Ugrás a kommentre

1x03 - Reckoning


Ody Mandrell

Ajánlott hozzászólás

3. rész - Reckoning / Leszámolás

 

andor3.jpg

 

Írta: Tony Gilroy

Rendezte: Toby Haynes

 

Helyszín: Ferrix, Kenari

 

Szereplők:

Cassian Andor (Kassa) - Diego Luna (Antonio Viña)

Luthen Rael - Stellan Skarsgård

Maarva Andor - Fiona Shaw

Clem Andor - Gary Beadle

Bix Calen - Adria Arjona

Brasso - Joplin Sibtain

Timm Karlo - James McArdle

Syril Karn felügyelőhelyettes - Kyle Soller

Linus Mosk őrmester - Alex Ferns

Salman Paak - Abhin Galeya

Rashi - Victor Perez

Willi - Ron Cook

Wilmon - Muhannad Bhaier

Xanwan - Zubin Varla

B2MO - Dave Chapman

 

Történet

Cassian végre találkozik Bix ismerősével, Luthen Raellel, akit viszont jobban érdekel a férfi és képességei, mint az áru, amit kínál. Közben Karn és csapata is megérkezik a Ferrixre.

 

Érdekességek

- Az ebben az epizódban látható visszaemlékezések a Köztársaság kései éveiben játszódnak, még a klónok háborúja kezdete előtt; Maarva és Clem egy közeledő köztársasági fregatt miatt aggódnak, amely megzavarhatja a roncsvadászatukat. A szállítóhajó fedélzetén lévő halottak olyan egyenruhát viselnek, amelyen a szimbólum közeli kapcsolatban áll a későbbi Szeparatista Szövetséggel. Később, a Birodalom által betiltják a Kenarira való utazást egy környezeti katasztrófa miatt.
- Nem újdonság annak ötlete, hogy a galaxis területei zónákra legyenek osztva a vállalatok számára kizsákmányolás és irányítás céljából; annak idején láthattuk a Vállalati Szektort a Han Solo hadjáratában (1979, Del Rey Books). Az említett könyv magán vállalati biztonsági erőket mutatott be, hasonlóan a Corpo ezen epizódban látott biztonsági személyzetéhez.
- A visszatekintésben látott B2EMO nem csupán jobb fizikai állapotban van, de nincsenek beszédproblémái sem.
- Cassian Andor egy MW-20 Bryar pisztolyt használ. Az ihletforrás a Star Wars Battlefrontban látott K-16 Bryar pisztoly volt, amely viszont a Dark Forces játékokban Kyle Katarn által használt Bryar látványterve alapján készült. A kellék tervezői elég extra kiegészítést és látványelemet adtak hozzá Cassian pisztolyához ahhoz, hogy az új modellszámot kapjon.
- A kenari nyelv gyökerei a való életbeli portugál, spanyol és magyar nyelvek keverékéből tevődnek össze.

 

 

Pár kitétel.

 

1. Amennyire az lehetséges próbálj meg az adott rész keretei között maradni.

2. A történet elemeit ne rakd spoiler gomb mögé. Itt az epizód konkrét történéseit tárgyaljuk ki.

3. Csak akkor szólj hozzá a témához, ha már láttad az aktuális részt.

4. Tartsd be a fórumszabályzatban leírtakat. 

Szerkesztve: - Ody Mandrell
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Az építkezés után beindult jobban a sztori. Azért na, van világ bőven a Skywalkereken, Jediken, Birodalmon stb. túl is. Tetszik, hogy megint betekintést nyerünk az átlagemberek életébe akik csak túlélni szeretnének valahogy. És még a Birodalom elő sem került, hanem egy kis szervezet van a képben. A helyettes úr helyében megfogadtam volna a főnök tanácsát a jelentéssel kapcsolatban. Csóri ki se teszi lényegében a lábát dolgát intézni, már hullanak az emberei mint a legyek. Gyanítom ebből nem lesz előléptetés :D 

 

Egyik legjobb része az epizódnak, amikor a lakosok verik a fémeket. Egy idő után teljesen megszoktam, hogy folyamatosan hallani a háttérben. Na de amikor elhallgattak akkor én is befeszültem, hogy most vajon most mi fog történni. Nagyon zseniális volt :D 

 

Ami még nagyon tetszik, hogy apránként csepegetik az infót Cassian gyerekkoráról, olyan jól van megoldva, hogy ki se zökkentenek.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Ez már teljesen beszippantott. Teljesen elérzékenyültem a végére, pedig igazából még a felszínt se karcolgatjuk. Szemtanúi lehettünk Cassian új életének első lépéseihez. Ez számára egy olyan ugrás, mint amikor az "anyja" elvitte a korábbi világáról. Fantasztikus rendezés, színészek. Áhhh...

 

Amire igazán felfigyeltem, azok Maarva szavai. A Köztársaság ebben a flashbackban kb. Birodalmi szinten állt. Főleg ha kinyírták a gyerekeket. 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Igen hát az építkezés itt csúcsosodott ki, és itt értek össze a szálak.

Engem is meghatott a vége, ahogy Andor elhagyja a nevelőanyját, és hogy mennyire kiállt az egész város Cass mellett - vagy a vállalat ellen, nem tudom biztosan.

És itt látszik milyen jó a rendezés, hogy egy egyszerű raktár jelenetből milyen tök jó, látványos és kreatív akciót tudtak összehozni.

Mondjuk Cass haverja nem biztos, hogy alaposan átgondolta az a súlyt a hajóra, hisz ha elfogják Cass-t és azzal viszik el, hát valszeg ő is meghalt volna. XD

Ettől függetlenül ez volt a három közül a legjobb rész és ahogy Ody is mondta, csak itt kezdődik az egész történet. Olyan mintha egy bevezető filmet láttunk volna a sorihoz. Alig várom, hogy mit tartogat, és csak remélni tudom, hogy még látjuk ezeket a karaktereket, ha már így elkezdték felépíteni őket - és milyen jól. Brix, Cass anyja, B - mind szerethető karakterek.

Nem tudok nagyon rá rosszat mondani igazából. Nem is akarok. :D Várom a folyatást. Holnap pedig angolul nézem újra. :D

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

A zene egészen fantasztikus volt a végén. Szép zárása Andor régi életének és valami egészen új kezdetének. Az akciójelenetek nagyon rendben voltak, a rendezést erősebbnek érzem itt, mint a Book of Boba Fett-nél vagy az Obi-Wan Kenobinál, ahol azért ezen a téren voltak kisebb megbicsaklások. 

 

Andornak tényleg le kellett volna lőnie Syril Karnt. Így most teremtett magának egy archnemesist. Karn motivációit egyébként egyelőre nem igazán értem. Már az elején olyan mértékben rá van pörögve az ügyre, hogy az ember azt hinné, itt valami személyes dologról lehet szó. Linus Mosk fontoskodása, gesztikulációi kissé parodisztikusnak tűntek számomra (már az előző részben is), bár tény, hogy a főnökénél jobban értette a dolgát.

 

Hidegrázós jelenet volt, amikor a Ferrix lakói egyként kezdték ütni a vasat. Érzésem szerint nem is Andorért (nem tűnt úgy, hogy bárki különösen kedvelné, amit meg is értek), hanem a kollektíváért. Kíváncsi leszek, hogy mi lesz ezek után a bolygó sorsa  - hiszen kb. 10 rendfenntartó halt meg. Biztos, hogy ezután a birodalmi regionális parancsnokság kiszáll a helyszínre. Timm-et sajnáltam, bár ostoba döntést hozott, hogy nekirohant a fegyvereseknek. Nagyon szép színésznőt választottak Bix karakterének.

 

Luthen minden mondatával viszi a show-t. Szerintem ő lesz a kedvencem. A flashback jelenetek is jók voltak. Először azt hittem, hogy a lezuhant gép egy szeparatista hajó, hiszen a szkafanderre felvarrt embléma a Független Rendszerek Konföderációja logójára emlékeztetett, semmint a Köztársaságéra, de ezt majd megnézem még egyszer. Ha a canon nem változik, akkor Andor ezután a szeparatista kötelékben kell hogy harcoljon a Klónháborúban gyerekkatonaként, nem? Ilyesmi rémlik.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

4 perccel korábban, Nute Gunray írta:

Karn motivációit egyébként egyelőre nem igazán értem.

Pedig az elején jól felvezették. Ő egy szabálykövető, minta tiszt aki nem hagy annyiban egy gyilkossági ügyet. Ennyi a motivációja. Lényegében csak jót akart, de itt a rész közben már látszik, hogy tudja mennyire elcseszte az egészet. A végén pedig teljes sokkot kap amit meg is értek, hiszen mit szól majd a főnöke ha visszatér? Ez az egész az ő magánakciója volt. 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Ráadásul amikor Linus Mosk mondja neki a második részben hogy nem hagyhatják annyiban két emberük halálát akkor Karn nagyon belelkesül. Nagyon akarta ezt hallani. Amellett, hogy szabálykövető, valszeg teljesen végigsérti a gondolat hogy csak úgy szabadon engedjék az egyik emberük gyilkosát.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

És a harmadik résszel tulajdonképpen lezárult az Andor prológusa. Jó ötlet volna ezt a hármat így, egyben feltenni, szerintem hatásosabb, mint hétről hétre várni. Ráadásul, a sorozat tempója sem valami gyors, így lehet, hogy még nézőket is vesztettek volna, mire eljutunk ide. A mai rohanó világban nem tudom, mennyire tudna teljesíteni egy ilyen lassú sorozat. Szerintem még így is lesznek, akik unalmasnak találják, mert három rész telt el, mire "történt valami".

Pedig itt aztán k*rva sok minden történt. A párbeszéd Rael és Andor között szerint az eddigi három rész legütősebb pillanata. Ráadásul tök jól reflektál a Rogue One-ban (vagy éppen a Rebels-ben) látottakra, miszerint a Birodalom olyan arrogáns, hogy észere sem veszik, amikor egy számukra pondró alak bemasírozik az "otthonukba". Ezt láthattuk számtalanszor a Rebels-ben, de így masírozott be Cassian, Jyn és K2 a scarifi bázisra is. Rael amúgy nagy arc, ahogy kezeli a szituációt, uralja a környezetét. Nem lepne meg, ha kiderülne, hogy valaha a Köztársasági Nagy Hadsereg tisztje lett volna, mert láthatóan, katonai szempontból sem alulképzett. És már itt megviláglik, hogy hajlamos a megtévesztésre. A sétabotjával egy veszélytelen öregember látszatát keltette, de, amikor elért a céljához, sutty, eltette.

A látvány is pazar volt, főleg a kis kikacsintások. Eleve a roncstelep képe nagyon erősen megidézi a Jedi: Fallen Order nyitnyát. Ott Venatorokat szedtek szét, itt egy Acclamator került felboncolásra. És az a roncs, amin Brasso és társai ügyködnek (mintha egy folyosóelem lenne), szintén valami köztársasági jármóből származhat a jelzéseiből ítélve. Ráadásul ezeket a hatalmas, repülő vontatókat, amikkel a roncsokat vitték ide-oda, egy az egyből a Fallen Orderből vették át, ugyanilyenek röpködtek a játék elején a Braccán. Szóval látszik, hogy e sorozat készítői is odafigyeltek a kontinuitásra.

És pont ezért meglepő a Kenarin látott flashback. A lezuhant hajó legénységének ruháján ugyanis egyértelműen a szeparatisták jele volt.

R5mrKpP.png

pHGtPiQ.png

Ugyanakkor a belső dizájn (ez már a korábbi részben is feltűnt) köztársasági. Ezt akkor még betudtam annak, hogy van átfedés, hiszen a szeparatisták egykori köztársaságiak, és nyilván a kiváláskor nem adták le a hajóikat. Viszont most Maarva köztársasági tisztek lelövéséről beszélt. Most vagy a készítők hibáztak, és véletlenül a Konföderáció jelét tették fel egy köztársasági egyenruhára - amit én kétlek, hiszen a nyitányban egyértelműen felismerhetőek a köztársasági jelzések a roncson. Vagy ennek a hajónak is van egy külön kis háttértöténete. Teszem azt, a Köztársaság valami vegyi fegyveren dolgozott, a szeparatisták pedig ellopták. Ez magyarázattal szolgálna arra, miért jelent meg olyan gyorsan egy köztársasági cirkáló, és azt is, miért tévesztett Maarva.

Ki tudja, lehet ennek hátterét még jobban megismerjük idővel. Lehet, hogy Cassian csak egy félreértés miatt harcolt egy ideig a szeparatisták oldalán? Apropó, itt megint meg szeretném emelni a kalapom. Amikor először láttam az első részt, bosszantott, hogy Cassian származási helye a Kenari, egy új bolygó. Ez ellentmondott a korábbi infóknak, például a Zsivány Egyes Képes Enciklopédiának, amiben a Fest volt feltűntetve. Bosszantott, mert teljesen értelmetlen volt, hiszen a Festet sem láthattuk még sehol, nem tudtunk róla semmit. Akkor miért nem lehetett azt használni? Egy enciklopédiában csak említett, amúgy teljesen ismeretlen, egy árva infó nélküli világot lecserélni egy teljesen új, egy árva infó nélküli világra? Mi értelme? Ugyanolyan sületlenség, mint amikor Lucas átkeresztelte a Korribant Morabandra.

Na de, a készítők itt sem mentek a vakvilágba, szépen megágyaztak ennek a "tévedésnek". Kiderült, hogy a Fest valóban Cassian születési helye, legalábbis papíron. Így bár egy teljesen ismeretlen világot lecserélni egy másik teljesen ismeretlen világra még mindig sületlenségnek tűnik önmagában, ezzel a kis húzással adtak egy érdekes adalékot Andor származásához, így máris van értelme a dolognak úgy, hogy közben a korábbi infókat sem cáfolták meg. 

Mondjuk vannak azért még itt érdekességek és/vagy ellentmondások, amikre kíváncsi vagyok, hogy fognak reflektálni, ha fognak. Például az enciklopédia szerint Cassian apját a a Carida Katonai Akadémián ölték meg egy, a Köztársaság militarizálása elleni tüntetésen. Ebben a részben Rael azt mondja, hogy a Rix Roadon kötötték fel, ami a Ferrixen van, még láthattuk is, ott robbant fel a sikló. Itt mondjuk megoldás lehet, ha kiderül, hogy Cassian igazi apja halt meg a Caridán, és a fogadott apját kötötték fel a Ferrixen.

Illetve még fura, hogy az enciklopédia szerint Cassian a Külső Gyűrű vadonjaiban nőtt fel - nos, a Kenarin ugyan van vadon, de a Középső Gyűrűben fekszik. Mondjuk ez sem feloldhatatlan ellentmondás, hiszen lehet a Festre utalnak (ami valóban a Külső Gyűrűben van), másrészt, a többes szám utalhat több bolygóra is. Maarva láthatóan egy roncsvadász volt, azok meg nyilván sok bolygón megfordulnak és pláne a klón háborúk idején a Külső Gyűrűben volt érdemes ténykedni, hiszen a háború ott zajlott.

Na de, kanyarodjunk vissza a részre. Szóval a látvány pazar volt, és az akció is. Az, ahogy azok a pár száz kilós vagy tonnás cuccok potyogtak az égből, elemi erőt és fenyegetést adott a tűzharcnak. De a brutalitás más oldalról is tetten érhető. Amikor a csávó egyszerűen hozzávágja Bix fejét ahhoz a fém falipanelhez, hát nekem is ökölbe szorult a kezem. És az se semmi, hogy a kis ifjú kiskatona csak úgy agyonlőtte Timm-et, pedig egyértelműen nem jelentett fenyegetést. Mondjuk látszott, hogy meg is rázta a csávót, telement a gatyója rendesen. De nem sajnálom, amiért freskó lett belőle egy roncson. De igazából Timm-et sem, a saját férfiúi büszkeségéből fakadó hülyesége okozta a halálát. Kellet neki féltékenységből feldobnia Cassiant?

A vasverés is remek aláfestést adott a szituációnak, pláne Maarva kommentjével. A két őrt el is riasztotta sikeresen. Syril meg itt mutatta meg, mekkora balfütyi. Sosem uralta a helyzetet, de még az a kevés is, amire majdnem ráhatása volt, kicsúszott a kezéből. Túlságosan szabályzatmániás, zöldfülü, arrogáns és ambíciózus volt a csávó, amire ráadásul Mosk valószínűleg rá is pakolt egy adaggal, hogy mindig azt mondta neki, amit hallani akart.

Amúgy szerintem a csávó indítékai nem bonyolultak: meglátta a lehetőséget, hogy ha elkap egy gyilkost, míg a főnöke sz*rik rá, akkor a Birodalom vagy legalábbis a Preox-Morlana vezetősége meg fogja jutalmazni egy előléptetés formájában. Az kiderült abból, hogy a ruháját is átszabta, hogy túlteljesítő. A főnökével illetve az őrmesterrel váltott szavak arra is rávilágítottak, hogy zavarja, hogy a főnöke és a kollégái ilyen mértékben tojnak erre az egészre. Szóval ja, szerintem is némileg idealista. Csak még túl fiatal és tapasztalatlan ahhoz, hogy felmérje, nem egy olyan helyen dolgozik, ahol az idealizmus ideális lehet. De pont ezért Syril jó alap ahhoz, hogy semleges karakter legyen. Most még se nem birodalmi, se nem lázadó. Az arroganciája és becsvágya miatt még simán beállhat a Birodalom sorába, az idealizmusa pedig a lázadók közé vezetheti el. Nyilván ezt a kudarcot a főnöke, aki azzal hagyta ott, hogy fű alatt intézzen a két halottnak valami hétköznapian hősies balesetet a jelentésében, nem fogja örömmel venni, hogy nagyjából egy tucat ember meghalt, és úgyszólván egy bolygó fellázadt a Preox-Morlana ellen. Hát szegény vénség épp a Birodalomnak jelent arról, hogy náluk milyen faja a helyzet. Innen a karrierjében két út jöhet szóba:

1. A Birodalomnak megtetszik a kezdeményezőképessége és az, hogy igazából felfedett egy lázadó elemet. Mint nyomozó egész jól teljesített. Ezért felkarolhatják.

2. Mivel az akció eléggé mellément, ezért komolyan meg is fenyíthetik.

Az egyik változat a Birodalom, a másik a Lázadók irányába terelheti Syrilt.

Ami még mindezeken túl nagyon tetszett, az az epizód vége. Egyrészt szép párhuzam volt Cassian gyerekkora és jelenkori kora között, hogy mindkét alkalommal egy új élet felé repült el. A másik, hogy megmutatta, hogyan teremti a Birodalom a lázadókat. Ahogy mutatták Bixet és Brassót, azt éreztem, hogy közvetett módon ugyan de a Birodalom két újabb embert állított be a jövőbeli Szövetség sorába - mindezt úgy, hogy Bix már amúgy is segítette a lázadást. Bár az még kérdéses, hogy ezzel ő mennyire volt tisztában.

 

És most jönnek csak az igazán izgalmas dolgok, hiszen Cassian kilépett a Ferrix határain túlra, és ezzel megtette az első lépést egy tágabb világ felé.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

4 órával ezelőtt, Bomarr írta:

A Lucasfilmnél az enciklopédiákat nem kezelik teljesértékű kánonnak. Ez már az Andor előtt is igy volt.

Ezzel nem értek egyet, mert baromi sokszor pont amiatt módosítanak, mert egy enciklopédiában ez vagy az van. Ha nem így lenne, Festet elhagyhatták volna a fenébe, hisz csak említve volt, még kép sincs róla sehol Mégis bevették, hogy ne mondjanak ellent. Obi-Want pedig képesek voltak beköltöztetni egy barlangba, mert az enciklopéldiákban megmutatott Tatooine térképek szerint a kunyhója messze van a Lars farmtól. És még rengeteg olyan dolog van, amit enciklopédiákon kívül sehol sem említettek, mégis ehhez igazodtak. Szóval, ha így nem kezelnek valamit teljes értékű kánonnak, akkor hajrá, csak így tovább. És kíváncsi vagyok, miképpen viselkednek olyan művekkel szemben, amit teljes értékű kánonnak tartanak. :P 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

1 órával korábban, Dzséjt írta:

Ha nem így lenne, Festet elhagyhatták volna a fenébe, hisz csak említve volt, még kép sincs róla sehol Mégis bevették, hogy ne mondjanak ellent.

De hát ellent mondtak. Nem a Festről származik. Vagy a képes enciklopédia a birodalmi adatbázisnak felel meg?

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

17 órával ezelőtt, kudar írta:

Olyan mintha egy bevezető filmet láttunk volna a sorihoz.

Ezzel én is egyetértek. Teljesen olyan volt, mintha egy felvezető filmet 3 részre daraboltak volna. 

Ami az első benyomást illeti, hogy ez valami egészen más eddig, mint amit megszoktunk, vagy mint amihez hozzászoktunk. Egyelőre (még) a Zsivány Egyestől is különbözik ... szerintem.

Egyszer egyszer elszenderetem a nézése közben, de ez nem a sorozat hibája volt, inkább az enyém, mert későn kezdtem el nézni. A fáradtságom ellenére sem nyomtam ki, mert kellően érdekes és újszerű volt ahhoz, hogy megpróbáljam leküzdeni az álmosságomat... és sikerült is.

Egyértelműen alapozás volt az első három epizód. A történet beindítása. Itt még sehol sincs Mothma, Gerrera ... Curuscant, Szenátus, stb.... 

Érezhetően más volt, mint minden SW tartalom ezidáig, de ez persze nem baj. Teljesen jó (és rá is fér) az SW világát olyan értelemben is tágítani, kibővíteni, hogy olyan narratív formában és stílussal mesélik azt el, ami ezidáig nem volt megszokott. 

Ahogy előttem korábban már többen is írták: a sorozat eddigi felépítése több, mint profi! A rendezés, a párbeszédek, a látványvilág és a fényképezés. Az eleinte visszafogott zene is megérkezett a 3. rész végére.

Az eddigi sorozatokban, filmekben, produktumokban azért kisebb - nagyobb mértékig jelen volt a fanservice és a humorral sem fukarkodtak a korábbi alkotások. (A Zsivány Egyesben is volt humor, még ha visszafogadtabbon is, mint a többi SW produktumban). Valaki írta, hogy ez a sorozat humortalan. Szerintem abszolút nem az, csupán nem hangsúlyos, de amikor van 1-1 humoros jelenet, az nem "tolakodik" ... szépen meghúzódik, aztán a nézőnek vagy feltűnik, vagy nem. Az Andornak kifejezetten jól áll, hogy visszafogták a humort és komolyabbra vették az egész alaphangot! 

Sejtettem, hogy olyan formában lesz újító ez a széria, ami talán eddig még nem volt. Számomra is ez igazán üdítőleg hat! 

A sorozatból ezzel a három résszel igazából még "semmit sem láttunk" .... a java, az igazi cselekmény csak ezt követően jön.

A sorozat kezdeti "lassúsága" sem zavaró annak fényében, hogy minden korábbi SW élőszereplős sorozatnál hosszabb szezonokat kapuk az Andor mindkét évada tekintetében. Szerintem le fogjuk mi még tenni a hajunkat párszor! :) 

Szerkesztve: - Darth Riddick
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

20 perccel korábban, Bomarr írta:

De hát ellent mondtak. Nem a Festről származik. Vagy a képes enciklopédia a birodalmi adatbázisnak felel meg?

Ha az angol nyelv megfelelhet a galaktikus közösnek, a földi nevek pedig általános neveknek, akkor akár az enciklopédiák is felfoghatóak úgy, hogy az in-universe vélt vagy valós tényeken alapul, hiszen azokat adják át.

De nem is ez a lényeg, hanem az, hogy ez egy jelentéktelen ellentmondás, amit helyben kiigazítottak. Bent hagyták Festet, pedig semmi szükség sem volt rá (ahogy igazából a megváltoztatására sem), és a következő enciklopédiában nem kell mást teni, csak zárójelbe beírni, hogy "hamis". Ez nem nagy ellentét és egyértelműen egy kedves gesztus. Nem úgy, mint például Kanan Jarrus 66-os parancskor átélt eseményeinek teljes átírása, ami egy olyan képregény sárbatiprása volt, ami a te szavaiddal élve, teljes értékű kánon volt. Szerinted ott elég lesz egy zárójeles toldalék? Jobban tetszik az Andor alkotóinak felfogása. Ha szembe is mennek ilyen jelentéktelen apróságokkal, amit tényleg csak nagyon kevesen ismernek, akkor is, megtesznek lépéseket, hogy az a korábbi infó ne legyen telejsen semmis.

És szerencsére több ilyen alkotó van jelenleg, akik az ilyen semmiségekre is próbálnak ügyelni (nyilván itt is hibáznak néha), és csak Filoni az, aki kezdi kicsit túlságosan sokszor lesz*rni a sokkal komolyabb és sokkal több ember által ismert, nagyobb jelentősségű, teljesen kánonnak ítélt műveket is. És ezek után szerintem teljesen joggal feltételezhető, hogy azt az egy apróságot is, ami még valódi ellentmondásban van a sorozattal, az Andor alkotói ki fogják igazítani. Még csak nem is nehéz, mert adja magát. Teljesen nyilvánvaló, hogy nem Andor igazi apját kötötték fel a Ferrix főterén, szóval az igazi apját simán agyonlőhették azon a bizonyos akadémián.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Na a 3. rész végére világossá vált, miért kényeztettek el minket 3 résszel. Hogy a történet beindulhasson. Cassian jó alapokat kapjon. Megkapta és most folytatódhat azzal a sorozat, amire szerintem sokan gondolták, hogy onnan fog kezdődni. Tehát minusz 1-2 és 0. rész után kvázi a 4.lehet az első.. Nyugi, Ody nem szívtam semmit, ma ilyen napom van... :)

Tetszettek a Republic Gunship formájú, hajók, a láncos súlyos akciójelenet, és a párhuzamos" Cassian-t mentsük ki a világából lezárás. "

Szerkesztve: - csoli1138
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Cassian pisztolya ugyan az, mint a roncsvadász afroamerikainál van a visszaemlékezésben. Szerintem ő lesz a mostohaapja, őt lógatták fel a téren. 

 

A rész utolsó pár perce a zenével együtt teljesen azt a hangulatot árasztotta, mint a Felhőatlasz vége. 

 

 

Szerkesztve: - cyrano
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

1 órával korábban, cyrano írta:

Cassian pisztolya ugyan az, mint a roncsvadász afroamerikainál van a visszaemlékezésben. Szerintem ő lesz a mostohaapja, őt lógatták fel a téren. 

Elég nagy a valószínűsége ennek.

Amúgy az a posztoly nagyon úgy tűnik, hogy egy a K-16 Bryarra, amit anno a Jedi Knight játékkhoz találták ki, de ez a formája a kánonban jelent meg, méghozzá a Battlefrontban. Persze még nem biztos, hogy ez is egy Bryar, de jó lenne, ez is teremtene egy kapcsolatot az élőszereplős sorozatok és a videojátékok között.

xbZEHps.png

 

b0aa4oS.jpg

 

 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Nagyon jól sikerült elkapni a Ferrix hangulatát, remekül átjön a roncsokon dolgozó bontómukásokat körülvevő atmoszféra. Sajátságos és realisztikus érzést kelt. Tetszik, hogy semmi díszlet jelleget nem érzek, minden fizikai elem valóságos hatással bír, amit szépen kiegészítenek a kalapáló, fúró hangok, vagy a fémvágást kísérő szikraeső. Már-már tényleg érezni lehet a kenőanyagok szagát. Világépítés szintjén nekem nagyon tetszenek az ehhez hasonló helyszínek. Még ha esztétikailag nem is hasonlítható össze mondjuk egy Feluciával, egy Coruscanttal, vagy egy Scariffel, megvan a saját jellegű bája, szépsége.  

 

Tetszett a Pre-Mor embereinek bolygóra érkezése. Bár már ezerszer láttunk hasonlót, rendezésileg mégis nagyon jól sikerült elkapni, ahogy a néma hajó rázkódva belép a légkörbe, és a gravitációval összhangba állva megkezdi az ereszkedést, miközben a biztonságiak néma csendben, feszülten várják, mit tartogat nekik a felszín. Sokáig lehetne sorolni az ilyen nüansznyi apróságokat, amik összeadódva nagyon erős atmoszférát adnak a sorozatnak. 

 

Luthen és Cassian találkozása az epizód, ha nem a teljes három részes nyitány legerősebb jelenete. Nagyon jól sikerült megalapozni mindazt, hogy Cassian miként kerül kapcsolatba a tényleges Lázadók Szövetségével (ami itt még csak nem hivatalosan létezik, lásd: Rebels). Érthető, hogy Luthen miért szemelte ki magának Andort, aki tökéletes "Lázadó alapanyag", figyelembe véve ravaszságát, elszántságát és természetesen a Birodalom és annak kollaboránsai iránti ellenszenvét. A párbeszéd jól megírt és hatásos lett. Tetszett, hogy Luthen szemrebbenés nélkül, nyugodtan válaszolt Cassiannek, miközben az sugárvetőt szegezett rá. Úgy fest, Luthen személyében egy újabb pragmatikus, kevésbé moralizáló Lázadót kapunk, aki zokszó nélkül gyilkol, ha az a Szövetség érdekeit szolgálja. Gondolok itt arra a jelenetre, amikor azonnal odavágja Andornak, hogy végezze ki Syrilt. Szerintem ő amolyan mentor-féle lesz Cassiannek, mint amilyen pl. Beckett volt Solónak, ami meghatározza a férfi sorsát. Jó, hogy a jelek szerint, ez a sorozat tovább árnyalja a Lázadók Szövetségét, ami szerintem realisztikusabb lesz az által, hogy nem csak jólelkű hercegnők, naiv párafarmerek, és simlis de mégis jószívű csempészek gyarapítják a sorait. Világos, hogy egy olyan elnyomó rendszer ellen, mint a Birodalom, igenis szükség van olyanokra a "jófiúk" közt is, akik ha kell, piszkos módszerekkel élve érik el céljaikat. Ám a bizonyos ló túloldalára nem esnek át (lásd: Saw Gerrera). Baromi kíváncsi vagyok, milyen viszonyrendszer fog kialakulni Cassian és a többi Lázadó között, ahogy arra is, pontosan mit tartogat ez az öt év a férfi számára.

 

Az akciójelenet kellően feszültségteli lett, annak ellenére, hogy nyilvánvaló volt: sem Cassian, sem Luthen nem hagyja ott a fogát (legfeljebb azt a birodalmi szerkezetet). A felfüggesztett, több tonnás elemek zápora brutális hatást keltett. A szökésük kapcsán sejthető volt a megtévesztéses, időnyerős megoldás, de remek megvalósítással, összedolgozva oldották meg a feladatot. Tetszett, hogy Luthen már itt leckéket adagolt pártfogoltjának. 

 

Syril baklövése ebben a részben teljesedett ki. Az egy dolog, hogy felettese direkt parancsát figyelmen kívül hagyva, komplett hülyét csinált magából, de számos embere halt meg a folyamat során, amiért csakis ő a felelős. Bizonyos szinten érhető, hogy Cassian miért hagyta életben: mivel már eleve rá vadászott a Pre-Mor, nem érezte úgy, hogy bármit is nyer azzal, ha kivégzi az őt üldöző férfit. Abból a szempontból persze visszás a dolog, hogy a kudarc és megaláztatás után Syril valószínűleg még elszántabban próbálja majd levadászni őt, amivel Cassian egy potenciálisan igenis veszélyes ellenséget kreált magának. Az önérzet sérülése és a vélt igazságtétel kényszeres hajszolása olyan elegyet alkothat, amivel Andornak szerintem még számolnia kell a jövőben.  

 

Timm halála megint csak egy értelmetlenül elvesztegett élet. Ahogy az előző résznél írtam, hülye döntéseket hozott Cassian és Bix kapcsán, egy nem túl egyenes ember képét alkotva, de a halált ettől függetlenül szerintem nem érdemelte meg. Az más kérdés, hogy bizonyos szinten magának, egy újabb ostoba döntésének köszönheti. Ha fegyverek szegeződnek valakire, szerintem kevés épeszű ember reakciója az, hogy fenyegetően megindul feléjük. Így tehát, nem tudom, mire számított Timm... noha az világosan lejött, hogy az érzelmeit nehezen kordában tartó személy, és a vérző, megbilincselt Bix látványa felszíthatta annyira a haragját, hogy minden észérvet mellőzve támadjon. Tehát: egy újabb hülye döntés, ami mégis emberi, és valahol érthető. Ugyanakkor a zöldfülű Pre-Mor tag részéről is hiba volt egyből halálos lövést leadni - nem csoda, hogy még a társa is kiakadt. Ha nincs is kábító funkció a fegyverükön, egy láblövés ugyanannyira megállította volna Timmet. Az ehhez hasonló embertelen bánásmód sok esetben csak olaj lehet a tűzre, arra ösztönözve a ferrixiekhez hasonlókat, hogy Birodalom-ellenesekké váljanak. Minden esetre, Brasso szépen gondoskodott a srác sorsáról, súlyt kötve a gépére.

 

A flashback szál terén is érdekes fejlemény, hogy kiderült, Cassian hogyan is került Maarvához. A szeparatista/köztársasági ellentmondást én se tudom értelmezni, semmi szükség nem volt rá ebben a formában. A lezuhant gépen, és az egyenruhákon egyértelműen a CIS jele látható. Még ha köztársasági fregatt is közeledik a Kenarihoz, a lelőtt tiszt nem lehetett az az egyenruha alapján. Kétlem, hogy az űrjáró Maarva összekeverné egymással a Klónháborúban szemben álló Köztársaságot és a Konföderációt, így egyelőre nem tudom hova tenni ezt. A Zsivány Egyes enciklopédia alapján Cassian a Köztársaság ellen harcol a Klónháború idején, még ha hivatalosan nem is szeparatista. Azt még el tudom képzelni, hogy a köztársaságiak egy zsákmányolt CIS-hajó birtokában voltak. Viszont nem tűnik a Köztársaságra jellemzőnek az, hogy helyi kiskorú lakosokat lőnek hátba.

 

A lezárás szép párhuzam volt a múlt és jelen kapcsán, ami során Cassian maga mögött hagyja addigi életét, új fejezetet nyitva. Kíváncsian várom a folytatást. :) 
 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

1 órával korábban, Darth Sky írta:

A szeparatista/köztársasági ellentmondást én se tudom értelmezni, semmi szükség nem volt rá ebben a formában. A lezuhant gépen, és az egyenruhákon egyértelműen a CIS jele látható. Még ha köztársasági fregatt is közeledik a Kenarihoz, a lelőtt tiszt nem lehetett az az egyenruha alapján. Kétlem, hogy az űrjáró Maarva összekeverné egymással a Klónháborúban szemben álló Köztársaságot és a Konföderációt, így egyelőre nem tudom hova tenni ezt.

Lehet, hogy Maarva nem látta a jelet. Ha a páros csak távolról figyelte az eseményeket, majd a hajóban nem láttak közleről holttesteket - más irányból mentek be, mint Cassian -, akkor a jel elkerülhette a figyelmüket. És mivel a szeparatistáknak nincs egységes egyenruhájuk, minden frakció más-más ruhát visel, így pusztán a viselet alapján nem lehet őket beazonosítani. Szóval, ha a hajó valóban köztársasági volt és nem látták a jelet, még Maarva is feltételezheti, hogy egy köztársasági tisztet lőttek le.

 

1 órával korábban, Darth Sky írta:

Viszont nem tűnik a Köztársaságra jellemzőnek az, hogy helyi kiskorú lakosokat lőnek hátba.

Legalábbis azokra, akik közvetlen Jedik irányítása alatt álltak. De azért érdemes figyelembe venni, hogy az ep2-3-mal és a TCW-vel együtt is csak egy nagyon kis szegmensét láttuk a Köztársasági Nagy Hadseregnek. Vannak olyan frakciók is, amiket Tarkinok és Krennicek vezetnek. Ezek az emberek a Jedik kontrolján kívül dolgoznak, tevékenységükről a Tanács mit sem tud (ékes példa, hogy a Jedi Tanács még megvolt, amikor a Köztársaság égisze alatt már elkezdték építeni a Halálcsillagot Krennic és Tarkin felügyeletével és Winduék erről semit sem tudtak).

És sajnos a Galaxist járó Maarva lehet, hogy többet tud a Köztársaság sötét oldaláról (ami ezekben az időkben már eléggé elhatalmasodott), mint a Jedik, akik még a saját rendjük sötét oldalát sem ismerték fel (Krell, Barriss, Anakin, Dooku).

Azt sem szabad elfelejteni, hogy Tarkin a Köztársaság tisztjeként azért kardoskodott anno, hogy ítéljék halálra Ahsokát, aki akkor még csak 17 éves volt. Már ez is mutatja, hogy a Köztársaságnak a háború idején lehetett egy nagyon sötét oldala, amit eddig még nem nagyon láttunk, mert csak a Jedik figyelő tekintetének perspektívájából követhettük a háborút, és csak akkor találunk utalást, ha kicsit belegondolunk, kik is álltak még a KNH élén.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

1 órával ezelőtt, Darth Sky írta:

Syril baklövése ebben a részben teljesedett ki. Az egy dolog, hogy felettese direkt parancsát figyelmen kívül hagyva, komplett hülyét csinált magából, de számos embere halt meg a folyamat során, amiért csakis ő a felelős. Bizonyos szinten érhető, hogy Cassian miért hagyta életben: mivel már eleve rá vadászott a Pre-Mor, nem érezte úgy, hogy bármit is nyer azzal, ha kivégzi az őt üldöző férfit. Abból a szempontból persze visszás a dolog, hogy a kudarc és megaláztatás után Syril valószínűleg még elszántabban próbálja majd levadászni őt, amivel Cassian egy potenciálisan igenis veszélyes ellenséget kreált magának. Az önérzet sérülése és a vélt igazságtétel kényszeres hajszolása olyan elegyet alkothat, amivel Andornak szerintem még számolnia kell a jövőben.  

Az remek volt, ahogy a végén teljesen összetörve áll a csatatéren, miközben Linus Mosk az arcába ordít. Ott realizálódott benne, hogy  meggondolatlan fontoskodása még több ember életbe került, nem beszélve arról, hogy miként fog elszámolni a felettesének ezzel az egésszel. Nem lennék a helyében... Arra se vennék mérget, hogy bárkit is fog még kergetni a ebben a szervezetben. Jó eséllyel kiteszik a szűrét. Én legalábbis ezt tenném. 

 

20 perccel korábban, Dzséjt írta:

Lehet, hogy Maarva nem látta a jelet. Ha a páros csak távolról figyelte az eseményeket, majd a hajóban nem láttak közleről holttesteket - más irányból mentek be, mint Cassian -, akkor a jel elkerülhette a figyelmüket. És mivel a szeparatistáknak nincs egységes egyenruhájuk, minden frakció más-más ruhát visel, így pusztán a viselet alapján nem lehet őket beazonosítani. Szóval, ha a hajó valóban köztársasági volt és nem látták a jelet, még Maarva is feltételezheti, hogy egy köztársasági tisztet lőttek le.

Az is lehet, hogy Maarva szeparatista érzelmű, és ebből kifolyólag gondolja azokat a dolgokat a Köztársaságról amiket mond. Ergo semmi alapja annak, amit állít.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

27 perccel korábban, Ody Mandrell írta:

Arra se vennék mérget, hogy bárkit is fog még kergetni a ebben a szervezetben. Jó eséllyel kiteszik a szűrét. Én legalábbis ezt tenném. 

Vagy mehet a kesseli fűszerbányába dolgozni.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Kijöttek az epguideok. Két érdekesség a flashbackkel kapcsolatban:

- a Kenari nyelv a portugál, a spanyol és a magyar nyelv összemosásából keletkezett. Híresek vagyunk. :D

 

- a flashback még a klónháborúk előtt játszódik. A meghalt katonák a szakadár mozgalomhoz szorosan kapcsolódó szimbólumú egyenruhát viseltek. Ezek szerint nem csak a Fest dolgot változtatták meg, hanem Cassian korát is? Idősebbnek néz ki, hogy egy 6 éves a flashbackekben, így viszont több, mint 26 éves a RO-ban. :hmm:

Szerkesztve: - Bence1997
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

30 perccel korábban, Bence1997 írta:

Kijöttek az epguideok. Két érdekesség a flashbackkel kapcsolatban:

- a Kenari nyelv a portugál, a spanyol és a magyar nyelv összemosásából keletkezett. Híresek vagyunk. :D

 

Akkor ezért nem kaptunk feliratot hozzá :D 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

  • Ody Mandrell megváltoztatta a címet erre: 1x03 - Reckoning

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Írj hozzászólást most, és regisztrálj később. Amennyiben már regisztráltál, lépj be a fórumra és szólj hozzá a témához.

Vendég
Új hozzászólás

×   Beillesztett szöveg.   Illessze be egyszerű szövegként

  Only 75 emoji are allowed.

×   A linked automatikusan beágyazódott.   Linkként jelenjen meg

×   Az előző tartalom visszaállítása.   Korábbi szöveg törlése

×   Nem illeszthetsz be képet közvetlenül. Töltsd fel vagy illeszd be URL-ből.

  • Jelenlévő felhasználók:   0 felhasználó

    • Egy regisztrált felhasználó sincs ebben a topikban.
×
×
  • Új tartalom hozzáadása az alábbi témákban...

Fontos információ
A webhely használatával elfogadod és egyetértesz a fórumszabályzattal.