Ugrás a kommentre

Darth Maul vs. Wilhuff Tarkin (KIEMELT TOP32 PÁRHARC)


Donát

Kiemelt 32 Párharc #7  

27 felhasználó szavazott

  1. 1. Ki jusson az SWSAGA Winter Madness TOP 16-ba?

    • Darth Maul
      12
    • Wilhuff Tarkin
      15

A szavazás lezárult


Ajánlott hozzászólás

Ez a párharc viszont annál nehezebb. Mault immár nemcsak az EpI, hanem a TCW és Rebels ténykedése alapján kell megítélni, ami szó se róla, mélyítette a karakterét. Tarkint viszont az RO és az újonnan felbukkanó könyvek mélyítették - szintén előnyére. Egyelőre fogalmam sincs, ki legyen.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Ez egy fogós kérdés. Tarkin nekem az Ep.4 alapján még nem volt akkora fazon, bár azért Vader "csicskítása" és az Alderaan szétlövetése nem voltak mindennapi húzások. A TCW és a Rebels már egy szinttel feljebb emelte, a RO pedig egy újabbat dobott rajta. Ráadásul ezek a 4-ben látott jeleneteit is extra értékkel ruházták fel.

 

Maul ezzel szemben az egyik kedvenc sithem volt anno az Ep.1 alapján, pedig nem sokáig húzta (tűnt így akkor). Valahogyan ez a szótlanság, a brutális külső, a duplapengés fénykard, az ellentmondást nem tűrő harci stílus, az egész lénye megfogott. Nekem ő volt az első sith, akit láttam, és ez a kinézet a sárga szemekkel iszonyatos kegyetlenséget és bestiális brutalitást sugárzott. Anakinnál láttuk milyen embernek, aztán bekerült egy dobozba. Palpi is sokáig vénemberként tetszelgett, Dookunak még csak vörös szeme sem volt. A mai napig azt mondom, hogy külsőre és a kisugárzását tekintve Maul volt leginkább, ami nálam megtestesíti a tökéletes sithet.

A TCW és a Rebels aztán új szintre emelte a karakterét. Kár lenne tagadom, hogy zseniális dolgokat húztak meg vele, és igazán kiemelkedő pillanatai voltak. Ugyanakkor nekem már önmagában ez a konspiráló és "beszédes" Maul furcsa volt. A karakterhez rendkívül sokat adott hozzá, és kb. agyatlan gyilkológépből egy intelligens sokoldalú figura lett, csak valahogy vesztett a korábban írt varázsából.

De ami kellemetlenebb, hogy a sok remek jelenet mellé jutott egy pár számomra a mai napig befogadhatatlan motívum is. Eleve a feltámasztásának a körülményeivel nem sikerült megbarátkoznom. Hiába eredményezett aztán sok jót, olcsó bazári húzás volt olcsó bazári kivitelezéssel. A póklábakon szaladgáló őrült Maul szerintem méltatlan, a Talzin-féle zöld szmötyis mágia meg nekem sose működött.

A Rebels-ben leginkább a végjátéka hagyott bennem hiányérzetet. Először csalódott voltam emiatt a szál miatt, most is úgy látom, hogy (pl. Ezra kihagyásával) sokkal jobban meg lehetett volna oldani egy ilyen ikonikus találkozást és egy ilyen szereplő halálát. Obi-Wan tekintetében viszont már jobbnak látom a helyzetet, az ő hozzáállása stílusos volt. Maulnál viszont egyszerűen nem értem azt a hirtelen motivációs váltást, ami bekövetkezett.

 

Szóval ezek alapján Maul nekem túlontúl ellentmondásos. Ha csak a pozitívumokat nézem, akkor erősebb, mint Tarkin, viszont hozzá képest túl sok a negatívum. Sajnos sok olyan jelenete van, amire azt mondom, hogy inkább ne is hozták vissza. A végén pedig már kifejezetten azt éreztem, hogy túlszerepeltetik. Tarkinnak viszont szinte minden később bekerült jelenete aranyat ér. Mindezek alapján összességében nálam ő a befutó.

Szerkesztve: - pb69
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Átrágtam és rádöbbentem, hogy naná Maul! Eleve az, hogy ilyen epikus, korszakokon átívelő karaktert csináltak belőle már megsüvegelendő. Plusz ehhez még vegyük hozzá miket ért el, miken ment keresztül és milyen életútja volt. Nem volt unalmas az biztos. Hihetetlen komplex karakteret sikerült csinálni egy badass nézésű "senkiből". Szerintem ez Filoniék mesterműve. Lehet, hogy Lucasnak ez egy hülye ötlete volt, de hogy a legjobbat hozták ki belőle az is biztos.

Szerkesztve: - Ody Mandrell
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Meghánytam-vetettem magamban a dolgot, és végül Tarkinra szavaztam. Mindkét karakternek voltak erős pillanatai, de ahogy Tarkin kisajátította magának a DS-t Krennictől, illetve ahogy felépítették a karakterét az elmúlt években megjelent könyvekben, végül felé billentette a döntést. Ja, és imádom Tarkinnak az akcentusát. 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Darth Maul... Ha még mindig élne, Tarkinra bökök, de így, hogy mostanra tényleg halott, így nyugodt szívvel szavazok Maulra. A feltámasztásának mikéntje nekem sem tetszik, és valóban előbb kellett volna halnia, de ezeken túl tudok lépni azért, ami lett belőle. Amin végigment. A karakternek az ep1-ben csak egy funkciója van: legyen, aki kardozzon a Jedikkel. Ebből lett egy figura, aki megszerezte magának Mandalore-t, aki azért csak megküzdött régi mesterével, aki Talzin fia, és aki végül félőrülten, öregemberként, az általa legjobban gyűlölt lény kezei között halt meg abban a reményben, hogy bosszút állnak érte. Sith volt a végletekig. Amikor először halljuk beszélni, akkor is a bosszúról szól, és az utolsó gondolatai is ekörül járnak.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

9 perccel korábban, Dzséjt írta:

Sith volt a végletekig

Erről eszembe jutott valami. Obi mondja Anakinnek a Mustafaron, hogy "only a Sith deals in absolutes". Erre kiváló példát szolgáltat Maul, aki előbb teljes szívéből le akarja csapni Kenobit, majd amikor vereséget szenved, a gyűlölet ellentétét prezentálja, és megérti, hogy a sorsa összeforrt Kenobival. Ez eddig le se esett. :o 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Bomarr, egyáltalán nem vagy egyedül. Soha nem tudtam megbarátkozni ezzel  a lépéssel (meg amúgy az egész Dathomir-vonallal sem), annak ellenére, hogy származtak ebből jó jelenetek is. Tarkinra szavazok én is.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Darth Maul szimpla "háttérelemből" a Star Wars egyik legjobb negatív karakterévé nőtte ki magát. Engem, akit az Ep1 tett rajongóvá, már annak idején megfogott a "kúlságával", ami főként a vérbeli Sith kisugárzásának, a rejtélyességének, félelmetességének és persze a dupla pengés fénykardjának köszönhető. A TCW-s visszahozása bár nehezen emészthető, mégis a karakter előnyére vált. Számomra az egész Talzin vonal nagyon érdekes volt, mivel szerintem az SW egyik alapja a mágia, varázslat, így nem éreztem "SW idegennek". Bár nem tudjuk, mi történt a Naboo és a Lotho Minor között, kis fantáziával kikövetkeztethető. Darth Maul az élő példa Palpatine Ep3-as szavaira: "Az Erő sötét oldala olyan képességek birtokába juttat, melyek egyesek szerint természetellenesek." A testvérével való egyesülés, majd korábbi mesterével való szembeszállás mind emlékezetes pillanatok. A Rebelsnek sikerült szépen elvarrnia Maul karakterét, aki egy vegytiszta gonoszból már-már sajnálható figurává lépett elő. 

 

Tény, hogy Tarkin is erős karakter, amihez az Ep4 mellett nagyban hozzájárultak a regények és sorozatok. Ennek ellenére, számomra Maul sokkal érdekesebb, egyedibb és jobb figura. :)   

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Csak a filmek alapján azt mondanám, hogy Tarkin, de szerencsére a kánon azért ennél jóval több.

Először nagyon ellene voltam a Maul él dolognak, de a legjobb TCW és Rebels epizódok köthetőek hozzá, illetve a kedvenc fénykard párbajok is. 

Szóval a szavazatomat Maul kapja. :D 

 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Én kapásból a kormányzóra tettem. Amúgy Maul is szépen menetel előre. Nem zárom ki annak a lehetőségét hogy előbb-utóbb egy ideig egálban lesznek.

Szerkesztve: - Rog
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

2 órával ezelőtt, Ody Mandrell írta:

Tarkin jó, de kissé túlértékelt karakter. Bár a könyvet nem olvastam róla, semmi olyat nem tett ami kiemelné az elvakult birodalmi tisztek sorából. 

Kezdem megutálni ezt a "túlértékelt" szót. Ha valakinek valami nem tetszik, lassan már csak ezzel magyarázzák. Túlértékelt. Mostantól én bojkottálom. :)

Miért baj, hogy semmi olyat nem tett, ami kiemelné az elvakult(???) birodalmiak sorából? (Mint ahogy Maul sem lép ki a Sith-ek sorából.) Elvégre negatív, birodalmi karakter, hülyén festene, ha ezután az alderaani túlélők alapítványának gyűjtene pénzt. Bár én marhára nem jelenteném ki azt sem, hogy elvakult, mert szerintem nem az. Hux elvakult a látottak alapján, Tarkin egyszerűen csak egy hideg, módszeres ember. Ugyanúgy szolgálta a Köztársaságot, ahogy a Birodalmat, és egyszer sem éltette az eszmét, annak ellenére, hogy nyilván hitt a Birodalomban - de a hit nem egyenlő az elvakultsággal.

Sőt tovább megyek, azt sem igazán értem, milyen elvakult birodalmi tisztek soráról beszélsz, mert azért az a sor nem túl hosszú. Legjobb esetben is csak Mottit dobnám be ebbe a kategóriába a filmekből. A Rebelst hozzávéve Pryce határeset, de még szerintem ő sem billen át az elvakultság oldalára. Nem éltetik a rendszert, nem indulatból cselekszenek, a legtöbb birodalmi tiszt csak parancsot hajt végre. Magyarán: élnek egy rendszerben. Piett, Ozzell, Krennic, Thrawn, Tagge, Sloan vagy Tarkin, egyik sem elvakult. Legrosszabb esetben is csak hisznek a rendszerben.

Szerkesztve: - Dzséjt
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Úgy érzem, legszívesebben mindkettejükre tennék egy voksot. Mindketten egyetlen film szereplői voltak sokáig, viszont irtózatosan jól kivitelezett karakterbővítés történt mindkettő esetében. Objektív tekintetben egálban vannak, a mintaszerű Sith a mintaszerű birodalmi ellen. Itt muszáj arra hagyatkoznom, hogy Maul volt az egyik tényező, aki a prequel-kor gyermekeként megfogott, amikor a TPM-et először láttam, és kíváncsivá tett a SW maradékára. A Sith lovag kifejezést is vele asszociálom, mert gyerekként akkor hallottam először, amikor Qui-Gon mondta a filmben. Emiatt rá voksolok.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

3 órával ezelőtt, Dzséjt írta:

Kezdem megutálni ezt a "túlértékelt" szót. Ha valakinek valami nem tetszik, lassan már csak ezzel magyarázzák. Túlértékelt. Mostantól én bojkottálom. :)

:D

3 órával ezelőtt, Dzséjt írta:

Miért baj, hogy semmi olyat nem tett, ami kiemelné az elvakult(???) birodalmiak sorából? (Mint ahogy Maul sem lép ki a Sith-ek sorából.) Elvégre negatív, birodalmi karakter, hülyén festene, ha ezután az alderaani túlélők alapítványának gyűjtene pénzt.

Nem arra gondoltam, hogy az Alderaani túlélőknek gyűjtsön pénzt, hanem hogy legyen valami ami megkülönbözteti az átlag Birodalmi tiszttől. Ok, ő még genyább, még törtetőbb, stb. Nálam Thrawn az a személy aki különleges karakter státuszban van, olyan, akiben több van az átlagos, Tarkin által is képviselt Birodalmi vonalnál.

3 órával ezelőtt, Dzséjt írta:

Bár én marhára nem jelenteném ki azt sem, hogy elvakult, mert szerintem nem az. Hux elvakult a látottak alapján, Tarkin egyszerűen csak egy hideg, módszeres ember. Ugyanúgy szolgálta a Köztársaságot, ahogy a Birodalmat, és egyszer sem éltette az eszmét, annak ellenére, hogy nyilván hitt a Birodalomban - de a hit nem egyenlő az elvakultsággal.

Talán úgy pontosabb,  hogy vakon hitt Palpatine-ban. Mindent ennek a szolgálatnak rendelt alá, ráadásul kérdés nélkül. Nyilván ő maga is osztotta mindazon diktatórikus nézeteket amiket a főnöke, és ezek olyan dolgok a számára amik kőbevésettek. Tarkin egy gonosz ember, rideg és számító.

3 órával ezelőtt, Dzséjt írta:

Sőt tovább megyek, azt sem igazán értem, milyen elvakult birodalmi tisztek soráról beszélsz, mert azért az a sor nem túl hosszú. Legjobb esetben is csak Mottit dobnám be ebbe a kategóriába a filmekből. A Rebelst hozzávéve Pryce határeset, de még szerintem ő sem billen át az elvakultság oldalára. Nem éltetik a rendszert, nem indulatból cselekszenek, a legtöbb birodalmi tiszt csak parancsot hajt végre. Magyarán: élnek egy rendszerben. Piett, Ozzell, Krennic, Thrawn, Tagge, Sloan vagy Tarkin, egyik sem elvakult. Legrosszabb esetben is csak hisznek a rendszerben.

Ezt én nem így látom. Szerintem ha így lenne akkor ez a Birodalmi rendszer elég ingatag lenne. Kallus. Ő teljesített csak parancsot. De neki idővel kérdései is lettek...láttuk hova jutott. A többi tisztet nem nem akarom birkának nevezni, márpedig ha úgy van amit mondtál, akkor azok. Bár a birkák nem szoktam olyan magas pozícióba jutni mint az említett személyek. Ezek a birodalmiak nem csak parancsot teljesítettek, hanem örömmel tették azt.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

7 perccel korábban, Ody Mandrell írta:

Szerintem ha így lenne akkor ez a Birodalmi rendszer elég ingatag lenne.

Alig húsz év alatt összeomlott az egész, és ehhez csak egy maroknyi lázadó kellett. Nekem ez abszolút kimeríti az ingatag fogalmát. :) 

Az meg azért elég meredek kijelentés, hogy azért, mert csak parancsot teljesít, már birka. Akkor a világ összes katonája csak egy bégető birka. A hadseregekben általában nincs kérdezősködés, végrehajtod a parancsot vagy jó esetben leszerelnek, rosszabb esetben egy életre börtönbe kerülsz, még rosszabban a falhoz állítanak. Azt meg azért látjuk, hogy egyesek hogyan jutnak pozícióba: Piett kapitányból lett flottaparancsnok. Törtető volt? Nem tűnt annak. Jól végezte a dolgát? Igen. Érdemei elismerése miatt lett magas rangú tiszt? Nem! Benyalta magát, azért lett flottaparancsnok? Még inkább nem. Azért lett az, mert az elődjét kinyiffantotta Vader.

És ez nem az első eset. Azok az emberek, akik ott vannak a Halálcsillagon, többségében azért kerültek oda a vezérkarba, mert Tarkin és Vader kicsit átrendezte a sorokat, és pár fej ezalatt lehullott. És nyilván, mivel azok ott javarészt meghaltak, az utánuk következőket is inkább odasodorta a sors. Persze nyilván páran ezt is ki tudták használni, mert azért vannak ügyes emberek a Birodalomban.

Mert nyilván vannak, akik vakon hisznek a Birodalomban, és olyanok is, akik mindenkin átgázolva jutottak előre (Tarkin és Krennic ilyenek), de nem mind ilyen. És nem lesz mind birka attól, hogy kérdés nélkül hajt végre parancsokat. A legtöbb csak szimplán jó katona. Az más kérdés, hogy a rendszer, amit szolgálnak, nem az. De régen rossz, ha egy katona büntetlenül megkérdőjelezheti a kormányát és kedve szerint döntheti el, milyen parancsokat hajt végre.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

A magas pozícióban lévő emberek biztos nem csak véletlen kerültek oda, mert nem volt más a közelben. De ha még így is van (lásd. Piett), akkor is a közelbe kellett kerülni. Tudtam, hogy ezt a katonai szabályozást hozod fel, ami igaz is, viszont tudtommal ezeknek a tiszteknek senki nem tartott fegyvert a fejükhöz, hogy na már most azonnal szereljenek fel a Birodalom hadseregbe, és ott magas rangig vigyék.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Én sem látom Tarkint elvakultnak. Ő egy hideg, számító törtető, aki a saját karrierével foglalatoskodik és a rendet preferálja a káosz helyett. Bárkit és bármit hajlandó lenne beáldozni azért, hogy ő maga előrébb jusson. Számára a lázadás vagy egy útban lévő emberi lény csak egy megoldatlan probléma, amit egy lövéssel elintéz. Többnyire érzelemmentes, könyörtelen stratéga, akinek nem számít más, csak az eredmények. Én így látom Tarkint az eddig olvasott könyvek és a mozgóképes anyagok alapján. Néha megmutatkozik, hogy neki is vannak érzelmei (pl. arrogancia, vagy düh, amikor Leia felbosszantja), de általában képes ezektől elvonatkoztatni. Hux elvakult. Tarkin nem.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

22 perccel korábban, Ody Mandrell írta:

viszont tudtommal ezeknek a tiszteknek senki nem tartott fegyvert a fejükhöz, hogy na már most azonnal szereljenek fel a Birodalom hadseregbe, és ott magas rangig vigyék.

Nem, mert a legtöbbjük már eleve magas rangot töltött be a Köztársasági Nagy Hadseregben (Tarkin, Nils Tenant, Krennic, Yularen, Needa - mind szolgáltak már a klón háborúkban, és magas rangban), és ugye abból lett a Birodalmi Hadsereg, így szimplán csak tovább szolgáltak abban a szervezetben, amiben korábban. Persze itt sem mindenki tartotta meg a pozícióját és/vagy a rangját, voltak, akik leszereltek vagy éppen átálltak. Rieekan tábornok is köztársasági katonatiszt volt, de a Birodalmat otthagyta. Dodonna szintén köztársasági katona volt, sőt ő még a Birodalmi Haditengerészetben is szolgált (ő volt a kapitánya az egyik első Imperial-osztályú csillagrombolónak), mielőtt a Lázadók oldalára állt.

 

16 perccel korábban, Donát írta:

Néha megmutatkozik, hogy neki is vannak érzelmei (pl. arrogancia, vagy düh, amikor Leia felbosszantja), de általában képes ezektől elvonatkoztatni.

Nekem nagyon tetszett, amikor az Elveszett csillagokban találkozik Tarkin a még gyerek Thane Kyrell-lel és Ciena Ree-vel, majd azt is engedi nekik, hogy megnézzék belülről a Lambda komp pilótafülkéjét. Aztán majdnem húsz évvel később Tarkin simán felismeri Cienát, pedig egyszer sem találkoztak azalatt az idő alatt. Szerintem Tarkin egyik legemberibb pillanati ezek.

Szerkesztve: - Dzséjt
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

  • Donát megszűntette a topik kiemelését

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Írj hozzászólást most, és regisztrálj később. Amennyiben már regisztráltál, lépj be a fórumra és szólj hozzá a témához.

Vendég
Új hozzászólás

×   Beillesztett szöveg.   Illessze be egyszerű szövegként

  Only 75 emoji are allowed.

×   A linked automatikusan beágyazódott.   Linkként jelenjen meg

×   Az előző tartalom visszaállítása.   Korábbi szöveg törlése

×   Nem illeszthetsz be képet közvetlenül. Töltsd fel vagy illeszd be URL-ből.

  • Jelenlévő felhasználók:   0 felhasználó

    • Egy regisztrált felhasználó sincs ebben a topikban.
×
×
  • Új tartalom hozzáadása az alábbi témákban...

Fontos információ
A webhely használatával elfogadod és egyetértesz a fórumszabályzattal.