Jump to content

2x01 - The Siege of Lothal


Ody Mandrell

Recommended Posts

1. rész - The Siege of Lothal / Lothal ostroma

 

epguider200.jpg

 

Írta: Henry Gilroy

Rendezte: Bosco Ng, Brad Rau

 

Helyszín: Lothal

 

Szereplők:

Darth Vader - James Earl Jones

Ahsoka Tano - Ashley Eckstein

Kanan Jarrus - Freddie Prinze Jr.

Ezra Bridger - Taylor Gray

Garazeb Orellios - Steve Blum

Hera Syndulla - Vanessa Marshall

Sabine Wren - Tiya Sircar

Kallus ügynök - David Oyelowo

Maketh Tua miniszter asszony - Kath Soucie

Jun Sato parancsnok - Keone Young

Kassius Konstantine admirális - Dee Bradley Baker

Lando Carlissian - Billy Dee Williams

Az Uralkodó (Darth Sidious) - Sam Witwer

Jho - Dee Bradley Baker

W1-LE - Sam Witwer

Alton Kastle - Steve Blum

Főnix 1 - Matthew Wood

C1-10P

 

Történet

A Ghost legénysége immár a Főnix sejt és Ahsoka Tano oldalán harcol a Birodalom ellen. Amikor Tua miniszternő felveszi a lázadókkal a kapcsolatot, felajánlva titkos birodalmi információkat a kimenekítéséért cserébe, nem minden ellenérzés nélkül, de hőseink visszatérnek a Lothalra. Csak régi otthonukban döbbennek rá, hogy mindez a gonosz Sith Nagyúr, Darth Vader csapdája.

 

Rebels Recon

 

Érdekességek

- Az évad első két részét egybesimították, amelyet Henry Gilroy alapozott meg 2014 májusában. Az epizód alaptémája a következő: „Néha el kell hagynod az otthonod, de találhatsz helyette egy újat.”

- A második évadban is láthatóak Ezra bal arcán azok a sérülések, amiket az Inkvizítor elleni csatában szenvedett el. A felszerelésében is akad újdonság, mégpedig egy oldaltáska és egy új csuklóra csatolható komlink személyében. Az Aresko parancsnoktól lopott kommunikátort már nem használja.

- A korai verzióban Sato parancsnokot még Fells-nek hívták. A hangját Keone Young adja.

- Szintén az epizód korai szakaszában az eddig csak hallomásból ismert Pryce kormányzó is feltűnt volna. Maketh Tua áldozati szerepét szabták rá, halála után pedig Tuát tették volna meg Lothal kormányzójává.

- Még mindig maradunk a korai terveknél, amelyekben feltűnik Morad Sumar is. A történet szerint Ezrának mesélt volna a lothali állapotokról, majd később különösen sokkolja az a hír, miszerint a Tua halálát okozó csapat egyik tagja Ezra.

- A forgatókönyv legelső változatában (2014. június 17) Lando Carlissian még élő valójában tartózkodik a farmon. Ezzel szemben a második változatban (2014. július 8 ) már csak a W1-LE jelzésű protokoll droidját láthatjuk. Ettől független Lando is benne maradt a történetben hologram formájában.

- A dokkolók kibővítésével a blokádtörők három A-szárnyú vadászgép hordozására alkalmasak.

- Sabine-t a Darth Vaderrel való harcban kibírt lövések arra inspirálják, hogy újrafesse a páncélját és egyúttal a haját is.

- A Főnix osztag néhány hajóján kék sáv és sárga háromszög látható, amely utalás Ralph McQuarrie rajzaira, amiket még a Jedi visszatérhez készített.

-Sato parancsnoki hajója egy újra szolgálatba állított orvosi fregatt a The Clone Warsból. Miután Darth Vader megsemmisíti a hajót, Sato a Liberator nevű blokádtörőre teszi át parancsnokságát.

- A jelenetet, amiben Darth Vader az Uralkodóval beszél csak a forgatókönyv második változata után iktatták be az epizódba. Az Uralkodó hangja ezúttal az a Sam Witwer volt, aki korábban Darth Mault és a Fiút is zseniálisan szólaltatta meg.

- Heráék azonosítója a lázadó flottához visszatérve nem más, mint 12-18-15, ami utalás a The Force Awakens premierének dátumára.

 

Concept Art galéria

 

1.jpeg

Jun Sato parancsnok karakter illusztrációja

 

2.jpeg

Ezra Birodalmi kadét egyenruhában

 

3.jpeg

Kanan rohamosztagos álöltözete

 

4.jpeg

Birodalmi támadás. Digitális festmény

 

5.jpeg

Lázadó legénységi tag

 

6.jpeg

Rohamosztagos teljes karakter illusztráció

 

7.jpeg

Birodalmi támadás. Digitális festmény

 

8.jpeg

A droid hívó illusztrációja

 

9.jpeg

Lothal utcái külső nézetből

 

10.jpeg

A Birodalmi fegyverraktár komplexum illusztrációja

 

11.jpeg

Csillagrombolók Lothal felett. Digitális festmény

 

12.jpeg

A Birodalmi fegyverraktár komplexum, belülnézetből

 

13.jpeg

A Ghost belső terei

 

14.jpeg

A lázadók vezérhajójának parancsnoki hídja

 

15.jpeg

Darth Vader találkozása Kallus ügynökkel. Digitális festmény

 

16.jpeg

A lázadók vezérhajójának folyosója

 

17.jpeg

A-szárnyú alulnézetből

 

18.jpeg

A-szárnyú felülről

 

19.jpeg

Beszélgetés a lázadó vezérhajón. Digitális festmény

 

20.jpeg

A-szárnyú több oldali nézetben és a pilótafülke

 

21.jpeg

Csillagrombolók Lothal felett

 

22.jpeg

A Ghost kívülről

 

23.jpeg

A lázadók parancsnoki hajójának illusztrációja

 

24.jpeg

A lázadók parancsnoki hajója alulnézetből

 

25.jpeg

Ezra és egy csillagromboló. Digitális concept rajz

 

26.jpeg

A lázadók parancsnoki hajója felső nézetben

 

27.jpeg

A lázadók parancsnoki hajójának részletekbe menő illusztrácója

 

28.jpeg

W1-LE teljes karakter illusztrációja

 

29.jpeg

Sabine felülről figyeli társait. Digitális concept festmény

 

30.jpeg

Álcázott transzponder

 

31.jpeg

Darth Vader TIE advanced vadásza prototípus

 

32.jpeg

A lezuhant sikló digitális concept festménye

 

33.jpeg

A-wing illusztráció (kék)

 

34.jpeg

Ezra felülről nézi ahogy az otthona lángokban áll. Digitális concept festmény

 

35.jpeg

A-wing illusztráció (zöld)

 

36.jpeg

A lázadó blokádtörő dokkoló csöve

 

37.jpeg

Csillagrombolók Lothal egén

 

38.jpeg

A lázadó parancsnoki hajó menekülő podjai

 

39.jpeg

Lázadó legénységi tag full karakter illusztrációja

 

40.jpeg

Birodalmi bázis. Digitális festmény

 

41.jpeg

Darth Vader egy digitális concept festményen

 

42.jpeg

A Ghost legénysége I

 

43.jpeg

A Ghost legénysége II

 

 

Pár kitétel.

 

1. A letöltéssel kapcsolatban itt, a felirattal kapcsolatban pedig itt találsz információt. Ezt a topikot ne ezekre használd.

2. Amennyire az lehetséges próbálj meg az adott rész keretei között maradni.

3. A történet elemeit ne rakd spoiler gomb mögé. Itt az epizód konkrét történéseit tárgyaljuk ki.

4. Csak akkor szólj hozzá a témához, ha már láttad az aktuális részt.

5. Tartsd be a fórumszabályzatban leírtakat.

Edited by Ody Mandrell
Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Erős évadkezdés.

Jó látni, hogy a lázadók minden nyersanyagot felhasználnak, ami t csak tudnak, mint például a TCW-s orvosi fregattot. Biztos ritkaság lehet, ilyesmit szerezni, hiszen elég nehéz szívvel hagyták csak ott.

Vader nagyurat is sikerült eltalálniuk. Végig ő volt fölényben, ő irányított, ő előle kellett menekülni, és repülés közben még emlékeztetett is fiatal önmagára. Ha valaki nehezményezné, hogy miért nem intézte el Kanant és Ezrát a párbaj során, akkor az elmulasztotta, hogy Vader bizony élve akarta őket - legalábbis néhányukat, mert úgy vettem észre, hogy Ezrával végzett volna, ha Kanan nem lép közbe. Ez már akkor egyértelmű volt, amikor a kompot úgy robbantották fel, hogy a miniszter asszony már rajta volt, de a lázadók még nem.

Az Uralkodó terve a bolygóval érdekesen hangzik. Csak nem valami köze lesz a Halálcsillaghoz? Jó lenne, ha a Rebels és talán majd a Rogue One még vissza-vissza térne ide ezen okból.

Az akciók jók voltak, a humorral sem volt különösebb baj, és örülök, hogy a végre elszakadunk kissé Lothaltól. A jóból is megárt a sok, ugyanis az előző évaddal szerintem Lothal feltornászta magát a legtöbbet látott bolygók dobogójára (közvetlenül a Coruscant és a Tatooine mögé). Jót fog tenni egy kis változatosság erre az évadra (,bár a Recon videót elnézve gyanúsan vissza fogunk látogatni korábbi TCW-s bolygókra).

Link to comment
Share on other sites

Én annyira nem voltam ettől a résztől elragadtatva. Azon kívül, hogy az elején valami cuccot elloptak, összecsaptak Vaderrel, kiderült kicsoda Vader és hogy Palpi kiküldte az új Inkviket, semmi érdemleges nem történt. Jobbra számítottam volna az évadnyitótól. A zenei aláfestés itt-ott pocsék volt. A kanen&Ezra vs Vader viadaltól nem voltam elragadtatva. A Fire Across the Galaxy sokkal jobban tetszett mint ez. De legalább Ezra hozzáért Vader kardjához, végén megtanul vívni a gyerek, bár addig nagyon hosszú út van.

Abból is látszott, hogy nekem nem igazán tetszett a rész, hogy míg a Fire Across the Galaxy nál végig libabőrös voltam, itt nem. És nem értem, Ahsoka miért hazudott Vaderrel illetően.

Edited by Rajmesz
Link to comment
Share on other sites

Azért hazudott Vadert illetően, mert még maga sem tudta,mit kezdjen az infóval, ezért addig titokban tartja. Plusz mi lenne, ha elmondaná a többieknek, hogy az ő mestere ez a gépszörny volt? Hogy tekintenének ezután rá? Nehéz ügy... :hmm:

Link to comment
Share on other sites

Amilyen lagymatagon indult, olyan erős lett a végére. Most érződött igazán, Yoda milyen jól kiképezte Luke-ot. Kanan és Ezra annyira sem volt ellenfél Vadernek, mint Sidiousnak anno Maul és Savage, pedig az öreg őket is kedve szerint szívatta. Meg őszintén szólva, most éreztem először igazán, micsoda erők mozognak Vaderben. Igaz, a Mortison már tanújelét adta ennek, de az egy speciális hely volt. Itt viszont egy egyszerű bolygóról van szó, mégis, lazán félredobta a fejéra majdnem rápottyanó lépegetőket, simán hajigálta Kanant és Ezrát is. Hát, a következő találkozásnál, ha Vader nem akarja őket csalinak használni, hanem tényleg ki akarja őket nyírni, akkor megszívták.

Az epizód csúcspontja egyértelműen az volt, amikor Ahsoka rájött, kicsoda Vader. Gondoltam, hogy sokkolni fogja, na de ennyire. És micsoda szálakat nyitottak meg. Valami készül Lothalon, valamiért ott van a Birodalom és az nem a gyár. Az Uralkodó és Vader figyelme Ahsokára és Obi-Wanra irányult. Kíváncsi vagyok, Ahsoka elmegy-e Kanobihoz. Meg még az is érdekes lesz, hogy elhallgatta, kicsoda ő.

Szegény Tua, jól ráfázott. Nem volt se értelmes, se jóravaló, de azért a halálát sosem kívántam volna. Hát így a gonoszok eredeti brancsából már csak Kallus van meg. Aki milyen tekintettel lesett már vissza, amikor Vader kiküldte. Néha tényleg az az érzésem, hogy ebben a csávóban több van, mint amit eddig láttunk tőle. Mintha lenne valami hátsó szándéka is, valami titok vele kapcsolatban.

Az admirális meg micsoda görény. Lazán ráverte a balhét arra a szerencsétlen tisztre. Egyből eszembe jutott Needa kapitány, aki hasonló helyzetben simán Vader elé állt.

Lando visszahozása a történetbe jópofa volt, egy pillanatra reméltem, hogy feltűnik a Millennium Falcon.

Csak két dolog nem tetszett. Az egyik, hogy Tarkintown felégetésének élét elvették azzal, hogy a lakókat letartóztatták. Sokkal erőteljesebbé tette volna a Birodalom kegyetlenségét, ha meghaltak volna - mint anno, amikor a Rylothon a Szeparatisták városokat kezdtek bombázni. A másik, hogy az Uralkodót nem mutatták. Sam Witwer nagyon jó hang, de jó lett volna látni is az öreget.

Összességében jó rész volt. Nem olyan erős, mint az évadzáró volt, de megadta az új irányt a sorozatnak. Elhagytuk Lothalt, megnyíltak új szálak, a Birodalom most elég keményen oda is csapott, szóval lesz még itt mit a tejbe aprítani.

Link to comment
Share on other sites

Igazán méltó évadkezdés volt szerintem.

Meglepődtem,hogy Tua így átpártol a lázadókhoz. Eddig teljes mértékben lojális volt a Birodalomhoz,de végül felnyílt a szeme. Néztek is nagyot hőseink amikor a hologramon meglátták őt és először csapdának vélték az üzenetet. Teljesen egyértelmű,hogy Kanan-ékat még mindig élve akarják a birodalmiak,hiszen az imént is volt rá alkalmuk párszor,hogy kinyírják őket(bár nagyon úgy tűnt,hogy Vader leakarja vágni Ezrát,akit csak Kanan közbelépése mentett meg).

A rohamosztagosok továbbra is baromi bugyuták. Nem tudom ennek mi lehet az oka,de remélhetőleg ezt is megmagyarázzák majd valahogy(szerintem lehetséges,hogy az agymosás mellékhatásainak "köszönhető",hogy a harctéren sem működik a józan eszük).

Vader apánk pedig hozta amit elvárhatunk tőle,szinte végig ő uralta a helyzetet. Kíváncsi vagyok,hogy mit fog lépni a továbbiakban most hogy tudja ,,Skywalker padawanja" is a lázadás oldalán áll. Vajon megpróbálja áttéríteni a sötét oldalra,vagy csak ki akarja nyiffantani Ahsokát. Az előbbit valószínűbbnek tartom,mert biztos,hogy erőteljesen töri a fejét Sidious kiiktatásán és ehhez nem árt ha van vele egy sith tanítvány is. De szerintem Kanan-t és Ezrát is megpróbálja majd meggyőzni a sötét oldal erejéről,elvégre ő bennük is megláthatja az ígéretes tanítványt(különösen Ezrában).

Link to comment
Share on other sites

Mivel már rég elolvastam a spoilereket, tudtam, hogy miről fog szólni a történet és mégis képes volt felülmúlni minden várakozásomat.

 

Természetesen remekül eltalálták Darth Vadert. Az ő jelenléte miatt valóban úgy éreztem, mintha megint az eredeti trilógiát nézném.

 

Na és persze ott van Ahsoka. Nagyon szimpatikus az a személy, akivé vált: Egy bölcs és titokzatos vezetővé. Anakin büszke lenne rá...

 

Ami még tetszik, az az, hogy nem ez a két szereplő vitte a hátán az egész epizódot... na jó, Vader talán igen, de a jelenlétük nem árnyékolta be a Ghost legénységét. Ez még mindig az ő történetük volt.

 

Az 1. évad után azt gondoltam, a Rebels egy jó sorozat. Hála ennek a résznek, most már úgy gondolom, hogy ez egy nagyszerű sorozat lesz! :)

 

Egyedül Ahsoka Kanannal és Ezrával való kapcsolatának háttérbe szorulását találtam furcsának. Kanan látszólag olyan természetesnek vette, hogy Ahsoka tudja használni az Erőt... de miért? Remélem később majd előszedik ezt a témát, mert gyakorlatilag nem is foglalkoztak vele, pedig szerintem nem ártana.

Link to comment
Share on other sites

Egyedül Ahsoka Kanannal és Ezrával való kapcsolatának háttérbe szorulását találtam furcsának. Kanan látszólag olyan természetesnek vette, hogy Ahsoka tudja használni az Erőt... de miért? Remélem később majd előszedik ezt a témát, mert gyakorlatilag nem is foglalkoztak vele, pedig szerintem nem ártana.

Mivel valószínűleg már a klón háborúkból ismeri, így szvsz nem csoda, hogy természetesnek veszi. Még ha nem is találkoztak személyesen, Ahsoka elég sok nagy dologban volt benne, hogy halljon róla a többi Jedi is. Ha másról nem, hát a kirúgásáról biztos hallott. Azért az elég nagy port kavart a Jedi Templomban.

Link to comment
Share on other sites

Csak két dolog nem tetszett. Az egyik, hogy Tarkintown felégetésének élét elvették azzal, hogy a lakókat letartóztatták. Sokkal erőteljesebbé tette volna a Birodalom kegyetlenségét, ha meghaltak volna - mint anno, amikor a Rylothon a Szeparatisták városokat kezdtek bombázni.

Ki lettek azok a szerencsétlenek irtva, hidd el. Szerinted mégis honnan tudta volna Kanan csak úgy 100 méterről ránézve a füstölgő romokra megmondani, hogy a népet elhajtották? Csak azért kellettek azok a dialógusok a letartóztatásról, hogy a kisgyerek nézőket megnyugtassák. Mégiscsak ők az elsődleges célközönség :) A TCW egyrészt valamivel idősebbeket célzott meg, másrészt meg a mindig is rizikóvállalóbb CN-en ment, ezért lehetett olyan nyíltan brutális amilyen volt. A Rebels ennél nyíltabban soha nem fog népirtást mutatni.

Link to comment
Share on other sites

Na most ezt ebben a formában hadd ne fogadjam el, mert akkor bármire rámondhatnánk, hogy az nem is így van, hanem valójában úgy, csak azért mondták ezt, mert éppen ilyen lábbal kelt fel az író. Sületlenség. :roll: Azt mondták, hogy életben vannak, ergo életben vannak, kész. Hogy honnan tudta Kanan? Mondjuk talán mert az Erőn át nem érezte meg, hogy száznyi ember kiáltott fel, aztán néma csend lett.

Az meg, ha kimondanák, hogy meghalt mindenki, semmivel sem lenne durvább, mint ahogy kimondták, hogy a lasatokat kiirtották. Sőt, elég durván keménykedett ezzel Kallus. Mutatni itt sem mutattak semmit, csak egy égő várost, azt csók. Az semmi, ehhez kimondani, hogy meghaltak a lakók, nem lenne véresebb, horrorisztikusabb, durvább, stb.

Link to comment
Share on other sites

Már pedig szerintem csak azért volt így, mert ezt az epizódot épp egy hangyányit szigorúbb Disney cenzoron kellet átnyomni, mint a lasat népirtást. Sajnos meglehetősen következetlenek tudnak lenni, ez tény. Az is lehet, hogy Tua-val és a lázadó pilótákkal betelt a "megengedett halál eset ráta".

Kanan egyrészt el volt foglalva, másrészt messze nem olyan képzett és erős,mint Obi-Wan. Amikor egy holttesttel át tudták verni az érzékeit, majd pont azt érzi meg, hogy mi történik a bolygó másik oldalán olyan emberekkel, akiket legfeljebb futólag ismer, miközben még túl sem tette magát azon, hogy egy Sith kis híján kinyírta sz egész csapatot, és még ki is kell találniuk, hogy hogy fognak kijutni a bolygóról?

A lasatokat egyetlen egyszer sem láttuk, sem pedig a lakóhelyüket, és nagyon is gyorsan a szőnyeg alá lett seperve az ügy, azután az egy epizód után egyszer sem került említésre. Sőt, amennyire én emlékszem, meglehetősen óvatosan írták körül a dolgokat, hogy "nagyon kevés lasat van már csak" meg ilyenek. Arról nem beszélve, hogy majd pont ugyanaz a Kallus fogja irgalmasan "csak" lecsukni a népet, aki élvezettel beszél róla, hogy személyes irtotta ki a lasatokat? Ez a nonsense!

Különben meg tökmindegy, mert szinte kizárt, hogy valaha is megint szóba kerüljenek ezek a "foglyok", szóval akár halottak is lehetnének..

Link to comment
Share on other sites

Na most ez azon túl, hogy alaptalan feltételezés, még téves is, hiszen jól láthatóan látótávolságban vannak a várostól, ha máskor nem, akkor még ez a béna Kanan is ráhangolódhat, hát még Ezra, aki már több ízben, utoljára pont ebben az epizódban bizonyította, hogy a Rebelsben eddig feltűnt összes Jedit meghaladja az Erőben (egyedül és jóval előbb megérezte Vadert, mint Ahsoka és Kanan együttes erővel). De akár az is árulkodó lehetett számukra, hogy sehol sincs holtest. Kallus meg katona, azt teszi, amit mondanak neki, nem azt, amit úri kedve tart. Ha arra kap parancsot, hogy menedékházat nyisson árva kiscicáknak, akkor azt fogja tenni. Ha nem így tenne, az lenne nonszensz. (Csodálatos az ékes, édes anyanyelvünk, hát használjuk rendesen. ;))

Óvatosság, hogy a lasatok kihalófélben vannak? Na ne... Pont, hogy ez a durvább. És lőjenek le, én legalább egy lasatot minden epizódban látok. Elég ahhoz, hogy meglegyen a kötődés. És hol van ez a szőnyeg alá söpörve? Azért, mert nem beszélnek róla minden epizód minden percében, mert nem erre van felépítve a komplett sorozat? Amikor Zeb szembekerül Kallusszal, azért csak rá céloz, nem másra, és majd előjön, amint a sztori megkívánja. Tudod, ez a történetírás egyik lényeges eleme: nem erőlteted azt, aminek még nincs funkciója. Ha igen, akkor sz*rul csinálod. Hogy nem láttuk a kiirtásukat? Na, ez aztán a komoly érv, a sok-sok bothan halálát sem láttuk, mégis elhisszük, hogy nem volt nehéz megszerezni a II. Halálcsillag terveit. Az összes Jedi halálát sem láttuk, mégis összeszorul a 66-os parancs láttán az ember szíve. A Ryloth-on sem láttunk egyetlen civilt sem meghalni, mégis tudjuk, hogy a bombázáskor nők és gyerekek hullottak el. Tarkintown kiirtását sem kellett volna mutatni, amit ugye nem is kértem. De csak annyi, hogy meg sem említik a lakók túlélését, hanem a képzeletünkre bízzák, már az elég lett volna, és ebben annyi durvaság sincs, mint amennyi egy erőszakos csigában van.

Amiket feltételezel, történetbeli funkciója sincs. Mi értelme lenne ezt az apróságot elhallgatni Ezra elől? Mi történne, Ezra rájönne, hogy a Birodalom gonosz? Hiszen éppen ő mondja. Meg hogyan magyarázza ki ezt a Birodalom a Szenátus előtt? A nép előtt? Egy olyan kritikus pillanatban, mint amilyeneket most él át a Birodalom ártatlanok lemészárlása nem opció. Míg annak, hogy a lakosságot életben hagyták, 100%-osan helye van a sztoriban - bármennyire is nem tetszik nekem, hogy a lakók életben maradtak, a város lemészárlásának az eddigiek alapján kalapos baromság lett volna.

Alapozd meg, kérlek, mire fel ez az egész, mi funkciója lenne a sztoriban, hogy Kanan eltitkolja ezt Ezra előtt, és alapozd meg, mire építed fel a feltételezésed, hogy a Disney, amiről eddig egyetlen egy alkalommal sem hallottuk, hogy beleszólt volna ilyen téren a dologba (miközben tudjuk, hogy a CN szándékosan több TCW epizódot is cenzúrázott), most hirtelen miért lépett meg valami olyat, amire mellesleg az epizódban később is utaltak és talán vissza fognak rá térni. A "szerintem", "úgy vélem", "azt gondolom" nem érv, de legalább édeskevés, hogy alapot adjon egy ilyen okfejtés komolyan vehetőségének.

Link to comment
Share on other sites

Úgy éreztem ez kezdett egy kicsit OFF lenni a Siege of Lothal topikjában.

 

Na most ez azon túl, hogy alaptalan feltételezés, még téves is, hiszen jól láthatóan látótávolságban vannak a várostól, ha máskor nem, akkor még ez a béna Kanan is ráhangolódhat, hát még Ezra, aki már több ízben, utoljára pont ebben az epizódban bizonyította, hogy a Rebelsben eddig feltűnt összes Jedit meghaladja az Erőben (egyedül és jóval előbb megérezte Vadert, mint Ahsoka és Kanan együttes erővel). De akár az is árulkodó lehetett számukra, hogy sehol sincs holtest. Kallus meg katona, azt teszi, amit mondanak neki, nem azt, amit úri kedve tart. Ha arra kap parancsot, hogy menedékházat nyisson árva kiscicáknak, akkor azt fogja tenni. Ha nem így tenne, az lenne nonszensz. (Csodálatos az ékes, édes anyanyelvünk, hát használjuk rendesen. ;))

Óvatosság, hogy a lasatok kihalófélben vannak? Na ne... Pont, hogy ez a durvább. És lőjenek le, én legalább egy lasatot minden epizódban látok. Elég ahhoz, hogy meglegyen a kötődés. És hol van ez a szőnyeg alá söpörve? Azért, mert nem beszélnek róla minden epizód minden percében, mert nem erre van felépítve a komplett sorozat? Amikor Zeb szembekerül Kallusszal, azért csak rá céloz, nem másra, és majd előjön, amint a sztori megkívánja. Tudod, ez a történetírás egyik lényeges eleme: nem erőlteted azt, aminek még nincs funkciója. Ha igen, akkor sz*rul csinálod. Hogy nem láttuk a kiirtásukat? Na, ez aztán a komoly érv, a sok-sok bothan halálát sem láttuk, mégis elhisszük, hogy nem volt nehéz megszerezni a II. Halálcsillag terveit. Az összes Jedi halálát sem láttuk, mégis összeszorul a 66-os parancs láttán az ember szíve. A Ryloth-on sem láttunk egyetlen civilt sem meghalni, mégis tudjuk, hogy a bombázáskor nők és gyerekek hullottak el. Tarkintown kiirtását sem kellett volna mutatni, amit ugye nem is kértem. De csak annyi, hogy meg sem említik a lakók túlélését, hanem a képzeletünkre bízzák, már az elég lett volna, és ebben annyi durvaság sincs, mint amennyi egy erőszakos csigában van.

Amiket feltételezel, történetbeli funkciója sincs. Mi értelme lenne ezt az apróságot elhallgatni Ezra elől? Mi történne, Ezra rájönne, hogy a Birodalom gonosz? Hiszen éppen ő mondja. Meg hogyan magyarázza ki ezt a Birodalom a Szenátus előtt? A nép előtt? Egy olyan kritikus pillanatban, mint amilyeneket most él át a Birodalom ártatlanok lemészárlása nem opció. Míg annak, hogy a lakosságot életben hagyták, 100%-osan helye van a sztoriban - bármennyire is nem tetszik nekem, hogy a lakók életben maradtak, a város lemészárlásának az eddigiek alapján kalapos baromság lett volna.

Alapozd meg, kérlek, mire fel ez az egész, mi funkciója lenne a sztoriban, hogy Kanan eltitkolja ezt Ezra előtt, és alapozd meg, mire építed fel a feltételezésed, hogy a Disney, amiről eddig egyetlen egy alkalommal sem hallottuk, hogy beleszólt volna ilyen téren a dologba (miközben tudjuk, hogy a CN szándékosan több TCW epizódot is cenzúrázott), most hirtelen miért lépett meg valami olyat, amire mellesleg az epizódban később is utaltak és talán vissza fognak rá térni. A "szerintem", "úgy vélem", "azt gondolom" nem érv, de legalább édeskevés, hogy alapot adjon egy ilyen okfejtés komolyan vehetőségének.

Mire látótávolságba kerültek a városhoz, addigra már rég végeztek a Birodalmiak, Ezra és Kanan pedig egyáltalán nem mentek elég közel, hogy megállapíthatták volna, hogy vannak-e holttestek a romok közt.

Ahsoka érezte meg először, hogy a pilótát átjárja az Erő, az meg még jó, hogy Ezra ismerte fel Vader-t először, mikor órákkal korábban kis híján a saját kardjával nyakazta őt le, Ahsoka meg soha nem találkozott vele ebben az állapotban. Egyébként már azelőtt úgy fintorgott, mintha az mondogatta volna magában, hogy "Nem, biztos nem lehet ő!" hogy Ezra megszólalt volna, szóval ez nem igazán támasztja alá, hogy Ezrának meg kellet volna éreznie a népirtást ha lett volna.

 

Kallus arra kapott parancsot, hogy égesse fel a várost. A lakókkal kapcsolatban semmi nem hangzott el közte és Vader közt. Ettől kezdve úri kedve szerint tehetett velük azt amit akart.

 

A lasatok kihalófélben létével kapcsolatos óvatosságról annyit, hogy ugyanarról a csatornáról beszélünk, ami azt gondolta, hogy kevésbé lesz felkavaró, amikor a Naruto-ban az egyik ellenség 4 epizódon keresztül cipelt egy jól láthatóan erőteljesen szürkülő hullát a vállán, ha a hulla folyamatosan nyöszörög. Szóval igen, lehet, hogy az a durvább, hogy a lasatok a kihalás szélén állnak, de a DXD idióta cenzoraiból simán kinézem, hogy úgy állnak hozzá, hogy "Amíg nem Zeb az egyetlen túlélő addig minden oké!"

Egy Rebels-es példának ott van Trayvis röhejes beszólása arról, hogy Ezra szülei "eltűntek". Ott aztán 100%-ig egyértelműen azt akarták mondatni vele, hogy "halottak", csak a cenzorok nem engedték. Annak ellenére, hogy a Gathering Forces-ból egyértelműen lejön, hogy élnek, és Trayvis állítása szándékos hazugság lett volna, hogy Ezrának fájdalmat okozzon.

Másik példa hogy soha egyetlen rohamosztagos nem halt még bele, amikor Sabine hozzávágott egy gránátot.

Vagy hogy mennyire figyelnek rá, hogy a "halott" "megölni" szavak hogyan és hányszor szerepelnek úgy általában.

Vagy amikor a "Call to Action"-ben egyenesen letagadták, hogy bárkit is megöltek volna a Lázadók. Igen, Tarkin erre elfogadható magyarázatot ad, de az legfeljebb csak arra az egy akcióra vonatkozik, hiszen nevetséges feltételezni, hogy pl a TIE pilóták, akiket lelőttek, vagy a Kyber-kristályt szállító konvoj legénysége stb stb mind életben maradtak, Tarkin mégis kijelenti, hogy ez a csapat nem erőszakos.

 

A lasatok meg igenis a szőnyeg alá lettek söpörve. Különbség van aközt, hogy valamiről azért nem beszélnek, mert még nincs itt az ideje, meg aközt, hogy egyből egy víg filler kalandba raknak egy karaktert, rögtön azután, hogy megtudtuk, hogy egy népirtás túlélője, és a továbbiakban is egyetlen egy félmásodperces jelenetet leszámítva kizárólag bohócként használják őt.

 

Történetbeli funkciója meg persze, hogy nincs az egésznek. A cenzorálásnak sosincs történetbeli funkciója. Pont attól cenzorálás a cenzorálás, hogy történeten-kívüli szempontok szólnak bele, hogy mit mutathatnak a történetben. Kanan állítása, hogy letartóztatták a népet, neked is pont azért szúrja a szemed, mert iszonyúan erőltetett (a biztonság kedvéért kétszer is megismétli, hogy a néző gyerekek véletlenül se gondoljanak a legrosszabbra!), és semmi értelme nincs Ezra vagy Hera előtt tagadni a dolgot. Az pedig, hogy a Birodalomnak ártana az ártatlanok lemészárlása...miért az, hogy csakúgy ukmukfukk elűzték őket a farmjaikról nem ártott? És az, hogy csakúgy lecsukják őket és felégetik a lakóhelyüket nem árt? Arról nem beszélve, hogy ki sem nagyon tudódhat a dolog, vagy ha mégis simán előadhatják, hogy a lakók Tua miniszter gyilkosait védték, és ellenálltak.

 

Az EP3-hoz és a TCW-hez pedig ne hasonlítgatsuk már a Rebels-t! Mindháromnak más céljai, más eszközei vannak, más csatornákra készültek, és a Rebels esetében más emberek pénzéből. Lehet, hogy mindre rá van nyomva a Star Wars logó, lehet, hogy egy univerzumba tartoznak, egy történetet mesélnek, de egyik sem ugyanaz, mint a másik. A TCW inkább a tizenéves korosztálynak készült, meg az olyan örök-gyerek felnőtteknek, mint mi, és időnként bedobtak egy-egy sztori-szálat a kisebbeknek. A Rebels viszont inkább a fiatalabb 10 év körüli korosztálynak készül, és időnként bedobnak valamit az idősebbeknek.

Edited by Nute Gunray
Link to comment
Share on other sites

Egyáltalán nem off, hiszen annak a résznek a problematikáját vesézzük ki, így igazán kár volt áthoznod ide. Megkérnék egy moderátor kollégát, akit nem b*zerál a motor és hagyja érvényesülni, hogy tegye vissza a helyére. Engem sajnos még mindig minden rendszert mellőzve kivág az új topicokból, ha moderátorkodni akarok. :roll:

 

Mire látótávolságba kerültek a városhoz, addigra már rég végeztek a Birodalmiak, Ezra és Kanan pedig egyáltalán nem mentek elég közel, hogy megállapíthatták volna, hogy vannak-e holttestek a romok közt.

Ezránál van egy távcső, és miért is kéne a hulláknak csak a házak közé korlátozódnia? Pánik esetén az emberek nem maradnak az utcán, és általában próbálnak kijutni a lángoló házak közül. Ugyanúgy kellene szénné égett hulláknak lennie a város határában, mint ahogy Owen bácsi és Beru néni hullája is a "teraszon" hevert, nem a garázsban vagy az étkezdében, de még nem is a mély udvarban. ;)

 

Ahsoka érezte meg először, hogy a pilótát átjárja az Erő, az meg még jó, hogy Ezra ismerte fel Vader-t először, mikor órákkal korábban kis híján a saját kardjával nyakazta őt le, Ahsoka meg soha nem találkozott vele ebben az állapotban.

Több probléma is akad itt. Egy, Ezra már a Lothalra visszamenet megérezte Vader jelenlétét, amikor Ahsoka a közelben sem volt, Kanan meg csak kukán bámult rá. Kettő, nem mintha Kanan nem került volna Vader általi agyocsapás közelébe, szóval ezen az alapon neki is ugyanannyira fel kellett volna ismernie, mint Ezrának az epizód végén. Sőt, még jobban, hiszen Kanan jobban képzett. És három, mi köze ennek Vader állapotához? Az Erőben nem hiszem, hogy hangulatjelek formájában jelennek meg a személyek. Pláne nem értem, hogyan jön ez ide, amikor Ezra már jóval azelőtt megérezte Vadert, hogy egyáltalán találkozott vele bármilyen formában. Ezra azért érezhette meg a népirtást, mert minden epizód, amiben eddig vele és az Erővel kiemelten foglalkoztak, azt bizonyította, hogy fogékonyabb rá, mint a társai. És mivel ebben az epizódban is már jó előre érzékelte Vadert, ne mond nekem, hogy pár száz ember megölését, akikhez érzelmileg erősen kötődött, ne tudta volna érzékelni ott a lángoló várost figyelve, ha ráhangolódik.

 

Kallus arra kapott parancsot, hogy égesse fel a várost. A lakókkal kapcsolatban semmi nem hangzott el közte és Vader közt. Ettől kezdve úri kedve szerint tehetett velük azt amit akart.

Az teljesen elfogadható, hogy légből kapott elméleteket közölsz le tényként, de az már eszedbe sem jutna, hogy talán a parancsot a végrehajtás előtt, mint minden rendes katonai művelet során, részletesebben is átbeszélik. És persze, Kallus meg olyan ostoba, hogy bár eleddig - beleértve ezt a részt is - végig ügyelt arra, hogy ténykedése ne ártson a Birodalom hírének, éppen ellenkezőleg, végül a lázadók legyenek a rosszak, most hirtelen lazán kiirt egy egész várost mindenki szeme láttára.

 

A lasatok kihalófélben létével kapcsolatos óvatosságról annyit, hogy ugyanarról a csatornáról beszélünk, ami azt gondolta, hogy kevésbé lesz felkavaró, amikor a Naruto-ban az egyik ellenség 4 epizódon keresztül cipelt egy jól láthatóan erőteljesen szürkülő hullát a vállán, ha a hulla folyamatosan nyöszörög. Szóval igen, lehet, hogy az a durvább, hogy a lasatok a kihalás szélén állnak, de a DXD idióta cenzoraiból simán kinézem, hogy úgy állnak hozzá, hogy "Amíg nem Zeb az egyetlen túlélő addig minden oké!"

A Nurato pont le van csokizva. Ez a Rebels című sorozat és a Lucasfilm terméke. Valahogy nem ugyanaz a súlycsoport, és nem ugyanaz a befogadó és készítő felek sem. Amit te itt és alább is lefestettél, utólagos belenyúlás a már kész termékbe. Amit ebben az epizódban látunk, az forgatókönyvszintű belenyúlás, ami animációs sorozatoknál csak egyvalamit jelenthet: már azelőtt belenyúltak, hogy kész lett volna a mű. Jóóóval azelőtt, ez már tavaly eldöntetett. És mivel a DXD csak a forgalmazó, nem ő állja a cechet, kétlem, hogy az epizód elkészítése előtt látták volna a forgatókönyvet, és elképzelték, hogy mivel ebben sok lázadó pilóta meghal (amely jeleneteket ugye elég könnyű lett volna feltűnés nélkül kinyesni), ezért legyen ez átírva. Teljesen logikus. Valószínűbb, hogy előre átíratták mindenféle alap nélkül, mint az, hogy eleve így írták meg Filoniék. És persze a nagy cenzúrázási ámokfutásban a legjelentéktelenebb részt átírják, az epizód durvább pillanatait, amit feltűnés nélkül el lehetne távolítani, bennhagyják. Nem érzel egy nem túl halvány ellentmondást ebben?

 

Egy Rebels-es példának ott van Trayvis röhejes beszólása arról, hogy Ezra szülei "eltűntek". Ott aztán 100%-ig egyértelműen azt akarták mondatni vele, hogy "halottak", csak a cenzorok nem engedték. Annak ellenére, hogy a Gathering Forces-ból egyértelműen lejön, hogy élnek, és Trayvis állítása szándékos hazugság lett volna, hogy Ezrának fájdalmat okozzon.

Erre csak egyféleképpen tudok reagálni: :laugh: :lol2: Kis következetességek kérnék. Eleve, Trayvis azt mondta, hogy "they are gone", ami jelentheti azt is, hogy végük, azaz halottak. Magyarul sem mindig mondják azt, hogy meghaltak, néha csak annyit mondanak, hogy végük. Az én feliratomban én így is fordítottam, megjegyzem. Másrészt, elég béna húzás lett volna az íróktól, hogy a Gathering Forces-ben kiderül, hogy élnek, aztán meg X résszel később megpróbálják beadni, hogy nem, majd újabb X résszel később meg megint azt sugallják, hogy élnek. Logika, kérem, logika.

 

Vagy amikor a "Call to Action"-ben egyenesen letagadták, hogy bárkit is megöltek volna a Lázadók. Igen, Tarkin erre elfogadható magyarázatot ad, de az legfeljebb csak arra az egy akcióra vonatkozik, hiszen nevetséges feltételezni, hogy pl a TIE pilóták, akiket lelőttek, vagy a Kyber-kristályt szállító konvoj legénysége stb stb mind életben maradtak, Tarkin mégis kijelenti, hogy ez a csapat nem erőszakos.

Mert a Star Wars többi hősét általában tömeggyilkosok alkotják. Valószínűleg Luke-ról és Hanról, vagy Obi-Wanról és Anakinról sem mondanának mást. Hiszen ők a hősök. És igaza van Tarkinnak, alapvetően nem erőszakosak. Nincsenek civil áldozatok, és a katonákban is legtöbbször akkor tesznek kárt, amikor önvédelemről van szó. Sőt, néha még akkor sem, például a már említett Gathering Forcesban, ahol több rohamosztagost csak leütöttek, vagy ez az epizód, ahol Kanan bár megölhette volna a rohamosztagost, akitől elvette a páncélt, mégis inkább csak leütötte. Vagy ha már szóba került a Call to Action, aminek elején szintén csak elkábítottak több rohamosztagost. Ez egyértelműen nem egy erőszakos csapat képe. Ölnek, ha úgy hozza a sors, de alapvetően nem céljuk az eszetlen gyilkolászás.

 

A lasatok meg igenis a szőnyeg alá lettek söpörve. Különbség van aközt, hogy valamiről azért nem beszélnek, mert még nincs itt az ideje, meg aközt, hogy egyből egy víg filler kalandba raknak egy karaktert, rögtön azután, hogy megtudtuk, hogy egy népirtás túlélője, és a továbbiakban is egyetlen egy félmásodperces jelenetet leszámítva kizárólag bohócként használják őt.

Egy főként epizófikus sorozatban nincs semmi különbség. A TCW-ben egy Jedi elárulta a Köztársaságot, amiről másfél évadon át aztán szó sem volt. Anakin gyermekrabszolga volt, ami azért elég komoly dolog, mégis, egyszer foglalkozott vele érdemben a TCW (ezzel együtt az EGÉSZ Star Wars Lucas égisze alatt), egyszer meg érintették egy egész mondat erejéig. Ezra nagy ugrást hajt végre a Jedivé válás útján, a következő részben egy puffancs malac körül eszetlenkednek. Nincs itt semmiféle kapcsolat, egyszerűen nem értek rá ezzel foglalkozni. Az első évad nem Zebről szól, ilyesformán az ő sztorijával sem foglalkoztak többet, mint Sabine-éval. Vagy szerinted az is a cenzúrázás áldozata lett, hogy ő otthagyta a birodalmi akadémiát? Vagy a cenzúra miatt nincs egy büdös szó sem arról, hogy kivel áll rokonságban Hera?

Bocs, de azt állítani egy 13x20 perces évadnál, hogy valamit már az elkészítése előtt a szőnyeg alá söpörtek (ezek a döntések már akkor megszülettek, amikor valószínűleg még azt sem tudták, mely csatornán fogják adni!), csak mert szóban egyszer elhangzott volna valami (szóban, nem vizuálisan, márpedig a filmek és sorozatok világában szavak szintjén legtöbbször csak a káromkodásokat éri cenzúra), ami még csak nem is durva, hülyeség.

 

Történetbeli funkciója meg persze, hogy nincs az egésznek. A cenzorálásnak sosincs történetbeli funkciója. Pont attól cenzorálás a cenzorálás, hogy történeten-kívüli szempontok szólnak bele, hogy mit mutathatnak a történetben. Kanan állítása, hogy letartóztatták a népet, neked is pont azért szúrja a szemed, mert iszonyúan erőltetett (a biztonság kedvéért kétszer is megismétli, hogy a néző gyerekek véletlenül se gondoljanak a legrosszabbra!), és semmi értelme nincs Ezra vagy Hera előtt tagadni a dolgot. Az pedig, hogy a Birodalomnak ártana az ártatlanok lemészárlása...miért az, hogy csakúgy ukmukfukk elűzték őket a farmjaikról nem ártott? És az, hogy csakúgy lecsukják őket és felégetik a lakóhelyüket nem árt? Arról nem beszélve, hogy ki sem nagyon tudódhat a dolog, vagy ha mégis simán előadhatják, hogy a lakók Tua miniszter gyilkosait védték, és ellenálltak.

Nekem azért szúrja a szemem, kérlek, mert tetszett volna, mert ezzel érzékeltették volna, hogy a Birodalom kétségbeesett lépésre szánta el magát. Annyira a bögyükbe van már ez a sejt, hogy inkább megkockáztatnak egy galaktikus botrányt. Mert akárhogy kapálózol, ez a "cenzúra" pöcre beleillik a Rebelsben kialakított birodalmi képbe. Ez itt a helyzet, amit írtam is, hogy az nem illett volna a sorozatba, ha megölik az embereket. Civileket. Tudod, ha csak letartóztatnak már eleve számkivetett embereket, azzal még nem fog a Szenátus különösebben foglalkozni. Azt könnyű eltusolni, hiszen nincsenek halottak. A hullákkal nehéz elszámolni. Fegyvertelenek lemészárlása komoly dolog, és az Uralkodó ebben az időben még komolyan fosik a Szenátustól. Az még csak az ep4-ben jön, amikor már bolygókat robbantgathat fel - de még az ep4-ben is inkább buckalakókra kenték jawák meggyilkolását, semmint bevállalták volna. Az ep4-ben a Tatooine-on a jawák lemészárlását eltusolták. Majd pont emberek lemészárlását fogják nyíltan bevállalni? Persze, hogyne, amikor pár jelenettel később még a saját árulójuk meggyilkolását is másra kenték.

A hullákkal ez a baj, komoly dolog. Komoly dolgokat vonhatnak maguk után. Vader még azt sem merte bevállalni, hogy elfogta Leiát, mert "egyesek még a Lázadók pártjára állhatnak." Pedig Leiát joggal fogták el, legalábbis feltételezem, hogy Vader nem csak rábökött, hogy ő az összekötő, volt bizonyítéka is. Ez a Vader, aki még erre is gondosan ügyelt, nem fog civileket leöldösni, amivel nagyjából olajat öntene a lázadás szikrájára. Ez, amit te továbbra is megalapozatlanul cenzúrának nevezel, tökéletesen illik a történetbe, míg az, amit bele akarsz magyarázni, miszerint valójában az a sok ember meghalt, meg pont kirína mindabból, ami eddig a Rebelsben és az ep4-ben történt.

És ismétlem, nekem nem szúrja a szemem, nekem azért tetszett volna az a megoldás jobban, mert az azt mutatta volna, hogy a Birodalom már nagyobb veszélynek tartja a lázadókat, mint néhány száz civil megölésével járó kellemetlenséget.

Annak természetesen nem lenne értelme, hogy Kanan Hera és Ezra előtt tagadja a dolgot, de az epizódban nem is tagadja, csak a te fejedben. Az epizódban megállapítottak egy tényt, és az epizód bőven elég eszközt ad a kezünkbe, hogy ezt igazolhassuk (Ezránál a távcső, fogékonyság az Erőre, a tömeges halál megérzése az Erőben, a hullák teljes hiánya, a birodalmi propaganda érzékenysége, Kallus és Vader korábban tapasztalt körültekintése, az egész sorozatban a Birodalomról eddig kialakított kép).

 

Amúgy de, valószínűleg ártott az, hogy elűzték az embereket a farmjaikról, azok szemében, akiket elűztek. De a köznép mi tudhat? A Birodalom felajánlott nekik megfelelő kárpótlást és új lakhelyet. Ezt propagandában olyan gyönyörűen le lehet hozni, hogy ihaj. Azt, hogy helyben lelőtték őket tárgyalás nélkül, azt azért elég nehéz. A között, hogy száz farmert áttelepítettek vagy száz farmert megöltek, elég nagy a különbség. Épp elég nagy, hogy feltűnjön olyanoknak, akiknek nem kéne.

 

Az EP3-hoz és a TCW-hez pedig ne hasonlítgatsuk már a Rebels-t! Mindháromnak más céljai, más eszközei vannak, más csatornákra készültek, és a Rebels esetében más emberek pénzéből. Lehet, hogy mindre rá van nyomva a Star Wars logó, lehet, hogy egy univerzumba tartoznak, egy történetet mesélnek, de egyik sem ugyanaz, mint a másik. A TCW inkább a tizenéves korosztálynak készült, meg az olyan örök-gyerek felnőtteknek, mint mi, és időnként bedobtak egy-egy sztori-szálat a kisebbeknek. A Rebels viszont inkább a fiatalabb 10 év körüli korosztálynak készül, és időnként bedobnak valamit az idősebbeknek.

Na most, a TCW és az ep3 csak azért volt példának állítva, hogy értsd: vizuális illusztráció és szavak nélkül, vagy minimális vizuális illusztrációval és a megfelelően megválogatott szavakkal is el lehet érni egy bizonyos hatást, és mégsem lesz durva. Ezek szerint sikertelen volt a kísérlet. A nyolcévesek nem fogják fel az ilyen rejtett dolgokat, sőt, sokszor látom, hogy még a felnőtteknek is sokszor nehezére esik. Vannak olyan alkotói trükkök, amiket be lehet vetni.

Másrészt, azért ne feledjük el, mégis a felnőttesebb érát megcélzó TCW lett végül bizonyíthatóan cenzúrázva, és ott is csak vizuális megjelenítést nyirbáltak meg, és nem évekkel előre írattak át forgatókönyveket. Persze, a harmadik évadban, mert nagyjából onnantól volt az is jellemző, hogy komolyabb vizekre is elhajóztak. Azért az első két évad nem sokban tért el felfogásában a Rebelstől, sőt, a Rebels első évada sokkal komolyabb, mint a TCW esetében volt - ami persze nem csoda, a Rebels első évada rövidebb és feszesebb, ráadásul struktúráját tekintve is más.

Rövidre fogva a dolgot: ez nem cenzúra volt. Nem lehetett, hiszen mire a DXD-nél bárki is láthatta volna az epizódot, az már régen készen van, utólagos módosításokra ilyen szinten (forgatókönyv szinten) nincs lehetőség. Ha ezt cenzúrázni akarták volna, megvágják. Másrészt, téged idézve, "cenzorálásnak sosincs történetbeli funkciója. Pont attól cenzorálás a cenzorálás, hogy történeten-kívüli szempontok szólnak bele, hogy mit mutathatnak a történetben." Pedig itt pont, hogy a te állításod szerint cenzúrázott jelenetnek van funkciója a történetben és annak lenne kevesebb funkciója, ha az történt volna meg, amire mi számítottunk, meghalt volna Tarkintown lakossága. Szóval, mindent összevetve, ez nem cenzúra. Így írták meg az epizódot Filoniék. Hogy aztán ennek hátterében már csak a gyerekbarátság áll, vagy szimplán így érezték helyesnek, az már az ő, nem a DXD dolga, és legfeljebb szándékos öncenzúra lehetne a Lucasfilm részéről. Saját történetükkel eldönthetik, mennyire legyen erőszakos.

 

Visszahozva a két hozzászólás (Nute)

Edited by Nute Gunray
Link to comment
Share on other sites

Remek évadnyitó volt, kicsit lightos volt a kezdés, de Tua felrobbantása után beindult az epizód, ami egyértelműen Vaderé volt. Nagyon könnyen elbánt Ezrával és Kanannal, csak azért nem végzett velük mert nem akart. Külön tetszett, ahogy Ezra és később Kanan is megérezte őt az erőben, az igazi feszültség fokozó volt. A legjobb pillanat számomra az volt amikor Az égő lépegető roncsait az erővel felemelte. Azonban itt volt egy dolog ami nem tetszett. Amikor visszaverte Sabine lövéseit az a lány sisakjának csapódott és persze az egyik főszereplő nem halhat meg már rögtön az évad elején, de jobb lett volna ha vállon vagy karon találja el, mert így hülyén nézett ki, hogy valakit egy lövés fejen talál és gond nélkül megússza. Hasonló eset volt az előző évadnyitóba Kanan és Kallus esete, csak ott testet talált a lövedék. Hiába van ott páncél vagy sisak, ilyen esetben egy rohamosztagos, klón vagy a naboo-i biztonsági őrség egy tagja rögtön meghal, páncél ide vagy oda.

Lando feltűnésének örültem, a rész poénja volt, hogy Kanan és Ezra azonnal és egyszerre tiltakoztak a személye ellen, de kellett az ő segítsége. Az űrcsata remek volt, Vader még mindig a galaxis legjobb pilótája, ahogy repült olyan érzésem volt mintha egy TCW epizódot néznék, bármennyire is szeretem hőseinket, itt nem tudtam Vader ellen drukkolni, parádés volt, ahogy leszedte a vadászokat és kilőtte a korvettet. Hera személyében viszont méltó ellenfélre akadt, aki ismét megmutatta, mennyire jó pilóta és, hogy ő a csapat esze. neki köszönhették, hogy sikerült elmenekülniük.

Amikor Ahsoka megtudta kicsoda Vader libabőrös lettem, remek, katartikus jelenet volt. James Earl Jones hangja sokaknak nem tetszett az előzetes alapján, nekem ott is bejött és a rész alatt is végig tetszett, de amikor megállapította magában, hogy a tanítványa él, akkor pont nem jött be, valahogy nem volt elég sötét és borús. Amit még hiányoltam, hogy nem mutatták az Uralkodót, talán annak a gyerek generációnak szólt ez akik most ismerkednek a Star Warssal, hogy számukra fokozzák a feszültséget és Sidious misztikumát.

Amiket még kiemelnék az Kanan ellenérzése a lázadók szövetségéhez való csatlakozással szemben, ez végig jelen volt a részben és később még nagy jelentősége lehet egyes karakterekkel való kapcsolatát tekintve, illetve Chopper ténykedése nagyon szórakoztató volt, szerintem sokaknak szimpatikusabb lett it azok közül akik nem szeretik, a legjobb az volt ahogy kifektette a rohamosztagost.

Összességében egy remek évadnyitó volt, ahol gondosan ügyeltek rá, hogy ne lőjék el minden puskaporukat, de mégis erős felütéseket kaptunk.

Edited by Palpi
Link to comment
Share on other sites

Azonban itt volt egy dolog ami nem tetszett. Amikor visszaverte Sabine lövéseit az a lány sisakjának csapódott és persze az egyik főszereplő nem halhat meg már rögtön az évad elején, de jobb lett volna ha vállon vagy karon találja el, mert így hülyén nézett ki, hogy valakit egy lövés fejen talál és gond nélkül megússza. Hasonló eset volt az előző évadnyitóba Kanan és Kallus esete, csak ott testet talált a lövedék. Hiába van ott páncél vagy sisak, ilyen esetben egy rohamosztagos, klón vagy a naboo-i biztonsági őrség egy tagja rögtön meghal, páncél ide vagy oda.

Szerintem a mandalori páncél jóval hatékonyabb,mint egy klón/rohamosztagos páncél,de valóban elég fura,hogy Sabine komolyabb károsodás nélkül megúszta,úgy is hogy a fejére ment vissza a lövedék. A TCW-ben a DW-s tagok is kihullottak a lövésektől pedig hasonló páncéljuk volt mint amilyen Sabine-nak van,de Sabine mivel főszereplő komolyabb sérülés nélkül megúszta a dolgot. Bizony a főszereplők sok olyat túlélnek amit mások nem :cool:

De hasonló eset volt a Call to Action-ban is amikor az elcsórt lépegető bejárati ajtajának olyan rohadt erős ellenállása volt,hogy simán kibírta a másik lépegető lövéseit. Bezzeg az Ep VI-ban simán kilőtték Chewie-ék egyik lépegetővel a másikat(bár az nem olyan típusú lépegető volt). :facepalm:

Edited by Mateo
Link to comment
Share on other sites

Az, hogy Sabine-t mellbe és fejbe is lőtték, és még csak meg sem pörkölődött, nekem sem tetszett - még ezt kiemelhettem volna a negatívumok között -, erősen túlzás volt. Ez már beépített god mód. Nem tudom, mit képzeltek Filoniék, amikor rábólintottak erre a jelenetre. Ahhoz túl erős, hogy azt akarják érzékeltetni, mennyire magalázta őket Vader, ráadásul eztán végképp baromság, hogy a rohamosztagosokat meg sorra lelövik. Bár, mivel le is lehet őket ütni, mint a klónokat, ezen voltaképpen már tényleg nem oszt, nem szoroz a dolog. De legalább a korábbi mandi páncélok miatt lehettek volna következetesek. Vagy ezután találják ki, hogy Sabine-nak szuperspeckó páncélja van, a rózsaszín bevonat valójában lézerelnyelő réteg. :D De sajnos tuti azzal állnak elő, hogy a visszapasszolt lézernyaláb már gyengébb, ami persze ugyanúgy hülyeség lesz.

Link to comment
Share on other sites

Szerintem remek nyitóepizód volt. Vader jelenléte nagyon erőteljes volt és örültem neki, hogy nem húzták sokáig az Ahsokával való találkozást (még ha csak közvetetten is, de legalább már tudomást szereztek egymásról). Ez mindenképpen a sorozat fénypontja lehet, amikor ők szemtől szemben is összetalálkoznak. Eleve mivel Ahsoka is egy echte sorozatos karakter ezért magában a SW sorozatok mikrokörnyezetében ő még mindig egy nagyon fontos figura, ami egy jó kapcsolódási pont a TCW-hez. Mondjuk itt inkább úgy képzelem el őt, mint Obi-Want a TCW-ben, aki fontos szereplő, de azért nem rajta van a hangsúly, hanem Ashoka és Anakin párosán (itt Ezra és Kanan tölti be ezt a szerepet). Ha már Obi-Wan is szóba került, arra is kíváncsi lennék őt behozzák-e a sorozatba és, ha igen, akkor milyen mértékben? Amennyiben Ahsoka és ő találkoznának esetleg egy Vaderrel való összecsapás előtt (mármint Ahsoka mérkőzne meg volt mesterével) az mennyire lenne metaszintje annak, amikor Luke ment el párbajozni Vaderrel és előtt Yodánál volt.

 

A Lothal további sorsa is érdekes, bár úgy gondolom itt az a fejezet, amit az első évad jelentett, lezárult a sorozat életében. Jön egy új inkvizítor, tehát megszűnik ez a kitüntetett szerep, akár vissza is zökkenhetnének az események a régi kerékvágásba… de itt volt a fontos az epizód azon szegmense, amiben a kis csapat az új helyzettel ismerkedett. Most már nem csak maguk vannak, olyan Robin Hood módra, hanem egy viszonylag szervezett, hierarchikus közösségnek a tagjaiként tevékenykednek tovább és emiatt már nem olyan a felelősségük sem, mint korábban. Kanan szempontjából ez a militarizmus rossz emlékeket ébresztett, jó kapcsolódási pont volt ez is múlthoz, de önértékén is érdekes momentumnak tartom, hogy ez is az új élethelyzetüket magyarázza. Ezrára inspirálóan hatott az új közeg, ettől függetlenül éretlennek érzem még és Kanan is láthatóan aggódik érte.

Lando visszatérése elég rövidre sikeredett, nem sok vizet zavart, de úgy érezem vele még találkozni fogunk a sorozatban. A fináléban az űrcsata nem volt rossz, de az előző évad végi nekem jobban tetszett, mindenesetre érdekes volt látni, ahogy Vader egyedül bedarálja az egész Phoenix Squadront. Kicsit arra emlékeztetett, amikor még a klón háborúkban tette ugyanezt Anakinként, akkor még Ahsokával az oldalán.

Ahsoka összeomlása nagyon hatásos lett. Ezt a mentális terhet, amit az jelentett számára, hogy a nagy ellenfele valójában korábbi szeretett mestere, nem lehetett könnyű feldolgozni. Az, ahogy ezt utána Kananék jelenlétében kezelte, arra enged következtetni, hogy egyedül próbál majd a végére járni a dolognak (rá is közelített a kép az arcára, amíg a többiek a háttérben örültek egymásnak) itt jöhetne egy találkozás Yodával, vagy Obi-val.

Az meg ahogy utána Vader 3. személyben beszél Anakinról az Uralkodó jelenlétében, fantasztikus volt, noha kíváncsi lennék mekkora része él még benne annak a selfnek, ami Anakint jelenti és ami majd Luke jóvoltából győzedelmeskedik Vaderen… ha erre is hatása lenne Ahsokának, a vele való találkozásnak, akkor a TCW után megint egy olyan mozzanatot könyvelhetünk el egy sorozatnál, amely komoly hatással van a filmek értelmezésére is. :cool:

Link to comment
Share on other sites

 

Ezránál van egy távcső, és miért is kéne a hulláknak csak a házak közé korlátozódnia? Pánik esetén az emberek nem maradnak az utcán, és általában próbálnak kijutni a lángoló házak közül. Ugyanúgy kellene szénné égett hulláknak lennie a város határában, mint ahogy Owen bácsi és Beru néni hullája is a "teraszon" hevert, nem a garázsban vagy az étkezdében, de még nem is a mély udvarban. ;)

 

Oké, jogos, a távcső valahogy kimaradt nekem. Ettől függetlenül kétlem, hogy azon a füstön a város túlsó határát például láthatta volna Ezra.

 

Több probléma is akad itt. Egy, Ezra már a Lothalra visszamenet megérezte Vader jelenlétét, amikor Ahsoka a közelben sem volt, Kanan meg csak kukán bámult rá. Kettő, nem mintha Kanan nem került volna Vader általi agyocsapás közelébe, szóval ezen az alapon neki is ugyanannyira fel kellett volna ismernie, mint Ezrának az epizód végén. Sőt, még jobban, hiszen Kanan jobban képzett.

Te magad mondtad, hogy Ezra erősebb Kanan-nál, és én nem ezt vitattam. Csak azt, hogy attól még, hogy Vader-t felismerte még nem jelenti, hogy mást is megérezne.

 

És három, mi köze ennek Vader állapotához? Az Erőben nem hiszem, hogy hangulatjelek formájában jelennek meg a személyek. Pláne nem értem, hogyan jön ez ide, amikor Ezra már jóval azelőtt megérezte Vadert, hogy egyáltalán találkozott vele bármilyen formában.

Arra gondoltam, hogy Ahsoka azért nem ismerte fel rögtön Vader-t, mert amikor utoljára találkoztak Vader még Anakin Skywalker volt, és ahhoz képest a Sötét Oldal eltorzította a jelenlétét!

 

Az teljesen elfogadható, hogy légből kapott elméleteket közölsz le tényként, de az már eszedbe sem jutna, hogy talán a parancsot a végrehajtás előtt, mint minden rendes katonai művelet során, részletesebben is átbeszélik. És persze, Kallus meg olyan ostoba, hogy bár eleddig - beleértve ezt a részt is - végig ügyelt arra, hogy ténykedése ne ártson a Birodalom hírének, éppen ellenkezőleg, végül a lázadók legyenek a rosszak, most hirtelen lazán kiirt egy egész várost mindenki szeme láttára.

1: Mert a Star Wars arról híres, hogy pontosan utánozza a valós hadviselés menetét. 2: Kallus, aki a Birodalmi Szenátus által betiltott fegyvereket használva irtotta ki a lasatokat, tényleg olyan alaknak tűnik, aki kényesen vigyáz a Birodalom hírére. 3: Mégis kinek a szeme láttára? A Loth-macskákéra? Tarkinváros a semmi közepén van, egy semmi közepén lévő bolygón, ahol szinte minden információforrás a Birodalom irányítása alatt áll. Még mondták is a Spark of Rebellion-ban, hogy nem sokan tudtak arról, hogy a menekülttábor egyáltalán létezett! Aki meg mégis tudomást szerez róla, hogy mi történt az meg jó esélyjel inkább bekussol, nehogy ő is hasonló sorsa jusson.

 

A Nurato pont le van csokizva. Ez a Rebels című sorozat és a Lucasfilm terméke. Valahogy nem ugyanaz a súlycsoport, és nem ugyanaz a befogadó és készítő felek sem. Amit te itt és alább is lefestettél, utólagos belenyúlás a már kész termékbe. Amit ebben az epizódban látunk, az forgatókönyvszintű belenyúlás, ami animációs sorozatoknál csak egyvalamit jelenthet: már azelőtt belenyúltak, hogy kész lett volna a mű. Jóóóval azelőtt, ez már tavaly eldöntetett. És mivel a DXD csak a forgalmazó, nem ő állja a cechet, kétlem, hogy az epizód elkészítése előtt látták volna a forgatókönyvet, és elképzelték, hogy mivel ebben sok lázadó pilóta meghal (amely jeleneteket ugye elég könnyű lett volna feltűnés nélkül kinyesni), ezért legyen ez átírva. Teljesen logikus. Valószínűbb, hogy előre átíratták mindenféle alap nélkül, mint az, hogy eleve így írták meg Filoniék. És persze a nagy cenzúrázási ámokfutásban a legjelentéktelenebb részt átírják, az epizód durvább pillanatait, amit feltűnés nélkül el lehetne távolítani, bennhagyják. Nem érzel egy nem túl halvány ellentmondást ebben?

Így írták meg az epizódot Filoniék. Hogy aztán ennek hátterében már csak a gyerekbarátság áll, vagy szimplán így érezték helyesnek, az már az ő, nem a DXD dolga, és legfeljebb szándékos öncenzúra lehetne a Lucasfilm részéről. Saját történetükkel eldönthetik, mennyire legyen erőszakos.

 

Valójában még leginkább erre gondoltam, azzal a különbséggel, hogy a cechet igenis a Disney állja, ezért igenis van beleszólásuk a gyártásba. És mivel a DXD a forgalmazó, valószínűleg innen küldenek valakit, hogy szemmel tartsa a dolgokat. Természetesen nem úgy értettem hogy ez utólagos cenzúra lenne, hanem még forgatókönyv korában megmondták, hogy ez nem fog menni. A Narutot meg pont arra hoztam példának, hogy mennyire elbaszott érzékeik vannak arról, hogy mi mehet, és mi nem.

 

Erre csak egyféleképpen tudok reagálni: :laugh: :lol2: Kis következetességek kérnék. Eleve, Trayvis azt mondta, hogy "they are gone", ami jelentheti azt is, hogy végük, azaz halottak.Magyarul sem mindig mondják azt, hogy meghaltak, néha csak annyit mondanak, hogy végük. Az én feliratomban én így is fordítottam, megjegyzem.

 

És miért is használják így? Mert egy böszme nagy eufeméma, azért! Amivel alapból nem is lenne baj, Ezra is használta éppen Tarkinváros lakóival kapcsolatban. Trayvis-nél a környezet tette iszonyú bárgyúvá! Eleve eufemizmust akkor használ az ember, ha tapintatosan akar valamit megfogalmazni. Na most Trayvis nyilvánvalóan azért mondta, hogy Ezra szülei "are gone", mert fájdalmat akart okozni neki! Na de ha fájdalmat akar okozni, akkor minek az eufémia?!? Ezért is nem igazán megfelelő fordítás itt az, hogy "végük" (nem mintha lenne megfelelőbb), mert ez magyarul sokkal élesebb, sokkal kevésbé óvatoskodó, inkább szinonima, mint euféma, mint angolban a "gone".

 

Másrészt, elég béna húzás lett volna az íróktól, hogy a Gathering Forces-ben kiderül, hogy élnek, aztán meg X résszel később megpróbálják beadni, hogy nem, majd újabb X résszel később meg megint azt sugallják, hogy élnek. Logika, kérem, logika.

 

Aha, persze, biztos azért volt az baromi nagy felhajtás akörül, hogy Tseebo rájött, hogy mi történt velük, mert tényleg meghaltak, ahogyan azt Ezra amúgyis gyanította! Ez tényleg zseniális írói húzás lenne! Logika kérem, logika.

 

A TCW-ben egy Jedi elárulta a Köztársaságot, amiről másfél évadon át aztán szó sem volt.

A TCW sokkal epizodikusabb volt, mint a Rebels, és ennek ellenére emiatt az eset miatt volt is morgás bőven.

 

Anakin gyermekrabszolga volt, ami azért elég komoly dolog, mégis, egyszer foglalkozott vele érdemben a TCW (ezzel együtt az EGÉSZ Star Wars Lucas égisze alatt), egyszer meg érintették egy egész mondat erejéig.

Még ha direkt nem is került elő az ügy, Anakin karakterén bőven volt nyoma a hátterének, még amikor nem ő volt a főszereplő akkor is. Zeb-ről ellenben a nyakunkba borítják a hátterét, aztán a karakterén nyoma sincs a történteknek.

 

Ezra nagy ugrást hajt végre a Jedivé válás útján, a következő részben egy puffancs malac körül eszetlenkednek. Nincs itt semmiféle kapcsolat, egyszerűen nem értek rá ezzel foglalkozni. Az első évad nem Zebről szól, ilyesformán az ő sztorijával sem foglalkoztak többet, mint Sabine-éval. Vagy szerinted az is a cenzúrázás áldozata lett, hogy ő otthagyta a birodalmi akadémiát? Vagy a cenzúra miatt nincs egy büdös szó sem arról, hogy kivel áll rokonságban Hera?

Sabine legalább konzisztens maradt azzal a kis háttér infóval, Zeb-el ellentétben, Hera pedig a háttere nélkül is egy elég jól árnyalt karakter, pláne ahhoz képest, hogy milyen kevés szerepe volt eddig.

 

Bocs, de azt állítani egy 13x20 perces évadnál, hogy valamit már az elkészítése előtt a szőnyeg alá söpörtek (ezek a döntések már akkor megszülettek, amikor valószínűleg még azt sem tudták, mely csatornán fogják adni!), csak mert szóban egyszer elhangzott volna valami (szóban, nem vizuálisan, márpedig a filmek és sorozatok világában szavak szintjén legtöbbször csak a káromkodásokat éri cenzúra), ami még csak nem is durva, hülyeség.

 

Azt biztos tudták, hogy a Disney XD-n és a Disney Channel is fog menni, mert hol máshol mehetett volna? Ennél fogva a Diseny Channel felső határára kellett szabni a sorozatot, amiről pedig fentebb már beszéltem.

 

Mert akárhogy kapálózol, ez a "cenzúra" pöcre beleillik a Rebelsben kialakított birodalmi képbe. Ez itt a helyzet, amit írtam is, hogy az nem illett volna a sorozatba, ha megölik az embereket. Civileket. Tudod, ha csak letartóztatnak már eleve számkivetett embereket, azzal még nem fog a Szenátus különösebben foglalkozni. Azt könnyű eltusolni, hiszen nincsenek halottak. A hullákkal nehéz elszámolni. Fegyvertelenek lemészárlása komoly dolog, és az Uralkodó ebben az időben még komolyan fosik a Szenátustól. Az még csak az ep4-ben jön, amikor már bolygókat robbantgathat fel - de még az ep4-ben is inkább buckalakókra kenték jawák meggyilkolását, semmint bevállalták volna. Az ep4-ben a Tatooine-on a jawák lemészárlását eltusolták. Majd pont emberek lemészárlását fogják nyíltan bevállalni? Persze, hogyne, amikor pár jelenettel később még a saját árulójuk meggyilkolását is másra kenték.

Már megint azt feltételezed, hogy bárkinek is a tudomására jutna a dolog. Ezráék is csak azért tudták meg, mert Lando farmja pont arrafelé volt. Ki fogja kiverni a balhét? A többi farmer, akik így is be vannak tojva, mikor jönnek az ő földjükért? Nem valószínűbb, hogy szépen bekussolnak? Arról nem beszélve, ha ki is tudódna, még mindig ráfoghatják, hogy a városiak a Lázadókat segítették, és nem hagytak más választást a katonaságnak. Arról nem beszélve, hogy a lasatokat is simán kiirtották, és a jelek szerint senki nem tiltakozott a Szenátusban.

 

A hullákkal ez a baj, komoly dolog. Komoly dolgokat vonhatnak maguk után. Vader még azt sem merte bevállalni, hogy elfogta Leiát, mert "egyesek még a Lázadók pártjára állhatnak." Pedig Leiát joggal fogták el, legalábbis feltételezem, hogy Vader nem csak rábökött, hogy ő az összekötő, volt bizonyítéka is. Ez a Vader, aki még erre is gondosan ügyelt, nem fog civileket leöldösni, amivel nagyjából olajat öntene a lázadás szikrájára. Ez, amit te továbbra is megalapozatlanul cenzúrának nevezel, tökéletesen illik a történetbe, míg az, amit bele akarsz magyarázni, miszerint valójában az a sok ember meghalt, meg pont kirína mindabból, ami eddig a Rebelsben és az ep4-ben történt.

 

Mert egy Galaxis-peremi bolygóról érkező szinte ellenőrizhetetlen pletykának biztos hasonló figyelmet szentelne a jól ismert tohonya, korrupt Szenátus, mint egy közismert Szenátor nyíltan elismert letartóztatásának! Arról nem beszélve, hogy mégis milyen bizonyítékot mutathatott volna fel Vader? A Szenátus jóváhagyása nélkül épült szuperfegyverről szállított Leia lopott adatokat, ezt csak nem vihette a Szenátus elé!

 

Továbbá itt még nincs egy szervezett Lázadó Szövetség, ami zászlójára vehetné az ilyen ügyeket. Csak szétszórt ellenálló sejtek vannak, akikről az átlag ember annyit tud, amit a Birodalmi propagandából meghallgat: "terroristák, akik rombolnak és erőszakot szítanak".

Edited by Werebazs
Link to comment
Share on other sites

Nagyszerű évadkezdés! :) Vader belépője a sorozatba kellően hatásos volt, és ezzel megadták az évad hangulatát, ami valószinűleg "A Birodalom visszavág" mintájára eléggé menekülős lesz. A kis csapat számára vége a "boldog nyugis" napoknak a Lothal-on. Amit Kanan remélt, hogy majd minden visszatér a régi kerékvágásba, és ők mint magányos sejt továbbra is a saját kis akcióikkal törnek borsot a Birodalom orra alá, ez teljesen szét is foszlott a dupla rész végére. Vader most már nem fog nyugtot hagyni nekik, és láthattuk, milyen rafinált módszerekkel dolgozik. Szerencsétlen Tua fel sem fogta, hogy ő volt a csalétek.

 

Azt hátborzongató volt hallgatni, ahogy Vader magáról, mint Anaki Skyalkerről 3. személyben beszélt. "Anakin Skywalker tanítványa életben van." Ez volt számomra az epizód csúcspontja! MInt egy gép, minden érzelem nélkül mondta ki ezeket a szavakat. :( Ahsoka pedig mintha nem ismerte volna fel, ki lehet a Sith Lord - de vajon tényleg nem ismerte fel? Elég összezuhantnak tűnt, mintha sejtené, de nem tud beszélni róla, még nem. Alig várom már, hogy találkozzanak ők ketten, a kölcsönös reakciókra. Bár Vader részéről nagyjából olyan lenne ez a találkozó, mint később Ben Kenobival, tárgyilagos, szenvtelen. Ahsoka viszont más tészta lesz, ebben biztos vagyok. Nem fog szó nélkül elmenni amellett, hogy egykori mestere és barátja mivé vált.

Vader karakterén egyébként átsurgárzik, mennyire fiatalos még ahhoz képest, amilyennek az EpIV-nél megszoktuk. :) Lendületes a mozgása, és őrült pilóta akciókba kezd, ha arra van szükség, vállalja a kockázatot, mint Jedi korában. Nem mást küld intézkedni, hanem maga intézi a piszkos munkát. Én szinte láttam Anakint a sisak alatt. :) Pont ilyennek képzeltem ebben az időszakban: már túllépett a csalódáson, hogy ebben a testben kell élnie, és teljesen átadta magát a Sötét Oldal hatalmának, viszont épp olyan tettre kész és vakmerő, mint régen.

Edited by Pildi
Link to comment
Share on other sites

2 nap késéssel már nem is tudok újat írni utánatok, de a lényeg, hogy nagyon jó rész volt.

A fénykardpárbajon nincs mit fanyalogni, hisz Vader ilyen, nem fog pörögni ugrálni, tripla s-alakú fénykardot dobálni.. ;)

Amúgy szerintem most kicsit a háttérbe lép majd, de jó lesz ez így.

Néha jön és akkor "leszkapsz"..

Nagyon várom az új Inkvizítorokat!

És amiben még sok a lehetőség, hogy a három Jedi mostantól hogy lesz el egymással. Ahsoka a mester szerepbe lép-e, vagy hagyja a duót.

Mert kicsit oktatólag szólt Kananra, hogy mit is csináljon.. ;)

Nagyon jó évad lesz, remélem mostmár pár kaland erejéig sikerül elszakadni a Lothal-tól, hogy aztán visszatérhessünk ide a "nagy titokra", mondjuk az évad végén!

Link to comment
Share on other sites

Nagyon jó évadnyitó volt, megint igencsak magas színvonalat hoztak. A hangulat egyrészt maradt a már jól bevált Rebels-feeling, de azért már érezhetően jóval sötétebb és baljósabb tónust kapott. A zenék továbbra is fantasztikusak. Azzal, hogy az 1. évad végén kinyírták a két birodalmi "bolondot" és az Inkvizítort, nálam elérték azt, hogy sokkal jobban izgulok a szereplőkért. Tua-val erre csak ráerősítettek. Pláne, hogy többen bejöttek a képbe a lázadók oldaláról is, itt van még Ahsoka is stb.. Most már nem lepődnék meg annyira azon se, ha a szűkebb csapatból komolyabban megsérülne vagy netán meghalna vki.

 

Tua-nál ráéreztem az elején, hogy majd átállhat a lázadókhoz, de nem gondoltam volna, hogy ilyen hamar. Azt hittem, hogy ennek lesz egy vonulata, de rögtön elvarrták a szálát. Kicsit sajnálom a halálát, mert kíváncsi lettem volna milyen ember is ő valójában, ill. milyen egy "megtért" birodalmi. Tarkin és Kallus most is szépen hozták a szerepüket, utóbbiban tényleg van vmi furcsa. Most vagy sokkal nagyobb dolgokban van benne (és fontosabb és görényebb), mint eddig gondoltuk, vagy kezd meginogni a Birodalomba vetett hite. Arra is kíváncsi leszek, hogy miért is olyan fontos Lothal valójában. Sidious megjelenése is ütött.

 

Vader durván badass. Oktatott a földön és az űrben is, simán mindenki fölé nőtt, ahogyan annak lennie is kell. Egyedül az zavar kicsit, hogy ha nem történik vele a Rebels-ben vmi komolyabb trauma (remélem mégis), akkor még élesebb lesz a kontraszt az OT Vader-ével. Itt azért zúzott rendesen és nem hagyott kérdéseket az erejével kapcsolatban és nagyon közel vagyunk időben az OT-hoz. Mert az egy dolog, hogy papíron mindig is nagyon erős volt, de az OT-ban én eléggé harmatosnak éreztem a harcjeleneteknél. Hiába tudjuk ennek a történelmi okait, attól még zavaró.

 

Ahsoka is jól működött, tetszett ahogyan reagált Vader lelepleződésére. Kíváncsi leszek mit tud egykori mesteréről és ezeket a lapokat mikor játssza ki a többieknek. Nekem egyértelműen úgy tűnt, hogy direkt nem mond el dolgokat. Amúgy szerintem nem azért reagált Ezra hamarabb a hajón, mert a két jedinél erősebb lenne. Ahsoka tudta, hogy a pilóta Erőérzékeny és vmi komolyabb dolgot akarhatott megtudni, mélyebben belenyúlni az ismeretlenbe, ami meg is történt, hiszen lelepleződött Vader előtt. Ezra valójában "csak" ugyanazt a hidegséget érezte, amit pár órával azelőtt, amikor személyesen találkozott Vader-rel, a sötét oldal mélységét. Ezt ő korábban nem tapasztalta, csak ebben a részben, Ahsoka-éknak azért volt már dolguk sith-ekkel és ez önmagában nem ütötte meg őket ennyire.

Annyiból van hiányérzetem, hogy én ezt az Ahsoka-Vader dolgot sokkal katartikusabban képzeltem el. Nagyon úgy tűnik, hogy egy röpke (bár hatásos) jelenetben mindkettejük számára kiderült az igazság, noha ebben szerintem több potenciál lett volna. Nyilván a személyes találkozásuk ettől még óriási érzelmi töltettel fog bírni, de a lelepleződést inkább külön-külön vártam, mintsem közösen. Tényleg jó lenne, ha kettejük párbajában Ahsoka érzelmileg és akár fizikálisan is mélyebb nyomot hagyna egykori mesterében. Most Skywalker elég mélyen el van temetve, de a togruta ezen változtathat vmit.

 

A főcsapatban nincs sok változás, mindenki szépen hozta, amit kellett. Az különösen jó volt, hogy a sok új és fajsúlyos szereplő mellett azért tőlük is jutott szerep mindenkinek. Sabine még nem kék frizurával villog, így könnyen lehet, hogy on-screen kapunk magyarázatot a váltásra. Kanan-nál nagyon bejött, hogy nem tetszik neki a lázadáshoz, mint nagyobb katonai szerveződéshez való csatlakozás. Pedzette is, hogy vissza kellene térniük a függetlenebb működéshez, ez ágyazhat meg annak, hogy a későbbiekben ne vegyüljenek teljesen bele a lázadókba és elkülönült főszereplők maradhassanak.

Egyúttal Ahsoka és Vader is a vártnál hamarabb rendezhetik el bajos ügyeiket, mert ketten (pláne ismerve az igazságot) azért eléggé el tudják vinni a show-t. Obi-Wan vagy Yoda szerintem max. az Erőn keresztül jelennek meg, előbbinél ez se lenne túl okos húzás. Ahogyan a személyes felkeresésük sem. Lando feltűnése tetszett, nem volt túl nagy szerepe, de pont elég volt és ült.

Link to comment
Share on other sites

...Tua-nál ráéreztem az elején, hogy majd átállhat a lázadókhoz, de nem gondoltam volna, hogy ilyen hamar. Azt hittem, hogy ennek lesz egy vonulata, de rögtön elvarrták a szálát. Kicsit sajnálom a halálát, mert kíváncsi lettem volna milyen ember is ő valójában, ill. milyen egy "megtért" birodalmi. ...

 

Szerintem Tua nem tért meg csak halálfélelemből pártolt el. Így számomra esetleg gyáva lehet. kb dezertőr..

Ne emiatt álljon át egy birodalmi, hanem meggyőződésének változásai miatt, mint pl.: Sabine.

Szóval a lényeg, hogy én nem sajnáltam.

Amúgy egyetértek a szavaiddal!

Edited by csoli1138
Link to comment
Share on other sites

Oké, jogos, a távcső valahogy kimaradt nekem. Ettől függetlenül kétlem, hogy azon a füstön a város túlsó határát például láthatta volna Ezra.

Nyilván nem, de miért direkt oda tömörültek volna a hullák? :)

 

Te magad mondtad, hogy Ezra erősebb Kanan-nál, és én nem ezt vitattam. Csak azt, hogy attól még, hogy Vader-t felismerte még nem jelenti, hogy mást is megérezne.

De most kapásból nem tudnék olyan esetet mondani a filmek, a TCW és a Rebels idejéből, amiben a gyengébb Jedi vagy Sith érzett meg előbb vagy távolabbról valamit. Olyat viszont többet is, amikor az erősebb vagy képzettebb Erőhasználó előbb megérzett valamit a gyengébbnél, képzetlenebbnél. Yoda esete a 66-ossal, Ben esete az Alderaannal, Anakin esete Savage kutatásával, stb. Logikus is, hogy az Erőre érzékenyebb könnyebben észleli annak rezdüléseit. Ennél fogva, pláne, ha direkt rákoncentrál, Ezra és Kanan is megérezhette, hogy azok ott a városban halottak vagy sem.

Most képzeld el, veled van az Erő, odaérsz egy ilyen területre, és egyáltalán nem használod arra, hogy megbizonyosodj arról, mi történt ott? Még ha a tömeggyilkosság pillanatában nem is érezték meg, ott a dombon állva az a minimum, hogy ha másra nem, a múltra ráhangolódva visszatekintettek, vagy legalább kicsit tapogatóztak, nem e maradt nyoma az Erőben ennyi ember halálának.

 

Arra gondoltam, hogy Ahsoka azért nem ismerte fel rögtön Vader-t, mert amikor utoljára találkoztak Vader még Anakin Skywalker volt, és ahhoz képest a Sötét Oldal eltorzította a jelenlétét!

De az Erőben köztük lévő köteléket nem valószínű. Ez lehet az, amit mindketten felismertek - mint ahogy a Halálcsillagon Vader felismerte a köteléket Bennel, vagy Maul Sidiousszal.

 

1: Mert a Star Wars arról híres, hogy pontosan utánozza a valós hadviselés menetét. 2: Kallus, aki a Birodalmi Szenátus által betiltott fegyvereket használva irtotta ki a lasatokat, tényleg olyan alaknak tűnik, aki kényesen vigyáz a Birodalom hírére. 3: Mégis kinek a szeme láttára? A Loth-macskákéra? Tarkinváros a semmi közepén van, egy semmi közepén lévő bolygón, ahol szinte minden információforrás a Birodalom irányítása alatt áll. Még mondták is a Spark of Rebellion-ban, hogy nem sokan tudtak arról, hogy a menekülttábor egyáltalán létezett! Aki meg mégis tudomást szerez róla, hogy mi történt az meg jó esélyjel inkább bekussol, nehogy ő is hasonló sorsa jusson.

1. Nem pontosan, de tagadhatatlan, milyen hadseregről mintázták, és eleddig a belső logika működött. Amikor kiadtak egy parancsot, azt sokkal körültekintőbben hajtották végre, mint ahogy a kiadott parancs szólt. Néha láttuk is, amikor a parancsnoki láncon végigmentünk, a legfelső vezetéstől indulva, az eligazításon át a végrehajtásig. Semmi okod nincs itt most azt feltételezni, hogy Kallus Vader irodájából egy TIE bombázóhoz rohant, és egymaga elpusztította Tarkintownt. Nem, minden eddig látott mű azt bizonyítja, hogy ezután még volt off-screen nem csekély esemény, amiben az "égesse fel Tarkintownt" parancs végrehajtásának módja részletezve lett. Másrészt, az "égesse fel Tarkintown" parancsban sehol sem szerepel, hogy a lakókat ölje meg. Vader erre nem adott parancsot. A város elpusztítása még nem feltétlen jelenti a lakók megölését is. :P

2. Nana! A distruptorokat pont a lasatok kiirtása miatt tiltották be. Amikor Kallus nyíltan használta őket, még törvényes fegyverek voltak. Használatuk valószínűleg nem tett jót a Birodalom jó hírének, de teljesen törvényes volt. A Birodalmi Szenátus pedig megtette az ellenintézkedést, betiltatta a T-7-eseket, vagyis az "ámítástechnológia" ezúttal is jól működött. És igen, Kallus olyan alaknak tűnik, aki odafigyel a Birodalom hírére. Itt van ez az epizód: még Tua halálát is rákente másra. De ott a Vision of Hope és a Call to Action, amiben szintén úgy alakította a dolgokat, hogy abból a Birodalom hősként jöjjön ki, míg a lázadók hitvány gazemberként. Kallus eddigi minden tette azt mutatja, hogy igenis, odafigyel a Birodalom hírére. Muszáj neki, a Birodalom csak addig maradhat fenn, amíg Palpatine módszerét követve képes fenntartani a jóság látszatát.

3. Se Lothal nem a semmi közepe, se Tarkintown. Lothalon működik az egyik legfontosabb birodalmi gyár, ahol például az új TIE vadászok kerülnek kifejlesztésre. Lothal a semmi közepe volt, talán, egyszer, régen, de a Birodalom odatelepített egy gyárat. És van ott egy akadémiájuk is, sőt, most derült ki, hogy még egy okból fontos. Mi több, már azt is tudjuk, hogy a Kyber-kristályok miatt az Erőben is fontos hely - van egy olyan sanda gyanúm, hogy a Birodalom emiatt érdeklődik a Lothal iránt: az Erő és a Halálcsillag miatt is fontosak a Kyber-kristályok. Tarkintown pedig bár egy mezőn feküdt, alapból tudunk legalább két csempésztanyáról a közvetlen közelében, vagyis alapjáraton forgalmas környék. Most képzeld el, ha Lando vagy Vizago droidjai rögzítik a mészárlást és átadják a felvételt a lázadóknak. Azok meg egy újabb kalózadás formájában leadják. Csak az, ami Mustafaron történt, zavargásokat okozott szerte Lothalon. Mi lenne, ha tömeggyilkosságot látnának a TV-ben?

Az pedig erős túlzás, hogy mostanra a kommunikáció a Birodalom kezében lenne a Lothalon. A Spark of Rebellionban így volt, de most már a The Siege of Lothalnál járunk. Ami akkor volt, az ma már távolról sem áll. A Call to Actionban a Birodalom elvesztette a média feletti irányítását, a lázadók bebizonyították, hogy még egyetlen kis sejt is képes kalózadást leadni több csillagrendszerbe is. És bár a torony elpusztításával a kapcsolat időlegesen megszakadt a külvilággal, a Rebel Resolve-ban kiderült, hogy ez sem akadály, a lázadók a futárdroidos megoldást is kijátszották. Sőt, a Fire Across the Galaxy-ból végképp kiderült, hogy a Birodalom mennyire tehetetlen már ez ügyben: a Mustafaron történtek eljutottak oda. Gondold csak végig, kik kürtölhették szét, hogy a Birodalmat felpofozták ott? A lázadók! Nem, a Birodalom számára ekkor már nyilvánvaló, hogy nem uralják a hírfolyamokat, nemhogy a Galaxisban, már a Lothalon sem. Ezután még véletlenül sem kockáztathatják meg, hogy fény derül egy tömegmészárlásra. És pláne az ott történtek miatt, most valószínűleg sok nemkívánatos tekintet is a Lothal felé fordult. Politikailag és katonailag is gócponttá vált. És a Szenátusnak még van hatalma, annyi mindenképpen, hogy Vader és a hadsereg még négy év múlva is elleplezzék az egyik szenátor elfogását és néhány jawa lemészárlását. És íme a kérdés: ha négy évvel ezután, a Szenátus feloszlatásának előestéjén és a Halálcsillag avatóját megelőző órákban a Tatooine-on, ami tényleg a semmi közepe, hiszen még birodalmi helyőrség sincs rajta tudomásunk szerint, megölnek a sivatagban (ami szintén valóban a semmi közepe, ráadásul piszok veszélyes hely is) néhány, még a tatooine-i lakosok által is semmibe vett jawát, de még ezt is a buckalakókra kenik, akkor hogy lenne bátorságuk most embereket lemészárolni egy olyan bolygón, ami valószínűleg ott villog minden hírműsorban valamilyen módon, olyan pillanatban, amikor a lázadók több ízben is bebizonyították, hogy képesek kijátszani a média ellenőrzését.

Tarkintownról meg nem tudtak, mert könnyű szemet hunyni a szegények fölött. De a halottak fölött nem. Ezer szegény és ezer lemészárolt ember nem ugyanaz a kaliber. Mint ahogy ezer szegény nem olyan feltűnő, mint egy lángoló város kilométer magasságokba törő füstfelhője. És bár lehet, hogy sokan bekussolnának, épp itt a gond, hogy mostanában derült ki, van, aki nem kussol. És itt nem csak a lázadókra gondolok, akik éppen felrobbantottak a nagy kiabálásban egy csillagrombolót, ráadásul az egész Peremvidék kormányzójának a zászlóshajóját. De éppen zavargások folynak egész Lothalon. A kussolás ideje lejárt, éppen egyre többen szólalnak meg, és egy ilyen kényes helyzetben egy tömegmészárlás olaj lenne a lázadás szikrájára.

 

Valójában még leginkább erre gondoltam, azzal a különbséggel, hogy a cechet igenis a Disney állja, ezért igenis van beleszólásuk a gyártásba. És mivel a DXD a forgalmazó, valószínűleg innen küldenek valakit, hogy szemmel tartsa a dolgokat. Természetesen nem úgy értettem hogy ez utólagos cenzúra lenne, hanem még forgatókönyv korában megmondták, hogy ez nem fog menni. A Narutot meg pont arra hoztam példának, hogy mennyire elbaszott érzékeik vannak arról, hogy mi mehet, és mi nem.

A Disney állja a cechet, részben, de a Disney nem csak a Disney XD. És a Disney XD nem a forgalmazó. A forgalmazó a Disney–ABC Domestic Television, ami jóval a Disney XD felett áll, és ami alá tartozik több más csatorna is, például a Disney Channel, amin a Spark of the Rebellion mutatkozott be. Magyarán, a forgalmazó részéről akárhol mehetne a műsor. Persze nyilván, mivel a Disney XD jelenleg az alapcsatorna (amit kezdek nem érteni, mert szvsz. a Rebels, ha vizualitásában még nem is, de témájában már jócskán túlmutat azon, amit e csatorna célközönsége be tud fogadni - akik vizuálisak, ezért sincs értelme olyan mondatokat cenzúrázni, aminek számukra amúgy sincs értelme - és ezért is volt pocsék példa a Nurato, amiben egy vizuális elem került megmásításra). De visszakanyarodva, mivel a Diseny XD az alapcsatorna, nyilván van Filoniék fejében egy alapvonal, amiből tudják, mit tehetnek meg és mit nem, de ez meg nem cenzúra. Azért ezzel nem árt tisztában lenni. Ez annyi, hogy az alkotó tudja, kik fogják a filmet nézni, a könyvet olvasni, mi a célja a művel, mit akar átadni. Ha tudod, hogy alapvetően gyerekműsort csinálsz, nem fogsz tömegmészárlást mutogatni. Ami megjegyzem, nem is illene egy Star Wars műbe.

 

És miért is használják így? Mert egy böszme nagy eufeméma, azért! Amivel alapból nem is lenne baj, Ezra is használta éppen Tarkinváros lakóival kapcsolatban. Trayvis-nél a környezet tette iszonyú bárgyúvá! Eleve eufemizmust akkor használ az ember, ha tapintatosan akar valamit megfogalmazni. Na most Trayvis nyilvánvalóan azért mondta, hogy Ezra szülei "are gone", mert fájdalmat akart okozni neki! Na de ha fájdalmat akar okozni, akkor minek az eufémia?!? Ezért is nem igazán megfelelő fordítás itt az, hogy "végük" (nem mintha lenne megfelelőbb), mert ez magyarul sokkal élesebb, sokkal kevésbé óvatoskodó, inkább szinonima, mint euféma, mint angolban a "gone".

Te nagyon félreértetted azt a jelenetet. Trayvis abban a jelenetben nem Ezrát akarja bántani, hanem a saját tetteit igazolja, saját magát mentegeti, a saját bűneit akarja hőscselekedetnek beállítani. És ilyen téren a legjobb kifejezést használja, hiszen lövése sincsen, mi történt velük. Amúgy meg, szerintem az "are gone" szerintem nem minden esetben eufémizmus, hiszen rengetegszer hallom olyankor is, amikor senki nem akar semmit finomítani, sőt, éppen ezzel nyomatékosítja. De ez off.

 

Aha, persze, biztos azért volt az baromi nagy felhajtás akörül, hogy Tseebo rájött, hogy mi történt velük, mert tényleg meghaltak, ahogyan azt Ezra amúgyis gyanította! Ez tényleg zseniális írói húzás lenne! Logika kérem, logika.

Bocs, de ez a gondolatmeneted nekem már meghaladja a felfogóképességem. Három epizód sugallja, hogy Ezra szülei élnek. Pont. Soha egy pillanatra se mondta senki, hogy halottak. Sőt, egyre egyértelműbben utalnak arra, hogy élnek. Tseebóval is éppen ezért van a felhajtás, mert valószínűleg azt közölte Herával, hogy élnek. Valami szörnyűség történt velük, de élnek. Ez logikus, amit te ez esetben összehordtál, az nem, vagy csak én nem találom benne.

 

A TCW sokkal epizodikusabb volt, mint a Rebels, és ennek ellenére emiatt az eset miatt volt is morgás bőven.

Attól, hogy a közönség morog, még nem lesz valami szőnyeg alá söpört. Én is morgok amiatt, hogy most hónapokat várhatunk a második évadra, de ettől a Rebels még nincs a szőnyeg alá söpörve. ;) És ahogy a TCW-ben is előjöttek a későbbre halasztott dolgok, úgy Zeb története is elő fog kerülni, amikor lesz rá idő. Mondjuk a húsz epizódos második vadban, amiben ugye több idő lesz mással is foglalkozni, mint a tizenhárom epizódos elsőben. Battya meg a paripa, mindössze nyolc rész telt el azóta, hogy utoljára utaltak rá. Tényleg marhára a szőnyeg alá van söpörve, még egy fél évad se telt el azóta, hogy hallottunk róla. Meg csak tizenhárom rész óta tudunk róla.

 

Még ha direkt nem is került elő az ügy, Anakin karakterén bőven volt nyoma a hátterének, még amikor nem ő volt a főszereplő akkor is. Zeb-ről ellenben a nyakunkba borítják a hátterét, aztán a karakterén nyoma sincs a történteknek.

Tudod, azok a jó karakterek, amik mások, mint a többi. Anakin úgy élte meg, Zeb így élte meg. Megjegyzem, Leiát is marhára megviselte, hogy felrobban az Alderaan a szüleivel együtt. Nyikkant is talán egyet, később meg bedobott valami olyat, hogy nincs idő érzelgősködésre. Aztán a további részekben mi is volt az Alderaan témájában? Ja, semmi. Szóval?

Zeb nyilván már feldolgozta magában a dolgot annyira, hogy ne járkáljon emiatt motyogva a folyosókon, vagy kuporogjon magzatpózban bömbölve a szobájában. Inkább éli az életét. Bár szerintem erős túlzás kijelenteni, hogy nem volt rá hatással, mivel nem tudjuk, milyen volt Zeb azelőtt. Lehet pont amiatt ilyen agresszív. Majd kiderül, ha előveszik a témát. Ne tizenöt rész után kérjünk számon mindent a sorozaton.

 

Sabine legalább konzisztens maradt azzal a kis háttér infóval, Zeb-el ellentétben, Hera pedig a háttere nélkül is egy elég jól árnyalt karakter, pláne ahhoz képest, hogy milyen kevés szerepe volt eddig.

Miért, Zebben milyen belső ellentmondások vannak? Elég konzisztens ő is.

 

Azt biztos tudták, hogy a Disney XD-n és a Disney Channel is fog menni, mert hol máshol mehetett volna? Ennél fogva a Diseny Channel felső határára kellett szabni a sorozatot, amiről pedig fentebb már beszéltem.

És? Amúgy mehetett volna még a Netflixen, meg vagy féltucat csatornán, ami a Disney–ABC Domestic Television égisze alá tartozik. Megjegyzem, a Disney Channel felső korhatára magasabban van, mint a Disney XD-jé.

 

Már megint azt feltételezed, hogy bárkinek is a tudomására jutna a dolog. Ezráék is csak azért tudták meg, mert Lando farmja pont arrafelé volt. Ki fogja kiverni a balhét? A többi farmer, akik így is be vannak tojva, mikor jönnek az ő földjükért? Nem valószínűbb, hogy szépen bekussolnak? Arról nem beszélve, ha ki is tudódna, még mindig ráfoghatják, hogy a városiak a Lázadókat segítették, és nem hagytak más választást a katonaságnak. Arról nem beszélve, hogy a lasatokat is simán kiirtották, és a jelek szerint senki nem tiltakozott a Szenátusban.

Ezt már levezettem. És igen, azért vették észre, mert ott van Lando farmja. Ezráék véletlen észrevették emiatt. Lando tuti észrevette emiatt. Valószínűleg Vizago is észrevette amiatt, hogy a kis csempésztanyája egy köpésre van onnan. Tessék, máris van egy halom szemtanúnk, akik pofázhatnak erről. Jut eszembe, Ezráék bizonyítottan szoktak is pofázni ilyenről. Ahogy írtam, nem a kisember, hanem a lázadók a gond. Mindez után nem gondolod, hogy merő véletlenségből még több tanú is lehet?

Ráfoghatják, persze, csak ki hiszi el, hogy fegyvertelen, éhező, harcképtelen civilek akkora veszélyt jelentettek a Birodalom képzett katonai csapataira és harci gépeikre, hogy az egyetlen alternatíva a lemészárlásuk volt. Ez most vagy azt jelentené, hogy hazudnak, vagy azt bizonyítanák, hogy a Birodalom hadsereg annyira béna, hogy még az éhezők is legyűrhetik őket. Ami igaz, de talán nem kéne reklámozni, pláne nem a lázadás hajnalán. Tudod, még felbátorodnának a népek.

 

Mert egy Galaxis-peremi bolygóról érkező szinte ellenőrizhetetlen pletykának biztos hasonló figyelmet szentelne a jól ismert tohonya, korrupt Szenátus, mint egy közismert Szenátor nyíltan elismert letartóztatásának! Arról nem beszélve, hogy mégis milyen bizonyítékot mutathatott volna fel Vader? A Szenátus jóváhagyása nélkül épült szuperfegyverről szállított Leia lopott adatokat, ezt csak nem vihette a Szenátus elé!

És? Tán nehéz bizonyítékot hamisítani? Épp amellett kardoskodsz, hogy egy oktalan tömegmészárlást is elrendezhetnének egy vállrándítással, egy szenátor hamis bizonyítékokkal történő letartóztatása mégis meghaladhatja a képességeiket. És mi van a jawákkal? Őket miért kellett a buckalakókra kenni? Ők még fele olyan súlycsoportban sincsenek, mint Tarkintown lakói.

 

Továbbá itt még nincs egy szervezett Lázadó Szövetség, ami zászlójára vehetné az ilyen ügyeket. Csak szétszórt ellenálló sejtek vannak, akikről az átlag ember annyit tud, amit a Birodalmi propagandából meghallgat: "terroristák, akik rombolnak és erőszakot szítanak".

Mármint azok az átlagemberek, akik végighallgatták Ezra beszédét, hallgatták a szülei beszédét, és akik felkeltek a mustafari incidens után? Igen, ezektől az emberektől valóban nem kell tartani, mert nyilván nem ők azok, akiktől Tarkin tart, hogy egységbe verődnek. És nyilván nem ők lesznek majd a Lázadók Szövetségének emberei. Ez már nem a Spark of the Rebellion. Nem mellesleg, épp a Fire Across the Galaxy és a The Siege of Lothal mutatta meg a Birodalomnak, hogy elkezdődött az egyesülés, kezdenek komolyan vehető katonai erőt képviselni. Ne a két végletet nézd, azt, ami most folyik a Rebelsben, az átmenetet. A The Siege of Lothalra már nem lehet rávetíteni azt, amivel a Spark of the Rebellionban megismerkedtünk. A lázadók már erősebbek, egységesebbek, a Birodalom kezéből, miközben egyre jobban szorítja össze az öklét, úgy csúszik ki az ujjai között a kontroll, és így tovább.

 

Ahsoka pedig mintha nem ismerte volna fel, ki lehet a Sith Lord - de vajon tényleg nem ismerte fel? Elég összezuhantnak tűnt, mintha sejtené, de nem tud beszélni róla, még nem. Alig várom már, hogy találkozzanak ők ketten, a kölcsönös reakciókra. Bár Vader részéről nagyjából olyan lenne ez a találkozó, mint később Ben Kenobival, tárgyilagos, szenvtelen. Ahsoka viszont más tészta lesz, ebben biztos vagyok. Nem fog szó nélkül elmenni amellett, hogy egykori mestere és barátja mivé vált.

Szerintem biztos felismerte, csak nem bírt vagy mert beszélni róla. Elég Sith-tel találkozott már ahhoz, hogy az önmagában ne viselje meg. De rádöbbenni arra, hogy a mestere és barátja, akivel együtt harcolt a Sith-ek ellen, nos, az inkább okoz olyat, amit láttunk. A találkozót viszont én is várom, de ahogy nézem Ahsokát, hát, elképzelni sem tudom, milyen lesz látni meghalni. Nem azt mondom, hogy Vader megöli, bár esélyes. Nem fogja futni hagyni most, hogy már tudna. Ez a Vader még nem. Ez a Vader szerintem rosszabb, mint a korábban ismert változatai. Ebben már nincs meg az ep3-as bűntudat és a későbbi állatiasság. Még nem olyan kimért, mint az ep4-ben - ahogy írtad, itt lendületesebb, fiatalosabb. Még nincs változás alatt, mint az ep5-ben, és nem olyan visszafogott, mint az ep6-ban. Ez itt most Darth Vader, a Sith Sötét Nagyura teljes, eleven valójában. Aki elfogadta, hogy Sith, valószínűleg önmagában elfogadta a sorsát, az érzelmi sebei beforrtak (majd jön Luke, hogy az elfogadást szétzilálja, a sebeket feltépje), ez az az ember, aki szeret Sith lenni. Aki azért csak megkapta, amire vágyott, ő a vezér, ő irányít, nem szólnak bele a dolgába. Szerintem most a legfélelmetesebb. Amikor kimondja, hogy „a tanítvány él”, az top5 Vader pillanat.

A Rebel Reconban viszont Filoni mondott valami érdekeset a Vader-Ahsoka találkozóról, ami majdnem ugyanaz volt, amit te is írtál: hogy azért lesz ez különleges, mert Ahsoka ismeri Vadert, tudja ki volt, mik a gyengéi. Viszont Vader részéről is érdekes lesz, hiszen most láthatjuk csak másodszorra, hogy ebben a formában régi ismerősbe botlik. Ben utálta, ez az ep4-ből is világosan kiderül, az ep2-3-ból meg tudjuk, miért. Ahsokával viszont szerencsétlen körülmények között, de barátságban váltak el. És soha egy pillanatra sem voltak rosszban (oké, hogy a Mortison harcoltak, de ott Ahsoka megszállott volt). Vadernek alapjáraton nincs oka gyűlölni, legalábbis nincs erre felhasználható múltbéli sérelme. Sőt, máig vallom, hogy Ahsoka volt az egyetlen olyan barátja Anakinnak, akire maximálisan támaszkodhatott, akit ha nem penderítenek ki a Rendből, Palpatine-nak nagyon nehéz dolga lett volna az átállításával.

Emiatt nem lehetne-e lehetőség, hogy már Ahsoka elindítja benne azt a folyamatot, amit Luke folytat és befejez. Hogy nem merül-e fel Vaderben, hogy újra tanítványául fogadja Ahsokát. Mert hát Vader számára tökéletes opció lenne. Ahsoka az egyik szerette (a gyerekeiről még nem tud), volt már a tanítványa, ismeri a képességeit. És tudja, hogy van is némi sötétség Ahsokában. Szóval, izgalmas lesz az Ahsoka-Vader szál.

Link to comment
Share on other sites

Szerintem Tua nem tért meg csak halálfélelemből pártolt el. Így számomra esetleg gyáva lehet. kb dezertőr..

Ne emiatt álljon át egy birodalmi, hanem meggyőződésének változásai miatt, mint pl.: Sabine.

Szóval a lényeg, hogy én nem sajnáltam.

Egyetértek, én is így látom Tua cselekedetét mint te, nem igazán sajnáltam, amúgysem volt egy szerethető karakter.

Link to comment
Share on other sites

Már sokan kifejtették előttem is, hogy mennyire jó volt a rész, igazából én csak egy érdekességre szeretném felhívni a figyelmeteket.

 

 

Én minden rész után végignézem a Rebels Reconokat. Ebben a "részben" arról volt szó, hogy ez még nem az a Lázadás, amit az Original Trilogy-ban láthatunk. Egyáltalán nem szerveződtek egy nagy csoporttá, több Lázadó sejt is van, mind-mind külön. Valljuk meg, erőforrásokban elég nagy hiányt szenvednek, még a parancsnoki hajót is mentették volna, ahogy lehet, pedig elég nagy pácban voltak. Na most, ha visszatérünk a Rebels Recon-ra, akkor az az érdekesség számomra, hogy 8:29-nél a háttér nagyon ismerős volt. Na de honnan? Gondolkodtam, és rájöttem, hogy az a The Force Unleashed nevű videojáték egyik concept art-ja. Lehet, hogy én tulajdonítok túl sokat ennek a kis pillanatnak, de lehet, hogy talán valamennyi átfedés lesz a két történet között, akár csak annyi, hogy pár karaktert áthoznak a játékból a sorozatba? Számomra mindenesetre érdekes volt.

Edited by KyloRen
Link to comment
Share on other sites

Lehet, hogy én tulajdonítok túl sokat ennek a kis pillanatnak, de lehet, hogy talán valamennyi átfedés lesz a két történet között, akár csak annyi, hogy pár karaktert áthoznak a játékból a sorozatba? Számomra mindenesetre érdekes volt.

Nem hiszem, hogy nagyon belenyúlnának. Legfeljebb Rahm Kota-t tudnám elképzelni, de ha őt bele akarták volna rakni, akkor már szerepelt volna a TCW-ban. Különben is problémás lenne most, hogy törölték az EU-t, mert nem hiszem hogy feleslegesen kutyulni akarnak, hisz egy-egy konkrét elem átvétele kínos kérdéseket vethet fel (pl. ha van Kota hol van Starkiller; él-e Shaak Ti stb.)

 

Amúgy a videó mindig be van rakva az első posztba.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text .   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored .   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information