Ugrás a kommentre

Part 7 - Dreams and Madness


Ody Mandrell

Ajánlott hozzászólás

7. rész - Dreams and Madness / Álmok és őrület

 

a7.jpg

 

Írta: Dave Filoni

Rendezte: Geeta Vasant Patel

 

Helyszín: Peridea, Coruscant

 

Szereplők:

Ahsoka Tano - Rosario Dawson

Thrawn főadmirális - Lars Mikkelsen

Ezra Bridger - Eman Esfandi

Sabine Wren - Natasha Liu Bordizzo

Baylan Skoll - Ray Stevenson

Shin Hati - Ivanna Sakhno

Huyang - David Tennant

Morgan Elsbeth - Diana Lee Inosanto

Hera Syndulla tábornok - Mary Elizabeth Winstead

Mon Mothma kancellár - Genevieve O'Reilly 

Enoch százados - Wes Chatham

Aktropaw - Jeryl Prescott Gallien

Klothow - Claudia Black

Lakesis - Jane Edwina Seymour

Hamato Xiono szenátor - Nelson Lee

Mawood szenátor - Maurice Irvin

Carson Teva százados - Paul Sun-Hyung Lee

Anakin Skywalker - Hayden Christensen

Beyta hadnagy - Dawn Dininger

Vic Hawkins elsőtiszt - Nican Robinson

C-3PO - Anthony Daniels

C1-10P "Chopper" - Dave Filoni

 

Történet

Miközben Thrawn felkészül a hazaútra, kiküldi Baylan nagyurat és Shint, hogy öljék meg Ezrát és Sabine-t. Ám már Ahsoka is úton van, hogy segítsen hőseinknek. De vajon időben odaér?

 

Érdekességek

- "Olyan sok rétege van az 'antagonistáknak' ebben a sorozatban, sok a rétegzett ellenség, akiknek megvannak a maguk céljaik. Összetett, és nem vagy teljesen biztos abban, hogy a szándékaik rosszak, vagy csak téveszméik vannak, és szerintem ez teszi igazán érdekessé." - Natasha Liu Bordizzo (Sabine Wren) | Megjegyzés: ezen részlet egy 2022-es interjúból származik, amikor az "Ahsoka" készítése még folyamatban volt.
-"A körülmények arra késztetik őket, hogy megoldják a problémákat, azokat a dolgokat, amiket - anya/lánya, nővér/húg, vagy bármilyen kapcsolat legyen is a mester/padawan viszony teremt. Ez egyike azoknak a dolgoknak, ami rezonálni fog a nézőkkel, hogy miként oldják meg a problémáikat, hogy lépjenek tovább a múlton, mit kell tenned a nagyobb jóért, együttműködni másokkal, és megtenni, amit meg kell tenni." - Rosario Dawson (Ahsoka Tano) | Megjegyzés: ezen részlet egy 2022-es interjúból származik, amikor az "Ahsoka" készítése még folyamatban volt.
- "Valós személyként tekintek Ezra Bridgerre. Már olyan mélynek éreztem a kapcsolatot Ezrával, úgy éreztem, mindig ott van, amikor szükség van rá, éreztem az inspirácót". | Megjegyzés: ezen részlet egy 2022-es interjúból származik, amikor az "Ahsoka" készítése még folyamatban volt.

 

Concept Art galéria

 

 

Pár kitétel. 

 

1. Amennyire az lehetséges próbálj meg az adott rész keretei között maradni.

2. A történet elemeit ne rakd spoiler gomb mögé. Itt az epizód konkrét történéseit tárgyaljuk ki.

3. Csak akkor szólj hozzá a témához, ha már láttad az aktuális részt.

4. Tartsd be a fórumszabályzatban leírtakat.   

Szerkesztve: - Ody Mandrell
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

  • Dzséjt megváltoztatta a címet erre: Part 7 - Dreams and Madness

Ha eddig nem lett volna okom fenntartásokkal kezelni az új Köztársaság vezetőségét, akkor ezután a rész után nagyjából minden okom megvan utálni őket. A bizottsági meghallgatás, amire sajnos sorkerült, egy kész paródia volt. Xiono folyamatos pofázása alapból bicsaknyitogató. De legalább már biztosak lehetünk abban, hogy akármilyen jelentés is jött Corelliáról és bármiről, ami ehhez az incidenshez lazán vagy szorosan köthető, azt el sem olvasták, vagy fel sem fogták, vagy fejben átírták a maguk szája íze szerint. Most komolyan, Xiono megkérdőjelezte olyan dolgok hitelességét, amit több katonatiszt, holofelvétel és mszeradat tud bizonyítani.

Ahsoka létezése nem lehet mese, hiszen aktív tagja volt a lázadásnak és alig pár napja járt a Home One-on. A hamis Jedik nem lehetnek mesék, hiszen csak letaroltak egy köztársasági cirkálót, holofelvételek, élő tanúk és holttestek bizonyítják a létezésüket. A bálnák nem lehetnek mesék, hiszen három köztársasági cirkáló teljes legénysége és minden létező műszere látta és érzékelte őket. A csillagtérképek és más galaxisok meg fizikai és tudományos dolgok, ezeket mesének titulálni olyan, mintha nem hinne abban, hogy létezik hologram és a csillagok nem bogarak az égen. Magyarán, ez a Xiono fájdalmasan hülye. Erre az idiótára nincs jobb szó. Amit itt összehordott, az nonszensz. Hát nem csoda, hogy egy ilyan apa mellett szegény Kaz akkora szerencsétlenség lett, hogy elbotlik a saját lábában.

De a legrosszabb nem az, hogy ez a vadbarom szót kap, hanem az, hogy Mon Mothma úgy ül ott és hallgatja a sületlenségeit, mint egy rakás bantha pudu. Nem, visszavonom, annyira nem jó, a bantasz*r legalább bűzlik. De Acbar admirális is csak egy döglött hal lelkesedésével emelte a meghallgatás nívóját.

Az egyetlen valid dolog, ami a genyzsák Xiono szájából elhangzott, az az, hogy Hera megszegte a parancsot és ezért hadbíróság előtt kellene felelnie. Azért csak kellene, mert itt már nem az a probléma, hogy Hera parancsot szeged, hanem az, hogy Xiono boszorkányüldözést rendez, és ezt mindenki hagyja, miközben szabályosan tagadják a valóságot. És ez a tetű túléli a Hosnian-kataklizmát! :fuckoff: Húha, bazeg, szerintem már jobban rühelem, mint Mothmát. Amikro C-3PO-ra azt mondja, hogy "holmi droid", hát én ott vágtam volna pofán. 3PO sem a kedvencem, na de kérem. Annak az aranybogárnak egy bitjében több ész van, mint Xiono egész agyában.

De hála az égnek, hogy van egy Leia Skywalker Organa Solo szenátorunk, akinek még megvan az esze (és a Galaxis mázlijára, azt 20+ évvel ezután sem veszti el), és egy ügyes trükkel nem csak kimenti Herát a bajból, de Xionót is sikerült kellemetlen pozícióba löknije. Csókolom, Mothma néni, tetszett figyelni? Így működik egy vezető. Amúgy még sosem örültem ennyi C-3PO megjelenésének.

 

A további események mozgalmasan alakultak. Meglepett, hogy Anakin még egyszer benézett, ráadásul egy "rebelses" oktató holóval. Tök jó volt hallani újra Grievous nevét, és először hallani élőszereplős műben Ventress nevét. Ez is egy olyan apró dolog, ami elmossa a határt a médiumok között.

Az aknamező ütős volt, a bálnacsontmező üldözés is. Utóbbi már csak azért is tetszett, mert kellemes újraértelmezése volt a sokat látott aszteroidás üldözésnek. Tetszett a boszik "célbemérése", az akciók az apró humorbombákkal fűszerezve - édik ezek a tini nindzsa teknőcök. Thrawn pedig remekül manőverez, értékel és lép. Tetszett a végső konklúziója, hogy bármit is nyertek az ellenfelei, akkor is időt veszítettek, amit nem fognak tudni behozni. Ha oda is érnek a Chimaerához időben, az ugrást már aligha tudják megakadályozni. És bírtam azt is, ahogy reagált arra, hogy Ahsoka mestere Anakin volt. Látható, hogy jól ismerte Anakint, imigyen ez remekül összhangban van a Thrawn könyvekkel.

 

Szeretném kiemelni Eman Esfandit, aki nagyszerűen hozza Ezrát. Persze a karakter is remekül van megírva. Az, amikor elcsodálkozik azon, hogy Ahsoka Sabine-t kezdte el tanítani, majd észbe kap, hogy mit mondott, totál ezrás. És lám, egész ügyessé vált az Erőben, lényegében fénykard nélkül is teljesen jól tud boldogulni. Mondjuk azért az, hogy nem vette vissza a fénykardját, kicsit fura, mert akárhogy is, azzal még többre ment volna. Többre, mint Sabine. De jó látni, hogy anélkül is remekül boldogul - ami amúgy remekül összehangban van egy Forces of Destiny epizóddal, amiben Ahsoka pont erre okítja, hogy a fénykard nélkül tudjon boldogulni. Viszont, az utolsó mondata, hogy egyre jobban bízik abban, hogy hazajut, kicsit aggodalommal töltött el. Az ilyen mondatok után szokott a beszélő meghalni. Csak nem játsszák el, hogy Ezra sosem jut haza (vagy hazajut, de nem sokkal utána meghal). :para:

 

És akkor itt van Baylan és Shin. Hát, ez a pár szakított, annyi szent. Az szerintem most már egyértelmű, hogy Baylan tojik arra, elindul-e Thrawn nélküle haza vagy sem. Sőt igazából úgy látom, Shin sorsa sem aggasztja túlságosan. Az, hogy a csaj ambiciói másirányúak, elég egyértelmű volt, akárhányszor a hatalomról beszélt. Lerít róla, hogy neki a Birodalom nyújtotta hatalom kell, nem az a mesei, amiről a mestere hadovál. De az még mindig egy jó nagy rejtély, hogy miről hadovál Baylan.

De Baylan nélkül úgy tűnik, Shin nem nagyon rúg labdába. Sabine-nal most már másodszorra nem boldogult, Ezra annak ellenére állt fölötte, hogy egy jól irányzott Erőlökéssel kiütötte pár percre (a legjobbakkal is megesik, Obi-Want is ütötték már ki így, ráadásul Ezra 10 éve nem került szembe Erőhasználóval). Ahsokával meg kekeckedni sem mert. Kicsit sajnálom Shint, simán többre hivatott, csak úgy tűnik, sz*r mester fogott ki.

 

Na, összességében jó kis rész volt. Bár jelenleg talán ezt tartom eddig a leggyengébb résznek, ez távolról sem negatív jelző, hiszen egy nagyon erős sorozatban a leggyengébb is erős. Itt nem az érzelmek domináltak, hanem az akció űrban, levegőben, a földön, fénykardokkal, lézerstukkerekkel, csúzlikkal, kövekkel és étkészletekkel. :D Ja, és örülök, hogy nem derült ki, hogy az éjjosztagosok zombik vagy boostolt katonák. Vagy, ami a legextrémebb természetfeletti húzás lett volna, amióta létezik Star Wars: tudnak célozni :lol:

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Nos újabb bizonyíték, hogy mi minden képes elférni egyetlen epizódban. Én sem nevezném a legerősebb résznek, de a stílusa miatt egyértelmű, hogy itt már tudták/tudtunkra adják, hogy ez nem limitált sorozat lesz. A mando 3 vége pl éldául némi cáfolat lehetne erre, mert azt igencsak sikerült kerekre szabni egy évadzáróval, de szerintem most nem erről van szó. Nos, hogy mi fért bele? Nem kevés: Leia kimenti Herát C-3PO segítségével az új köztársaság befelé éles, kifelé teljesen tompa karmai közül. Amilyen felháborítóan fafejű ez a Xiono és amennyire töketlen Mothma, az már nem is biztos, hogy inkompetencia. Ennyire lehet hülye valaki? Ez már tudatos züllesztésnek inkább hat. Xiono, mintha már gonosz befolyás alatt állna. 

Felmentett minket a főcím.. Ahsoka régi holo felvételekkel edz. Jó volt. Nem lehet betelni a TCW-Anakinnal. Aztán Thrawn aknamezején landolnak. Szerencsére nem tett kárt a Purgillekben, akik uzsgyi tovább is ugrottak, meg is jegyzem hogy "nyilvánvalóan" nem kellett itt meghalniuk!

 Ezra akkor off screen kapott infókat, ami jó húzás, hisz mi képben vagyunk. De megtudtuk mit csinál Zeb. 

Shin és Baylan. Baylan és Shin.. Hát nem tudom hova tartanak és, hogy ez a sorozat végül is mit kezd velük. Azt magam is írtam, hogy Shin sith jegyeket mutat és máshova tart, olybá tűnik, mint a mestere, de, ahogy szétváltak, az valahogy elszomorított. Baylannal partyban maradtak volna Ezráék, sőt Ahsoka ellen is. Bár Baylan feltartotta kicsit Ahsokát, ebben a részben gyakorlatilag elárulta a küldetését. De vigyázok erre a kijelentésre, mert inkább csak Thrawn-t, Elsbethet árulta el. Lehet, hogy neki csak ürügy volt Thrawn-t szolgálni és csupán ide akart jutni. Nem ment volna neki Morgan nélkül. Felhasználta talán. Viszont ez meg Baylannal kapcsolatban mutat túl messzire. A két osztag visszavonulása meg talán még a forrófejű Shinnek is egyértelművé teszi, hogy Thrawn számára ő és a mestere is leírható. Remélem a következő rész úgy kezdődik, hogy visszatér Baylanhez és azt kéri maradhasson vele. Az biztos, hogy egyedül ő még nem boldogul. Ahsoka az aki talán egy picit elhalványulni látszik a saját sorozatában, de lehet, hogy csak Ezra jelenléte vette le nekem róla a fókuszt, meg a gondolatmenet, hogy mi lesz Baylannal és a tanítványával. Huyanggal remek párbeszédei voltak, nagyon jó az a droid, Ahsoka humorral rá is szedte, az a poén nagyon tetszett, hogy "mondhatttad volna.." 

Szóval egy rész marad hazajutni, a purgillek elmentek, marad a Sion-gyűrű. Ki megy, ki marad? Téteket megtenni! 

Szerkesztve: - csoli1138
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

1 órával ezelőtt, csoli1138 írta:

Amilyen felháborítóan fafejű ez a Xiono és amennyire töketlen Mothma, az már nem is biztos, hogy inkompetencia.

Sajnos itt egyet kell értenem azzal, amit korábban Yoda József pedzegetett. Az írók az ep.7 miatt kénytelenek az Új Köztársaságot inkompetensre írni, amivel nincs is semmi baj, csak hogy mintha meghaladná a képességeiket, hogy ezt hihetően adják elő. Nyugodtan lehetne az Új Köztársaság inkompetens úgy is hogy közben ennek értelme is legyen és ne olyan legyen mintha a galaxis nagyobbik felét egy rakás kisiskolás vezetné. Sajnos Filoninak nem erőssége a politika, ami főleg az Andor sorozat fényében feltűnő. Ennek Mon Mothma karaktere a legnagyobb áldozata.

 

Ezt leszámitva szerintem kiváló részt kaptunk. Nekem jobban tetszett ez mint az első három epizód, ahol több döccenőt éreztem itt viszont végig megvolt egy nagyon jófajta kaland-hangulat ráadásul már majdnem olyan kivitelben mintha mozifilm lett volna. Az akciók pazarak, jók az interakciók. Meglepően könnyed volt összességében, de felteszem pont azért, mert a súlyos pillanatok az évadzáróra vannak tartogatva és mielőtt beüt a dráma akartak adni a hősöknek egy kellemes kis közös kalandozást. Jó volt. Nagyon várom a zárórészt.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Nem sok minden haladt előre ebben a részben, de a tömény akció legalább előhozta a régi emlékeket, nekem bejött. Thrawn is kezdi előszedni a karizmáját. Csak azt sajnálom, hogy nem 20 részes ez a sorozat, hogy a történet is legyen már több, mert az elég sovány, ha a sallangoktól megfosztjuk. Ezt hiányolom a Mandalorian-ból is..

Szerkesztve: - gafz
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Hűha ez ismét egy jó kis érzelmi hullámvasút volt, és nagyon tetszett ez a rész is. Szépen építkezünk a fináléra. :D és már most sírok, hogy jövő héten vége, mert ezt akármeddig el tudnám nézni. :) 

 

- Nos az ÚKs politikai jelenetek kezdenek kicsit sok lenni, mert értem én, hogy mire akarják ezt az egészet kivezetni, de azt hiszem már átestek kicsit a ló túloldalára. Előttem már többen leírták, hogy miért szóval erre most nem térnék ki, viszont rögtön itt volt az első bekönnyezésem, ami érdekes mert 3POt sose kedveltem annyira, de már ez is elég volt, hogy elérzékenyüljek, meg hogy hallom Leia nevét, és milyen jó lenne, ha ő is ott lehetne, és személyesen mondhatta volna ezt el. Mindenesetre jó, hogy jött az arany megmentő, mert ha nem jön, Chopper lemészárolja Xionot. :D

Hera figyelmeztetése remélem azt jelenti, hogy elkezdenek készülni, és a fináléban kapunk valami brutális űrcsatát, hisz elvileg a Birodalmiak is készülnek Thrawn visszatértére. :)

 

- Aztán persze jött rögtön a másik gyomros Anakin személyében, akit egyáltalán nem hittem, hogy újra látunk, de hisz miért ne láthatnánk, és annyira jó, hogy kb mindent azonnal meg is magyaráznak. honnan vannak a felvételek, honnan tudja h lassan kilépnek a hipertérből stb. Szóval nagyon megható volt megint látni Anakint, és hogy Ahsoka is mennyire más lett a kis kalandjuk óta. Kicsit visszatért a régi Szájas, aki sokat mosolyog és pozitívan látja a dolgokat. :)

 

- Az űr aknamező eszméletlenül látványos volt, és a zene alatta...pfff...bár igazából fölösleges külön kiemelni mert az egész rész alatt, vagyis az egész évad alatt zseniális volt. Imádtam, hogy a purgillek egyből tovább is ugrottak. :)

 

- Thrawn pedig végre megmutatta, hogy miért is az egyik kedvenc karakterem. Imádom, hogy mindig egy lépéssel előrébb jár, és bármit képes megtenni azért, hogy elérje amit akar vagyis hogy a Big plan érdekében képes kisebb csatákat elveszíteni és azokban is meglátni a taktikai pozitívumot. Azért mikor meglátta, hogy Anakin volt Ahsoka mester azért neki is elállt egy pillanatra a szava. :D Amúgy bármi gondom volt az előző részben Thrawn kinézetével mostanra már teljesen elillant. :D

 

- Ezra meg ugyanolyan pozitív és életvidám jellem mint volt. Nagyon jó a castingja is, és azonnal hozta az Erza vibe-ot. Az hogy már a  fénykardjára sincs szüksége az meglepett vagyis végig azon agyaltam mikor elkezdődött az üldözéses harc, hogy most ki és mivel fog harcolni, és bár csodálkoztam volna ha Ezra visszakapja a régi fénykardját azért megnéztem volna, hogy harcol vele.

És ha már az üldözéses jelenetről volt szó, itt megemlíteném, hogy úgy látszik hívhatjuk őket bárhogy, - nighttrooper, vagy nézhetnek ki akármilyen menőn az régi új páncélban, a stormtrooperek ugyanolyan hasznavehetetlenek mint korábban, és ez kicsit zavar. Azt hittem most kicsit más lesz, de gyakorlatilag itt is szembefutnak a pisztolycsővel mikor olyan taktikai előnyük volt, hogy Thrawn magában facepalmozhatott ezerrel mikor nézte őket a kijelzőn. :D :D

 

- Sajnáltam hogy Baylan és Shin különváltak, mert bár megértem a döntést, mert Hatin látszott, hogy ő tényleg vágyik a halatomra, legalábbis az utóbbi pár részben voltak rá utalások, Baylan pedig valami egészen mást keres, mégis úgy hiszem hogy Shin még nem érett hozzá eléggé hogy egyedül járja az útját, kis elveszettke a mestere nélkül. Az pedig hogy Baylan mit keres remélem a kövi részben kiderül, és ha ez nem valami barlangban vagy templomban lesz amit keres, akkor ez nem is SW... XD Nem lehetséges, hogy egy másik bejárat a WBW-höz? mert ott tudja igazán megváltoztatni a múltat vagyis eljutni a kezdethez legyen az bármi is. :)

 

- Az akciók végig látványosak voltak, kreatívak Ezra force kung fujával, és az űr jelenetek is baromi szépek voltak. A humort ebben a részben külön ki kell emelnem, ami minden részben jó, de itt hangosan felröhögtem néha Huyang és Ahsoka párosán. :)

 

- Ami nem tetszett az Sabine viselkedése, meg néha a reakciója egy egy dolgora. Nem mondja el Ezrának hogy mi a helyzet pedig az idő sürget eléggé, még ha ő ezt nem is tudja, de sejtheti, valamint amikor Ahsokát is meglátta valahogy nem jött át az a nagy öröm. A trooperek halomraölését pedig már feljebb írtam, valamint nekem az is kicsit egyszerűen ment, hogy Baylanék egy pillanat alatt szereztek magunknak egy kisebb hadsereget. :D

 

- De ami a leginkább nem tetszett, hogy nagyon hamar vége lett ennek is. :D És utálom, hogy már csak egy rész van, és tudom hogy nem kéne hisztiznem mert így is sokkal sokkal többet kapunk egy ilyen sorival mint akár egy filmmel, de akkor is. :D

 

-Gondolom a fináléban Baylan megtalálja amit keres legyen az bármi is. Thrawnnék felpakolnak és visszatérnek a saját galaxisukba, ahol és egy hatalmas csatára számítok, aminek a végén Thrawn kerül ki győztesként. Azt, hogy Ahsokáék hogy fognak visszajutni azt nem tudom. Vajon bálnával, vagy fellopóznak a gyűrűre/csillagrombolóra, esetleg Baylan segítségével valahogy? Esetleg meglepnek és sikerül megakadályozniuk hogy bármi visszatérhessen? Na az komoly lenne, de totál logikus is. Lesz valami brutál cameo? Luke biztos nem, de egy Zeb simán mehetne. :)  Az a baj hogy egy ilyen évad után ultramagasan van az elvárásom a fináléval kapcsolatban. :D :D

 

Erre a mostanira 8/10et adok.

 

 

 

 

Szerkesztve: - kudar
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

3 órával ezelőtt, Bomarr írta:

nnek Mon Mothma karaktere a legnagyobb áldozata.

Szerintem Mothma még mindig teljesen koherens, és az lenne inkább a gáz, ha ennél erősebb kezű lenne. A Rogue One-ban is alárendeltje volt a szenátoroknak, az Andorban igazán köze sincs a lázadáshoz, azt a vonalat Luthen viszi (Mothma csak panaszkodik neki), a családi vonalon meg mások által meghatározott kényszerpályán mozog. Ott sem erős vagy rátermett, amikor egyedül dolgozott, a családját életveszélybe sodorta, amiből régi haverja húzta ki azzal, hogy rávette, szövetkezzen egy kétes alakkal, aminek az ára a lánya volt, meg még ki tudja mit von maga után az, hogy az említett kétes alak a Mothma-család tagjává válik. És a könyvek is úgy írták le kancellári pályafutását, hogy nem erőből, hanem háttérben megkötött alkukkal vezette az új Köztársaságot és szándékosan gyengítette a kancellári pozíciót, mert félt, hogy a jövőben újra olyan hatalomra tesz szert, mint Palpatine. Ez mind teljesen összhangban van azzal, amit itt látunk. A kancellári pozíció gyengítése például elsőosztályúan megy. :) 

Sőt igazából még az is teljesen következetes, hogy Leia jobban kezeli az ilyen dolgokat, mint Mothma. Az Utóhatás-trilógiában például pont ezért volt konfliktus a két nő között, ami olyannyira elmérgesedett, hogy Motham lényegében páriává tette Leiát a Szenátusban.

(Amúgy szerintem Valorum is ilyen főkancellár lehetett.)

Amire viszont tényleg szükség lenne, hogy árnyalják Xionót. Nem feltétlen ebben a sorozatban (bár, ha feltűnne néhány birodalmi között, az sokat segítene az ürge megértésében). Meg kicsit tudatosítani, hogy ez itt nem az egész szenátus, nem az új Köztársaság teljes politikai vezérkara, hanem csak egy felügyelő bizottság, ami úgy tűnik, csak az Új Köztársasági Védelmi erő egyik ágát, az Új Köztársaság Bizotnsági Erőt felügyeli - és a mostani rész alapján még csak nem is ők a vezetők, mert van egy Védelmi Tanács is, aminek a feje Leia Organa, és alapvetően övé a végső szó. Valamiért ezt próbálta megkerülni Xiono.

De nagyon jó lenne tudni, hogy egyrészt, Xionónak mi csípi a hátsóját. Miért van ennyire rágerjedve arra, hogy elkaszálja Herát? A félelmet kizárnám, mert a korábbi részben elhangzottak alapján Xiono egy patkány, aki inkább a háttérben meghúzódva kivárja a konfliktusok végét. Ha kitörne egy újabb háború, ott is visszavonulna (talán pont ezért élte túl a Hosnian-kataklizmát, mert a háború már a küszöbön állt, ő látta ezt és gyorsan lelépett a Hosnian Prime-ról). Szóval maradnak a politikai érdekek. De vajon ezek a politikai érdekek azok, hogy hasznot húz az új Köztársaságból, vagy az, hogy hasznot húz a Birodalomból.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Szerintem a legfontosabb dolog az volt ebben a részben, hogy Ahsoka is ideérjen a másik galaxisba és minden szereplő úgymond felkerüljön a táblára a végjáték előtt. Megtörtént a nagy találkozás Ezrával, ráadásul Sabinenal is újra egyesültek és így mehetnek neki a fináléban Thrawnnak. Ami számomra nagyon furcsán alakult az Baylannek a története, akinél én egyáltalán nem láttam jönni ezt különválást Shinnel, ráadásul kissé feleslegesnek is éreztem, mert úgy gondolom, hogy az itteni fiaskó után vissza fog menni hozzá a tanítványa. Az akciójelenetek, különösen az űrben játszódók nagyon rendben voltak, jó volt látni azt is, hogy a purrgilek nem halnak bele sem az utazás fáradalmaiba, sem Thrawn kis meglepetésébe, amivel várta őket, így nem volt az, hogy Ahoska olyan áldozatot várt volna a purrgilektől, ami karakteridegen lett volna tőle.

 

Az elején ez az Új Köztársaságos tárgyalás nekem nem igazán tetszett, amellett, hogy jó volt kicsit belelátni a galaxis politikai működésébe. Alapvetően érdekel ez a politikai szál és mind a PT-ban, mind a TCW-ban, vagy akár a TBB-ben is örültem, ha politikával foglalkoztak, itt viszont valahogy nem működött ez nálam. Nem vagyok kifejezetten tisztában ezzel az OT utáni korszakkal, lehet valamelyik könyvben volt szó arról, hogy ez a Xiono szenátor áruló lenne, de ha nem is volt ez leírva, nekem nagyon olyannak tűnik. Ez a kényszeres ellenkezése, a bizonyítékok tagadása azt az érzést kelti bennem, hogy ez a csávó tudatosan ellenük dolgozik. Itt lehetett volna árnyaltabban bemutatni ezt a konfliktust, mondjuk mint Hera előző szereplésénél a szenátorok előtt, ahol nem a legjobban játszotta ki a lapjait és lehetett Ezra irányába részrehajlónak ítélni. Az is lehetne egy tök valid szál, hogy egy törékeny új rendet próbálnak egyben tartani ezek a szenátorok és egy ilyen vágyvezérelt gondolkodással nem is akarnak belegondolni abba, hogy a rendszer amit létrehoztak milyen kihívások előtt áll jelenleg is. Ez az egyoldalú, faék egyszerűségű szöveg, amit itt lenyomott a Xiono viszont nagyon alulírt volt, az Andort ebben, meg úgy összességében a dialógusok szintjén is erősebbnek éreztem. Ami viszont pozitív volt ebben a szekvenciában, az C-3PO szerepeltetése, aki nem csak, hogy most nem volt idegesítő, hanem megmentette a napot, de emellé még úgy sikerült beemelni Leiát a képbe, hogy nem kellett mesterségesen életrekelteni Carrie Fishert. Amikor korábban Carson említette Leiát, akkor valahol reménykedtem benne, hogy valahogy színrelép majd és így 3PO által ez baromi jó volt. Amikor 3PO-t meg lehurrogja Xiono, akkor az egy igazi nosztalgia pillanat, hogy eszembe jutnak az emlékek a filmektől az animációs sorozatokig, hogy az öreg aranybogár mennyi kalandban volt már benne és nem egyszerűen "csak egy droid".

 

Az űrcsatás szekció remek volt, mind a látványvilágot tekintve ahogy manővereznek ott a törmelékek között az fantasztikusan nézett ki és egyben ezzel azt is bemutatták a Thrawnt még nem annyira ismerő nézőknek (mondjuk akik nem látták a Rebelst), hogy mégis hogyan dolgozik a főadmirális. Sokszor egy egy manővere sokkal inkább szól az információszerzésről, a megismerésről, további következtetések levonásáról, mint magáról a tényleges akcióról. Ez a fajta elemző attitűd, ami áthatja Thrawn karakterét pedig jól kijött az epizód során többször is, legyen szó akár az űrcsatáról, akár arról, ahogy a felszíni egységeit mozgatta a chiss. Persze az is hozzátartozik az igazsághoz, hogy out of universe nyilván azt nem várhatjuk el, hogy Thrawn mindig győzzőn (ez a könyvekben, ahol ő a protagonista sincs így) és itt a hőseinket rögtön legyilkolja és így kell egy olyan spinelés a végeredménybe, hogy a kecske is jól lakjon (Thrawn egy penge parancsnoknak tűnik) és a káposzta is megmarad (Ahsokáék megmaradnak). Amúgy arra lennék még kíváncsi, hogy az a bizonyos sötét mágia, amire Thrawn kérte a Dicső Anyákat az előző rész végén, hogy szüksége lesz a segítségükre, az ennyi volt, hogy Ahsokának a helyzetét kellett meghatározni? Én valami többre számítottam, meg amikor ezt mondta, akkor Ahsokáék még nem is értek át ide, de arra továbbra is kíváncsi vagyok, hogy mit akarnak azokkal a koporsókkal, amelyek annyira fontosak, hogy még mindig nem indulnak el. Itt van a nyakukon Ahsoka, akit egyelőre csak lelassítani tudtak az erőfölényük ellenére és még ha ezt sikernek is lehet elkönyvelni továbbra is fenyegetést jelent. Mégsem mennek el, hanem továbbra is pakolják be a szajrét, úgyhogy valamihez tényleg nagyon kellhet. Egyébként nem tudom ki hogy van vele, de én arra tippelnék lesz még személyes találkozás is Ahsoka és Thrawn között az utolsó részben. Itt pedzegették, hogy Thrawn ismeri Anakint, ami egy ügyes kikacsintás az ide vonatkozó könyvet olvasókra, de érdekes lenne közöttük egy beszélgetés Ahsokával.

 

Az előző részben, amennyit kaptunk az Ezra - Sabine párosból az számomra tökéletesen elég volt. Megtörtént a viszontlátás, üdvözlés és erre az epizódra vártam, hogy jobban belemennek abba, hogy mi is történt itt. Az, hogy Sabine nem mesél arról, hogy mi van Ahsokával nekem nagyon életszerűtlennek tűnik. Ok, hogy nem büszke arra, ami történt, de az egész kijutásuk innen nagyban függ attól, ahogy ő idejött, mert Baylanék hozták ide a járművükkel és amennyire ő tudja ez az egyetlen kiútjuk innen. Az jópofa volt, ahogy egy Rebelses kikacsintással megemlítették, hogy Sabine korábban már gyakorolt, még ha Kanan nem is jedinek képezte ki és tetszett az is, ahogy Ezra ráébred, hogy mennyi minden történt azóta a galaxisban, hogy ő távol volt. Eddig kicsit hiányoltam Zebet amúgy, de örülök, hogy legalább itt megemlítették, hiszen ő is fontos tagja volt az eredeti csapatnak. Ez az elválás Ahsoka és Sabine között viszont szerintem tök kínosra sikeredett, hogy Sabine mint egy durcás kislány nem akar beszélni róla, majd amikor megérkezett Ahsoka és újra látják egymást az is ilyen furcsa volt, hogy na mégis itt vagyok. Itt közbeszúrnám, hogy lehet ennek a konfliktusnak lesz még kifutása az utolsó részben és szerencsétlen Ezra is megtudhatja, hogy mi történt a Seatoson, de ez a viszontlátás nagyon suta volt számomra.
Ahsokán egyelőre azt érzem, hogy talán mégsem változott annyit, mint amit én belelátni véltem az 5. rész után. Tény, hogy felszabadultabbnak érződik és van benne egy nagyobb fokú könnyebbség, mint az első néhány részben, de közben kevésbé tűnik kisimultnak, ami lehet a jelenlegi helyzet szülte feszültségnek is szól. Jó volt újra látni Anakint, még ha csak hologramként is, azért szívmelengető, hogy Ahsoka így őrzi a mestere emlékét, aki olyan sokat jelentett neki. Ahsoka mellett Ezra is remek casting választás volt az animációsról élőszereplősre való átültetést tekintve. Nagyon él a szerepben ez a srác és tényleg az első pillanattól visszaadta azt az Ezrát, akit a Rebelsben láthattunk. Amúgy tetszik, hogy Ezrát egyfajta védelmezőnek tekintik ezek a kis teknőslények, meg jó volt a dinamika kettejük között Sabinenal (azért felrémlett bennem a meglehetősen kínos fiatal Ezra, amikor a hormonoktól hajtva bepróbálkozgatott Sabinenál).

 

A harcok is jók voltak, ez a bandita támadás, meg ahogy körbevették a nomádokat kissé western hangulatot árasztott és tetszett az is, hogy Ezra úgy küzdött, hogy nem használta a fénykardját. Eleinte furcsáltam és egy olyan kötelező elemnek tartottam, hogy jó akkor ezzel majd azt fogják megmutatni, hogy Sabine most már mennyire tud koncentrálni és jobban bánik majd a fénykarddal, mint korábban, de azt hiszem ez így volt jó. Végül is a fénykard csak egy eszköz, ami Ezrának nem állt rendelkezésére kb. egy évtizeden keresztül, ott volt viszont neki az Erő, aminek használatában elmerülhetett (amúgy azt sajnálom, hogy Ezra itteni tartózkodásáról nem volt beszélgetés közte és Sabine között, hogy miként váltak el egymással Thrawnnal, ő találkozott e az éjnővérekkel stb.) és ez jól is állt neki itt ebben a küzdelemben. Itt két apróság volt, ami szúrta a szememet, amikor Ahsoka bekapcsolódik a felszíni küzdelembe és azon a rámpán lecsusszan ott a földetérésnél, ahogy átbukfencezik az nagyon furán nézett ki az a jelenet, mintha lenne egy törés a mozgásában. A másik ilyen szintén hozzá kötődik, hogy amikor körbeveszik Ezráékat és egyszer csak Ahsoka belovagol az események közepébe ott ahogy ilyen szúrós szemmel, meg egy ilyen pantomimes arckifejezéssel rámered a Shinre, az engem teljesen kidobott a jelenetből.

 

Baylanről még mindenképpen megemlékeznék. Ez nem feltétlenül negatívum, vagy hiba, de én teljesen úgy érzem, hogy ez a karakter sokkal érdekesebb, izgalmasabb, fenyegetőbb, mint az a főgonosz, akire fel van építve a sorozat, hogy őt kell megállítani. Thrawnnak is megvan a titokzatossága, a kis saját tervei és láthattuk, hogy továbbra is remek stratéga, valamint Lars Mikkelsen is remekül hozza ezt a figurát, de Ray Stevenson annyira eltalálta ezt a sötét jedi alakot, hogy én sokkal jobban várom azokat a jeleneteket, amelyekben ő szerepel, még ha Thrawnt nagyon szépen fel is vezették a 6. részre. Továbbá Baylan terveit is fenyegetőbbnek érzem, valami grandiózus lépték van abban, ahogy beszél, persze kellően sejtelmesen, hogy pontosan ne tudjuk, hogy mi az, ami hozzáad a fenyegető élhez, ami megvan benne. Thrawn is sok galibát okozhat a dathomiriakkal, ha megérkeznek az ismert galaxisba, de Baylan vágyaiban valami alapvetőbben veszélyeset érzek és nem zárnám ki a wbw-öt, mint eshetőséget, de díjaznám, ha valami egyedit, valami kreatívabbat hoznának be, amiről eddig még nem is tudhattunk. Aztán az várható, hogy hiába szövögetik itt a gonoszok a terveiket, majd úgysem fogok egyiknek sem sikerülni amit akar, de azért izgalmas kilátások ezek, hogy mi lehet az az erő, amit Baylan akar.
Ami nálam nem annyira működött itt az Baylan és Shin elválása. Már az is offscreen történt, hogy összeálltak a fosztogatókkal (kíváncsi lennék arra is, hogy ők kik, kapcsolatban voltak e a Dicső Anyákkal, vagy csak random idegenek), de lehet történt között valami, mert nekem ez kicsit olyan derült égből villámcsapás volt, hogy Shin inkább elmegy tőle. Azt kezdettől fogva éreztem, hogy Baylan nem Morgan Elsbethékkel mozog együtt, hanem csak felhasználják egymást. Azt is érzékeltették, hogy Shin nem bízik a boszorkányokban és igazából nem is ismeri Baylan pontos terveit, de az, hogy így kvázi otthagyja a mesterét az nagyon furcsa volt nekem, még úgy is, hogy ugye sok mindent nem tudunk róluk. Baylan amúgy remekül van építgetve, hogy egyszer már legyőzte Ahsokát és most is megállta a helyét, úgyhogy ha a fináléban összecsapnak mindenképpen kemény ellenfél lesz. Ettől még ez a rész mind a Baylan - Ahsoka, mind a Shin - Sabine vonalon inkább ilyen edzőmeccsnek érződött, hogy nagyon ne tegyen kárt senki senkiben, mert az igazán sorsdöntő ütközetek valószínüleg a 8. epizódban várhatóak.

 

Ez egy ilyen átvezető kalandnak jó volt, de remélem a folytatásban további válaszokat is kapunk az eddig fehér foltokat illetően, mondjuk arra nem számítok, hogy mindent kétséget kizáróan lezárnak az évadzáróban, úgyhogy nem tudom, hogy bejelentették e már, de én nagyon bíznék egy második évadban. Annyi érték van ebben a sorozatban, hogy abszolút megérdemelné és azt hiszem a történet, meg ezek a karakterek igénylik is. Hosszú egy hét lesz ez még jövő szerdáig és ugyan nagyon várom a finálét, de kissé sajnálom is, hogy már vége, mert jó volt úgy kezdeni ezeket a napokat, hogy rögtön megnéztem az Ahsoka részt!
 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

1 órával ezelőtt, Wilde írta:

Ez a kényszeres ellenkezése, a bizonyítékok tagadása azt az érzést kelti bennem, hogy ez a csávó tudatosan ellenük dolgozik.

 

Érdekes, most úgy érzem fordult a kocka, és nekem tetszett sokkal jobban ez a rész, mint az eddigi kommentelőknek. Baromi jó rész volt! Nagyon tetszett az elején a bizottsági ülés, és nem, nem érzem inkoherensnek, vagy túlontúl hülyének megírva az ÚK-t sem. @Dzséjt jól leírta fentebb Mothmát. Ami Xionot illeti, egyrészt lehet áruló, másrészt viselkedhet úgy, mint Cornelius Caramel a Főnix rendjében, aki a nyilvánvalót félelemből tagadta: "NEM TÉRT VISSZA" - ordította Dumbledore-nak, annak ellenére, hogy minden racionális tény erre mutatott.

 

Xiono vagy áruló, vagy egyszerűen nem akar szembenézni a ténnyel, hogy háború jöhet, amit megértenék, mivel tudjuk, hogy ő kivárta a háború végét és csak utána tört lándzsát a "Lázadás" oldalán; ezután Thrawn felforgató háborúja alapjaiban filézné ki a stratégiáját. Szóval nincs itt semmi gond, ahogy az erélytelen Mothmával sincs. Tudjuk, hogy az ÚK eleve ezt a naív "adjunk esélyt a birodalmiaknak" vonalat követi, ami szerintem jól lett megírva már a korábbi részekben is, ideértve a Mandaloriant is. Nem, nem egy Andor szint, de ettől még működik. Nálam mindenképpen legalábbis.

 

2 órával ezelőtt, Wilde írta:

Ami nálam nem annyira működött itt az Baylan és Shin elválása. Már az is offscreen történt, hogy összeálltak a fosztogatókkal (kíváncsi lennék arra is, hogy ők kik, kapcsolatban voltak e a Dicső Anyákkal, vagy csak random idegenek), de lehet történt között valami, mert nekem ez kicsit olyan derült égből villámcsapás volt, hogy Shin inkább elmegy tőle

 

Nekem ez is tökre bejött. Nem hiányzik innen szerintem egyetlen jelenet sem. Baylan és Shin között érezhetően megvolt már a feszültség, akár ha gondolunk Shin kérdéseinek az élére, hogy mire számít Baylan egy ilyen temető bolygótól. Szóval nem, nem hiányzik szerintem semmi, egyszerűen Baylan ismeri a tanítványát és tudja, hogy a valódi hatalomra tör nem pedig a lehetséges grandiózus ciklus megtörésre, amit ő keres. Szerintem bölcs döntés volt nem ebbe belekényszeríteni Shint, főleg, mivel ennek az lehet az eredménye, hogy Baylan marad a bolygón, amihez Shinnek nyilván nem fűlne a foga.

 

És azt is vitatnám, hogy Shin a mestere után indult. Szerintem megy vissza Thrawnhoz, hogy le ne késse az egyetlen értékelhető járatot vissza, az eredeti galaxisba.

 

Összességében nagyon tetszett a rész, Thrawn karaktere különösen a helyén volt most. Nagyon várom a folytatást, kár hogy már csak egy rész maradt.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

1 órával korábban, Donát írta:

És azt is vitatnám, hogy Shin a mestere után indult. Szerintem megy vissza Thrawnhoz, hogy le ne késse az egyetlen értékelhető járatot vissza, az eredeti galaxisba.

Szerintem is Thrawn-hoz szaladt vissza. Eleve Baylan azt mondta neki, hogy foglalja el a helyét az eljövendő Birodalomban. Egy ilyen útravalóval aligha kutyagol vissza hozzá. Ellenben Thrawn még fogadhatja, révén ő nem hagyta cserben.

 

1 órával korábban, Donát írta:

Ami Xionot illeti, egyrészt lehet áruló, másrészt viselkedhet úgy, mint Cornelius Caramel a Főnix rendjében, aki a nyilvánvalót félelemből tagadta: "NEM TÉRT VISSZA" - ordította Dumbledore-nak, annak ellenére, hogy minden racionális tény erre mutatott.

Ez a Cornelius Caramel hasonlat baromi jó. :clap: Tényleg ő is ilyen volt, az utolsó pillanatig tagadta a nyilvánvalót, nem is egyszer kifejezetten szánalmas dologgal próbálta elmaszatolni a bizonyítékokat, amíg ténylegesen meg nem látta Voldemortot.

Xiono valóban lehet ilyen. Lehet, hogy egy új Birodalom nem nézné jó szemmel, hogy a Palpatine idején csendben lapító Xiono az endori csata után nyíltan az új Köztársaság (így a lázadók) mellé állt. Ha most Thrawn visszatér és legyőzi a Köztársaságot, akkor neki is meszeltek. A másik, ami azért még mindig egy nagyon reális lehetőség, hogy ő is a Birodalom egyik szimpatizánsa. Még mindig gyanús, hogy bár a Hosnian Prime szenátora és szülötte, és akkor éppen ez a világ volt a főbolygó, a kataklizmakor tök véletlenül az egész családja off-world volt. Persze lehet véletlen, de inkább tűnik úgy, mintha valaki leadta volna neki a drótot.

 

5 órával ezelőtt, kudar írta:

úgy látszik hívhatjuk őket bárhogy, - nighttrooper, vagy nézhetnek ki akármilyen menőn az régi új páncélban, a stormtrooperek ugyanolyan hasznavehetetlenek mint korábban, és ez kicsit zavar. Azt hittem most kicsit más lesz, de gyakorlatilag itt is szembefutnak a pisztolycsővel mikor olyan taktikai előnyük volt, hogy Thrawn magában facepalmozhatott ezerrel mikor nézte őket a kijelzőn.

Figyelembe véve, hogy ezek még mindig azok a rohamosztagosok, akiket a Birodalom elvei szerint képeztek ki, és még mindig azt az ócska, sz*r páncélt viselik, aminek egyetlen hatásos harcászati értékét Rex prezentálta azzal, hogy a sisakot hozzávágta egy másik katonához, azért ez nem meglepő. Itt tényleg mágikus boostolás kéne ahhoz, hogy eme feltételek között szignifikánsan javuljon a katonák képessége. Mert bár a kiképzés javítható továbbképzéssel, de a jó állapotban is silány felszerelés tíz év folyamatos amortizáció után csak még rosszabb lesz. Luke azt mondta, alig látni valamit a sisakban, és az ő sisakjának semmi baja sem volt. Most mit lehet látni egy olyan sisakban, amit ragasztó és vászondarabok tartanak össze? Meg hát ez az a páncél, ami olyannyira jól védi a használját, hogy egy ökölcsapással KO-t lehet rájuk nyomni. :) 

Mindezek után inkább az a kérdés, hogy Thrawn rohamosztagosai miért nem szabadultak meg ezektől a jó állapotban is használhatatlan páncéloktol? Miért ragaszkodnak hozzájuk még ilyen vállalhatatlan állapotban is? Ez már tényleg fanatizmus inkább.

Szerkesztve: - Dzséjt
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

3 órával ezelőtt, Donát írta:

Érdekes, most úgy érzem fordult a kocka, és nekem tetszett sokkal jobban ez a rész, mint az eddigi kommentelőknek. Baromi jó rész volt!

Nálam a top3-ban benne van.

 

"Olyan, mint valami gyermekmese.
Jedik, hamis jedik, csillagtérképek, csillagbálnák, távoli galaxisok."
Irónia rules the galaxys. Akár a sorozat mottója is lehetne.
 
Címszavakban:
Van itt minden, ami szemfülesnek ingere.
Űrjézus, aki a mindenmentes jedi.
Thrawnok harca az űrben.
Igen, Ő Thrawn. Kissé megereszkedett itt-ott, mégis nagyon jól visszaadja a mára legendássá vált karaktert.
A poénok ülnek.
Shin "Olyan, mint te csak nincs humorérzéke"
 
Xiono kellőképpen idegesítő. Engem sem lepne meg, ha két kapura rugdosna.
Mon igen jól tartja magát és félárnyékban ténykedik újra.
C3PO csak úgy tündökölt.
 
Bay utolsó tanításában, mintha Sun Tzut idézett volna és Anakin dereng fel újra. A rész végén Bay szó szerint eltűnik a térképről. A leggyorsabban megkedvelt proantagonista címre pályázhat.
 
Anakin szelleme belengte az egészet. A holofelvételen többnyire közhelyeket mond, de lényegében nincs ezeknél jobb biztatás, én is ezeket igyekszem továbbadni. Annyira átjön Anakin gondoskodó és figyelmes oldala, amiből a filmekben keveset kaptunk, hogy mikor Ahsoka lezárja: "Tényleg jó mester volt." teljesen átéreztem. Azt adta, amit ő szinte sose élhetett át, csak élete végén és azután, a szabadságot. Aki életében mindig valakinek vagy valaminek a rabja, szolgája volt.
 
A zene szárnyas szamurájos, hidegrázós.
 
Álmok és őrület
 
Nem szokásom tippelgetni, most arra tennék, hogy a többség odaát reked, Thrawnék visszajönnek és odavágnak a köztársaságnak, vagy legalább Xionónak, ez az én álmom. ;)
Bár, ahogy kinéz elég ha ráfújnak, nyílt harcra nincs is szükség. :lol:
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

34 perccel korábban, csoli1138 írta:

A címre vannak ötleteitek? Komolyan nem igazán találok rajta fogást. Pedig van irodalmi vénám.

Hát Baylan nevezte így Perideát az előző részben, hogy land of Dreams and Madness, vagy mire gondolsz? Hogy ezt esetleg vmi irodalmi műből vették e vagy ihlette e valami?

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Nekem ez lett az egyik kedvenc részem, remek volt az egyensúly az egyes elemek között!

 

Ki vagyok éhezve az ÚK politikai és társadalmi berendezkedésének részleteire, így minden ilyen jelenetet nyál csorgatva nézek. Amit itt kaptunk eme címszó alatt arra nincs rá jobb szó, briliáns volt!

A védelmi tanács ülése remek volt, kontrasztba lehetett állítani a birodalmi hasonszőrű tárgyalásokkal. Emlékezzünk csak Ahsoka perére.

Itt most Hera volt kérdőre vonva, akit Xiono elég keményen ekézett. Borzasztóan meg lennék lepődve, ha Xiono nem a birodalmi maradványok szekerét tolná. Ezt leszámítva bejön a karakter, megtestesíti a materialista felfogást, aki minden misztikus dolgot gyermekmesének tart. Itt éreztem az első összefonódást, jelesül az Andorral. Azért azzal a sorozattal, mert annak realista ábrázolásába Xiono hitetlen szavai bármikor elhangozhattak volna. A másik zseniális összefűzés a Mandalore incidens emlegetése volt, ami egyben betájolta az eseményeket is: a mandi harmadik évad után járunk.

Xiono képes volt Gideont elbagatellizálni, valószínűleg azért, mert fogalma sincs miket tervezett a kis bázisán (vagy tudta jól, és direkt csökkentette a súlyát). Hatalmas meglepetés volt C3PO feltűnése, ezzel Leia behozása! Nyilván meg volt annak az oka, hogy nem maga Leia jelent meg, valószínűleg még nem akarták cgi-vel visszahozni. Ellenben remek volt újra látni C3PO-t is, aki a szokásos lakonikus stílusával pár mondatban kimentette Herát az egész slamasztikából. Frappánsan inkább Xionora húzta rá a vizeslepedőt, amiért az kihagyta az egész vizsgálatból a Védelmi Tanács vezetőjét, Leiát. A végén már úgy nézett ki, hogy a szenátor a bűnös és nem is Hera. :D Zseniális húzás volt ez Leiától, de ő mindig is értett az ilyesmihez. A végén jól láttam, már Mothma is kezd aggódni? Mi történt? :D 

Ackbart kell még megemlítenem, jó volt újra látni a tanácsban.

Nekem ezek a jelenetek mindennél többet érnek, mert itt lehet látni, hogy az EPVI után tényleg egy új rendszer jött létre. Az nem elég ha csak beszélnek róla, vagy célozgatnak rá.

 

Ahsoka utazását megspékelték egy Anakin által vezetett rögzített edzéssel. Remek nosztalgia bomba volt, akár csak Asajj Ventress emlegetése. Annyira jól eltaláltak ezek az utalások, mert nem öncélúak, így belesimulnak a történetbe és építik a közös kánont. Bravo Filoni!

Kíváncsi voltam hogyan oldják meg a purgillek kérdését, de ebben se kellett csalódnom. Thrawn elaknásította a kilépési pont környékét, így a lények kénytelenek voltak tovább ugrani, ezáltal Ahsoka és Hyuang máris egyedül maradtak.

Az admirális nagyszerűen kezelte a helyzetet, egy másodpercig se becsülte le ellenfeleit, hozta azt a hideg és logikus, számító formáját, amit már a Rebelsben is megismerhettünk. Láthatóan csak az érdekli, hogy hazajussanak, na persze a Jedik nélkül. Kezdenek kellemetlenül sokan koncentrálódni egy helyen. Ez lenne a teljes győzelem számára, habár ez nem teljesen igaz, mert a másik galaxisban még mindig ott van egy Luke Skywalker nevű lovag… Bűn lenne őt kihagyni ebből a konfliktusból! Azok után pláne, hogy már feltűnt korábban is. De ez már a második évad zenéje.

 

Ezra és Sabine jelenetei a natikkal megint csak szuperek voltak. A férfi mindent megtudott az eltűnése óta történtekről (remek volt a Palpatine poén, és az, hogy megtudtuk Zeb mit is csinál a seregben), de a lényeget Sabine még mindig nem mondta el, pedig sürget az idő: hogy fognak hazajutni? Nem is értem mi a célja ezzel? Barangolnak a mezőkön, és? Mire vár? Talán nem akar hazajutni? Nem kellene cselekedni? Nem mond semmit, csak ködösít. Teljesen érthetetlen. Ezra helyében keményebben érdeklődnék, de biztos nem akar ajtóstól ronatni a házba.

 

A rész végén a csata szintúgy nagyon jó lett, a natik akkor váltak végleg kedvenceimmé, amikor az egyik elővette a csúzliját (itt még erősebben éreztem az ewok utalást). :lol: Ezt leszámítva is volt velük pár hatalmas poén. Imádom őket. Az is látszott, hogy nem egy elveszett faj, a podjaikat irtó nehéz lehet áttörni, már ha át lehet. 

Közben Thrawn okosan kiugrasztja Ahsokát a bokorból, amivel egyúttal távol is tartja magától. Mint fentebb is írtam, neki csak az a lényeg, hogy végezhessenek a dolgaikkal és amint lehet, húzzanak vissza a saját galaxisukba. A csatát még levezényli, de gyorsan belátja amikor már nincs értelme az egésznek, nem esik a nagyzoló elbizakodott Birodalmiak hibájába.

 

Intermezzoként megemlítem Ahsoka és Sabine Erőkapcsolatát, ami megint csak elbizonytalanított. Az egész sorozatra az volt a jellemző, hogy lebegtette Sabine képességeit. Teljesen összezavarták az embert ezzel kapcsolatban. :D 

 

Nem hagyható ki Baylan és Shin párosa. Ők is egész misztikus státuszba emelkedtek a sorozat végére, és nem hogy tisztulna a szándékaikat körülvevő köd, hanem egyre sűrűsödik. Itt csak pislogtam, amikor Baylan egyszer csak elbocsájtja tanítványát, mert neki más az útja. Mi van? Baylan ugyan még ellátja a hátvéd feladatát, vív egyet Ahsokával, aztán láthatóan valamiféle hívó szónak engedelmeskedve lelép…de hova is? Thrawn jól megfogta a kérdést: de hová tűnt Damon Hill…khmmm…Baylan Skoll? Hova tovább ez a sorozat legnagyobb kérdése.

 

Miről nem írtam még….ja igen! Ezra! Nagyon fura volt a harcban! Mint egy zen szerzetes. Nem kell a kardja és fegyver se? Persze a végén felkap egy stukkert, de akkor is. Még ha kicsit hasonlít régi önmagára a viselkedése, ugyanakkor nagyban el is tér tőle. Érdekes utakra viheti még ez az attitűd. Korábban sokat vártam tőle, de itt megmutatkozott, hogy nem feltétlen kell világmegváltó dolgokat várni.

 

Az a szép az egészben, hogy egy rész van hátra, de lövésünk sincs az igazán lényeges dolgokról. És így is izgalmas és borzasztó jó a sorozat. Ha az Andor volt az SW realizmusa, akkor az Ahsoka a fantasy-ja.

 

Jövő héten viszont kelleni fog  a pelenka, legalább egy kamionnal. Filoniról beszélünk gyerekek!  :D

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

20 perccel korábban, Ody Mandrell írta:

Ezra és Sabine jelenetei a natikkal megint csak szuperek voltak. A férfi mindent megtudott az eltűnése óta történtekről (remek volt a Palpatine poén, és az, hogy megtudtuk Zeb mit is csinál a seregben), de a lényeget Sabine még mindig nem mondta el, pedig sürget az idő: hogy fognak hazajutni? Nem is értem mi a célja ezzel? Barangolnak a mezőkön, és? Mire vár? Talán nem akar hazajutni? Nem kellene cselekedni? Nem mond semmit, csak ködösít. Teljesen érthetetlen. Ezra helyében keményebben érdeklődnék, de biztos nem akar ajtóstól ronatni a házba.

Pedig nem túl bonyolult. Sabine nem tud úgy Ezra szemébe nézni és őszinte lenni, hogy gyakorlatilag tönkretette az önfeláldozását

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

16 órával ezelőtt, Dzséjt írta:

Magyarán, ez a Xiono fájdalmasan hülye.

Vagy kollaboráns, aki hülyének nézi az ÚK-t. :P 

 

16 órával ezelőtt, Dzséjt írta:

De Acbar admirális is csak egy döglött hal lelkesedésével emelte a meghallgatás nívóját.

Ezek a jelenetek számomra mind azt mutatják, hogy a Lázadásban ennyi elég volt, de egy államot vezetni már kevés. Lehet, hogy Mothma és Ackbar jó volt felkelőnek, de top vezetőknek már kevesek. Túl naivak ahhoz.

 

16 órával ezelőtt, Dzséjt írta:

Ja, és örülök, hogy nem derült ki, hogy az éjjosztagosok zombik vagy boostolt katonák.

Ezt anno én is felvetettem, de szerencsére nem erről van szó. Örülök neki. :) A zombik majd azokban a ládákban lesznek amiket három napig pakoltak. :D 

 

14 órával ezelőtt, csoli1138 írta:

Nem lehet betelni a TCW-Anakinnal.

Egyetértek! Döbbenetesen jó!

 

12 órával ezelőtt, Bomarr írta:

Az írók az ep.7 miatt kénytelenek az Új Köztársaságot inkompetensre írni,

De miért? Az EPVII-ből abszolút nem derül ki, milyen volt az ÚK. Nekem az a meglepő, hogy bennetek fel se merül, hogy Xiono nem hülye hanem egy áruló sz*rházi. 

 

 

 

 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

1 órával korábban, kudar írta:

Hát Baylan nevezte így Perideát az előző részben, hogy land of Dreams and Madness, vagy mire gondolsz? Hogy ezt esetleg vmi irodalmi műből vették e vagy ihlette e valami?

Ó, akkor ennyi! Ezt elfelejtettem, aztán túlagyaltam. 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

6 órával ezelőtt, Donát írta:

Összességében nagyon tetszett a rész

:hug:

 

8 órával ezelőtt, Wilde írta:

Az elején ez az Új Köztársaságos tárgyalás nekem nem igazán tetszett, amellett, hogy jó volt kicsit belelátni a galaxis politikai működésébe. Alapvetően érdekel ez a politikai szál és mind a PT-ban, mind a TCW-ban, vagy akár a TBB-ben is örültem, ha politikával foglalkoztak, itt viszont valahogy nem működött ez nálam. Nem vagyok kifejezetten tisztában ezzel az OT utáni korszakkal, lehet valamelyik könyvben volt szó arról, hogy ez a Xiono szenátor áruló lenne, de ha nem is volt ez leírva, nekem nagyon olyannak tűnik. Ez a kényszeres ellenkezése, a bizonyítékok tagadása azt az érzést kelti bennem, hogy ez a csávó tudatosan ellenük dolgozik. Itt lehetett volna árnyaltabban bemutatni ezt a konfliktust, mondjuk mint Hera előző szereplésénél a szenátorok előtt, ahol nem a legjobban játszotta ki a lapjait és lehetett Ezra irányába részrehajlónak ítélni. Az is lehetne egy tök valid szál, hogy egy törékeny új rendet próbálnak egyben tartani ezek a szenátorok és egy ilyen vágyvezérelt gondolkodással nem is akarnak belegondolni abba, hogy a rendszer amit létrehoztak milyen kihívások előtt áll jelenleg is. Ez az egyoldalú, faék egyszerűségű szöveg, amit itt lenyomott a Xiono viszont nagyon alulírt volt,

Ezzel abszolút nem értek egyet! Nem kell minden politikai szereplőnek zseniális agytrösztnek lennie. Xiono valószínűleg nagyon jól ismeri a rendszert, ezért pontosan tudja, hogy úgy vezeti meg őket ahogy akarja. Még akkor is ha méretes hülyeség beszél. 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Lehet, kisebbségben leszek, de nekem ez a rész jobban tetszett, mint az előző. Végig dinamikus volt, kaptunk remekbe szabott akciójeleneteket és azért a karakterek közti interakcióra is volt idő. Rögtön az elején felöltött bennem, hogy mire utalhat a cím? Bevallom, nem lettem okosabb. Na majd talán, ha elolvasom a hozzászólásokat.

 

Már az elején nagyon megörültem, hogy tovább foglalkoztak Hera szálával, így volt idő tovább mélyíteni az ismereteket az Új Köztársaság politikájáról. Megkaptuk a jó előre beharangozott szenátusi bizottsági tárgyalást, amely azonban még nem jelentett hadbíróságot. Gyakorlatilag végig Xiono vitte a szót. Olyannyira antagonisztikusan áll hozzá az egész ügyhöz, hogy tényleg felmerült bennem, ezt az embert küldték, hogy belülről bomlasszon. Persze azt a későbbiek alapján tudjuk, hogy Xiono nem volt beépített ügynök, de mégis, ez a hozzáállás nagyon szembetűnő. Gyakorlatilag ő lett a kánon Borsk Fey'lyája az örökös machinációival. Ha már itt tartunk, csak nem Gial Ackbar ült az oldalán? Bármennyire is ellenszenves Xiono, az elején ki mondta azt, amit már mi is pedzegettünk. az ÚK már egy állam, s nem egy lázadó szervezet, most már vannak törvények és eljárási szabályok. Hera azonban - magas pozíciója ellenére - láthatóan nem igazán tud ebbe a szervezett keretbe beilleszkedni (pedig annak idején ő volt az, aki legjobban alkalmazkodott, amikor már nem csak a lothali sejtről volt szó), sőt olyan megnyilvánulásokat is megenged, ami a saját ügyének árt, s így még Mothma sem tud kiállni mellette. Hera ismét nagyon rosszul taktikázott a meghallgatás során, gyakorlatilag tálcán kínálva fel a politikai győzelmet Xiono számára. Csak az mentette meg a hátsóját, hogy Leia magára húzta az egész ügyet. Most még van akkora befolyása és háborús tekintélye, hogy ezt megteheti, de a későbbiekben ez már nem fog működni. Nagyon jó volt viszontlátni C3PO-t, igazi nosztalgikus érzés. Végre egy kis kronologikus támpontot is kaptunk, már a Mandalore-i összecsapások és Gideon bukása után járunk.

 

Én nem látom, hogy Mothma vagy az ÚK politikája logikátlanul lenne ábrázolva. Sőt, Mothma a saját pacifista és görcsös túlhatalom-ellenes ideológiájának képviseletében is az egyik legösszetettebben és leglogikusabban felépített karakterívet kapta a franchise-ban. Az ÚK pedig a győzelmi mámor pillanatában van, és nagyon sok szenátor (Xiono pl.) nem hajlandó tudomást venni a látszólag egymástól távol álló, nem kapcsolódó tények halmazáról, amelyek kijózaníthatják őket ebből a rózsaszín ködből. Láttunk már ilyet a valóságunkban is, hogy mást ne mondjak, a II. világháború előestéjén a nyugati hatalmak szentül meg voltak győződve, hogy leszerelhetik Hitlert különböző engedményekkel. Akkor még Winston Churchill el volt könyvelve, mint egy sunyi háborús héja, miközben az Appeasement nagy támogatást élvezett. Az hogy ma már tudjuk, hogy Neville Chamberlain egy naiv balek volt, csak a későbbi fejlemények tükrében alakult ki. Ugyanez igaz Mothmára is. Tudjuk, hogy az ÚK politikája hova vezet évtizedek múlva, de akkor és ott, abban a pillanatban ez egyáltalán nem egyértelmű, hiszen csak arról vannak kósza hírek, hogy birodalmi maradványok küzdenek a túlélésért (sokszor egymás ellenében is) a Peremvidéken. Persze az, hogy Xiono lesöpör olyan tényeket is az asztalról, miszerint két fénykard-forgató lemészárolta egy köztársasági börtönhajó teljes legénységét, semmiképp sem védhető, de Hera is olyan képet alakít ki magáról, mint az a tábornok, aki  oly sok háborús hőstett után békeidőben nem tud mit kezdeni magával és fejben továbbra is a dicső régi napokat éli újra, ahol a bajtársiasság és a közvetlen parancsrendszer nyomott a latba, és nem hajlandó arról tudomást venni, hogy a világ megváltozott.

 

A következő szakaszról ennyit már nem tudok írni, hiszen a látványos akciókat csak élvezni kell. Jó volt újra látni Anakint és a tény, hogy 20 hololeckét is hátrahagyott tanítványa számára, azt jelzi, hogy Anakin anno nagyon is komolyan vette a mesteri szerepkört. A régi nagy ellenfelek emlegetése nosztalgikus érzéseket keltett. A purrgilokat nagyon sajnáltam, féltem, hogy egytől-egyig lemészárolják őket az aknamezővel, de ahogy láttam, szerencsére a legtöbbjük meg tudott lépni. Nagyon tetszett, hogy Thrawn agytekervényei egyből mozgásba lendültek, mikor meg tudta, hogy Ahsoka Anakin tanítványa volt. Eszembe jutott közös kalandjuk jó pár évtizeddel ezelőttről. Ahogy már múlt héten is szóba került, az szerintem se baki, hogy Thrawn nem tudta, ki az az Ahsoka. Egyszer említették neki a nevét kb. 30 éve, az erre való emlékezés azért még a chiss főadmirálistól sem várható el, főleg hogy azóta mennyi minden történt vele.

 

Huyang beszólásai nagyon jók voltak, az ő jelenléte tényleg színesíti a sorozatot. Kérdés, hogy vajon Ezra miért nem akart harcolni a fénykarddal? Nagyon furcsán reagált, már-már az EP8 eleji Luke-ot juttatta eszembe. Láthatóan jól bánik az Erővel, de azért nem legyőzhetetlen. Engem nagyon meglepett, hogy Baylan végül nem kívánt harcba bocsátkozni és úgy tűnt, úgymond, hogy tanítványát, Shint is szélnek ereszti. Baylan motivációi egész egyszerűen homályosak számomra. Mert azt azért meg próbálta akadályozni, hogy Ahsoka is csatlakozzon a harcolókhoz. Nem véletlen, hogy Baylan hiányára Thrawn is felfigyelt, lesznek még itt gondok. Kicsit az az érzésem, hogy mióta megérkeztek, Morgan fokozatosan veszít a tekintélyéből a főadmirális előtt. Persze a chiss még úgy kalkulál, hogy maga mögött hagyhatja örökre az összes nyavalyás Erőhasználót (most egész pontosan 5-en vannak a bolygófelszínen), míg ő meglép az Éjnővérekkel együtt. 

 

A jövő heti finálé nagyon ütni fog, az az érzésem.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

2 órával ezelőtt, Ody Mandrell írta:

Ezek a jelenetek számomra mind azt mutatják, hogy a Lázadásban ennyi elég volt, de egy államot vezetni már kevés. Lehet, hogy Mothma és Ackbar jó volt felkelőnek, de top vezetőknek már kevesek. Túl naivak ahhoz.

Azért Ackbar számára nem kéne újnak lennie annak, hogy egy állam hadseregét vezeti, hiszen már a klón háborúk idején is ő volt a mon calamari király katonai főtanácsadója (lásd: TCW). Szóval azért nem először ül egy nemzet katonai ágának felsőbb vezetői székében. Meg aztán, a beosztottját megvédeni nem igényel komolyabb politikai tudást.

Amúgy szerintem ez nem is naívság. Persze Mothmában van bőven naivitás (amennyit tudunk Ackbarról, az alapján benne egy csepp sincs - te miből gondolod, hogy ő naív lenne?), de ez itt szimplán erőtlenség. Amidala is elég naív volt, de sosem volt erőtlen ("Amidala királynő ifjú és naív" - by Darth Sidious). Amikor elérte a határt, ő nem hunyászkodott meg, hanem a naivitását félretéve odavágott, akár a tanácsadói ellenvéleménye ellenére is. Olyan volt, mint a lánya. Mothma szimplán betegesen retteg az autokráciától, és ennek rendel mindent alá. Inkább hagyja elgyengülni a kancellári posztot és háttéralkukkal kormányoz, ezzel teret adva az ilyen Xionóknak, mintsem, hogy erőt mutasson.

Ackbarral nem tudom, mi van. Talán túlságosan alá van rendelve a pozíciója ennek a felügyelő bizottságnak. Amiben van ráció. A Köztársasági Nagy Hadseregnek ugyan fölötte állt a Szenátus, de a Jedi Tanács önállóan döntött, legfeljebb csak a főkancellárral egyeztettek. Aki a coruscanti csata után teljesen megkerülte a Szenátust az újabb jogokkal és közvetlen gyakorolt hatalmat a Jedi Tanácsra, így a KNH tejhatalmú főparancsnokává vált. Szóval érthető lenne, ha ezt kivédendő az új Köztársaságban egy szenátusi felügyelő bizottság szenátorának nagyobb hatalma lenne a hadsereg fölött, mint az azt vezető admirálisnak, így maga a Szenátus közvetlen irányíthatja a hadsereget. Hogy ez így van, arra talán remek utalás a Rogue One-ban látottak, amikor a Lázadók Szövetségének politikai vezetősége teljesen elnyomta a flotta akkori főparancsnokát, Raddus admirálist. És a Szövetséget tekinthetjük az új Köztársaság előfutárának, hiszen Mothma azt is ugyanúgy irányította: demokratikus szavazgatással, ahol a katonai döntéseket is a politikusok hozták meg, és Monnak már ekkor kancellár a hivatalos titulusa a Szövetségen belül.

Vagy a másik lehetőség, hogy Ackbar már túl öreg, hogy rendesen ellássa a feladatát és a centit vágja a nyugdíjig. Amiben lehet is valami, hiszen tudjuk, hogy nem sokkal a Birodalom legyőzése után nyugdíjba vonult.

 

2 órával ezelőtt, Ody Mandrell írta:

De miért? Az EPVII-ből abszolút nem derül ki, milyen volt az ÚK. Nekem az a meglepő, hogy bennetek fel se merül, hogy Xiono nem hülye hanem egy áruló sz*rházi. 

Konkrétan az ep7-ből nem, de minden egyes mű, ami az ep7 premierjének idején az ep7 hátterét hivatott prezentálni, azt bizonygatja, hogy az új Köztársaság teszetosza tüskelökik gyülekezete volt. És azóta is minden mű ehhez igazodik. Ilyen téren ez valóban kötöttség, hiszen nem állhatnak elő egy erőskezű Mon Mothmával, sem egy Köztársasági Nagy Hadsereg méretű és erejű Új Köztársasági Védelmi Erővel, pláne nem egy a nép érdekeit néző, olajozottan működő szenátussal. De ez nem szorosabb kötöttség, mint ami Lucas kezét kötötte, hiszen ő sem állhatott elő egy hibátlan Köztársasággal vagy egy tökéletesen működő Jedi Renddel. De ugyanilyen kötelékek voltak a Rebels és a TCW alkotóinak kezén is. Mindenki kezét megköti az, ha valaminek az előzményét kell elmesélni, és hű akar maradni a folytatáshoz.

Ugyanakkor én sem érzem azt, hogy átestek a ló túloldalára. Nem jobban, mint mondjuk Lucas Winduval, akinek azért szintén akadtak hajmeresztő elszólásai. Xiono hülyeségei erősek, ezt viszont számtalan dolog indukálhatja. Én említettem, hogy áruló is lehet. Benne van a pakliban, még le is vezettem, miért: véletlen pont nem volt a Hosnian Prime-on, amikor az szétrobbant, pedig a létező összes dolog az életében oda kötötte akkor. Plusz, amikor beszél Kazudával, kéri a fiát, hogy ne menjen a D'Qarra, mintha tudná, hogy mi fog ott történni (bár ez lehet pusztán annyi, hogy minnél távolabb akarja tartani a fiát az Ellenállástól, hiszen azzal csak további bajt hoz a családra - mondjuk ez akkor is igaz, ha titokban lepaktált az Első Renddel). És azzal, hogy most kiderült, hogy a polgárháború idején meghúzta magát, még tökéletesen illene is a képbe, hogy az Első Rend hátsóját is elkezdte nyalni, hogy egy esetleges háború esetén ő megint meghúzódhasson a háttérben, aztán majd profitál abból a félből, amelyik nyer. Vagyis tökéletesen illik azok közé az emberek közé, akikről DJ beszél Finn-nek.

Ugyanakkor lehet az is, amire @Donát rámutatott, azaz pusztán félelemből viselkedik itt és most így, mert tudja, hogy miután nyíltan az új Köztársaság oldalára állt a háború után, Thrawn vagy bármelyik másik birodalmi nem fog neki kegyelmezni. Most még frissebek az emlékek, mint 25 évvel ezután. Akkor már elfeledhették, mit művelt a Birodalomban, de most még bárkinek eszébe juthat. Szóval pusztán félelemből nem hajlandó belátni, hogy nagy lehet a baj.

Vagy tényleg csak szimplán hülye. A fiát elnézve, ez sem kizárható. :evil: Sőt, lehet, hogy Kazuda a legélesebb nyíl a Xiono címkéjű tegezben. :lol:

Ami viszont biztos, hogy nyíltan sosem állt az Első Rend vagy a Birodalom bármelyik maradványa mellé. Azok, akikből hivatalosan megalapult az Első Rend, hat évvel az ep7 előtt kiváltak az új Köztársaságból. A Hosnian Prime nem tett így, sőt Hamato Xiono sem tett így, még a Hosnian-kataklizma idején is ő a Hosnian-rendszer képviselője a szenátusban. Kétlem, hogy ilyen tisztséget tölthetne be, ha valaha is kiderült róla, hogy áruló. És a Resistance-ban sincs semmi konkrét arra vonatkozóan, hogy nyíltan támogatná az Első Rendet.

 

Amúgy van is itt egy szép átfedés:

"Ha megsejtik, hogy nem csak egy csapat szervezetlen hadúrral állnak szemben, az Új Köztársaság nagy erőkkel próbálna levadászni minket" - by Pellaeon kapitány (The Mandalorian Ch. 23 - The Spies)

"Nincs bizonyíték arra, hogy a fogyatkozó és szétszóródott birodalmi erők között lenne kapcsolat" - by Xiono szenátor.

Vagyis igazából az Árnyéktanács elég komolyan tesz is azért, hogy messziről ne látszódjon, hogy a Birodalom maradványa valójában szervezett. Azok, akik megneszelték, mint Hera vagy Teva, is inkább az ösztöneikre hallgatnak, mert az tény, hogy bizonyítékuk nincsen. Mármint az összefogásra. Kívülről nézve Morgan Elsbeth és Gideon moff két különálló frakció, amik között mi is csak azért látjuk a kapcsolatot, mert a szenátorokkal ellentétben mi betekintést kaptunk az Árnyéktanács ülésébe. De egészen addig a jelenetig semmi sem mutatta a The Mandalorianben, hogy Elsbeth-nek kapcsolata lenne Gideonnal, sőt igazából azt sem, hogy bármiféle kapcsolata van a birodalmi maradványokkal. Sőt igazából kívülről nézve még majdnem most sincs rá bizonyíték, hiszen zsoldosokkal és harci droidokkal veszi körbe magát, nem rohamosztagosokkal, vagy TIE vadászokkal. Az egyetlen, ami azt bizonyítja, hogy Morgannak még mindig köze van a Birodalomhoz, az az, hogy az ő egykori birodalmi gyárában olyan emberek dolgoztak, akik egy köztársasági tábornok füle hallatára kiabálták, hogy "a Birodalomért", miközben megpróbálták megölni.

Szóval, ha eltekintünk minden extra információtól, amit mi, nézők tudunk (hogy mi formálódik az Ismeretlen Régiókban, hogy a Birodalmi maradványok valójában egy szervezet egység), és csak arra koncentrálunk, amit az új Köztársaság szenátorai tudhatnak, akkor érthetőbb például Rodrigo szenátor viselkedése. Tényleg nincs bizonyíték arra, hogy a Birodalom maradványa ne csak egy szedett-vedett, egymástól elszeparált banda legyen. Erre már nagyon régen rájátszanak. Emlékezzünk csak vissza a The Mandalorian első részeire, amikor a Kliens volt a legnagyobb hal a koszos rohamosztagosaival egy lepukkant épületben. Senki még csak nem is sejtette, hogy a háttérben van egy Gideon moff, fényes páncélú rohamosztagosokkal, halálosztagosokkal, felderítőkkel, sötét osztagosokkal, cspatszállítókkal, TIE vadászokkal, Gozantikkal és egy Arquitens cirkálóval, na meg jól működő bázisokkal a Nevarrón, a Mandalore-on és a Morakon. És sejtettük, hogy ő az Árnyéktanács része a Mandi második évadának végén? Nem! Azt sem tudtuk, hogy az Árnyéktanács még létezik. Az egész imigyen szépen fel van építve. Fokozatosan haladtunk a Klienstől Thrawnig, ismertük meg a kapcsolatokat - amiket az új Köztársaság még mindig nem ismer. Hera és Teva is a sötétben tapogatózik, hiszen még ők sem tudnak az Árnyéktanács létezéséről.

Szóval a szenátorok hozzáállása többségében érthető. Az Árnyéktanács (meg fölötte/mellette az Első Rend, a Végső Rend, és összességében az egész Örök Sith) úgy van felépítve, hogy csak nagyon kevesen ismerjék a teljes képet. Ezért van ez a rétegződés is, az egymásba érő proxik (mint Snoke vagy a Kliens), meg a különféle zsoldosok és kalózok használata, úgy Baylan és Shin, mint Morgan fogdmegjei, az Amaxine harcosok (Vérvonal), a Jinata Security (Battlefront 2), Gorian Shard kalózbandája (The Mandalorian), a Guavian Halálbanda (ep7), vagy éppen a Harcimadár banda (Resistance). Mindez azt a célt szolgálja, hogy minden kaotikus legyen, ne látszódjanak az összefüggések.

És mindezen túl, igen, az új Köztársaság egy állam, aminek törvényeit és szabályait mindenkinek be kell tartania. Ha valaki megszegi, tette azt akármilyen indokkal is, azt bíróság elé kell állítani és a törvényes jogrendszer keretein belül meghozni fölötte egy ítéletet. Hera visszaélt a rangjával és nyíltan megtagadott egy közvetlen parancsot. Ezért bármilyen jól működő, demokratikus államban hadbíróság elé kerülne és végül katonai börtönben kötne ki. Aki máskép hiszi, az ugyanolyan naív, mint Mothma. Igazából Leia nem tett jót azzal, hogy kimentette Hera csinos hátsóját a tűzvnalból. Ezzel gyengítette az új Köztársaságot. Persze, Leia esetében ez nem meglepő. Arról a nőről van szó, aki 19 év múlva törvénytelen katonai szervezet állít fel, magasról lesz*rva az új Köztársaság törvényeit. De az ilyen akcióival, mint a mostani, igazából ő is hibássá válik abban, hogy az új Köztársaság olyanná vált, amilyenné. Hiszen hogyan vegye bárki komolyan a Köztársaság törvénykező rendszerét, ha a renegát szenátorok megmentik a renegát tábornokokat a felelősségrevonástól? Igazából Leia is visszaélt a hatalmával, és amit elkövetett, az bizony szintén bűntett, mert hamisított parancsot nyújtott be bizonyíték gyanánt. Hamisan tanúskodni, bizonyítékot hamisítani - legutolsó információim szerint ezek minden demokratikus államban bűntettnek minősülnek. Persze Hera és Leia is a jó ügy érdekében teszi, meg jó emberek, szóval erkölcsileg felmenthetjük őket... Talán, mert azért megkérdőjelezhető, mennyire erkölcsös törvényt sérteni, meg azért jó pár morális kérdés közbe jöhet még itt. Viszont jogilag egyik sem menthető.

Tehát, szerintem Rodrigo, vagy épp Mothma álláspontja azok alapján, amiket ők ismernek, védhető. Érthető, hogy nem ismerik fel a nagyobb veszélyt, amikor az nem látszódik. Amit igazából még Hera és Teva is csak sejt. Mi nézők vagyunk az egyetlenek, akik tudjuk, de csak azért, mert mi nem csak a jelen eseményeire látunk rá sokkal jobban, de a jövőt is egész jól ismerjük.

Ami viszont nem védhető, az Xiono eljárása. Illetve, hogy a szenátorok, mint Rodrigo olyan dolgokat is félresöpörnek a struccpolitikájukkal, amik a nagy egész átlátása nélkül, önmagukban is aggasztóak. Például, hogy valakinek szüksége volt egy akkora hiperhajtómű magra, ami képes egy szuper csillagrombolót meghajtani. Ez a tény önmagában adja, hogy odakint van néhány alak, akik azt kántálják, hogy "a Birodalomért", és minimum valami olyan nagy dolgot építenek, mint az Executor. Az épp leszerelés alatt álló Új Köztársasági Védelmi Erő árnyékában én ettől nem lennék olyan nyugodt. És akkor Xiono még mesének titulál kézzel fogható, szemtanúk és felvételek által bizonyított dolgokat, miközben szabályosan boszorkányüldözést indított Hera ellen. Ez az eljárás az, ami Xiono esetében kinyitja a bicsakot. És tényleg, a végső kérdés az, hogy a szenátornak mi erre a motivációja. Választási időszak jön és meg kell mutatnia, hogy ő f*szagyerek, hátha kancellár lehet? Fél, hogy a Birodalom visszaáll, őt meg a falhoz állítják, mert a Köztársaság szenátora lett? Titokban lepaktált valamelyik birodalmi maradványfrakcióval?

Mert az érthető, hogy Mothma miért tehetetlen. Ezt a Rogue One, az Andor és a többi mű is bemutatta. Betegesen retteg attól, hogy az új Köztársaságban valaki újra akkora hatalomra tesz szert, mint Palpatine, így inkább tudatosan gyengíti az egészet, abban a téves - bár mint írtam, az ő szemszögükből alapvetően megalapozott - tudatban, hogy jelenleg az új Köztársaságnak nincs olyan ellensége, amitől az Új Köztársasági Védelmi Erő ne tudná megvédeni, még így, összezsugorított formában is. Háború lenne, az igaz, de akkor is, az ÚK jó eséllyel megnyerné azt. Kapaszkodjunk meg a süvegünkben, 25 év múlva sem lesz ilyen, az Első Rend nem véletlen durrantotta szét egyből az ÚKVE gerincét. Ha az nem vész oda, az Első Rend sem tudta volna legyőzni őket, mert az ÚKVE még a lefegyverzési törvény végrehajtása után 25 évvel is a legnagyobb erő maradt a Galaxisban. Sőt mint kiderült, még ezzel együtt sem tudták egy év alatt sem bevenni a Galaxist, mert a megmaradt, az Ellenállás segítségével lazán szervezett haderő is képes volt megakasztani az Első Rend előrenyomulását. (Ezért nevezi Pryde súlyos hibának a Csillagpusztító elvesztését.)

Szóval, Mothma érthető, Rodrigo és hasonszőrű társai is megérthetőek, ha az ő szemszögükből nézzük a dolgokat. Ami nem érthető, hogy Xiono miért ilyen. Az ő motivációit jó lenne még megsimerni.

 

2 órával ezelőtt, kudar írta:

Még h testvéri szeretet. :D :D

Igazából következetesek. Ezra nagyjából az első találkozásuk pillanatától rá van gerjedve Sabine-ra. :) Most meg... Nos, tíz éve teknősbékák között él. Aztán ennyi idő után az első emberi nő, akit meglát, az Sabine. Ebben a formatervezett nadrágban. Most komolyan, lehet hibáztatni? :D 

 

56 perccel korábban, Nute Gunray írta:

két fénykard-forgató lemészárolta egy köztársasági börtönhajó teljes legénységét

Midnennel egyetértek, de ezt azért pontosítanám: Baylan és Shin nem mészárolták le a Vesper teljes legénységét. Az első részben több sérült túlélőt is látni a Home One hangárjában.

  • Nagyon tetszik 4
  • Vicces 1
  • Tetszik 2
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

5 órával ezelőtt, Dzséjt írta:

Emlékezzünk csak vissza a The Mandalorian első részeire, amikor a Kliens volt a legnagyobb hal a koszos rohamosztagosaival egy lepukkant épületben. Senki még csak nem is sejtette, hogy a háttérben van egy Gideon moff, fényes páncélú rohamosztagosokkal, halálosztagosokkal, felderítőkkel, sötét osztagosokkal, cspatszállítókkal, TIE vadászokkal, Gozantikkal és egy Arquitens cirkálóval, na meg jól működő bázisokkal a Nevarrón, a Mandalore-on és a Morakon. És sejtettük, hogy ő az Árnyéktanács része a Mandi második évadának végén? Nem! Azt sem tudtuk, hogy az Árnyéktanács még létezik. Az egész imigyen szépen fel van építve. Fokozatosan haladtunk a Klienstől Thrawnig, ismertük meg a kapcsolatokat - amiket az új Köztársaság még mindig nem ismer. Hera és Teva is a sötétben tapogatózik, hiszen még ők sem tudnak az Árnyéktanács létezéséről.

És milyen királyul párhuzamba állítható mindez a lázadás megszervezésével! Amikor a Rebels első részét láttuk, nem sejtettük hogy van a háttérben egy Fulcrum, egy Organa, később egy Mothma. 

 

A birodalmi maradványok rétegzettsége nagyon sok hasonlóságot mutat a lázadás felépítésével, mondhatni, a Birodalom így, hogy kisebbségbe szorult, kénytelen volt tanulni az őt legyőző lázadástól. 

 

Az alapvető különbség, hogy a Birodalom identitásánál fogva gyanakvó volt. Gondoljunk csak Partagaz BBH ülésére és a monológjára hogy mi is az ő dolguk. Az ambició és a gyanakvás elegyével a birodalmi fogaskerekek mint pl Dedra konkrétan összefüggéseket keresnek és nem pedig a szőnyeg alá akarják söpörni a problémákat. 

 

Ezzel szemben az UK nem tudott tanulni a Birodalomtól. Attól, hogy Demokrácia van, még szükség van titkosszolgálatra, kémelhárításra és belső ellenőrzésre is. Attól hogy az államszervezet már nem alapjáraton, zsigerileg rosszindulatú és gyanakvó, még szükség van olyan szervezetekre, pozíciókra és emberekre, akik alapvetően szkeptikusok és gyanakvók. Pl ha ezt a bizottságot General Draven vezetné, mindjárt más lenne a leányzó fekvése. 

 

Az UK viszont nem tanult az elődjeitől. Sem a hibáiból (Köztársaság bürokrácia), sem a hatékony megoldásaiból (Birodalom BBH). 

 

Nagyon remélem, hogy bármi jön is az EpIX után, már képes lesz szintetizálni az elmúlt évtizedek tanulságait és nem követi el ugyanazokat a hibákat újra és újra. 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Csodálatos epizód volt. Elejétől a végéig nagyon élveztem. Ezra nagyon elszokott a fénykardhasználattól, de így is elképesztően tud harcolni. Thrawn végig a kezében tartotta a dolgokat, a terve mindössze az időhúzás volt. Sejtettem. Az összecsapások mesésen néznek ki. Nagyon várós lesz a finálé.

Szerintem Sabine minimális szinten mégis csak Erő-érzékeny. Az eddigi részek, valamint az Ezrával való párbeszédet nehéz másként értelmezni. Csak nem ébredt fel benne az Erő még.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

4 órával ezelőtt, Donát írta:

Az alapvető különbség, hogy a Birodalom identitásánál fogva gyanakvó volt. Gondoljunk csak Partagaz BBH ülésére és a monológjára hogy mi is az ő dolguk. Az ambició és a gyanakvás elegyével a birodalmi fogaskerekek mint pl Dedra konkrétan összefüggéseket keresnek és nem pedig a szőnyeg alá akarják söpörni a problémákat. 

Azért a Birodalom is sokáig tagadta önmaga előtt, hogy a különböző lázadó sejtek összedolgoznak. Partagaz elutasította Dedra ötletét, amikor meghallotta, hogy a nőnek megérzése van, még ki is oktatja, hogy a BBH-nál alaposan ellenőrzött információkkal dolgoznak, és például a lopásokat olyan alternatívákkal magyarázta, hogy van, aki csak pénzért lop. Mi több, azon a ponton a negyedéves jelentések jobban izgatták az őrnagyot, mint egy lehetséges, az egész Galaxisra kiterjedő szervezet lázadás lehetősége. Szóval az, hogy a vezetőség nem alapoz megérzésre, hanem bizonyítékokat követel, közös motívum. Dedra és Hera ilyen téren egyforma helyzetben voltak, csak Dedrának az aldhani-i rablást követő intézkedéseknek hála megadatott, hogy a Birodalom szabályrendszerének keretei között megszerezze a bizonyítékot a lázadó sejtek közti kapcsolatra, míg Herának ez még szabályszegéssel sem sikerült.

De alapvetően a Birodalomban is eléggé kötöttek voltak a dolgok és vakok mindenre, ami nem volt kézzel foghatóan és egyértelműen bizonyítható, ráadásul náluk az ambíció is sokat ártott, mert ugye Blevin pusztán szakmai féltékenységből nem adta át azokat az információkat, amiknek Dedrának szüksége volt a teóriája bizonyításához. Ha az aldhani-i rablás nem következik be, Dedra talán sosem éri el azt, amit elért, mert Partagaz lesöpri az asztalról. Belvin meg nyilván sosem adta volna át a szükséges aktákat. Plusz tegyük hozzá, hogy Dedra hírszerző műveleti tiszt, neki specifikusan az a dolga, hogy ilyen dolgokkal foglalkozzon. Hera haditengerészeti főtiszt, igazából neki baromira nem ez lenne a dolga. Ahogy Partagaz vagy Piett admirális sem nyomozott közvetlen a lázadók után, úgy Herának sem kéne ide-oda furikáznia ilyen dolgok után koslatva. Ez az Új Köztársasgi Hírszerzés ügynökeinek és műveleti tisztjeinek a dolga lenne. De ez is azt mutatja, hogy Hera igazából nem való tábornoknak, legalábbis nem olyannak, amilyenre az új Köztársaságban jelenleg szükség van.

Mindezekhez még azt is érdemes hozzátenni, hogy a Birodalom még saját emberei előtt is titokban tartotta az egyes lázadásokat. A lothali Aresko parancsnok és Grint műveletvezető csak kukán pislogott, amikor megtudták, hogy léteznek más lázadó sejtek is.

 

4 órával ezelőtt, Donát írta:

Pl ha ezt a bizottságot General Draven vezetné, mindjárt más lenne a leányzó fekvése.

Vagy, ha ő vezetné az Új Köztársasági Hírszerzést, de sajnos Vader megölte Dravent nem sokkal a yavini csata után. Az új köztársasági "BHH" vezetője jelenleg a Lázadók Szövetsége Hírszerzési Hivatal korábbi főparancsnoka, Airen Cracken tábornok (a csávó ott ült Lando mögött az endori csatában az ep6-ban). Az, hogy mennyire eredményes a hírszerzés, az már jó kérdés, sajnos a tevékenységükről még nem sokat tudni. Az Alphabet osztag ez alá a szervezet alá tartozik (aminek létrehozását amúgy Hera engedélyezte, és az ő felügyelete alá tartoznak - szóval valamilyen kapcsolat azért van Hera és a hírszerzés között). Ez az osztag elég eredményes volt, de sajnos az ő tevékenységük az egyetlen, amiből leszűrhetünk némi infót az új Köztársaság hírszerzéséről. És még ez is az endori csatát követő évekhez köthető.

Szerkesztve: - Dzséjt
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Azért megdöbbentő hogy Hera mennyire apolitikus alkat. Le se tagadhatná, hogy Cham Syndulla lánya. Bár a bizottsági ülés elejére, így Hera jelentésére nem látunk rá, de ahelyett, hogy Xiono összes vitatható kijelentését egyenként megcáfolta volna tényadatokkal, Hera elkezd személyeskedni, mintegy büszkén kijelentve, igen, ő megkerülte a bizottságot. Nem jött rá, hogy neki nem a Xiono-féléket kellett volna meggyőznie, hogy valami gebasz van, hanem a többieket, így Ackbart, akik legalább hajlamosak lennének elgondolkodni. Így viszont Hera azzal az odavetett mondattal csak ráerősített Xiono szavaira, hogy ő bizony egy elszabadult hajóágyu.

  • Nagyon tetszik 1
  • Nem értek egyet 1
  • Tetszik 5
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Talán itt üt vissza Herának, hogy tényleg a vérében van a lázadás, és egész eddigi élete is e körül forgott. Az apja lázadt minden olyan kormány ellen, ami meg akarta vetni a lábát a Ryloth-on. Az anyja sem volt különbb, csak higgadtabban csinálta. Úgy néz ki, Hera fiatalabb korában inkább még Elenire ütött, de mostanra egyértelműen Cham forrófejűsége dominál. Amiben nagy szerepe lehet annak, amit te írtál, @Nute Gunray, hogy olyan katona, aki békeidőben nem tud mit kezdeni magával. S ez nem meglepő, sőt ez a legkézenfekvőbb karakterfejlődési iránya azok után, amin átment.

Ugyanis Hera egész életében jelen volt a háború. Hét éves volt, amikor kitört a klónok háborúja. Végig kellett néznie, ahogy a Rylothot megszállja először a Konföderáció, aminek hála barlangokban kellett élnie. Majd a Konföderáció helyét átvette a Birodalom, ami elűzte otthonról. Ezt követően az apja elindította a Szabad Ryloth Mozgalmat, aminek a lánya is részese volt. Azután hagyta ott a mozgalmat, hogy Elenit meghalt, Cham pedig a megszállottjává vált a Ryloth felszabadításának, mit sem törődve a gyászoló lányával.

Eztán Hera egyedül harcolt tovább a Birodalom ellen, ami ugye nem kedvez annak, hogy később csapatjátékos legyen (oké, Chopper végig ott volt, de ő azért más kategória). Ugyan először Kanan, majd később Sabine, Zeb, és végül Ezra képében kialakított egy csapatot, ez a csapat (család) továbbra is egyedül működött. És bár valóban jól alkalmazkodott a Lázadók Szövetségéhez, az még mindig nem volt egy olyan szigorú szervezet, mint egy reguláris hadsereg, amit egy állam üzemeletet. A Szövetségben nagyon elnézőek voltak az önálló akciókkal szemben. Csak gondoljunk bele abba, hogy Saw Gerrera is sokáig a Szövetség tagja volt, pedig ő a kezdetektől fogva szélsőséges partizán volt, aki esztelenül pusztít és senkire sem hallgat - sőt az üldözési mániája is elég jól megmutatkozott rajta már akkor is, amikor még a Szövetség állományában állt. De jó példa az is, hogy Skywalker parancsnok a hoth-i csata után lényegében ellopta az X-szárnyúját és engedély nélküli eltávra ment a Dagobah-ra, amiről senkinek sem szólt. Miközben nyíl egyenesen a találkozási pontra kellett volna repülnie (Wedge azzal is búcsúzik, hogy ott találkoznak). Képzelem mit gondolhattak egy ideig Luke-ról a Szövetségben. Meghalt? Elfogták? Áruló lett? Dezertált? Mégis, senki sem vonta felelősségre ezért az apró kitérőért. Sőt később szintén magánakcióban Skywalker parancsnok és Organa tábornok elmehetett kiszabadítani egy olyan csempészt, aki hivatalosan már kilépett a Szövetségből (hiszen Rieekan tábornok elengedte a hoth-i csata előtt). Luke pedig erre a magánakcióra is elvitte az X-szárnyúját.

Szóval Hera számára még a Szövetség sem adott olyan komoly megkötéseket, amikhez nehezen alkalmazkodott volna. Egy állam viszont szigorú és rugalmatlan szabályok és törvények mentén működik, ami úgy tűnik, a mindig lázadó és folyamatosan háborúban élő nő számára már sok. Nem bír tétlenül egy "íróasztal" mögül parancsnokolni, ha veszélyt sejt, ő maga jár a végére, mit sem törődve a parancsokkal, törvényekkel, szabályokkal. Hera remek lázadó tábornok volt, de pocsék reguláris tábornok. És igen, baromira nem ért a politikához. Ami szintén adódhat abból, hogy neki sosem kellett az embereket győzködnie, dolgokat bizonygatnia. Amikor csak a lothali sejt volt, konszenzus volt arról, hogy azt csinálják, amit Hera mond. Az nagyobb lázadás során meg azért nem volt erre szükség, mert ott vagy egyénieskedhetett, vagy eleve a közös cél miatt hajlamosak voltak a gyors megegyezésre - vagy volt egy csoport a lázadáson belül, akik ugyanabba az irányba hajtottak. Például, szinte biztos, hogy amikor Raddus a politikai vezetés engedélye nélkül mozgósította a flottát, Syndulla tábornok kérdés nélkül beállította a Ghostot a Profundity mellé.

  • Nagyon tetszik 1
  • Nem értek egyet 1
  • Tetszik 2
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

14 órával ezelőtt, Nute Gunray írta:

Lehet, kisebbségben leszek, de nekem ez a rész jobban tetszett, mint az előző.

Akkor már ketten vagyunk. :peace: 

 

14 órával ezelőtt, Nute Gunray írta:

Persze azt a későbbiek alapján tudjuk, hogy Xiono nem volt beépített ügynök,

Ezt miből tudjuk meg? Nekem nem rémlik ilyen.

 

11 órával ezelőtt, Dzséjt írta:

Azért Ackbar számára nem kéne újnak lennie annak, hogy egy állam hadseregét vezeti, hiszen már a klón háborúk idején is ő volt a mon calamari király katonai főtanácsadója

De ez egy galaktikus kormányzat. Biztos van némi különbség. Akkora a különbség mint egy városi rendőrkapitány meg egy országos között. Naivnak talán nem mondható, de akkor is érdekelt volna itt miért nem nyitotta ki a bagólesőjét?

 

Az ÚK naivitása nálam abban merül ki, hogy telerakta a szervezeteit ex-birodalmi emberekkel olyan felkiáltással, hogy esküdt tettek az új hatalomra. Mi ez ha nem magasfokú naivitás? Ennek a hozzáállásnak köszönhetően lehetnek olyan kémek a hatalmi szférában, mint Elia Kane.

 

12 órával ezelőtt, Dzséjt írta:

Kívülről nézve Morgan Elsbeth és Gideon moff két különálló frakció, amik között mi is csak azért látjuk a kapcsolatot, mert a szenátorokkal ellentétben mi betekintést kaptunk az Árnyéktanács ülésébe. De egészen addig a jelenetig semmi sem mutatta a The Mandalorianben, hogy Elsbeth-nek kapcsolata lenne Gideonnal, sőt igazából azt sem, hogy bármiféle kapcsolata van a birodalmi maradványokkal. Sőt igazából kívülről nézve még majdnem most sincs rá bizonyíték, hiszen zsoldosokkal és harci droidokkal veszi körbe magát, nem rohamosztagosokkal, vagy TIE vadászokkal. Az egyetlen, ami azt bizonyítja, hogy Morgannak még mindig köze van a Birodalomhoz, az az, hogy az ő egykori birodalmi gyárában olyan emberek dolgoztak, akik egy köztársasági tábornok füle hallatára kiabálták, hogy "a Birodalomért", miközben megpróbálták megölni.

Viszont ettől még lehet külön frakció. Szerintem Gideonnal biztos nem állt kapcsolatban Elzbeth. Amit el tudok képzelni az Hux vagy Pellaeon-nal való kapcsolat. De még ez is kétséges, mert ahogy írod, semmi segítséget nem kapott az Árnyéktanácstól. A gyárban meg a saját régi munkásai dolgoztak.

 

Amúgy marha jól leírtad a birodalmi szerveződést! És erre azt mondani, hogy nincs kidolgozva...pfff. Szerintem igazi mélysége most lesz a dolgoknak, és még mindig van 20x év az EPVII-ig, abba mi minden belefér még? Remélem akarnak is foglalkozni majd vele.

 

 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

1 órával korábban, Ody Mandrell írta:

Szerintem Gideonnal biztos nem állt kapcsolatban Elzbeth. Amit el tudok képzelni az Hux vagy Pellaeon-nal való kapcsolat. 

Majdnem teljesen biztos, hogy Pallaeon összedolgozik Morgannal, hiszen a kapitány az, aki magabiztosan állítja, hogy Thrawn visszatér és amúgy a főadmirális egyik bizalmasa. Csak akkor lehet ilyen magabiztos, ha összedolgozik Elsbeth-tel, és nyilván szeretné is, ha a bajtársa visszatérne. És, ha Elsbeth kapcsolatban áll Pallaeonnal, akkor közvetett módon Gideonnal is megvan a kapcsolata. Főleg közvetett módon mindenki kapcsolatban áll mindenkivel.

Nekem amúgy az a gyanúm, hogy Elsbeth hasonló lehet Pallaeon számára, mint amilyen a Kliens volt Gideon számára. Az erőtlennek tűnő kirakati ember, aki intézi a dolgokat. A Kliensnél lepukkant rohamosztagosok voltak, Elsbeth-nél zsoldosok vannak, ezekkel tartják fenn az erőtlenség látszatát. Hiszen ki nézne galaktikus fenyegetésnek egy olyan alakot, akinek szakadt rohamosztagosai vannak vagy egy olyan nőt, aki zsoldosokkal vette körül magát és egy határvégi lerobbant világ kis faluját terrorizálja csak? Ezek intézik a kis ártalmatlannak tűnő ügyleteiket, és senki sem látja felettük a sokkal nagyobb erővel bíró Gideont és Pallaeont, akik meg egymással már közvetlen kapcsolatban állnak.

 

1 órával korábban, Ody Mandrell írta:

De még ez is kétséges, mert ahogy írod, semmi segítséget nem kapott az Árnyéktanácstól.

Én egy szóval sem írtam olyat, hogy semmi segítséget nem kapott az Árnyéktanácstól. Nem használ birodalmi eszközöket, de ez nem jelenti azt, hogy az Árnyéktanácsból Pallaeon nem segíti.

 

1 órával korábban, Ody Mandrell írta:

De ez egy galaktikus kormányzat. Biztos van némi különbség. Akkora a különbség mint egy városi rendőrkapitány meg egy országos között. Naivnak talán nem mondható, de akkor is érdekelt volna itt miért nem nyitotta ki a bagólesőjét?

De Ackbarnak nem a kormányzatot kell vezetnie, csak a haditengerészetet. És ő nem egy utcáról beesett zöldfülő baka, aki csak úgy megkapta a nyakába az ÚKVF-et, hanem a Mon Calamari hadsereg egyik korábbi vezetője és a Lázadók haditengerészet főparancsnoka volt, emellett a klón háborúk és a polgárháború veteránja. Ha ezután nem tudná elvezetni az Új Köztársasági Védelmi Flottát, az egyszerűen nevetségesen abszúrd lenne. Ha mondjuk Wedge ülne ott vagy Zeb, akkor azt mondanám, ja, nincs meg a rutin és a tehetség, de az ott Ackbar admirális. Nyilván ő sem tökéletes, de nem egy kipróbálatlan katona, aki irodán kívül mást még nem látott. És ezt mi is tudjuk, láttuk, ismerjük.

Hogy itt miért ült, mint a döglött hal, az jó kérdés, de annak szerintem nincs köze ahhoz, hogy tud-e hadsereget vezetni (még ha nem is tudna, akkor is, az embere megvédéséhez nem kellenek ilyen kvalifitások, csak a szája, amit kinyit). Inkább a köztársasági törvények köthetik meg a kezét, amit írtam. Nagyobb lehet a hatalma a felügyelőbizottságnak, mint az admiralitásnak. Mint ahogy Raddus is hiába pofázott a lázadók gyűlésén a scarifi csata előtt, a politikai vezetés, élén Mon Mothmával, semmibe vette.

Egyszerűen az új Köztársaság hadserege ugyanúgy el van cseszve, mint a Lázadók Szövetsége volt a scarifi csata előtt. A katonai döntésekbe és belügyekbe a civil politikusoknak van döntő szava, ráadásul olyanoknak, akik még katonák sem voltak. Ez abszúrd! És az, hogy komoly gondok vannak jól jellemzi, hogy 25 év múlva is komoly széthúzás van a politikai és a katonai vezetés között. A köztársasági hadsereg vezetői legitim fenyegetésként ismerték el az Első Rendet és szerettek volna tenni ellene, csak a szenátus akkor sem hagyta ezt jóvá. Ezért is paktált le a hadsereg az Ellenállással, mivel a ÚKVE-nek a szenátus tiltotta, hogy bármilyen katonai akciót végrehajtsanak az Első Rend ellen. És az Ellenállást is csak azért tűrte meg a Szenátus, mert a katonai főparancsnokság kiállt mellette.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

5 perccel korábban, Dzséjt írta:

Főleg közvetett módon mindenki kapcsolatban áll mindenkivel.

"A világon bármely két ember 6 kézfogáson keresztül kapcsolatba hozható egymással" :D ilyen alapon tényleg mindenki közvetett kapcsolatban van mindenkivel.

 

Mivel Gideon egyáltalán nem hitt Thrawn visszatértében, közvetlenül valószínűleg nem volt közte és Elsbeth között kapcsolat.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Írj hozzászólást most, és regisztrálj később. Amennyiben már regisztráltál, lépj be a fórumra és szólj hozzá a témához.

Vendég
Új hozzászólás

×   Beillesztett szöveg.   Illessze be egyszerű szövegként

  Only 75 emoji are allowed.

×   A linked automatikusan beágyazódott.   Linkként jelenjen meg

×   Az előző tartalom visszaállítása.   Korábbi szöveg törlése

×   Nem illeszthetsz be képet közvetlenül. Töltsd fel vagy illeszd be URL-ből.

  • Jelenlévő felhasználók:   0 felhasználó

    • Egy regisztrált felhasználó sincs ebben a topikban.
×
×
  • Új tartalom hozzáadása az alábbi témákban...

Fontos információ
A webhely használatával elfogadod és egyetértesz a fórumszabályzattal.