csoli1138 Hozzászólás ideje: 2017. Március 31. Megosztás Hozzászólás ideje: 2017. Március 31. (szerkesztve) A magyar nyelv jellegéből itt nem származik semmi. Nyelvtanilag semmi probléma! Komolyan azt gondoljátok, hogy az utolsó szó után nem lehet, vagy nem szokott lenni többesszám? Akkor elég sekélyesen ismeritek a nyelvünket! Mondjak példákat? Ne már srácok! Remélem ezek " Az Utolsó Hozzászólások " amiket a témában erre pazarolni kellett! Szerkesztve: 2017. Március 31. - csoli1138 Válasz A hozzászólás linkje Oszd meg ezeken az oldalakon: További megosztási lehetőségek...
Dzséjt Hozzászólás ideje: 2017. Március 31. Megosztás Hozzászólás ideje: 2017. Március 31. Akkor elég sekélyesen ismeritek a nyelvünket! :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: Hadd ne vegyem ezt magamra... De olyan nehéz felfogni, hogy nyelvtanilag vagy tartalmilag semmi bajunk vele, csak egyszerűen nem tetszik a hangzása? Válasz A hozzászólás linkje Oszd meg ezeken az oldalakon: További megosztási lehetőségek...
csoli1138 Hozzászólás ideje: 2017. Március 31. Megosztás Hozzászólás ideje: 2017. Március 31. :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: Hadd ne vegyem ezt magamra... De olyan nehéz felfogni, hogy nyelvtanilag vagy tartalmilag semmi bajunk vele, csak egyszerűen nem tetszik a hangzása? Ne vedd! És igen, nehéz felfogni. Válasz A hozzászólás linkje Oszd meg ezeken az oldalakon: További megosztási lehetőségek...
Nute Gunray Hozzászólás ideje: 2017. Március 31. Megosztás Hozzászólás ideje: 2017. Március 31. Pedig szerintem elég egyértelműen leírtuk többen is. Válasz A hozzászólás linkje Oszd meg ezeken az oldalakon: További megosztási lehetőségek...
csoli1138 Hozzászólás ideje: 2017. Március 31. Megosztás Hozzászólás ideje: 2017. Március 31. Pedig szerintem elég egyértelműen leírtuk többen is. Rendben. Nyilván nem lesz egyetértés ebben sem, mivel számomra nem hangzik furán. Válasz A hozzászólás linkje Oszd meg ezeken az oldalakon: További megosztási lehetőségek...
MissKarrde Hozzászólás ideje: 2017. Március 31. Megosztás Hozzászólás ideje: 2017. Március 31. Komolyan azt gondoljátok, hogy az utolsó szó után nem lehet, vagy nem szokott lenni többesszám? Akkor elég sekélyesen ismeritek a nyelvünket! Válasz A hozzászólás linkje Oszd meg ezeken az oldalakon: További megosztási lehetőségek...
Nute Gunray Hozzászólás ideje: 2017. Március 31. Megosztás Hozzászólás ideje: 2017. Március 31. Rendben. Nyilván nem lesz egyetértés ebben sem, mivel számomra nem hangzik furán. Még mindig nem érted. Válasz A hozzászólás linkje Oszd meg ezeken az oldalakon: További megosztási lehetőségek...
csoli1138 Hozzászólás ideje: 2017. Április 1. Megosztás Hozzászólás ideje: 2017. Április 1. Nem is akarom! Válasz A hozzászólás linkje Oszd meg ezeken az oldalakon: További megosztási lehetőségek...
Nute Gunray Hozzászólás ideje: 2017. Április 1. Megosztás Hozzászólás ideje: 2017. Április 1. Azt látom, de akkor ne is sértegess másokat. Válasz A hozzászólás linkje Oszd meg ezeken az oldalakon: További megosztási lehetőségek...
csoli1138 Hozzászólás ideje: 2017. Április 1. Megosztás Hozzászólás ideje: 2017. Április 1. (szerkesztve) Atyaég! Valaki szerint furán hangzik, szerintem meg nem. Itt a vége. Legutóbb csak leírtam, hogy ebben nem lesz egyetértés. És az amit meg Te leírtál, hogy a furcsasága "a magyar nyelv jellegéből akad".. hát először is Fakad, de gondolom ez gépelési hiba lehet, másodszor pedig nem igaz. Mivel nem magyartalan ezért nem fura. Akinek fura az forogjon nyugodtan. Szerkesztve: 2017. Április 1. - csoli1138 Válasz A hozzászólás linkje Oszd meg ezeken az oldalakon: További megosztási lehetőségek...
A pécsi Hozzászólás ideje: 2017. Április 1. Megosztás Hozzászólás ideje: 2017. Április 1. Kedveseim ! Előrébb hozhatnák az EP VIII. trailer bemutatását, mert ilyen civakodás közepette nagyon hosszú lesz a hátralevő két hét. Válasz A hozzászólás linkje Oszd meg ezeken az oldalakon: További megosztási lehetőségek...
Nute Gunray Hozzászólás ideje: 2017. Április 1. Megosztás Hozzászólás ideje: 2017. Április 1. Atyaég! Valaki szerint furán hangzik, szerintem meg nem. Itt a vége. Igen, itt vége is lett volna, ha nem kezdtél volna nyelvtannáciskodni, súlyos sértések közepette. Ráadásul alaptalanul, mert azt senki nem vitatta, hogy az új magyar cím nyelvtanilag helyes. Nem tudom, egyébként, hogy kinek képzeled magad, hogy ilyen stílust engedsz meg magadnak fórumtársaiddal szemben. Na de ez most már tényleg OFF, a továbbiakat privátban, ha van rá igény. Válasz A hozzászólás linkje Oszd meg ezeken az oldalakon: További megosztási lehetőségek...
csoli1138 Hozzászólás ideje: 2017. Április 1. Megosztás Hozzászólás ideje: 2017. Április 1. Igen, itt vége is lett volna, ha nem kezdtél volna nyelvtannáciskodni, súlyos sértések közepette. Ráadásul alaptalanul, mert azt senki nem vitatta, hogy az új magyar cím nyelvtanilag helyes. Nem tudom, egyébként, hogy kinek képzeled magad, hogy ilyen stílust engedsz meg magadnak fórumtársaiddal szemben. Na de ez most már tényleg OFF, a továbbiakat privátban, ha van rá igény. Súlyos sértések?! Hát nagyon érzékenyek vagyunk.. Volt és van is nálam nagyobb megmondóember és helyreigazításban sem kell sokunknak a szomszédba menni. Tényleg fejezzük be. Szíves elnézésedet kérem. Remélem így rendben leszünk. Vedd úgy, hogy rossz napjaim vannak. Válasz A hozzászólás linkje Oszd meg ezeken az oldalakon: További megosztási lehetőségek...
Ody Mandrell Hozzászólás ideje: 2017. Április 1. Megosztás Hozzászólás ideje: 2017. Április 1. Nem tudom, egyébként, hogy kinek képzeled magad, hogy ilyen stílust engedsz meg magadnak fórumtársaiddal szemben. Szerintem ez kicsit erős, és még finom voltam. Egyébként legyen elég ennyi, a többit tényleg privátban. Ha nem sikerülne, innen törölve lesz. Válasz A hozzászólás linkje Oszd meg ezeken az oldalakon: További megosztási lehetőségek...
Donát Hozzászólás ideje: 2017. Április 1. Megosztás Hozzászólás ideje: 2017. Április 1. Remélem ezek voltak az utolsó viták a trailer bemutatásáig. Válasz A hozzászólás linkje Oszd meg ezeken az oldalakon: További megosztási lehetőségek...
csoli1138 Hozzászólás ideje: 2017. Április 2. Megosztás Hozzászólás ideje: 2017. Április 2. Remélem ezek voltak az utolsó viták a trailer bemutatásáig. Vágom! Ügyes! Válasz A hozzászólás linkje Oszd meg ezeken az oldalakon: További megosztási lehetőségek...
Bomarr Hozzászólás ideje: 2017. Április 2. Megosztás Hozzászólás ideje: 2017. Április 2. Lehet hogy már nem kéne továbbhúzni, de talán így mindenkinek érthető lesz. Vegyük ezt: Az Első Rend sok csatát fog nyerni Nyelvtanilag helyes? Igen. Filmcímnek jó? Abszolút nem. Mert a filmcímeknek a nyelvtani helyességen túl egy sor másik szempontnak is meg kell felelniük. A címadók pedig a filmtörténelem elmúlt bő 100 évében, amikor lehetett kerülték az "utolsó" szó és a többesszám kombinációját. Például: The Last of the Mohicans - magyarul Az utolsó mohikán címmel vetítették, az eredeti többesszáma ellenére. Mikor ilyen apróságokról van szó, hogy például mi hangzik jól, nyilván sok az eltérő vélemény. A dolog nincs kőbe vésve, meg a nyelv eleve folyamatosan átalakul. Rengeteg olyan kifejezést használunk napjainkban, ami 30-40 éve zavaróan magyartalan lett volna. Viszont a jelek szerint, akik ezzel foglalkoznak azok között volt egy ilyen megegyezés, hogy a fent említett kettős (az utolsó és a többesszám) a magyar címekben nem igazán működik. Eleve beszédes, hogy az ep.8-nál szinte a világon mindenütt többesszámba kerültek a jedik, nálunk mégis csak simán jedi volt (valószínűleg addig amíg felülről le nem szóltak, hogy meg kéne változtatni). Viszont mivel nem ordítóan nagy a baj a dologgal, úgy gondolom, hogy a legtöbb embernek, akinek most még zavaró egy idő után már nem lesz az. Meg lehet szokni. Válasz A hozzászólás linkje Oszd meg ezeken az oldalakon: További megosztási lehetőségek...
csoli1138 Hozzászólás ideje: 2017. Április 2. Megosztás Hozzászólás ideje: 2017. Április 2. (szerkesztve) Értelek Bomarr, de a példád szerintem nem jó. Hisz a "The Last of the Mohicans" az "of the" miatt szó szerinti fordításban "Az utolsó a mohikánok közül" lenne, tehát mégis egy személyre utal a többesszám ellenére, vagyis teljesen helytálló ennek fordításaként a "Az utolsó mohikán". Ahogy esetünkre vetítve, ha "Last of the jedi" lenne a címünk, egyből más volna a leányzó fekvése.. Amúgy én arra jutottam, hogy élőszóban ezen sosem veszett volna össze két sw rajongó. Vannak dolgok, amik nem működnek így pötyögve kommunikálva. Szerkesztve: 2017. Április 2. - csoli1138 Válasz A hozzászólás linkje Oszd meg ezeken az oldalakon: További megosztási lehetőségek...
Fulcrum Hozzászólás ideje: 2017. Április 2. Megosztás Hozzászólás ideje: 2017. Április 2. Ahogy én tapasztaltam a Zsivány Egyes bénább cím volt. Konkrétan többször szemtanúja voltam annak hogy amikor egy nem SW rajongó meghallotta a címet konkrétan kiröhögte és nem azért mert tahó hanem mert csak furán hangzott a zsivány szó egy Star Wars címben. És számomra is a Zsivány Egyes cím kicsit komolytalan a filmhez képest. De mivel anno így fordították le az jobban zavart volna ha nem ez lett volna a címe. Válasz A hozzászólás linkje Oszd meg ezeken az oldalakon: További megosztási lehetőségek...
Merr-Sonn Hozzászólás ideje: 2017. Április 2. Megosztás Hozzászólás ideje: 2017. Április 2. Értelek Bomarr, de a példád szerintem nem jó. Hisz a "The Last of the Mohicans" az "of the" miatt szó szerinti fordításban "Az utolsó a mohikánok közül" lenne, tehát mégis egy személyre utal a többesszám ellenére, vagyis teljesen helytálló ennek fordításaként a "Az utolsó mohikán". Nem feltétlenül, mert a last melléknév lévén egyszerre jelenthet egyes- és többesszámot. Válasz A hozzászólás linkje Oszd meg ezeken az oldalakon: További megosztási lehetőségek...
Donát Hozzászólás ideje: 2017. Április 2. Megosztás Hozzászólás ideje: 2017. Április 2. Ez remek példa a szubjektív percepcióra. Én, aki kívülről fújtam a korábbi SW-ket teljesen normálisnak tartottam a Zsivány szót a címben, hiszen számomra az az EpV óta szerves része a sagának. Az SW-t kevésbé ismerő haverjaim viszont engem kérdeztek sőt zrikáltak, hogy mégis mi ez a cîm, mert ultra gáz. Miután elmagyaráztam nekik a hívójel sztoriját, megértették. A példa olyan szempontból jó, hogy egyesek számára ez is furán hangozhat a magyar nyelvben, de ez lett a cím és kész, magyarul így kell lefordítani. Ha a Jedi többesszámra utal, akkor sajnos ez a helyzet itt is. Majd idővel megszokja mindenki úgyis. A Sith-eknél szerintem semmi sem durvább eddig a címekben. Válasz A hozzászólás linkje Oszd meg ezeken az oldalakon: További megosztási lehetőségek...
csoli1138 Hozzászólás ideje: 2017. Április 2. Megosztás Hozzászólás ideje: 2017. Április 2. Tényleg a Zsivány jó példa! Láttam én is szemforgatást az ügyben. Ráadásul Bodhi rögtönzése szüli! Mekkora "troll" műsor! Válasz A hozzászólás linkje Oszd meg ezeken az oldalakon: További megosztási lehetőségek...
tomcsi80 Hozzászólás ideje: 2017. Április 8. Megosztás Hozzászólás ideje: 2017. Április 8. Még 250 nap a bemutatóig. Válasz A hozzászólás linkje Oszd meg ezeken az oldalakon: További megosztási lehetőségek...
kudar Hozzászólás ideje: 2017. Április 14. Megosztás Hozzászólás ideje: 2017. Április 14. "Nyugi kudar! 17 perc múlva kezdődik a panel." Ettől nem lettem nyugodtabb! direkt siettem haza 5re hogy talán már fenn is van...de még NINCS! Válasz A hozzászólás linkje Oszd meg ezeken az oldalakon: További megosztási lehetőségek...
luke19 Hozzászólás ideje: 2017. Április 16. Megosztás Hozzászólás ideje: 2017. Április 16. Ha esetleg valakinek kéne egy új háttérkép. Válasz A hozzászólás linkje Oszd meg ezeken az oldalakon: További megosztási lehetőségek...
Fulcrum Hozzászólás ideje: 2017. Május 3. Megosztás Hozzászólás ideje: 2017. Május 3. Megint lesz jótékonykodás és Hamill átveri a rajongókat. :D Válasz A hozzászólás linkje Oszd meg ezeken az oldalakon: További megosztási lehetőségek...
Rog Hozzászólás ideje: 2017. Május 4. Szerző Megosztás Hozzászólás ideje: 2017. Május 4. Nagyon nagy kópé ez a Márk. Válasz A hozzászólás linkje Oszd meg ezeken az oldalakon: További megosztási lehetőségek...
Rog Hozzászólás ideje: 2017. Május 28. Szerző Megosztás Hozzászólás ideje: 2017. Május 28. Jani Boy bemutatta Finnie új stukkerját. Nekem csak kicsit jön be. Válasz A hozzászólás linkje Oszd meg ezeken az oldalakon: További megosztási lehetőségek...
Ody Mandrell Hozzászólás ideje: 2017. Május 28. Megosztás Hozzászólás ideje: 2017. Május 28. Igazi SW-s fegyver. Tetszik. Válasz A hozzászólás linkje Oszd meg ezeken az oldalakon: További megosztási lehetőségek...
Dzséjt Hozzászólás ideje: 2017. Május 28. Megosztás Hozzászólás ideje: 2017. Május 28. Ez az Ellenállás rendszeresített oldalfegyvere, az ep7-ben Poe is ilyet viselt. Glie-44 a neve, a twi'lekek gyártják és a nevét egy bizonyos Gobi Glie-ról kapta. Válasz A hozzászólás linkje Oszd meg ezeken az oldalakon: További megosztási lehetőségek...
Ajánlott hozzászólás
Csatlakozz a beszélgetéshez!
Írj hozzászólást most, és regisztrálj később. Amennyiben már regisztráltál, lépj be a fórumra és szólj hozzá a témához.