Ugrás a kommentre

1x12 - Rix Road


Ody Mandrell

Ajánlott hozzászólás

12. rész - Rix Road / Rix út 

 

andor12.jpg

 

Írta: Tony Gilroy

Rendezte: Benjamin Caron

 

Helyszín: Ferrix, Coruscant, Scarif

 

Szereplők:

Cassian Andor - Diego Luna / Lucas Bond

Maarva Andor - Fiona Shaw

Clem Andor - Gary Beadle

Luthen Rael - Stellan Skarsgård

Wilmon Paak - Muhannad Bhaier

Brasso - Joplin Sibtain

Pegla - Kieran O'Brien

Xanwan - Zubin Varla

Rashi - Victor Perez

Nurchi - Raymond Anum

Bix Caleen - Adria Arjona

Jezzi - Pamela Nomvete

Dedra Meero - Denise Gough

Syril Karn - Kyle Soller

Corv - Noof Ousellam

Vanis Tigo százados - Wilf Scolding

Keysax hadnagy - Nick Moss

Cinta Kaz - Varada Sethu

Vel Sartha - Faye Marsay

Karis Nemik - Alex Lawter

Mon Mothma - Genevieve O'Reilly

Perrin Fertha - Alastair Mackenzie

Leida Mothma - Bronte Carmichael

Stekan Sculdun - Finley Glasgow

Davo Sculdun - Richard Dillane

Runai Sculdun - Rosalind Halstead

Partagaz őrnagy - Anton Lesser

Blevin felügyelő hadnagy - Ben Bailey Smith

Lagret felügyelő - Michael Jenn

Lonni Jung felügyelő - Robert Emms

Grandi felügyelő - Lucy Russel

Kloris - Lee Ross

Linus Mosk - Alex Ferns

Tenek - Gavin Spokes

Doktor Mullmoy - Matt Dunkley

B2EMO - Dave Chapman

 

Történet

Mindenki megérkezett a Ferrixre, hogy elfogja vagy megölje Cassiant, aki reményeik szerint visszatér anyja, Maarva temetésére. Ám az események nem várt fordulatot vesznek.

 

Érdekességek

- Mon Mothma, amikor aggodalmát fejezi ki Perrin szerencsejátéka iránt, említést tesz a Canto Bightról, amely egy kaszinó helyszíne a Star Wars: Az utolsó Jedikből.
- A visszatekintésben, amikor Clem Andor a roncshulladékok megtisztítására tanítja Cassiant, a forgatókönyv szerint egy varium tömítő eredeti állapotra való helyreállításán dolgozik.
- A tégla, melyet Andor megérint a Ferrixen történő lopakodása során, Clem Andor temetési emlékköve. Ez áll rajta bazeese írással: Clem Andor, és a dátumok: 7896.39.5 - 7957.318.3.
- Pegla és a koréliai kopói általában nem védelmezik Caleen üzletét (Zorby hajólerakatánál szoktak lenni), de meg lettek kérve rá, hogy tartsák rajta a szemüket, amíg el nem adják.
- A ferrixi zenészek haladása a forgatókönyv szerint a következő jegyzékek mentén történik: "Ceremónia", "Kibontakozás", "Kővé leszünk", és "Az égbe".
- A temetési emlékkő, amit Brasso visz, Marváé, és a következő áll rajta bazeese írással: Maarva Andor és a dátumok 7895.330.9 - 7972.216.4

 

 

Pár kitétel.

 

1. Amennyire az lehetséges próbálj meg az adott rész keretei között maradni.

2. A történet elemeit ne rakd spoiler gomb mögé. Itt az epizód konkrét történéseit tárgyaljuk ki.

3. Csak akkor szólj hozzá a témához, ha már láttad az aktuális részt.

4. Tartsd be a fórumszabályzatban leírtakat.

Szerkesztve: - Ody Mandrell
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

  • Ody Mandrell megváltoztatta a címet erre: 1x12 - Rix Road

Muszáj beírnom, hogy én megmomdtam! Még @Rixon sem tartotta releváns információnak, és persze én sem vagyok ettől Nostredamus, de akkor is jól esett, hogy így lett, csak jó kis extra ez, amit az extra jelenetben láttunk. A részről később, megint olyan lett, amilyent nem vártam. Ejj de csak a fele ez valaminek. Tudtuk, de akkor is. 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Atyaisten milyen lezárást kapott az évad. 

 

A rész jó első fele elment azzal, hogy a szereplők szó szerint elfoglalták a helyüket a sakktáblán, miközben végignézhettük ahogy a kisrác bombát gyárt a sufniban.

Rövid időre beköszönt Mothma is. Valahogy nem lepődtem meg, hogy a sofőr simán lehallgatja őket a kocsiban. 

 

Nem hittem volna, hogy egy temetés ennyire feszült tud lenni. Ha jól gondolom, még előbb is kezdték a ceremóniát, mert arról volt szó, hogy majd akkor kezdődik ha a csávó a toronyban elkezdi püfölni a vasat. De igazából a létszámmal se törődtek nagyon, a kialkudott 60 ember helyett szinte az egész város ott volt. Amúgy nagyon megható volt az egész, pláne amikor Bee lejátszotta Maarva üzenetét :( Mikor elkezdett a Birodalom ellen beszélni, szinte vártam, hogy mikor lépnek közbe. Az azért tetszett, ahogy Brasso izomból arréb rúgta a tisztet, mikor az felborította Bee-t. Utána egy másik kapott egy szépet Maarva téglájával, úgyhogy ha ilyen formában is, de azért részese lett a lázadásnak meg a csetepaténak. Ami utána történt meg nem lehet másképp jellemezni, mint hogy mészárlás folyt. Amúgy azt hittem mikor a toronyból kirúgta a csóka a rohamosztagost, akkor megküldik az ágyúval. 

 

Mikor Syril elkezdett Dedra felé futni, azt hittem neki itt a vég, de túlélte a robbanást. Aztán eljátszhatta a hős lovagot, mert megmentette a tömegtől. Én komolyan azt hittem, hogy megcsókolja Dedra-t, de a cerka biztos állt, hogy Ő volt az aki kirángatta a tömegből. 

 

Végén mikor találkozott egymással Mothma és Davo családja, ott érdemes megnézni, hogy ki milyen arcot vág éppen. :D Leida még oda is néz az anyjára, látszik, hogy az ellene való lázadásból is szeretné ezt a házasságot. 

 

Stáblistás jelenetből meg megtudtuk, hogy a Halálcsillaghoz gyártottak alkatrészeket, amúgy jópofa jelenet volt

Szerkesztve: - NorbiLordi
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Nos hát nekem is tezszett, hozta a minőséget, az izgalmakat. Nehéz most a részről írni, mert komplett évad ketyeg a fejemben. Szóval most csak kiemelek pár dolgot. 

Remek volt a srác beszéde, ha csak hangoskönyvből is. (jesszus mi a neve?) 

Meg is adta Cassnak a hangulatot a teendőihez! 

Maarva beszéde szintén! Verbálisan a sorozat messze ver mindent az sw-ben, nem is hittem volna, hogy az egyik fő erénye ez lehet. 

Minden figura összegyült a városban. Érdekes és szó szerint megindító volt az élőzene a fúvósokkal. Cass bújkál, de Bixet kihozza. Vajon lehet még önmaga? Remélem nem szenvedett tartós károsodást. Syril! Sapkacsere a haverjával. Így átlagot vontak? Az egyik kicsit koszosabb, a másik pedig tisztábbnak hat majd? 

Dedra nagy sz@rban volt. Syrilnek a megmentő szerep jutott, megint ott volt a szexuális feszültség kettejük között. Hova tart ez? 

Luthen is itt van. Érdekes, ahogy beolvadva sétálgat, itt egy Syril, ott egy Dedra, megannyi rohamosztogos, de elfér, nem tudni ki barát, ki ellenség. 

Mikor kitör a baj, hát az elég durva. Átélhető. A birodalom nem hazudtolja meg magát. 

Cass, pedig nem tart a barátaival, àllást foglal, és állást foglaltat Luthennel. 

A rész, a sorozat, az évad kulcspontja és végpontja. 

Ebben számítottam másra. A D+ szinopszisa alapján : "Cassian olyan útra lép, amely során lázadó hőssé változik"

Ez alapján azt hittem, hogy a 4. részben lázadónak áll, és mehetnek a kalandok. 

A valóságban : " Cassian olyan útra lép, amely végén eldönti, hogy megadja magának az esélyt hogy belépjen a lázadásba" 

Nos, idáig jutott ez az évad és igazából nincs ezzel baj, mert, hogy miket láttunk közben, miket húzott alá, mik kerültek más megvilágításba, azt mind megöszönhetjük. 

 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Az előző részhez hasonlóan ezt is visszafogottabbnak éreztem. A zendülés kitörése elég nyers lett. A temetési jelenet kissé lassú, és nehézkes. Maarva beszéde nagyon tetszett. Szegény Bix-et nagyon megtörték. Az utolsó jelenetek, ahogy Cassian belép hivatalosan is a lázadásba, jó volt. Dedra és Cyril érdekes módon egymásra találtak. Sajnálom Mont, amiért kénytelen volt belemenni a házasságba.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Nekem nagyon tetszett, Maarva beszéde, Brasso üzenete Maarvatól Cassiannek, zseniális.

 

Megint csak a szokásos Syril és Dedra karakterek dobtak ki a hangulatból, nekem ezt a két karaktert továbbra sem veszi be a gyomrom, abszolút kilógnak nekem a sorozatból.

Kicsit legalább Qyburn helyretette a szőke rinyálóst, az tetszett.

 

 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Lesz*rom a trónok harcát, ezért a karakterek neveit is rég elfelejtettem. Mondjuk ez egy SW sorozat, talán érdemes lenne úgy hívni ahogy itt nevezik. :) Plusz válaszolni, ha kérdezi valaki. :P 

Szerkesztve: - Ody Mandrell
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

A haditerv sosem éli túl az éles bevetést, szokták mondani így meg még többféleképpen, de a lényeg ugyanaz. Sosem megy minden a terv szerint. Nos, az Andor évadzárójában szó szerint semmi sem ment a terv szerint, pedig itt mindenki nagyon tervezett. De hát az ember tervez, az Erő pedig perverz. :) 

 

Dedra és dream teamje nagyon flottúl megtervezte, hogyan fogják el Andort, Real és az ő dream teamje nagyon flottúl megtervezte, hogy öljék meg Andort. Aztán jött a tömeg, és mindenki tervén átgázoltak. Pedig olyan szépen felsorakozott mindenki. És bumm, kitört egy spontán lázadás, a káosz, és innentől már mindenki kénytelen volt rögtönözni, menteni magát. Igazából csak Cassian volt az, aki elérte a célját, kihozta Bixet és megmentette. Rael, Vel és Cinta mellé fogtak, Andort nem sikerült megölni, bár ez végeredményben jobb is. Mi tudjuk, milyen erős szövetséges lesz belőle.

 

Bár a jövőben ebből még lehetnek konfliktusok, hiszen Vel nem szívleli, ráadásul úgy érzem, a lázadásból is kezd kiszeretni. Nagyon hűvös volt végig. Szerintem kezdi unni, hogy kirekesztik. Kerüli Rael, Cinta sem foglalkozik vele. Már a múlt heti "sz*rok a kódokra és az óvatosságra" húzása is ebbe az irányba mutatott. Lehet, hogy a képében majd egy olyan lázadót ismerhetünk meg, aki végül kilép a lázadók közül? Esetleg áruló lesz?

 

Az viszont nagyon jó, hogy Rael eljött erre a kis gyólésre. Bár amikor Karn mellette állt, azt hittem, valamiért meg kell majd szólalnia és bumm, kész a zűr. De a készítők nem játszották ezt el, csak húzták az agyunkat. Viszont nagyon fontos momentum lehet az, hogy Rael látta ezeket az eseményeket, mert így tanúja volt annak, amit el akart érni az Adhanival. Felszította a lázadás parazsát, ugyanakkor a Birodalom is kimutatta a foga fehérjét. Elkezdtek belelőni a tömegbe, leöldösni az embereket. Ez az igazi Birodalom, a rend, az áldott béke. És az az érzésem, hogy Ferrixnek ezzel vége. Még túl messze van a yavini csata, még mindig túl kevés a fegyveres felkelés a Galaxisban, a Birodalmat még nem érte nagy veszteség, mint akkor, amikor Lothal fellázadt. A Birodalom most még meg tudja ezt torolni. És félő, hogy meg is fogja. De ez is az, amit Rael el akart érni. Mert minderre reagál majd a Birodalom, amire reagálnak a felkelők, és ez így megy egészen az endori csatáig. S bár Luthen nem fogja ebben sem örömét lelni, legalább láthatta, hogy áldozata nem hiábavaló. Mozgásba lendültek az események.

 

(Csak zárójelben jegyezném meg, hogy itt, akárcsak a Rebelsben is lokális a felkelés lángjának fellobbanása. Ott a Lothalról indult, terjedt át a Lothal-rendszerre, majd az egész Lothal-szekotrra. Itt a Ferrixen indul, és könnyen átterjedhet az egész Morlana-rendszerre, majd beérhet a Szabad Kereskedelmi Szektorban. És az így alakuló sejteket kapcsolhatja össze Organa, Ahsoka, Mothma és Rael hálózata.)

 

Dedra sorsa is most kezd igazán érdekes lenni. Partagaz szavai alapján mindennél fontosabbá vált, hogy Tengelyt kézre kerítsék, de azzal, hogy Andor kicsúszott a kezei közül, ez most elérhetetlenné vált. Ez a kudarc csúnyán visszaüthet rá. Főleg, hogy közben ellenlábasa, Blevin meg kémet rejt Mothma berkeiben. Most már legalább azt is tudjuk, Klovis kinek jelent. És úgy tűnik, Mothma a legjobbkor lépte meg a szörnyű lépést, a Birodalomnak már feltűnt a gyanús pénzmozgás. A sors kegyetlen fintora lenne, ha kiderülne, hogy Mon akár a férje játékszenvedélyére is ráfoghatta volna az egész ügyet, és nem kellett volna a lányát ilyen helyzetbe hoznia. De úgy tűnik, Leidának egyelőre ezzel kapcsolatban nincs kifogása, így talán nem is alakulnak olyan rosszúl a dolgok.

 

De visszatérve Dedrára, hát a fene sem gondolta, hogy számára így félrecsúszik a szitu. Hát ja, ez nem a kényelmes BBI iroda volt. És azt sem hittem volna, hogy Karn nem bezavar, hanem éppen ellenkezleg, ő lesz a hős ezen a vonalon. Kíváncsi vagyok, hogyan alakul a közös sorsuk. Dedrára szerintem mély benyomást tett az ütleg, hogy ilyen közel került a halálhoz, illetve Syril fellépése is. Karn pedig most már biztos, hogy belehabadorodott a csajba, hiszen amint meglátta, számára Cassian Andor megszűnt létezni. Ezt jól jelképezte a lépcsőn magányosan iszogató Lunus Mosk. Syril annyira letojta a "közös" küldetésüket, hogy otthagyta a francba. Szóval Dedra egyrészről valószínűleg elveszti a keservesen megszerzett pozícióját a BBI-nél, ha csak nem tudja valahogy rákenni az egészet Vanis Tigóra. Másfelől viszont sikerült egy szövetségesre (és szeretőre?) lelnie. Szóval most így, az évad végén az ő sorsuk érdekel a legjobban. 

 

És akkor ott vannak a kisebb sorsok. Ahogy a nagyképű Vanis a porban csúszva iszkolt a dühödt tömeg elől, hát az élmény volt nézni. Wilmon Paak revansára mérget mertem volna venni, bár a bombatámadás nem jutott eszembe. Jó példa ő arra, hogyan teremt a Birodalom ellenséget önmagának. Xan egyszerű, de a maga módján hősi halála szomorú volt. Nurchi meg egy görény, bár ez már az első részből is lejött. Jó, hogy végül meghalt, bár talán kicsit gyorsan. De a birodalmiakat is érte némi kár, elbúcsúzhattunk Corvtól, aki elég ébernek bizonyult ahhoz, hogy észrevegye Cintát, vesztére. Brasso meg egy tank. Amúgy eddig is nagyon szimpatikus figura volt, és ahogy itt vitte a temetést, majd a lázadást, az nagyon tetszett.

 

És akkor jött a végső jelenet, amikor megtudhattuk, mit építettek a Narina 5-ön. Hát, sokan fogadtunk arra, hogy a Halálcsillaghoz valamit. Bejött. De ez így szép, így kerek. Igazából ezen a ponton még második évad nélkül is el lehet egyből kezdeni a Rogue One-t, mert az utolsó két jelenet összeköti az Andort a filmmel. Persze még vannak megválaszolásra váró kérdések, ami miatt kell a második évad. Hogyan köt ki Mothma a lázadás élén? Mi lesz Luther Raellel? Milyen sorsra jut Dedra?

Ugyanakkor nem is érzem mindezt igazán évadzárónak. A sztori kerek, mégis, olyan érzésem van, mint azoknál a könyveknél, amikben a fejezeteken túl is van egy halmaz. Szegmensek, vagy részek, amik egybefognak néhány fejezetet, és több szakaszra tagolják a könyvet. Úgy érzem, az Andor is ilyesmi. Ez csak egy 24 fejezetes könyv első szegmense volt, és a második szegmens... Nos, túl sokára indul. De legalább addig párszor újra lehet nézni, és egy kis The Mandaloriannel és The Bad Batch-csel is le lehet öblíteni. Megemészthetjük ezt az új, intenzív élményt, hogy miután már leülepedett, epekedve várjuk a visszatérést.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Hát erre nem számítottam... sejtettem, hogy komoly tüzijáték lesz, de ez még így is hidegrázós volt. Amit baromira szerettem az Andorban, hogy egyszerre tudott bemutatni különböző, egymástól nagyon eltérő sorsokat, élethelyzeteket. Mégis megmaradt valamilyen szinten a kezdeti fókusza, ami csak a galaxis egy kis szeletét, mikrokörnyezetét, közösségének életét mutatta. A Ferrixre rendszeresen visszatértünk az évad során és nagyon ötletes volt így befejezni ezt az évadot, hogy ahonnan indultunk ott zárult ez a történet, legalábbis az első fele. Ez a közösség már akkor is baromi izgalmas volt, amikor az első történetszál során láthattuk itt akciózni a cégeseke, már akkor ott volt a levegőben egyfajta ellenállás érzése, hogy nem nézik jó szemmel azt, hogy itt megjelennek ezek az erők. Aztán az Aldhani esete után tovább eszkalálódtak a dolgok a Birodalom megérkezésvel és ez a temetési jelenet végig olyan volt, hogy gyűlnek gyűlnek a viharfelhők és ebből mindjárt leszakad az ég... le is szakadt. A hatodik rész rablása, vagy a tizedik rész szökése után nem gondoltam, hogy lehet még jobban az egekig fokozni a feszültséget, de hát itt még azokra is rátettek vagy 5-6 lapáttal. Amikor mennek ott a "zenészek" és megindulnak az úton az olyan hangulatos volt, hogy azt szavakkal nem lehet kifejezni, ezt érezni kell. Ez tényleg tiszta libabőr volt. Ahogy Luthen keresi a helyét, ahogy mindenki keresi Cassiant, aztán Cass is próbál egyszerre észrevétlen maradni, másrészt az események közepébe vágni ez olyan elegyet adott, ami fantasztikus volt, főleg amikor elszabadult a pokol.

Karakterszinten nagy kedvencem Syril olyan irányba ment el, amit én abszolút nem prognosztizáltam, de azt kell mondjam baromi jó volt és örülök, hogy itt nem halt meg. Én azt nem szerettem volna, hogy úgy áll be esetleg a Birodalomhoz, hogy állandóan ott buzgolkodik és nem elhajtják a francba, hanem beveszik, hogy majd jó leszel valamire. Ez viszont, hogy ő itt kvázi hősként jelenik meg Dedra szemében, nem egy idegesítő pedálgépként ez valami teljesen új volt. Az egyik korábbi részben mikor várt rá Syril az utcán már ott is éreztem némi szexuális rezgést kettejük között, bár inkább a férfi részéről. Na itt ez mindenképpen ott volt a levegőben. Amikor már teljesen levetkőzte magáról ezt a hideg, kimért, erős nő perszónát Dedra és inkább egy ilyen kétségbesett lányként jelent meg, ott volt a félelem a szemében, hogy itt meglincselik, akkor feltűnik a hős képében Syril Karn és ennek a figurának, aki egy elnyomott, szánalmas, férfiatlan figura, hirtelen a maszkulinitása, a mojo-ja szinteket ugrik. Azért az tetszett, ahogy abban a jelenetben mikor megmenti Syril utána Dedra meg akara köszönni és azért hősünkből előjön ez a végtelenül gátlásos reakció, hogy 'jaj nem kell megköszönni'.
Mon Mothma szála volt most talán a kevésbé érdekes, de azért érezni lehetett ott is a feszültséget amikor eljönnek bemutatni a kissrácot. Azért én nagyon díjaznám, ha a második évadban a lánya kicsit több figyelmet kapna, jobban belelátnánk az ő gondolataiba, az ő helyzetére ebben az egészben. Ami a veszekedésüket illeti Monéknak az izgalmas volt, hogy Perrint most láttam először ilyen kifejezetten alárendelt, defenzív pozícióban. A kaszinók iránti szenvedélye egy olyan bélyeget tesz rá, amivel Mon kezében van egy kártya, hogy ezt ki tudja játszani, ha a helyzet úgy hozza. Én arra gondolnék, hogy beleszövik valahogy ezt a hiányzó pénzek kérdésébe, de ebből még lehetnek érdekes konfliktusok. A Canto Bight megemlítése meg külön szívmelengető volt.

Cassian talán most szembesülhetett igazán, hogy milyen következményei voltak a tetteinek. A Ferrix helyzete, Bix drámája és most már a barátainak is menekülnie kell, ezt feldolgozni nem piskóta. Sajnos itt komolyabban nem láthattunk bele a karakterébe, de azért voltak fontos jelek, a leginkább nyilván a befejezés, hogy be akar állni Luthenékhez. Nagy hatással lehetett rá az átélt szenvedés, a manifesztum, Maarva beszéde, az a tudat, hogy ezt az egészet nem lehet megúszni, mert vagy lázadsz, vagy bedarál a rendszer. Az igazán fontos része ennek a karakternek majd nyilván a következő évadban jön, ahol megismerhetjük, hogy hogyan lett része a lázadásnak Luthen által, de ez a felvezető pazar volt és egy nagyon szép ívet írt le Cassian onnan, hogy véletlenül megöl egy cégest odáig, hogy egy hős válik, aki felkel a Birodalom ellen. Azt sajnálnám, ha a gyerekkori szálról már nem hallanánk, de reménykedek benne, hogy visszatérünk még ahhoz, hogy mi történt a húgával. Amit nem igazán tudtam hova tenni az Cinta és Vel párosa volt. Már korábban is úgy éreztem, mintha lenne közöttük valami feszültség és ezt a vonzalmat inkább Vel érzékelteti, kíváncsi vagyok, hogy mi lesz közte Cintával, ez esetleg milyen konfliktusokhoz vezethet, meg ők hogyan reagálnak Cassianra.

Annyi minden van még, de egyelőre teljesen a hatása alatt vagyok, jobban vártam ezt a mai részt, mint a vb-t. Ez egy igazi eseménysorozat volt az ismerettségi körömben is, amiről utána egymás között is lehetett beszélgetni és most egykicsit sajnálom, hogy még sokat kell majd várni a folytatásra.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Egyelőre röviden csak annyit, hogy méltó évadzárót kaptunk! Pont olyan szépen épült fel a cselekmény, hogy eljussunk a csúcspontig, a temetésig, ahogy az egész évad fel volt építve. A temetés percekig tartó libabőr volt, olyan mesterien érzékeltették a feszültséget. Itt most sok szàl összeért, és lesz, ami talán végleg elgyengült (Vel és Cinta kapcsolata) és nem folytatódik tovább, másik meg pont most erősödött meg (Dedra és Syrill kapcsolata). Az meg hogy ahelyett hogy megölték volna, Cass csatlakozik Luthenhez, annyira jól esett... Nagyon ellenemre volt, hogy ők egymással szemben állnak s nem egymás mellett, ahogy kellene. Olyan jól passzolt ide Maarva üzenete, hogy idővel Cass is megérti, hol a helye és mit kell tennie. Igazán bölcs dolog volt hagyni, hogy a srác maga keresse az utját, amit majd pont otthon talál meg, igaz némi tapasztalatszerzés után, megvárni, hogy magától köteleződjön el, s nem azért, mert az anyja ezt forszírozza.

 

Nekem is nagyon fog hiányozni a szerda estékből az Andor. Érdemes volt várni a heti részeket, nem volt versenytársa a napirendemben.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

55 perccel korábban, csoli1138 írta:

Ó, most realizáltam magamban, hogy sokak tippje, köztük az enyém is ment a levesbe, hisz a fontosabb szereplők közül nem halt meg senki. 

Szerencsére. :) Épp mondtam is itthon, milyen jó, hogy ez nem a Trónok harca. :D Lehet drámát úgy is hozni, hogy a főszereplők túlélik. Így teljesen igaz, hogy az adott lehetőségek között pozitív tud lenni az évadzáró utáni hangulat.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

1 perccel korábban, Ody Mandrell írta:

Az kellett, hogy ő kérje és akarja. Az elején Luthen ajánlatánál még nem volt erre kész. 

Így van. Ezért volt az is, hogy Maarva sem erőltette, hagyta hogy a fia a saját útját járja a Birodalom kisstílű bosszantásával, és közben maga jöjjön rá, hogy az kevés, többet is tehetne. Minden tiszteletem az ilyen anyáé, mert saját példán tudom, mennyire nehéz kivárni az ilyesmit.

 

Maarva keveset szerepelt, mégis ott a keze nyoma, a nevelése, az egész ferrixi közösség támogató hatása Cassian életén, hogy milyen emberré kezd válni pont a szemünk láttára. Emiatt is olyan szép, hogy ahol ez a sztori elkezdődött, ott ért véget az évad.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

A vége, mindkettő: üt, mint a Big Ben, vagy mint Vecna órája. 

Az, hogy bizonyos értelemben visszafogottabb, lehet, a látszat csalóka. A zenében is vannak forték, pianók és csendek, kiegészítik egymást. Nem lehet mindig nagy lánggal égni, aztán csak kamu hamu marad.

 

Nem igazán tudtam követni az elején ki miért merre kolbászolgat. Későn néztem, egy részem már aludt volna.

Igazi fehér ninja Cass, beolvad a falakba fényes nappal. Valahogy senkinek nem volt értelmes terve és csak úgy siklik tova. Az évad végére kedveltem meg a karakterét. Rájött végül, hogy nem vonhatja ki magát, mert mindkét oldal rá vadászik. Nyilván nem egyismeretlenes egyenlet ez neki, úgy lelhet békére, hogy háborúzik. 

Pszirilt és Dedrát is sikerült megkedvelni a végére, örülök, hogy így alakultak :cool:

Azért itt is volt aprítás és veszteségek, szóval nem egy babazsúr. 

 

 

Szerkesztve: - Szisz
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

18 órával ezelőtt, Ody Mandrell írta:

Lesz*rom a trónok harcát, ezért a karakterek neveit is rég elfelejtettem. Mondjuk ez egy SW sorozat, talán érdemes lenne úgy hívni ahogy itt nevezik. :) Plusz válaszolni, ha kérdezi valaki. :P 

Hát nem lesem percenként a fórumot, most tudok válaszolni, igen PArtagaz, ahogy a kolléga említette.

Nem egy nagy kaliberű karakter itt a tag, ezért én meg a sorozatbeli nevét nem jegyeztem meg, lustva voltam utána nézni, sry.

 

De mondjuk Vel nevét megjegyeztem, pedig ő is GoT-ből lehet ismerős, csak ő mondjuk egy hangsúlyos karakter lett a sorozatban.

 

Na mindegy.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

1 perccel korábban, Galen Malek89 írta:

Hát nem lesem percenként a fórumot, most tudok válaszolni, igen PArtagaz, ahogy a kolléga említette.

Nem egy nagy kaliberű karakter itt a tag, ezért én meg a sorozatbeli nevét nem jegyeztem meg, lustva voltam utána nézni, sry.

 

De mondjuk Vel nevét megjegyeztem, pedig ő is GoT-ből lehet ismerős, csak ő mondjuk egy hangsúlyos karakter lett a sorozatban.

 

Na mindegy.

Köszönöm, így már rendben van és igazából nem is volt nagy baj. :) 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

9 órával ezelőtt, csoli1138 írta:

Ó, most realizáltam magamban, hogy sokak tippje, köztük az enyém is ment a levesbe, hisz a fontosabb szereplők közül nem halt meg senki. 

Dedra volt a legközelebb hozzá. Örültem, hogy a lovagja :hb:kimenti. 

Jó, ha nem látnánk a jövőbe, akkor Casst is meglegyintette a szele elméletben, kemény pillanatokat élhetett át a végén. 

Szerkesztve: - Szisz
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Erről a részről is legalább annyira nehéz írni, mint a többiről. Oly sok minden jóság történik benne, hogy elmenne egy egész nap, ha az összest kivesézném. Egyszerűen minden mozzanatot, pillantást és gesztust mélyrehatóan lehetne analizálni. Fantasztikus évadzáró volt!

 

A rész gerincét természetesen a Ferrix adja, ahol kulminál a történet és a szálak összefutnak. Senki nem hazudtolja meg magát, egyedül Syril esetében volt némi kétely, vajon neki mi lesz itt a szerepe. Nos, ő lett Dedra őrangyala. Jó kérdés, hogy a későbbiekben miként alakul majd a kapcsolatuk. Nem vagyok benne biztos, hogy nagy szerelem bontakozik ki kettejük között. Részemről erre a felállásra gondoltam volna legkevésbé.

Remekül felvezették a csatát, kezdve a Paak bombagyártása közé bevágott jelenetekkel a gyászmeneten keresztül Maarva beszédéig. Ez egyébként az egyik fénypont is, az utolsó szikra, ami belobbantja a dolgokat. Ez kicsit emlékeztetett az Onderonra, ahol asszem Ramsis Dendup tolt le egy hasonló holo-beszédet a népének.

Maga az ütközet nagyon kemény volt és végre felszínre törhetett mindaz a sérelem és düh, ami a helyiekben addigra felgyülemlett. Cassian mint a helyi Batman, úgy surran ide-oda az utcákon és sikátorokban, látszik, hogy ismeri a várost, mint a tenyerét. Dolgát megkönnyítik az egymás ellen harcoló felek, így viszonylag könnyedén ki tudja hozni Bixet a zárkából. Ahhoz képest, hogy mindenki el akarta kapni, esélyük se volt hozzáférni. Ellenben megtapasztaltak olyan dolgokat, amik nagyban hozzáadhatnak a jellemükhöz.

Dedra volt talán a leginkább kitéve traumának, mert a hideg és hűvös tiszt most megtudta, milyen életveszélyben lenni. Sokkot is kapott, és ha nincs Syril akkor valószínűleg meglincselik és túl se éli az incidenst. Fantasztikus színészi játékot láthattunk Gough-tól, zseniálisan hozta a halálra rémült nőt.

Hozzá köthető Syril karaktere, aki amint meglátta Dedrát csak is rá figyelt. Érdekes volt, hogy onnantól le se csokizta Andort vagy Mosk-ot.

Luthen hű maradt magához, miszerint gyáva alak. Erről azért nem vagyok meggyőződve, de itt se vállalt tevékeny részt a harcból, csak csendes megfigyelőként volt jelen. Az viszont látszott, hogy őt is megérintette Maarva beszéde, ami számára a reményt is hordozta, miszerint az egész munkássága nem hiábavaló és van értelme.

Cinta és Vel viszont nagy talány nekem, főleg Vel. Ahogy belefut a ködbe olyan, mintha szimbolikusan is elszakadt volna a lázadástól. Nem is látjuk többet a részben. Cinta még kinyírja Corvot, aminek roppant mód tudtam örülni. Nem volt szimpatikus fickó, egy igazi mocsok. Csak azt sajnálom, hogy Keysax és Tigo megúszták.

A helyiek előtt viszont le a kalappal! Nagyon sajnáltam Xanwant, igazán a szívemhez nőtt, pedig ha szerepelt öt percet a sorozatban már sokat mondtam. Brasso ellenben túlélte, és igazi lázadóvá vált! Nyilván a Ferrixen most terror jön, és az, ahogy eddig éltek megszűnik. Aki jót akart magának az lelépett még frissiben a történtek után. Nagyon szimpatikus volt még nekem Pegla. Nem éppen barátian váltak el Cas-től legutóbb, de most ellenérzésnek semmi nyomát nem mutatta. Persze miért is tette volna, amikor a birodalmi sanyargatja őket? Amikor a hajóján gyülekeztek az nagyon lázadós volt, és kicsit a RO-ra is emlékeztetett konkrétan, amikor az Eiduról menekültek. Brasso még abban a pózban is feküdt le a rámpára, mint majd fog pár év múlva Baze Malbus. :D

 

malbus.jpg

 

brasso.jpg

 

És akkor még nem is említettem Nemik manifesztóját, ami Maarva beszéde után a legerősebb szöveg volt.  Cassian esetében végső utalás is arra, hogy immár készen áll csatlakozni a lázadók ügyéhez. Ami persze a rész végén meg is történik, egy remek Luthen jelenettel. Azért elég nagy rizikó volt abban, hogy ott hagyta a fegyverét. Fújt is egyet, hogy életben maradt. :)

A fentebb leírtak mellett még rengeteg olyan jelenet akadt, amit érdemes lenne megemlíteni. Ott van pl. Syril és Mosk sapka cseréje, ami annyira de annyira jellemzi ezt a két karaktert. :D Vagy az időjelző ipse, ahogy kirúgja a rohamosztagost a toronyból. Brasso rohamosztagos fejesét már nem is említem.

 

Mon szála is haladt tovább, de hogyan! Ahogy bemártja a férjét a ISB-s Kloris (mindig Clovis jut eszembe róla :D ) előtt az zseniális húzás. Ennek kapcsán feltűnik Blevin is, kiderül, hogy ő nyomoz Mon ügyében, de ezzel az okos húzással máris el lett terelve a figyelme.

Közben a másik szobában nagy tapsvihar szólt Anto Kryyegr és csapata levadászásának, mert az „Uralkodó ezt kívánta”. Csak holoképen láttam a fickót, de még így szinte látatlanban is sajnáltam. Mégis csak a jó ügyért harcolt.

 

Kicsit még visszatérve Monra és Perrinre. Mind a két emberen látszik, hogy csak a tradíció tartja őket egymás mellett. Ezt legjobban az a jelenet tükrözi, amiben találkoznak a Davo famíliával. Mon és Perrin arcára minden rá van írva! Egy olyan kapcsolatból, ami csak kényszerből született, nem származhat semmi jó. Leida láthatóan izgalmasnak tartja, de a szüleiről lerí, milyen sors várhat a gyerekre.

 

mon.jpg

 

Itt egyébként tök jó volt, hogy talán a srác volt jobban megszeppenve. Jóval fiatalabbnak tűnt Leidánál. :D A második évad egyik kiemelten fontos szála lesz ez.

 

A végén természetesen nem hagyhatom ki a Halálcsillag alkatrészek feltűnését, amit a szerencsétlenek gyártanak a Narkina 5-ön. Sokan gyanították ezt a kapcsolódást, és bár voltak, akik szerint nem kellett volna ezt megmutatni, szerintem meg nagyon is meg kellett! Ez is hozzátesz a Narkina szálhoz és magához Cassian későbbi önfeláldozásához. Kis irónia, hogy ő nem tudja mihez gyártott alkatrészt. Galen Erso után ő már a második lázadó, aki tevőlegesen részt vett az építésben. :P

 

Az alábbi kép fejezi ki legjobban, hogy éreztem magam a rész végén. A sorozat is letaglózott és az is, hogy két évet kell várni a folytatásra. Ez utóbbi annyira nem esett jól.

 

mosk.jpg 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

2 órával ezelőtt, Ody Mandrell írta:

Luthen hű maradt magához, miszerint gyáva alak. Erről azért nem vagyok meggyőződve, de itt se vállalt tevékeny részt a harcból, csak csendes megfigyelőként volt jelen. 

 

Én nem mondanám gyávának. Azzal, hogy ő is részt vesz a csatában csak feleslegesen kockáztatta volna azt amit eddig elért. Lehet lett volna más, aki összefogja a dolgokat, de biztos nem olyan szinten és úgy, ahogy Luthen tette. Bennem nincs kétség, hogy tud harcolni ha akar, de ebben az esetben jobban tette szerintem, hogy kimaradt belőle. Meg amúgysem kötelező lázadóként aktívan résztvenni harci cselekményben, Mothma is inkább csak döntéseket hozott, sok más személlyel egyetemben. Van ő eleget terepen amivel már kockáztat, lásd amikor belefutott a birodalmi cirkálóba.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Írj hozzászólást most, és regisztrálj később. Amennyiben már regisztráltál, lépj be a fórumra és szólj hozzá a témához.

Vendég
Új hozzászólás

×   Beillesztett szöveg.   Illessze be egyszerű szövegként

  Only 75 emoji are allowed.

×   A linked automatikusan beágyazódott.   Linkként jelenjen meg

×   Az előző tartalom visszaállítása.   Korábbi szöveg törlése

×   Nem illeszthetsz be képet közvetlenül. Töltsd fel vagy illeszd be URL-ből.

  • Jelenlévő felhasználók:   0 felhasználó

    • Egy regisztrált felhasználó sincs ebben a topikban.
×
×
  • Új tartalom hozzáadása az alábbi témákban...

Fontos információ
A webhely használatával elfogadod és egyetértesz a fórumszabályzattal.