Jump to content

A Jedi, aki visszatért

Recommended Posts

Lehet, hogy baromság a téma,amit felvetek, talán már szó is volt róla, de felvetődött bennem, ezért gondoltam, nyitok egy topikot neki.

Számomra eddig teljesen egyértelmű volt, hogy a film főcíme Luke-ra vonatkozik. Ő a Jedi,aki visszatér, hogy megmentse barátját, Han-t, és megküzdjön Vaderrel és Sidivel. De talán nem is őrá vonatkozik a Jedi kifejezés, hanem Anakinra. Visszatér a Sötét Oldalról, és végső tettével ismét a Világos Oldalra került, tehát Jediként halt meg. Ezért láthatjuk őt a záró jelenetben Yoda és Obi-Wan mellett. Tehát a Jedi, aki visszatért, maga Anakin. Ti mit gondoltok erről?

Érdekes felvetés. Bevallom őszintén, én vhogy soha nem filóztam a címeken és azok jelentésén, csak úgy voltak, mert kell egy filmhez.

Utalhat Luke-ra, valószínűleg első hallásra mindenki rá gondol. Csak a történetben nem telik el sok idő az 5. és 6. rész közt, illetve Luke se kerül mondjuk fogságba az 5. epizód végén, ezért a visszatérés kicsit indokolatlanul hangzik.

Utalhat Anakinra, aki visszatér a világos oldalra és újra jedi lesz. Obi-Wan azt mondta, hogy Anakin Skywalker, a jedi, meghalt, megszűnt létezni. Most ez a jedi tér vissza.

Én még azt is el tudom képzelni, hogy ez az egész Jedi Rendre vonatkozik valamilyen szinten. Tehát a címet akár úgy is fordíthatnánk, hogy "A Jedik visszatérése" (A Sith-ek bosszúja" mintájára). Hisz most a sithek tűnnek el a képből és Luke, ill. a 3 szellem mosolyoghat egymásra a rész végén, mint jedik.

Belegondolva, eddig meg se fordult a fejemben, hogy Vaderen/Anakinon kívül másról lenne szó a visszatérő Jedi alatt. Visszatért a Sötét Oldaltól, majd legyőzte az Uralkodót (ehhez passzol az eredetileg tervezett cím: a Jedi bosszúja). De mivel a Jedinek nincs többesszáma, a cím utalhat arra is, hogy a film végére visszatérnek a kihalás szélére sodródó Jedik Luke személyében. De én valószínűbbnek tartom, hogy Anakinról van szó.

Hmmmm. Eleinte nekem egyértelmű volt, hogy Anakin. Viszont így hogy mondjátok, az eszme is esélyes. A kettő együtt? :)

Miért ne? Ha jobban belegondolunk, egyik epizód címe sem 100%-osan egyértelmű.

Baljós árnyak... A Köztársaság romlásának első jelei, Palpi hatalomra kerülése, a sithek feltűnése, Anakin (Vader) képbe kerülése, a Tanács megosztottsága. Mindegyik egy-egy baljós árny.

A klónok támadása... Támadtak, támadtak, de végül is nem ők robbantották ki a háborút. Az első lépéseket a szeparatisták tették meg. Amikor először hallottam a címet, biztos voltam benne, hogy a klónok lesznek a főellenségek a Köztársaság ellenében. Nem jutott volna esezmbe, hogy ők lesznek a "megmentők".

A Sith-ek bosszúja... Mondjuk ez még elég egyértelmű. Bár Dookut elteszik láb alól, Anakin meg csak most áll át. De Palpi nagy terve beteljesül és a sithek uralkodhatnak.

Egy új remény... Ez a leginkább tiszta cím. Itt csak az lehetett a furcsa, hogy egy sztori legelső részének ez a címe.

A birodalom visszavág... Nem volt egy erőteljes visszavágás. Elzavarták a lázadókat a Hoth-ról, de nem tettek szert igazán komoly előnyökre (dolgokra, emberekre). Luke és Leia megszöktek, előbbi nem állt át apja mellé. Igazából semmi eredményt nem mutatott fel a Birodalom. Mondjuk szegény Hant ez nem vigasztalja, de azért az ő értéke nem épp összemérhető egy Halálcsillagéval.

A jedi visszatér... Megérkeztünk az eredeti kérdéshez.

Nekem ebből az összefoglalásból úgy tűnik, hogy nagyon is egyértelműek ezek a címek (Birodalom visszavág - Nyertes birodalmi ütközet, Han lefagyasztása/elkapása, Luke megcsonkítása... hány mesében tud a gonosz ilyen szinten visszavágni?).

A címbeli jedi pedig a prequel óta szerintem is egyértelműen Vaderre utal (a Rend nem tér vissza és a legújabb CW részeket elnézve ez nem is baj :D)

Nekem ebből az összefoglalásból úgy tűnik, hogy nagyon is egyértelműek ezek a címek (Birodalom visszavág - Nyertes birodalmi ütközet, Han lefagyasztása/elkapása, Luke megcsonkítása... hány mesében tud a gonosz ilyen szinten visszavágni?).

A címbeli jedi pedig a prequel óta szerintem is egyértelműen Vaderre utal (a Rend nem tér vissza és a legújabb CW részeket elnézve ez nem is baj :D)

Csak hogy ne térjek el annyira a SW univerzumától: A Sith-eh bosszúja az bosszú volt a javából. Kiirtani a Jedi Rend döntő többségét, megbuktatni az évezredek óta működő Köztársaságot, átvenni a világuralmat...

Vagy vert helyzetből, a regnáló diktatórikus hatalom ellenében, drasztikus túlerővel szemben elpusztítani egy Halálcsillag kaliberű fegyvert/támaszpontot, az vmi...

Na de elkergetni egy lázadó sejtet egy "Erő háta mögötti" bolygóról komolyabb károkozás nélkül, elkapni egy rendszerellenes csempészt, megcsonkítani egy új jedit... Mindezt pedig abszolút hatalmi pozícióból, masszív túlerővel, a páholyból... Nem vmi nagy visszavágás.

Maul legalább megölt egy jedit. Vader legalább megölte Obi-Want. Vagy Tarkinék egy egész bolygót pusztítottak el. Később Vader megölte az uralkodót és megbuktatták a Birodalmat.

Az a vicc, hogy belegondolva, pont az 5. részben nem történt semmi érdemleges. Igazából Han elfogása, Luke megsebzése, Vader vallomása csak nekünk, nézőknek fontos mérföldkövek. A galaxis sorsát tekintve aligha volt elégedett azzal Sidious, hogy egy kisstílű csempészt átadhattak egy lezüllött huttnak vagy egy kókler üzletembert jól megvezettek. Közben a Szövetség egyik vezetője, Leia meglépett, a legveszélyesebb elem, az új jedi, Luke is elmenekült. :)

OFF

De nem is az az ep.5 címe, hogy a "Birodalom megsemmisitő visszavágása". Nem tudom miért kéred rajta számon a mértéket, mikor az nincs is megjelölve. Visszavág amennyire tud és amennyira a mese-keret engedi, ami nyilván nem sok hisz ha szétzúzzák a Lázadást vagy megölik a főhösöket akkor vége a Sagának. De amit felmutatnak azért így se olyan kevés: nem csak megcsonkitanak egy új jedit meg elkapnak egy rendszerellenes csempészt: ezek a főhösök, akiknek a vállán a galaxis sorsa és jövője múlik. Az ep.5-nek épp azaz érdekessége, hogy az ive szembemegy azzal amit a néző várna az ep.4 után és ideiglenesen a főhösöket állitja a vesztes oldalra. Erre utal -szerintem teljesen egyértelműen és minden kétséget kizáróan- a cím is.

Edit: Sorry, most láttam. Igaz!

Szerintem az epizódok címei rendkívűl egyszerűek és lényegre törők. Semmi sallang, vagy túlmagyarázás. Ha az epizódokat az ember megnézi és a végén belegondol hogy mit látott, rájön, hogy azt látta amit az epizódok címe jelent. Sokáig nekem nem esett le, hogy az EP IV. címe miért "Egy új remény", aztán néztem a filmet, már vagy 1200 szorra és leesett hogy az egész film Luke-ról szól. Ő maga az Új remény. :facepalm: Persze az eltelt 30 év alatt felnőttem, érettebb lettem.

Edited by A pécsi

Mondjuk az, hogy a Rend nem tér vissza, persze a filmből nem derül ki, mint ahogy sok minden más sem ( ezért kell a VII. rész :) ), de a film végkifejletéből következik: a Sitheknek annyi, Luke pedig (na meg Leia) újra szabadon felépíthetik a Rendet. És miért ne építenék fel újra? Yoda is azt mondja Luke-nak, mielőtt "köddé válik", hogy "Add tovább,amit megtanultál". Tehát a film címe utalhat nyugodtan arra is, hogy a Jedik visszatérnek. Fordíthatták volna így is, mert nyelvtanilag is helytálló. De persze ne legyünk szentségtörők, így fordították,ahogy :)

Én is úgy gondolom, hogy Anakinra utal, de érdemes meggondolni a Jediség eszméjét is (nem pont, mint rendet). Hol van egy remek angolos, aki megmondja, hogy ez esetben a Jedi előtti the hogyan módosít a jelentésen? Azon kívül, hogy névelő. Ha nincs jelentkező, és eszembe jut egyik nap, majd igyekszem utána nézni :hehe:

Én is úgy gondolom, hogy Anakinra utal, de érdemes meggondolni a Jediség eszméjét is (nem pont, mint rendet). Hol van egy remek angolos, aki megmondja, hogy ez esetben a Jedi előtti the hogyan módosít a jelentésen? Azon kívül, hogy névelő. Ha nincs jelentkező, és eszembe jut egyik nap, majd igyekszem utána nézni :hehe:

Szerintem e tekintetben semmit sem lehet kihámozni a "the" szócskából.

A "the Jedi" vagy a "the Sith" egyaránt utalhat egy konkrét jedi vagy sith személyre, ill. kompletten a Jedi Rendre (eszmére, ideológiára), Sith Rendre. Leginkább az Ep.3 címe ad jó kiindulása alapot.

De tekintve, hogy az egész saga központi szereplője Anakin, így leginkább rá illik a cím. Persze nem zárhatjuk ki a többi alternatívát sem.

Ha jól tudom, az eredeti koncepció az volt, hogy "Revenge of the Jedi", csak aztán módosított rajta Lucas, mert a Jedikhez nem méltó a bosszú. Ez alapján inkább a Rendre vonatkozik, mint Anakinre, mert a Rendnek azért több oka volt bosszút állni, mint Anakinnek. Mert oké, hogy azért Sidioust nem zárta a szívébe, de ő választotta a sötét oldalt, míg a Rendet szinte totálisan elpusztították.

Csak hogy mig a Rend nem csinál semmit addig Anakin igen: megöli Palpatine-t bosszút állva azon az apróságon, hogy tönkretette az életét és részben neki köszönhetően nem boldog családapa lett, hanem feleség gyilkos és egy fél életre magányos és megkeseredett. A nem létező Rend viszont nem bosszúl semmit a filmben (apropó, aki esetleg még nem látta:

, amiben még Revenge of the Jedi volt a cím)

Ha jól tudom, az eredeti koncepció az volt, hogy "Revenge of the Jedi", csak aztán módosított rajta Lucas, mert a Jedikhez nem méltó a bosszú. Ez alapján inkább a Rendre vonatkozik, mint Anakinre, mert a Rendnek azért több oka volt bosszút állni, mint Anakinnek. Mert oké, hogy azért Sidioust nem zárta a szívébe, de ő választotta a sötét oldalt, míg a Rendet szinte totálisan elpusztították.

Csak nem tudom, hogy akkor már mennyire volt meg Lucas fejében a prequel. Valószínűleg nem tudta konkrétan mi fog a képernyőre kerülni, inkább ötletei voltak.

Márpedig Anakin visszatérésének az új trilógia után lett igazán súlya.

Csak hogy mig a Rend nem csinál semmit addig Anakin igen: megöli Palpatine-t bosszút állva azon az apróságon, hogy tönkretette az életét és részben neki köszönhetően nem boldog családapa lett, hanem feleség gyilkos és egy fél életre magányos és megkeseredett. A nem létező Rend viszont nem bosszúl semmit a filmben (apropó, aki esetleg még nem látta:

, amiben még Revenge of the Jedi volt a cím)

Ó dehogynem: a Rend bosszút áll a Sith-eken azzal, hogy a saját fegyverével gyakorlatilag kiir(ta)tja az ellenlábast, és bosszút áll a több ezer Jedi megöléséért.

És az elképzelhetetlen, hogy a cím nem csak egy dologra utal?

- Anakinra, aki visszatér a Sötét Oldalról.

- Luke-ra, aki egy megalázó vereség után összeszedve magát igazi Jediként áll helyt a Sötét Oldallal szemben.

- A Jedi eszmékre, amik megtestesülnek abban az egy pillanatban, amikor Luke eldobja a kardját. Ahogy anno a Rendnek is kellett volna, de ők ugye már nem a Jedi eszmél útján jártak.

- A Jedi Rendre, hiszen Luke személyében visszatért a köztudatba a Jedi Rend, mint a béke és igazság őrzői. Bár ekkor még csak egy egyszemélyes rend. :)

- Luke-ra, aki egy megalázó vereség után összeszedve magát igazi Jediként áll helyt a Sötét Oldallal szemben.

- A Jedi eszmékre, amik megtestesülnek abban az egy pillanatban, amikor Luke eldobja a kardját. Ahogy anno a Rendnek is kellett volna, de ők ugye már nem a Jedi eszmél útján jártak.

- A Jedi Rendre, hiszen Luke személyében visszatért a köztudatba a Jedi Rend, mint a béke és igazság őrzői. Bár ekkor még csak egy egyszemélyes rend. :)

Már hogy lenne elképzelhetetlen. Nagyon is reális lehet. Épp erről értekezünk itt a topikban. ;)

Anakin tért vissza, ez nem kérdés!

Dzséjt hsz-e szimpatikus. Több dologra is utalhat a cím, de nekem sohasem volt kérdés, hogy elsősorban kire is akar utalni, hisz az epizódban egy valóban látványos és megható visszatérést láthatunk (ami számomra a film csúcspontja is egyben) ami nem más, mint Anakin/Vader megtérése és a jóslat beteljesítése ez által... amit csak erősít a film végén látható szellem jelenet. Anakin visszatérése ez elsősorban!

Edited by Darth Riddick

Ez jó, nagyon tetszik. Szerintem is így lehet.

• 4 years later...

Szerintem simán Luke-ra utal. Ugye a BV végén Luke és lázadó flotta a felvétel alapján elhagyja a galaixist, és a galaxisok közti térben lábadozik keze elvesztése után.

A harmadik részben pedig visszatér, hogy szét***csázzon mindenkit akiaz útjába áll:)

Persze egyben benne van Anakin ill.ajedi eszme visszatérése is.

Ahogyaz R1után az Új reményiskapott egy új értelmezést.

Deszeritnem 1983-ban a cím egyértelműen Luke-ra utalt. Akkor ő volt a főszereplő.

Edited by Tarzaan