Hozzászólás ideje: 2020. Június 15.5 éve Még a nagy egészhez hozzáfűzném azt, hogy 2010 környékén tervbe volt véve egy Darth Maul játék. A fejlesztőcsapat az epI előtti korszakot célozta volna meg, hogy hogyan vált volna Maul Sidious tanítványává. A tervek szerint egy Arkham játékokhoz hasonló lopakodós játék lett volna belőle, ahol nagy hangsúly lett volna a megfélemlítésen. Na ez a terv addig tartott, amíg a játék készítői először össze nem ültek Lucassal, aki mielőtt egy szót is meghallgatott volna a tervezett sztoriból egyik első kérése az volt, hogy valahogy tegyék be a játékba Darth Talont, aki ugye a Legacy éra népszerű karaktere, és aki 150 évvel a filmek után élt. A volt stúdióigazgató el is kezdte vakarni a fejét, hogy ezt mégis hogy a fenébe lehetne kivitelezni. Na ennyire volt átgondolt Lucas Maul ügyben... Nem számított, hogy mi mennyire logikus, csak legyen cool és eladható Végül a Disney féle felvásárlás keresztbe tett ennek a játéknak is, és nagyon minimális dolog készült el végül belőle Szerkesztve: 2020. Június 15.5 éve - Nabopolasszar
Hozzászólás ideje: 2020. Június 15.5 éve 7 órával ezelőtt, caseyjones írta: Ehhez képest annak idején született egy regény (A vadászó árnyék) meg több novella is az ő főszereplésével - ez neken azt jelenti, hogy voltak, akik már akkor láttak benne fantáziát. Szóval, nem gondolom azt, hogy annyira nulla lett volna a karaktere, ha Michael Reaves meg James Luceno is látott benne fantáziát. A Vadászó árnyékban sem több egy biofegyvernél, ráadásul abban ő volt a főszereplő, nem a 88. mellékszereplő (mondjuk szerintem ez a könyv egy rettenetesen túlértéket vacak, és lényegében pont Maul miatt, mivel csak egy biofegyver még azokban is, de egy ponyvában az ilyen elmegy). Ne tévesszük már össze a szezont a fazonnal. Maulnak nem volt tere a filmben, mert nem rá fókuszált, nem is azért hozta létre Lucas. És ez később sem változott volna, vagyis nem tudták volna kibontani, átformálni egy kétórás moziban. És eleve, ami működik egy könyvben, az nem feltétlen működik egy filmben, szóval kár összevetni. Maul gondolatait, motivációit könnyű kifejteni egy 300 oldalas könyvben, amiben ő a főhős, de baromi nehéz egy filmben, amiben csak Padmé udvarhölgyei nem fontosabb szereplők nála. 6 órával ezelőtt, caseyjones írta: Viszont, mint feljebb is írtam, kitalálhatták volna már akkoriban, hogy ezzel a figurával akarnak még valamit kezdeni. Hogyan találták volna már ki, amikor egyáltalán nem akartak vele semmit kezdeni? 6 órával ezelőtt, caseyjones írta: Azt meg nem hiszem, hogy akkoriban csak a filmekkel foglalkoztak volna, mert rá négy évre már megjelent az első Klónok háborúja-sorozat, amit szerintem nem egy-két hónappal a megjelenése előtt kezdtek el tervezni, rajzolni meg gyártani. Lucas csak a filmekkel foglalkozott, magasról tett ő minden másra. És Lucas írta a filmeket. És hidd el nekem, Maul feltámadása csak Savage Opress megalkotása után kezdte foglalkoztatni, ami jó pár évvel az ep1 megírása után volt. És azt sem árt észbe vésni, hogy Lucas a filmeken kívül csak és kizárólag a TCW-vel törődött, abba még beleszólt. A Tartakovsky-féle CW-hez sincs semmi köze (amit Grievouson és a túltápolt Jediken le is lehet szűrni). Ahogy minden más is ment a vakvilágba. 6 órával ezelőtt, caseyjones írta: Ez szerintem nem feltétlenül igaz, ott van például Grievous: tudtommal nem sok EU-mű foglalkozik vele - én egyedül A gonosz útvesztőjéről tudok. Maul például sokkal több szerepet kapott az EU-ban Grievoushöz képest, de szerintem Bobához képest is. Attól, hogy te nem tudsz róla, az még nincs úgy. Inkább nézz utána az ilyennek, mielőtt olyasmit hangoztatsz, hogy Maul sokkal több szerepet kapott, mint Boba Fett. Az a Boba Fett, aki már akkor rajongói kedvenc volt, amikor Maul még meg sem fogant Lucas fejében.
Hozzászólás ideje: 2020. Június 15.5 éve 11 órával ezelőtt, Dzséjt írta: Hogyan találták volna már ki, amikor egyáltalán nem akartak vele semmit kezdeni? Épp ezt írom! Hogy már akkoriban megfordulhatott volna a fejükben, hogy ez a karakter akár még jó lehet a későbbiek során, ebből kifolyólag nem öletik meg Obi-wannal. (De ugye nyilván utólag mindig könnyebb okosnak lenni, mint ahogy azt már leírtuk itt többször.) Minek kell ehhez facepalmozni? 11 órával ezelőtt, Dzséjt írta: Inkább nézz utána az ilyennek, mielőtt olyasmit hangoztatsz, hogy Maul sokkal több szerepet kapott, mint Boba Fett. Leírtam, hogy tudtommal meg szerintem. Ezek a kulcsszavak, amelyek azt jelentik, hogy nem konkrét tényként közlöm a leírtakat. De egyébként is inkább Grievousön volt a hangsúly a kommentben, mint Bobán, ha megfigyeled. 11 órával ezelőtt, Dzséjt írta: Lucas csak a filmekkel foglalkozott, magasról tett ő minden másra. Azért csak odalesett más dolgokra is a Sagában, Nabopolasszar is írta feletted, hogy a végül soha el nem készült Maul-videojátékba is beleszólt. Meg tudtommal neki köszönhető az is, hogy végül nem Obi-wan, hanem Jorus C'Baoth őrült klónjáról olvashatunk a Thrawn-trilógiában, mert Zahn eredetileg Obi-want akarta C'Baoth helyére, csak Lucas morgott miatta. De javítsatok ki, ha nem így van. 11 órával ezelőtt, Dzséjt írta: A Vadászó árnyékban sem több egy biofegyvernél, ráadásul abban ő volt a főszereplő, nem a 88. mellékszereplő (mondjuk szerintem ez a könyv egy rettenetesen túlértéket vacak Na kíváncsi vagyok már nagyon erre a rettenetesen túlértékelt vacakra; ha végzek a jelenlegi könyvvel, amelyet most olvasok, A vadászó árnyék lesz a következő. Nálam egyébként a Darth Mault szintén felvonultató Darth Plagueis tartozik ebbe a kategóriába, bár igazán csak majdnem, mert vacaknak semmiképp se nevezném, de túlértékeltnek már igen. 11 órával ezelőtt, Dzséjt írta: És eleve, ami működik egy könyvben, az nem feltétlen működik egy filmben, szóval kár összevetni. Maul gondolatait, motivációit könnyű kifejteni egy 300 oldalas könyvben, amiben ő a főhős, de baromi nehéz egy filmben, amiben csak Padmé udvarhölgyei nem fontosabb szereplők nála. Írtam is én ennek az ellenkezőjét? Azt fejtettem ki, hogy ha Maulról születtek irodalmi művek már akkoriban, az számomra nem azt tükrözi, hogy annyira érdektelen figura lett volna úgy összességében, mint ahogyan azt te állítod. Kicsi Poggle is kb. egy 88. mellékszereplő volt a PT-ben, mint Maul, és nem írtak róla novellákat meg regényt, meg nem terveztek vele kapcsolatban videojátékot, mert ő aztán tényleg érdektelen. Maul viszont 88. mellékszereplőként is érdekesnek mutatkozhatott, ha már akkor foglalkoztak vele az EU-ban több ízben is, ráadásul főszereplőként. Szerkesztve: 2020. Június 15.5 éve - caseyjones
Hozzászólás ideje: 2020. Június 15.5 éve 7 órával ezelőtt, Bence1997 írta: Így van, egyedül Ventress vehette volna át Maul szerepét, de ehelyett inkább egy nagyon szép történetet írtak a számára. Savage meg érdekes karakter volt, de sajnos már a kezdetektől egy báb Ventress és Dooku játszmájában. Maul visszahozása meg lehet sokaknak még mindig szúrja a szemét, de azt nem lehet vitatni, hogy valami hihetetlen történetet alkottak a számára. Na ebben van a nagy igazság, Ventress-szel és Maullal kapcsolatban is. Nekem nagyon sokáig nem vette be a gyomrom, hogy Maul visszatért, de ahogy az ő sorsát alakították, az fenomenális lett. Igaz, még van azért két jelentős hézag az ő történetében. Egyébként mostanra, ha eszembe jut Maul, már nem az ep1-es Ray Park-féle filmbeli szereplő (akinél még a két neimoidi is többet beszélt... ez mindent elmond), hanem a TCW-Rebels animációs karakter jelenik meg a lelki szemeim előtt.
Hozzászólás ideje: 2020. Június 16.5 éve 8 órával ezelőtt, Nute Gunray írta: Egyébként mostanra, ha eszembe jut Maul, már nem az ep1-es Ray Park-féle filmbeli szereplő (akinél még a két neimoidi is többet beszélt... ez mindent elmond), hanem a TCW-Rebels animációs karakter jelenik meg a lelki szemeim előtt. Ezzel én is így vagyok. Az Ep1-es Maul teljesen közömbös volt számomra, az animált karaktert viszont a maga státuszában megkedveltem.
Hozzászólás ideje: 2020. Június 16.5 éve 12 órával ezelőtt, Dzséjt írta: Maulnak nem volt tere a filmben, mert nem rá fókuszált, nem is azért hozta létre Lucas. És ez később sem változott volna, vagyis nem tudták volna kibontani, átformálni egy kétórás moziban. egyetértek! Én szeretem az epI Maul-ját, de szinte már külön kezelem az animációssal. Az epI Maulja, úgy foglalható össze legjobban szerintem, hogy Ő a film címének metaforája. A Sithek visszatértének bizonyítéka. Egy fenyegető üzenet. Nem több és nem kevesebb! Szerkesztve: 2020. Június 16.5 éve - csoli1138
Hozzászólás ideje: 2020. Június 16.5 éve 14 órával ezelőtt, caseyjones írta: Épp ezt írom! Hogy már akkoriban megfordulhatott volna a fejükben, hogy ez a karakter akár még jó lehet a későbbiek során, ebből kifolyólag nem öletik meg Obi-wannal. (De ugye nyilván utólag mindig könnyebb okosnak lenni, mint ahogy azt már leírtuk itt többször.) Minek kell ehhez facepalmozni? Mert olyasmit akarsz, ami lehetetlen. Azt várod, hogy a készítők előre tudják, hogy mi lesz majd népszerű 10+ év múlva. Ahogy Cupsy írta, ha ilyen szellemben írnának meg minden karaktert, sosem nyírhatnának ki senkiit. Így is cinkes, hogy feltámasztanak karaktereket,, de az úgy még cinkesebb lenne. Ez egy idióta elképzelés, hogy már akkor gondolhattak volna rá. Képzeld, egy mű nem így kerül megírásra, ezt jobb, ha tőlem tudod, aki azért konyít valamit az ilyesmihez. Ezért a facepalm. 14 órával ezelőtt, caseyjones írta: Leírtam, hogy tudtommal meg szerintem. Ezek a kulcsszavak, amelyek azt jelentik, hogy nem konkrét tényként közlöm a leírtakat. De egyébként is inkább Grievousön volt a hangsúly a kommentben, mint Bobán, ha megfigyeled. Attól, hogy ezeket odaírod, még nem lesz jobb. Ha utána járnál, mielőtt véleményt mondanál, nem kéne ezeket sem használnod. 14 órával ezelőtt, caseyjones írta: Azért csak odalesett más dolgokra is a Sagában, Nabopolasszar is írta feletted, hogy a végül soha el nem készült Maul-videojátékba is beleszólt. Meg tudtommal neki köszönhető az is, hogy végül nem Obi-wan, hanem Jorus C'Baoth őrült klónjáról olvashatunk a Thrawn-trilógiában, mert Zahn eredetileg Obi-want akarta C'Baoth helyére, csak Lucas morgott miatta. De javítsatok ki, ha nem így van. Ja, bocs, tényleg, néha bedobott idióta ötleteket 1000-ből 1 műbe, 999 másikkal meg ennyire sem foglalkozott (ellenben a TCW elkészítésében aktívan részt vett, nem csak ötleteket dobott be évadonként egyszer). Ennek köszönhetően abban a bizonyos játékban nem is az igazi Maul, hanem Maul klónja/leszármazottja szerepelt volna, ugyanis 130 évvel az ep1 után játszódott volna. Mindezt 11 évvel azután, hogy bemutatták az ep1-et, amiben Mault megölték, és közel 15 évvel azután, hogy kitalálta Maul karakterét (és a készítők eleve bajban voltak ekkor, mert csak azt tudták, hogy Maul él a TCW-ben, de még senki sem mondta el nekik, hogy hogyan élhet, ugyanis ez még AKKOR SEM volt kitalálva). Joruus C'baoth teljesen más tészta, ott sem Lucas szólt rá Zahnra, hanem a Lucasfilm, és csak azért, mert kifejezetten tiltva volt az íróknak, hogy bármi olyan sztorit írjanak, ami kapcsolódik az ep4 előtti eseményekhez, mert Lucasnak volt egy ilyen elvetemült ötlete, hogy egyszer majd csinál egy előzménytrilógiát. Nem írhatott senki a régi Köztársaságról, nem születhetett se Obi-Wan, se Vader eredetsztori, és nem is utalhatott senki ezen karakterek előtörténetére. 14 órával ezelőtt, caseyjones írta: Írtam is én ennek az ellenkezőjét? Azt fejtettem ki, hogy ha Maulról születtek irodalmi művek már akkoriban, az számomra nem azt tükrözi, hogy annyira érdektelen figura lett volna úgy összességében, mint ahogyan azt te állítod. Kicsi Poggle is kb. egy 88. mellékszereplő volt a PT-ben, mint Maul, és nem írtak róla novellákat meg regényt, meg nem terveztek vele kapcsolatban videojátékot, mert ő aztán tényleg érdektelen. Maul viszont 88. mellékszereplőként is érdekesnek mutatkozhatott, ha már akkor foglalkoztak vele az EU-ban több ízben is, ráadásul főszereplőként. De attól, hogy belenyomnak valakit 1000 könyvbe (amiből 5-ben talán főszereplő, és még úgy is ugyanaz a biofegyver), attól még nem lesz nagy szám? Mault azért használják, mert cool karakter, el lehet adni. Ilyen Boba Fett is, semmi potenciál nincs benne, csak egy flancos biodíszlet, mégis írtak róla száz könyvet és kétszáz másikban is feltűnik (viszont film valószínűleg nem véletlenül nem készült az ő főszereplésével, helyette inkább megcsinálták a The Mandaloriant egy teljesen más karakterrel). Grievous is sokszor kapott epizódszerepet, néhány alkalommal talán főszerepet is, még sincs több funkciója az ep3-ban annál, hogy húzza az időt Sidious showműsoráig, meg legyen még kivel kardoznia Obi-Wannak. És ugyanígy lesz még sztori a Renekről, meg még ki tudja, mikről. Értsd meg ezt: attól, hogy egy karaktert beleszuszakolnak más művekbe, még nem lesz benne több potenciál. Maul az egyik legjobban megírt karakter az ep1-ben, mert pont annyi van benne, amennyi abban a filmben belőle kellett (Jar Jar pont az ellentéte). Nincs túlírva, és nincs más szerepbe sem kényszerítve. Az, hogy évekkel később más írók mit találtak ki hozzá, lényegtelen, ez nem másítja meg az ep1-et, se azt, hogy akkor mit lehetett volna csinálni. 2020-ból te lehetsz marha okos, de Mault az 1990-es években találta ki Lucas, és még csak évekkel azután került bele egy filmbe, és még csak a film elkészülte után láthatta ezt a karaktert teljes valójában a közönség. A '90-es évek közepén, amikor Lucas kitalálta és aztán megírta, honnan a fütyiből tudta volna, hogy mi lesz majd évekkel később Maulból? Amikor az írógép fölött görnyedt, még koncepciós rajzok sem voltak róla. Te mégis azt írod, hogy "már akkor gondolhatott volna erre". Hogy a fenébe? Még 1999-ben, a premier után is kétesélyes volt a karakter megítélése (hány helyen olvastam, hogy Maul fasorban sincs Vaderrel). Te meg azon fantáziálsz, hogy Lucasnak már '95-ben gondolnia kellett volna arra, hogy mi lesz vele. És még csodálkozol. hogy facepalmot kapsz? És azért az sem véletlen, hogy Maul egészen a TCW-ig nem kapott semmilyen komoly főszerepet. Akár központban, akár mellékvágányon volt a sztoriban, csak egy dologra lehetett használni: Sidious parancsára ment A-ból B-be, ahol megpróbálta megölni a célpontot, ami elszökik előle C-be, de ott aztán megöli a célpontot (teszem hozzá, a Vadászó árnyékban még erre sem képes Maul). És a videojátékba is ez lett volna: ölj meg mindenkit a pályán, míg átmész A-ból B-be. Potenciál és mély karakterdráma a javából. Maul még a TCW-ben sem lett volna jó, ha ennyi marad belőle. De szerencsére, Filoniék megváltoztatták az ep1-es karaktert, újraalkották (szó szerint és képletesen is), és egy önálló entitássá tették, aki már többet csinál annál, minthogy parancsra vadászik és öldököl. De ugyanez megfigyelhető Ventress-en is. A képregényekben, de még a TCW elején is csak annyi volt, mint Maul: egy karakter, akivel a hősök kardozhatnak. Aztán Filoniék szerencsére rájöttek a 3. évadban, hogy ez így baromi gyorsan iszonyú unalmassá vált (valószínűleg számukra is, mert ilyen karaktereket írni ugyanolyan unalmas, mint nézni), és hopp, azt a karaktert is újragondolták. Grievous az egyetlen, akit nem változtattak meg, mert nem változtathatták meg az ep3 miatt. Viszont nagyon okosan lényegében kiírták a TCW-ből, csak akkor hozták vissza nagy ritkán, amikor olyan szerepbe tehették, amiben működik: megy és kaszabol vagy parancsokat osztogat. Amúgy meg, Poggle rossz példa volt, mert ő nem a 88., hanem a 8888. mellékszereplő. Úgy érzem, nem érzed a karakterek súlyát egy történetben, pedig a súlyuk határozza meg a potenciáljukat. Minél súlyosabb, azaz minél fontosabb egy szereplő egy történetben, annál jobban ki kell dolgozni, és így biztosít neked minél több lehetőséget a későbbiekben - vagyis így lesz benne potenciál. Ez a meghatározó, nem az, hogy hány műben tölti be ugyanazt az egy funkciót. Maul az ep1-ben a Renekkel, a Magnákkal, a Preatorianusokkal, az inkvizítorokkal, az ep4-es Vaderrel van egy súlycsoportban. Személyes ellenfele egy vagy több karakternek, ami leköti őket a cselekmény egy adott pontján és tettük meghatározza a későbbi eseményeket. Poggle az ep1/4-es Jabbával, Jerjerroddal, Dodonnával, meg a többi, néha megszólaló sokadik mellékszereplővel van egy súlycsoportban, akinek az információközlésen túl nincs szerepe, nem formálják a cselekményt, ha kiveszed őket, akkor csak egy kicsit kell módosítani a párbeszéden, aztán annyi (vagy még arra sincs szükség, lásd a számtalan törölt jelenetet, amikbe ilyen karakterek vannak). Ezzel szemben, ha Mault kiveszed, az ep1 egész végét át kéne írni.
Hozzászólás ideje: 2020. Június 16.5 éve 1 hour ago, Dzséjt said: Azt várod, hogy a készítők előre tudják, hogy mi lesz majd népszerű 10+ év múlva. Ahogy Cupsy írta, ha ilyen szellemben írnának meg minden karaktert, sosem nyírhatnának ki senkiit. Ez szerintem nem egészen így van. Qui-Gon megölésével például nincs semmi bajom, ha én lettem volna a készítők helyében, én se hagytam volna őt életben. Korrekt figura volt, de annyi elég volt belőle. Viszont Maul más. Pont, ahogy írod, öldöklésen meg fénykardozáson kívül nem sok szerepe volt, de én éppen ebből adódóan gondoltam volna úgy, hogy ezt a karaktert tovább lehetne fejleszteni, ki lehetne bontani jobban a későbbiek során, tehát nem kéne kinyiffantani - amire Lucas is rájött, pár év fáziskéséssel... Ráadásul nagyon menőn nézett ki, és a nem túl szószátyár mivolta miatt olyan rejtélyes, titokzatos figura is volt egyben, akiről mindig is azt gondoltam, hogy jó lenne még a későbbiek során látni. Én sajnáltam mindig is, hogy az első rész végén megölik őt. Tehát én a döntést furcsállom, hogy ilyen hamar meg akartak szabadulni Maultól. Azt furcsállom, hogy Lucas nem látott benne semmit akkor. 2 hours ago, Dzséjt said: De szerencsére, Filoniék megváltoztatták az ep1-es karaktert, újraalkották (szó szerint és képletesen is), és egy önálló entitássá tették, aki már többet csinál annál, minthogy parancsra vadászik és öldököl Akkor itt újfent felmerül a kérdés: minek kellett ehhez "hullarablást" véghezvinni? A TCW-s Maul teljesen más, mint az ep. I-os Maul. Akkor miért nem alkottak egy új karaktert? Vagy ahogy Bence1997 is írta, miért nem vette át az ő szerepét Ventress? 2 hours ago, Dzséjt said: Értsd meg ezt: attól, hogy egy karaktert beleszuszakolnak más művekbe, még nem lesz benne több potenciál. Nem azt írtam, hogy ettől több potenciál lesz benne, hanem hogy ha foglalkoznak vele némileg sokat más művekben, akkor az elvileg arról tanúskodik, hogy rejlik benne némi. Máskülönben minek tennék bele? 2 hours ago, Dzséjt said: Képzeld, egy mű nem így kerül megírásra, ezt jobb, ha tőlem tudod, aki azért konyít valamit az ilyesmihez. 1 hour ago, Dzséjt said: És még csodálkozol. hogy facepalmot kapsz? Igen.
Hozzászólás ideje: 2020. Június 16.5 éve 26 perccel korábban, caseyjones írta: Akkor itt újfent felmerül a kérdés: minek kellett ehhez "hullarablást" véghezvinni? A TCW-s Maul teljesen más, mint az ep. I-os Maul. Akkor miért nem alkottak egy új karaktert? Vagy ahogy Bence1997 is írta, miért nem vette át az ő szerepét Ventress? Ez bennem is felmerült, de szerintem alapvetően 2 oka van annak, hogy konkrétan Mault hozták vissza. Az egyik, hogy szenzációt akartak, valami olyat, amire mindenki felkapja a fejét. Másrészt, hogy Maulnál építeni akartak arra az extra kapocsra, ami Obi-Wannal és Sidious-szal összeköti. Ventress-szel pedig más terveik voltak ráadásul. 29 perccel korábban, caseyjones írta: Tehát én a döntést furcsállom, hogy ilyen hamar meg akartak szabadulni Maultól. Azt furcsállom, hogy Lucas nem látott benne semmit akkor. Nem arról van szó, hogy nem látott benne semmit, hanem eleve erre a szerepre szánta. Obi-Wan vagy Qui-Gon se azért "halnak meg", mert nem látnak bennük többet. Vagy egy Hant is megöltek az Ep-7-ben, de őt se ezért. Vagy ott van a már felhozott Grievous, behozták, rögtön meg is ölik. De Dooku vagy Boba Fett se élt meg sokkal többet, csak több filmre esik a szereplésük. Vagy Bail Organa úgy hal meg, hogy még csak nem is látjuk az OT-ban, Leia nevelőszüleit egyáltalán nem. De Luke esetében is felperzselik a Lars-farmot, annak lakóival együtt. Ezek nem arról szólnak, hogy az adott karakterekben mit látnak, hanem hogy a sztoriban milyen szerepük van. Ettől még lehetnek szörnyen érdekesek és izgalmasak, mint karakterek, de ha az adott sztori szempontjából nincs jelentőségük, akkor el fogják tüntetni őket. Ha pedig erre egy halál jobb mód, ha az elmesélendő történet és annak főbb szereplői szemszögéből nézzük, akkor bizony meg is fogják ölni. 35 perccel korábban, caseyjones írta: ha foglalkoznak vele némileg sokat más művekben, akkor az elvileg arról tanúskodik, hogy rejlik benne némi. Máskülönben minek tennék bele? Mindenkiben rejlik lehetőség. Panakáról vagy Padmé udvarhölgyeiről is lehet alkotni mindenféle művet, ahogyan a klónokról is, meg mindenki másról. Maul sokak figyelmét megragadta, mert kinézetre is különleges volt, ill. a viselkedése is. És ez az érdekes, megkockáztatom, hogy ha a TCW-ben látott Mault kapjuk az Ep.1-ben, akkor kevesebb embert fogott volna meg így a szereplő. Az ő kisugárzása, a dermesztő hangulata így volt tökéletes, abba a filmbe egy ilyen arc kellett. A Saga tekintetében is sokkal emlékezetesebb és kirívóbb így. Lényeg a lényeg, attól még nem fogja egy alkotó felrúgni az eredeti koncepcióját, mert egy sokadlagos figurában amúgy több potenciál is van. Ha tudta Lucas, ha nem, hogy Maul nagyot fog szólni, egyik esetben sem logikus, hogy életben tartsa vagy kevésbé egyértelműen ölje meg.
Hozzászólás ideje: 2020. Június 16.5 éve 53 perccel korábban, caseyjones írta: Nem azt írtam, hogy ettől több potenciál lesz benne, hanem hogy ha foglalkoznak vele némileg sokat más művekben, akkor az elvileg arról tanúskodik, hogy rejlik benne némi. Máskülönben minek tennék bele? Azért mert cool volt a megjelenése és emiatt népszerűvé vált. Mint karakter tényleg egy nagy nulla volt. A megjelenésén meg azon kivül hogy jól tud kardozni más nem is nagyon derül ki róla az ep.1-ben.
Hozzászólás ideje: 2020. Június 16.5 éve Mondjuk Maul szerintem Qui-Gon megölésével indította el azon események sorozatát ami végigível a Sagán. Nekem vesszőparipám ha Jinn tanítja ki Anakint nem biztos hogy a sötét oldalt választja, sőt nem biztos az sem hogy Palpatine-nal puszipajtások lennének. Legalábbis nem ennyire. Apafigurának ott lett volna neki Jinn nem kellett volna Palpi. Sőt az is meggyőződésem hogy Lucas ezt is sugallja Qui-Gon megölésével. Mikor azt a jelenetet nézem az jut eszembe hogy na így kerül Kenobihoz Anakinhoz. Egyfajta kényszerként mert aki tanította és lazább volt valamivel ,halott. Ha ez nem történik meg(nem hal meg Jinn) minden máshogy alakul. Emiatt gondolom hogy itt, de csakis itt Maul fontos dolgot, sőt sorsfordító tettet hajt végre mind Anakin ,mind a Köztársaság szempontjából. A film többi részében az amit írtatok.
Hozzászólás ideje: 2020. Június 16.5 éve 1 órával korábban, caseyjones írta: Akkor itt újfent felmerül a kérdés: minek kellett ehhez "hullarablást" véghezvinni? A TCW-s Maul teljesen más, mint az ep. I-os Maul. Akkor miért nem alkottak egy új karaktert? Vagy ahogy Bence1997 is írta, miért nem vette át az ő szerepét Ventress? Mert hatásosabb, cool karakter és halott, így a visszahozatala felpezsdíti az érdeklődést. Csak olvasd vissza a Witches of the Mist topikot, hogy csak azzal, hogy Maul arca megjelent egy "kristálygömbben", milyen beszélgetés alakult ki. Vagy nézz utána annak, hogy a Solóban való megjelenése mit okozott, mert sokan nem követték a TCW-t és a Rebels-t. Vagy mennyit dumáltunk Palpatine feltámasztásáról. Egy hulla nagyobb hullámokat kelt, mint egy teljesen új karakter, akit nem ismersz. Ha egy random zabrak feje jelent volna meg a kristálygömbben, megkérdezzük, hogy ki ez, azt jónapot. Majd megválaszolja a TCW hónapok, rosszabb esetben évek alatt. Nincs hitetlenkedés, találgatás, elméletgyártás, és pláne nem veri le nálam az ékszíjat a dolog, amikor megjelent őrült pók formájában. Miért voltam dühös akkor? Mert Darth Maulról volt szó. Nem egy új karakterről, akinél nem lett volna ilyen érzelmi hatás. Szóval minek? Mert jobb reklámot hozott a TCW-nek, azért. Hatásosabb. Ventress átvette Maul szerepét, egészen a harmadik évadban Maul és Ventress között egyenlőségjelet lehetett volna húzni a történetben elfoglalt szerepük tekintetében. Aztán, mit ad isten, pont ugyanabban a sztoriszálban kezdték el újraépíteni mindkettőt. Ekkor jöttek rá, hogy egyik sem ér egy kutyagumit sem ebben a formában, szóval összevonták őket és egymást támogatva új, még jobb karaktert csináltak belőlük. A helyüket meg átvette Opress, ő lett a "megy és öl" karakter, de mivel ez a karaktertípus kifújt a TCW-ben, őt is szépen megölték. Szerencsére a TCW alkotói rájöttek, hogy ezek a karakterek csak epizódszerepekre jók. Ahogy Lucas ezt már a PT idején tudta, nem véletlen hullott el Maul, Dooku és Grievous is egy rész után (jó, Dooku technikailag két rész után, de az ep3-ban igazán nincs nagy szerepe). 1 órával korábban, caseyjones írta: Pont, ahogy írod, öldöklésen meg fénykardozáson kívül nem sok szerepe volt, de én éppen ebből adódóan gondoltam volna úgy, hogy ezt a karaktert tovább lehetne fejleszteni, ki lehetne bontani jobban a későbbiek során, tehát nem kéne kinyiffantani - amire Lucas is rájött, pár év fáziskéséssel... Ráadásul nagyon menőn nézett ki, és a nem túl szószátyár mivolta miatt olyan rejtélyes, titokzatos figura is volt egyben, akiről mindig is azt gondoltam, hogy jó lenne még a későbbiek során látni. Ja, hát ha valakinek ennyi elég ahhoz, hogy egy karakter érdekes legyen... Én azért jobban szeretem a komplexebb karaktereket, mint Duke Nukemet és Doom Guy-t. Persze tudom, hogy vannak, akiknek tényleg elég ennyi, máskülönben Boba Fett sem lett volna olyan népszerű, de azért ne keverjük már őket össze egy valódi, használható karakterrel, aki köré tényleg érdekes sztorit lehet írni, nem csak annyit, hogy megy és gyilkol. 1 órával korábban, caseyjones írta: Nem azt írtam, hogy ettől több potenciál lesz benne, hanem hogy ha foglalkoznak vele némileg sokat más művekben, akkor az elvileg arról tanúskodik, hogy rejlik benne némi. Máskülönben minek tennék bele? Ahogy Bomarr írta: cool karakter volt. El lehet adni azoknak, akiknek elég ennyi, akiknek ez a Star Wars. De nem is értem miért, valahogy nem született olyan baromi sok mű Maul főszereplésével, még azután sem, hogy kikupálták a TCW-ben és a Star Wars egyik legmeghatározóbb elemévé tették (amúgy nem is baj, eleve gáz, ha valaki sok-sok műben szerepel, plusz azért így is túltolták Mault a Rebels-szel). Szerinted Darth Talont miért akarta Lucas a Maul-videojátékba? Mert egy mély, potenciállal teli karakter, vagy mert egy félpucér, kitetovált, dögös twi'lek csaj, vörös, kétpengélyű fénykarddal, így a hormontúltengésben szenvedő kamasz kölykök (a célközönség) azonnal rácuppantak volna a játékra. De az sem véletlen, hogy a filmekbe a dögös, lenge öltözetű Aayla Secura került be a képregényekből, nem a raszta, morcos képű Quinlan Vos. 2 perccel korábban, Frenkie írta: Mondjuk Maul szerintem Qui-Gon megölésével indította el azon események sorozatát ami végigível a Sagán. Nekem vesszőparipám ha Jinn tanítja ki Anakint nem biztos hogy a sötét oldalt választja, sőt nem biztos az sem hogy Palpatine-nal puszipajtások lennének. Legalábbis nem ennyire. Apafigurának ott lett volna neki Jinn nem kellett volna Palpi. Sőt az is meggyőződésem hogy Lucas ezt is sugallja Qui-Gon megölésével. Mikor azt a jelenetet nézem az jut eszembe hogy na így kerül Kenobihoz Anakinhoz. Egyfajta kényszerként mert aki tanította és lazább volt valamivel ,halott. Ha ez nem történik meg(nem hal meg Jinn) minden máshogy alakul. Emiatt gondolom hogy itt, de csakis itt Maul fontos dolgot, sőt sorsfordító tettet hajt végre mind Anakin ,mind a Köztársaság szempontjából. A film többi részében az amit írtatok. Igen, pont ezért ő egy fontos mellékszereplő (ellenben Poggle-vel), ha ő nincs, az ep1 végét, a cselekmény konklúzióját át kellett volna alaposan írni. A Jedik Padmé mellett harcoltak volna, és miattuk fél perc alatt megnyerik a naboo-i csatát, Qui-Gon meg akár életben is maradhatott volna - vagy más öli meg, mondjuk egy droid, az más kérdés, mennyire lett volna az hatásos vagy meggyőző, ha egy B1-es vagy egy droideka szimplán lelövi.
Hozzászólás ideje: 2020. Június 16.5 éve 4 hours ago, pb69 said: Ha tudta Lucas, ha nem, hogy Maul nagyot fog szólni, egyik esetben sem logikus, hogy életben tartsa vagy kevésbé egyértelműen ölje meg. Ha az ep I elején kevésbé egyértelműen hal meg, nem kavart volna akkora vihart a visszatérése. Mert így sokan háborogtak rajongói körökben, hogy "mi az már, hogy egy deréknál kettémetszett figura visszatér". Ha meg az lett volna a "halála", amit már korábban is felvázoltam (tehát hogy párbajban Kenobi legyőzi a lyuk szélén, Maul meg félájultan, félholtan lezuhan), akkor negyedennyi rajongó sem prüszkölt volna, mert azt mondták volna, hogy "ja, hát igen, Obi legyőzte őt, aztán totál kábultan lezuhant azon a lyukon, de ez még nem jelenti azt, hogy meg is halt". 4 hours ago, pb69 said: Az egyik, hogy szenzációt akartak, valami olyat, amire mindenki felkapja a fejét. Ezzel szerintem inkább felháborodást keltettek, és a "csak-a filmek-léteznek-a könyveket meg a sorozatokat nem kell figyelembe venni" felfogású "rajongók" még jobban megutálták az animációs sorozatokat, a haterek meg egy újabb fogást találhattak. Kíváncsi vagyok, hány olyan ember volt, aki örömtáncot járt, amiért egy kettévágott figuráról kiderült, hogy túlélte. 3 hours ago, Dzséjt said: Ja, hát ha valakinek ennyi elég ahhoz, hogy egy karakter érdekes legyen... Azért én Mault nem említeném egy lapon a másik két fickóval (akikről egyébként azt se tudtam, hogy kik, úgyhogy rájuk gugliztam). Én nem azt találtam benne érdekesnek, hogy öldököl, hanem azt, hogy van egy ilyen menőn kinéző harcos, aki titokzatos, rejtélyes, folyton köpenybe burkolózik. Téged nem hoz lázba egy köpenyes figura, akiről alig tudsz valamit? 3 hours ago, Dzséjt said: valahogy nem született olyan baromi sok mű Maul főszereplésével, még azután sem, hogy kikupálták a TCW-ben Darth Plagueis, Vesztegzár meg néhány képregény. Oké, a Plagueis-regényben nem főszereplő, viszont a regény előrehaladtával egyre többet szerepel, és a múltját is megismerjük. 3 hours ago, Dzséjt said: Ha egy random zabrak feje jelent volna meg a kristálygömbben, megkérdezzük, hogy ki ez, azt jónapot. Ennek alapján akkor a The Mandalorianba minek hoztak be egy totál új arcot? Ott is lehetett volna a fejvadász Boba Fett. Vagy nem akarták már vele is eljátszani ezt a "meghalt - ja, de mégse" dolgot? Szerkesztve: 2020. Június 16.5 éve - caseyjones
Hozzászólás ideje: 2020. Június 16.5 éve Ezen a Duke Nukem részen istentelen jót nevettem amúgy. Azt hittem, ők valami régi, elfeledett EU-s Star Wars-karakterek, erre meg kiderül, hogy valami agyatlan figurák videojátékokból, tehát Dzséjt csak szarkazmusnak szánta őket. Szerkesztve: 2020. Június 16.5 éve - caseyjones
Hozzászólás ideje: 2020. Június 16.5 éve 3 órával ezelőtt, caseyjones írta: Ezen a Duke Nukem részen istentelen jót nevettem amúgy. Azt hittem, ők valami régi, elfeledett EU-s Star Wars-karakterek, erre meg kiderül, hogy valami agyatlan figurák videojátékokból, tehát Dzséjt csak szarkazmusnak szánta őket. Te nem ismered Duke Nukem-et? Ajjaj. Ez talán még nagyobb bűn mint egyetlen Rambo-filmet sem látni.
Hozzászólás ideje: 2020. Június 16.5 éve 4 órával ezelőtt, caseyjones írta: Ha az ep I elején kevésbé egyértelműen hal meg, nem kavart volna akkora vihart a visszatérése. Ebben teljesen igazad van, de akkor még senkit nem érdekelt, hogyan lehetne majd később könnyebben visszahozni. Nyilvánvaló módon, ha eredetileg is az lett volna a terv, hogy visszahozzák őt, akkor nem így bánnak el vele, de nem volt ilyen koncepció. Ahogyan pl. Sidious esetében sem a 6-ban. Meg Boba esetében sem, akit az EU-ban bóklásztak vissza Sarlacc-ból. Sőt, ennél tréfásabb a helyzet, mert Maul állítólag pontosan azért halt így meg, mert minden kétséget kizáróan halottnak akarták tudni. Tehát nemhogy nem tervezték visszahozni, de Lucas külön tudatosítani akarta a nézőkben, hogy ő bizony meghalt és soha nem találkozunk vele már ezt követően. Az más kérdés, hogy sok évvel később meggondolta magát, de hát az ő esetében nem példa nélküli. 4 órával ezelőtt, caseyjones írta: Ezzel szerintem inkább felháborodást keltettek, és a "csak-a filmek-léteznek-a könyveket meg a sorozatokat nem kell figyelembe venni" felfogású "rajongók" még jobban megutálták az animációs sorozatokat, a haterek meg egy újabb fogást találhattak. Kíváncsi vagyok, hány olyan ember volt, aki örömtáncot járt, amiért egy kettévágott figuráról kiderült, hogy túlélte. Ez abban az időszakban történt, amikor a TCW már stabilizálódott, de épp egy szintlépés és koncepcióváltás előtt jártak. Aki a TCW film minőségét látva esélyt adott a sorozatnak, majd a nézője lett azt első 2 évad alapján, már nem volt reális esély, hogy elengedjék a szériát, hiszen megkedvelték annyira, hogy ez ne legyen kockázat. Akik nem nézték, náluk meg szintén nem vállalt semmi rizikót az alkotógárda, sőt, kifejezetten jó hírverést tudtak csapni a sorozat körül. Az teljesen mindegy, hogy a gyűlölködők kapnak-e új fogást vagy sem, mert úgyis "menthetetlenek". Legalább volt mibe belekötni jogosan is. 4 órával ezelőtt, caseyjones írta: Ennek alapján akkor a The Mandalorianba minek hoztak be egy totál új arcot? A Mandalorian egyelőre nem kapcsolódik semmilyen ismert szereplőn keresztül a Sagába, nem is volt ez még cél. A TCW-ban fontos szereplő volt Obi-Wan, ill. Sidious is egyre inkább előtérbe került idővel, így Maul személye indokolt volt. A mandinál ilyen nem volt, hiszen eleve nem akarták kapcsolni senkihez a történetet és a szereplőt. Most jönnek a hírek, pletykák, meg ugye megjelent a sötét kard, de ebből is az látszik, hogy ha be is fog jönni ilyen kapocs, akkor az nem Boba környékén lesz keresendő. 4 órával ezelőtt, caseyjones írta: Ott is lehetett volna a fejvadász Boba Fett. Boba Fett egyrészt nem mandalori. Ez elég kellemetlen egy olyan sorozatban, amelynek ez a címe. És szerencsére teljesen egyértelművé is tették, hogy itt nemcsak egy páncélról beszélünk, hanem tényleg mélyebb betekintést kaphatunk egy mandalori klánba. Egy ilyen koncepcióba úgy illett volna Boba Fett, mint egy farsangra jedinek beöltöző rajongó Yodáék mellé a tanácsba. És ugye az animációs sorozatok elég sokat foglalkoztak Mandalore-ral ahhoz, hogy semmi szükség ne legyen arra, hogy egy ilyen sorozatba egy klónt szerepeltessenek, akinek mandalori eredetű páncélja van, semmi több. Sokkal érdekesebb és autentikusabb szálak vannak itt annál Mandalore tekintetében, mintsem hogy Bobát húzzák elő. Vicces, de még Maulnak is sokkal-sokkal több köze van Mandalore-hoz, mint Bobának. Másrészt, Boba Fettnek eleve nem sok köze van az általunk ismert szereplőkhöz. Nem épp olyan kultikus halála volt, mint Maulnak, most Landoval meg Hannal fusson össze balhézni, amiért egy bohózatba illő jelenetben bepottyant a lyukba? Olyan szinten csinált hülyét belőle az a jelenet, hogy nem sokan tudnák komolyan venni, ha előkerülne, mint Han nemezise. Eleve, Han vagy Lando sem olyan karakterek, akikhez ez passzolna. Ha meg nem kapcsolható senkihez, akkor rögtön az egyik fontos szempont kiesik, amiért megérte volna visszahozni. Az alvilági téma kapcsán már meglenne benne a nagy potenciál, de a Mandalorian teljesen más irányt vett. Oda nem illik Boba Fett. Az pedig teljesen egyértelmű, sőt abszolút pozitív is, hogy ebben az esetben is a koncepció és az elmesélendő történet határozta meg kit tegyenek fókuszba, nem pedig fordítva. De igazából ez történt Maullal is. Hiszen nem az Ep.1-ből vették Mault, és tették meg fontos szereplővé a TCW-ben, e köré a karakter köré építve egy sztorit, hanem teljesen átformálták őt. Ezt pedig konkrétan sugallja, sőt tán ki is mondja a TCW-ban. Aztán a Rebels-ben is. Darth Maul már nincs többé, ő már egy teljesen más "ember", teljesen más motivációkkal, világnézettel, mentalitással, céllal. Lényegében itt is egy konkrét szerephez és sztorihoz kerestek egy karaktert, csak épp nem újat írtak, hanem (a korábban már taglalt okokból) feltámasztottak egy régit, akit ilyenné tettek.
Hozzászólás ideje: 2020. Június 16.5 éve 24 perccel korábban, pb69 írta: Sőt, ennél tréfásabb a helyzet, mert Maul állítólag pontosan azért halt így meg, mert minden kétséget kizáróan halottnak akarták tudni. Lehet, "hosszában" kellett volna kettévágni. Szerkesztve: 2020. Június 16.5 éve - gafz
Hozzászólás ideje: 2020. Június 16.5 éve 10 perccel korábban, gafz írta: Lehet, "hosszában" kellett volna kettévágni. Furán nézett volna ki, ha a műlábak helyett egy fél oldalsó testet kellett volna kreálni neki, a grafikus tervezőket is erősebb kihívás elé állította volna.
Hozzászólás ideje: 2020. Június 16.5 éve 5 perccel korábban, pb69 írta: Furán nézett volna ki, ha a műlábak helyett egy fél oldalsó testet kellett volna kreálni neki, a grafikus tervezőket is erősebb kihívás elé állította volna. Vagy a 2 felet összevarrni és jöhet a villám
Hozzászólás ideje: 2020. Június 16.5 éve 6 hours ago, Dzséjt said: Ja, hát ha valakinek ennyi elég ahhoz, hogy egy karakter érdekes legyen... Én azért jobban szeretem a komplexebb karaktereket, mint Duke Nukemet és Doom Guy-t. Persze tudom, hogy vannak, akiknek tényleg elég ennyi, máskülönben Boba Fett sem lett volna olyan népszerű, de azért ne keverjük már őket össze egy valódi, használható karakterrel, aki köré tényleg érdekes sztorit lehet írni, nem csak annyit, hogy megy és gyilkol. Azért nálam se így működik, Thrawnt például ezerszer érdekesebb figurának találom. De ez a Duke Nukem-es rész annyira megnevettetett, mert nem tudván, hogy kik ők, azt hittem, komolyan írod. Be is állítom majd őket ideiglenesen avatarként.
Hozzászólás ideje: 2020. December 3.5 éve On 6/16/2020 at 5:14 PM , Dzséjt said: Ja, hát ha valakinek ennyi elég ahhoz, hogy egy karakter érdekes legyen... Én nem írtam azt, hogy nekem elég ennyi, hogy egy karakter érdekes legyen. Maullal kapcsolatban az a helyzet, hogy feltűnt az első filmben, és egy titokzatos, rejtőzködő harcosként mutatták meg. Nem tudtunk róla semmit akkor. Én mindig is szerettem a rejtélyes figurákat, akármilyen mű legyen az. Ennek alapján elkezdett érdekelni, hogy ki ő, honnan jött, hogy tanult meg így harcolni stb. De ettől még nem mondom azt, hogy komplex karakter. Thrawn Admirális például sokkal komplexebb. Quote Persze tudom, hogy vannak, akiknek tényleg elég ennyi Légy szíves, engem ne sorolj ebbe a kategóriába, fentebb részleteztem, miért. Danke!
Hozzászólás ideje: 5 órával korábban5 órája Egykori Darth, most már csak Maul Közeledik a Maul – Shadow Lord premierje, ennek apropóján talán érdemes összefoglalni, ki is Darth Maul, ugyanis rövidke életútja meglehetősen kiterebélyesedett azóta, hogy a Naboo-n kettéhasadt a karrierje. Maul már nem csak a prequel éra első, nagyon hamar el- és aláhullott, szinte néma Sith ellenfele, hanem egy érákon átívelő gonosz karakter, aki bizony még nem sokkal a yavini csata előtt is borsot tört a Galaxis némelyik hősének orra alá.Gyötrelmes gyermekkorMaul egy dathomiri zabrak, aki 54 évvel a yavini csata előtt látta meg a napvilágot a Dathomir bolygón. Ő volt az Éjnővéreket vezető Talzin anya elsőszülött fia. Eredeti neve, ahogy apja kiléte máig ismeretlen, előbbit idővel maga is elfelejtette, utóbbit a jelek szerint nem ismerte. Idővel két öccse született, Savage Opress és Talzin legkisebb fia, Feral.Maul az egyéves születésnapja előtt kapta meg jellegzetes tetoválásait. Fiatal korát nagyrészt az Éjfivérek Falujában töltötte, fiatalabb fivérére, Savage-ra vigyázva, aki gyengébb és gyámoltalanabb volt, mint ő. Erőérzékenysége már fiatal korában megmutatkozott a természettel való kapcsolatán át.Nagyjából 9 éves korában (körülbelül 40 évvel a yavini csata előtt) az anyja összebarátkozott egy Sith Nagyúrral, Darth Sidiousszal. A Sith az Éjnővérek mágiáját tanulta el Talzintól, aki azért volt hajlandó megosztani vele ezt a tudást, mert Sidious azzal hitegette, hogy a nőt választja majd tanítványául. A kicsi Maul viszont félt a férfitól, és inkább a szobájában rejtőzött, amíg az az otthonukban tartózkodott. A benne nyugvó harag viszont felkeltette Sidious érdeklődését.A Sith eztán utasította Talzint, hogy mondjon le a fiáról, mivel senkihez sem kötődhet, ha Sith akar lenni. Az asszony vonakodva, de megtette, amit reménybeli mestere kért tőle. Mault egy Éjfivérre bízta. A zabrak férfi és két fia minden nap bántalmazták a kisfiút, több ízben is annyira megverték, hogy aztán lábra sem tudott állni, és csak az idősebb fiúk maradékán élt. Hosszú hónapokon át tartott ez, közben Maul szeretete az édesanyja iránt gyűlöletté alakult. Ennek hála pedig egyre erősödött a kapcsolata a Sötét Oldallal.Ekkor egy ember érkezett az Éjfivérek Falujába, hogy harcost válasszon magának. Maul gyámja bezárta a gyermeket a házukba, hogy ne vehessen részt a próbán, ám a fiú az Erőt használva megszökött. A próba helyszínén viszont rá kellett jönnie, hogy a férfi nem más, mint Darth Sidious, aki miatt az anyja elhagyta őt. Talzin amúgy szintén jelen volt ezen az eseményen.Maul éktelen haragra gerjedt, és az Erővel megfojtotta a gyámját és annak két fiát. Sidioust lenyűgözte a fiú pár hónap alatt elért fejlődése azon körülmények között, amit ő konstruált – ugyanis a gyám és a fiai az ő utasítására gyötörték Mault. Úgyhogy, mire Talzin kettőt pislantott, Sidious fogta a gyereket és távozott vele, hátrahagyva a nőt. Talzin ott helyben megesküdött, hogy egyszer visszaszerzi elrabolt fiát és bosszút áll Sidiouson, amiért így elárulta.Sith tanítványSidious új nevet adott a fiúnak, így lett belőle Darth Maul Sith tanítvány. Mestere célja egy orgyilkos kiképzése volt, akit aztán fegyverként használhat céljai eléréséhez. Maul különféle harcművészeteket tanult, és magas fokon elsajátította a fénykard forgatásának technikáját. Olyannyira, hogy idővel a kétpengéjű lézerkard mesterévé vált. Közben elkészítette a saját fegyverét a Sidioustól kapott tervek alapján, főleg lopott alkatrészeket használva – és miközben azokat beszerezte, rengeteg vért kiontott.Sidious folyamatosan a Jedik ellen hangolta Mault, hogy motivált legyen a Rend elpusztításában. Azonban erre nem volt sok szükség, ugyanis Maul személyes okokból már gyűlölte a Jediket. Őket hibáztatta a sorsáért, amiért azok sosem jöttek el érte, Erőérzékenysége ellenére.Tanítása közben Sidious egy alkalommal elvitte Mault egy ősi Sith világra, a Malachorra, hogy lássa a Jedik és a Sith-ek között lezajlott brutális csata eredményét. Mestere kényszerítésére Maul a holtak hamuját belélegezve félelmetes látomásokat látott a csatáról, s érezte Sith testvérei fájdalmát, amint fénykardok és a bolygón használt szuperfegyver által meghaltak.Az első küldetésekMaul egyik első önálló feladata az volt, hogy rabolja el az Umbaráról a bolygó szenátorát, Sly Moore-t, egy Erőérzékeny nőt, aki elutasította a Jedi tanokat és titokban a Sith-et tanulmányozta. A küldetést könnyen elvégezte, de az meglepte, hogy miért kellett megtennie. Sidious szövetségesnek akarta Moore-t. A nő vallási fanatizmusból felesküdött a Sith-ek szolgálatára, és a mester politikai segítője lett, akit valamikor ez idő tájt neveztek ki a szülővilága, Naboo szenátorának az igazi nevén, Sheev Palpatine-ként.Mault az ilyen feladatok nem elégítették ki, ő Jediket akart ölni. Ugyan mestere ezt határozottan tiltotta, sőt halállal fenyegette, egy alkalommal a coruscanti alvilágot vizsgáló Jedi lovagoot, Khaat Qiyn-t és padawanját, Bairdon Jace-t követte. De bármennyire is szerette volna, nem támadt rájuk, még akkor sem, amikor a Jedik megérezték a jelenlétét.Maul máskor ratharokra vadászott, méghozzá úgy, hogy felbérelt orvvadászokat használt csalinak. Ezen akciók során sosem használta a fénykardját, nehogy felismerjék benne a Jedit vagy még rosszabb, a Sith-et. Sidious ezen, a terveire veszedelmes kiruccanásait egyáltalán nem nézte jó szemmel, noha tetszett neki Maul bosszúvágya és vérszomja.Sidious egy másik megbízása egy kalózbanda felszámolása volt egy évvel a naboo-i incidens előtt. A galeri tagjai elrabolták a Kereskedelmi Szövetség néhány, sokat tudó tagját. Maul végzett a kalózokkal és az elraboltakkal, ám közben megtudta, hogy a Xrexus Kartell elfogott egy padawant a Nar Shaddán, és el akarják adni. Maul meglátva az esélyt egy Jedi megölésére, felbérelt négy fejvadászt (Cad Bane-t, Aurra Singet, Vorhdeilót és Troo-tril-teket), hogy a segítségükkel megtudja az aukció pontos helyszínét.Mault és csapatát a Drazkel-rendszerbe vezették a nyomok, ahol álnéven feljutottak a Xrexus Kartell űrállomására. Az ifjú Sith itt megtalálta a padawant, egy twi’lek lányt, Eldra Kaitist. Mivel az űrállomáson túl sok volt a kalóz, Darth Maul hagyta, hogy egy Jee Kra nevű moogan ipari mogul megvásárolja Kaitist, majd a Sith és a fejvadászok rajtuk ütöttek a vállalati mágnás hajóján, és megölték őket. Maul felfedte Sith valóját a padawan előtt, ám mielőtt megölhette volna, a Xrexus Kartell lelőtte a hajójukat és lezuhantak a Drazkel holdjára. Itt Maul és Kaitis kénytelen volt összefogni, hogy leszámolhassanak a kartell tagjaival.Ám a kényszerszövetség rövid életűnek bizonyult. Amint az utolsó ellenlábasuk is a porba hullott, a Jedi és a Sith fénykardjai egymásnak feszültek. Bár a padawan méltó ellenfél volt Maul számára, végül a Sith tanítvány mellkason szúrta az ifjú lányt, ezzel kiontva az első Jedi vért. Mault nem sokkal később felszedte Bane és csapata egy lopott hajóval, majd a Kartell állomására vitték, ahol megölte a bandát vezető Xev Xrexust, hogy biztosítsa a Sith titkának sértetlenségét.Maul visszatért Palpatine-hoz, aki ekkor már tudta, hogy tanítványa önállósította magát a küldetése befejezése után és megölt egy Jedi padawant. Nem örült neki, de abban örömét lelte, hogy ez nem csillapította Maul vér- és bosszúszomját.Az első lépés a bűnözés útjánNem sokkal ezután Maul papíron létrehozta a Kaitis Kartellt, míg ő maga annak egyik végrehajtójaként tetszelgett. A kartell nevében összedolgozott az Erőérzékeny Zek Peiróval, akivel egy, a fűszer előállításához szükséges scam szállítmányt akart eltulajdonítani egy bűnbandától. Bár az akció sikerrel zárult, Maul közben felismerte Peiro Erőérzékenységét és megölte.Sidious nagyon rossz szemmel nézte ezt a kis magánakciót. Vissza is tértek a Malachorra, hogy folytassák a Sith kiképzést. Maul egy újabb látomást látott, amiben Jedi volt és zabrakokat segített, ám a vízió végére megtalálta Sith önmagát és végzett a társaival. Palpatine-t ez a fejlemény örömmel töltötte el, míg Maul ráébredt, hogy a Jedik legyőzéséhez nem lesz elég a dühe.Bukásra ítélt bosszú22 évvel a születése után, és 8 évvel Sith kiképzésének megkezdését követően Darth Maul ideje elérkezett. Egy Jedi mester és padawanja megszöktette Amidala királynőt a Naboo-ról, és a bolygót blokád alatt tartó Kereskedelmi Szövetség kétbalkezes droidjai és neimoidiai képtelen voltak megtalálni. Úgyhogy Darth Sidious felfedte tanítványát Nute Gunray és csatlósa előtt, majd a Jedik után küldte. A parancs egyszerűen szólt: ölje meg a Jediket, utána vigye vissza Amidalát a Naboo-ra.Maul felkészültségét mi sem bizonyítja jobban, minthogy alig egy nap alatt megtalálta a bujkáló királynőt, méghozzá egy, a Naboo kormányzója által küldött segélyhívás lekövetésével. Maul a Tatooine-ra érkezve kutaszdroidjaival rálelt a Jedi mesterre, Qui-Gon Jinn-re, akit visszakövetett a hajójukig. Itt Darth Maul végre összecsaphatott egy igazi, kiképzett Jedi lovaggal. Ám a párbaj hamar véget ért, mivel Jinn mester a menekülést választotta. Ez csak tovább tüzelte Maul haragját. A tatooine-i kiruccanás mégsem volt teljes kudarc. A Jedik végre tudomást szereztek a Sith létezéséről.Miután Amidala királynő úgy döntött, hogy visszatér a Naboo-ra és felszabadítja népét a Kereskedelmi Szövetség elnyomása alól, Sidious a bolygóra küldte Mault, hogy ölje meg a Jediket és Amidalát is.A Sith maga választotta meg a csatateret. A Jediket a hangárban fogadta, majd a párbaj során a generátor komplexumba csalta őket, amit előzőleg már jól kiismert. Elválasztotta a mestert a tanítványától, majd maga után csalta őket a magterembe. Itt az időközönként nyíló és záruló lézerkapukkal elválasztotta egymástól ellenfeleit, így könnyűszerrel végezhetett Qui-Gonnal.Obi-Wan azonban nagyobb falatnak bizonyult, mint a mestere. A padawan fiatalos lendülete és haragja váratlanul érte Darth Mault, amit fénykardja bánt. A Jedi egy gyors csapással kettévágta Maul duplapengéjű fegyverét. Ám ez nem zökkentette ki a Sith tanítványt, épp ellenkezőleg, felvette Kenobi ritmusát, és sikerült belelöknie az aknába. Ám itt nagyot hibázott. Miközben legyőzött ellenfelét kínozva kiélvezte a győzelmet, Obi-Wan az Erővel magához rántotta Qui-Gon fénykardját, és kiugrott az aknából. Mault a döbbenet szinte megbénította, így még csak védekezésre sem emelte csonka kardját, miközben Obi-Wan derékban kettévágta.Maul a meglepettségtől pislantva belezuhant az aknába.A gyűlölet őrületeEgy olyan kis bolhacsípés, mint egy kettévágás azonban nem jelentet gondot egy képzett Sith Nagyúrnak. Bár döntetlenben itt sem sikerült kiegyezni, Maul túlélte a mások számára halálosnak bizonyuló csapást, hála zabrak fiziológiájának, valamint a benne dúló, a Sötét Oldal természetellenes képességeit felerősítő féktelen és határtalan gyűlöletnek, ami most egyetlen egy emberre összpontosult: Obi-Wan Kenobira. A Jedire, aki egyetlen kardcsapással elvett tőle mindent.A Sötét Oldal életben tartotta Mault. Felsőteste a plazmafinomításból származó hulladékot összegyűjtő szemétgyűjtő konténerbe zuhant. Az automata jármű azután a programját követke a Lotho Minorra repült, a Galaxis egyik szeméttelepére. Maul az Erő segítségével új altestet fabrikált magának, így vált egy nyolc végtagú kibernetikus szörnyeteggé.Pár évvel később egy guberáló hajó kapitánya, a droid Spikewheel rejtélyes üzenetet kapott. Ha elfogja a Lotho Minoron a hajdani Sith-et, Darth Mault, tekintélyes jutalomba részesül. Spikewheel kapott az alkalmon, egyúttal felhasználta a lehetőséget jövendőbeli első tisztje, Gritz tesztelésére. Utóbbi sikeresen elfogta Mault, ám ezután kiderült, hogy a titokzatos üzenet küldője maga a Sith volt, aki így akart magához csalni egy űrhajót, hogy aztán azt ellopva elszökhessen a Lotho Minorról. Maul eztán elpusztította Spikewheelt, ám annak egyik embere, Seles sikeresen kidobta a felszálló hajóról a pók-kiborgot és Gritzet, akit végül Maul megölt.Ahogy teltek az évek az egykori Sith barátságot kötött egy anacondannal, Morley-val, aki ételt vitt neki, cserébe a maradékokért. S ahogy teltek az évek, Maul elméje úgy bomlott meg egyre inkább a dühtől, haragtól és bosszúvágytól. Ezen érzelme mindegyike Kenobira összpontosult, akinek idővel a megszállottjává vált.A megmentő fivérMaul több mint tíz évig sínylődött a Lotho Minoron. Ám ekkor megjelent a bolygón az öccse, Savage Opress, aki az anyjuktól kapott talizmánt használva talált rá elveszett fivérére. Opress sokat változott, hála Talzinnak, aki az Éjnővérek mágiáját használva alapos fizikai és mentális átalakítás alá vette a fiát, hogy így váljon megfelelő fegyverré papíron Dooku, elviekben Asajj Ventress, de valójában az ő számára. Talzin ugyanis tudta, hogy Maul nem halt meg, bár azzal nem volt tisztában, hol van.Savage megölte a Mault és őt is manipulálni próbáló Morley-t, majd visszavitte a bátyját a Dathomirra. Az otthona azonban ekkor már romokban hevert, ugyanis Dooku parancsára Grievous tábornok néhány túlélő kivételével kiirtotta az Éjnővéreket. Talzin azonban az életben maradtak között volt, és fiai segítségére sietett. Életereje egy részét és a közeli harci droidok maradványait felhasználva újjáépítette Maul testét és szellemét. Visszaadta ép elméjét és emlékeit, új, célszerűbb droid altestet adott neki mágiát használva. Talzin eztán eltűnt a szellemvilágban, mivel már képtelen volt fenntartani a testét a fizikai létsíkon.Azonban távozásakor még hátrahagyott egy utasítást a fiai elméjében: fel kell építeniük egy hadsereget, ami vetekszik Sidiouséval.BosszúhadjáratMaul visszanyerve régi önmagát összeállt Opress-szel, és azonnal Obi-Wan nyomába eredt. Ártatlanok lemészárlásával a Raydoniára csalta az elmúlt tíz évben a Jedi Tanács tagjává vált riválisát, ahol sikeresen elfogta. Ám a bosszúja ezúttal sem teljesülhetett be, mert közbelépett egy faj- és klántársa, Savage régi mestere, Ventress, aki megmentette Kenobit a biztos halál torkából.Maul persze nem adta fel tervét, de közben anyja óhaját is teljesítenie kellett, így a bosszút némileg félretette. Elkezdtek fosztogatni és legyilkolni a nyomukba eredő Jediket. Közben Maul úgy döntött, hogy folytatja Sith életvitelét, és tanítványául fogadta Opress-t. Végül a Sertar-szektorban csapdába csaltak néhány kalózt. Ám ahelyett, hogy megölték volna őket, Maul felajánlotta az összelopott pénzt cserébe egy szövetségért.Bár a kalózok egy része a fivérek mellé állt, a közeli Florum bolygón tanyázó banda többi tagja az eredeti főnök, Hondo Ohnaka mellett maradt. Emiatt Maul és Savage a saját csapatukkal megtámadták Hondóékat. Közben a helyszínre érkezett Obi-Wan és a Jedi Tanács egy másik tagja, Adi Gallia. A páros már egy ideje nyomozott a két Sith után, így jutottak el a Florumra. Párbajba bocsátkoztak a testvérekkel, ám Savage Gallia fölé kerekedett és megölte. Obi-Wan később levágta az ifjabb zabrak karját, míg Hondo sikeresen újra maga mellé állította elkallódott embereit, így azok Maulék ellen fordultak. Maul lába is megsérült menekülés közben, és épp csak kijutott megcsonkított öccsével a Florumról egy mentőkabinnal.A Galaxis legnagyobb bűnvezéreA mentőjármű energiahiánya, valamint sérüléseik miatt Maul és Savage megrekedtek a nyílt űrben, szembenézve a fagyhalállal. Ám annak bekövetkezte előtt mandalore-iak egy csoportja, a terrorista Halálőrség rájuk talált és visszavitték őket a zanbari bázisukra, ahol Maul új, emberibb kibernetikus altestet, Savage pedig mechanikus karpótlékot kapott.Eztán találkoztak a Halálőrség vezetőjével, Pre Vizslával és annak jobb kezével, Bo-Katan Kryze-zel. Maul Sith-ként azonosította magukat, ami meglepte Vizslát, mivel tisztában volt azzal, hogy csak két Sith létezhet, és egy korábbi, balul elsült szövetségből ismerte Dookut, tudta, hogy ő is Sith. Maul azonban tettetőnek és ellenségnek titulálta Darth Tyranust, magukat tartva a Sith igazi Sötét Nagyurainak.A fivére végül szövetségre léptek a Halálőrséggel, és hadsereg toborzásába kezdtek. Hogy a Köztársaság ne figyeljen fel rájuk, bűnszindikátusokkal igyekeztek lepaktálni. Miután visszautasíthatatlan ajánlatot tettek a Fekete Napnak, a Pyke Szindikátus önként csatlakozott hozzájuk. Végül a két kartellal a háta mögött Maul és Vizsla némi agresszív tárgyalás keretében meggyőzték Jabbát és a Hutt Klánt is a csatlakozásról, így megalakult az Árnyékkollektíva.Maul egy negyedik szindikátust is be akart vonni a szervezetébe, a Morubas-családot, ám a velük való konfrontáció végére felhagyott ezzel az elhatározásával, mivel úgy vélte, a család nem méltó hozzájuk és nem vennék hasznukat.Mandalore ura és parancsolójaMaul terve egyszerű volt. A bűnszindikátusok segítségével gyengének állítják be a Mandalore uralkodóját, Satine Kryze-t, majd a Halálőrség megjelenik megmentőként. Pre Vizsla lesz Maul uralmának arca, ezzel elkerülik a Jedik figyelmét. Legalábbis addig, amíg valaki alkalmasabbat nem találnak, mert Maul gyanúja szerint Vizsla hamar ellenük fog fordulni.A Fekete Nap, a Pyke Szindikátus és a Hutt Klán a tervnek megfelelően rászabadult a Mandalore fővárosára, Sundarira. Mivel a tomboló klón háborúkban semleges álláspontot felvett Mandalore már amúgy is senyvedett, és a szélsőségesen pacifista felfogású Satine nem engedte a hatóságoknak hathatós eszközökkel felvenni a harcot a különböző bűntényeket elkövető szindikátusok ellen, a lakosság elkezdett lázadozni.Ekkor lépett színre a Halálőrség, ami nagyon hamar és könnyedén megfékezte a látszólag megállíthatatlan szindikátusokat, ezzel elnyerve a nép bizalmát. Satine-t és az Új Mandalore vezetőségét leváltották és bebörtönözték, míg Vizsla a bolygó miniszterelnökévé nevezte ki magát. Végül elárulta és letartóztattatta Mault Savage-dzsal és a többi bűnözővel együtt.A sundari-i börtönben a fivérek önkéntes túrára indultak, miután az Erővel kirobbantották magukat a cellájukból. A céljuk egy Vizslánál számukra alkalmasabb miniszterelnök felkutatása volt, s mivel a Halálőrség minden politikai ellenfelét ugyanoda zárták be, a börtönnél jobb helyet erre nem is kereshettek. Meg is találták a legalkalmasabb jelölte Almec képében. Ő volt Mandalore korábbi miniszterelnöke, mielőtt Satine bebörtönözte, mert bűnözőkkel lepaktálva próbált javítani Mandalore helyzetén – közben megtömve saját zsebét is.Almec támogatásával Maul kihívta párbajra Pre Vizslát, majd egy parázs összecsapás után a fejét vette és megszerti tőle a hatalom szimbólumát, az ősi mandalore-i fénykardot, azaz a Feketekardot. Ezzel a mandalore-i hagyományok szerint ő lett Mandalore ura. A Halálőrség java mellé állt, ám Bo-Katan és követői, az Éjjeli Baglyok, valamint a Halálőrség maradéka Maul ellen fordult és elmenekült. A zabrak lordot ez nem igazán érdekelt, immár Almecen keresztül ő volt Mandalore teljhatalmú ura, és az Árnyékkollektíva vezére. Megszületett a hadsereg, amit az anyja kívánt.Csupán két Sith létezhetMaul innentől kezdve nyugodtan koncentrálhatott Obi-Wanra. Hagyta, hogy Bo-Katan és az unokaöccse, Korkie Kryze, a fiú barátai, valamint az Éjjeli Baglyok megszöktessék Satine-t a börtönből. A hercegnő sikeresen elküldött egy segélykérést Kenobinak, ám eztán újra elfogták.Mivel a Mandalore semleges világ, a Jedi Rend hivatalosan nem avatkozhatott be. Obi-Wan emiatt egy nem szentesített akció keretében, egyedül indult megmenteni Satine-t, ám az akció során ő maga is fogságába esett. Maul megérezve a romantikus kapcsolatot Satine és Obi-Wan között, bosszúból leszúrta a hercegnőt, aki a Jedi karjaiban halt meg. Ám eme tett után valaki olyan is akcióba lendült, aki pillanatok alatt képes összezúzni Maul minden tervét.Miközben Satine testvére, Bo-Katan kimenekítette Obi-Want a Mandalore-ról, a bolygóra érkezett maga Darth Sidious. Mault és Savage-t riválisnak titulálta, akiket a Sith egyetlen törvénye értelmében ki kell iktatni. Párbajba bocsátkozott a fivérekkel, és megölte Savage-t, majd lefegyverezte, megkínozta, majd a foglyaként magával vitte Mault, hogy egykori tanítványa új célt szolgálhasson.Egy anya bosszújaSidious a Stygeon Prime-on álló szeparatista börtönbe, a Spire-be szállította Mault, ahol Darth Tyranusszal közösen megkínozták. Palpatine emlékeztette a zabrakot, hogy még tervei vannak vele, Dooku pedig azt a parancsot kapta a mesterétől, hogy szedjen ki a fogolyból mindent, amit csak lehet az Árnyékkollektíváról. Sidious eztán távozott a Stygeon Prime-ról.Azonban a Halálőrség követte a Sith Nagyúr hajóját a Mandalore-tól a börtönig. Két mandi, Gar Saxon és Rook Kast megtámadták a Spire-t és kiszabadították Mault. Dooku utasítására Grievous tábornok a droidseregével üldözőbe vette a szökevényt.Maul visszatért a zanbari bázisára, ahol visszakapta a Feketekardot, ezzel jelezve, hogy a Halálőrség továbbra is őt tartja Mandalore igazi urának. Egyúttal Almec is felvette vele a kapcsolatot és kiderült, hogy ő szervezte meg a szöktetését, hálából azért, mert korábban Maul is kihozta őt a börtönből.Az ünneplést azonban harci droidok serege szakította meg. Mault MagnaGuardok, majd Grievous is megtámadta, így menekülni kényszerült a Halálőrség és az Árnyékkollektíva maradékával. A hiperűrben felvette a kapcsolatot a szellemi síkon senyvedő Talzinnal, aki arra utasította a fiát, hogy menjen a Fekete Nap Ord Mantell-i bázisára, és ott vigyék véghez a tervük második lépését. Az első ugyanis az volt, hogy előcsalják Darth Sidioust, ami ugye a Mandalore-on megtörtént.Talzin néhány Éjfivért is az Ord Mantell-re küldött, élükön azzal a Viscus testvérrel, aki anno Savage Opress és Feral kiválasztási rituáléját is vezette Ventress számára.Grievous és Dooku csapatai megtámadták az Ord Mantell-t, de ez végzetesnek bizonyult. A Halálőrség, az Éjfivérek és az Árnyékkollektíva összevont ereje felőrölte a droidsereget, a gróf és a tábornok pedig Maul fogságába estek.A győzelem azonban még messze volt, Maul ugyanis nem tudta, hogy egykori mestere Palpatine kancellárként kiadta őt a Jedi Tanácsnak. Négy mester, Mace Windu, Obi-Wan Kenobi, Aayla Secura és Tiplee (aki a „meghibásodott” Tup miatt nemrég vesztette el az ikertestvérét, Tiplart) Maul nyomába eredt. Obi-Wan és Tiplee egy, az Ord Mantell-hez közeli aszteroidamező felé vette az irányt, ahol egy régi mandalore-i ellátó bázist, a Vizsla Keep 09-et akarták megvizsgálni, hátha ott találják célpontjukat.Közben Maul maga is felvette a kapcsolatot Darth Sidiousszal, és bemutatta neki a foglyul ejtett Dookut és Grievoust. Palpatine azonban nem adta meg magát Maulnak, annyit felelt neki, hogy megölheti mindkét foglyát, számára egyikük sem hasznos már. Maul azonban nem végzett velük, inkább bezáratta Grievoust, majd megkörnyékezte Dookut.Maul és Talzin közös erővel próbálták a saját oldalukra állítani Darth Tyranust, felvázolva neki, hogy Sidious előbb-utóbb ugyanúgy el fogja árulni őt, ahogy korábban elárulta anyát és fiát is. A csatlakozás alternatívája pedig az azonnali halál volt.A megbeszélés közben klón csapatok törtek be Maul bázisára Obi-Wan és Tiplee vezetésével, ráadásul „mágikus úton” Grievous is kitört a cellájából, s puszta kézzel kezdte széttépni a Halálőrség tagjait. A kritikus helyzetben Tyranus elfogadta Maul ajánlatát, így már együtt támadtak rá a Jedikre. A nagy találkozóra Windu és Secura is befutottak.A párbaj során Dooku megölte Tiplee mestert, míg Saxon és Rook egy rakétával megsebesítette Windut és Securát. Az így keletkezett káoszt kihasználva Maul, Dooku, Saxon és Rook megszöktek. A klónok őrizetbe vették a Halálőrség életben maradt tagjait, míg Palpatine felvette a kapcsolatot Winduval. A Jedi mester arra a következtetésre jutott, hogy Dooku a Sith mester, akit a naboo-i incidens óta keresnek, és Maul volt a tanítványa. Palpatine helyesnek vélte Windu konklúzióját.Maul eközben utasította a Fekete Nap vezérét, Ziton Mojt és a Pyke Szindikátus akkori urát, Marg Krimet, hogy térjenek vissza a csapataikkal a saját szektoraikba és készüljenek a terv következő fázisára. A két szindikátus vezér ugyan nem örömmel – túl sokat vesztettek a Zanbaron, az Ord Mantellen és a mandalore-i aszteroida bázison –, de teljesítették a parancsát. Maul eztán felfedte Dooku előtt, hogy mindvégig tudta, hogy a gróf a mestere utasítását követve lépett szövetségre vele, és ő engedte ki Grievoust is az Erő segítségével. Eztán újra fogságba ejtette Tyranust, majd a Dathomirra vitte, ahol Viscus testvér és az Éjfivérek már várták őket, felkészülten egy különleges rituáléra.Amelynek célja, hogy Talzin Dooku életenergiáit elszívva újra testet ölthessen a fizikai létsíkon. Ám közben megérkezett Sidious és Grievous Maul egykori hajóján, az álcázó-berendezéssel ellátott Scimitarral. Imigyen láthatatlanul szállhattak le a Dathomirra, váratlanul rajta ütve Maulon és csatlósain. Ezzel párhuzamosan droid hadihajók vették ostrom alá a Fekete Nap és a Pyke Szindikátus bázisait is. Rook Kast pedig egymaga képtelen volt kordában tartani a hőzöngő bűnvezéreket, pláne úgy, hogy közben a Dathomirra is befutott egy szeparatista flotta.Sidious és Grievous rátámadt Maulra, aki a Talzin által megszállt Dookuval az oldalán bocsátkozott harcba. Palpatine könnyedén legyűrte a grófot bábként használó Éjnővért, ám a nő ekkor végre testet öltött. Immár teljes hatalmával és Maul erejével megtámogatva csapott le a Sith Nagyúrra. Csakhogy Palpatine sem volt egyedül. Tyranus túlélte Talzin feltámadását és mestere oldalán szált be az Erővillám eregetésbe. A két Sith pedig soknak bizonyult az épp csak összeállt Talzin számára.Rook közben főnöke megmentésére sietett. Maul ugyan nem akart menekülni, de Talzin az Erővel eltaszította. A nő jól tudja, hogy ha felhagy a védekezéssel, akkor Sidious és Tyranus mindkettejüket megöli. Kast és egy mandalore-i magával vonszolta Mault, miközben Grievous megközelítette a legyengült Talzint, majd a fia szeme láttára két karddal szíven szúrta. Maul két mandalore-i szorításában, őrjöngve hagyta el a Dathomirt, amin megkezdődött a droidok megszállása. Sidious szemében győzelmet arattak. Talzin halálával eltűnt egy nagy veszélyforrás, Maul pedig elvesztette a jövőjét és a hatalmát, így már nem jelentett fenyegetést.Az új tervHa valami biztos, az az, hogy Maul sosem adta fel. Akárhányszor került a földre, újra és újra felállt. Anyja elvesztése és a dathomiri vereség után összegyűjtötte a hozzá hű mandalore-iakat, majd visszatért a Mandalore-ra. Utána visszacsábította a Fekete Napot és a Pyke Szindikátust az Árnyékkollektívába, majd Dryden Voson keresztül a Vörös Hajnalt is bevette a szervezetbe. Ő maga pedig egy új tervvel állt elő.Nem közvetlen Sidioust próbálja meg elpusztítani, hanem a terveit akarja keresztülhúzni. Ez az ötlet egy álom után fogant meg benne, amiben látta Anakin Skywalker bukását. Látta, hogy ő lesz Darth Sidious következő tanítványa és a Jedi Rend elpusztítója. Szóval megpróbálja a Mandalore-ra csalni Obi-Want és Anakint, így egy lövéssel két verebet is leteríthetne. Bosszút állhanat Kenobin és Sidiouson.A tervbe azonban hiba csúszott. Egy testvérpárosnak hála Ahsoka Tano, Anakin korábbi padawanja belekeveredett egy incidensbe a pyke-okkal az Oba Diah-n, és felfigyelt rá Ursa Wren, az Éjjeli Baglyok egyik tagja, aki nyomban értesítette Bo-Katant. A szervezet még mindig Maul uralma ellen küzdött, noha súlyos létszámhátrányban voltak. Éppen ezért Bo-Katan Ahsoka segítségével felvette a kapcsolatot a Jedi Renddel.Ekkor úgy tűnt, révbe érhet Maul terve, Ahsoka és Bo-Katan közel jártak ahhoz, hogy Obi-Wan és Anakin a seregeikkel visszatérjenek Mandalore-ra. Ám ekkor üzenet érkezett a Coruscantról: Grievous és droid armadája megtámadta a bolygót, és elrabolták Palpatine kancellárt. A két Jedi azonnal a Coruscantra indult, miután Anakin kinevezte Rex századost parancsnokká, Ahsokát pedig különleges tanácsadóvá, egyúttal az 501-es légió felét a páros alá rendelte, hogy segítsenek a Mandalore felszabadításában.A csata során Maul utasította a Fekete Nap, a Pyke Szindikátus és a Vörös Hajnal vezetőit, hogy rejtőzzenek el, mert hamarosan nagy változás köszön rá a Galaxisra. Eztán találkozott Ahsokával, és nagyon nem örült annak, hogy se Obi-Wan, se Anakin nem bukkant fel, csak valaki, akit ő nem ismert. Később, miután egy elrabolt ARC katonától, Jesse-től megtudta, hogy Lady Tano valójában Anakin korábbi padawanja, taktikát váltott. Szövetséget ajánlott a lánynak, felfedve előtte a tervét.Ahsoka azonban nem hitte el, hogy Anakin képes lenne árulásra, pláne átállni a Sötét Oldalra. Úgyhogy párbajra hívta Mault, aki végül menekülni kényszerült, ezzel cserbenhagyva a helyi szövetségeseit, Gar Saxont és Rook Kastot – a két mandalore-it, ahogy Maul összes támogatóját legyőzték Rexék, a túlélők, köztük a két említett harcos, a klónok fogásába estek.Azonban Maul sem jutott messzire. Ahsoka a nyomába eredt, s mielőtt elérhette volna a hajóját, az egykori padawan legyőzte, és a klónok fogságba ejtették. Egy különleges, kifejezetten az Erőhasználók számára létrehozott szarkofágba zárták, hogy biztonságosan visszaszállíthassák a Coruscantra a Tribunal nevű Venator csillagromboló fedélzetén.Megkezdődik a tisztogatásMaul azonban sosem jutott el a Coruscantra, ugyanis útközben Anakin Darth Vaderré vált és megtámadta a Jedi Rendet, miközben Darth Sidious elrendeli a 66-os parancsot. A klónok az egész Galaxisban elkezdték kivégezni a Jediket és szövetségeseiket. A parancs Maulra is vonatkozott, így az őt őrző két klón megpróbálta agyonlőni.Ám Ahsoka megmentette a tetovált irháját. A lány ugyanis megszökött a rá támadó klónok elől, és kiszabadította ellenségét. Bár Maul szövetséget remél, Ahsoka csak annyit akar, hogy a zabrak káoszt teremtsen a Tribunalon, amíg ő megpróbálja kideríteni, mi történt a klónokkal, továbbá igyekszik megmenteni a barátját, Rexet.Maul nem okozott csalódást. Bár nincs fegyvere, a klónok le sem tudták lassítani, soraikat pedig alaposan megritkította. Ezzel bebizonyította, hogy még mindig az a hatékony fegyver, aminek Sidious kiképezte. Oly mértékben, hogy a csillagromboló gépházába érve az Erő segítségével úgyszólván puszta kézzel tépte ki a helyéről a hiperhajtómű-magot. A Tribunal kiszakadt a hipertérből egy ismeretlen hold közelében, aminek gravitációja a pusztulásba kezdte húzni a megbénult hadihajót.Maul végül egy Nu-osztályú komppal meglógott a zuhanó rombolóról, hátrahagyva Ahsokát és Rexet (akik ezt követően egy Y-szárnyúval menekültek meg). Maul újra elbukott, nem sikerült megölnie Obi-Want, se Anakint, sőt utóbbi átállt a Sötét Oldalra és bevégezte Darth Sidious tervét. Megszületett a Birodalom és eltűnt a Jedi Rend.Az árnyéklordEz az a pont, ahol a Maul – Shadow Lord felveszi majd a fonalat. A szinopszis szerint a Birodalom megszületésének évében Maul a Janix nevű bolygón próbálja meg újraéleszteni bűnbirodalmát, miközben a helyi hatóságok és az inkvizítorok is vadásznak rá. A szövetségese pedig egy ifjú twi’lek padawan lesz, Devon Izara.Bár a részletek még nem ismertek, az biztos, hogy Maul a következő években visszanyerte a hatalmát, sőt megsokszorozta azt, egyúttal visszatért a Dathomirra, ahol állandó rezidenciát rendezett be. Eztán az Éjnővérek eszközeit és varázslatait használva igyekezett növelni a hatalmát a bosszú reményében. Sorban sokadik – egyben utolsó – fénykardja látszatra egy inkvizítoré lehetett, szóval sanszos, hogy közülük is végzett eggyel. Emellett kiérdemelte tőlük „Az Árnyék” gúnynevet.Bár az Árnyékkollektíva elbukott, idővel Maul lett a vezére az Öt Bűnszindikátusnak, amely a Galaxis öt legnagyobb bűnbandáját fogta össze: a Vörös Hajnalt, a Hutt Klánt, a Pyke Szindikátust, a Fekete Napot és a Crymorah Szindikátust. Jellemzően mindegyik galerit egy „kirakati ember” segítségével irányította, és laza szövetséget tartott fenn köztük, hogy ne háborúzzanak egymással. Ezzel persze nem mindenki értett egyet, például a Feket Nap egyik tagja, a falleen Alorium. Ő odáig ment, hogy megölte a nővérét, Verelea Xhorrunt, aki a szervezet egyik vezére volt. Ezt azért tette, hogy így próbálj elérni a Fekete Nap kilépését az Öt Bűnszindikátusból. A terve nem sikerült, mert a legtöbben elégedettek voltak Maul vezetésével, révén hatalmas gazdagságot hozott nekik.Maul idővel elkezdett egy Sith holokron után kutatni. Ekkortájt cserélte le korábbi kétpengéjű kardját az inkvizítor kardra, amit egy botba rejtett, hogy az egyszerre legyen kéznél, és adja azt a látszatott, mintha mozgása korlátozott lenne. Ekkoriban kezdett újra rendszeresen csuklyát viselni, hogy elrejtse arcát.9 évvel a Birodalom megszületése után és 10 évvel a yavini csata előtt a Vörös Hajnal alvezére, Qi’ra felvette Maullal a kapcsolatot, és jelentette neki, hogy Tobias Beckett az embereivel megölte Drayden Vost és ellopta a coaxiumot, amit a szervezet számára loptak el a Pyke Szindikátustól. Maul nem fogadta örömmel a hírt. Visszarendelte Qi’rát a Dathomirra, hogy eldöntsék, mit kezdjenek Beckettel és az árulókkal, valamint annak ígéretével, hogy innentől szorosabban fognak együtt dolgozni.A bosszút hajszolvaMaul továbbra sem tett le arról, hogy bosszút álljon Darth Sidiouson és Obi-Wan Kenobin, de tudta, hogy új megoldást kell találnia. A következő időszakban sok mindent megtanított Qi’rának a Sith rendről, a kettő szabályáról, valamint felfedte a nő előtt, hogy Palpatine császár valójában a Sith Sötét Nagyura, Darth Sidious, a Birodalom legütőképesebb végrehajtója, Darth Vader pedig a tanítványa. Emellett elárulta a tervét, miszerint a Vörös Hajnallal akarja megdönteni az Uralkodó hatalmát. Ezzel egyazon időben Maul arra is megtanította Qi’rát, hogy hogyan harcoljon a Sith-ek ellen úgy cselszövéssel távolról, mint közelharcban fegyverrel.Az egykori Darth a bosszúvágytól hajtva emellett különféle Sith ereklyék felkutatásának szentelte az ideje nagy részét. Ezek egyike volt a Darth Momin által tervezett Fermata Ketrec, amely képes a Sötét Oldal által az idő egyetlen pillanatába fagyasztani egy személyt. A legendák szerint egy Sith Nagyúr volt belezárva az eszközbe. Maul azt tervezte, hogy megkeresi ezt a tárgyat és kiengedi a Sith-et, majd hátradől, és nézi, amint a kettő szabály értelmében elpusztítja Sidioust és Vadert. Bár a Fermata Ketrecet megtalálta, sosem tudta kinyitni.Egy másik alkalommal pedig ellátogatott a Damanos bolygón álló Sith kastélyba, remélve, hogy annak mélyén olyan hatalomra lel, amivel legyőzheti hajdani mesterét. Az ősi folyosókat járva azonban komoly szellemi és fizikai megterhelésben volt része. Először Savage Opress támadt rá egy vízió formájában. „Savage” azt vágta a fejéhez, hogy sosem voltak testvérek, és Maul nem volt a mestere, míg az igazi motivációja nem a bosszú, hanem a tehetetlenség érzése.A Savage-látomás legyőzése után Maul Grievous víziójával találkozott, ami Talzin halálára emlékeztette és arra, hogy a zabrak sosem tudott bosszút állni a kiborgon ezért, mert nemezise, Obi-Wan még azelőtt megölte a valódi tábornokot. Ellensége elvette tőle a vágyott bosszút.Maul „Grievoust” is legyőzte, majd folytatta útját a kastély mélyére, ahol a tróntermet remélte, és az őt vonzó hatalmat. Ám, amikor odaért, olyasvalaki fogadta, akire egyáltalán nem számított: Qui-Gon Jinn. Maul felkészült az újabb harcra, ám áldozata nem támadt rá, helyette választást ajánlott: hagyjon fel a bosszúvágyával, szabadítsa fel magát a saját maga teremtette rabság alól és változtassa meg a sorsát. Maul úgy vélte, Qui-Gon a Jedik útjára akarja terelni, de Jinn hamar megcáfolta ebben, mondván, sokkal több van a Galaxisban a Jediknél, Sith-eknél, de még a Világos és a Sötét Oldalnál is. Mault végül felbosszantotta a jelenés és rátámadt, ám Qui-Gon egyszerűen kámforrá vált, ahogy a rejtélyes erő is, ami eredendően a kastélyba vonzotta a zabrakot.Maul nem tudván, hogy egy vízióval vagy magával Qui-Gon Jinn szellemével találkozott, távozott a kastélyból, amit egy pillanat erejéig meg akart semmisíteni. Ám végül állva hagyta, és elrepült, hogy folytassa a bosszúja megvalósítását.Ekkortájt lelt rá arra a holokronra is, amit egy ideje már keresett. Méghozzá azon a Sith világon, ahol kiképzése során többször járt Sidiousszal: a Malachoron. Odautazva azonban javíthatatlanul megsérült az űrhajója, és a holkronhoz sem fért hozzá, mert az odavezető út kapuját csak két Erőhasználó tudja kinyitni. Maul hosszú időre a Malachoron rekedt.Meggyengülve, kisemmizve, de rendíthetetlenül5 évvel a yavini csata előtt megélénkült a forgalom a Malachoron. Először egy birodalmi inkvizítor, a Nyolcadik Fivér érkezett a bolygóra, aki egy ideje már Az Árnyék nyomában volt. Nem sokkal utána három, a lázadókkal dolgozó Jedi is befutott: Kanan Jarrus, Ezra Bridger és Ahsoka Tano. Végül az őket üldöző Ötödik Fivér és Hetedik Nővér lépett az ősi csatatérre.Maul találkozott a barátaitól elszeparálódó padawannal, Ezrával, és megtévesztéssel meggyőzte, hogy segítsen neki eljutni a holokronhoz, ami egyben egy pusztító szuperfegyver magja is volt, bár Ezra csak annyit tudott, hogy megismerheti belőle a Sith-ek legyőzésének mikéntjét. Amikor közös erővel megszerzik az adattárolót, a fegyver aktiválja magát. Közben a három inkvizítor összefogott, hogy legyőzzék közös ellenségeiket. Végül egy fura szövetség állt össze: Maul a Jedik oldalán szállt harcba az inkvizítorokkal.Ezra és a zabrak legyőzték a Hetedik Nővért, s bár a padawan nem volt hajlandó megölni a magatehetetlen nőt, az egykori Sith könyörtelenül kivégzte. Eztán Ezra folytatta útját a piramis tetejére, ahol Maul szerint kinyithatja a holokront és megszerezheti annak minden titkát, míg ő maga csatlakozott Ahsokához és Kananhez, akik az Ötödik Fivérrel és a Nyolcadik Fivérrel harcoltak. A hajdanvolt Sith megölte az előbbit, míg az utóbbi a halálba zuhant, miután a párbaj során megsérült a fénykardja.Maul eztán a Jedik ellen fordult. Fénykardjával megvakította Kanant, míg Ahsoka párbajozni kezdett vele. Végül a nő Ezra után eredt, Mault Kananre bízta. Sidious néhai tanítványa könnyű győzelmet remélt, révén ellenfele semmit sem látott, ám Kanan az Erőre hagyatkozva gyorsan legyőzte a jobb napokat megélt bűnvezért.Maul eztán magára hagyott mindenkit, részben azért, mert időközben a bolygóra érkezett Darth Vader is, és jól tudta, hogy vele szemben nincs esélye. Míg Ahsoka Vaderrel harcolt, Kanan és Ezra elmenekült a bolygóról a Sith holokronnal. Maul pedig a halott inkvizítorok egyik TIE Advenced v1-esével távozott a Malachorról, ahol a szuperfegyver megsemmisült, miután Ezra az aktivációs folyamat közepén kivette belőle a holokront. Ahsoka eltűnt a csata közben, Vader pedig súlyos sérüléseket szenvedett.Maul eztán visszatért a Dathomirra. Minden, amije korábban volt, mostanra odaveszett. A Vörös Hajnal látszólag elpusztult, Qi’ra eltűnt a Galaxis színéről. Az Öt Bűnszindikátus széthullott. Maul magára maradt, már csak a bosszú volt számára. El akarta pusztítani azt az embert, aki szerinte az egész élete összes balfordulatáért felelős volt: Obi-Wan Kenobit. Csakhogy ezekben az időkben az sem volt biztos, hogy a Jedi mester még életben van-e. Úgyhogy Maulnak ezt kellett kiderítenie, ehhez pedig szüksége volt a malachori Sith holokronra és egy Jedi holokronra.Tehát üldözőbe vette a lázadókat, hogy kiderítse, hol van Ezra és Kanan. Végül elfoglalta a Jedik otthonául szolgáló Ghostot, túszul ejtve Hera Syndullát, Sabine Wrent, Zebet és Choppert. A holokronokért cserébe hajlandó lett volna elengedni őket, legalábbis ezt állította. Eztán Hera agyát szondázva rájött, hogy a Jedi holokron a Ghost fedélzetén van és meg is találta. Eztán a lázadók megpróbáltak megszökni a fogságból, de a zabrak pillanatok alatt újra elfogta mindegyiküket.Ezra és Kanan végül leszállította neki a Sith holokront ugyanarra a Vizsla Keep 9 aszteroidabázisra, ahol több mint egy évtizeddel korábban Maul Dooku oldalán harcolt Winduval, Obi-Wannal, Securával és Tiplee-vel. Természetesen nem engedte el Heráékat, mondván, a vendégei maradnak, amíg Ezra nem segít neki egyesíteni és kinyitni a két holokront. Maul eztán megpróbálta újra megölni Kanant, és elrendelte a foglyok kivégzését. Eztán a mit sem sejtő Ezrával összekapcsolta és kinyitott a holokronokat. Bár fiú azt hitte, hogy a Sith-ek legyőzésének kulcsát fogja megismerni, valójában Maul dominált, és a holokronok azt mutatták meg mindkettejüknek, hol rejtőzik Kenobi – noha erről Bridger mit sem sejtett. Kanan és a kiszabadított Ghost legénysége végül megzavarta őket. Ezra felhagy a koncentrációval, mire a holokronok felrobbannak, és Maul kénytelen volt újra menekülni, míg Ezra képtelen megállapítani, mit is látott, illetve azt, hogy amit látott, azt ő akarta vagy Maul.Hónapokkal később Ezrát rémes víziók kezdték gyötörni Maulról, aminek hála kis híján megölt egy lázadó katonát. Később azonban maga a vén zabrak is megjelenik az Atallonon. Mint kiderült, amikor Ezra durván megszakította a kapcsolatot köztük és a holokronok között, a látomásaik és a tudásuk egy része is szétoszlott köztük, így Maul megtudta, hol van a lázadó sejt bázisa. Azért érkezett oda, hogy elvigye Ezrát, ugyanis szüksége van rá, hogy a megosztott víziót értelmezni tudja, és végre megismerhesse Kenobi pontos tartózkodási helyét.Maul megfenyegeti a Jediket, hogy ha nem viheti el a padawant – akit ekkor már folyamatosan a tanítványának szólít –, akkor egy helyzetjelzővel az egész Birodalmat odacsalja az atolloni lázadó bázishoz. Ezra végül távozik a Sith egykori Sötét Urával, de arról egyikük sem tud, hogy Sabine korábban egy nyomkövetőt telepített a fiú csukló komlinkjébe, így Kanannel képesek követni. Maul és Ezra a Dathomirra repültek, ahol a fiú felfedezte a Sötétkardot. Eztán egy Éjnővér rituáléval sikerült egyesítenie az elméjét Maullal, így megtudták, hogy Obi-Wan Kenobi egy két nappal bíró sivatagbolygón rejtőzött el. Ezután azonban Éjnővér szellemek támadnak rájuk, majd megszállják az Ezra kiszabadítására érkező Kanant és Sabine-t.Maul felajánlja Ezrának, hogy legyen a tanítványa, ám a padawan visszautasítja, így a zabrak nélküle távozik a Dathomirról, míg a Jedi felszabadítja barátait az Éjnővérek szelleme alól.Maul végül eljut a Tatooine-ra, ám a bolygó hatalmas, jórészt lakatlan, így egymaga képtelen megtalálni az agg Jedi mestert. A Dűnetengerben bolyongva, végső kétségbeesésében a Sith holokron egy szilánkját használva üzenetet küld Ezrának, aki rájön, hogy Obi-Wan, aki szerinte a kulcs a Sith-ek legyőzéséhez, veszélyben van, mert Maul vadászik rá, s már közel jár hozzá. Hogy megvédje a szerinte mit sem sejtő Jedit, Ezra Chopper társaságában szintén a Tatooine-ra utazott.Itt azonban buckalakók támadtak rá és megsemmisítették az A-szárnyú vadászgépét. Maul titokban elintézte a tuskeneket, Ezra pedig gyalog indult Kenobi felkutatására. Ebben segítségére volt két Sith holokronszilánk, amik az irányt mutatták. Ám mint annyian korábban, végül ő és Chopper szintén eltévedtek a Dűnetengerben. A végkimerülés határán, Maul szavaitól gyötörve vesztette el az eszméletét. Eztán egy tábortűz mellett tért magához az éjszaka során, Ben Kenobi társaságában, aki rálelt a sivatagban.Ezrának több dologra is rá kellett eszmélnie a Jedi Tanács egykori tagjának bölcs iránymutatásával. Egyrészt, Maul végig manipulálta, elhitette vele, amiben hinni akart. Kenobi valójában sosem volt a Sith-ek legyőzésének kulcsa. Arra is rájött, hogy a Jedi mester már régóta tisztában volt Maul jelenlétével, csak eleddig kerülte a konfrontációt. Ám ez lehetetlenné vált, mivel Maul Ezrát követve megtalálta őket.Ben Kenobi távozásra szólította fel Ezrát, mondván, hogy az útjuk nem közös. Bár Bridgermaradni és harcolni akart, végül beadta a derekát és távozott. Ben hátramaradt, hogy egyszer s mindenkorra elvarrja élete eme szálát. Maul gúnyolódni kezdett Kenobin, hogy mennyire lecsúszott az egykori Jedi mester, ám az azzal vágott vissza, hogy Maul minden vágyott és remélt hatalma semmivé foszlott mostanra. Az egykori Sith tanítvány erre feldühödött és aktiválta a kardját, miközben közli a Jedivel, hogy rájött: okkal, méghozzá valaki miatt él a Tatooine-on. Erre már Kenobi is kivonta a kardját.Maul támadt először. Határozott és erőteljes volt, mint akkor, amikor először harcoltak. Ugyanazzal a trükkel próbálta legyőzni régi nemezisét, amivel anno megölte a mesterét. Ám az agg Jedi mestert nem tudta átejteni. Fénykardjaik pengéi mindössze háromszor találkoztak a harc során. Aztán Kenobi egyetlen vágással elpusztította Maul kardját, és halálos sebet ejtett rajta.Az egykori Darth, a Sith Sötét Nagyurának tanítványa, a dathomiri Éjnővérek nagyhatalmú vezetőjének elsőszülött fia, a Galaxis legnagyobb bűnszervezeteinek ura, leggyűlöltebb ellensége karjában halt meg 5 évvel a yavini csata és 9 évvel Darth Sidious pusztulása előtt, annak reményében, hogy Ben Kenobi védence a Kiválasztott, aki majd bosszút áll értük.Kenobi máglyát állított Maulnak és Jedi temetésben részesíti ellenlábasát, aki annyi gyötrelmet okozott nem csak személyesen neki, de a Galaxisnak, és legfőképpen önmagának. A lénynek, aki talán Darth Sidious első komoly áldozata volt.HagyatékaBár Maul élete nagy részét az árnyékok között és a színfalak mögött töltötte, nagyon sok mindenkire hatással volt, így neve sokáig fennmaradt. Bár Darth Sidious a naboo-i incidens után sokszor hangoztatta lekicsinylő véleményét egykori tanítványáról, magában valódi veszteségnek tartotta, míg például utódját, Darth Tyranust sosem tartotta igazi Sith-nek, csak egy placeholdernek. Érdekesség, hogy Palpatine maga még a klón háborúk alatt is használta Maul régi hajóját, a Scimitart, ami a naboo-i incidens után visszakerült a tulajdonába.A másik hajója, a polgárháborút megelőző években használt mandalore-i Kom'rk-osztályú Nightbrother a halála után Ezra Bridger birtokába került, és kulcsszerepet játszott az atolloni csatában, amikor a fedélzetén mandalore-i harcosok érkeztek a lázadók megsegítésére. Később a Szövetség yavini főparancsnokságára került.Az endori csata után, de még a jakkui csata előtt Leia Organa hercegnő, Anakin Skywalker lánya a Naboo-ra látogatott, amit akkor épp Sidious bosszúterve, a Hamu Hadművelet fenyegetett. Amikor Leia belépett a theedi hangárba, megérezte Darth Maul lenyomatát az Erőben. A Birodalom bukása után a Galaxis népe többet is megtudhatott az egykori Sith-ről, miután a szerepe az Árnyékkollektívában közismertté vált.35 évvel a yavini csata után még több derült ki róla, amikor az exegoli csata után az Ellenállás az Exegol Ásatási Projekt keretében feltárta a Sith Citadella Arcane Könyvtárát, ahonnan előkerült Darth Maul életrajza. A projektet vezető Beaumont Kin történész és ellenálló katona későbbi könyvében, a Galaktikus Birodalom felemelkedés és bukásában is írt Maulról és szerepéről a galaktikus eseményekben a naboo-i incidenstől a szindikátusok háborújáig.A hajdani Sith tanítvány néhai partnerei sem jártak feltétlen jobban, mint ő maga. Gar Saxon, Maul korábbi mandalore-i szövetségese a Birodalom hatalomra kerülésekor hamar kiszabadult a börtönből, majd Bo-Katan eltávolítása után kinevezték a Mandalore helytartójává és kormányzójává. Tehát végül megkapta azt a hatalmat, amit Maul ígért neki. Két évvel a yavini csata után halt meg, amikor párbajba bocsátkozott Sabine Wrennel. Saxon azt a Feketekardot forgatta, amivel Maul egy ideig uralkodott fölötte és a népe fölött, ám ez végül semmit sem jelentett, mert Sabine anyja (és Bo-Katan régi szövetségese), Ursa Wren lelőtte.Maul másik mandalore-i szövetségese, Rook Kast sorsa jelenleg ismeretlen, de a nő szerepelni fog a Maul – Shadow Lordban, így talán erre a kérdésre választ kapunk.Qi’ra a hoth-i csata után újra a felszínre emelkedett, és a rendkívül megerősödött Vörös Hajnallal nem csak káoszt szított az alvilágban (ez volt a szindikátusok háborúja), de megpróbálta véghezvinni Maul tervét, azaz igyekezett elpusztítani a Sith-eket. Terve azonban kudarccal zárult. Qi’ra végül ugyanúgy mindent elvesztett, mint egykori vezére, Maul. Az endori csata idején sokan úgy gondolták, hogy Vader végül megölte őt, ám a nő valójában életben maradt, csak újra elbujdosott. A II. Halálcsillag pusztulásának, valamint Darth Sidious és Darth Vader halálának híre egy bárban érte el. Qi’ra ugyan elbukott küldetésében, az alvilági háború, amit előidézet, időt adott a Lázadók Szövetségének, hogy rendezzék soraikat, illetve Qi’ra ügynökei voltak azok, akik értesítették a lázadókat a II. Halálcsillag létezéséről. Tehát végső soron hozzájárult ahhoz, hogy a Sith elpusztuljon, amit Maul tanításai tettek lehetővé.Az Éjfivéreket vezető Viscus testvér élt a legkevesebb ideig Maul szövetségesei közül. Öt évvel a klónok háborúja után (14 évvel a yavini csata előtt) megölte őt egy, a Sötét Oldalra állt Jedi lovag, Taron Malicos, aki a 66-os parancs kiadásakor zuhant le a Dathomirra. Az ott töltött évek alatt megrontotta őt a bolygót uraló sötétség és megkísérelte átvenni a hatalmat az Éjfivérek fölött, ennek áldozata lett Viscus. A különös az, hogy ekkortájt Maul is a Dathomiron élt, de úgy tűnik, sosem keresztezte az útja Malicosét, és nem különösebben érdekelte a hatalomra törése vagy Viscus megölése.Az Öt Bűnszindikátus is alaposan megváltozott. A Vörös Hajnal teljesen megsemmisült az endori csata előtt. Bár az új Köztársaság idején visszatért, már csak halvány utánzata volt régi önmagának. A Hutt Klán sem járt jobban. A Nagy Hutt Tanácsot lemészárolta Darth Vader, így Jabba maradt a Hutt Klán egyetlen vezére. Ám őt nem sokkal később megölte Leia Organa. Ezzel lényegében lefejezték a hutt bűnszervezetet, hatalmas vákuumot hagyva az alvilági hatalomban. Ennek egy részét évekkel később Boba Fett, illetve az újonnan alakult kijimi Fűszercsempészek töltötték be.A Crymorah Szindikátus sorsáról, ahogy magáról a szervezetről viszonylag keveset tudunk. Egyes hírek szerint ez a szervezet volt az egyik áldozata Cassio Tagge tábornagy az alvilág ellen indított nem hivatalos háborújának, viszont évekkel ezután, az endori csata idején még aktívak voltak. Annál többet tudunk viszont a Pyke Szindikátusról és a Fekete Napról. Utóbbi sikeresen átvészelte az Árnyékkollektíva és az Öt Bűnszindikátus bukását, valamint Qi’ra Birodalom elleni hadjáratát is. Az új Köztársaság idején a Galaxis, különösen a Peremvidék egyik, ha nem a legmeghatározóbb bűnszervezete volt. A Pyke Szindikátus szintén túlélte mindezt, sőt Jabba eltűnésével képesek voltak betörni a hutt területekre is. Azonban súlyos veszteségeket szenvedtek Boba Fett miatt, aki átvette Jabba területeit. Talán ez volt a kezdete annak a hanyatlásnak, aminek hála 18 évvel a yavini csata után már csak árnyékai régi önmaguknak.Végezetül még érdemes szót ejteni a Feketekardról, ami hosszú ideig Maul Mandalore fölötti uralkodásának szimbóluma volt. A zabrak a mandalore-i hagyományoknak megfelelően harcban szerezte meg a hajdani Jedi lovag, Tarre Vizsla ezer évvel korábban készült fénykardját Pre Vizslától. A fegyver később Sabine birtokába került, miután Maul hátrahagyta őket a Dathomiron a karddal együtt. Az ifjú Wren később Bo-Katan Kryze-nek ajándékozta, ezzel megtörve a hagyományokat, ami az Őrzők Gyermekei hitvallása szerint átkot hozott Mandalore-ra. Ez talán igaz lehet, mert néhány évvel később, az endori csata után a Birodalom fúziós bombákat dobott Mandalore-ra, elpusztítva több települést, köztük a fővárost, Sundarit, valamint több ezer mandalore-it, kis híján teljesen kiirtva olyan klánokat, mint a Kryze és a Wren. Hogy megállítsa a pusztítást, Bo-Katan megadta magát a BBI tisztjének, Gideon moff-nak és átadta neki a Feketekardot, ám a birodalmi nem állta a szavát és folytatták a mandalore-iak kiirtását. Végül csak nagyon kevés maradt fenn.A Feketekard öt évvel az endori csata után a mandalore-i fejvadász, Din Dijarinhoz került, miután az legyőzte Gideont. Később elvesztette a Mandalore bányáiban egy kiborggal való összetűzés során, akitől – ezúttal már harcban – megszerezte Bo-Katan, miköben Din segítségére sietett. Végül a kard segítségével Kryze egyesítette a túlélő mandalore-i harcosokat, és sikeresen visszafoglalta Mandalore-t a Birodalom maradványaitál. Ám a csata során Gideon moff elpusztította a Feketekardot.Ez tehát Darth Maul története. Tragédiák, árulások, bukások egész sora kísérte végig az életét. Vannak még vakfoltok, például nem ismerjük annak pontos körülményeit, hogyan kötött ki a Malachoron, mint ahogy azt sem tudni, hogy hogyan állította vissza a hatalmát a klónok háborúja után. Ez utóbbi lyukat tömheti most be a Maul – Shadow Lord. A sorozat 2026. április 6-án indul útjára a Disney+-on. Szerkesztve: 2 órával korábban2 órája - Dzséjt
Hozzászólás ideje: 2 órával korábban2 órája Nagyon jó lett @Dzséjt! Igazi kedvcsináló a sorozat elé.Egyébként a leírtakból is átjön, hogy Maul életének mozgatórugója a bosszú volt. Minden azért épített fel újra és újra, hogy bosszút álljon a neki sérelmet okozókon.Pedig ha hallgat Qui-Gon-ra, lehet picivel nyugodtabb és "boldogabb" élete lett volna. 2 órával ezelőtt, Dzséjt írta:nyomkövetőt telepített a fiú csikló komlinkjébe,Ez érdekesen hangzik.
Hozzászólás ideje: 2 órával korábban2 órája Mondanám, hogy félreütöttem, az u és az i egymás mellett van, de a franc sem tudja, nem-e a tudatalattim dolgozott valamin. Amikor ezt a részt írtam, épp Sabine volt képernyőn... Mindenesetre javítottam, köszi az észrevételt.
Hozzászólás ideje: 2 órával korábban2 órája 2 órával ezelőtt, Pildi írta:Szuper összefoglaló, köszönjük! Majd olvasd el, érdemes. Szerkesztve: 2 órával korábban2 órája - Ody Mandrell
Hozzászólás ideje: 1 órával korábban1 órája Köszi az összegzést! Ami számomra újdonság volt, az a Savage-Grievous-Qui-gon szellemes rész. Remek lesz feltérképezni, hogy Maul miképp lesz majd olyan státuszban, ahol mi a Soloban láttuk.
Csatlakozz a beszélgetéshez!
Írj hozzászólást most, és regisztrálj később. Amennyiben már regisztráltál, lépj be a fórumra és szólj hozzá a témához.