Ugrás a kommentre

1x06 - Resolve


Ody Mandrell

Ajánlott hozzászólás

6. rész - Resolve / Elhatározás

 

epguidetj106.jpg

 

Írta: Dave Filoni

Rendezte: Saul Ruiz

 

Helyszín: Naboo

 

Szereplők:

Ahsoka Tano - Ahsley Eckstein

Bail Prestor Organa - Phil LaMarr

Inkvizítor - Clancy Brown

Rex

Mon Mothma

Padmé Amidala

 

Történet

 

Érdekességek

 

 

 

Pár kitétel.

 

1. Amennyire az lehetséges próbálj meg az adott rész keretei között maradni.

2. A történet elemeit ne rakd spoiler gomb mögé. Itt az epizód konkrét történéseit tárgyaljuk ki.

3. Csak akkor szólj hozzá a témához, ha már láttad az aktuális részt.

4. Tartsd be a fórumszabályzatban leírtakat. 

Szerkesztve: - Ody Mandrell
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Nos az utolsó rész ebben a felvonásban! Avagy a kimaradt jelenetek folytatódnak.

Padmé temetésére eljött Ahoska és nem mással, mint Rex-szel, a TCW 7 végének finléja után. Megható. Egyszerűen az. Megérinti az embert a Sithek bosszúja vége miatt is ez a tény és megéritnti a TCW vége miatt is. Bail kiszúrja a tömegben. Röviden találkoznak és megalapozzák, hogy még összefussanak "Lázadók"-ként.

Aztán jön Ahsoka "mini Kenobi" sorozata. Próbál elvonultan szérény életet kezdeni. Aztán nem tudja magát meghazudtolni. Köszi GI, kisegítettél.

Míg valaki "csak" hálás, mást egyéb kötelességtudat hajt.

A birodalom sem hazudtolja meg magát. A kis falunak annyi bemelegítésként. Elküldték a legcoolabb inkvizítort, aki a valaha a képernyőn volt. Clancy Brown hangjával, maszkkal, birodalmi logós palásttal..

Aztán megkapjuk a Ben Kenobi vs. Maul, Ahsokás változatát, ami megint annyira tetszett nekem mint az! Remek volt! Így kell ezt! Hisz Ahsoka már nem akárki. A legnagyobb jedik egyike. PONT.

Esetleg az olvasók írják meg nekem sérült-e és mennyiben az Ahsoka regény. Köszi előre is.

Szerkesztve: - csoli1138
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

  • Dzséjt megváltoztatta a címet erre: 1x06 - Resolve

De nagyon adja így! Tetszik, hogy az inkvizítorokkal sosem estek túlzásba, hogy szedett vedett brigád, megtört áttérített, vagy félbehagyott képzésű erőhasználók közössége. Nagy arcosok, de nem nagy harcosok! ;)

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Remek kis rész volt. Hát tényleg nem az Ahsoka vs. Inkvi akciójelenetre fűzték fel az epizód legjelentősebb részét. :D De határozottan tetszett így. Ahogy Bail Organa "klónokhoz" intézett beszéde is. Össze is néztek a végén, hogy ez meg mi volt. Jó ötlet volt szerintem Ahsoka Padmé temetésén szerepeltetése. Padmé a barátja volt, így érthető, hogy kockáztatott a temetésért. Jó volt látni Mothmát és Bailt is természetesen.

 

A végén pedig jól átkötötték a Rebelsre is a történéseket, hiszen később Ahsoka és Bail együtt dolgoznak majd. Az érdekes, hogy az Inkvi amúgy felismerte Ahsokát valamiről, dehát sokra nem ment a plusz tudással. A lány kard nélkül is simán leiskolázta. A Birodalom most is kimutatta a foga fehérjét, a sok Palpatine hívő közül pedig az egyik ma is koppant egy jó nagyot. Felégették a falut a semmiért. Brutál. 

 

Összességében nem ez volt a legerősebb epizód, de remek lezárást kaptunk és nagyon hálás vagyok ezért a 6 részért, hiszen kiváló minőséget hozott a sorozat. A csúcs nálam egyértelműen a 3-4. rész. A 3. a morális vonatkozások tekintetében a 4. pedig egy olyan mini csavart hoz be az eddig ismert főbb eseményekbe, amire abszolút nem számítottam. Szép munka! :clap:  

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Hát, ha eddig még nem volt nyilvánvaló, most már a hülye is rájöhet, az Ahsoka könyv immár egyáltalán nem kánon. Filoni teljesen kisajátította Ahsoka sztoriját, amiben talán az is szerepet játszik, hogy amikor a könyvet írták, még nem tudta, hogy ezekre lesz lehetősége, éés akkor elengedte. De őszintén szólva, azért a könyvért én még mindig nem bánkódom, és nem csak azért, mert nem egy nagy eresztés, hanem azért sem, mert azért Filoniban is volt annyi (akárcsak a TBB esetében), hogy próbált kulcsmomentumokat és szereplőket megtartani. Itt a bála ledőlése, aminek következményében Ahsokának használnia kellett az Erőt, az Ashla álnév használata, Bail bevonása a sztoriba, az inkvizítor feltűnése (az ő két kristálya fogja Ahsoka fehér kardjának alapjait szolgálni), stb.

 

Nagyon jó volt Bailt, Mothmát és Ahsokát is odatenni a temetésre. Előbbi kettőnél eszembe ötlött, hogy Lucasnak ez miért nem jutott eszébe? Pláne, hogy Bail vitte el Amidala holttestét. És a két szenátor jelenléte különösen erős az Obi-Wan Kenobi és az Andor árnyékában. Ezért jó, hogy ezeket a szereplőket felemelték. És itt a TCW is jól közbeékelődik, mint emlék, hiszen Amidala, Bail és Mothma barátsága ezen sorozat részében volt látható.

 

Apropó, Bail, az Obi-Wan Kenobiban furcsáltam, hogy Bail nem említi meg Vader nevét Bennek a tatooine-i beszélgetésük során. Sőt úgy beszél Anakinról, mintha halotnak vélné. Már akkor felmerült bennem, hogy Obi-Wan és Yoda sosem árulták el Bailnek, hogy Darth Vader az Anakin Skywalker, és ezt ez a rész is alátámasztja. Itt is úgy beszél Anakinról a szenátor, mint aki halott. És, ha tudná, hogy Anakin és Vader ugyanaz, akkor azt szerintem elmondta volna Ahsokának, de a nő több mint egy évtizeden át nem tudja ezt, csak a Rebels második évadában döbben rá az igazságra.

Szóval szerintem Ben ezt csak az OWK eseményei után mondta el Bailnek (és talán Owenéknek), miután rájött, hogy Vader nem halt meg a Mustafaron, hanem él és virul (és ezután készült az a felvétel, ami 40+ évvel később Leia politikai karrierjének végét hozza el).

 

Ami még erős volt (az egész sorozatban) az a képi világ. Itt a lángoló falú hatalmas volt, ez az inkvizítor, aki a könyvben egy megjegyezhetetlen senki volt, hátborzongató, szörnyszerű karakterré lett. Szerintem ez a legfélelmetesebb inkvizítor, akit eddig láttunk. A ruházata, a hangja, még a járása is szörnyszerű. Mondjuk a félelmetes külső mögött nem volt sok, Ahsoka gyorsan legyakta, de hát Darth Vader Anakin tanítványától ez a minimum.

  • Nagyon tetszik 1
  • Szomorú 1
  • Tetszik 2
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Ez elég badass rész volt. :cool: Ahsoka sorsa olyan, mint a többi hősé, akik megpróbálnak békés és nyugodt életet élni. Mindig utoléri őket a sorsuk, előle nem menekülhetnek. Ezt Ahsoka is belátta a rész végén. Ahogy kinyírta az Inkvizítort, az fergeteges volt. Nem sokat sz*rozott vele. :D 

 

Padmé temetése még így, ennyi év után és animációban is nagyon szomorú. Az viszont új elem, hogy birodalmai klónok is jelen voltak az eseményen, és felügyelték azt. A bolygó pedig még mindig a kedvenc SW helyszíneim egyike. Fantasztikus hangulata van.

Szerkesztve: - Ody Mandrell
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

2022. 10. 27. - 15:56, Ody Mandrell írta:

Padmé temetése még így, ennyi év után és animációban is nagyon szomorú. Az viszont új elem, hogy birodalmai klónok is jelen voltak az eseményen, és felügyelték azt. A bolygó pedig még mindig a kedvenc SW helyszíneim egyike. Fantasztikus hangulata van.

 

Az milyen durva már hogy "5 perccel" a Birodalom kikiáltása után Naboon már klónok vannak és megszablyák egy szenátornak hova mehet egy temetésen és hova nem.

 

A 6 részt tekinthetjük egyfajta útnak is. Ashoka csecsemőként indul és érett Jedi lesz belőle.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

20 perccel korábban, Frenkie írta:

Az milyen durva már hogy "5 perccel" a Birodalom kikiáltása után Naboon már klónok vannak és megszablyák egy szenátornak hova mehet egy temetésen és hova nem.

Van egy olyan érzésem, hogy Panaka is megkapta már a moff címet és a kormányzói tisztséget. Apailana királynő és Sio Bible is már csak névleges vezetői a bolygónak. Panaka orra meg kicsit barnább lehet, mint általában, mert gyanítom, a temetést a Coruscanton töltötte.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Szerintem az sem kizárt (sőt majdnem teljesen biztos), hogy eleve volt ott egy helyőrségük. Egyrészt, a Köztársaság bolygója a Peremvidék határán, vagyis nagyon közel a frontvonalhoz, emiatt azért illik védeni háborúban. Másrészt, két kereskedlemi hiperűr útvonal mellett van, ezért is ezt a bolygót vette blokád alá a Kereskedelmi Szövetség 13 évvel korábban. Harmadrészt Palpatine főkancellár szülővilága, így célpontja is lehet a Konföderációnak (ahogy egy biológiai támadás keretében ezt meg is próbálták az 1x17-18 Blue Shadow Virus-Mystery of a Thousand Moons epizódduóban). Ha szétbombázhatnák a Köztársaságot vezető férfi otthonát, az elég jó morális győzelem is lenne. Szóval szerintem mindezen okból eleve állomásoztak klón egységek a Naboo bolygón.

Mindezek mellett azt is figyelembe kell vennünk, hogy Amidala szenátor temetése több köztársasági birodalmi méltóságot is odavonzott, ahogy az ebből a részből kiderült. Ki tudja, még kik voltak jelen a tömegben Bail Organán és Mon Mothmán kívül. Hiszen Amidala köztiszteletben álló, népszerű ember volt, sok politikai baráttal. A háború pedig még csak pár napja ért véget, felforgató alakokból és olyan emberekből, akik hasznot akarnának húzni egy ilyen esemény megtámadásából, még sok lehet (Saw Gerrera, hogy mást ne mondja, simán felrobbantana pár bombát a tömegben, ha ezzel megölhet pár birodalmi tisztségviselőt). Szóval már csak ezért is ildomos lehet védekezni. És itt bizony shock trooperek jelentek meg, akiket coruscanti őrségnek is neveznek, mivel ők látják el a fontos coruscanti épületek és az ott dolgozók, így a Szenátus és a szenátorok védelmét is a bolygón és azon kívül is.

Szóval igen valószínű, hogy ezek a klón katonák az eseményen részt vevő birodalmi tisztségviselők védelme okán voltak jelen, pontosan úgy, mint a 4x18 Crisis on Naboo című TCW epizódban, ahol szintén sok köztársasági tisztviselő, köztük Palpatine is a Naboo-n volt, és szintén a shock trooperek látták el a helyszín biztosítását és a vendégek védelmét. De ugyanígy shock trooperek védték Rush Clovist és Amidalát, amikor a Scipióra látogattak (6x07 Crisis at the Heart) és Yodát, amikor a Rogusára látogatott, hogy tárgyaljon a toydariai Katuunko királlyal (1x01 Ambush). És ugyanígy shock trooperek kísérték el Binks képviselőt és Kharrus szenátort a Florumra, hogy tárgyaljanak Dooku kiadatásáról (1x12 The Gungan General).

Aztán a shock trooperek hazamehettek az esemény után. De, ha volt emellett még egy katonai helyőrség is a bolygón, akkor az nyilván maradt, majd a klónokat idővel leváltották a rohamosztagosok. Mivel a bolygó az első bekezdésben ecsetelt okok miatt később is fontos maradt (sőt, ahogy Palpatine császár népszerűsége csökkent, úgy lett egyre csábítóbb célpont a lázadó sejtek szemében, és mint tudjuk, Panaka kormányzót Shaw partizánjainak egy merényletben sikerült is megölnie), szinte biztos, hogy a Birodalom nagyobb erőt állomásoztatott itt. Ezt alátámasztani látszik a Battlefront 2 is, ahol az új Köztársaságnak elég komoly erőket kellett bevetnie ahhoz, hogy legyőzze a Naboo-n lévő birodalmi katonákat. Akik valószínűleg eleve ott állomásoztak, nem a Cinder-hamdűvelet okán landoltak a bolygón, amit éppen igyekeztek eme hadművelet értelmében lakhatatlanná tenni.

Szerkesztve: - Dzséjt
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Úgy érzem, ez a történet még elbírt volna egy 10-15 percet. A második fele így kicsit kapkodósra sikerült. A Hatodik Fivér tényleg brutálisan nézett ki. Ahogy @Dzséjt is írta, a könyvben hihetetlenül jellegtelen volt, itt meg az egyik legkirályabb maszkot kapta. Kár hogy több játékidő nem jutott neki. Persze az inkvizitoroknál a külcsín mindig is többet számított, mint a valódi tudás.

 

Nyilván 2015/2016 tájékán nagyon távolinak tűnt, hogy a közeljövőben visszatérünk a Klónháború illetve az azt követő évek korszakába. Így anno Filoni némileg beletörődve adhatott át infókat Johnstonnak Ahsoka Ep3 utáni életét illetően, aki ebből írt egy közepesen gyenge regényt. Én védhető álláspontnak érzem, hogy Filoni "saját" karaktereihez ragaszkodik (néha túlzottan is), így amikor lehetősége van rá, szabad kezet biztosít magának. Láthattuk, hogy Dooku esetében abszolút figyelembe vette a meglévő kánon műveket. Ahsoka és Kanan más tészta. Utóbbi annyira nem sült el jól (a képregényes verziót a 66-os parancsot illetően én jobbnak tartom), de Ahsokánál ez működött.

 

Nagyon király ötlet volt, hogy Ahsoka, Bail és Mothma is részt vett Padmé temetésén. Nem is értem, hogy utóbbi kettőnél ez hogy nem merült fel korábban. Bail beszéde az erkélyen nagyon szimpatikus volt. 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Vegyes érzéseim vannak a részről. Ha nem olvastam volna az Ahsoka regényt, semmi gondom nem lenne. Hiszen az alapkoncepció érdekes: megismerhetjük, mit csinált Ahsoka a Köztársaság bukása, és a Birodalom megszületése mentén lezajlott tragédiák után. Mi vette rá őt arra, hogy sorsát/vagy az Erő akaratát beteljesítve visszatérjen a harcba, és hogy vette fel a kapcsolatot Bail Organával - reflektálva a Rebels-beli Fulcrum alteregórjára. De mivel nem ez a helyzet (azaz, olvastam a regényt), nem tudok elvonatkoztatni attól a ténytől, hogy vagy teljesen átírták a már létező történetet egy nagyon azonos váz mentén, vagy kaptunk egy az elmesélthez képest baromi hasonló sztorit. Én szeretnék ez utóbbiban hinni, hogy képes legyek pozitívabban tekinteni az epizódra. 
 
Tehát, félve ültem le elé a korábbi kánon ignorálások miatt, és mint kiderült, nem alaptalanul. Nem mennék bele jobban ismét, de továbbra sem tudok azonosulni Filoni azon hozzáállásával, hogy a saját karaktereivel akár a Kánon kárára tesz azt, amit akar. Az Ahsoka regény TCW-visszatekintős jelenetei, és a sorozat idevágó epizódjai (ahol sor kerül a Maul elfogására a Mandalore-on) közti eltérés még magyarázható volt azzal, hogy a könyv egy visszatekintést mutat be a háború idejéből, ezért nem olyan pontos. A későbbi eseményekre viszont ez már nem igaz. 

 

Vonatkoztassunk el attól, hogy ki szerint mennyire jó könyv, ettől függetlenül már elmesélt egy történetet jobban és értelemszerűen tartalmasabban, mint az 15 percben lehetséges. Megértem, ha Filoni azok kedvére akart tenni, akik nem szeretnek olvasni, és számukra is összekötni a TCW és Rebels közti Ahsokát, de megtehette volna ezt egy új történet keretében is, vagy a regény hű adaptálásával. Mert a jelenlegi verzió se ez, se az. Szerencsére, se Kaeden, se Miara, se a Hatodik Fivér neve, de még a Raada sem hangzottak el, így lehet kapaszkodni a reménybe, hogy nem írták felül a könyvet. Ebben egyedül az Organához való csatlakozás körülményei rondítanak bele kissé. 

 

Megpróbálva elvonatkoztatni a regénytől, amik tetszettek: Ahsoka is részt vett Padmé temetésén, majd Bail már-már nyíltan felkérte, hogy csatlakozzon a későbbi Lázadáshoz. Jó volt a burkolt szöveg, amit a férfi valójában a lányhoz intézett, de úgy tett, mintha a klónoknak mondta volna. A farmerbolygó nagyon hasonlít az általam elképzelt Raadára. Az Inkvizítor kellően fenyegető volt, a lángok közt való leszámolás baromi hangulatos lett. Szerintem az Obi-Wan vs. Maul tatooine-i párbajához hasonló, szamurájos villámösszecsapást akartak összehozni, ezért halt meg olyan korán az Inkvizítor. Plusz, Ahsoka fénykard nélkül eleve szegényes párbajra lett volna képes.

 

Voltak jó pillanatai, de jobban örültem volna, ha egy a regénytől jobban eltérő történetet kapunk, főleg miután továbbra is rengeteg a vakfolt Ahsoka életútjában, főleg az Ep3 és 4 közti birodalmi érában.     

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

2 órával ezelőtt, Darth Sky írta:

Szerencsére, se Kaeden, se Miara, se a Hatodik Fivér neve, de még a Raada sem hangzottak el, így lehet kapaszkodni a reménybe, hogy nem írták felül a könyvet. Ebben egyedül az Organához való csatlakozás körülményei rondítanak bele kissé. 

Mármint ezt hogy érted? Hogy ez is megtörtént, meg amit a regény mesél az is? Mert annál izzadtságszagúbb magyarázatot nehezen tudnék elképzelni.

 

A könyvet nyilvánvalóan felülírták. Érdemes szoktatni magunkat a gondolathoz. Már akinek kell szoktatás.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

12 perccel korábban, Nute Gunray írta:

A Wookieepedia pl. különveszi a két történést. A sorozatban nem hangzik el senkinek a neve, még a bolygó és az inkvizitor neve sem.

Ahogy olvastam, túl sok a közös elem ahhoz, hogy ez egy másik bolygó legyen és egy párhuzamos történet.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

46 perccel korábban, Nute Gunray írta:

A Wookieepedia pl. különveszi a két történést. A sorozatban nem hangzik el senkinek a neve, még a bolygó és az inkvizitor neve sem.

Azért a Wookiee-t nem venném itt alapnak, mert sok dologról ott kényelmesen megfeledkeznek. Például arról, hogy nem csak a Jedi lovagok mellett tanuló padawanoknak van fonatuk, hanem a younglingseknek is. Így például Calebnél ez a sorozatban egyáltalán nem hiba és  nem jelzi, hogy Billaba tanítványa lenne (meg azóta kiderült, hogy ábrázolták így Calebet már korábban is). De Filoni elég egyértelműen állást foglalt ebben:

“It’s based on the same outline I gave publishing for the novel. It was always the same story" - mondta a Nerdistnek.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

13 órával ezelőtt, Donát írta:

Mármint ezt hogy érted? Hogy ez is megtörtént, meg amit a regény mesél az is? Mert annál izzadtságszagúbb magyarázatot nehezen tudnék elképzelni.

 

A könyvet nyilvánvalóan felülírták. Érdemes szoktatni magunkat a gondolathoz. Már akinek kell szoktatás.

Igen, arra gondoltam, hogy mindkettő megtörtént. Szívesebben elfogadok egy izzadtságszagú magyarázatot, mint azt, hogy egy komplett Kánon mű ment a kukába a semmiért...

Azért a sok egyezés mellett vannak eltérések is, így Filoni nyilatkozhat, de szerintem nem olyan nyilvánvaló az pusztán eből a részből, hogy felülírták a könyvet. Akkor miért nem nevesítették pl. a testvéreket, a bolygót, az Inkvizítort? Ahsoka miért nem szerezte meg a későbbi fehér fénykardjaiban lévő kristályokat az Inkvizítortól, ami elég kardinális eleme lett volna a történetnek? Ezért írtam fentebb azt, hogy nem egyértelmű ennek a történetnek a státusza. 

 

A TCW utolsó részeinél számomra azért volt bocsánatosabb ez a felülírós dolog, mert egyértelműen jobb történetet és megvalósítást kaptunk, illetve kimagyarázható volt a visszaemlékezés természete miatt. Itt viszont, mi értelme volt olyan változtatásokat eszközölni, amik semmi pluszt nem adnak (max annyit, hogy az Inkvizítor menőbben nézett ki), ellenben bontják az egységesnek meghirdetett Kánon szerkezetét? Ezért nem tetszettek a The Bad Batch elején se az olyan értelmetlen változtatások, mint az eltérő napszak, a klónok páncélja, vagy épp Billaba fénykardja.  

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Múltkor valamelyik topikba Dzséjt hozta fel, ami nekem nagyon tetszett, hogy az Andor is retconolt a Fest-Kenari születési hely témában de ott volt in-universe magyarázat.

Szerintem ez lenne a legjobb megoldás, minden retconnál. Így utólag azt kell mondjam, hogy rossz ötlet volt anno kiadni az Ahsoka könyvet és a Kanan képregényt is.

Persze ez csak akkor igaz, ha Filoni nem tudta előre hogy ezeket a projekteket elfogja tudni majd valaha készíteni. És mivel gondolom mindegyikre csak scripteket adott át, így az írók a scriptek vázán haladva írták meg a maguk elképzelését. Ami így ezek szerint nem egyezik 100%ban Filoni koncepcióival. Igazából valóban zavaró lehet a retcon, én is jobban örülnék egy 100%ban egyező Kánonnal ha lehetne választani, de nem lehet. De reméljük, hogy a jövőben egyre kevesebb lesz az ilyen, azt ne feledjük, hogy ezek a művek a Kánon legelején jöttek ki, amikor még nem volt tiszta, hogy folytatják-e majd a TCW-t meg ilyenek. Gondolom ezért adták ki az Ahsoka előzmény sztorit meg Kananét, mert akkor még nem volt biztos, hogy ezek a projektek megvalósulnak. És ez így jött ki. Meg amúgy is, találunk ezeken kívül is ellentmondásokat a kánonon belül. Persze azokat próbáljuk kimagyarázni hogy így meg úgy, de az ellentmondás az ellentmondás. Csak valamelyik kevésbé valamelyik meg jobban fáj. 

De hálisten azért még mindig egységesebb az SW univerzum mint valaha volt. És kitudja, lehet hogy idővel kapunk majd valami in-universe magyarázatot majd ezekre, hasonlóan mint az Andor esetében vagy mint a legendákban.

Amúgy összességében jó kis szösszenet volt a sorozat, de nekem is a Dookus részek voltak a favoritok.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

@Darth Sky Hogy magyarázod azt a nem elhanyagolható tényt, hogy ebben a részben Ahsoka már az ep3-mal párhuzamban találkozik Baillel, míg az Ahsokában Organa évekig nem is tudta, hogy Lady Tano él. Ha ez nem lenne, tényleg fel lehetne oldani a dolgot - bár az, hogy a "bálás baleset" és következményei kétszer is megtörténnek Ahsokával, még így is bűzlene a verejtéktől. De a nevek hiánya, a bolygón lévő több település és az, hogy itt nem nővérek vannak, hanem fiú-lány testvérek, nyitva hagynák a kiskaput.

Ám Bail és Ahsoka korai találkozása és a lázadókhoz való egyszerű csatlakozása - itt csak egy telefonhívásba került, a könyvben Organának hosszan nyomoznia kellett a rejtélyes jótevő után  - ezt a kiskaput alaposan bevágja és bereteszeli, majd még le is heggeszti és betont önt rá.

Szerkesztve: - Dzséjt
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

@ByRoTAz Ahsoka idején fogalma sem volt arról, hogy valaha is meg tudja valósítani mindezt. A TCW-t 2013-ban törölték, annyi volt még megengedve, hogy befejezzenek pár befejezetlen epizódot, ez lett a 2014-ben kiadott 6. évad (akkor még The Lost Missions-nek hívták). De még így is kimaradt sok rész, mert például a The Bad Batch részek (nem a sorozat, hanem a TCW-s back door pilot) nem készülhettek már el, azok befejezetlenül kerültek fel a starwars.com-ra extraként. A Son of Dathomir epizódokból képregény, a Dark Disciple-ből könyv született, és van még pár rész, ami csak vázlatban létezik vagy egy-két jelenet van kész (például amiben Boba Fett megöli Cad Bane-t). Ennyi volt akkor a TCW-ről, szó sem volt akkor hetedik évadról és az, hogy lesz egyszer egy élőszereplős Ahsoka sorozat, talán csak vágyálom volt a fejében.

Kanan helyzete már más tészta, hiszen, amikor a Kanan 1 kijött, a Rebels már a második évadára készült. Persze akkor még nem volt tervben The Bad Batch sorozat - ez szerintem csak a TCW 7. évadának munkálatai közben kapott zöld utat -, ugyanakkor Filoni azokkal a karakterekkel már jobban tervezhetett. Viszont itt meg azt nem szabad elfelejteni, hogy ekkoriban azért még nem volt akkora hatalma, mint mostanság. Szóval lehet, hogy semmi beleszólása sem volt a Kanan 1-be, ahogy az Ahsoka esetében is csak egy vázlatott adott át, ami ennyiből állt:

Ahsoka Tano a Birodalom felemelkedése után egy távoli, földművelésre berendezkedett közösségben bujkál "Ashla" álnéven. Összebarátkozik egy vele egyidős emberi nővel, aki felfedezi a titkát. A közösséget egy inkvizítor fenyegeti, miután Tano titka kiderül, de a nő gyorsan legyőzi ellenségét a saját fegyverével, annak ellenére, hogy fegyvertelen. Eztán elintézi a közösség túlélőinek evakuálását, és beleegyezik, hogy csatlakozik Bail Organa lázadó mozgalmához.

Azt is észben kell tartani, hogy Filoni nem egy újabb George Lucas. Nincs kontroljja minden fölött még most sem, nemhogy 2015-ben (Ahsoka) vagy 2016-ban (Kanan 1). Lehet, hogy egyáltalán nem volt semmi beleszólása se a Kanan 1-be, se az Ahsokába, vagy hiába mondta, hogy ezt nem így kéne, nem hallgattak rá. Vagy néhány tanács és a fenti vázlat után legközelebb ő is csak a kész műveket látta, amit a könyvesbolt polcáról vett le.

Nem ő a főnök, fölötte is vannak emberek, ráadásul más részlegen, mi több, más stúdiónál dolgozik (hiszen ő a Lucasfilm Animationnél van, a képregényeket a Marvel Comics adta ki, a könyvet meg a Disney–Lucasfilm Press). A jogok sem nála vannak, hanem a Disney-nél, azt csinálnak vele, amit akarnak, Filoni meg örülhet, ha megkérdik valamiről, amit ő talált ki.

A személyes véleményem az, hogy a TCW 6. évada után Filoninak eszébe sem jutott, hogy lesz még lehetősége foglalkozni Ahsokával és a sorsával. A Rebels idején is az ő dolga csak a sorozat volt. Az Ahsoka könyvnél átadta a fenti vázlatot, a Kanan 1-nél meg valószínűleg beleszólása sem volt abba, mit csinál a Marvel Comics. Esetleg ott is adott néhány vázlatpontot, bár tudomásom szerint ebben az esetben ilyesmi sem történt. A sors különös alakulása, hogy egyrészt az évek során olyan pozícióba küzdötte fel magát, ahol nagyobb beleszólása van a dolgok alakulásába. Másrészt, a Disney/Lucasiflm is enegdte, hogy újra a TCW-hez nyúljon, megalkossa a The Bad Batch-t és most a Tales from the Jedit, amiben megvalósíthatta azt, amit talán már a TCW és a Rebels idején akart, csak akkor ilyen-olyan okból nem állt módjában. Én, mint alkotó, meg tudom érteni, hogy a saját karaktereinek sorsát szeretné maga elmesélni a saját elképzelései alapján - különösen, ha korábban kivették a kezéből a lehetőséget és másokéba tették át, akik vagy megkérdezték őt, vagy nem. Én is így tennék a helyében, bár én a helyében baromi mérges is lennék a Disney-re, ha elvennék tőlem a karaktereimet és mások kezébe adnák a sorsukat (Lucasnak sem lehetett egyszerű lemondania a Star Warsról és nézni az új alkotásokat - bár valószínűleg a 4 milliárd dollár enyhítette fájdalmát).

Nyilván jobb lenne egy egységesebb kánon, bár a hibákra korábban is fel lehetett készülni, olyat meg igazából sosem állított senki, hogy retconnal sosem fognak élni. Mindezeken túl, ez egy elég különleges eset, hiszen egy korábbi alkotó kapott újra lehetőséget, hogy a saját karaktereivel mesélje el a korábbi sztorikat az ő szája íze szerint. És azért azt el kell ismerni, hogy Filoni ennek ellenére próbál azért megtartani dolgokat a korábbi művekből. Itt is vannak hasonló események és szereplők, az Aftermath-ban is sok mindent megtartottak. Most a napszak, a klón páncélok vagy a fénykard színe, rangok és a cselekményt nem befolyásoló szereplők megléte vagy eltűnése nem ad vagy vesz el semmit, ezek csupán esztétikai dolgok. A fontos elemeket Filoni megtartotta, pedig Billabát megölhette volna egy űrcsatában is.

Ahogy itt is megmaradt a bálás baleset és a testvérek, holott ezek a könyv írójának szüleményei. Szóval azért nem buldózer módjára töröl, hanem próbál némi tisztelettel bánni a korábbi művekkel. Hogy mi az oka annak, hogy módosította az egyik testvér nemét vagy Billaba fénykardjának színét (bár ez már az Aftermath előtt más volt, a 2020-as Star Wars: The Lightsaber Collectionben írták le először kéknek), az jó kérdés. Biztos megvolt rá a művészi oka. Talán úgy érezte, Billabának jobban áll a kék szín (szerintem igen), és egy férfinek az, hogy üdvözli a Birodalmat és elárul valakit.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

48 perccel korábban, Dzséjt írta:

@ByRoTAz Ahsoka idején fogalma sem volt arról, hogy valaha is meg tudja valósítani mindezt. A TCW-t 2013-ban törölték, annyi volt még megengedve, hogy befejezzenek pár befejezetlen epizódot, ez lett a 2014-ben kiadott 6. évad (akkor még The Lost Missions-nek hívták). De még így is kimaradt sok rész, mert például a The Bad Batch részek (nem a sorozat, hanem a TCW-s back door pilot) nem készülhettek már el, azok befejezetlenül kerültek fel a starwars.com-ra extraként. A Son of Dathomir epizódokból képregény, a Dark Disciple-ből könyv született, és van még pár rész, ami csak vázlatban létezik vagy egy-két jelenet van kész (például amiben Boba Fett megöli Cad Bane-t). Ennyi volt akkor a TCW-ről, szó sem volt akkor hetedik évadról és az, hogy lesz egyszer egy élőszereplős Ahsoka sorozat, talán csak vágyálom volt a fejében.

Kanan helyzete már más tészta, hiszen, amikor a Kanan 1 kijött, a Rebels már a második évadára készült. Persze akkor még nem volt tervben The Bad Batch sorozat - ez szerintem csak a TCW 7. évadának munkálatai közben kapott zöld utat -, ugyanakkor Filoni azokkal a karakterekkel már jobban tervezhetett. Viszont itt meg azt nem szabad elfelejteni, hogy ekkoriban azért még nem volt akkora hatalma, mint mostanság. Szóval lehet, hogy semmi beleszólása sem volt a Kanan 1-be, ahogy az Ahsoka esetében is csak egy vázlatott adott át, ami ennyiből állt:

Ahsoka Tano a Birodalom felemelkedése után egy távoli, földművelésre berendezkedett közösségben bujkál "Ashla" álnéven. Összebarátkozik egy vele egyidős emberi nővel, aki felfedezi a titkát. A közösséget egy inkvizítor fenyegeti, miután Tano titka kiderül, de a nő gyorsan legyőzi ellenségét a saját fegyverével, annak ellenére, hogy fegyvertelen. Eztán elintézi a közösség túlélőinek evakuálását, és beleegyezik, hogy csatlakozik Bail Organa lázadó mozgalmához.

Azt is észben kell tartani, hogy Filoni nem egy újabb George Lucas. Nincs kontroljja minden fölött még most sem, nemhogy 2015-ben (Ahsoka) vagy 2016-ban (Kanan 1). Lehet, hogy egyáltalán nem volt semmi beleszólása se a Kanan 1-be, se az Ahsokába, vagy hiába mondta, hogy ezt nem így kéne, nem hallgattak rá. Vagy néhány tanács és a fenti vázlat után legközelebb ő is csak a kész műveket látta, amit a könyvesbolt polcáról vett le.

Nem ő a főnök, fölötte is vannak emberek, ráadásul más részlegen, mi több, más stúdiónál dolgozik (hiszen ő a Lucasfilm Animationnél van, a képregényeket a Marvel Comics adta ki, a könyvet meg a Disney–Lucasfilm Press). A jogok sem nála vannak, hanem a Disney-nél, azt csinálnak vele, amit akarnak, Filoni meg örülhet, ha megkérdik valamiről, amit ő talált ki.

A személyes véleményem az, hogy a TCW 6. évada után Filoninak eszébe sem jutott, hogy lesz még lehetősége foglalkozni Ahsokával és a sorsával. A Rebels idején is az ő dolga csak a sorozat volt. Az Ahsoka könyvnél átadta a fenti vázlatot, a Kanan 1-nél meg valószínűleg beleszólása sem volt abba, mit csinál a Marvel Comics. Esetleg ott is adott néhány vázlatpontot, bár tudomásom szerint ebben az esetben ilyesmi sem történt. A sors különös alakulása, hogy egyrészt az évek során olyan pozícióba küzdötte fel magát, ahol nagyobb beleszólása van a dolgok alakulásába. Másrészt, a Disney/Lucasiflm is enegdte, hogy újra a TCW-hez nyúljon, megalkossa a The Bad Batch-t és most a Tales from the Jedit, amiben megvalósíthatta azt, amit talán már a TCW és a Rebels idején akart, csak akkor ilyen-olyan okból nem állt módjában. Én, mint alkotó, meg tudom érteni, hogy a saját karaktereinek sorsát szeretné maga elmesélni a saját elképzelései alapján - különösen, ha korábban kivették a kezéből a lehetőséget és másokéba tették át, akik vagy megkérdezték őt, vagy nem. Én is így tennék a helyében, bár én a helyében baromi mérges is lennék a Disney-re, ha elvennék tőlem a karaktereimet és mások kezébe adnák a sorsukat (Lucasnak sem lehetett egyszerű lemondania a Star Warsról és nézni az új alkotásokat - bár valószínűleg a 4 milliárd dollár enyhítette fájdalmát).

Nyilván jobb lenne egy egységesebb kánon, bár a hibákra korábban is fel lehetett készülni, olyat meg igazából sosem állított senki, hogy retconnal sosem fognak élni. Mindezeken túl, ez egy elég különleges eset, hiszen egy korábbi alkotó kapott újra lehetőséget, hogy a saját karaktereivel mesélje el a korábbi sztorikat az ő szája íze szerint. És azért azt el kell ismerni, hogy Filoni ennek ellenére próbál azért megtartani dolgokat a korábbi művekből. Itt is vannak hasonló események és szereplők, az Aftermath-ban is sok mindent megtartottak. Most a napszak, a klón páncélok vagy a fénykard színe, rangok és a cselekményt nem befolyásoló szereplők megléte vagy eltűnése nem ad vagy vesz el semmit, ezek csupán esztétikai dolgok. A fontos elemeket Filoni megtartotta, pedig Billabát megölhette volna egy űrcsatában is.

Ahogy itt is megmaradt a bálás baleset és a testvérek, holott ezek a könyv írójának szüleményei. Szóval azért nem buldózer módjára töröl, hanem próbál némi tisztelettel bánni a korábbi művekkel. Hogy mi az oka annak, hogy módosította az egyik testvér nemét vagy Billaba fénykardjának színét (bár ez már az Aftermath előtt más volt, a 2020-as Star Wars: The Lightsaber Collectionben írták le először kéknek), az jó kérdés. Biztos megvolt rá a művészi oka. Talán úgy érezte, Billabának jobban áll a kék szín (szerintem igen), és egy férfinek az, hogy üdvözli a Birodalmat és elárul valakit.

Teljesen egyetértek, jól összefoglaltad, így képzelem el valahogy én is. Engem személy szerint amúgy nem zavar ennyire a retcon, nem ez volt az első, meg valszeg nem is az utolsó.

Mindenesetre, ahogy írtad az Andornál, arra azért törekedhetnének, hogy bedobjanak valami in-universe dolgot. Pl: Kanannal meglehetett volna oldani egy egyperces snittel amin sír az erdőbe, és látjuk hogy összekeveredik a fejébe a dolog, mert nem tudja elfogadni hogy a klónok lehetnek jók (Hunter) is nem csak rosszak, vagy pl: úgy rendezni a TCW 7. évadánál az Ahsoka Maul párbajt hogy megtörténjen a sugárpajzsos csapda de aztán jön egy rakéta vagy akármi és Maul kiszabadul, és lejátszódik ugyanaz mint a 7. évadban (természetesen ezek csak példák kilehet találni ennél jobbakat is ezeket most csak random írtam). Akkor mondhatnánk hogy a Kanan képregény ezt a téveszmét mutatta be Kanan fejében, de a valós eseményeket a TBB-ből ismerjük meg ugyanez az Ahsokával.

Legalábbis én valahogy így csinálnám, lehet sokszor izzadságszagú lenne, de még talán a legjobb kompromisszum ez lenne azok felé akiknek ennyire fontos az egységesség, ha már egyszer retconolunk valamit, mert az új sokkal többet tesz a nagy egészhez.

De mégegyszer, engem ez nem zavar annyira mint másokat, persze furcsa de megértem, ameddig a váz ugyanaz nekem OK. Csak el teóriázgat az ember meg próbál más fejével gondolkodni. Bár ez itt már OFF inkább a vélemények a kánon művekről topikba való, szóval én csak ennyit akartam leírni :) 

Mindenesetre remélem ezt a TotJ-t folytatni fogják, mert szerintem ez egy nagyon jó ötlet és rengeteg lehetőség rejlik benne, ahogy ez kijött a Dooku-s részeknél.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

20 órával ezelőtt, Dzséjt írta:

Nyilván jobb lenne egy egységesebb kánon, bár a hibákra korábban is fel lehetett készülni, olyat meg igazából sosem állított senki, hogy retconnal sosem fognak élni. Mindezeken túl, ez egy elég különleges eset, hiszen egy korábbi alkotó kapott újra lehetőséget, hogy a saját karaktereivel mesélje el a korábbi sztorikat az ő szája íze szerint. És azért azt el kell ismerni, hogy Filoni ennek ellenére próbál azért megtartani dolgokat a korábbi művekből. Itt is vannak hasonló események és szereplők, az Aftermath-ban is sok mindent megtartottak. Most a napszak, a klón páncélok vagy a fénykard színe, rangok és a cselekményt nem befolyásoló szereplők megléte vagy eltűnése nem ad vagy vesz el semmit, ezek csupán esztétikai dolgok. A fontos elemeket Filoni megtartotta, pedig Billabát megölhette volna egy űrcsatában is.

Ez a lényeg szerintem.

 

Az én nézőpontomból még mindig nagyon szépen kezelik az univerzumot, sok utalás van különböző művekre, vagy éppen felhasználnak videójátékhoz készült dizájnokat sorozat epizódban. Pl.:

image.png

image.png

 

Persze, nyilván aki szereti az Ahsoka könyvet, az joggal morgolódhat, de ha távolabbról nézzük az eseményeket az eddigi retconok miatti negatív érzés kb. olyan, mintha egy több órás, tök jó randi után azon évődnél, hogy a srác/lány tánc közben egy pillanat erejéig rálépett a lábadra. Ha az arányokat nézzük, a Disney még mindig nagyon jó munkát végez, és szerintem ez a lényeg.

 

 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

8 órával ezelőtt, Donát írta:

Persze, nyilván aki szereti az Ahsoka könyvet, az joggal morgolódhat, de ha távolabbról nézzük az eseményeket az eddigi retconok miatti negatív érzés kb. olyan, mintha egy több órás, tök jó randi után azon évődnél, hogy a srác/lány tánc közben egy pillanat erejéig rálépett a lábadra.

Ez annyira jó hasonlat! 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Felemás érzést keltett ez az utolsó rész. A klónok háborúja zárása sokkal jobb lett, mint az Ahsoka regény visszaemlékezései. Ezért ott meg tudtam bocsátani azt, hogy eltértek, mert egy sokkal jobb verziót mutattak be mozgóképben. Itt sajnos nem ez történt. Ami tetszett az az epizód eleje volt, Padmé temetése, Ahsoka és Bail ottani találkozása. Az jobb lett, mint a regényben. Minden más sajnos jóval gyengébb lett a részben. A radaai események ábrázolása kapkodó és gyenge lett. Nem tudtam átérezni a drámai helyzetet. Ez E. K. Johnstonnak az Ahsoka című regényben sokkal, de sokkal jobban sikerült. Nem tudom, ki ez az inkvizítor, most akkor ő a Hatodik Fivér, vagy egy másik karakter. Viszont nem volt nagy szám. Túl gyorsan elintézte Ahsoka. Ahogy leeresztett, mint egy lufi, az meg egy vicc kategória volt. A kinézete egyébként menő volt. A zenei aláfestés is szép lett. Összességében viszont hármasnál jobbat nem tudok adni erre a részre, és a hármast is a nabooi események és az amúgy egyébként jó szívem miatt kapja meg.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

17 órával ezelőtt, Darth Revan9 írta:

A radaai események ábrázolása kapkodó és gyenge lett. Nem tudtam átérezni a drámai helyzetet. Ez E. K. Johnstonnak az Ahsoka című regényben sokkal, de sokkal jobban sikerült.

Az szerintem nem meglepő, hogy egy több száz oldalas regény képes jobban, tartalmasabban ábrázolni ugyanazt, mint 15 percnyi mozgókép. Ezért sem volt szerencsés választás ugyanazt a sztorit elmesélni.

 

18 órával ezelőtt, Darth Revan9 írta:

Nem tudom, ki ez az inkvizítor, most akkor ő a Hatodik Fivér, vagy egy másik karakter.

Ha ez valóban az Ahsokában lezajló történet újragondolása, akkor a Hatodik Fivérnek kell lennie. Persze akkor az ő dizájnját is retconnolták, mert miért ne? Így nézett ki a Darth Vader képregényben:

 

Inquisiteur Star Wars

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Írj hozzászólást most, és regisztrálj később. Amennyiben már regisztráltál, lépj be a fórumra és szólj hozzá a témához.

Vendég
Új hozzászólás

×   Beillesztett szöveg.   Illessze be egyszerű szövegként

  Only 75 emoji are allowed.

×   A linked automatikusan beágyazódott.   Linkként jelenjen meg

×   Az előző tartalom visszaállítása.   Korábbi szöveg törlése

×   Nem illeszthetsz be képet közvetlenül. Töltsd fel vagy illeszd be URL-ből.

  • Jelenlévő felhasználók:   0 felhasználó

    • Egy regisztrált felhasználó sincs ebben a topikban.
×
×
  • Új tartalom hozzáadása az alábbi témákban...

Fontos információ
A webhely használatával elfogadod és egyetértesz a fórumszabályzattal.