Ugrás a kommentre

1x07 - Announcement


Ody Mandrell

Ajánlott hozzászólás

7. rész - Announcement / Bejelentés

 

andor7.jpg

 

Írta: Stephen Schiff

Rendezte: Benjamin Caron

 

Helyszín: Coruscant, Ferrix, Niamos

 

Szereplők:

Cassian Andor - Diego Luna

Luthen Rael - Stellan Skarsgård 

Mon Mothma - Genevieve O'Reilly

Tay Kolma - Ben Miles

Vel Sartha - Faye Marsay

Cinta Kaz - Varada Sethu

Perrin Fertha - Alastair Mackenzie

Bix Caleen - Adria Arjona

Leida Mothma - Bronte Carmichael

Wullf Yularen ezredes - Malcolm Sinclair

Partagaz őrnagy - Anton Lesser

Deedra Mero hadnagy - Denise Gough

Heert - Jacob James Beswick

Flob - Alex Blake

Felzonis adatkezelő - Ragevan Vasan

Blevin felügyelő hadnagy - Ben Bailey Smith

Grandi felügyelő - Lucy Russel

Lagret felügyelő - Michael Jenn

Lonni Jung felügyelő - Robert Emms

Syril Karn - Kyle Soller

Eedy Karn - Kathryn Hunter

Kleya Marki - Elizabeth Dulau

Kloris - Lee Ross

Maarva Andor - Fiona Shaw

Clem Andor - Gary Beadle

Windi - Katrina Nare

B2EMO - Dave Chapman

 

Történet

A Galaxison végigsöpör az aldhanai rablás utóhatása. A BBI nagyobb hatalmat kap, így kiéleződnek a belső harcok, Mothma és Rael is kénytelenek a saját játszmáikat megvívni, míg Cassian megpróbálja elkezdeni új életét.

 

Érdekességek

- Az epizódban feltűnik Wulff Yularen ezredes, akinek nyakatekert múltja van a Star Wars történetmesélésben. Noha a Star Wars: Egy új reményben láthattuk őt először, a karakter akkor még csupán egy név nélküli illető volt, fehér egyenruhában, a Halálcsillag konferenciatermében zajló jelenet során. Egy 1995-ös Star Wars kártyajáték nevesítette őt, és ekkor derült ki, hogy egy BBI-s tiszt. Később, a Star Wars: A klónok háborújában (2008) ezen karakterből alkották meg a Köztársaság flottaadmirálisát, akit Tom Kane szólaltatott meg. Ugyanez az admirális ismét feltűnt a Star Wars: Lázadókban, immár BBI-s szerepében.
- A Luthen galériájában látható műtárgyak eme epizód során: kel dor légzőmaszk, Jedi Templomőr maszk, és egy gungan pajzs.
- A peezo egy legális élénkítőszer tabletta vagy stimuláns, amely egyaránt népszerűségnek örvend a nyüzsgő Coruscanton és a nyugodtabb Niamoson. A Coruscanton látható egy holografikus hirdetés a peezóról, továbbá egy emlékeztető üzenet a BBI-től, miszerint mindig hordják magukkal a lánckód azonosítójukat.
- Miközben Kleya átvág az állomáson, hallható, hogy egy rohamosztagostól elhangzik a "LUH 341", ami utalás a LUH 3417-re, Maggie McOmie karakterére a THX 1138-ból - George Lucas első filmjéből.
- A visszatekintésben láthatjuk a tüntetést a Rix Roadon - és "Clem" Andor balszerencsés szerepét benne - amely a Birodalom első évében játszódik, mielőtt még a klónosztagosok helyét teljes mértékben átvették volna a rohamosztagosok.
- Az adattábla, amelyen feljegyzik a Niamoson elkövetett bűntényeket inkább rejtett érdekességek, mint univerzumon belüli, valódi bűnelkövetők. Megemlítik rajta Richard Stevensont, akit öt évre ítéltek, és Keith Seymourt (koncepciós művész, és gyaníthatóan Erő-érzékeny), akinek 25 évig kell szolgálnia.

 

 

Pár kitétel.

 

1. Amennyire az lehetséges próbálj meg az adott rész keretei között maradni.

2. A történet elemeit ne rakd spoiler gomb mögé. Itt az epizód konkrét történéseit tárgyaljuk ki.

3. Csak akkor szólj hozzá a témához, ha már láttad az aktuális részt.

4. Tartsd be a fórumszabályzatban leírtakat. 

Szerkesztve: - Ody Mandrell
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

  • Ody Mandrell megváltoztatta a címet erre: 1x07 - Announcement

Még mindig imádom, hogy mennyire "hétköznapi" ez a sorozat. Ahogy Coruscantot eddig bemutatták az is ennek a példája, nem premier plán kapjuk az arcunkba a grandiózus bolygóvárost ahogy eddig, hanem mindig lefelé néz a kamera, hiába járunk a legfelsőbb szinteken. Az épületek közötti helyek is egy teljesen más prespektíva, nem a nyüzsgés megy, hanem teljesen nyugodt minden, néhol szó szerint ember nincsen. Az meg pláne tetszett, hogy mostmár TV bemondót is láttunk a Star Warsban :D Ennél hétköznapibb már nem nagyon lehet.

 

Vagyis dehogynem lehet, mostmár egy üdülővel is színesedett az univerzum. De azért a Birodalom itt is jelen van, nem csak trooperekkel hanem KX-szériás droidokkal is. Lehet közülük lesz majd az egyik K-2SO? Valami nagyon exklúzív hely lehet ha rájuk is szükség van rendet fenntartani.

 

Végén csóri Syril-en látszott, hogy nagyon nem találja a helyét a hivatalban.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Na, végre megjelent Yularen... Epic volt, így kell kezdeni egy részt! Még hogy nem lesznek cameók. Jó, hogy Cassian visszatért a Ferrix-re.

 

A rész végével kapcsolatban pedig kétlem, hogy behoznának KX-series droidokat, ha nem magának K-2-nak lenne az előkészítése ez. Szerintem a 8-9. részben behozzák majd K-2-t. Tippre a következő két részben szökik meg Andor, akkor programozza át K-2-t (lehet, hogy retcon-olják a Cassian and K-2SO képregényt, sajnos :( ). Imádom ezt a strand-bolygót. Szerintem a sorozat utolsó történetszála lesz a Saw Gerrera-sztori, és akkor érkezik meg Cassian is a lázadásba, és ér össze a szála Mon Mothmáéval. 

 

Meglepően sokat emlegették Palpatine-t: Mothma, Yularen, még az is, aki elítéli Cassian-t, bár ő csak úgy szófordulatként használta. Mothma jelenete a "földijével" hidegrázós volt. Szerintem Amedda és Palpie hamarosan beugranak...

 

A flashback-részeket még vissza kéne néznem, nem volt elsőre teljesen világos a helyzet Clemmel meg a fiatal Cassian-nel.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Az epizód alcíme „Útóhatás” is lehetne, mert szépen bemutatja milyen következményekkel járt a rablás.

 

Először is meglepően nagy hullámokat keltett az akció. A holonet (amit itt látunk először televízió-szerűen bemutatva), még másnap is foglalkozik az esettel.

A biztonsági iroda ülésén aztán feltűnik Yularen ezredes, aki ecseteli az adandó reakciókat. A Birodalom nem hazudtolja meg önmagát, bekeményítenek dupla adókkal és keményebb szankciókkal azok ellen, akik renegát elemeket bújtatnak. Palpatine emlegetése kellemes volt, talán ő is feltűnhet a sorozatban, de nekem elég lenne a belengetett szenátusi ülésen is.

Ami a hivatalt illeti, tovább folytatódik Dedre és Belvin konfliktusa, amit Partagaz nagyon jól rendez le. A nő megkapja a Morlana szektort, ami nem túl jó hír Cassiannak és a helyieknek. Nagyon jól látja a lényeget, és már nem rejti véka alá a véleményét sem, hisz rendelkezik bizonyítékokkal, amik megtámasztják az elméletét.

Érdekesség még, hogy szóba kerül az Ord Mantell. Nem tán a Bad Batch tagjai garázdálkodnak arra?

 

Coruscant másik szála a lázadóké, ami tartogatott pár meglepetést. Luthen karaktere árnyalva lett azáltal, hogy az Aldhani akciót a saját szakállára szervezte meg, erről Mon se tudott, akinél totál kiverte a biztosítékot. Itt mutatkozik meg a nő pacifista mivolta, amit Dzséjt oly’ sokszor kritizált korábban. Luthen esetében az se szimpatikus, hogy ki akarja nyíratni Cassiant, méghozzá Vel-t béreli fel rá, aki itt kicsit olyan, mint lesz majd Andor a RO-ban. Mellesleg jól kikupálódott a Coruscanton, alig ismertem meg (a járdán egy a Crimson Dawn jelére eléggé hasonlító ábra volt). Jó volt, ahogy egy-egy szóval érintették a sejt többi tagját, főleg Arvel esetében, ahol már a kezdettekkor megjelent a kétség… Nos, Luthen jól érezte, amit most már mi is tudunk. A férfinak saját tervei voltak, amit Cassian keresztülhúzott. Maga a város, ahogy bemutatják annyira jó, végre nem csak madártávlatból láthatjuk az egészet, hanem szó szerint leereszkedünk a házak közé. A TCW-ben már láttunk ilyet, de ez azért más (Cyril-en keresztül pedig megismerjük azt a részét is a Birodalomnak, ami egy nagy massza, a különbözőség minden jele nélkül).

Mon-ék rendezvénye a galaktikus fényűzés netovábbja, ami már önmagában érdekessé tette a jelenetet, de a beszélgetés elvitte a fókuszt minden háttérben látható érdekességről. Szóval Tay Kolma lenne Mon titkos jelöltje, akit be akar vonni a körbe. Ekkor megint felötlött bennem Bail Organa. Vajon vele mi van? Nem tán ezek ketten külön szervezkednek, és nem is tudnak egymásról? Ezt a 2000-ek delegációjának fényében elég nehéz elhinni. Eddig ez a politikai szál egyetlen, de annál nagyobb hibája: úgy tesz, mintha Bail Organa nem is létezne. Bár Mon három embert említ, aki rajta kívül tudja mivel foglalkozik valójában, abból lehet a harmadik Bail.

 

És akkor még ott van Cassian szála, aki továbbra is legalább annyira szkeptikus az egész felkelés dologgal, mint eleinte Jyn. Itt is kapunk egy remek párbeszédet, amit Maarvával folytat. A sors iróniája, hogy a nő az Aldhani rabláson lelkesül be, amin viszont Cassian túl akar lépni. Az az érzésem, hogy többé nem fog ide visszatérni, főleg, hogy az egész város meggyűlölte. Nem lehet nem észrevenni, hogy minden elem a lázadás felé terelgeti, de ő menekül előle. A Niamos-on tényleg úgy látjuk főhősünket, mint ami valójában: egy playboy, akit a nők és a pénz érdeklik a legjobban. Az ahogy elfogják és elítélik a legrosszabb diktatúrákat idézi. Valakit, aki nem szimpatikus egy utcai járőrnek, egyszerűen letartóztatnak pedig nem is csinált semmit. A bíróság maga volt a legnagyobb vicc. Hat évet kapni a semmiért, és még védekezni se lehetett. Nem tetszik? Beszélje meg Palpatine császárral. LOL! A rész végére tehát Cassian elvesztette mind a pénzét, mind a szabadságát. Újfent csak ott van, ahol a part szakad, remélem ebből tanul végre és az elvei szerint cselekszik. A börtönben lesz legalább ideje töprengeni Nemik kiáltványán.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

1 órával ezelőtt, NorbiLordi írta:

Az meg pláne tetszett, hogy mostmár TV bemondót is láttunk a Star Warsban :D Ennél hétköznapibb már nem nagyon lehet.

Először azt hittem ez Alton Kastle. :D 

 

2 órával ezelőtt, NorbiLordi írta:

Vagyis dehogynem lehet, mostmár egy üdülővel is színesedett az univerzum. De azért a Birodalom itt is jelen van, nem csak trooperekkel hanem KX-szériás droidokkal is. Lehet közülük lesz majd az egyik K-2SO? Valami nagyon exklúzív hely lehet ha rájuk is szükség van rendet fenntartani.

Ebben a részben látunk először rohamosztagosokat. Tényleg nagy a baj, ha előkerültek. :) 

 

2 órával ezelőtt, NorbiLordi írta:

Végén csóri Syril-en látszott, hogy nagyon nem találja a helyét a hivatalban.

Pont abba a közegbe került, amiből ki akart törni.

 

20 perccel korábban, IndianaAndrisSolo írta:

A flashback-részeket még vissza kéne néznem, nem volt elsőre teljesen világos a helyzet Clemmel meg a fiatal Cassian-nel.

Clemet elfogták majd felakasztották. Nem nézték, hogy csak csitítani akarta a dobálókat. Cassian meg bosszúból rá támadt a katonákra, gondolom ezért került először javítóintézetbe. Erről mesélt Arvelnek pár résszel korábban.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

57 perccel korábban, Ody Mandrell írta:

Hasraütésszerűen ment a dolog. 

Az a vicc, hogy Andor még csak nem is reklamálhat, mert ha tudnák a birodalmiak, hogy ki is ő valójában, akkor nem 6 évet kapnak, hanem kötelet.

 

De ami vele történik, az tökéletesen bemutatja a diktatúra túlkapását, az egyszerű ember tehetetlenségét és védtelenségét a rendszerrel szemben, Palpatine zsarnokságában nem kellenek ügyvédek, vádiratok, esküdtek és valódi bíróság; elég egy kvázi jegyzői jogkörrel rendelkező hivatalos személy, aki rögtönítélő bíróságként felolvassa a Császár legújabb rendeletében szereplő büntetési tételt, majd közli a vádlottal, hogy ha baja van, vitassa meg az Uralkodóval.

 

A jelenet azt is megmutatja, hogy hogyan hergeli fel a Birodalom a politikával mit sem törődő kisembereket maga ellen. Az olyanokat, mint Cassian, aki nyilván gyűlöli a Birodalmat, de nem akarna lázadónak állni, vagy az olyanokat mint Jyn Erso, aki nem akar harcolni, mégis belekeveredik, mert a Birodalom szétlövi alóla Jeddhát meg kinyírja az apját. Cassian esetében meg szimplán rosszkor volt rossz helyen, de máris bűnös, mert a rendszer megteheti, hogy börtönbe zárja őt a semmiért. Vagy mondhatnám még ugyanígy Luke Skywalkert, aki szintén utálja a Birodalmat, de a helyi dolgai fontosabbak még úgy is, hogy utálja a farmerkedést... de amikor orvvul - és feleslegesen - kinyírják Owent és Berut, akkor ő is csatlakozik. És így gyarapodik a lázadás napról napra, nő az elégedetlenség, és pont ez volt Luthen célja a pénzszerzésen kívül. Ez tényleg egy kiálltvány, ami jelzi, hogy vannak bátor hősök a galaxisban, akik igenis hajlandóak FELVENNI A KESZTYŰT a zsarnoki rendszerrel az egyenlőtlen ringben. De ez egyúttal egy provokáció is, hogy rávegye a Birodalmat, hogy kimutassa a fogafehérjét. Az igazi Birodalom olyan velejéig romlott, hogy nem manipulálja a dhalikat, hanem lecsukja őket csak azért, mert ünnepelni merték a "Szemet". Az igazi Birodalom olyan velejéig romlott, hogy nem egy kihúzható 6 hónapos büntetési tételt ér egy ártatlan ember életében egy rosszkor rossz helyen tartózkodás, hanem egy élet megnyomorító 6 évet.

 

És teljesen igaza van Luthennek. Ahhoz, hogy a Lázadás életképes legyen, ki kell állnia az árnyékból a fénybe; meg kell mutatnia, hogy LÉTEZIK és valós alternatíva lehet a harcra. Hogy az egyszerű embereknek nem csak az az opciójuk van, hogy elégedetlenkedve hazamennek és ökölbe szorítják a kezüket a négy fal között, hanem csatlakozhatnak valamihez, ami túl mutat a helyi sérelmeiken, ami összefogja az elégedetleneket és aminek a célja a zsarnoki rendszer leváltása.

 

Mothmának ehhez - ekkor még - nincs gyomra, bátorsága, elsősorban azért, mert olyan empatikus képeséggekkel bír, amivel felmérni azt a sok-sok érintett embert, akik - Andorhoz hasonlóan - 6 hónap helyett 6 évet, békén hagyás helyett egzecírozást, manipulálás helyett letartóztatást kapnak, borzalmas érzés lehet. De jól láthatóan ezt a zsarnoki rendszert csak háború árán lehet megdönteni - talán lassan Mothma is belátja ezt - és ahhoz pedig véráldozatok kellenek, hogy felnyissák a galaxis szemét. Felnyissák az igazságra, miszerint ez nemcsak egy tökéletlenül működő, de elviselhető rendszer a galaxisban, hanem egy elnyomó zsarnokság, ami előbb-utóbb mindenkit megnyomorít, akinek a megkímélése nem áll az érdekében.

 

10/10-es rész, méghozzá anélkül, hogy akár egy fegyvert is el kellett volna sütni benne (ha jól emlékszem).

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

A múlt heti részt tegnap néztem meg: kicsit belealudtam a sorozatba. Viszont a mai az eddigi legjobb volt. Most kezd igazán beindulni a  sori számomra. Marva és Kassa búcsúja szívszorító és egyben az epizód tetőpontja.

Mothma és a bankár cseveje is inyenc falat volt, ahogy a birodalom működését látni is az volt. Leia nem pontos idézete jutott eszembe: minél erősebben szorítják ökölbe a kezüket, annál több csillagrendszer csúszik ki az ujjaik közül.

Szerkesztve: - cyrano
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

35 perccel korábban, cyrano írta:

A múlt heti részt tegnap néztem meg: kicsit belealudtam a sorozatba. Viszont a mai az eddigi legjobb volt. Most kezd igazán beindulni a  sori számomra. Marva és Kassa búcsúja szívszorító és egyben az epizód tetőpontja.

Mothma és a bankár cseveje is inyenc falat volt, ahogy a birodalom működését látni is az volt. Leia nem pontos idézete jutott eszembe: minél erősebben szorítják ökölbe a kezüket, annál több csillagrendszer csúszik ki az ujjaik közül.

The more you tighten your grip, Tarkin, the more star systems will slip through your fingers.

 

Carrie Fisher What GIF

 

Tökéletesen látod. 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Ez a sorozat tönkreteszi a gyerekkoromat. Hát ezek után hogy nézzek a korábbi Star Wars produkciókra nagyszerű alkotásként? Szörnyű. :D 

 

Ahhoz képest, hogy ez a rész nem kapkodott, jó tömény volt. Sokszor szoktam az "aztak*rva" kifejezéssel és társaival élni, de általában megdöbbentő fordulatoknál és látványos akciószekvenciáknál, nem párbeszédeknél.  Acoruscanti jelenetek minden másodpercét aranyba kéne foglalni és mutogatni. Egyrészt, döbbenetesen jól néztek ki. Egyszerűen ámulatbaejtő a látványvilága a sorozatnak. Coruscantban mindig is volt egy kis Blade Runner hangulat, de ez itt minden korábbi megjelenésénél jobban átjött. A szabadalmi iroda (MEGAGIGALOL!!!!!) hatalmas egyencsarnoka, a BBI kívül és belül, az egyszerű folyosók és háztetők, minden annyira hangulatos és látványos. Zseniális. De imádtam a Niamost is, milyen kis üdülőparadicsom.

 

De a politika, ami itt zajlott, óóóóóóó... A beszélgetés Mon és Tay között, hát csüngtem minden szavukon, mint újszülött az anyja csecsén, mikor először szívja magába az anyatejet. Eddig is szerettem a Star Wars politikáját, de ez itt mesteri volt. Ahogy Mon diszkréten fellebenti Tay előtt, hogy a politikájuk a külsőségek ellenére egyeznek, az zseniális. Pláne, ahogy megemlíti, hogy tanult Palpatine-tól. Hát nem fél szemmel leste el a mester képességeit, az fix. És milyen pókerarccal közli a haverjával, hogy a férje semmit sem tud és nem is lehet megbízni benne. És igen, Perrin úgy osont utána az egész jelenetben, mint egy kopó, aki reméli, hogy elcsíp néhány inkrimináló szót. Talán még a lányát is azért küldte oda, hogy hátha... És ez újra egy baromi jó kontraszt Organáékkal. Ott férj és feleség annyira megbízik egymásban, hogy közösen foglalkoznak a lázadó ügyekkel. Itt meg szegény Monnak a saját családja előtt is maszkot kell viselnie. Nagyszerű, egyszerűen nagyszerű az egész jelenet. Talán csak azt sajnálom kicsit, hogy Sly Moore-t nem szúrhattuk ki valahol a háttérben.

Aztán a beszélgetés Mon és Rael között. Mennyire igaza volt az öregnek, és itt hogy megvillant az, ami Mothmát az RO-ban is akadályozta, és ami végül sajnos rossz úton indítja el az új Köztársaságot is, hála neki. Ez a nő nem mer áldozatokat hozni. Vagyis jobban mondva, nem úgy, ahogy kellene. Tiszta, szabályos, véráldozatok nélküli ügyet akar, olyan ideológiák mentén próbál lázadást vezetni, ami mellett ez lehetetlen. Mázli, hogy vannak ilyen emberek, mint Rael, akik hajlandóak helyette meghozni a kemény döntéseket és meglökik a lázadást egy olyan út felé, aminek hála eljuthatunk az endori csatáig. Persze nem akarom most kissebbíteni Mothma érdemét, mert kezdem látni benne a politikai vezetőt, amihez tényleg van érzéke és nem is kicsit tud. De azért na, itt katonai döntésekre is szükség van. Amúgy baba, hogy Rael hozza a joviális eladó szerepét, Mothma meg mintha tojna rá. Szerintem azért a sofőrnek kezd ez kicsit gyanús lenni. Egy szimpla cseréhez képest elég sokáig eltartott a beszélgetés és Mon meglehetősen merev volt végig. Amúgy piros pont a lázadó hálózat megmelítéséért is. És az is tetszik, hogy az estélyen Mothma említi, hogy olyasmit árul el, amiről csak három ember tud a Galaxisban. Felteszem Bailre, Brehára és Raelre gondol. (Vagy Breha helyett Ahsokára, bár szerintem ő neki nem feltétlen kellett tudnia Mothma szerepéről.)

 

Aztán votlak itt kisebb események is. Vajon Cinta milyen feladatot teljesít még az Aldhanin? Vel meg... Vaó! :o Először fel sem ismertem. Mondjuk itt kíváncsi vagyok, hogy vajon Kleya Rael tudtával adott utasítást Cassian levadászására? Van abban ráció, hogy ki akarnak iktatni egy "túl sokat tudó" kósza zsoldost, de úgy érzem, Rael túl sok energiát fektetett Andorba ahhoz, hogy aztán ilyen egyszerűen meg akarja öletni. De legalább arra is választ kaptunk, hogy a helyzetet nem értékelték rosszúl, Rael nem bízott Arvelben, és ezek szerint Vel sem mondott mást, mint amit Cassian mondott neki.

 

Aztán itt van a BBI jelenetei. Kompetens birodalmi tisztek, beszabehu! Dedra eddig is az egyik kedvencem volt, de egyre jobban a szívemhez nől a kis gestapós tyúkanyó. De előtte még hadd térjek ki Yularenre. Ez is iszonyú jól lett megoldva. Nem mondják ki, hogy az Wullf Yularen ezredes, nem rágják a szánkba, mégis egyből tudja az ember, hogy az ott Wullf Yularen ezredes. A monológja pedig előre megerősítette Rael későbbi szavait. Különösen tetszett, amikor arról beszél, hogy a kérdés csak az, mennyire szorítsák össze az öklüket. Egyből felrémlett Leia ep4-es, Tarkinhoz intézett szavai: "Minél jobban szorítja össze az öklét, annál többen csúsznak ki az ujjai közül." És Rael is erre számított, lényegében előbb láttuk az eredményt, minthogy Luthen felvázolta volna, mit akart ezzel elérni.

Aztán jött az, ami alapjaiban mutatja meg, mi a baj a Birodalommal. A Blevinhez hasonló tisztek. Akik aláássák mások munkáját a saját kicsinyességük miatt, akiknek fontosabb a saját javuk, mint a feladatuk. Szerencsére Partagaz nem annyira hülye, mint ez a Blevin, ami amúgy kellemes megeleptés. A poén az, hogy úgy tűnik, a BBI élén egész kompetens alakok állnak. Yularen, Partagaz, mindkettő bár birodalmi hű, jól végzi a munkáját, meglátja a tehetségeket, kiaknázzák azokat. Partagaz most így tesz Dedrával, Yularen így tett Kallusszal. Oké, Kallus végül a Lázadók sorát erősítette, de hát a konkurencia mindig is hatékonyan szipkázta el a tehetségeket a Birodalom elől. :) De van egy olyan félelmem, hogy az lesz végül Dedra veszte, hogy most csúnyán megalázta Blevint. Bár Partagaz figyelmeztette, hogy vigyázzon magára. Ám bármi lesz a jövő, zseniális volt ez az egész jelenet, ahogy Blevin megpróbált Dedra nyakára lépni, majd az szépen megvédte magát és pusztán az eredményeivel képes volt Partagazt az oldalára állítani. Nagyszerű! :clap: Ha a Birodalomnak több Dedrához és Partagazhoz hasonló tisztje lett volna, a Lázadás labdába sem rúgott volna. De Palpatine politikája az, ami az ilyen tiszteket ellehetetlenítette és vagy meghaltak, vagy eltűntek valami isten háta mögötti világra irányuló beosztásban, vagy a Szövetséghez álltak.

 

Volt még valami az epizódban? Ja, igen, Andor. Hát megint nem az ő sztorija lett a legcombosabb, bár búcsúja Maalvától tetszett. Főleg, hogy nem vallotta be, ott volt az Adlhanin, és az is, hogy végül is ő inspirálta az anyját a lázadásra. Szerintem ez fontosabb tényező lesz a jellemfejlődésében, mint maga a "bankrablás". "A lázadás a reményre épül" - mondja ezt öt évvel később Jynnek, és talán most először látta a saját anyja szemében ezt a reményt. Bixet sajnáltam, jól elbántak vele. A klónok flashbackje is tetszett. Azt mondták, 13 évvel korábban történt, ami azt jelenti, hogy nagyjából 1 évvel az ep3 után. Ez reális, kábé a The Bad Batch első évadának időszaka.

Aztán jött Niamos. Van egy olyan sanda gyanúm, hogy a niamosi jelenetek jó pár héttel vagy hónappal az epizód, mi több, a korábbi részek után játszódik. Cassiannak már kapcsolata van és a beszélgetésből úgy tűnt, a csaj egy ideje vele lehet. Legalábbis nekem nem az a benyomásom támadt, hogy ez egy egyéjszakás kaland lenne. A KX droidok megjelenése ütött. És az, ahogy nyakon ragadta az egyik Cassiant, az a Jedi: Fallen Order című játékot idézte, ahol Cal Kestist rendre nyakon ragadják, ha nem figyel oda a játékos. Bár én nem feltétlen mondanám azt, hogy ez K-2SO felvezetése, szerintem ebben az évadban ő még tényleg nem jelenik meg. Lehet, hogy lesz retcon, de nekem úgy tűnik, azért a készítők igyekeznek tartani magukat a kánonhoz. Ha retconnal is élnek, akkor sem teszik teljesen semmissé a korábban meghatározottakat, lásd Cassian származását. De a lényeg, hogy szerintem egyelőre csak azért tűntek fel KX-ek, mert ezek is részei az Andor-sagának, és persze a lore-nak. Minél több műben tűnnek fel, annál könnyebb elhinni, hogy ezek az utólag kitalált droidok mindig is jelen voltak a sztoriban.

És a végén szegény Cassian nem a lázadás, nem a rablás miatt szívja meg, hanem csak rossz helyen volt rossz időben. Gondolom ezzel a pénze is ugrott. A "tárgyalás" ütött, a bírónő láthatóan le sem tojta, mit csinál, jól elvolt ott "szotyizgatva". De a legjobban mégsem ez, hanem az tetszett, hogy közben párhuzamot vonhattunk Kran és Cassian között. Utóbbit bebörtönözték, de Syril sincs jobb helyzetben. Az ő "világa", amire figyel, és ahol most van, az is egyfajta börtön. Amire remekül reflektál Chirrut RO-ban elhangzott szavai: "Nem csak egyféle börtön létezik, százados." Nekem kezd az az érzésem lenni, hogy Kran nem Cassian nemezise, hanem afféle sorstársa lesz. Mindketten nehéz körülmények között nőttek fel, mindketten próbálnak kitörni ebből a maguk módján. Mindketten egy súlyos, életeket követelő hiba miatt voltak kénytelen elhagyni addigi életüket, és mindketten egyfajta börtönbe kerültek. Csak Cassian a rebellis, Karn a borodalmi oldalon van.

 

Na szóval, ez egy remek rész volt és tűkön ülve várom a következőt.

Szerkesztve: - Dzséjt
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

34 perccel korábban, Dzséjt írta:

Mothma meg mintha tojna rá. Szerintem azért a sofőrnek kezd ez kicsit gyanús lenni. Egy szimpla cseréhez képest elég sokáig eltartott a beszélgetés és Mon meglehetősen merev volt végig.

Annyiban feloldható a dolog, hogy végül Mon semmit nem hoz el, tehát lehet azt mondani, hogy kicsit vitatkoztak, mert semmi sem felelt meg Mothma férjéről alkotott "vélt" ízlésének.

 

35 perccel korábban, Dzséjt írta:

Mondjuk itt kíváncsi vagyok, hogy vajon Kleya Rael tudtával adott utasítást Cassian levadászására? Van abban ráció, hogy ki akarnak iktatni egy "túl sokat tudó" kósza zsoldost, de úgy érzem, Rael túl sok energiát fektetett Andorba ahhoz, hogy aztán ilyen egyszerűen meg akarja öletni. De legalább arra is választ kaptunk, hogy a helyzetet nem értékelték rosszúl, Rael nem bízott Arvelben, és ezek szerint Vel sem mondott mást, mint amit Cassian mondott neki.

Igen, ez bennem is felmerült, viszont Luthen már búcsúzáskor mondta Velnek, hogy Cassian zsoldos, tehát feláldozható. Aztán később Kleyának mondta, hogy gondatlan volt és Andor révén eljuthatnak hozzá. Mivel hatalmas ügy lett a lopásból, lehet Luthen úgy ítéli meg most már, hogy többet nyernének Cassian kiiktatásával így, hogy a lopás után sem csatlakozott a lázadáshoz.

37 perccel korábban, Dzséjt írta:

Aztán jött az, ami alapjaiban mutatja meg, mi a baj a Birodalommal. A Blevinhez hasonló tisztek. Akik aláássák mások munkáját a saját kicsinyességük miatt, akiknek fontosabb a saját javuk, mint a feladatuk. Szerencsére Partagaz nem annyira hülye, mint ez a Blevin, ami amúgy kellemes megeleptés. A poén az, hogy úgy tűnik, a BBI élén egész kompetens alakok állnak. Yularen, Partagaz, mindkettő bár birodalmi hű, jól végzi a munkáját, meglátja a tehetségeket, kiaknázzák azokat. Partagaz most így tesz Dedrával, Yularen így tett Kallusszal. Oké, Kallus végül a Lázadók sorát erősítette, de hát a konkurencia mindig is hatékonyan szipkázta el a tehetségeket a Birodalom elől. :) De van egy olyan félelmem, hogy az lesz végül Dedra veszte, hogy most csúnyán megalázta Blevint. Bár Partagaz figyelmeztette, hogy vigyázzon magára. Ám bármi lesz a jövő, zseniális volt ez az egész jelenet, ahogy Blevin megpróbált Dedra nyakára lépni, majd az szépen megvédte magát és pusztán az eredményeivel képes volt Partagazt az oldalára állítani. Nagyszerű! :clap: Ha a Birodalomnak több Dedrához és Partagazhoz hasonló tisztje lett volna, a Lázadás labdába sem rúgott volna. De Palpatine politikája az, ami az ilyen tiszteket ellehetetlenítette és vagy meghaltak, vagy eltűntek valami isten háta mögötti világra irányuló beosztásban, vagy a Szövetséghez álltak.

Igen, Partagaz és Dedra jelenetei zseniálisak voltak. És pont amiatt, amit írsz, arra számítok, hogy a törtető, de nem túl eszes Blevin fog felülkerekedni végül és kitúrja Dedrát és Partagazt is.

 

38 perccel korábban, Dzséjt írta:

Aztán jött Niamos. Van egy olyan sanda gyanúm, hogy a niamosi jelenetek jó pár héttel vagy hónappal az epizód, mi több, a korábbi részek után játszódik. Cassiannak már kapcsolata van és a beszélgetésből úgy tűnt, a csaj egy ideje vele lehet.

Tuti. Palpatine új rendelete is már olyannyira életbelépett, hogy a jegyző nő már tudja is az új tételt minden gond nélkül.

 

39 perccel korábban, Dzséjt írta:

De a lényeg, hogy szerintem egyelőre csak azért tűntek fel KX-ek, mert ezek is részei az Andor-sagának, és persze a lore-nak. Minél több műben tűnnek fel, annál könnyebb elhinni, hogy ezek az utólag kitalált droidok mindig is jelen voltak a sztoriban.

Szerintem ez azért lesz fontos, mert befolyásolni fogja Andor és K2SO első találkozását, illetve az átprogramozás előtti és az átprogramozás körüli dolgokat, hogy hogyan fog Andor a droidhoz állni, mennyire fog benne megbízni a programozás után, ilyesmi.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

  

6 órával ezelőtt, Ody Mandrell írta:

Ebben a részben látunk először rohamosztagosokat. Tényleg nagy a baj, ha előkerültek. :) 

Már a negyedik részben is voltak, de a múlt hetiben is. Ebben csak először láttuk őket közvetlen közelről.

 

1 órával ezelőtt, Donát írta:

a Birodalom szétlövi alóla Jeddhát meg kinyírja az apját

Technikailag Galen Ersót a Lázadók Szövetsége nyírta ki. Persze lehet, hogy ha az Y-szárnyú bombája nem öli meg akkor, öt perccel később a halálosztagosok lövik le Krennic parancsára. De a tény az, hogy a lázadók ölték meg, azok a lázadók, akik meg is akarták ölni.

 

6 órával ezelőtt, Ody Mandrell írta:

Ekkor megint felötlött bennem Bail Organa. Vajon vele mi van? Nem tán ezek ketten külön szervezkednek, és nem is tudnak egymásról?

Nem szervezkednek külön, kár ilyen rejtélyeken agyalni. Azóta tudjuk, hogy együtt dolgoznak, hogy kijött az ep3, mert ez még a legendákban is kánon volt már az ep3 előtt is. Bail ott van, tevékenyen részt vesz a lázadás szervezésében Mothmával közösen az elejétől fogva, csak ő más feldatokat lát el. A Rebelsben láttuk is, hogy mit csinál ekkortájt, ő a végrehajtó főnök a lázadásban, hogy úgy mondjam. Ő szervezi be az itt is említett hálózatba a hasznos sejteket, eme törétnettel többé-kevésbé párhuzamosan a Szellem sejtet, lásd Rebels 1x02 Droids in Distress című epizód. Még Motham említi is, hogy amit elárul a bankárnak (vagyis, hogy ő nem csak egy bosszantó, tehetetlen szenátor), azt összesen hárman tudják. Kábé meg lehet határozni, ki az a három szemly: Bail Organa és Luthen Real a biztos kettő. És még valaki. Mon vagy magát is beleszámolta ebbe a háromba, de a harmadik lehet Breha Organa vagy Ahsoka Tano is.

Ráadásul nem is olyan régen, az Obi-Wan Kenobi mutatta meg, hogy Bail nem is a Coruscanton él, hanem az Alderaanon, annak ellenére, hogy szenátor. Ez is teljesen jó magyarázat a távollétére.

Szóval ez egyáltalán nem hiba, vagy ha igen, akkor a Rebels első három évada is hibás, mert szó sem esik azokban Mon Mothámról, pedig csak a lázadás feje, mégis, a harmadik évadig olyan, mintha nem is létezne, egy szóval nem utalnak rá még halványan sem. Bail Organa távolléte teljesen koherens mindennel, amit eddig tudtunk, sőt az, hogy csak ritkán érintkeznek, még jó is, hiszen az Organa ház sokkal korábban gyanúba került, mint Mothma. A Rebels A Princess on Lothal című epizódjában a birodalmiak már egyértelműen úgy kezelik Leiát, mint aki körül nincs minden rendben. Nem tudják bizonyítani, így fellépni ellenük, de a Birodalom már évekkel az ep4 előtt sejtette, hogy az Organák a lázadás egyik fontos támogatói. Nem is véletlen az Alderaan lett szétlőve.

 

2 perccel korábban, Donát írta:

Annyiban feloldható a dolog, hogy végül Mon semmit nem hoz el, tehát lehet azt mondani, hogy kicsit vitatkoztak, mert semmi sem felelt meg Mothma férjéről alkotott "vélt" ízlésének.

Persze, magyarázni lehet, csak az a kérdés, a BBI ezt mennyire hiszi el. Azért most eléggé résen vannak, és egy gyanús mozdulat vagy gesztus is elég lehet ahhoz, hogy eggyel több szem forduljon Luthen vagy Mothma felé. 

 

4 perccel korábban, Donát írta:

Igen, ez bennem is felmerült, viszont Luthen már búcsúzáskor mondta Velnek, hogy Cassian zsoldos, tehát feláldozható. Aztán később Kleyának mondta, hogy gondatlan volt és Andor révén eljuthatnak hozzá. Mivel hatalmas ügy lett a lopásból, lehet Luthen úgy ítéli meg most már, hogy többet nyernének Cassian kiiktatásával így, hogy a lopás után sem csatlakozott a lázadáshoz.

Igen, ebben van ráció.

 

5 perccel korábban, Donát írta:

Szerintem ez azért lesz fontos, mert befolyásolni fogja Andor és K2SO első találkozását, illetve az átprogramozás előtti és az átprogramozás körüli dolgokat, hogy hogyan fog Andor a droidhoz állni, mennyire fog benne megbízni a programozás után, ilyesmi.

Lehet, bár Andornak már most van egy elég komoly kötődése droidhoz. Lásd, amikor megsimogatja B2 fejét. Szóval ő azért nem olyan, mint Djarin, aki nem bízik meg egy átprogramozott droidban. B2 miatt lehet, hogy könnyebben alkalmazkodik még így is, hogy egy KX kis híján kiszorította belőle a lelket.

 

8 órával ezelőtt, NorbiLordi írta:

Lehet közülük lesz majd az egyik K-2SO? Valami nagyon exklúzív hely lehet ha rájuk is szükség van rendet fenntartani.

KX szériás droidok sok helyen előfordultak, a jelenlétük nem jelent különösebb fontosságot. Voltak a Kashyyykon, a Jedhán, a Scarifon, az Ilumon, a Zeffón és számtalan más bolygón. Általános biztonsági droidok, amiket mindenfelé bevetnek.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

12 perccel korábban, Dzséjt írta:

Technikailag Galen Ersót a Lázadók Szövetsége nyírta ki. Persze lehet, hogy ha az Y-szárnyú bombája nem öli meg akkor, öt perccel később a halálosztagosok lövik le Krennic parancsára. De a tény az, hogy a lázadók ölték meg, azok a lázadók, akik meg is akarták ölni.

Igaz, a ravaszt a lázadók húzták meg, de a Birodalom miatt kellett meghalnia (ha nincs a birodalom, Galen földet túr élete végéig), így értettem.

 

13 perccel korábban, Dzséjt írta:

Lehet, bár Andornak már most van egy elég komoly kötődése droidhoz. Lásd, amikor megsimogatja B2 fejét. Szóval ő azért nem olyan, mint Djarin, aki nem bízik meg egy átprogramozott droidban. B2 miatt lehet, hogy könnyebben alkalmazkodik még így is, hogy egy KX kis híján kiszorította belőle a lelket.

Igen, ez jó pont. De valamennyire azért biztos árnyalni fogja a "barátságuk" kezdetét az, hogy a droid ennyire szó szerint vette (sőt, talán túl is ment azon) az utasítást.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

1 órával ezelőtt, Dzséjt írta:

És még valaki.

 

Saw Gerrera a tippem.

 

1 órával ezelőtt, Dzséjt írta:

KX szériás droidok sok helyen előfordultak, a jelenlétük nem jelent különösebb fontosságot. Voltak a Kashyyykon, a Jedhán, a Scarifon, az Ilumon, a Zeffón és számtalan más bolygón. Általános biztonsági droidok, amiket mindenfelé bevetnek.

 

In-universe értem, amit mondasz, amúgy meg ha mint filmet nézed, kissé más a helyzet... Kétlem, hogy csak úgy behoznának egy ilyen droidot, hogy aztán mondjuk még 10 részig egy szó se essen K-2-ról...

 

Amúgy meg az, hogy Alan Tudyk nem volt bejelentve az első évadra, szerintem igazán nem jelent semmit, hiszen hány olyan Lucasfilm-produktum volt, ahol előzetesen nem volt bejelentve egy-egy ikonikus színész szerepeltetése. Én arra számítok, hogy legkésőbb az évadzáró végére behozzák K-2-t.

Szerkesztve: - IndianaAndrisSolo
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

1 órával korábban, Donát írta:

Igaz, a ravaszt a lázadók húzták meg, de a Birodalom miatt kellett meghalnia (ha nincs a birodalom, Galen földet túr élete végéig), így értettem.

Ha nincs a Birodalom, akkor Galennek egy percig sem kellet volna földet túrnia, hiszen a Birodalom miatt menekült ebbe az életbe. De persze értem, mire gondolsz, csak szerintem Galen inkább mindkét fél áldozata. Az egyik céltáblát festett rá, a másik meghúzta a ravaszt.

 

2 perccel korábban, IndianaAndrisSolo írta:

Saw Gerrera a tippem.

Meglepne, ha így lenen. Saw Gerrera egy szélsőséges, elvek nélküli, vérengző terrorista zéró megbízhatósági rátával, főleg, ha az általa mélyen lebecsült birodalmi szenátus tagjairól van szó. Egy egyszerű pilótában sem képes megbízni, se a saját lázadó katona társaiban, és bárkit feláldoz az ügyét lelkiismeretfurdalás nélkül. Mindezeken túl az elmeállapota sem teljesen stabil. Egy ilyen embernek kiadni egy olyan fontos titkot, hogy Mothma birodalmi szenátor is lázadó... Nos, akkor akár Palpatine-nak is bevallhatná, mert ez az infó szerintem még az Uralkodónál is nagyobb biztonságban lenne, mint Saw Gerreránál. :) 

Sokkal valószínűbb Breha Organa vagy Ahsoka, akik mindketten Baillel dolgoznak együtt a lázadás formálásán, és szerintem Bail nem tart ebben a kérdésben titokban semmit a felesége előtt. Legalábbis nekem ez jött le a Leia, Alderaan hercegnője című könyvből. Ahsoka meg a lázadó hálózat egyik fő összekötőeleme és a hírszerzés vezetője. Az nem kizárható, hogy Bail azért mégis titkolózik a felesége előtt a biztonság okán, és akkor lehet Ahsoka. Viszont Ahsoka munkájához meg nem kell ismernie Mothmát, így lehet Breha. Vagy Mothma magát is beleszámolta a háromba, és akkor csak Bail és Real van még a körben.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Nem lehetek eléggé hálás ennek a sorozatnak. Ennek az epizódnak imádtam minden egyes percét. A készítők az előző részben megmutatták, hogy tudnak prezentálni fantasztikus akciójeleneteket, de mégis, a sorozat legnagyobb erőssége a drámai feszültség és a kimerítő párbeszédek. Ezekben pedig ez az epizód minden eddigihez képest nagyon alkotott.

 

Az Adhanin történt sikeres rablás alaposan felkavarta az állóvizet, olyannyira, hogy már a piramis csúcsának ingerküszöbét is elérte. 80 millió kredit eltűnését és ezzel együtt egy egész szektor kifizetetlenné válását már nem lehet eltussolni, a "híradónak" is foglalkoznia kell az üggyel, persze a birodalmi propaganda szájízének megfelelően. A klasszikus "terroristázás" minden diktatúra sajátja. És akármennyire is egy Sith hozta létre, a Galaktikus Birodalom mindig is nagyon "földhözragadtan" működött, az évezredes praktikákat és receptet követve. Hogy mennyire szólt nagyot az Adhani, jól mutatja, hogy az eligazítást ezúttal már Yularen tartotta. Bár a BBH szervezeti felépítését nem ismerjük, és ha nem is ő a vezető, egyértelműen az eddig megismert legmagasabb rangú személyről van szó a titkosrendőrségen belül. Mindenesetre személyesen ad jelentést az Uralkodónak, akit szerintem nem sokan láttak a Birodalom megalakulása óta. Nagybetűs politikát kapunk itt. Az Uralkodó olyan törvényjavaslatot nyújt be a Birodalmi Szenátusnak, ami tovább csorbítja a szabadságjogokat és a BBH jogosítványait kiterjeszti. Az öreg még játssza a kirakat-demokrácia játékszabályait, de egyre türelmetlenebbül. És vajon lehet-e kétségünk arról, hogy a szenátusi "többség" (a la a rendszer kitartottjai) majd jól megvitatják és elfogadják-e a törvényt? Már Yularen sem tesz úgy, mintha egyelőre csak egy törvényjavaslatról lenne szó.

 

A BBH most mindennél jobban előtérbe kerül. Dedra Meero szakértelmét elkezdik értékelni. Partagaz nekem alapvetően szimpatikus. Bár elsőre rigorózus szabálykövetőnek tűnik, a leleményességet és a kreativitást értékeli, ez már elsőre is átjött. Beszédmodora a jobbfajta egyetemi tanárokat idézi egy-egy szemináriumnál. Nem hiú, ha pl. arról van szó, hogy az általa kitalált szervezeti modell (a szektorok) esetleg korrekcióra szorul, mert eljárt felette az idő. Ezt mindenképp tisztelem Partagazban. Nagyon örülök, hogy Blevin pofára esett, aki láthatóan több energiát fektet Meero besározására, mint a saját szektorainak védelmére vagy éppen a Ferrix incidens hátterének felderítésére.

 

A Coruscant minden egyes jelenete aranyat ért (azok a gyönyörű városképek!), de ezúttal is kiemelkedett Luthen és Mothma. Az elején rendkívül felidegesített a nő. Már megint azt csinálja, ami miatt az Új Köztársaság is egy életképtelen valami lett az Endor-Jakku után. Amikor látható eredménye lesz egy szervezkedésének, megretten, elbizonytalanodik, visszakozik, nem tud szembe nézni azzal a ténnyel, hogy rövid távon bizony sokan áldozatai lesznek a megtorlásnak. Ehhez kötélidegek kellenek, ami Mothmából jól láthatóan hiányzik. Öröm volt nézni, ahogy Luthen helyre rakja. Ahogy beszélt vele, nem mondanám most már, hogy a férfi a lázadás hierarchiájában alacsonyabb helyet foglalna el, mint Bail vagy Mothma. Luthen nagyon is tisztában van egy diktatúra természetével és tűpontosan látja, hogy a fejesek ott a coruscanti tornyokban elkezdtek idegesek lenni, elkezdtek kapkodni. A vészhelyzeti törvény benyújtása már egy az egyben erre vall. Mothma azért javított a renoméján a lakosztályában adott fogadáson. Rendkívül hatásosak voltak a fogadás képsorai, a felsőtízezer reprezentációjával és ezúttal már idegen lények is voltak (végre). Az lett volna igazán klassz, ha valaki ismerős felbukkan (egy jól simert szenátor vagy birodalmi tiszt), de Yularen után már tényleg bilibe lóg a kezem. Mothma a külvilág számára ártalmatlan jótékonykodónak, mi több unalmas, sótlan figurának tűnik, ám ezt remekül kihasználja. Kaptunk egy szimpatikus bankárt Tay Kalma képében, ilyenre se volt még nagyon példa, a SW világában a bankárok (lásd az IBKs- muunok) általában negatív figurák. Hogy mennyire nincs kiforrva még a lázadás, azt jól mutatja, hogy Mothma is felváltva használja a szeparatisták és lázadók stb. kifejezéseket. Azért Mothma most némileg "javított" a műkereskedésben látott amatőrizmushoz képest.

 

És hogy mennyire nem szentfazekakból áll a lázadás, arra nem kell több bizonyíték, hogy alighogy Vel a Coruscantra érkezett, Luthen asszisztensétől rögtön megkapta feladatul, hogy likvidálni kell Andort. Egyelőre nekem nem tiszta, Luthen így rendelkezett, vagy ez Kleya magánakciója. Egy rövid időre láthattuk Cintát is, biztos neki is lesz még szerepe. Az Adhani felett megjelenő csillagromboló nem sok jót sejtet a helyiek sorsát illetően.

 

Cassian hazatérte nem volt egy fáklyás menet. Végre volt egy rendkívül érzelemdús beszélgetése nevelőanyjával, aki - már idős lévén - a maga módján tenni akar a Birodalom ellen. Nagyon tetszett, hogy a flashbackek révén egybe mosódott a Köztársaság és a Birodalom. Clem Andort hiába még az előbbi regnálása alatt akasztották fel, Cassianban és anyjában azonban fel sem merült, hogy ezért ne a jogutód legyen a felelős, és hiába nem volt már Köztársaság, azt a bizonyos főteret ugyanannyira messzire elkerülték. Teljesen megértem Maarva választását, hogy maradni akar, mint ahogy Cassiant is, hogy miért kell mennie. A Niamos aztán kellően SW-szürreális helyszín lett, de hát a nagy Galaxisban is élnek fürdőgatyás, papucsos "tahók" és ahogy látható, Andor is rendesen szórja a pénzt (nem tudtam eldönteni, hogy a csaj kábítószerekről vagy ételekről beszél, amikor a férfit leküldi a "boltba"). Valószínűleg legalább pár hét, ha nem hónap eltelhetett. Olyan furcsa amúgy is, ilyen aktus utáni pillanatokat látni egy SW-alkotásban. Cassiant persze utoléri a balszerencse, és egy rendkívül szürreális rögtönítélő bíróságon kapja is a hat évet (ez a bíróság az összes groteszk figurával együtt emlékeztetett az Star Trek földi posztatomikus horrorjának "törvényszékeire"). Ja, a KX-ek ismét megmutatták, hogy ezek a droidok miért a Birodalom egyik leghatékonyabb földi egysége. Már a Fallen Order-ben is a frász jött rám tőlük.

 

Lassan halad előre a Syril-szál, de ennek az a hatalmas előnye, hogy van idő kibontani, hogyan is boldogul egy kisember a coruscanti útvesztőben. Az a Szabványhivatal egészen fantasztikusan lehangoló és lélekölő hivatal. Van egy olyan érzésem, hogy új munkája révén jut el újra Andorhoz, miután utóbbi most bekerült a rendszerbe.

 

Egyszerűen imádom ezt a sorozatot.

Szerkesztve: - Nute Gunray
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Csak ma reggel láttam a részt, én továbbra is elégedett vagyok a sorozattal. Most már úgy ülök le elé, hogy tudom, mit várjak, tudom milyen a stílusa és ehhez mérten is rengeteget tud adni.

Nagyon sokat a star wars rétegeihez. Többet, mint eddig bármi más. Szerintem ez tény. A birodalom belső működése, a kisemberek életvitele, reakcióik. A vádtól az ítéletig, a kétségbeeséstől a lépésig, ez a sorozat mindent megad amit ez az éra magában foglal. Nem győzöm hangsúlyozni hogy mélységet annak, hogy mi pusztult el a PT-ben, tétet ad annak, hogy mi forog kockán az OT-ben.

Elképesztő. Mon Mothma jelenetei óriásiak. Csak párbeszédek, de milyen jól vannak megírva. Csak egy fogadáson sétálgatnak, mégis annyira izgalmas volt. A flashback is tetszett phase II-es klónokkal és a kis Clemmel. Val-re is visszatértünk, Cintára is, sőt még Syril-re is. Nem engedi el a sorozat a lefektetett szálakat, látszik, hogy mindre van terve, nagy odafigyeléssel van összerakva.

Tetszett a strand és a sok nem humán szereplő is Mothma vacsoráján is, de főleg itt. Rámutat ez is, hogy a birodalom enyhén szólva válogatós ezen a téren.

Örömmel nézem minden percét, más mit amire számítottam, nem is vártam annyira, de momentán úgy érzem szükségem volt erre a sorozatra!

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Zseniális a sorozat, a beállítások, a karakterek zöme, a történet, a részletesség, látvány, újabb aspektusok kibontakozása.

Nem is ragozom tovább, Dzséjt is leírta ezeket, nem tudnám hasznos dologgal kiegészíteni.

 

EGy dolog zökkent ki mégis minden részben, jelenetben, amikor csak megjelennek: az egyik a szőke birodalmi csaj (talán Dedra a neve) illetve a Syril nevű srác. Ők annyira amatőrnek hatnak, hogy leesnek a képernyőről szinte. Egész évad nézése közben kikapcsolok, élvezem amit látok, mintha a része lennék, de amikor ezek ketten megjelennek, egyből kilök a sorozat magából, és rájövök, hogy ez csak egy sorozat. Borzasztó a casting itt szerintem. (de ez csak az én véleményem)

 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Nekem működnek ők is. Syril szálára nagyon is kíváncsi vagyok, hogy hova fut ki. A birodalmi csaj is jó választás. Nem csúnya, de nem is szép. Hideg, intelligens számító dög. Gonosz boszi szerephez méltán egy kis bibircsókkal. Szerintem el van találva. Annyi, higy férne több smink a fülcimpájára, mert a full HD nem kedvez a 3 lyuknak amit földi életében csináltatott, mielőtt Birodalmi kadét lett. ;)

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

1 perccel korábban, csoli1138 írta:

Nekem működnek ők is. Syril szálára nagyon is kíváncsi vagyok, hogy hova fut ki. A birodalmi csaj is jó választás. Nem csúnya, de nem is szép. Hideg, intelligens számító dög. Gonosz boszi szerephez méltán egy kis bibircsókkal. Szerintem el van találva. Annyi, higy férne több smink a fülcimpájára, mert a full HD nem kedvez a 3 lyuknak amit földi életében csináltatott, mielőtt Birodalmi kadét lett. ;)

Nálam is abszolút rendben van a színészi játék, pedig nagyon érzékeny vagyok erre. Hovatovább Dedra az egyik kedvencem lett eddig a sorozatban, de Syrilt is szívesen nézem, mert az esendőségeivel könnyű azonosulni.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

19 órával ezelőtt, Dzséjt írta:

És az, ahogy nyakon ragadta az egyik Cassiant, az a Jedi: Fallen Order című játékot idézte,

Nekem azt jutatta eszembe, amikor K2 elkapja Jyn grabancát. :) 

 

19 órával ezelőtt, Dzséjt írta:

És a végén szegény Cassian nem a lázadás, nem a rablás miatt szívja meg, hanem csak rossz helyen volt rossz időben.

Valahol a rablás miatt is szívott, mert az annak nyomán bevezetett szigorítások miatt kapott most hat évet, hat hónap helyett. 

 

18 órával ezelőtt, Donát írta:

Annyiban feloldható a dolog, hogy végül Mon semmit nem hoz el, tehát lehet azt mondani, hogy kicsit vitatkoztak, mert semmi sem felelt meg Mothma férjéről alkotott "vélt" ízlésének.

Mon kisandít a sofőrre, amit Cloris észre is vesz. Biztos, hogy sejt valamit!

 

18 órával ezelőtt, Dzséjt írta:

Kábé meg lehet határozni, ki az a három szemly: Bail Organa és Luthen Real a biztos kettő. És még valaki. Mon vagy magát is beleszámolta ebbe a háromba, de a harmadik lehet Breha Organa vagy Ahsoka Tano is.

Vagy Luthen segítője, Kleya. :) 

 

 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Nincs itt egy szemernyi gyenge színészi játék sem. Tényleg most már ott tartunk, hogy bármi történik, csak beszélgetnek páran valahol, vagy csak mutatják a Coruscant-i életet, vagy belesünk egy fényes partiba, netán az IBS megbeszélésen halljuk két rivális összetűzését - teljesen mindegy, mert hihetetlenül lehet élvezni!

S közben azért megtudjuk, hogy bármennyire is úgy érzi, sokat kockáztat, Mon Mothma módszere nem elég, az kell, amit Rael tesz, ráadásul két legyet üt egy csapásra: az Aldhani támaszpont elleni támadás arra kényszeríti a Birodalmat, hogy kimutassa a foga fehérjét (jöhetnek a rögtön ítélő bíróságok, mint a Niamoson látjuk), ami növeli a lázadók támogatottságát, és még pénzt is szerez a további szervezkedésekhez. Mothma idealista, Rael realista. Az annyira nem szimpatikus, hogy meg akarja öletni Cassiant, nehogy rajta keresztül elérhessék, de érthető. A srác megtette, amit várt tőle, de mivel lelépett, a veszély, amit ez jelent nagyobb, mint az a haszon, amit hozhatna még, legalábbis Rael ezt hiszi. Vel kapja a megbízást, hogy intézze el, de nem lennék meglepve, ha ezt nem egészen így hajtaná végre.

 

SYrill szegény teljesen távol áll attól, hogy bárkinek a nemezise legyen. Sose lehetett nagy önbizalma, és most még az a maradék is odalett a Ferrix-i kudarcban. Kíváncsian várom, mi lesz a további szerepe a történetben.

Az epizód legütősebb jelenetei (és mindhárom kiváló volt) Deedra riposztja, a partin Mothma beszélgetése a földijével és Cassian kísérlete, hogy Maarvát is magával vigye- mindhárom párbeszédet élmény volt hallgatni! A Niamos-i ítélkezés groteszksége már Orwell-i húrokat penget, az tette fel a koronát az epizódra. Nekem még az előzőnél is jobban tetszett! 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Brutálisan jó epizód volt. Döbbenet mennyire jó és intelligens szövegeket írnak a sorozathoz.Amit kiemelnék a részből az az ahogy bemutatja hogy minden actor a lázadás részéről ugyanolyan életveszélynek teszi ki magát. Általában háborúban a főtisztek a politikusok biztonságban vannak. Nem ők mennek a fronra ,nem őket lövik halomra. Lsd(Vlagyimir, az utolsó 2 betű int). Viszont itt Mon Mothma és Cassian Andor ugyanolyan veszélynek teszi ki magát. Hisz ha Mothma lebuki felkötik az első fára, míg Andort egy tűzharc is kinyírhatja. Az életveszély mértéke a felső kör és az alsó végrehajtók között ugyanankkora. Ez nekem nagyon tetszik. Baromi intelligens az is ahogy a politikát mutatják. Mothma férje semmit nem tud, de nem is ildomos elötte beszélni hisz csontig benyalt a birodalmi fejeseknek hogy élvezze a fényüző életét.

Mothma nálam a baromi nagy tiszteletet érdemli hisz kockáztatja a lánya(jobb esetben) karrierjét, rosszabb esetben az életét.

Ami még szenzációs hogy bemutaja egy diktatúra müködését, ami a mi valóságunkban is így múködik. Ezért is tudok vele azonosulni mert a nyolcvanas években ezt már átéltem.

Legalul meg ott van Andor és az "anyja". Menyire jól van már bemutatva hogy a Lázadáshoz kell a felső kör is és az alsó is és mindkettőnek ugyanolyan súlyú a szerepe.

 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Írj hozzászólást most, és regisztrálj később. Amennyiben már regisztráltál, lépj be a fórumra és szólj hozzá a témához.

Vendég
Új hozzászólás

×   Beillesztett szöveg.   Illessze be egyszerű szövegként

  Only 75 emoji are allowed.

×   A linked automatikusan beágyazódott.   Linkként jelenjen meg

×   Az előző tartalom visszaállítása.   Korábbi szöveg törlése

×   Nem illeszthetsz be képet közvetlenül. Töltsd fel vagy illeszd be URL-ből.

  • Jelenlévő felhasználók:   0 felhasználó

    • Egy regisztrált felhasználó sincs ebben a topikban.
×
×
  • Új tartalom hozzáadása az alábbi témákban...

Fontos információ
A webhely használatával elfogadod és egyetértesz a fórumszabályzattal.