Ugrás a kommentre

1x16 - Kamino Lost


Ody Mandrell

Ajánlott hozzászólás

Igazuk lett az alkotóknak, tényleg sötétben kell nézni a részt. Szomorú volt látni, ahogy szépen lassan az egész város eltűnik a tengerfenékre, viszont az animációja valami eszméletlen volt. 

 

Ezt az évadot akkor kihúztuk csapatveszteség nélkül, még AZI is megúszta (:D) Kíváncsi leszek, hogyan fogadja majd Crosshairt a Birodalom.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

  • Ody Mandrell megváltoztatta a címet erre: 1x16 - Kamino Lost

Az évadzáró talán legnagyobb baja, hogy nehéz évadzáróként tekinteni rá. Legalábbis nekem. Az évadzáróknak jellemzően van egyfajta többlete érzelmek, akció és látvány terén. Ezt a részt viszont minden téren, főleg érzelmi téren túlnőtte az előző epizód. Ráadásul abban sokkal súlyosabb volt a kérdés, hogy vajon hőseink életben maradtak-e? Ellenben ebben az epizódban ezeket a dolgokat elvarrták, részint még Crosshair kérdését is megválaszolták azáltal, hogy úgy döntött, a Birodalom mellett marad - mondjuk arra kíváncsi vagyok, hogy az előző részben történtek után hogyan édesgeti vissza magát. Lehet, hogy Corsshair esetében vízválasztó lesz, hogy koppan egy nagyot.

Összességében azt mondanám, hogy az előző rész jobb lett volna évadzárónak. Ez persze nem jelenti azt, hogy ez a rész rossz, éppen ellenkezőleg. Évadnyitónak majdhogynem kiváló lenne, de az "átlagos" részek között is átlagon felüli. Bár akció vagy érzelem terén nem feltétlen, de kimondott szavak terén nagyot alkot. Nagyon sok olyan dolog hangzik itt el, amit 1977, azaz az ANH óta ki kellett volna mondani. És valamilyen szinten ki is mondták, vagy megmutatták, de most lett konkrétan megfogalmazva. A Birodalom és az azzal szembenálló árnyalása nagyon finom, ugyanakkor szóban ilyen kemény még sosem volt. A kedvencem az, amikor Tech kijelenti, hogy azért, mert megérti Crosshairt, még nem jelenti azt, hogy egyet is ért vele. Ez egy olyan fontos tanúlság, amit nem csak gyerekeknek, de sok felnőttnek is érdemes lenne végre megtanulnia.

Ugyanígy fontos eleme az epizódnak (és visszagondolva az évadnak), a választás és a mögötte húzódó szubjektív ítélet. Rávághatjuk Crosshairre, hogy szimplán gonosz, de ez nem igaz. Ha a mélyére nézünk, rá kell jönnünk, hogy Crosshair az SW egyik legbonyolultabb karaktere. Az, hogy szeretne valami célt az életében, érthető. Mind szeretnénk, de őket konkrét céllal hozták létre, ami ezekben az időkben már megszűnt létezni. Ez egy olyan identitásválság, ami még olyan klónokat is kísértet, mint Rex. A százados több mint tíz évvel ezután sem tudta még feldolgozni azt, hogy az, amire születet, az egyetlen dolog, ami célt adott az életének, nem létezik. Ezt prezentálta a Rebels harmadik évadának The Last Battle című epizódja. Rexről akkor derült ki, hogy még olyan mélyen benne van ez az identitásválság, hogy simán átsodródott a klón háborúkba, és tábornoknak nevezte Kanant, összekeverve őt Skywalkerrel. Crosshair máshogy, de ugyanezt éli át. Keresi a célját, az élete értelmét, mint Rex, csak terészetesen, mivel más jellemek és más az életkörülményük, máshogy élik meg. Rex, ha csak egy bizonyos ideig is, de megtaqlálta a helyét a Birodalom elleni lázadásban - ugyanakkor ezt valamikor feladja egy időre. Crosshair, agresszívebb jellemének hála a Birodalomban látja meg a célját. És még nem érte olyan csalódás, ami eme meggyőződését megváltoztatná. Érthető, még ha egyet én sem értek vele, akárcsah Tech,

Mindezek mellett a történet képi világa is egyedülálló. A süllyedő Tipoca egy éra elfeledését jelképezi. Szívbemarkoló, ahogy a város a feledés mélységébe zuhan. Ugyanakkor nagyon érdekes, hogy a rész végén, először napfényben látjuk Kaminót. Mintha csak azt akarták jelképezni, hogy ez a pusztulás, bár tragikus, sok jót is jelent. A 99-esek megmenekültek, Omega szintén, Crosshair hite megrendült, és persze, ami fontosabb: a háttérben már formálódik a Birodalom elleni lázadás. Sőt talán még Kaminónak is jobb lehet idővel most, hogy a klónok már nincsenek ott. Mert hát na, jobb lett Kaminónak attól, hogy ők alkották meg a KNH-t? Nem, vagy legalábbis csak ideig-óráig. De talán azzal, hogy a klón gyáraknak vége, idővel Kaminónak is jobb lesz.

A rész vége sokat sejtet, ugyanakkor engem személy szerint nem hozott lázba. Palpatine visszatérése óta nagyjából minden genetikai kísérletet hozzá köthetünk, így úgy érzem, ezen a téren nem hangulatfokozásra, hanem inkább válaszokra lenne már szükség. Persze mondhatjuk, hogy Nala Se valami másban lesz fontos, de én kétlem Van egy, az egész Sagával kapcsolatos nagyon jelentős, genetikai kísérleteket érintő kérdés, így abszolút fölösleges olyan vonalat behozni, ami ugyanezt a témát feszegeti, de nincs foganatja a későbbiekben és semmi köze Palpatine-hoz. Szóval, amíg máshogy nem történik én biztos leszek abban, hogy Nala Se is a Palpatine örökélet-kísérletek részévé vált. Ezt alátámasztja az, hogy már ki lett mondva hivatalosan is, hogy Palpatine részint kaminoi tudás által élhetett tovább, illetve az, hogy ezak a kísérletek már korán, a Birodalom hajnalán/Köztársaság végnapján megindultak, évek óta nyilvánvaló. Így maga Nala Se nyitva hagyott szála nem is hozott lázba. Ezen a téren tényleg már nem hangulatfokozásra, hanem válaszokra van szükségünk.

De mindent összevetve, egy remek epizódot kaptunk, ami önmagában nagyon erős, de mint évadzáró, én kicsit gyengének éreztem az ezt megelőző rész tükrében. Évadnyitóként szerintem erősebb lett volna.

Szerkesztve: - Dzséjt
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Hát mint évadzárótól, én is picit többet vártam. Talán az egy dolog, amiben fölülmúlt minden eddigi részt, a látvány volt. A süllyedő Tipoca City világa remekül meg volt animálva, ezúttal is gyakorlatilag filmszerű élményt kaptunk. A résznek végig volt egy olyan érzése, hogy Crosshair visszatér a csapatba, és minden happy lesz, így nagyon örültem a végén, hogy nem így lett. És remélem ez már így is marad.

 

És végre, kronológiailag az első ízben láthatjuk azt az egyenruhát, amit Dr. Pershing is viselt a Mandalorianban, amin ott virít a kaminói klónozók jelvénye. Azért mekkora pofátlanság az, hogy birodalmi emberkék viselik ezt a jelvényt, mintha ők sz*rták volna a spanyolviaszt... holott csak ellopták a technológiát, meg Nala Se-t. Aki számára izgalmas dolgokat tartogat a Birodalom...

 

revenge of the sith GIF by Star Wars

Szerkesztve: - Yoda József
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

5 hours ago, NorbiLordi said:

Igazuk lett az alkotóknak, tényleg sötétben kell nézni a részt.

 

Tisztára GoT 8/2 feelingem volt notebookon nézve. Első feléből semmit sem láttam, pedig egy jobbfajta kijelző van a gépben. Este tévén 4k-ban újranézés lesz.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Elevezett az a rész az előző farvizén, így csak simán jó volt! azt hittem, hogy szidnom kell majd, mikor a rájuk támadt a szörny, hogy jesszus egy évadzáró egy "monster of the week" rész lesz? De nem.

Működött a kis haláltusa és persze senki nem halt meg. (Csak mert sok haláltipp volt a másik topicban.) Omegára meg a komplett soriban ne számítsunk, hogy meghalna. Filoni nem Anakin..ha értitek.. ;) De én a BB tagokra sem számítottam. Echo sem fog kétszer meghalni. Mert Ő meg nem Palpi. Rá még visszatérek.. :)

Szóval a halálmentes haláltusa, kellően izgalmas volt és sikerült benne kimondani pár vitás dolgot. Omega korát, Crosshair motivációit és a alapból a díszes társaság morális összetartozásának kérdésköre jól belengte az epizódot. AZ, a droid megmentette a napot. Az Ő halálára tettem fel egy sört, mikor közölte, hogy merül, de még ezt is elbuktam.. :)

Szóval Tipoca City-ből egy platform maradt. Szomorú.. De Crosshair hogy jön el onnan? :death:

Aztán Nala Se új melója.. egyet találhatok? :palpatine: Basszus sikerült elsőre!

Csak így tovább BB! Jó volt a színvonal végig!

 

 

Szerkesztve: - csoli1138
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Kicsit olyan érzésem van, mint a Trónok Harca korai évadainál, amikor rendszerint az évadzáró előtti részben voltak a legnagyobb durranások. Itt ebben az epizódban leginkább azt éreztem, hogy az előző rész végi sokk után most realizálódhatott igazán Kamino végzete. Ezáltal nem egy olyan hullámhegy tetején ért véget érzelmi szempontból az évad, ami a legnagyobb hatást keltette volna, de a karakterek szempontjából szerintem nagyon kellett ez a rész. Így egy olyan befejezést kaptunk, ami ugyan pontot nem tett a csapattagok és Crosshair közötti viszonyra, de elrendezte azokat a nyitott kérdéseket, azokat a mélyben rejlő frusztrációkat, amelyek a mozgatórugói voltak a köztük lévő feszültségnek és ebben a folyamatban kikristályosodhattak a karakterek mozgatórugói, érzelmi motivációi is. Ennek a legnagyobb nyertese leginkább Crosshair volt, akit úgy tudtak közelebb hozni hozzánk, hogy közben a jelleme nagyjából megmaradt olyannak, amilyennek az évad során megismertük. Nem volt pálfordulás, megtérés, viszont megmondom őszintén hozzám sokkal közelebb került azáltal, hogy megismerhettük egy kicsit az ő szemszögéből a helyzetet, a vágyait, a félelmeit és azt, hogy mi motiválta a döntéseiben. Az egész csapat dinamikájához nagyon sokat adott hozzá az, ahogy itt kezelték ezt a konfliktust. Ezt a szembenézést én korábban mindig úgy képzeltem el, hogy vagy megpróbálják visszatéríteni Crosshairt magukhoz, vagy szembe kerülnek egymással és úgy rendezik le az egészet, de itt nagyon ügyesen sikerült úgy megoldani ezt a találkozást, hogy amellett, hogy mindenki nagyjából megmaradt azon az oldalon és állásponton ahonnan indult mégis - elsősorban Crosshair - valamivel gazdagodtak a találkozás által, ami formálhatja őket a jövőben. Crosshair esetében különösen azt érzem, hogy ez az útkereső szakasz nem fog olyan véget érni, amilyet ő szeretne. Amikor azt mondta, hogy a Birodalomban már nincs szükség a Kaminora, meg a hagyományos klónokra... akkor vártam, hogy Hunter hozzáteszi, hogy már rád sincsen szükség. Az esetleges meghasonlása akár elvezethet oda is, hogy átértékelje a szerepét ebben az új korszakban, de nem biztos, hogy azonnal visszatérne a régi csapatához. Azt mindenesetre nehezen látom magam előtt, hogyha szakítana is a Birodalommal, akkor utána kifejezetten ellenük dolgozzon a jók oldalán.

 

A Kamino kapcsán ez a rész leginkább a gyászé volt. Ahogy láttuk megsemmisülni a klón komplexumot abban egy jelenet volt, ami igazán megmaradt bennem, mikor Omega megpillantja az üres lombikokat. Amikor az előző epizód végén egy snitt erejéig végigpásztáztunk az üresen álló termeken, helyiségeken, annak olyan kíséreteties és szomorú hangulata volt, egy utolsó búcsúzás ettől a világtól, egy kicsit a PT korszakától is. Ebben a részben ilyen érzelmi pillanatokra, megállókra nem nagyon volt esély. Minden szétesett körülöttük, csak úgy végig rohantak/zuhantak a romok között és úgy ézrem ez a megvalósítás tükrözte a legjobban ennek az átmeneti érának a hangulatát. Ahogy itt a romokat látják maguk körül, úgy a galaxis berendezkedése, amit addig ismertek ugyanúgy összeomlik körülöttük (csak nem ilyen koncentráltan látványosan) és ők a romok között lavírozva próbálnak a felszínen maradni. Egyrészt gyászolják az elmúlását, de közben életben kell maradniuk. Engem jobban megviselt Tipoca City pusztulása, mint akár az Alderaan, akár a Hosnian Prime elpusztítása (pedig ott a veszteség sokkal nagyobb léptékű volt), mert ezt a helyszínt ismertem, többször jártunk itt, ide kötődött egy csomó emlék a sorozatokból (láthattuk ahogy próbálták megvédeni, még a TCW 3. évadában - ott volt Echo is). Az is egy nagyon ügyes húzás volt a készítők részéről, hogy valamelyest előre jelezték nekünk ezt a katasztrófát. Többször láthattuk az évad során, hogy a Birodalom minél nagyobb befolyással uralta le Kaminot, a kaminoiak pedig megpróbáltak relevánsak maradni, de nekik itt csak egy út vezetett... lefelé. Vizuálisan az egyik legjobb az évadban az rész volt, amikor láthattuk az egyik elhagyatott klónozó telepet, ahová Bane vitte Omegát. Látni az egykori csúcstechnika porosodó, megtört eleganciáját mintha előrevetítette volna az is, hogy a Kamino is ilyen elhagyatott, elfeledett sorsa juthat, mint az itteni klónozóüzem. 

 

Ezek után, ami nagyon jó kérdést jelent a második évadra, hogy merre tudnak tovább haladni az események. A Kamino és a klónok kikerülnek a képből, ugyanakkor a fenyegetettség, ami az osztagot övezi nem feltétlen múlt el. Hunternek abból a mondatából, amit Crosshairnek címzett, hogy nem kell ellenségeknek lenniük, meg ahogy ez a konfliktus köztük alakult úgy érzem, hogy Crosshairnek az a zsigeri gyűlölete talán feloldódott. Ettől nem állt a jó oldalra, de ő is látja azokat a szempontokat, hogy nem őt hagyták el és ha akarna még mindig visszafogadnák, hanem egyszerűen ők más döntést hoztak. Ez egy jó vonal lehetne, hogy miért éri meg valakinek azt a döntést meghozni, hogy a Birodalom oldalára áll (az egész klónháborús konfliktus legjobb eleme az volt, amikor a TCW-ben bepillantást nyerhettünk a másik oldalra is és azt is tudtuk, hogy a Köztársaság kétségtelenül meglévő problémái mellett miért akar valaki onnan kiszakadni), de tartok tőle, hogy Crosshair esetében ez nem fog működni, miután képesek voltak gond nélkül eldobni az életét és ezzel jelezve, hogy mennyit ér az élete az ő szemükben. Amennyiben azonban keresztezni fogják a csapat útjai a Birodalomét, itt az új korszak hajnalán már volt rá pár példa, hogy bele zavarhatanak a terveikbe, akkor ismét az érdeklődés fókuszába kerülhetnek. Omega feje felől a kaminoiak likvidálásával elhárult a veszély, most már senki nem akarja őt a szuperkatona programhoz felhasználni, de Nala Se feltűnésével én várnék közöttük valami viszontlátást. Nala Se nem csak Omega, de a Bad Batch kapcsán is egy fontos szereplő, a megalkotásukat, fejlesztésüket tekintve egy olyan személy volt, aki egy kapcsolódási pontot jelent a csapattal, nem mellesleg az egyik utolsó kaminoi, aki a régi gárdából megmaradt. A Palpatine tervben játszott szerepe kapcsán érdekes bepillantást nyerhetnénk a Birodalom mesterkedéseibe, hogy hogyan próbálkoznak az öreg klónozásán, de az Omegával való kapcsolata nekem még mindig kicsit kérdőjeles. Ő jelentette a legközelebbi biztos pontot Omega életében a Kaminóról való távozása előtt, mégis a kapcsolatuk mintha teljesen zárójelben lenne. Omega nem nagyon vágyakozik utána, nem is nagyon mondott róla sok mindent, úgy, hogy Nala Se számára viszont kifejezetten sokat jelentett Omega és még egy fejvadászt is felbérelt érte. Nem mellesleg a BB megalkotásában játszott szerepe kapcsán is érdekes lehetne egy ilyen találkozás. 

 

Ami az évad legfőbb feszültségforrása volt az a csapaton belül húzódott. Így jól jött ki, hogy itt a fináléban a Birodalom nem nagyon játszott szerepet, hanem leginkább az elemekkel kellett megküzdeniük a hőseinknek, miközben a kapcsolatukat próbálták rendezni egymás között. A csapat kapcsán Omega képbe kerülése óriási változást jelentett az életükben. Az ő segítségével próbálnak meg eligazodni ebben az új világban, ő adott nekik egy olyan plusz töltetett, ami célt, feladatot és egy másik nézőpontot hozott be az életükbe. Az évad során többször is láthattuk, hogy az ő hathatós közreműködésével vágtak bele egy olyan küldetésbe, amihez amúgy semmi közük nem lenne és olyan elszántsággal képes kiállni másokért, ami irányt ad a csapatnak is. Innen érdekes lesz, hogy merre indulnak tovább, azonba még ha Omega nélkül úgy érzem meg is húznák magukat, ha adódik egy lehetőség, hogy másoknak segítsenek, akkor szerintem Omega miatt bele fognak vágni és így ismét a Birodalommal kerülnek szembe. Ami kezdetben egy menekülés, kivonulás volt, abból szépen lassan egy új irány körvonalazódhat, amihez értenek, arra lesz szükség ebben az új érában is, csak nem a hadsereg szolgálatában, hanem "szabadúszóként" harcolhatnak.
Ami a sorozat, meg egy kicsit az egész klón sors központi, egzisztenciális kérdése szerintem a szabad akarat vs. determinizmus körül kulminálódik. Crosshair döntésével azért vállaltak be egy nagyon jó vonulatot, mert megmutatták, hogy saját elhatározásból is tud valaki úgy dönteni, hogy ő a Birodalom oldalát választja. Ez részben árnyalja a klónok drámáját is, akik ettől függetlenül akaratuk ellenére felhasznált bábok maradnak, de a biochiptől függeltenül is állhatnak egyik, vagy másik oldalra. Crosshair pedig kikerül az áldozat felmentő pozíciójából, akinek saját magának kell felelősséget vállalnia a döntéseiért, ugyanis ő döntést hozott. A klónok ezáltal emberibbek is lehetnek, ugyanis ezzel az egész bichip dologgal kicsit olyan biorobotoknak érződnek, még ha a humanizálásuk okán rengeteget tettek az animációs sorozatok, hogy emberibbnek látszanak. Crosshair döntésével, a bizonytalanságával, az útkeresésével talán emberibb klón lett, mint bármelyikük. Innen nézve, karakter szempontból ez egy nagyon erős finálé lett!

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Szerintem is nagyobbat szólt az előző rész. Annak örülök, hogy meg lett erősítve, hogy Omega idősebb a BB-nél, illetve hogy Crosshair maradt a Birodalom oldalán. Látvány szokásos, gyönyörű, lassan már ki se fogom emelni :D Az a bolygó a végén nagyon tetszett, pár képkocka alapján is, remélem látjuk még! Egyesével adagolják a kis puzzle darabokat Palpi klónozás terén, talán a következő évadban jobban rámennek.

 

Szerintem ezzel a grimasszal nagyon hasonlít Omega a hasonló korú fiú tesóira

tByVDZ2.jpg

 

Ami nem baj csak erről megint eszembe jutott ez:

:D :D :D 

fnlOuBx.jpg

 

 

17 perccel korábban, csoli1138 írta:

De Crosshair hogy jön el onnan?

 

Tech mondja, hogy lépniük kell, mert jönnek a Birodalom felderítői, ők biztos megtalálják majd.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Mielőtt @Dzséjt kritikáját elolvastam volna, nem jöttem rá, mi volt olyan fura Kaminóban az epizód legvégén: most láttuk először ezt a bolygót napfényben, mindenféle zivatar és vihar nélkül. Tényleg egy jelkép, egy hamvából újjáéledt főnix, a pusztulás romjain ott van az újrakezdés reménye. Persze Kamino ezután már csak egy jelentéktelen és lakatlan óceánbolygó lesz, de a Galaxisra nézve egy képi szimbólum, hogy bármennyi rombolást és pusztítást okoz a Birodalom, az ellenállásnak nem tud gátat szabni.

 

A látvány gyönyörű volt, nem gondoltam volna, hogy Tipoca City pusztulását ilyen minőségben láthatom egyszer. Egyébként megkockáztatom, az egész sorozatban Kamino és a város látképe jobban nézett ki, mint anno az EP2-ben. Persze a 20 év az 20 év, de itt mégiscsak egy animációs sorozatról beszélünk.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Amúgy másnak is feltűnt, hogy a klón, aki jelentett Rampartnak, "cities"-t említ, többesszámban. Ez jelentheti azt, hogy Kamino összes ismert városát elpusztították Tipoca City-n kívül? 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

2 hours ago, Yoda József said:

Amúgy másnak is feltűnt, hogy a klón, aki jelentett Rampartnak, "cities"-t említ, többesszámban. Ez jelentheti azt, hogy Kamino összes ismert városát elpusztították Tipoca City-n kívül? 

Valószínű, és hát csak így volt értelme a birodalmi műveletnek.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

57 perccel korábban, Iqvi írta:

Valószínű, és hát csak így volt értelme a birodalmi műveletnek.

Bezony, ráadásul ez összhangban van a forráskönyvekkel, amik megemlítették, hogy Kamino más városaiban is voltak klónozó üzemek.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Kamino pusztulása teljessé vált. Az egész sírba szállása olyan szinten volt monumentális, hogy csak tátottam a szám. A Bad Batch hatalmas köröket ver már a TCW-s látványvilágra is. Mondhatjuk, hogy kellően érzelmesen búcsúztunk a bolygótól, nekem nagyon fog hiányozni. Korábban amikor még nem lehetett tudni mi történt a klónokkal, reménykedtem benne, hogy megmaradt a bolygó kultúrája. Sajnos nem így lett. :( 

 

Kíváncsi voltam mik lesznek a Bad Batch kilátásai, de igazából semmi meglepő nem történt. Crosshair valóban olyan jellem amit láttunk tőle, a csapat meg valószínűleg visszatér Cid-hez és folytatja azt az életet amit elkezdtek.

 

Két dolog ígérkezik érdekesnek, ez pedig Crosshair további sorsa a Birodalomban, illetve Nala Se szála, amit a rész végén nagyszerűen belengettek. Hatalmasat csalódnék, ha itt nem Palpatine klónozása lenne a végcél.

 

Jó évadzáró volt, monumentális és epikus, talán kevésbé voltak benne csavarok, de az első évad végén ez még teljesen érthető. A funkcióját 101%-ig beteljesítette! Türelmetlenül várom a folytatást!

Szerkesztve: - Ody Mandrell
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

2021. 08. 13. - 12:10, NorbiLordi írta:

Kíváncsi leszek, hogyan fogadja majd Crosshairt a Birodalom.

Az ő elengedésével azt is felvállalták, hogy a Birodalom célkeresztje továbbra is rajtuk lesz.

 

19 órával ezelőtt, csoli1138 írta:

Crosshair hogy jön el onnan?

Tech említette, hogy a birodalmi felderítők bármikor megérkezhetnek.

 

19 órával ezelőtt, csoli1138 írta:

AZ, a droid megmentette a napot. Az Ő halálára tettem fel egy sört, mikor közölte, hogy merül,

Nem szerettem volna ha meghal. A kedvenc droidom, már Fives-nak is rengeteget segített. Bár amikor süllyedt magam is arra gondoltam, hogy itt a vége.

 

6 órával ezelőtt, Yoda József írta:

Amúgy másnak is feltűnt, hogy a klón, aki jelentett Rampartnak, "cities"-t említ, többesszámban. Ez jelentheti azt, hogy Kamino összes ismert városát elpusztították Tipoca City-n kívül? 

Szerintem így lehetett. A végén több füst oszlop is látszódott a távolban.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

37 perccel korábban, Ody Mandrell írta:

Az ő elengedésével azt is felvállalták, hogy a Birodalom célkeresztje továbbra is rajtuk lesz.

 

Nem biztos. Ha megfogadja azt amit Hunter mondott, hogy bár külön utat választottak, de ettől nem kell ellenségeknek lenniük, akkor hazudhat is akár, hogy meghaltak stb. Végülis hellyel-közel megkapta Crosshair amit akart, elmondhatta, hogy miért érzi elárulva magát. Ezen a konfliktuson pedig valamennyit azért oldottak. Omega-t is kiszedte a tengerből. Ha meg esetleg a Birodalom utánuk is megy, nem vagyok benne biztos, hogy Crosshair ennek a részese lesz. 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

1 órával korábban, Ody Mandrell írta:

Omega megmentette az életét. :)

 

@Dzséjt simán lehet, hogy amiket a mandiban láttunk klónok, azokat most kezdik kikisérlezezni. Szóval haladnak ezzel, csak kis lépésekben.

Szerintem nem csak lehet, majdnem biztos vagyok benne, csak most már jó lenne a kis lépések helyett konkrét nagy lépéseket tenni. Legalábbis én örülnék, ha már nem csak sejtetések, találgatások és itt-ott elejtett részinformációk lennének, hanem látványosabban is elkezdhetne összeállni a kép. Ha túl sokáig húzzák, csak azt fogják elérni, hogy a nézőben elapad a kíváncsiság, mert megunja a dolgot. Engem sajnos például az utolsó jelenet nem hozott izgalomba, mert még csak új infót sem adott hozzá a dolgokhoz. Eddig is tudtuk, hogy a kaminoi klónozási technológiának szerepe van a jövőbeli eseményekben, hiszen kaminoi jelet láttuk Pershingen (megjegyzem, a helyi tudós ugyanolyan ruhában volt, mint Pershing a Mandiban), és már forráskönyvek is említették.

Sőt én már az ep9 idején is úgy képzeltem, hogy Palpatine feltámasztásában valamilyen szinten szerepet kaptak a kaminoiak, hiszen az ő klónozű technikájuk elérhető volt Palpatine számára. Ezután esélyét sem láttam annak, hogy a klón testét valami más technológiával készítették el.

Szóval én egy kis tempózásnak örülnék. Nyilván ez nem a The Bad Batch feladata, inkább a Mandié és a spin-off-jaié, de azért itt is elejthetnének valami konkrétumot. Teszem azt, az utolsó jelenet sokkal nagyobbat ütött volna, ha Nala Set az Exegolra viszik és Yupe Tashu fogadja.

 

Bár azt azért hozzátenném, hogy komoly esélyt látok arra eme epizód után, hogy Grogu előtörténetét a TBB-ben fogjuk megismerni. Az viszont már tetszene.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Nálam meg baromi nagyot ütött! A második évad ígérete így legalább izgalmas. A darabkák már az első évadban kezdtek összeállni, ez volt a korona erre a szálra. Sajnálom ha neked ez nem érdekes, nekem viszont annál inkább, mert remélhetőleg most indul be.

Szerkesztve: - Ody Mandrell
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Egyetértek azzal, hogy a hangulat kevésbé volt szívszorító és nem adta át annyira drámaian a korszaklezáró érzést, ami az előző epizódot jellemezte, de ettől még jó kis évadzáró lett. :) Izgulhattuk, hogy jut ki a csapat a szétlőtt és széteső Tipoca City-ből (klasszikus meneküléstörténet volt, még szörny is akadt :)), és Crosshair megmentése szerintem jól elrendezte a csapat és a hithű birodalmivá avanzsált társuk jövendő viszonyát. Tech megjegyzését az elfogadásról tanítani lehetne, és Hunter is pontosan azokat a szavakat mondja ki, amelyek végre eljuthattak Crosshair megbántott lelkéhez ("más dolgokat akarunk, de emiatt nem kell ellenségeknek lennünk"). amihez végül Omega is csatlakozik (bármi is történt, ők mind testvérek). Én sem hiszem, hogy innentől kezdve szándékosan ártani akarna nekik, ahogy az is kiderült, hogy eddig sem azért vadászott rájuk, mert bosszút akart állni, és most már ráadásul sikerült is nagyjából megbeszélni a dolgokat, már ammenyire a helyzet engedte. De azt hiszem, a tettek többet mondanak minden szónál: Hunter nem hagyta hátra, Omega sem és ő is megmentette a lányt (AZI-re hivatkozás csupán terelés :)). Ez a konfliktus rendezve van. Én arra számítok, hogy ha megint találkoznak az ellenkező oldalakon állva, akkor megkeresik a módját, hogy ne ártsanak egymásnak. 

 

Kiemelném a zenét, amely a sok trombitával nagyon jól érzékeltette egyrészt a viharos menekülést, másrészt a Crosshair lelkében dúló vihart is, hasonlóan ahhoz a jelenethez az Ep3-ban, mielőtt Padmé megérkezik a Mustafarra és Anakin éppen ott áll és nézi a lávát könnyezve - itt talán kevésbé drámai a helyzet, ahogy a zene is, de a lélek háborgását most is szépen közvetíti.

 

A látvány csodálatos volt, mint eddig mindig! És meg kell mondanom, nagyon tetszett Kamino napfényben. Korábban az esős, viharos légkör adott egy baljós hangulatot a helynek, ami napfényben egyszerűen elenyészett. Valami véget ért, de közben elindult valami új.

 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Most megnéztem magyar felirattal is, tegnap csak angolul tudtam le. 

(Boldogulok az angollal, de mégis magyar felirattal az igazi!)

 

Tegnap kicsit zúgolódtam, mert tényleg többet vártam. Viszont mára ez elmúlt, és nyugodtan megnéztem a részt. 

Egy korszak lezárult ezzel az epizóddal, tele szomorkás pillanattal. 

Talán a legszomorúbb pillanat az volt, amikor a klón jelentett Rampart-nak. Meg megbicsaklott hangon mondta el, hogy a városok elsüllyedtek.

Érezni lehetett a hangjában a mély szomorúságot. chip ide vagy oda, de az otthonát süllyesztették el.

Ez a klón nem érzéketlenül jelentett, hanem mint érző emberi lény.  Nagyon fura ez, mert a tüzér klón meg mint egy érzéketlen droid, úgy viselkedett.  :(  

 

Én örülök neki, hogy Crosshair nem halt meg, de nem is csatlakozott a társaihoz. Ő kitart a birodalom mellet, kérdés, hogyan fogják fogadni a visszatérését.  Ezt a szálat lezárták, az évadzáróban. Az hogy a 2. évadban látjuk-e Crosshair-t, nem mondanám biztosra, hogy igen. 

Szerintem az ő története itt véget ért, valószinűleg.  

 

Ami viszont egyáltalán nem érdekel, az az, hogy a Birodalom hogyan fogja kihasználni Nala Se tudását. Sosem érdekelt ez a szál. Annyira vagyok kiváncsi, mi volt Nala Se célja amikor a BB-t teremtették. 

 

Akit szivesen láttam volna az évadzáróban, az Rex, Gregor, Wolfee, és nem utolsó sorban Howzer. De ez nem következett be, valószinűleg a 2. évadban talán látjuk őket, bár Howzer kérdőjel, vele mi lett. 

Amit viszont elképzelhetőnek tartok, hogy lesz egy nagyobb időugrás, a 2. évad rajtja pillanatában. 

 

Érdekelne egy dolog, amikor elsüllyedt az összes létesitmény, város, Kaminón, és kisütött a nap., véletlenül nem szabályozták az időjárást, a kaminóiak?  Amikor kaminót mutatták, folyamatosan esett az eső. Már az Ep. 2-ben is. 

EZ lehetett valamiféle védelmi protokoll is, a folyamatos vihar zavarhatta az ellenséges szenzorokat, esetlegesen?   

 

A legvégére amit nagyon várok, hogy kiadják a második 8 rész soundtrack zenéit! :) 

Szerkesztve: - Cpt. Rex
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Joel Aaron nem véletlen írta, hogy nagyon büszke az effejt csapat erre a részre. Egyszerűen döbbenetesen jó! Ahogy a hatalmas kék turbólézerek becsapódnak hőseink előtt, leszakítva a folyosók felét... És ez csak egy példa a végig jelenlévő vizuális orgazmusból. Mindezt ION10 verzióban nézve.... Milyen lehet 4K-ban? 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

A rész kapcsán érdekes Hunterék moralizálása. Ebben Crosshair-nek igaza volt: egy katona kövesse a parancsokat. Nem feladatuk eldönteni mi helyes és mi nem az. Persze ez felvet egy csomó kérdést.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

16 perccel korábban, Ody Mandrell írta:

A rész kapcsán érdekes Hunterék moralizálása. Ebben Crosshair-nek igaza volt: egy katona kövesse a parancsokat. Nem feladatuk eldönteni mi helyes és mi nem az. Persze ez felvet egy csomó kérdést.

Ez örök morális kérdés egy katona esetében, viszont ebben a helyzetben nem feltétlen tehető fel. Arra gondolok, hogy míg a legtöbb katona szabad akaratából követi (vagy épp nem követi) a parancsot, a 66-os esetében a szabad akaratot, de úgy alapvetően az egész klón jellemét elnyomja egy biológiai agymosó eszköz. Így Crosshairnek csak olyan parancsok esetén lehetne valami csekély igaza, amit nem befolyásolt semmilyen módon a biochip. Nála különösen érdekes ez, mert van egy biochip előtti, biochip alatti és biochip utáni szakasz. És a fene sem tudja, mennyire torzította el a "biochip alatti" szakasz a lelkét. Azért azt láthattuk, hogy megkínozták, amikor felerősítették az inhibitor hatását. Legalábbis nem úgy tűnt, mintha eufóriát érezne.

Plusz ezt a kérdést tovább bonyolítja, hogy a klónok egy eléggé illékony helyzetbe kerültek. Ők a Köztársaság katonái, a Köztársaság megvédésére tettek esküt, arra szentelték életüket, a Köztársaság miatt és érte léteznek. A Birodalom jogilag és formailag is egy teljesen más, új állam, ami ráadásul Tarkinon és Ramparton keresztül egyértelműen kijelentette, hogy nem tartanak igényt a klón hadseregre. Szóval miért is kéne olyan állam parancsát követni, amihez tulajdonképpen a katonának semmi köze, és a vezetők is kijelentették, hogy "kössz, de te nem kellesz"? Megkockáztatom, az inhibitor chip nem csak azért kellett, hogy a klónok kérdés nélkül lemészárolják a Jediket és a szövetségeseiket, hanem azért is, hogy ebben a kényes helyzetben ne legyen csoportos elfordulás a Birodalomtól. És ez milyen jó előre látás volt Palpatine részéről, mert eddig az a kevés klón, ami valamiért nem került a biochip hatása alá vagy kikerült alóla, előbb-utóbb majdnem mind szembefordult a Birodalommal. Rex, Gregor,  (Wolffe,) Hunter, Tech, Wrecker, Echo, Howzer és követőivel szemben eddig csak egy Crosshairt tudunk felmutatni, aki a Birodalom oldalán maradt.

És mindezen túl, szerintem azért egy katonának is illik valamilyen szinten eldönteni, hogy mi helyes és mi nem. Nem mindegy, hogy azért kell megölnöd valakit, mert ezzel megvédesz másokat, vagy azért, hogy rettegésben tarts másokat. Ahogy az sem mindegy, hogy fegyvertelen civilt vagy katonát ölsz, felnőttet vagy gyereket, ellenséget vagy barátot. Azért egy katona minimum választ követelhet arra, hogy miért adnak parancsot baráti civilek, köztük gyerekek megölésére. Márpedig a Birodalom felső vezetésében lévő Tarkin birodalmi polgárok, köztük gyerekek meggyilkolására adott utasítást birodalmi katonáknak, és ezt még azzal is tetézte, hogy félretájékoztatta a saját katonáit.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Crosshair azért is rendkívüli, mert mint ahogy írod is, olyan vonalat képvisel ami még nem volt a klónok között. 

 

Érdekes, hogy az Első Rend is a kaminoi módszerrel próbálkozott, de ott nem igazán vált be.

Szerkesztve: - Ody Mandrell
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

17 perccel korábban, Ody Mandrell írta:

Érdekes, hogy az Első Rend is a kaminoi módszerrel próbálkozott, de ott nem igazán vált be.

Szerintem a klónok részint azért voltak sikeresebbek, mert őket erre teremtették, szó szerint a Köztársaság védelme miatt léteztek, ami minden hibája ellenére jó állam volt. Emellett a Jedik mellett harcoltak és "nevelkedtek", akik minden hibájuk ellenére morálisan azért viszonylag jó úton haladtak, de mindenképpen önzetlenek voltak és segíteni akartak másokon. Az Első Rendből mindez hiányzott, de még így is hatékonyabbak voltak, mint a Birodalom rohamosztagosai. Finn, Jannah és társai például tuti lojálisabbak lettek volna egy Obi-Wan Kenobihoz, mint egy Kylo Renhez.

 

Amúgy kíváncsi leszek, kapunk-e arra választ, hogy Howzer miért maradt olyan, amilyen, és miért állt át az oldalára néhány további klón. Illetve, hogy Crosshairből mikor és kinek a felhatalmazásával lett eltávolítva a chip. Mert azért a 99-esek dezertálása után ez elég kockázatos húzás volt. Rampart vajon tudta? Meg az is érdekes, hogy elmondása szerint már régen ki lett véve. ("I had my chip removed a long time ago.") Ennek tükrében már jó pár hónap eltelhetett azóta (tippre a Bracca óta), mert, ami csak pár hete vagy csak egy-két hónapja volt, arra általában nem mondjuk, hogy réges-régen. Lehet, hogy az első évad felölel egy évet.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Nekem is bejött ez a rész. Nagyon. Pazarul összehozták a kamino-i sztoriszál folytatását. A látványra újra nem lehet panasz plusz a történéseket és a zenei anyagot is ütősen összehozták. Nagyon klasszak az akciózások, a viták és a moralizálások.

A rész végével kicsit elégedetlen vagyok. Úgy érzem az illetékesek valami jobbat is felmutathattak volna. Azért elvagyok vele.

 

Az alagút kilyukasztós jelenet nézése közben megint motoszkálni kezdett bennem hogy egy muviban láttam már ahhoz hasonlót és egy idő után beugrott az adott muvi és az ide passzoló jelenete ami az Aliens cső kilyukasztós jelenete.

 

Jdfzk0K.jpg

Szerkesztve: - Rog
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

1 órával ezelőtt, Dzséjt írta:

Rex, Gregor,  (Wolffe,) Hunter, Tech, Wrecker, Echo, Howzer és követőivel szemben eddig csak egy Crosshairt tudunk felmutatni, aki a Birodalom oldalán maradt.

 

Nem tudhatjuk, hogy a többi klón mennyire van még a chip hatása alatt és mivel ha maradnak a Birodalom oldalán akkor a viselkedésük nem tér el attól, mintha még a chip irányítaná őket, így szerintem nem is fogjuk megtudni.

 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

19 perccel korábban, Darth Cupsy írta:

Nem tudhatjuk, hogy a többi klón mennyire van még a chip hatása alatt és mivel ha maradnak a Birodalom oldalán akkor a viselkedésük nem tér el attól, mintha még a chip irányítaná őket, így szerintem nem is fogjuk megtudni.

Ez tény, de még azt sem tudjuk, milyen arányban fordultak el a Birodalomtól, hiszen lehet sokakat simán megöltek a 66-os keretében, mások a kesseli bányákban tűntek el, stb. Egyik irányba sincs pontos adat. Sőt lassan azt sem fogjuk tudni, hogy melyik páncél alatt lapul klón, és melyik alatt toborzott ember. Ugyanakkor azért ilyen kevés példa is lehet beszédes, de legalábbis aggasztó a Birodalom számára. És az inhibitor chip nélkül aztán tényleg semmi sem garantálhatta volna Sidious számára, hogy a klón sereg ilyen nagy arányban marad lojális hozzá. Szóva az a chip szerintem egyben a klón sereg megtartását is szavatolta.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Wrecker mondta, hogy tudta mit csinál amíg a chip hatása alatt volt, de nem tudott harcolni ellene. Azt is el tudom képzelni, hogy bizonyos klónok a chip hatása alatt elkövetett szörnyű tetteik miatt egyfajta kényszer pályának tekinthették utána a Birodalamat, hogy nekik onnan már nincs visszaút akár mi miatt is tették amit tettek nincs más aki a tetteiket tolerálná a Birodalmon kívül.

Szerkesztve: - Darth Cupsy
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Írj hozzászólást most, és regisztrálj később. Amennyiben már regisztráltál, lépj be a fórumra és szólj hozzá a témához.

Vendég
Új hozzászólás

×   Beillesztett szöveg.   Illessze be egyszerű szövegként

  Only 75 emoji are allowed.

×   A linked automatikusan beágyazódott.   Linkként jelenjen meg

×   Az előző tartalom visszaállítása.   Korábbi szöveg törlése

×   Nem illeszthetsz be képet közvetlenül. Töltsd fel vagy illeszd be URL-ből.

  • Jelenlévő felhasználók:   0 felhasználó

    • Egy regisztrált felhasználó sincs ebben a topikban.
×
×
  • Új tartalom hozzáadása az alábbi témákban...

Fontos információ
A webhely használatával elfogadod és egyetértesz a fórumszabályzattal.