Jump to content

Daniel José Older: Last Shot


Hogy tetszett a könyv?  

9 members have voted

 1. 1. Milyen osztályzatot adnál a könyvnek?Recommended Posts

6 perccel korábban, Ody Mandrell írta:

Ez a Solo előzménye? 

A leírás alapján egy része a Solo előtt, egy része a Solo után, és lesz egy rész, ami 3 évvel a A Jedi visszatér után. Majd még a Most Wanted regény lesz, ami Han, és Qi'ra főszereplésével jön előzményként a filmhez.

 

30 perccel korábban, Darth Sky írta:

Ez a borító valami borzalmas. Remélem, a tartalom jobb lesz.

Hát, goodreads-en annyira nem kedvelik a regényt.

Edited by luke19
 • Köszönöm 1
 • Tetszik 1
Link to comment
Share on other sites

2 órával ezelőtt, luke19 írta:

A leírás alapján egy része a Solo előtt, egy része a Solo után, és lesz egy rész, ami 3 évvel a A Jedi visszatér után. 

Jól szét lett szabdalva. Ez egységes történet vagy antológia szerű? 

Link to comment
Share on other sites

2 perccel korábban, Ody Mandrell írta:

Ez egységes történet vagy antológia szerű? 

Ha jól tudom, akkor a Solo előtti rész Han köré épül, a Solo utáni rész Lando köré, míg a ROTJ utáni 3. rész mindkettőről. Átívelő szálról van szó, valamilyen főgonosszal a főszerepben. :)

 • Köszönöm 1
 • Tetszik 1
Link to comment
Share on other sites

 • 2 months later...

Olvasom a könyvet, és felfedeztem egy kis idővonalbeli bakit benne. A jelenben játszódó történet YU 7-ben játszódik, mert a kis Ben Solo 2 éves. Van egy múltbéli Lando szál is, ami elvileg a jelenhez képest 15 évvel játszódik korábban, ez viszont YE 8, amikor már L-3 megsemmisült (ő is szerepel itt..), és a Falcont Han már elnyerte tőle (a Falconon utaznak Landoék..). A Solo film pedig YE 13-10 között játszódik. 

Edited by luke19
Link to comment
Share on other sites

Sky idővonala alapján valóban így van:

YE 10 között L-3 megsemmisül, Falcon --> Hanhoz kerül

YE 8 könyv múltbéli szál, ahol L-3 még létezik, a Falcon Landoé (luke írása alapján)

YE 0 - EpIV

YU 3 - EPV

YU 4 - EPVI

YU 5 - Ben Solo születése

YU 7 - könyv jelenbéli szál 

 

Link to comment
Share on other sites

 • 2 months later...
2018. 07. 16. - 16:03, Darth Sky írta:

Ez a borító valami borzalmas. Remélem, a tartalom jobb lesz.

Sajnos tévedtem. A tartalom se lett jobb...

 

Egyrészt, szerintem nem szerencsés, ha egyszerre több idősíkon zajlanak az események, mert könnyen megkavarhatja az olvasót, de a kontinuitási hibákat elnézve az írót is. Itt kaptunk egy "jelen" szálat, egy "Han múltat", egy "Lando múltat" és Fyzen Gor különböző flashbackjeit. Tehát már ezen a téren egy katyvasz az egész, teljesen kizökkentő a folyamatos ugrálás a szálak között. Bár a végére szerencsére már csak a jelennel foglalkoztak. Ez egy dolog. A sztori akkora marhaságnak hatott, hogy a Legendák gyengébb történetei elszégyellnék magukat. Mint valami béna Terminator-sztori SW köntösbe bújtatva. Számomra nevetséges volt, hogy egy orvosdroidba rejtett "csodajeladó" minden droidot gonosz gyilkológéppé akar változtatni, mert a készítője szerint a droidok magasabb létformának minősülnek az élőlényeknél. :lol: A hús-vér végtagokkal kiegészített droidokról és az öncsonkító hívőkről nem is beszélve. :facepalm: Sanának előszörül örültem, mondván egy ismerős, aki jó összekötőkapocs lesz és kiderülhet róla ez-az, de kb. semmit nem kezdtek vele. Csak adtak Han mellé egy beszélgetőpertnert, aki nem Chewie. Pedig részletesebben fény derülhetett volna rá, hogy mi is volt az a bizonyos "esküvő", ami miatt ők férj és feleség lettek. Pozitívumként talán a Chandrilán játszódó hétköznapi életet tudnám említeni, ami bemutatta Han aggályait a házasélet és apaság kapcsán, illetve az Új Köztársaság instabilitását és kezdeti problémáit Leián és Mothmán keresztül. Kevesebb szállal, kidolgozottabb és értelmesebb/érdekesebb történettel, kontinuitási hibák nélkül talán egy közepes regény is lehetett volna. Ez így felejtős. 

A már említett kontinuitási hibák... Nem tudom, a Story Group mit csinál, de így komoly problémák lesznek. Persze, ők is emberek, akik hibáznak és ezerfelé kell figyelniük, de ez már nem az első és nem is a második komolyabb "baki", viszonylag rövid időn belül. Ha én a kis házikészítésű idővonalamon nyomon tudom követni a kronológiát, és kiszűrni az ellentmondásokat, akkor az elvileg sokkal profibb és több taggal rendelkező Story Groupnak is képesnek kéne lennie erre. Ilyen alapon a Kánon sem lesz hibamentesebb, mint a Legendák. :roll: 

Link to comment
Share on other sites

 • 4 weeks later...
 • 3 weeks later...

A fordításban is vannak furcsaságok, a jawa mint jáva, Hosnian Prime következetesen Hosnia, illetve Pantora is Pandora lett, értem én hogy mindkét bolygónak kék színűek az őslakosai, de azért na :D  52 oldal alatt kicsit sokszor csúszott fel a szemöldököm.

Link to comment
Share on other sites

 • 4 months later...

Nem igazán spoileres, de azért berakom tag mögé, egy idézet a könyvből

Spoiler

"Egy csöndes sikátoron száguldottak végig, éles balkanyar, át a főtéren, és onnan már csak egyenesen a hangárok felé"

 

Az idézet Maz kastélyából való kijutás utáni továbbhaladást írja le, elég sokszor "megfordultam" már a környéken a Battlefront 2-nek hála, de a fentiek egyikével sem találkoztam. :para: Beírok egy fekete pontot a story groupnak :P :D 

Amúgy a könyv 1/5-nél tartok még csak, de ezt muszáj volt beraknom, most hátha elfelejtem mire végzek vele :D

Link to comment
Share on other sites

11 órával ezelőtt, Darth Cupsy írta:

Nem igazán spoileres, de azért berakom tag mögé, egy idézet a könyvből

  Spoileres tartalom megtekintése

Amúgy a könyv 1/5-nél tartok még csak, de ezt muszáj volt beraknom, most hátha elfelejtem mire végzek velele :D

Ez a múltbéli Han szál? Mert ha igen, akkor az Ep7-es Kastély dizájnig még átépíthette Maz a Kastélyát.

Link to comment
Share on other sites

4 órával ezelőtt, Iqvi írta:

Ez a múltbéli Han szál? Mert ha igen, akkor az Ep7-es Kastély dizájnig még átépíthette Maz a Kastélyát.

Igen a multbeli, és ebben lehet is valami, na de ennyire , kilépsz a kocsmából és szabad téren vagy és  közel s távol nincs semmi hangárra emlékeztető 

Link to comment
Share on other sites

58 perccel korábban, Iqvi írta:

Eddig amúgy hogy tetszik a könyv @Darth Cupsy?

Spoiler

Most ott tartok, hogy ott vannak Chewinál a Kashyyykon. Nem tűnik rossznak... kivéve... lehet, hogy én értelmeztem félre, de most komolyan azon a nyomon indultak el, hogy Lando droid támadóján zöld köpeny volt és Han meglátott egy zöld köpenyes alakot valami piacon? :o

 

Edited by Darth Cupsy
Link to comment
Share on other sites

 • 4 months later...

Daniel José Older: A végső dobás

 

Uh, ez most nagyon nem jött be, rég olvastam ilyen zavaros és érdektelen történetet. A kronológiába láthatóan már az író is belezavarodott, az eltelt évek sehogy sem jönnek ki. Mikor a szálak végre összeérnek, abban sincs köszönet, a történet teljesen abszurd, ezek a mutáns organikus-fém keverék droidok a Legends legrosszabb könyveit idézik. A főgonosz utapaui, Gor motivációt sem sikerült megértenem. A nyomozás szál is katasztrófa. Lando tök véletlenül meglát egy hasonló zöld köpönyeget egy űrállomáson, amelyet Gor is viselt és azon indulnak el. Aztán, mikor később elutaznak a Kashyyyk-ra hogy felszedjék Chewbacca-t, kiderül hogy több vuki is rejtélyesen eltűnt a közelben. Két mondat után Han-ék leszűrik, hogy e mögött csak is Gor állhat, akit ők egyébként is keresnek. A kódtörő ewok-on is kiakadtam...

 

Ami tetszett, hogy hangsúlyosabban megjelent Han kétsége és aggodalma a családi élettel és az apaággal kapcsolatban. Ezzel a régi Legends is sokat foglalkozott. Lando kapuzárási pánikja a megállapodást illetően viszont kissé sablonos és kiszámítható volt, és néhol már untam a rinyát.

 

Nagyon felejthető ez a könyv, az EP7 könyvváltozata után a legrosszabb canon regény, amit eddig olvastam. Ennél az Utóhatást is sokkal de sokkal jobban élveztem. A borító viszont nekem bejött.

Edited by Nute Gunray
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text .   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored .   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
×
×
 • Create New...

Important Information