Ugrás a kommentre

2x03 - The Solitary Clone


Ody Mandrell

Ajánlott hozzászólás

Hát erre nehéz hirtelen mit mondani. Ahogy @Ody Mandrell is írta, ott van a gombóc a torokban. Ki is valójában a magányos klón? Nagyon úgy fest, hogy sokkal inkább Cody az, aki nem tud beilleszkedni a Birodalom diktálta keretek közé, mert bár a chip miatt gond nélkül követte a parancsot, átlátja a helyzetet és azt, hogy a Birodalom egy elnyomó berendezkedés, és a béke, biztonság, rend pedig csak a cukormáz, ami köszönőviszonyban sincs a valósággal.

 

Cody, akit annyi helyzetből vágott ki Obi-Wan diplomáciai képessége, most első kézből tapasztalhatta meg, hogy milyen is a Birodalom valódi arca. Ahol a megszállás ellen tiltakozókat gond nélkül kivégzik és kihajítják a térre, közszemlére. Függetlenül attól, hogy pár másodperccel korábban Cody még békét ígért a nőnek. 

 

Az meg nem véletlen, hogy a klónok Crosshair közvetlen környezetéből dezertálnak. Crosshair cselekedetei pontosan megmutatják, hogy milyenek NEM akarnak lenni a klónok. Agyatlan droidok, akik bármilyen parancsot gond nélkül követnek. Szegény Crosshair a mutációja miatt aligha tehet róla, de bármit végrehajt, amit parancsolnak neki. A rendes klónokból viszont csak a 66-os parancs váltott ki hasonló hatást, ott nem volt semmilyen mérlegelési lehetőségük, de ettől még jól láthatóan a lelkiismeretük nem tűnt el.

 

Cody - akinek a nevét Rampart nem is tudta, zseniális mozzanat - így dezertált, Crosshair pedig hamarosan ismét parancsnok lesz. Good soldier follows orders...

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Valóban, Cody is a középpontba került, pedig meg voltam győződve, hogy a magányos klón cím csak Crosshair-re utal. Neked nem volt az az érzésed, hogy Cody-t mardossa a lelkiismeret? Amikor felemlíti Crosshair-nek, hogy sok klón meghasonlott, abba ő is beletartozik (ez most már világos), aztán a végén amikor említi a tetteivel való együttélést, az célzás lehet Obi lelövésére? 

Szerkesztve: - Ody Mandrell
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

4 perccel korábban, Ody Mandrell írta:

Valóban, Cody is a középpontba került, pedig meg voltam győződve, hogy a magányos klón cím csak Crosshair-re utal. Neked nem volt az az érzésed, hogy Cody-t mardossa a lelkiismeret? Amikor felemlíti Crosshair-nek, hogy sok klón meghasonlott, abba ő is beletartozik (ez most már világos), aztán a végén amikor említi a tetteivel való együttélést, az célzás lehet Obi lelövése? 

Biztos vagyok benne, ezért is írtam, hogy a lelkiismeretük nem tűnt el. És minél tisztábban látja, hogy mivé lett a Birodalom (a Köztársaság), annál erősebb ez a bűntudat érzés bennük. De ha tudomást szerezne a chipről, akkor kaphatna egy feloldozást, hiszen amiatt esélye sem volt másként cselekedni.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Van egy érzésem Crosshair előbb-utóbb kinyírja Rampartot :D 

 

Amúgy megvolt a szimbolikája amikor Desix-re megérkeztek a TK-sok tömegei, közben a megmaradt plán klón pedig elhagyta a bolygót. Szó szerint őrség váltás van, a klónoknak leáldozott. Érdekelne megmarad e az emlékmű miután az utolsó klón is eltűnik a seregből. Bár ha lázadás lesz a vége akkor tuti nem. 

 

 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Micsoda epizód volt! :o Teljesen letaglózott, mert nem vártam ekkora érzelmi töltetet. 

Jól sejtettük, ezúttal Crosshair volt a középpontban, de jött hozzá a fűszer Cody személyében! Mesterien építkezett a rész, két témát is mélyen érintett, amik a végén egybe fonódtak.

 

Az egyik ilyen a Birodalmi terjeszkedés a korábbi szeparatista bolygókon. A Desix eszement jól nézett ki, nagyon egyedi volt és a színvilága is passzolt a történésekhez. Ismét megtapasztalhattuk hogyan működik a Birodalom: odamennek és elveszik, ami kell. Lehet reklamálni, de a kutyát nem érdekli. Viszont most láthattunk először aktív szeparatista világot! Soha nem gondoltam volna, hogy egyszer nekik fogok szorítani, pedig itt ez történt. Eszük ágában se volt behódolni a birodalmi moff előtt, akit ráadásul túszul is ejtettek. T*kösek voltak nem mondom, de ez túl merész húzásnak bizonyult. Ennyire nyíltan vállalni a konfrontációt a fennálló rezsimmel szemben nem kis vakmerőségre vall. Ebben nyilván a helyi vezetőnek, Tawni Ames-nek nagy szerepe volt, aki sajnálatos véget ért. Viszont általa kicsit jobban megvilágították miként vélekedhetnek a szeparatista világok a mozgalmuk vereségéről. Abból, amivé a Köztársaság vált, igazolva láthatják Dooku szavait, aki ezt az átalakulást megjósolta. Persze kicsit szomorú is ez abból a szempontból, hogy Tawni nem láthatta át a teljes képet.

Kellemes utalás volt Mina Bonteri és a Köztársaság közötti megállapodás felemlegetése, amit a Hereos on Both Sides-ban láthattunk. Ez a beszélgetés már át is vezet minket a következő témába, ami a klónok helyzetéhez kötődik.

 

Először is érdekes volt megfigyelni, hogy Grotton kormányzót rohamosztagosok kísérték a Desix-re, míg a felmentőcsapat már klónokból állt. Úgy sejtem, hogy a veszélyesebb akciókat a klónokra bízzák, mert talán őket könnyebb szívvel áldozza fel a Birodalom. A keveredés a klónkantinban is megfigyelhető, ahol sorozott rohamosztagosok is vannak már. Crosshair magányossága nagyon jól átjött, hisz még saját klóntársai se szívelik. Nála mindig azt érzem, hogy valahol mélyen vívódik, de aztán olyasmit tesz, ami megcáfolja ezt. Itt most megint tankönyv szerint cselekedve, vakon végrehajtja a parancsot, és megöli Tawni kormányzót. Érdemes összehasonlítani Cody-val ebben a jelenetben. Mintha Crosshair-ben lenne chip Cody helyett. Apropó a parancsnok. Mióta nem láttuk? Szerintem a ROTS óta ez az első feltűnése. Viszont abszolút nem olyan volt, mint amire számítani lehetett. Kicsit meghasonlottnak tűnt, a célozgatásai is ezt erősítették. Ahogy fentebb is szóba került, Kenobi hatása letagadhatatlan. Tawni kivégzése volt az utolsó csepp a pohárban.

 

A két fő karakteren keresztül is látszott, hogy a klónok helyzete minimum kétséges. Frappáns jelenet volt amikor a két klón arról beszélget a kantinban, csak nehogy elfogadják azt a törvényt ami esetleg a leváltásukhoz vezetne. Ez egy olyan lőporos hordó, ami valószínűleg ebben az évadban robbanni fog.

 

Két dolgot kell még megemlítenem, az első Rampart, aki már az egyik kedvenc birodalmi tisztemmé vált. Igazi nagyképű flegma alak, pont olyan, mint a rendszer amit szolgál. Az egész epizódban szinte fel se néz az adattáblájából, úgy fitymálja a dolgokat. Remélem fájdalmas halála lesz. :D

 

A másik a Desix ostroma, ami talán a legjobb eddigi akciójelenet címre is pályázhat a sorozatban. Itt nem arról volt szó, hogy mennek előre és mindenkit kinyírnak. Nem. Rengeteg klón meghalt az akció közben, a legtragikusabban Wyler hagyta el az árnyékvilágot, akinek az arcába szó szerint egy táskányi gránát robbant bele. Ezeken felül a csata megidézte a Klónháborút is, mert azóta nem láttunk klón vs. droidok csatát. A csúcspont az volt, amikor Crosshair belelőtt az AAT csövébe. :cool:

 

Tetszettek az évadnyitó részek is, de ez valami eszement jó volt! Újra felvettem a TBB ritmust. :D

Szerkesztve: - Ody Mandrell
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

31 perccel korábban, NorbiLordi írta:

Szó szerint őrség váltás van, a klónoknak leáldozott.

Ez már az előző évadban elkezdődött a War-Mantle terv alapján, ami Rampart mesterterve a klónok lecserélésére. Eddig jól haladnak a dolgok, nincs semmi fennakadás. 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Fantasztikus epizód volt, komoly drámai mélységekkel. Úgy tűnik, Cody már nagyon megbánta, hogy követte a 66-os parancsot. Rájött, hogy valami nem stimmel. Az epizód során végig a Desixnek és Tawni Amesnek szurkoltam. Nagyon sajnáltam, hogy nem sikerült nekik. Grotton is éppolyan mocsok, mint Rampart. Könnyű őket utálni. Érdekes, hogy Cody lelépett. Megnézném, mint mondana Obi-vannak, ha összefutnának.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

31 perccel korábban, Ody Mandrell írta:

Ahogy fentebb is szóba került, Kenobi hatása letagadhatatlan. Tawni kivégzése volt az utolsó csepp a pohárban.

Még egy dolog.

 

Hajlamosak vagyunk elfelejteni, de a klónok Jango Fett klónjai. És most már nem először látjuk, akár az első évadban, akár a múltkori részben, vagy akár a TCW-ben, hogy a klónok morális iránytűje ezerszer jobban működik (általában), mint Jango Fetté. És kötve hiszem, hogy ezt a kaminoiak nevelték volna beléjük. Ez alighanem abból fakad, hogy a Jedik alatt szolgáltak, illetve esetleg abból, hogy Jangoval ellentétben ők egy sterilebb, megbecsültebb környezetben nőhettek fel, míg Jango, hát, ki tudja min ment keresztül gyerekként. Valószínűleg minden nap az életbenmardásért küzdött.

 

Lényeg a lényeg, a Jedik háborús ténykedése a legtöbb esetben szerintem vitathatatlanul pozitív irányba terelte a klónokat morálisan, amihez képest most drasztikus az eltérés a Birodalom alatt. Ahogy valaki írta is fentebb, valóban egy lőporos hordón ül így a Birodalom.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Sorsfordító, mi több klónsors-fordító epizód volt. Idén már 15! Éve lesz TCW eljövetelének, és most érünk oda, hogy olyan karakterek sorsát rendezgetik, mint Obi-Wan klónparancsnoka, Cody. Cody, aki megpróbálta végrehajtani a 66-ost. Aki megmaradt "jó" katonának. De most utoléri végleg a lelkiismerete. Crosshair képében jön el hozzá. És azért zseniális az, mert azthiszem most már Crosshair-nek is meg kellene inognia. Persze olyat tett megint amire azt mondtam. Nincs visszaút, vesszen. Cody ember volt a rész egyik kulcsjelenetében, ahol Crosshair megint droid volt. Sajnáltam az ex független vezetőt, jól érvelt Dookuval és Palpatine-nal, örültem Mina Bonteri említésének, pont egy hete beszéltünk róla is. 

Szuper volt a látvány, a vöröses rozsdás színvilág, a Ralph McQuarrie féle rohamosztogos dizájn is nagyon kedvemre való. A TCW éra 4 fő droidjából, feltűnt 3, a B1, a Droideka és a Commando droid(Rookies forever! - mindig eszembe jut!) 

A TCW fináléjának zenei stílusa mely számomra idézi a Szárnyas fejvadász 2049 zenéjét, szintén nagyon jól illik az érzelemközpontúbb TCW éra epizódokhoz. 

Mert BB epizód volt, de TCW sorsrendező jelentősségű szálakat érintett két neves klónon keresztül. Így ilyen formán a saga szövetébe is büszkén illezkedhet. 

Hogy Crosshair számára van e bűnbocsánat, ne én döntsem el, de Cody számára már van, üdvözlöm majd, ha újra látom, mert először volt szerethető, darab volt eddig, mintakatona, sokkal kevésbé szocializált, mint Rex, vagy Fives például. 

BB rész BB nélkül, csókoltatom az ilyen spin-offokat, jöhet még! 

Az mondom amit a Bobánál tavaly. Vannak önálló művek, de méginkább csak SAGA van, és nekünk ez a legjobb forgatókönyv! 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Jó, hát Crosshair is a BB. Csak egy másik ága. :D

 

Szóval nem mentem szemben az autópályán, amikor múltkor középszerű epizódokról beszéltem, s néhányan nekem estek, ugyanis ilyen a kiemelkedő. Még az akció is szellemesebb volt, pedig jóval kevesebb volt ebben a részben. A solitary clone cím többértelmű, de mégiscsak Crosshair marad egyre inkább magára. Vele kezd a történet, és vele is végződik. Néha azért nem világos, mit szeretnének ezzel, hogy ő a teljes környezetének ellentmondva hisz valamiben, amiről ő sem tudja, miért is jó neki, ha segíti. Chipje már nincs ugye.

 

Cody-ról biztosan hallunk még, de ez így elég hatásos volt, hogy lecserélték. Jó, hogy a szepikről is rendszeresen szó van.

 

A sorozat egyik legjobb része volt ez most.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Lehetne még több ilyen birodalmi szemszögű epizód :) Lehet nem leszek ezzel népszerű, de ez ezerszer érdekesebb, mint a másik 5 főszereplő kalandjai.

 

Crosshair tökéletesen hozta amit vártam, amikor Tawni elengedte a moffot, tudtam, hogy le fogja lőni a nőt. Kíváncsi vagyok nála meddig a pontig fog tartani ez a megkérdőjelezhetetlen lojalitás.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

1 órával korábban, IndianaAndrisSolo írta:

s néhányan nekem estek

Vitattuk amit írtál, nem neked estünk. :) 

 

10 perccel korábban, Yoda József írta:

Crosshair tökéletesen hozta amit vártam, amikor Tawni elengedte a moffot, tudtam, hogy le fogja lőni a nőt. Kíváncsi vagyok nála meddig a pontig fog tartani ez a megkérdőjelezhetetlen lojalitás.

Nehéz elképzelni azt a pontot. Eddig is már olyanokat tett meg, amik túlmentek egy bizonyos határon. Valószínűleg a Birodalom ellen fordul, de mikor és miért? Ez egy olyan kérdés ami jelenleg megválaszolhatatlan. 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Röviden a heti epizód megtekintése után.

Padmé Amidala szavai a Galaktikus Birodalom kikiáltásakor. 

 

"Igy száll hát porba a szabadság, tapsvihar közepette"  

 

Nem békét és jólétet hoz, hanem csak leigázást, és kizsákmányolást, azoknak a rendszereknek, akik szeretnék a függetlenségüket megtartani. 

Lényegében, még Dooku is látta előre, mi is fog történni, a jedik kiirtása után.

Mivé alakul is át az egykori korrupt köztársaság, egy végletekig korrupt, és leigázó Birodalommá...... :) 

 

Ahogyan Cody látja a helyzetet, ő is próbált úgymond beilleszkedni, ebbe az új rendszerbe. Viszont a saját lelkiismeretéért az ember maga felel, és ez a belső őrlődés végül odáig vezetett nála, hogy dezertált. Le a kalappal a rész előtt! 

 

Katonák vagyunk, de nem agyatlan droidok!  Crosshair hogy ebből mennyit értett meg, vagyis mennyit engedett neki megértetni az elb*szott mutációja, később kiderül. De én úgy látom, hogy a rész cime, simán utalhatott Crosshair-re , és Cody-ra egyaránt. Valamilyen szinten mindkettőjük elveszettnek tűnt, parancsok ide vagy oda. :/ 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

3 perccel korábban, Cpt. Rex írta:

Lényegében, még Dooku is látta előre, mi is fog történni, a jedik kiirtása után.

Igen mert egy bábszínház volt az egész. Mind a két oldalt Palpatine tartotta a markában és Dooku, a másik sith pontosan tudta ezt. A kisember itt meg azt hiszi, hogy a szeparatista államszövetség mennyivel jobb lett volna, pedig nem.

 

 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

5 perccel korábban, Ody Mandrell írta:

Igen mert egy bábszínház volt az egész. Mind a két oldalt Palpatine tartotta a markában és Dooku, a másik sith pontosan tudta ezt. A kisember itt meg azt hiszi, hogy a szeparatista államszövetség mennyivel jobb lett volna, pedig nem.

 

 

Ja ezt tudtam, hogy Palpi irányitgatta mindkét oldalt. Lényegében az egész háborút azért robbantotta ki, hogy a végén korlátlan hatalmat kapjon, megkötések nélkül :)  Ugyanúgy a Szepi szövetséget, mint a köztársasági szenátust ő tartotta a markában. Ha valaki béke tárgyalásokat szeretett volna kezdeményezni, akkor ő úgy intézte akár Dooku-n keresztül, hogy ne jöjjön össze. 

Bábszinház! :P 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Valami most jutott az eszembe, amolyan eszmefuttatás. Ha hülyeség, rendben az is. :P 

 

Rampart mondja Crosshair-nek, fura, hogy mindig azok a klónok dezertálnak, akikkel együtt dolgoztál. 

Idézem: 

"Vicces, hogy ezek a klónok mindig ön mellől tűnnek el." 

 

Na most, mi van akkor, ha Rampart majd összerak egy elméletet a fejében, hogy Crosshair esetlegesen segit dezertálni? 

Lehet ez lesz majd az a pont, ahol Crosshair lojalitása megváltozik?

EZ egy nagyon vad elmélet, tőlem, szóval..... :D 

Szerkesztve: - Cpt. Rex
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Zseniális epizód volt. Ki a magányos klón? A rész elején egyértelműnek tűnik a válasz: Crosshair. A végére ez fokozatosan átfordul, és Cody-t láthatjuk, mint egy letűnő világ egyik legutolsó képviselőjét. Azt a Cody-t, akit én nagyon sokáig (talán egészen mostanáig) a klón hidegvér és szenvtelenség megtestesülésének láttam. Ahogy az utasításnak megfelelően elrendelte Obi-Wan likvidálását, abban semmi habozás nem volt, pedig előtte még kedélyesen elbeszélgettek a Jedivel (és ez még jobban ki volt annak idején domborítva a film regényváltozatában, amely meghatározó volt számomra, hogy Cody volt számomra mindig is a legunszimpatikusabb klón). Mostanra azonban Cody is fokozatosan ráébred, hogy az ő szerepe már nem a béke és biztonság garantálása a Köztársaságot képviselve. Pedig a régi beidegződések megvannak, ahogy megpróbálja megnyugtatni a civileket. Ilyen empátiára a Birodalomban már nincs szükség.

 

Ahogy Cody elidegenedik, ezzel párhuzamosan úgy integrálódik be az egyenhadseregbe Crosshair, de a rész eleje is mutatja, hogy hiába a szolgálat, mindig is kívülálló fog maradni. De akármennyire is maximálisan teljesíti a felettesek parancsát, azért továbbra is dolgozik benne a lelkiismeret. Láthatóan megrendíti, hogy végül Cody is dezertált. Mindeközben Rampart odavetett mondata nem hagy kétséget afelől, hogy Crosshair a radarja elé került és gyanakszik rá, hogy néhai bajtársait ő engedte szabadon a Kaminón. Ahogy egyébként teljesen egyedül Crosshair lenyomott 32 napot azon a platformon. Nem semmi. 

 

Nagyon fura volt nézni úgy az epizódot, hogy egyértelműen a szeparatistáknak szurkoltam. A B1-esek és a droidekák már-már szabadságharcosnak tűntek, akik az elnyomó Birodalom ellen harcolnak. Kíváncsi vagyok, hogy még hány helyen történhetett olyan, hogy kisebb-nagyobb szeparatista sejtek aktívak maradtak egy-egy félreeső helyen, jóval a háború után is. A moralista Tawni Ames révén a szeparatistákról kialakult kép ismét árnyalódott. Nagyon tetszett a néhai Mina Bonteri felemlegetése. A harcok a Desixen kimondottan látványosak és izgalmasak voltak, nem is tudom, a szeparatista droidokat mikor lehetett ennyire hatékonynak látni. Crosshair fémkorongos megoldása nagyon ötletes volt.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

19 perccel korábban, Cpt. Rex írta:

Na most, mi van akkor, ha Rampart majd összerak egy elméletet a fejében, hogy Crosshair esetlegesen segit dezertálni? 

Lehet ez lesz majd az a pont, ahol Crosshair lojalitása megváltozik?

EZ egy nagyon vad elmélet, tőlem, szóval..... :D 

Vadnak vad, de megfontolásra érdemes. Még ez is kijöhet belőle.

 

18 perccel korábban, Nute Gunray írta:

Ahogy egyébként teljesen egyedül Crosshair lenyomott 32 napot azon a platformon. Nem semmi.

Ebben még bele se gondoltam. :o Vajon hogy élte túl? Vizet és kaját kellet magához vennie, különben meghalt volna. Mégis csak ember, még ha klón is. 

 

20 perccel korábban, Nute Gunray írta:

Kíváncsi vagyok, hogy még hány helyen történhetett olyan, hogy kisebb-nagyobb szeparatista sejtek aktívak maradtak egy-egy félreeső helyen, jóval a háború után is.

Amennyiben újra tudták indítani a gépeiket, lehetett rá esély. Még a Rebels idején is voltak olyan aktív robot sejtek, amik humanoid vezető nélkül működtek. Szóval miért ne?

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Remek epizód volt, különösen tetszett Cody újboli feltűnése és a szerepe. Úgy néz ki, a biochip hatása igazából eléggé ideiglenes, és a klónok lassan, de biztosan visszanyerik a régi öntudatukat. Ennek eredményeképpen pedig elkezdik megkérdőjelezni a 66-os parancsot és a Birodalomhoz való hűségüket is újraértékelik. Ennek tükrében a klón hadsereg lecserélése a sorozott állományra immár szükségszerűség, hiszen úgy tűnik, egyre több klón dezertál. Hihetelten, hogy ami pár éve még csodaszámba ment, és Cuton és Chopperen kívül nem is igazán ismertünk más, az állományból a maga módján kihátráló klónt, addig most lassan ez az általános jelenség. Persze a klónok többsége nem tud az inhibitor chipről, se Palpatine valódi mivoltáról, így nem mindenki fordul el, de így is látványos a klónok pálfordulása.

 

Az is szomorú, hogy a kormányzónak részben igaza volt: Dooku elképzelése a korrupt Köztársaságról nem volt helytelen. S most újra tanúbizonyságát kaptuk, hogy nem minden szeparatista volt gonosz, csak látták a Köztársaság hibáit és féltek attól, hogy az hová vezethet. Lényegében ezek az emberek is csak a Sith-ek áldozatai, de nem gonoszabbak, mint Mon Mothma vagy Bail Organa. Ellenben a Birodalom tisztjei már ritka nagy hulladékokból áll. Már eleve eléggé problémás, hogy a Köztársaságtól eltávolodott világokat megszállnak, ám ez még egy normális háborúban sem lenne másképpen. Igazából az alapszituáció nem volt annyira problémás. A Desix nem szimplán kilépett a Köztársaságból, hanem beállt a Konföderációba, vagyis ellenséggé vált, ami végül vesztett. Ha nem egy bábháborúban lett volna, a győztes félnek akkor sem kellett volna elismernie a függetlenségét (révén nem volt az), és ugyanúgy leválthatták volna Ames kormányzót.

Az igazi görénység az volt, hogy amikor Ames végre jelét adta annak, hogy hajlandó békés úton rendezni, Grotton kivégeztette és a testét elrettentés gyanánt közszemlére tette. Utána meg jött a polgárok vegzálása, akik talán nem is akartak részt venni a politikusok csatáiban, és nekik olyan mindegy, hogy Köztársaság, Konföderáció vagy Birodalom, csak hagyják őket élni. Ugye, igazából ez az előző rész tanúlsága, a vén Romar ezt a vonalat képviselte. És, mint látható, a Birodalom sem hagyja őket élni.

 

Érdekesség volt, hogy Crosshair 32 napot túlélt egymaga. Az élelmezést gondolom megoldotta halászattal, és ki tudja, Kamino víze lehet, hogy iható. De azt is láttuk, péládul az ep7-ben, hogy az SW-ben az élelem tárolása sem kíván hatalmas hűtőszekrényeket, olyan táplálékot, amit Rey fogyasztott, fejadagként Crosshair is tarthatott magánál a páncélja tárolórekeszeinek egyikében. Sőt igazából a Jedik övén látható kis kapszulákban is ilyen étel van, szóval az SW-ben ez nem lehetetlen egy hónapnyi kaját magadnál tárolni (a valóságban is azért el tudnak vinni a katonák magukkal némi élelmet). Viszont, ami érdekesebb, hogy ez nagyjából behatárolta, hogy mennyi idő telt el az első és a második évad óta, ami azért lényeges, főleg, hogy a besorozott katonák száma nőttőn nő. Mondjuk ez azért azt is megmutatja, hogy mennyivel rosszabbak lehetnek a rohamosztagosok a klónoknál. Őket tíz évig tanították, a rohamosztag ezek szerint pár hónapos gyorstalpalón esik át.

 

Mindent összevetve remek kis rész volt, és kíváncsi vagyok Cody és a klónok további sorsára.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Nehéz lennye kiemelni mi tetszett a legjobban ebben az epizódban, mert egyrészt szerintem baromi látványos volt. A harcoknak, az akció jeleneteknek a dinamikája lenyűgöző volt, Crosshair stílusa kicsit mindig megidézi ezt a nagyon látványos, 'ki ha én nem' akcióhőst, aki elképesztően higgadtan, szenvtelnül hajtja végre a kunsztokat és mellé még most megkaptuk azt a Cody-t is, aki meg tipikus 'by the book' katona mintapéldánya. Nagyon érdkes párosnak ígérkezett ez és nem is hazudtolták meg magukat. Ahogy leszedték ezt a kis szeparatista helyőrésget, különösen a droidekákkal való harc tetszett (ahogy bedőlt a pajzson belülre a B1-es az pazar volt), de a lépcsőn való akció is kifejezetten kreatív volt. Ráadásul volt egy tétje, egy erős érzelmi töltete az egész akciónak, ami miatt még inkább úgy érződött, hogy súlya van annak, amit látunk. Az a család, aki a rész elején is láthattunk, meg közben is itt-ott képbe kerültek nagyban hozzájárult ahhoz az atmoszférához, ami miatt ennyire keménynek érződött ez az epizód. Megmondom őszintén még a rohamdroidok sem voltak olyan gyerekesen zavaróak, mint néhány TCW epizódban, ahol elég infantilis módon ábrázolták őket, itt ebbe semmi ilyen gyerekeskedés nem volt, ez egy kőkemény epizód volt és tényleg el tudta azt érni, amit itt felettem is írtatok, hogy valóságosan a "szeparatistáknak" szurkoltam a klónok ellen.

 

A másik része a látvány mellett, meg a politikai szál és emiatt össze is lehet kötni az első két résszel, hogy ott is a szeparatistákat sikerült újabb kontextusba helyezni és meglátni annak a háborúnak az igazi méregfogát, hogy valójában az minden csatájával, minden szenvedésével csak ehhez kövezte ki az idevezető utat. Minden akkor relevánsnak tűnő gondolat átkereteződik abban a realitásban, amit a Birodalom hoz el a galaxis számára, ezért tűnik talán olyan távolinak a Klón-háborúk és a Köztársaság, meg a Szeparatisták világa, miközben alig telt el valamennyi idő a konfliktus óta. Olyan ez, mintha lekaptak volna egy fátyolt a szemük elől és amit mögötte láttak az sokkal borzalmasabb, mint amiben előtte szenvedtek. Dooku jóslata a Köztársaság átalakulásáról pont emiatt volt olyan szívbemarkoló, hogy ő tudta, az igazat mondta, csak azt nem tette hozzá, hogy mi leszünk azok a mesteremmel, akik ezt megvalósítjuk és ahogy a klónok, meg a jedik, a szeparatisták is csak eszközök voltak a folyamat során. 

 

Egyébként a klónok szempontjából is legalább ilyen érdekes volt ez a rész, egyrészt személyes szinten is Cody nézőpontját tekintve, másrészt átfogóbban szemlélve a jelenlegi helyzetet szintén kérdéseket vet fel az, amit itt hallottunk. Cody-nál, túl azon, hogy baromi jó volt újra látni és egyre másra idézik vissza TCW nosztalgia kellemes érzését, már nekem az is árulkodó volt, ahogy reagált arra, amikor Crosshair megemlíti a jediket. Mintha már itt lett volna benne valami elbizonytalanodás, ami azért nagyon hatásos, mert így ez is kontextusba helyezi a RotS-ben látott akcióját Obi-Wan ellen. Utólag megbánta, tudja vajon a helyén kezelni ezt az egészet, egyáltalán mit okozott ez azokban a klónokban, akik nem is tudnak az inhibitor chipről, ami valahol egy szabadkártya a bűntudat ellen, hogy nem direkt csináltam, nem volt befolyásom rá, de itt ez sincsen, mégis valami miatt a klónok elkezdték felismerni, hogy ami történik ebben a háború utáni új világban az nem kóser. Egyrészt láthattuk a félelmeiket, ami amiatt merül fel bennük ott az étkezőben, hogy lehet rájuk már nincsen szükség. Ugye az egész klón létnek meg van az az átka, hogy ők ugyanúgy egy céllal létrehozott eszközök, mint a droidok, csak emellett ők emberi lények is (ez egyébként a kaminoi gyakorlattal kapcsolatosan is egy igen fajsúlyos morális dilemma) akikkel valamit kezdeni kell. A TCW záróévadában mondja Rex, hogy a háború nélkül ők nem is léteznének, ami miatt igazán fontos ez a sorozat és ezért egyre jobban kezdem értékelni a TBB-et, mert ez rajzolja meg teljes egészében a klónoknak a sorsát, hogy mit jelentenek ők a háború nélkül. A TCW-ben láthattuk a drámájuk az inhibitor chippel, itt viszont egy fokkal tovább mennek és felteszik a kérdést, hogy van e innen visszaút, van e megváltás a számukra.

 

Gyakorlatilag most már egyre jobban kikristályosodik, hogy az előzetes birodalmi elképzelés, hogy a klónok számukra megbízhatatlanok igaznak bizonyult. Jó kérdés, hogy hogyan zajlik ez a folyamat, ahogy ráeszmélnek, hogy nem akarnak ebben az új világrendben részt venni, hiába kell követniük a parancsokat, engedelmeskedni a "programozásuknak", attól még csak nem múlt el nyomtalanul az az időszak a háborúban, amikor rengeteg alkalommal ártatlanokon segítettek és a jediktől is azokat az értékeket kapták, amelyek a szöges ellentétei annak, amit a Birodalom képvisel. Ez Cody cselekedetein is meglátszott. Hiába próbálta követni a parancsokat (Crosshair itt meg is könnyítette a dolgát, hogy megtette ő azt, amit Cody lehet, hogy nem tudott volna) a becsülete, az erkölcsi érzéke nem engedte azt, hogy megölje azt a fegyvertlen embert, akinek ő békét ígért. A Birodalom számító könyörtelensége, meg egyre jobban kibontakozik ebben a sorozatban, amit szintén díjazok. 
Amellett, hogy itt megfordultak a szerepek és a klónokat látjuk a rossz arcokként, az egykori szeparatistákat pedig az áldozatok szerepében, azért nekem baromira tetszett az a jelenet, amikor mielőtt Cody felszáll a távozó hajóra még visszanéz és látja megérkezni a rohamosztagosokat. Valahogy ott van a levegőben az is, hogy a klónok már nem számítanak, lehet nekik a parancsokat követni is akár, lehet kapaszkodni a lojalitás eszméjébe (szerintem Crosshairnek is már csak ennyi maradt, hogy neki családja nincsen, csak jó katona akar lenni, kapaszkodni valamibe, amit ismerni vél), de az ő sorsuk már eldőlt, az ő koruk, idejük már lejárt. Ebben a jelenetben amúgy az is nálam nagyon betalált, hogy mennyire hidegnek, ridegnek tűnnek az érkező katonak, hiába ők úgymond "igazi emberek" és nem pusztán klónok, valahogy semmi emberi nincs bennük, nem is látjuk őket sisak nélkül. Amikor Cody megpróbál a szeparatista kormányzó lelkére beszélni, akkor leveszi a sisakját, ennek a nonverbális gesztusnak megvan az a hatása, hogy próbálja az emberi arcát mutatni, hogy ő nem csak egy egyenkatona, hanem egy másik ember, aki nem pusztán lőni tud, hanem képes az empátiára is. Aztán az arculcsapás, hogy meg kellene ölnie ezt az embert utána az tényleg szívbemarkoló volt, nagyon szomorú voltam.

 

Annak azért örültem, hogy lelépett Cody, remélem még viszontlátjuk és ő is, meg a klónok jelentős része is megkapja a megváltását, de az biztos, hogy nem lesz egyszerű vége ennek a birodalmi átmenetnek a hadsereg állományán belül. Most nem szerepeltek Omegáék, de még csak nem is Crosshair volt szerintem a leghangsúlyosabb szereplő és így is baromi jó epizódot kaptunk, ami ismét a sorozat erejét mutatja. Várom a jövőhetet!

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

30 perccel korábban, Dzséjt írta:

Mondjuk ez azért azt is megmutatja, hogy mennyivel rosszabbak lehetnek a rohamosztagosok a klónoknál. Őket tíz évig tanították, a rohamosztag ezek szerint pár hónapos gyorstalpalón esik át.

Ezt az egész birodalmi érában látjuk. :) 

 

20 perccel korábban, Wilde írta:

A TCW záróévadában mondja Rex, hogy a háború nélkül ők nem is léteznének, ami miatt igazán fontos ez a sorozat és ezért egyre jobban kezdem értékelni a TBB-et, mert ez rajzolja meg teljes egészében a klónoknak a sorsát, hogy mit jelentenek ők a háború nélkül.

 Gyakorlatilag ez egy klónokról szóló sorozat, amiben ezeknek a katonáknak a sorsát rendezik el. Olyan evidensenek hangzik, de benne ez így konkrétan csak most rajzolódott ki.

 

26 perccel korábban, Wilde írta:

Amikor Cody megpróbál a szeparatista kormányzó lelkére beszélni, akkor leveszi a sisakját, ennek a nonverbális gesztusnak megvan az a hatása, hogy próbálja az emberi arcát mutatni, hogy ő nem csak egy egyenkatona, hanem egy másik ember, aki nem pusztán lőni tud, hanem képes az empátiára is. Aztán az arculcsapás, hogy meg kellene ölnie ezt az embert utána az tényleg szívbemarkoló volt, nagyon szomorú voltam.

Kissé értetlenül állok amúgy eme jelenet előtt. Tawni miért nem használta a fegyverét? Végig ott volt a kezében. Miért nem védekezett? Legalább Grottont lelőhette volna, aki még fedezéket se keresett miután kiszabadult a szorításából. :( 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Nah nálam ilyen egy 10/10-es sorozat epizód.

Mindent leírtatok, csak egy észrevételem van: kicsit azért túlzásnak éreztem ez a csigalépcsőn körbelövést, majd random feldobott érme használatát a taktikai droid lelövésénél. Tudom mutáció, de szerintem ez már túlzás.

 

Kérdések:

- @Dzséjt is már említette ezt, de az inhibitor chipeknek van szavatosságuk? Most úgy tűnik múlik a hatásuk, lásd Cody, meg jópáran. De mi lenne akkor ha most Cody előtt lenne egy Jedi bekapcsolt fénykarddal? Bekapcsolódna az inhibitor chip? Miből tudja egyáltalán egy klón, hogy az illető Jedi? (Ruha és fénykard miatt?)



btw, nekem is megfordult a fejemben, hogy Rampart arra céloz, hogy Crosshair segít elszökni. 

Szerkesztve: - Ody Mandrell
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

4 perccel korábban, Galen Malek89 írta:

az inhibitor chipeknek van szavatosságuk? Most úgy tűnik múlik a hatásuk, lásd Cody, meg jópáran. De mi lenne akkor ha most Cody előtt lenne egy Jedi bekapcsolt fénykarddal? Bekapcsolódna az inhibitor chip? Miből tudja egyáltalán egy klón, hogy az illető Jedi? (Ruha és fénykard miatt?)

 

Az én olvasatomban az egy specifikus parancs, ami akkor és ott működött kifejezetten a Jedik ellen. Az első évadban ugyan volt utalás rá, hogy folytonosan működik, de erről immár nem vagyok meggyőződve. 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

2 órával ezelőtt, Galen Malek89 írta:

Kérdések:

- @Dzséjt is már említette ezt, de az inhibitor chipeknek van szavatosságuk? Most úgy tűnik múlik a hatásuk, lásd Cody, meg jópáran. De mi lenne akkor ha most Cody előtt lenne egy Jedi bekapcsolt fénykarddal? Bekapcsolódna az inhibitor chip? Miből tudja egyáltalán egy klón, hogy az illető Jedi? (Ruha és fénykard miatt?)

Jó kérdések. Az első évad alapján valóban úgy tűnik, hogy a chip aktív marad, Rex például kifejezetten veszélyesnek tartotta, hogy a 99-esekben benne maradt, és a Rebels-ből tudjuk, hogy például Gregor is kivetette, míg a TBB-ben még benne van. Ugyanakkor Rex ismeretei az inhibitor chipről nem lehetnek behatóak, csupán Fivestól hallott róla és nagyon rövid távon megtapasztalta a hatását. Ennyi. A hosszú távú hatásokat még csak most kezdjük felfedezni mi és a klónok is. Lehet, hogy a chip hatása másképp múlik egyénenként, az is lehet, hogy ha egy klón végrehajtotta a 66-os parancsot, teljesen leáll.

 

Ami a Jedik azonosítását illeti, az nem lehet túl bonyolult. Eleve a fénykard és a ruházat árulkodó, de a legtöbb klón Jedi tábornokok között szolgált, a magasabb rangú tisztek többel is találkoztak, és a legtöbb eleve a saját tábornoka mellett volt, amikor megkapta a parancsot. Mindezek mellett az eszük nem teljesen megy el, továbbra is képesek mérlegelni és döntéseket hozni a parancs paraméterein belül. Így például Rex Mault is bevonta a 66-os alá, pedig ő aztán baromira nem volt soha életében Jedi, ezzel meggyanúsítani szerintem sértés lenne neki. És Jesse is gondolkodóba esett, amikor Rex megpróbálta meggyőzni arról, hogy Ahsoka technikailag már nem a Jedi Rend tagja. Szóval önállóan is képes lehet meghatározni, hogy ki Jedi és ki nem. Azt se feledjük, hogy Anakin simán elvolt a klónok jelenlétében a Jedi Templom kiirtása közben, pedig olyanok is voltak ott, akikkel régóta együtt szolgált, például Appo.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Írj hozzászólást most, és regisztrálj később. Amennyiben már regisztráltál, lépj be a fórumra és szólj hozzá a témához.

Vendég
Új hozzászólás

×   Beillesztett szöveg.   Illessze be egyszerű szövegként

  Only 75 emoji are allowed.

×   A linked automatikusan beágyazódott.   Linkként jelenjen meg

×   Az előző tartalom visszaállítása.   Korábbi szöveg törlése

×   Nem illeszthetsz be képet közvetlenül. Töltsd fel vagy illeszd be URL-ből.

  • Jelenlévő felhasználók:   0 felhasználó

    • Egy regisztrált felhasználó sincs ebben a topikban.
×
×
  • Új tartalom hozzáadása az alábbi témákban...

Fontos információ
A webhely használatával elfogadod és egyetértesz a fórumszabályzattal.