Ugrás a kommentre
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Star Wars SAGA Fórum és Hírportál

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.
A fórum támogatása

Ajánlott hozzászólás

Hozzászólás ideje:

Ezt fantasztikus Wilde, ugyanis nekem is a kedvenc városom New York, és szinte pontosan ugyanazon okokból, amiért neked is. Valamint én is falom a klasszikus filmeket, amelyek New Yorkban játszódnak.

Ajánlok neked két oldalt, amit talán ismersz is, itt rengeteg kép található a városról. Ez elég ismert fórum, kismillió képpel, bár engem a régi, és a 70-es 80-as évek lepukkant NY képek érdekelnek, valamint pont a minap néztem végig New York evolúcióját ezen az oldalon. Egészen az 1920-as évekig bemutatja a város terjeszkedését, fejlődését..

Amerikában nekem volt szerencsém járni, Coloradoban, azon belül a Sziklás hegység és Denver környékén 2 hónapot még pár éve..., de Új-Mexikóba is kiruccantam. Innen jött pl NFL-ben a Denver Broncos, mint kedves csapat :):P

New Yorkban csak pár órát tartózkodtam, de nagy örömöt okozott nekem a saját szememmel megcsodálni Manhattan látképét a repülőgépből :D:P

Valamint, most hogy a testvérem megkapta az amerikai állampolgárságot, mivel már ott él 5 éve, és ott született az unokahúgom, aki két és fél éves, így a szívem félig már Amerikáé :love::oops:

Szerkesztve: - JakeSully

Hozzászólás ideje:

Akkor nem csak én vagyok megfertőzve Amerika-szeretettel. :D New Yorkot én is szeretem, bár nem kedvenc városom.

Jake, ha szereted a nyolcvanas évek New Yorkját(amit én is), akkor az 1985-ös Bosszúvágy 3 címü filmet ajánlanám neked. Ott a tipikus(talán bronxi) lepukkant részét láthatod.

Hozzászólás ideje:

Jake: Én a Shorpy-t nézegettem többek között, sok érdekes életkép van fent, nem csak New Yorkról. Amúgy régi térképeket is át lehet böngészni, ha rákeresel a Google-ben. Egyébként mit csináltál a 'Mile High'-on?

A 70-es években New Yorkban követték el a legtöbb bűncselekményt, a 80-as években volt Amerikában a 'kokain korszak', ami szintén nem kedvezett a városnak, de a századforduló hajnalán sokkal sötétebb éra volt, amikor kb. 15 percen belül bárki fegyverhez juthatott és pár dollárért gond nélkül agyonlőttek. A 70-es évekhez nagyon jól lehet kapcsolni a - kedvenc Scorsese filmemet, amiben van a Mesternek egy zseniális jelenete is - Taxisofőrt.

Amúgy említettem az amerikai politikát, az egyik szemináriumon pont az USA külpolitikájából írom most a záró dolgozatomat...

Hozzászólás ideje:

A 70-es években New Yorkban követték el a legtöbb bűncselekményt, a 80-as években volt Amerikában a 'kokain korszak', ami szintén nem kedvezett a városnak, de a századforduló hajnalán sokkal sötétebb éra volt, amikor kb. 15 percen belül bárki fegyverhez juthatott és pár dollárért gond nélkül agyonlőttek.

Engem még az érdekelne nagyon, hogy mi történhetett New York-al 1992 után.

Ha megnézzük New York City bűnözési statisztikáját a ’60-as évek közepétől a ’90-es évek végéig, a grafikonvonal olyan, mint egy hatalmas ív. 1965-ben 200 000 bűnesetet regisztráltak a városban, a bűncselekmények száma ettől a ponttól kezdve meredeken emelkedik, két év alatt megduplázódik, és szinte töretlenül folytatódik, mígnem a 70-es évek végére eléri a 650 000-et, aztán ezen a szinten marad következő két évtizedben, majd 1992-ben ugyanolyan meredeken esik, ahogy harminc évvel korábban emelkedett. A bűnözés nem fokról fokra csökkent, nem egyenletesen lett egyre kisebb arányú. Elért egy bizonyos pontot, ahol padlógázzal lefékeze... És ez azóta meredeken csökken, a 2000-es évektől kezdve egy tiszta, turistákkal teli nyüzsgő város lett. Ez egészen elképesztő.

Egyébként mit csináltál a 'Mile High'-on?

Tesómékat látogattam meg. Ott volt az esküvő is.

Szerkesztve: - JakeSully

Hozzászólás ideje:

Engem még az érdekelne nagyon, hogy mi történhetett New York-al 1992 után.

Ha megnézzük New York City bűnözési statisztikáját a ’60-as évek közepétől a ’90-es évek végéig, a grafikonvonal olyan, mint egy hatalmas ív. 1965-ben 200 000 bűnesetet regisztráltak a városban, a bűncselekmények száma ettől a ponttól kezdve meredeken emelkedik, két év alatt megduplázódik, és szinte töretlenül folytatódik, mígnem a 70-es évek végére eléri a 650 000-et, aztán ezen a szinten marad következő két évtizedben, majd 1992-ben ugyanolyan meredeken esik, ahogy harminc évvel korábban emelkedett. A bűnözés nem fokról fokra csökkent, nem egyenletesen lett egyre kisebb arányú. Elért egy bizonyos pontot, ahol padlógázzal lefékeze... És ez azóta meredeken csökken, a 2000-es évektől kezdve egy tiszta, turistákkal teli nyüzsgő város lett. Ez egészen elképesztő.

A válasz: Rudolph Giuliani. Ő csinált rendet a városban. Ha jól tudom drasztikusan megnövelték a büntetési tételeket és több rendőr is lett a városban.

Hozzászólás ideje:

Azért szerintem az is megtette a hatását hogy előtte pár évvel sikerült lekapcsolni a Gambino, Lucchese, Bonnano, Colombo, Genovese mafia családok fejeseit, kápóit stb. amelyeknek alapítási helye szintén New York.

Hozzászólás ideje:

Azért szerintem az is megtette a hatását hogy előtte pár évvel sikerült lekapcsolni a Gambino, Lucchese, Bonnano, Colombo, Genovese mafia családok fejeseit, kápóit stb. amelyeknek alapítási helye szintén New York.

Az tény, hogy a 80-as években tényleg volt egy komoly per, de valójában ezek a szervezetek - melyeknek sokszor már közük sincs "Banános Joe"'-hoz, vagy az eredeti családokhoz - mindmáig léteznek. Nem olyan szinten kell ezt elképzelni persze, mint a hőskorban, de nem is úgy, ahogy az itáliai cosa nostra működött. A 60-as évektől kezdve már egyre inkább radar alatt mozogtak a szereplők (tanulva elődeik hibáiból, másrészt jelentős társadalmi változások is történtek ekkoriban). Az igaz, hogy még 91-ben is voltak komolyabb fegyveres konfliktusok, de a 'Castellammarese Háború' néven elhíresült incidens óta ezek nem annyira a "felszínen" zajlottak, hogy kvázi mindenki tudott mindent.

New Yorkról még annyit, hogy 1975-ben például egy nagyobb szövetségi kölcsön mentette meg a várost a pénzügyi csődtől, a 80-as évek második felétől számíthatjuk NY reneszánszát. Ekkor jelentek meg az új pénzügyi zsenikből álló társadalmi osztály, a "yuppie"-k, az ő jelenlétük szilárdította meg a Big Apple, mint globális hajtóerő fellendülését. (Wolf of Wall Street, Wall Street - Oliver Stone; filmajánló erre a korszakra). Giulianihoz; a bűnözési statisztikák kozmetikázása mellett két nagyon fontos tényező volt, amiért komoly népszerűségnek örvendett. Az egyik a 80-as években lévő maffiaperek miatt volt, míg a másik a város legfontosabb eseményéhez 9/11-hez kötődik. A krízishelyzetet Giuliani nagyon profin kezelte és egy ilyen csapásból kifejezetten hamar állt fel a város, amiben elévülhetetlen érdemei voltak a polgármesternek. Meg is kapta anno a Time magazintól az év embere díjat.

Hozzászólás ideje:

Még egy ciklust nem vállalhatott (a támadások után cirka egy hónappal voltak helyi választások), így Bloomberg lett a polgármester.

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Írj hozzászólást most, és regisztrálj később. Amennyiben már regisztráltál, lépj be a fórumra és szólj hozzá a témához.

Vendég
Új hozzászólás

Jelenlévő felhasználók 0

• Egy regisztrált felhasználó sincs ebben a topikban.

Fontos információ
A webhely használatával elfogadod és egyetértesz a fórumszabályzattal.

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.