Jump to content

CSOPORT SELEJTEZŐ 5 (Malbus, Gerrera, Galen, Chirrut)


Donát
 Share

Csoport Selejtező #5  

31 members have voted

 1. 1. Ki jusson a Winter Madness főtáblára?


This poll is closed to new votes

 • Please sign in or register to vote in this poll.
 • Poll closed on 11/13/19 at 06:59 PM

Recommended Posts

 • Donát unlocked this topic
 • Donát pinned this topic

Na, ez pokolian nehéz döntés nálam. Valahogy mindannyian közel egy szinten vannak, és mindenki mellett szól valami. Talán Chirrut valamelyest dominálja Malbust, de Gerrera, Chirrut és Galen között nagyon nehéz a választás számomra.

Link to comment
Share on other sites

Malbus kiesett nálam, mert szvsz az egyik leggyengébb karakternek tartom az RO-ban. Igazából Chirrut Chewie-jának tartom. :) Saw-t rühelem, szóval rá nem szavazok elvből. Egy rohadt terrorista. Maradt Chirrut és Galen, és Galenre voksolok, mert ő egy szívhezszólóan tragikus hős. Egyszerű ember, akinek a legnagyobb átka, hogy iszonyú okos és a maga módján naív, amit az ilyen Krennic félék kihasználtak. Így szegény Galen nem csak elvesztette az egész családját, alapvető jóindulata ellenére rászabadította a Galaxisra a Halálcsillagot. De nem törte meg a dolog, inkább fellázadt a Birodalom ellen és végül neki köszönhetően a Lázadóknak sikerült elpusztítania azt a szörnyszülöttet, aminek megteremtésében akaratán kívül részt vállalt. És a legszomorúbb az, hogy bár Galen ilyen nagy mértékben járult hozzá a Galaxis felszabadításához, valószínűleg mindenki úgy emlékszik rá, mint a Halálcsillag teremtőjére, mert senki sem maradt, aki elmondhatná, mit tett a Galaxisért. :( 

Link to comment
Share on other sites

42 perccel korábban, Dzséjt írta:

Galenre voksolok, mert ő egy szívhezszólóan tragikus hős. Egyszerű ember, akinek a legnagyobb átka, hogy iszonyú okos és a maga módján naív, amit az ilyen Krennic félék kihasználtak. Így szegény Galen nem csak elvesztette az egész családját, alapvető jóindulata ellenére rászabadította a Galaxisra a Halálcsillagot. De nem törte meg a dolog, inkább fellázadt a Birodalom ellen és végül neki köszönhetően a Lázadóknak sikerült elpusztítania azt a szörnyszülöttet, aminek megteremtésében akaratán kívül részt vállalt. És a legszomorúbb az, hogy bár Galen ilyen nagy mértékben járult hozzá a Galaxis felszabadításához, valószínűleg mindenki úgy emlékszik rá, mint a Halálcsillag teremtőjére, mert senki sem maradt, aki elmondhatná, mit tett a Galaxisért. :( 

Pontosan ezért szavazok én is Galenra. Nem is kérdés.

Link to comment
Share on other sites

Itt Chirrut és Galen között vacilláltam, aztán Galen mellett döntöttem. Az ő sorsa sokkal tragikusabb, főleg ha az Erso családot nézzük, akik az életüket adták egy jobb ügyért még akkor is, ha az apuka részt vett a Halálcsillag fejlesztésében (nem volt választása). 

Link to comment
Share on other sites

Nekem itt elég könnyű volt a választás, mivel Saw Gerrera a legnagyobb kedvencem az új érában Kylo Ren után. Ami miatt imádom:

Egy Birodalom, amit pusztán tisztességes eszközökkel is le lehet győzni az roppant gyenge. Persze tudjuk, hogy a lázadásnak nem is ment a dolog. Kellett nekik egy mitikus hős Luke képében, ahhoz hogy két vállra tudják fektetni a diktatúrát. De mit csináltak volna ha nincs Luke? Saw Gerrera szerintem annak az elkeseredettségnek a megtestesítője, ami az ep.4 előtti érát jellemzi. A Birodalmat meg lehet csipkedni, fel lehet robbantani a rombolóikat, de a hatalmukat nem lehet megingatni. A Lázadók Szövetsége pedig elve túlságosan szétfele húz ahhoz, hogy érdemi eredményeket tudjanak produkálni. Ez pedig remek táptalaj a szélsőségeseknek, akik levetik magukról a jófiúk gúnyáját és bármeddig hajlandóak elmenni csak hogy a céljaikat elérjék. A Star Warsnak tematikailag mindig is fontos eleme volt az elnyomó rendszer elleni lázadás, de Saw Gerrera karaktere mutatta meg először, hogy önmagában a lázadástól nem lesz valaki erényes. Azért mert egy gonosz rendszer ellen dolgozunk nem leszünk automatikusan megkérdőjelezhetetlen jófiúk. A valóságban rengeteg példa van erre. Az hogy a Star Wars lehet annyira árnyalt, hogy ezt behozza a képbe már önmagában lenyűgöz. Korábban ilyet el se tudtam volna képzelni.

 

Saw Gerrera azonban nem csak mint szimbólum működik. Eleve a karakter egy roppant érdekes ívet jár be. Az, hogy a jedik képzik ki a későbbi terroristákat, megint egy érdekes kikacsintás a valóságra. Másrészt annak ellenére, hogy Saw egy terrorista és a fő funkciója a sztoriban az hogy megmutassa hogy nézne ki egy rossz útra tévedt lázadás, a karakter mégis roppant árnyalt. Nem egy üvöltöző futóbolond akiben egy csepp emberség sincs. Nem a terroristák karikatúrája. Van személyes drámája azzal hogy elvesztette a testvérét, tud nagyon is együttérző lenni ami világosan lejön a "Lázadás hajnala" regényből, ahol Jynt pátyolgatja.

 

Mindezeken felül több kiváló, idézhető szövege van. Az amikor Mon Mothmával vitatkoznak a Rebelsben, az egész animációs sorozat egyik fénypontja és toronymagasan a legjobb párbeszéd-jelenete. Az RO-ban a jelenete Jyn-el szintén óriási kedvenc nálam, pláne a regény után. 

 

Amit pedig különösen szeretek az Forest Whitaker kötődése a karakterhez. Kevesen veszik ennyire komolyan az SW-s szerepüket. Az egy dolog, hogy felkészülés gyanánt megnézte az összes Gerrerás TCW részt, de a nyilatkozatai alapján úgy látom hogy neki tényleg sokat jelentett, hogy eljátszhatta a figurát. És az biztos, hogy ahol Saw hangjára van szükség ott feltűnik Whitaker is. A Rebels-et végigvitte és most ő adja majd a hangját a pénteken debütáló Fallen Order videójátékban is. Amit már csak emiatt is nagyon várok.

 • Like 1
 • Tetszik 3
Link to comment
Share on other sites

Szégyen, nem szégyen, de Malbus-szal én még mindig ott tartok, hogy meg kell nézzem kiről is van szó, mert névről be sem ugrik a karaktere. Jópofa fazon, de olyan szinten súlytalan, hogy még egy ilyen mezőnyben sem lehet sokkal többet írni róla, minthogy jelentéktelen. Chirrut már érdekesebb, de ő is nagyon keveset szerepel. Kíváncsi vagyok rá, szívesen hallanék még felőle, de az eddigiek alapján egy ilyen "szegény ember Kananje" érzésem van vele kapcsolatban.

 

Érdekesebb a maradék 2 figura. Saw kapcsán szinte maradéktalanul egyezik a véleményem Dzséjttel. Nála azt látom igazi erénynek, ami kiemeli a többi szereplő közül, hogy ő az első olyan filmes karakter, aki tisztán animációs alapokról került az élőszereplős vászonra. Ebben úttörő és történelmet írt, de ez egy univerzumon kívüli sztori, ami nálam egy ilyen versenyben jóval kevésbé számít. Amúgy sem mondanám, hogy unalmas vagy egysíkú karakter lenne, Bomarr szépen összefoglalta a dolgokat. Viszont így is azt gondolom, hogy a SW mezőnyében ez a "12 egy tucat" kategória.

 

Galen esetében ugyanúgy megvan az out-universe bombarobbanás, hiszen 40 évig éltünk abban a tévhitben, hogy az a szellőzőnyílás egy tervezési hiba, aztán kiderült, hogy tudatos szabotázs. A világon befutott útjukat tekintve annyiban erős a párhuzam, hogy mindketten elveszítettek számukra nagyon fontos embereket, amely dráma közrejátszott abban, hogy végül hol kötöttek ki. Továbbá mindketten a maguk bizarr módját választották a Birodalom elleni harcnak. Még a halálukban is vannak közös motívumok ilyen téren.

Mégis nekem Galen sorsa valahogy kicsit közelebb áll a szívemhez. Talán Jyn lehet az oka. Meg persze az, hogy az ő megközelítése számomra jóval intellektuálisabb, így szimpatikusabb. Ráadásul harcosokat és hős katonákat már rengeteget láttunk, a SW-on belül is, de most egy mérnök, egy tudós tudott fókuszba kerülni, ami üde színfoltja az univerzumnak. És végül a Birodalom megbuktatásában noha megvolt a szerepe Saw-nak is, a Halálcsillag Galen ötlete alapján robbanhatott fel, az ő elhintett magvaiból sarjadt a lázadók későbbi győzelmének gyümölcse.

Link to comment
Share on other sites

 • Donát unpinned this topic

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text .   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored .   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
×
×
 • Create New...

Important Information