 3 helyett.

Néha úgy gondolom nem bánnak jól az idő-tartalom témával.

 

De persze sokkal jobb volt mint mikor egy fél részben a szenátusban tárgyalnak.

Tamsonnak meg mennie kellett, és milyen durván ment is! Tetszett!

Link to comment
Share on other sites

Lehet, hogy csak az előző két rész után egy kissé magasra tettem az elvárásaimat, de én egy kicsit csalódtam.

 

Elektromos angolnák...oké, hogy látványelem, na de egy vízalatti gonosz pont elektromos angolnákat használjon...hát nagyon klisés (és ez egy megszállott közhely rajongó véleménye!) Apropó, másnak is Ursula murénái a Disney-féle Kis hableányból jutottak róluk eszébe? Vagy csak nekem égtek bele az emlékezetembe három éves koromban? :sick::D

Tudom, hogy ez a történet arról szólt, hogy hogyan nő fel Lee-Char az uralkodás felelősségéhez, de úgy éreztem túl gyorsan vált az előző rész végén látott, reményét vesztett, potenciális hullajelöltből, magabiztos és gondolkodó vezetővé. Jó volt viszont Nossor Ri belső konfliktusa.

Azt, hogy a Jediknek semmi szerepük nem volt a csatában megértem, és jó is volt így. Na de a többi karkarodon kidobható dísznek lett a Mon Calára küldve?!? Abszolút feleslegesek voltak. Ja és megmozdulásig hasonlítanak a Heroes VI-os cápaőrökre :rock:

A csata tényleg brutális volt, nagyon jól megcsinálták. Tamson kirobbanó formában volt (bocs, egyszerűen imádom az ilyen idióta szó-favicceket)

A koránázast egy kicsit összecsapottnak éreztem, de azért jó volt.

 

Összességében egy erős közepes.

Egyenlőre ennyi, majd ha megjön a jó verzió, és megnéztem egészben a trilógiát, lehet, hogy változtatok a véleményemen.

Edited by Werebazs
Link to comment
Share on other sites

Tettszett ez a rész is :)

Az elején nincs sok akció,nem is hibáztatom őket,de amikor már megnéztem,hogy hány perc van még hátra....na akkor majdnem kivert a víz :pfff: Összecsapottnak éreztem,kevés volt ehhez egy rész,de tudom,hogy egy trilógia nem állhat négy részből :roll: Lee-Char is olyan karakter,mint Ahsoka, akit amikor megismertünk,akkor még bátortalanul állt mindenki előtt,most pedig már szinte, megtáltosodott :lol: Azok az angolnák nem jöttek be annyira,nem tudom miért :hmm: Majd,ha lesz HD minőségben és magyar felirat,akkor még egyszer-kétszer megnézegetem,de a véleményem nem hiszem,hogy változna :peace:

Összességében jó,de nem jeles rész volt :) Kérem a következőt! :rock:

Link to comment
Share on other sites

Annyira nem tetszett a rész, de a trilógiában számomra a második helyet foglalja el a Water War után.

Nos, az elején tetszik Jar-Jar "köpése", bár megmondom őszintén eléggé tágra nyíltak a szemeim amikor a gungan képviselő úr otthagyta névjegyét Amidala kisasszony bal orcáján.Ettől függetlenül ötletes volt.Riff Tamson ebben a részben is egy k*csög.Számomra nem volt kérdés, hogy meg fog halni.Viszont az is igaz, hogy a Monster-ben megkezdett brutalitás a közelébe sem ért az itt látott leszakadt fejnek, felrobbanó gunga, mon cala és quarren hulláknak.

Apropó, quarrenek.Nossor Ri a rész elején tett tiszteletadásával kiérdemelte a szimpátiámat, attól függetlenül, hogy szeparatista vezért volt.Úgy éreztem, hogy a hatalmat szerezné megszerezni, de nem magának, hanem a népének és ez nagyon fontos különbség.A trilógia során hosszasan vívódhatott, amíg elhatározta, hogy szembeszáll a droidokkal.Felismerte, hogy Lee-Char nem hagyja figyelmen kívül a quarren nép érdekét sem.A rész végén megpillantottam a quarrenek csontokkal, tüskékkel díszített puskáját is, egyszerűen mesteri alkotás.

A karkarodon erősítéstől többet vártam volna, megjegyzem, hogy jobban néztek ki, mint maga Riff Tamson.

Anakin, Fisto, Ahsoka, Jar-Jar a háttérbe szorult a rész során, de egyáltalán nem bántam, sőt élveztem, hogy Ackbar és Lee-Char több szerepet kap az epizódban.

Ackbar fegyvere az ami nem tetszett, teljesen olyan volt, mint a Harry Potter-ben a varázspálcák, brrr....Viszont ahogy fejjel szétkente azt a droidot, az valami fenomenális. :lol:

Lee-Char szerintem is kicsit gyorsan érett meg, dehát ennyi belefér, szimpatikus karakterré érett a fiatal herceg....bocsánat, király. :D

A grafika továbbra is gyönyörű, a rész végi ünnepség viszont kicsit szolid ahhoz képest, hogy egy bolygó sorsa dőlt el.

 

Összegezve, erős kezdés volt ez a három rész, sokban teljesítették, felülmúlták az elvárásaim(milicista hadseregek, új fajok, több karakter, különböző sablonok az egy fajba tartotó szereplőknek.), izgatottan várom a folytatást.Bravó! :peace:

Link to comment
Share on other sites

Szórakoztató kis rész volt, még ha a főszereplőknek nem volt igazán szerepe az eseményekben. :) A legfélelmetesebb rész talán a Padmé búrájának megharapása és megkocogtatása volt. Jar Jart én továbbra is bírom. :P A rész csúcspontja szerintem a koronázás volt, ahogy a színes forgatagban úszva halad a kamera a herceggel. Szép. :rock:

Link to comment
Share on other sites

Nekem ez a rész jött be legjobban a háromból. A fő ok a korábban is emlegetett apró finomságok. Végre teljesen kibontották milyen is egy szeparatista győzelem után az adott bolygó. Dooku egy idióta! Nem lehet így elárulni azokat akik segítségével hatalomra tett szert. Mit hitt? Hogy majd a Quarrenek szó nélkül tűrik, hogy a fejükre nőjön Tamson és bandája? Dooku mindig ellenszenves, de most erre rátettek még egy lapáttal. Remek. :D Mondjuk az a nagyképű magabiztosság teljesen jellemező a szeparatistákra, amit Tamson mutatott. Sose gondolta volna, hogy Nossor Ri ellene fordul. Nem látott a saját gőgjétől.

 

Karakterfejlődésben is nagyszerű volt az epizód! Mind Nossor Ri mind Lee-Char jól helytáltak. Előbbi a belső vívódásával tűnt ki, amit a lehetőségekhez képest jól sikerült érzékeltetni, az utóbbi pedig az önbizalmát hatványozta meg rövid idő alatt. :) Szerintem Lee-char elindult egy jó úton, de korántsem lett máris tökéletes király. Szerintem annyi történt, hogy az önbizalomhiányban szenvedő hercegből egy tehetséges fiatal király lett, aki előtt azonban még hosszú út áll addig amíg igazán bölcsen és jól tudja vezetni a népét. Ebben nyilván segítenek majd neki Ackbar és Nossor Ri. Ami különösen tetszett és újszerű volt, az a már ismert főbb szereplők háttérben maradása. Ebben a részben az előzőekhez képest még inkább visszafogták a Fisto-Padme-Anakin hármast, de ezt ők maguk is kimondják ("ez a harc nem rajtunk múlik").

 

A rész végi csata döbbenetes volt! Egyetértek Dzséjttel, ilyen brutalitást eddig még nem igazán láthattunk, vagy ha igen, akkor is csak kis adagokban. Szétrobbanó Quarrenek és Gungák...aztán Tamson halála. Ez egyébként a rész csúcspontja is volt nálam. Bár azt nem igazán értettem, hogy miért nem tudja kivenni magából azt a tüskét. A látványra se lehetett panasz, igazi súlyt adtak a harcnak. Már alig várom, hogy full HD -ben élvezhessem. :)

 

A rész végi ünneplés épp annyi volt amennyi kellett, örülök, hogy nem vitték túlzásba. Tetszett ez a szál, mert úgy mutatott rá a szeparatisták aljasságára, ahogy eddig még nem igazán. Remélem ennek szellemében folytatódni az évad. :)

Link to comment
Share on other sites

Bár azt nem igazán értettem, hogy miért nem tudja kivenni magából azt a tüskét.

 

Szerintem úgy lett megalkotva, hogy ne lehessen kihúzni, vagy ha pedig kitudja valaki akkor hússal együtt, gondolom ezért is lett olyan recésre (?) megalkotva.

 

Előttem már mindent leírtak a résszel kapcsolatban, Tamson halála tényleg nagyon brutális volt, főleg ahogy még a vérétől fekete lesz a víz. Zseniális.

Link to comment
Share on other sites

Szerintem úgy lett megalkotva, hogy ne lehessen kihúzni, vagy ha pedig kitudja valaki akkor hússal együtt, gondolom ezért is lett olyan recésre (?) megalkotva.

Utólag belegondolva ez lehet a háttérben. Ráadásul logikus is, hiszen akkor bárki kiszedheti magából. :) Egyébként ez egy meglepő elem volt, nem számítottam erre.

Link to comment
Share on other sites

Ezúttal sokkal elismerőbb hangnemben tudok nyilatkozni az aktuális epizódról, hiszen igazán remek szórakozást nyújt a Prisoners. Egyébként veletek ellentétben én nem találtam semmi kivetnivalót Dooku gróf viselkedésében, várható volt, mint sok más bolygó esetében is, hogy a helyieknek nem sok beleszólásuk lesz a szeparatista ügyekbe. Ahogy az is, hogy bolygó élére Riff Tamson kerül majd, az i-re a pontot pedig csak az tette fel, amikor megjelent a többi karkarodon is. Egyébként kíváncsi lennék, hogy Tikkes és a Quarren Izolációs Liga miként vélekedett Dooku intézkedéseiről a Mon Calamarin. Nem hiszem, hogy a gróf úr teljes mértékben beavatta volna őket a részletekbe.

 

Lee-Char az előző heti két epizódhoz képest meglepően szimpatikus karakterré nőtte ki magát a szememben, a végső összecsapása Riff Tamsonnal volt a jéghegy csúcsa. Apropó, Tamson... Valami elképesztően fenyegető volt ebben az epizódban, főleg amikor ráharapott Padmé sisakjára. Ahogy szép lassacskán folyt be a víz és annak a gondolata, hogy az az egyetlen eszköz, ami megóvja Padmét a megfulladás veszélyétől... Hihetetlenül izgalmas jelenet volt, még annak ellenére is, hogy tudom, hogy Padménak az EPIII.-ig nem eshet baja. Mindig is nagyra értékeltem a sorozatban az ilyen jellegű jeleneteket, melyekben hajlamos vagyok megfeledkezni a mozifilmek nyújtotta tényektől. De végül Jar Jar egy meglepően morbid módszerrel arcon köpte a szenátornőt és megmentette az életét. :lol:

 

Ackbar admi... A fenébe... Ackbar kapitány nem szerepelt túl sokat, de azalatt hozta a szokásos formáját, bár ezúttal egy kicsit reményvesztettnek tűnt. Az a legnagyobb vicc az egészben, hogy tegnap este azt álmodtam, hogy vele beszélgetek, nem semmi élmény volt. :D Az a sugárvető, amit a quarrenektől kapott, milyen furcsa kialakítású eszköz volt, nem? Lényegében olyan volt, mint egy mutatópálca, vagy egy fénykard. Először azt hittem, hogy ilyen zárfeltörő készüléket kap a quarrenektől, végül utólag kiderült, hogy nem egészen ez a rendeltetése. :)

 

A végső összecsapásban felcsendülő, hamisíthatatlan Star Wars témáért nagyon nagy taps Kevin Kinernek, kellett ez már. :)

 

Egyébként Ody, lentebb írtad, hogy Tamson elvakult a saját gőgjétől. Ami azt illeti, ez egy kicsit erős, hiszen, ha megfigyelted a viselkedését az előző két részben, abból le lehet szűrni, hogy Tamson nem hülye. Mindig pontosan rájött az ellenfelei taktikájára azok után, hogy olvasott a nyilvánvaló jelekből. Mikor Lee-Char beszélni akart vele, akkor is egyből leesett neki, hogy a herceg valójában Nossor Ri meggyőzéséért van ott és nem azért, hogy Tamsonnal társalogjon. A quarrenek fellázadása abszolút nem volt előre kiszámítható esemény ezért nem is számolt vele.

 

Durvák voltak azok a robbanós tőrök, amiket Tamson használt és a halála sem volt semmi. Főleg a végén a mélységbe süllyedő, leszakadt fej... Ilyenkor nem értem a Cartoon Network álláspontját, ez miért ízlésesebb, mint az, amikor Ventress megcsókolta Colt parancsnokot? Nah, mindegy... :)

 

Viszont nagyon úgy tűnik, hogy ez a szál még nem teljesen ért véget, hiszen...

 

 

...Grievous tábornok megtámadja a Naboo-t, gondolom azért, hogy megtorolja a gunganek részvétét a Mon Calamari ütközetben.

 

 

Kíváncsian várom már a Shadow Warriort. :)

Link to comment
Share on other sites

Egyébként Ody, lentebb írtad, hogy Tamson elvakult a saját gőgjétől. Ami azt illeti, ez egy kicsit erős, hiszen, ha megfigyelted a viselkedését az előző két részben, abból le lehet szűrni, hogy Tamson nem hülye. Mindig pontosan rájött az ellenfelei taktikájára azok után, hogy olvasott a nyilvánvaló jelekből. Mikor Lee-Char beszélni akart vele, akkor is egyből leesett neki, hogy a herceg valójában Nossor Ri meggyőzéséért van ott és nem azért, hogy Tamsonnal társalogjon. A quarrenek fellázadása abszolút nem volt előre kiszámítható esemény ezért nem is számolt vele.

Nem volt hülye Tamson, én ezt nem is állítottam. :) De azért lehetett volna óvatosabb is, vagy gyanakvóbb a quarrenek irányában. Amint látható volt, el nem tudta képzelni, hogy fellázadjanak ellene. Ezért is engedte Lee-Chart, hogy győzködje Nassor Ri-t. Végül is sikerrel járt, így itt Tamson nagyot hibázott.

Edited by Ody Mandrell
Link to comment
Share on other sites

Szerintem tipikus átlag rész volt, nem is nagyon fejtegetném tovább, csak a 3 kiemelkedő pontot említeném meg.

1) Anakin és Ahsoka csipkelődése megint mosolyt csalt az arcomra

2) a zene piszok jó volt (annyira hogy megmaradt bennem hogy zenéje is volt a résznek (ez nálam nem igazán jellemző))

3) az epizód végi brutalitás egy kicsit áll-koppantós volt

 

6,5/10 (Nem ez a trilógia lesz a kedvencem)

Link to comment
Share on other sites

Nagyon brutálisra sikeredett, gondolok itt a kínzásra, a végén a harcra és Padmé fejének kis híján leharapására :D Tamson remek főgonosz, ebben a részben különösen rohadék volt, pedig most nem is tépett szét klónokat és calamarikat. Kár, hogy meghalt, de ennyi gaztett után érthető, hogy hiba lett volna életben hagyni :) Annak külön örültem, hogy fajtársai is megjelentek, mégha nem is zavartak sok vizet.

 

A Jedik az epizód nagy részében csak tehetetlenül úszkáltak, de nem is baj, mert így több idő jutott Lee-Char és Nossor Ri karakterének kifejlődésére. Főleg az utóbbi tetszett nagyon, a quarren naiv, de jószándékú jellemét a készítők nagyszerűen felépítették. És arra is választ kaptunk, hogy miért nem Tikkes volt a tintahalak vezetője: ütközött volna a sith-ek bosszújával. Így valószínűsíthető, hogy Tikkes annak idején, mikor csatlakozott a szepikhez a Geonosis-on, csak a népének egy részét, a radikálisokat képviselte (még azt hiszem szervezetük is van), így ez a csata nem ütközött a Tartakovsky-féle résszel sem (bár tudom, sokan rühellik azt a sorozatot, de ott is nagyon sok jó megoldás volt, speciel a mon calamaris epizód pont nem :D), ahol a Tikkes-vezette erők próbálták átvenni a hatalmat Dooku segítségével. Azért a bolygó sorsát ismerve (bár ez csak eu) kiváncsi vagyok, hogyan végezte Lee-Char.

 

A koronázás szerintem kellően hosszúságú jelenet volt, és szerény is, pont a háborús helyzet miatt nem kellett túlcifrázni és fényűző eseményt rendezni. Jó volt látni a quarrenek és a mon calák egységét, én mindkét fajt már a kezdetektől fogva szeretem. Az is tetszett, hogy ezúttal Meena Tills és Ackbar se rivalizált, ahnem összefogtak a cél érdekében.

 

Szerintem a három rész közül ez a 2. a rangsorban a Water War után. Nálam 8/10. Kiváncsi vagyok a következő epizódra, hosszú lesz ez az egy hét... :(

Link to comment
Share on other sites

Igen, én is hiányoltam őket, de aztán rájöttem, hogy valószínűleg túl gyorsan követték egymást az események, Tamson-nak nem volt ideje hívni őket. Vagy ha volt is, nem értek volna oda időben.

Valószínűleg erről volt szó. :) Az igazság az, hogy az egész szituáció ami kialakult a végén, a meglepetés erejével hatott.

Link to comment
Share on other sites

Csalódtam ebben az epizódban, méghozzá hatalmasat... pozitívan. :cool:

 

Nagyszerű rész volt, számomra egyértelműen a trilógia legjobb darabja. Kevesebb akció volt benne, mint az 1-2. részben, de itt egyáltalán nem azon volt a fő hangsúly, monumentális csatákat már láthattunk az előző részekben is. Nagyon jó volt látni, hogy Lee-Char végre kiteljesedett, és a korábbi, tapasztalatlan, vezetőnek nemigen mondható énje után előbukkant belőle, a tényleges uralkodó. Remek volt, ahogy buzdította a hitüket vesztett mon calákat, illetve vívódást ébresztett Nossor Riban, amely végül a quarrenek lázadásához, és a két nép újraegyesítéséhez vezetett. A nyitó idézet tökéletesen érvényesült is ezáltal.

 

A többiek ezúttal jobban háttérbe szorultak, de nem bánom, mivel itt elsősorban a mon cala és a quarren nép sorsán volt a hangsúly. Riff Tamson továbbra is hatalmas figura, nagyon eltalálták a karakterét. Vérbeli, hataloméhes szakadár vezető, a Dookuval kötött megállapodásából is látszik, mennyire kizsákmányolták és kihasználták más bolygók készleteit, lakosait, miután fűt-fát ígértek nekik.

 

Anakinék kínvallatása nem volt gyenge, az óriás elektromos angolnák is érdekes elemek voltak, bár azt nem értem, Anakin és Fisto miért nem robbantották egyszerűen ki magukat onnan, amolyan Starkiller módra. Ha már aránylag messziről ki tudták szorítani a vizet Padmé sisakjából, ezt is el tudtam volna képzelni. Jar-Jar sisakjavítása hatalmas volt... Kissé bizarr, de legalább egyedi ötlet. Fisto egysorosai megint ott voltak, ha így folytatja, az egyik kedvenc Jedimmé válik, persze szigorúan csak az Ahsoka - Obi-Wan - Qui-Gon trió után. Ezt nagyban elősegítené, ha nem csak 1-2 epizódban szerepelne évadonként. :P

 

A fogolytábort körülölelő elektromos védőfal is ötletes volt, ahogy csaknem az összes víz alatti elem, amiket remekül eltaláltak. Az üvegfolyosók továbbra is tetszetősek, szóval a látványra ezúttal sem lehet egy rossz szavam se. A többi karkarodon (találó név, a Carcharodon Charcarias után) megjelenése is hangulatos volt, persze Tamsont egyikük sem múlta felül. Tamson halála nem volt igazán meglepő, számítottam rá, hogy nem hagynak életben egy ilyen karaktert. Valószínűleg a Dac óceánjaiban játszódó epizódra már nem kerül sor, így el kellett varrni valahogy ezt a szálat. Maga a halála egyébként meglepően brutális volt (hiszen ugye ilyen egy gyereksorozat :evil: ), ez a robbantós jelenet kísértetiesen emlékeztetett a Cápa c. film végére, amikor Brody hasonlóképp lőtte szét a Nagy Fehér szájában lévő búvárpalackot, amitől az felrobbant. Ez a robbanó-szerkezet szintén ötletes volt, ironikus, hogy Tamsont a saját fegyvere nyírta a ki. A robbanás után lebegő koponya és a vizet sötétre festő vér kellően hatásossá tette a karkarodon halálának jelenetét. :clap:

 

A rész végén zajló lázadás és az utána lévő kisebb csata megindító jelenetsor volt, jó volt látni, ahogy a két faj újra egyesült, Lee-Chart pedig abszolút megérdemelten megkoronázták. Ezek szerint a quarrenek többé már nem tagjai a Szakadár Szövetségnek (Tikkes és követői még nyilván igen), kíváncsi vagyok, Dooku megtorolja-e még ezt, illetve, hogy lesz-e még ebből később bonyodalom a quarrenek között. Bár ideje lenne már egy komolyabb szakadár győzelemnek, ebben a történetben ezt nem éreztem volna helyénvalónak. Így tudták legjobban bemutatni a herceg felemelkedését, és a két nép újraegyesülését. Ettől függetlenül, nagyon remélem, hogy később még szemtanúi lehetünk fölényesebb szakadár győzelmeknek.

 

A látványvilágról már írtam, a zene pedig ezúttal kiemelkedőbb volt az előző részekhez képest. Legjobban a végső csata alatt hallható átkomponált "The Force" téma tetszett, illett a jelenetsorhoz. Összességében ennyi, véleményem szerint, egy jó kis trilógiát tudhatunk magunk mögött, méltó felvezetése a 4. évadnak. Ha legalább ilyen részek várhatóak a jövőben is, akkor bizony az eddigi legjobb évad elé nézünk. :)

Link to comment
Share on other sites

Anakinék kínvallatása nem volt gyenge, az óriás elektromos angolnák is érdekes elemek voltak, bár azt nem értem, Anakin és Fisto miért nem robbantották egyszerűen ki magukat onnan,

Nem igazán volt esélyük rá, hisz ha megmozdultak máris beindult a sokkoló. :) Az elektromos mezőt pedig nem tudják hatástalanítani az Erővel.

Link to comment
Share on other sites

Nem igazán volt esélyük rá, hisz ha megmozdultak máris beindult a sokkoló. :) Az elektromos mezőt pedig nem tudják hatástalanítani az Erővel.

Szerintem az Erő használatához nem nagyon kell mozogni (Vader - Ep5) Csak azt a szerkezetet kellett volna elpusztítaniuk, ami fogva tartotta az angolnákat.

Link to comment
Share on other sites

Jó kis rész volt, meg eléggé brutális is. Tamsonnak nem nagyon vannak érzelmei, simán hagyta volna Padmét megfulladni. Jar-jar jól megoldotta a helyzetet. Bár felmerül a kérdés miért van erre szüksége egy gungannek? Ők viz alatti lények mit tapasztanak be a nyálukkal a Naboon? A herceg felnőtt a feladathoz szimpatikus dolgot művelt.

Volt a részben EP5 utalás is, mikor a quarrenek főnöke mondja Tamsonnak hogy: " Nem ezt igérte Dooku gróf." Egyből Lando jutott eszembe erről a jelentről, mikor Vader elviteti Chewie-t és Leiát a hajójára.

Azt sejtettem hogy Tamsont Lee-char fogja kinyírni, ügyesen meg is oldotta és nagy tekintélyt szerzett vele mindkét faj előtt.

Link to comment
Share on other sites

Nagyon kellemes trilógia volt. Számomra az újfajta környezet kifejezetten üdítő volt. Másfajta akciójelenetek, másfajta háború. Öröm volt a szemnek a Klón-háború új színterét megismerni.

 

Egyébként most már elég jól körvonalazódik, hogy a Szeparatistáknak két arca van. A tagjaik egy része egy szimpatikus arcot lát. Ilyen pl. Padmé barátnéja, akit a Heroes on both side című részben is láttunk. Ez az arcél egy a Köztársaságnál is demokratikusabb rendszert sejtet. A másik egy rabszolgasorba parancsoló diktátor arca: jó eséllyel itt azért láttuk ezt, mert Dooku nem a Dac bolygó lakóival, hanem a cápaemberekkel akart jó viszonyt táplálni, így ők kapták meg amit szerettek volna.

 

Felmerült korábban, hogy Padmé nem csinál semmit: szerintem nincs azzal baj, ha felbukkan egy főszereplő és nem ő van az események fókuszában. Ugyanakkor azt se mondhatjuk hogy csak a semmiért rángatták a történetbe Padmét: a második részben miatta szállnak be a gungák: az ő szorult helyzete a legfőbb érv az új gunga vezető előtt a beavatkozásra.

 

Illetve egy másik apróság egy korábban felmerült vitához: az igaz, hogy a bolygót csak hébe hóba hivják Mon Calamarinak, de a rendszert csak Calamarinak vagy Mon Calamarinak hivják. Windu is igy hivatkozik rá az első részben. A quarren-eknek minden okuk megvan -nem csak ezért- hogy úgy érezzék: itt ők másodrangú állampolgárok.

Link to comment
Share on other sites

Szerintem az Erő használatához nem nagyon kell mozogni (Vader - Ep5) Csak azt a szerkezetet kellett volna elpusztítaniuk, ami fogva tartotta az angolnákat.

De koncentrálni azért nem árt. Még Yoda és Sidious sem kardcsapkodás közben hajigálta a podokat, és Vadernek is kellett pár másodperc nyugalom. Na most, ha a rossz fiúk meglátják, hogy ez a két mókus hepajkodni akar az Erővel, azonnal rácsapnak az angolnákra, amik szépen átsütik őket.

 

Jar-jar jól megoldotta a helyzetet. Bár felmerül a kérdés miért van erre szüksége egy gungannek? Ők viz alatti lények mit tapasztanak be a nyálukkal a Naboon?

Nem csak vízalatti lények, kétéltűek. A gungák nem csak a víz alatt léteznek. Ne feledjük, Jar Jarral a felszínen találkoztunk először, a gunga nép a felszínen rejtőzött el a nabooi invázió alatt, és a TCW-ben is láttunk már felszíni várost, Jan-gwát. Hiba rájuk vízalatti lényekként gondolni, mert nem azok, csak olyan lények, amik a víz alatt is élnek. És Jar Jar az ep1-ben azt is elég látványosan bemutatta, hogy a gungan nyelv bizony enyves. Ennek pedig köze lehet a nyálukhoz.

 

Volt a részben EP5 utalás is, mikor a quarrenek főnöke mondja Tamsonnak hogy: " Nem ezt igérte Dooku gróf." Egyből Lando jutott eszembe erről a jelentről, mikor Vader elviteti Chewie-t és Leiát a hajójára.

Nekem is egyből Lando ugrott be. Hiába, ezek a Sith-ek egyformák, ott vágják át az embert, ahol tudják, és örülhet, ha közben nem ölik meg.

Link to comment
Share on other sites

Egyébként most már elég jól körvonalazódik, hogy a Szeparatistáknak két arca van. A tagjaik egy része egy szimpatikus arcot lát. Ilyen pl. Padmé barátnéja, akit a Heroes on both side című részben is láttunk. Ez az arcél egy a Köztársaságnál is demokratikusabb rendszert sejtet. A másik egy rabszolgasorba parancsoló diktátor arca: jó eséllyel itt azért láttuk ezt, mert Dooku nem a Dac bolygó lakóival, hanem a cápaemberekkel akart jó viszonyt táplálni, így ők kapták meg amit szerettek volna.

És milyen jól elrejti ezt a kettősséget Dooku. Kíváncsi lennék mit szólt volna Bonteri ha tanúja mindannak, ami a Dac -on történik. Én várok ilyen megmozdulást a Köztársaság részéről is. Még ha kevésbé agresszívan, de várok. Pl. klónok brutalitását a lakosság felé.

Link to comment
Share on other sites

Szép lezárás volt, és lám, nem a szeparatisták nyertek. :) Pedig nyerhettek volna, ha lassítanak a tempón, és nem teszik ilyen gyorsan nyilvánvalóvá a quarrenek és főleg Nossor Ri számára, hogy nem szövetségesek, hanem leigázók, és csupán kijátszották a két népet egymás ellen, hogy mielőbb uralkodhassanak. Ez egyértelmű taktikai hiba, amit én Dooku-ból nem néztem volna ki. Tamsont nem lehet hibáztatni, ő csak egy vérengző vadállat volt, mégha nem is volt teljesen ostoba, de egyáltalán nem értette a Mon Cala-k és a quarrenek kapcsolatát. Az a gyűlölködés, amit ő szított és provokált ki a király halálával, nem állt szilárd alapokon, így végzetes taktikai hiba volt erre építeni. Bár persze az is lehet, hogy ez volt a bevett módszer az ehhez hasonló, két nép által lakott bolygók leigázása esetén és legtöbbször jól működött - ki tudja?

 

Én is azt tartom a trilógia legfőbb erényének, hogy szép és újszerű helyszínen mutatta be, hogy is mehetett a szeparatisták hatalmának kiterjesztése a galaxisban. Bár őszintén szólva én azt gondolom, hogy ahol tartós eredményt tudtak elérni, ott vagy lényegesen nagyobb hadsereg őrizte a megszerzett hatalmukat, vagy ténylegesen maguk mellé tudták állítani a helyiek egy-egy meghatározó vezetőjét. Itt mindkettőt elhibázták, katona sem volt elég, plusz Nossor Ri-jal kapcsolatban is tévedtek, mert alapjában rendes fickó volt, és ez még épp idejében, bár Tamsonnak pechjére, ki is derült.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text .   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored .   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information