Jump to content

2x12 - The Outpost


Ody Mandrell

Recommended Posts

12. rész - The Outpost / Az előőrs

 

epguidebb212.jpg

 

Írta: Jennifer Corbett

Rendezte: Nathaniel Villanueva, Saul Ruiz

 

Helyszín: Barton IV, Coruscant

 

Szereplők:

Crosshair - Dee Bradley Baker

Mayday - Dee Bradley Baker

Nolan hadnagy - Crispin Freeman

Hexx - Dee Bradley Baker

Veetch - Dee Bradley Baker

Dr. Emerie Karr - Keisha Castle-Hughes

Bragg százados - Shelby Young

 

Történet

Crosshair új feladatot kap. El kell kísérnie a birodalmi Nolan hadnagyot a Barton-4-en lévő helyőrségre, hogy felügyeljék az állomás kiürítését. A bázison azonban néhány megfáradt klón katonára lelnek.

 

Érdekességek

- Nolan hadnagy hangja Crispin Freeman, aki arról vált híressé, hogy számos népszerű anime sorozat és film angol nyelvű verziójához adta a hangját.

- Max C. Hampton, a Star Wars: A Rossz Osztag saját eszköz produkciós menedzsere egy rohamosztagost szólaltat meg ebben az epizódban.

- Nolan hadnagy birodalmi "hó hivatalnok" szerelése egy új dizájn, ami egyaránt merít ötleteket a köztársasági és birodalmi hóosztagosok öltözékéből, ahogy a birodalmi hivatalnokok harci szereléséből is.

- Hagyományos TK rohamosztagosokat láthatunk ebben az epizódban, annak dacára, hogy a Barton IV egy jeges világ. A jelek szerint, a sorozott katonákra illő hópáncélokat még nem állították elő.

- Ez egy újabb epizód, melyben nem kap szerepet a Rossz Osztag, helyette Crosshair-re, a korábbi tagjukra fókuszál a rész.

- Bragg kapitány, akit utoljára a 10. részben láthattuk, rövid időre feltűnik "Az előörs" nyitányában, miközben bátortalan kísérletet tesz arra, hogy segítsen a leszerelt klónoknak a civil életbe való beintegrálásába.

- Ez az első alkalom, hogy a Star Wars: Republic Commando videójátékból híressé vált Scorch nevét kiírják a rész végén. A karakter 14. részbeli feltűnése nem tette egyértelművé, hogy őt láthatjuk-e.

 

Concept Art galéria

View post on imgur.com

 

Pár kitétel.

 

1. Amennyire az lehetséges próbálj meg az adott rész keretei között maradni.

2. A történet elemeit ne rakd spoiler gomb mögé. Itt az epizód konkrét történéseit tárgyaljuk ki.

3. Csak akkor szólj hozzá a témához, ha már láttad az aktuális részt.

4. Tartsd be a fórumszabályzatban leírtakat. 

Edited by Ody Mandrell
Link to comment
Share on other sites

Kicsit irónikus, hogy a legjobb részek azok eddig az évadban, amiben nem is szerepel a Bad Batch :D Ha jól rémlik, a háború alatt nem igazán láttunk borostás-szakállas klónokat, most pedig tucatszám fordulnak elő. Azért látszik, hogy vége van és nekik is leáldozott. A nő aranyos volt az elején, hogy ha nem tetszik a leszerelés, akkor lehet menni a Jenőhöz a hivatalba. A bázis parancsoka is már teljesen letojta az egészet, szinte már vártam mikor mondja a hadnagynak, hogy kopjon le.

 

A feléig nem igazán értettem, hogy mire fel volt a nagy hype. Azt hittem dezertőr klónok fosztogatják a bázist és az lesz majd a nagy fordulat, de ennél sokkal epicebb volt. Sikerült egy olyan tenyérbemászó birodalmit előhúzni, hogy már az első másodperctől kezdve azt vártam, mikor jön el érte a vég. Mayday-nek nagyon sikerült a lényegre rátapintania, hogy hiába voltak jó katonák és követték a parancsokat, ha aztán eldobják őket mint egy használt zsepit. Először azt hittem ezen csak elgondolkozik, és majd a későbbi részek során kerül ez elő újra, de Mayday halála, és a hadnagy viselkedése végleg átbillentette szerintem Crosshair-t azon a ponton, hogy nem szeretne a Birodalom része maradni. Kezdtem csalódott lenni, hogy a hadnagy csak úgy elsétál, de Crosshair szó szerint hűvösre tette. Az igazi az lett volna, ha a jégkeselyű kap az alkalom és elviszi ebédre :D 

 

Most. hogy elkerült a Waylandre, szerintem rövid időn belül Omegát is megtalálja a Birodalom és odaviszik, majd Crosshairrel együtt megszöknek, és újra együtt lesz a Bad Batch. 

Edited by NorbiLordi
Link to comment
Share on other sites

1 órával korábban, NorbiLordi írta:

A feléig nem igazán értettem, hogy mire fel volt a nagy hype. Azt hittem dezertőr klónok fosztogatják a bázist és az lesz majd a nagy fordulat,

Bennem is felmerült a klónfosztogatás, de szerencsére nem ez lett. :) Izgatott voltam végig mert számítottam valamire nagy dologra, és bekövetkezett.

 

De nézzük bővebben.

 

Folytatódott az évad fő sztoriszála, a klónok kálváriája. Crosshair még csak két részben szerepelt, de mindkettő iszonyat erős.

Nolan hadnagyot én már az első percben tarkón lőttem volna, sajnos a halálára még túl sokat kellett várni. Crosshair sorsfordító epizódja volt ez, minden jel szerint itt fordult át benne a lojalitás. Nolanhez képest Rampart a klónok legnagyobb barátja volt. Ez az ember annyira zsigeri gyűlöletet táplált a klónok iránt, amilyet talán még a szeparatisták se. Kíváncsi lettem volna honnan ez a nagy ellenszenv. 

Maga a helyőrség a klónok helyzetének hű lenyomata is lehetne. Az isten háta mögött, leamortizálódott páncélban és felszereléssel, mindenki által lesajnálva és elfelejtve. Mayday személyében egy igazi veterán katonát ismerhettünk meg, aki azonnal belopja magát az ember szívébe. Minden mondata betalál, és talán ezért is van akkora hatással Crosshair-re. 

 

Onnantól, hogy Nolan kiküldi őket a ládákért, olyan feszültség van az epizódban, hogy a torkom is elszorult. Éreztem, hogy közeleg valami drámai de nem tudtam elképzelni milyen alakban ölt majd testet. Először azt hittem Mayday meghalt a lavinában, de azt túlélte. Crosshair ekkor már sisak nélkül támogatja testvérét a végkimerülésig. A csodával határos módon, és a klónok szívósságának hála, beérnek a bázisra. Az utolsó erőtartalékukat is felemésztve vonszolják magukat, de Nolan ügyet sem vet rájuk, ugyanolyan pökhendi és megalázó módon beszél velük mintha most jöttek volna a délutáni pihenőjükről. És akkor eljött a pillanat....Mayday halála és Crosshair reakciója csak a sorozat legdrámaibb jelenetei között tartható számon. Nolan olyan fokú aljasságról tesz tanúbizonyságot amikor hagyja meghalni a klónt, hogy azt még Sidious is megirigyelné. Hatalmas elégtétel és megkönnyebbülés volt amikor Crosshair lelőtte. Sajnos nem fejbe, hanem csak szíven. Dzséjt szokta az ilyenekre mondani, hogy kevés....nagyon kevés. Ráadásul mindaz amiért Mayday és a katonái az életüket áldozták, csupán katonai felszerelés volt a rohamosztagosoknak. :fuckoff:

 

A gyilkosság utáni pillanatban megfagyott a levegő, és még az is felmerült bennem, hogy a rohamosztagosok a helyszínen lelövik Crosshair-t. De ennél csavarosabb dolog történt, ugyanis a klón Dr. Karr laborjában ébred. A nő célzása, hogy ha engedelmeskedik akkor nem lesz baja arra utalhat, hogy Crosshair-t küldik a társai után? Egy birodalmi tiszt meggyilkolása után viszont nem hinném, hogy megbíznák bármilyen küldetéssel. Akkor viszont milyen együttműködésre célozhatott a doki csaj? 

Edited by Ody Mandrell
 • Like 1
 • Szomorú 1
 • Tetszik 4
Link to comment
Share on other sites

Jó kis rész volt ez is! De most annyira Mandi hangulatban vagyok, hogy nem is tudom hogy kezdjek neki. Crosshair-hez tértünk vissza. Az ő karakterét is a megtérés felé vezetik. Nem bánom, mert a birodalomnak sok ilyen áldozata is van mint ő. De neki talán még van visszaút. Az osztagához. A testvéreihez. Nagyon sajnálok minden klónt. Micsoda dráma az övék. Vastagon alá kell húzni ezt a sorozatot, nem áthúzni. Mert lehet, hogy vannak benne filler kalandok, de amellett komoly szerepet tölt be nem egyszer a sagában. Sajnálom kicsit, hogy egy napon jövöget a Mandóval, de nagyobb bajunk ne legyen. Klónmérnökök kezei közé keveredett (anti)hősünk, nem tudom hogy talál innen kiutat. Immár őt is sajnálom. Remélem hazatalál mihamarabb. 

Link to comment
Share on other sites

1 órával korábban, csoli1138 írta:

Jó kis rész volt ez is! De most annyira Mandi hangulatban vagyok, hogy nem is tudom hogy kezdjek neki. Crosshair-hez tértünk vissza. Az ő karakterét is a megtérés felé vezetik. Nem bánom, mert a birodalomnak sok ilyen áldozata is van mint ő. De neki talán még van visszaút. Az osztagához. A testvéreihez. Nagyon sajnálok minden klónt. Micsoda dráma az övék. Vastagon alá kell húzni ezt a sorozatot, nem áthúzni. Mert lehet, hogy vannak benne filler kalandok, de amellett komoly szerepet tölt be nem egyszer a sagában. Sajnálom kicsit, hogy egy napon jövöget a Mandóval, de nagyobb bajunk ne legyen. Klónmérnökök kezei közé keveredett (anti)hősünk, nem tudom hogy talál innen kiutat. Immár őt is sajnálom. Remélem hazatalál mihamarabb. 

Nem értettem a végét. Azért mert lelőtt egy Birodalmi tisztet, mit keres a kutatók kezei között, Tantiss belsejében? 

 

Edited by Cpt. Rex
Link to comment
Share on other sites

Ez egy cliffhanger volt. Nem kell értened, mert nem is akarták megmagyarázni. A rész felvetett egy talányt és a későbbi részek majd megmagyarázzák. Az biztos, hogy az évad hátralévő részében nagyobb rálátást kapunk, hogy mit is akar a klónozással a Birodalom.

Link to comment
Share on other sites

No igen, Crosshair eleve egy különleges klón és ha ehhez hozzátesszük, hogy azoknál a hasonló gyártású klónoknál van az a személy akire szüksége van a Birodalomnak, mindjárt van értelme, hogy miért van a klónozókkal. :) 

Link to comment
Share on other sites

Amikor vége lett, csak bámultam magam elé. Ilyen érzelemdús, torokszorongató epizódot egy SW-animációs sorozatban már nagyon régen láttam. Ez abszolút egy mestermunka volt, méltó bármelyik saga-filmhez vagy élőszereplős szériához.

 

Évtizedes kérdésekre kapunk választ. A készítők nem hagyják annyiban, hogy mi is lett a klónokkal és miképpen zajlott a nagy hadsereg-csere a Birodalom kezdeti időszakában, pedig akár gondolhatná az ember, hogy a pár résszel ezelőtt látott szenátusi machinációkkal akkor ez a téma rendezve lett. De szerencsére nem. A klónok drámája és tragikus sorsa a szemünk előtt játszódik le, amelynek majd végeredménye lesz, ahogy az az elöregedett klón veterán kéreget majd a Daiyun. És a klónok sorsával párhuzamosan megkapjuk Crosshair személyes drámáját is. A valaha volt egyik legnagyszerűbb animációs karakter lett most ő mostanra.

 

Haladjunk sorjában. A Birodalom egy éve fennáll, ezt legalább megtudtuk Mayday említéséből. Már csak alig pár klón maradt szolgálatban és őket is isten háta mögötti helyekre vezénylik szállítmányőrzés céljából. De olyan mostoha sors jut a klónoknak (nyugdíj, na persze...), hogy már egy ilyen megbízatásnak is örülnek a szerencsétlenek. Nolan, az új idők tisztje, már kezdettől fogva bicskanyitogató stílusban állt a klónokhoz. Az ő szemében nem mások ők, mint leselejtezett, agyonhasznált termékek, amelyekkel neki kénytelen tovább bajlódni. Egy küldetés úgymond "jelentéktelenségét" az adja, hogy a feladatra klónokat delegálnak Nolan alá. De Crosshair tudására sem számíthatnak többé, hiszen már Rampart sincs ott, aki legalább maga mellett tartotta az egykori 99-est. A Barton-4-nél kevés mostohább helyszínt láthattunk eddig, sok esetben a Hoth-ot idézte. Csak ámultam a nagytotál képeken, ez a sorozat továbbra is hihetetlenül szép.

 

És akkor megkapjuk az egyik legnagyszerűbb klónkaraktert Mayday képében. Az előzetes hype egyáltalán nem volt túlzó vele kapcsolatban. Légyen akármilyen is értelmetlen a feladat, ő becsülettel végre hajtja azt, miközben egyre kevesebb embere marad, a felszerelésről nem is beszélve. Kérvényei lepattannak a fejesek íróasztaláról. Abban sem vagyok biztos, hogy azok egyáltalán eljutnak a megfelelő szintekig. Mayday a régimódi, becsületes, hozzáértő klón mintaképe, aki az új rendszer pökhendi és egyébiránt fogalmatlan valóságába már nem fér bele. A világvégén még jó arra, hogy egy előörsöt vezessen a folyamatos támadások ellen, de az igazat megvallva, őt és osztagát meghalni küldték egy évvel ezelőtt a Barton-4-re. És még csak azt sem tudja, hogy mit is kell védelmeznie. Nem tartozik rá, ő pedig nem kérdez. 

 

Nagyon tetszett, hogy nem tudunk meg szinte semmit a "fosztogatókról". Arctalanok, sőt, a különböző morgásaik révén nem is tűnnek annyira értelmesnek. Miért kell nekik a birodalmiak felszerelése? Ezt sem tudjuk meg. De ez teljesen irreleváns. Ők a hóviharból felbukkanó névtelen senkik, akik folyamatosan tizedelik Mayday osztagát. Crosshair és a parancsnok remekül együttműködik. Utóbbi azt is megmutatja, hogy talán nem olyan baj, ha valaki harctéri tapasztalatokkal rendelkezik. Mayday modern felszerelés híján is feltalálja magát a rendelkezésére álló eszközökkel, ahogy ezt a taposóaknás jelenetnél láthatjuk. Ezzel párhuzamosan Crosshair egyre nagyobb tisztelettel viseltetik a klóntársa iránt. Miután könnyedé rajtaütnek a fosztogatókon, jön a sokk: a lerongyolódott, megtizedelt klónosztag végig az újonnan felépülő rohamosztagos-hadsereg felszerelését védelmezte. Már csak egyetlen láda nagyban növelte volna Mayday és osztagának túlélési esélyeit. Crosshair hiába cipeli végig mostoha körülmények között megsérült bajtársát, Mayday számára nincs hely az új rendszerben. Ahogy a féreg Nolan is mondja, egy eldobható és elavult felszerelési tárgy, aki ráadásul még az elrabolt ládákat sem szerezte vissza. Ez a rideg flegmaság azonban Nolan vesztét okozza. Fel se foghatta igazán, hogy neki vége. Nagyon kíváncsi vagyok, hogy ezek a tisztek mégis honnan kerültek elő, miképpen szocializálódtak, hiszen a Klónháború idején nem is volt kérdés, hogy a klónkatonáknak tekintélyük van.

 

Crosshair a rész végeztével a Waylandra került. A szálak szépen-lassan összeérnek. Kíváncsi vagyok, hogy az egykori bérgyilkos számára van-e megváltás. Egészen fantasztikus epizód volt ez, az évadszavazáson szerintem nagy eséllyel indul a legjobb epizódért való versenyben. 

 • Like 4
 • Tetszik 1
Link to comment
Share on other sites

16 perccel korábban, Nute Gunray írta:

És akkor megkapjuk az egyik legnagyszerűbb klónkaraktert Mayday képében. Az előzetes hype egyáltalán nem volt túlzó vele kapcsolatban. Légyen akármilyen is értelmetlen a feladat, ő becsülettel végre hajtja azt, miközben egyre kevesebb embere marad, a felszerelésről nem is beszélve. Kérvényei lepattannak a fejesek íróasztaláról. Abban sem vagyok biztos, hogy azok egyáltalán eljutnak a megfelelő szintekig. Mayday a régimódi, becsületes, hozzáértő klón mintaképe, aki az új rendszer pökhendi és egyébiránt fogalmatlan valóságába már nem fér bele. A világvégén még jó arra, hogy egy előörsöt vezessen a folyamatos támadások ellen, de az igazat megvallva, őt és osztagát meghalni küldték egy évvel ezelőtt a Barton-4-re. És még csak azt sem tudja, hogy mit is kell védelmeznie. Nem tartozik rá, ő pedig nem kérdez. 

Mayday már csak a neve miatt is az a klón, aki jelképezi a klónhadsereg sorsát. Szakadtan, eldobva végzik egy sikátorban, jó esetben koldulnak, mint ahogy említetted is. Maydayről egyébként mindent elmond, hogy elesett bajtársai sisakját szépen sorban gyűjti, ezzel is tisztelettel adózva nekik.

 

Lehet utálni a klónokat a 66-os végrehajtása miatt, de amit ez a sorozat bemutatott a sorsukról az szívszorító. Tudtuk eddig is, hogy áldozatok, de ezt igazán átérezni ilyen történetekkel lehet.

 • Szomorú 1
 • Tetszik 3
Link to comment
Share on other sites

A Plan 99 vajon Crosshair kiszabadítása lenne majd később? Mintha nagyon a visszatérésének ágyaznának meg.

 

Amúgy torokszaggató rész volt, Mayday 1 rész alatt tényleg az egyik legjobb klónná vált.

 

És ugyan ezzel sokan nem fognak egyet érteni, de ez is a véleményemhez tartozik, hogy sokat elmond a 2. évadról, hogy a legjobb részei azok, amiben nem szerepel a Batch (3, 7, illetve ez). Illetve a 8. is ott van még, de az se a Batch miatt volt jó.

Edited by Yoda József
Link to comment
Share on other sites

4 perccel korábban, Yoda József írta:

És ugyan ezzel sokan nem fognak egyet érteni, de ez is a véleményemhez tartozik, hogy sokat elmond a 2. évadról, hogy a legjobb részei azok, amiben nem szerepel a Batch (3, 7, illetve ez). Illetve a 8. is ott van még, de az se a Batch miatt volt jó.

A 11. részben masszívan jelen volt a csapat és az az évad egyik legjobb epizódja - legalábbis számomra mindenképp. De egyébként valóban van az általad említett tendencia, ez már valamelyest az előző évadban is megfigyelhető volt.

Link to comment
Share on other sites

Szerintem Crosshair lehet majd egy olyan klón*, aki a dark trooper programban szerepelhet. Tudtommal a 0 fázisú alanyok emberek - ez esetben klónok - voltak, ezekből fejlődtek ki aztán a később látható (pl. Mandiban lévő) dark trooperek, akik már inkább robotok voltak.

 

*bár ne feledjük, a 7. epizódban feltűnt egy "vallásos" klón is, lehet Crosshair is arra a sorsa jut? Nem vennék rá mérget, de kitudja mik folynak a Tantiss burkain belül. :hmm:

 

Amúgy én a Plan 99 -ra korábban azt gondoltam, hogy egy fordított 66-os parancs lesz, csak most a klónok nem a jedik, hanem a Birodalom ellen fognak fordulni. Amúgy is errefelé halad szerintem a sztori, de lehet végül az évadzáró címe csak azt jelenti, hogy Crosshairt (illetve ha elfogják Omegát, akkot őt is) mentik meg? Sok itt a kérdőjel, amire szerintem meg is fogjuk kapni a választ, elindultunk a véghajrá felé.

Edited by Bence1997
Link to comment
Share on other sites

4 perccel korábban, Bence1997 írta:

Amúgy én a Plan 99 -ra korábban azt gondoltam, hogy egy fordított 66-os parancs lesz, csak most a klónok nem a jedik, hanem a Birodalom ellen fognak fordulni. Amúgy is errefelé halad szerintem a sztori

Megtámadni biztos nem fogják a Birodalmat. Szerintem az osztag akciózik majd.

Link to comment
Share on other sites

Nagyon komoly epizód volt, főleg érzelmi szinten. Kezdjük mindjárt az imádott Birodalommal. Amikor Crosshair lesi a klónok előtt menetelő Bragg kapitányt, aki olyan lelkesedéssel mondja fel nekik a bemagolt szöveget, hogy ahhoz képest egy B2-es harci droidtól végighallgatni egy gyászbeszédet üdítő lenne, már visszketni kezdett a tenyerem. Már itt érezni, hogy nemhogy emberszámba nem veszik a klónokat, tualjdonképpen szerintem az mellkasukon fityegő drazséstasakot (aka rangjelzés) többre becsülik. Hogy lehet valaki ennyire szenvtelen emberi lényekkel szemben? De aztán rájöttem, h ogy Bragg a tisztelet, a megbecsülés és a törődés kétlábon járó szobra, mert megjelent Nolan hadnagy. Hát én ritkán szoktam filmnézés közben ízesen, dühből káromkodni, de most úgy kiszaladt belőlem egy "a k*rva anyádat", hogy apám kijött megnézni, mivel játszom. Mert csak akkor szoktam ilyen megnyilvánulásokat tenni. De most nem játszottam, csak a The Bad Batch-et néztem.

Ez a Nolan, ez... Hát Tarkinnal előbb haverkodnék, minthogy ehhez a fickóhoz egyáltalán hozzá szóljak. Ahogy odalöki Crosshairnek, hogy nem szeret használt felszereléssel dolgozni, na, akkor szóltam el magam, és tapsikoltam volna, ha ott helyben agyonlövi Crosshair. Szerintem Nute Gunray kifingatása óta nem éreztem olyan elégtételt egy SW karakter haláláakor, mint amikor végre tényleg agyonlőtték ezt a sz*rházi fostalicska véglényt. Bocsának, ennyire nem volt jó ember... :fuckoff: Hát többre becsülte a rohamosztagosok amúgy gagyi páncélját, mint Mayday életét! És már azt hittem, visszaküldi Crosshairt a ládákért. Hát komolyan, miért nem tudta ezt egy Sarlacc felzabálni? Vagy egy rancor? Vagy akármi, ami kihúzza a szenvedését? :fuck2: Túl kegyes volt mellbe lőni.

 

Mayday nagyszerű karakter volt és nagyon drukkoltam, hogy túlélje. Szájából elhangzott a TBB legjobb mondata: "Bízom én, de hülye azért nem vagyok":lol: De a végén sajnos el kellett esnie, mert ő ezt a célt szolgálta. Mert ő volt végső lökés Crosshair számára. A fickó mindent feláldozott azért, hogy megpróbáljon a régi életében maradni, de Palpatine, Rampart és az ilyen Nolan félék megmutatták neki, hogy baromi rosszúl döntött. És végre eljutott oda, hogy akkor sem járna már ezen az úton, ha engednék. Ehhez persze kellettek a 99-esek, ahogy Cody és most szegény Mayday is. De végül eljutott oda, hogy a jó katona nem feltétlen követi a parancsot. Na persze ettől még nem kap megváltást, hiszen Tawni Ames és mindenki más, akit ő ölt meg, halott marad. De elindulhat a haláláig tartó vezeklés útján. Apropó, milyen szép volt, ahogy egy ragadozó madárral, amit úgy jellemeztek, hogy megtalálta a módját a túlélésnek, szimbolizálta Crosshair szabaddá válását.

 

Ami pedig a rész végét illeti... Hűbazeg! Két dolgot hittem. Az első, hogy Crosshair átmegy egyszemélyes bad batch-be, és letarolja az összes birodalmit. A másik, hogy lelövik, és itt fog hősies halált halni. Aztán, amikor elájult, azt gondoltam, na, Coruscanton fog ébredni Rampart mellett, aztán lehet beszélgetni. Az szerintem álmomban sem jutott volna eszembe, hogy a Tantis hegy belsejében ébred fel. :o Vajon mit akarnak tőle az ottani klónozók? Ráadásul, minden szál elkezdett errefelé tartani, hiszen a 99-esek másik része is valószínűleg ide látogat, ha Omegát nyakon csípik, és idehozzák. Szerintem nagyon komoly dolgokra számíthatunk az évad végén.

Edited by Dzséjt
 • Like 5
 • Tetszik 2
Link to comment
Share on other sites

Valóban jó rész volt, ismét! :clap: Crosshair már a kezdetektől a Bad Batch tagja volt, és a jelek szerint, lélekben sosem szűnt meg igazán a 99-esek közé tartozni - így technikailag nem annyira kikacsintás ez, vagy a 3. epizód, mint elsőre tűnik. Elsősorban továbbra is a 99-esek tagjairól szól a sorozat, másodsorban pedig a klónok sorsának elrendezéséről. Nekem nagyon tetszik a klón-->rohamosztagos átmenet metaforáján keresztül a Köztársaság-->Birodalom átmenet részletesebb megismerése.

 

Nagyon úgy érzem, hogy Crosshair karaktere végül pozitív irányba fog billenni, erre egyértelmű utalást adott ez az epizód. Ha nem is lesz feltétlenül mindenben egy hullámhosszon az egykori osztagával, talán belátja majd a Birodalom erkölcstelenségét, manipulatív és kihasználó természetét, és ennek megfelelően cselekszik majd - ahogy a rész végén is tette. Noha mindig is Crosshair volt a legszabálykövetőbb a csapatból, az itteni szembesülés parancskövető mivoltának jutalmával tehette be nála a kaput. Korábbi őrlődései (az 1. évadban a Kaminón vagy később Cody kapcsán) is azt vetítették előre, hogy ő nem egy hithű, a birodalmi gépezetbe illő féreg, aki szó nélkül végrehajtja a leglélekfacsaróbb parancsokat, legyenek azok akármennyire is megkérdőjelezhetőek (bár tény, voltak gátlástalan tettei is a nagyobb jó szolgálatának hitében). Mayday esete lehetett a végő csepp a pohárban ahhoz, hogy elhatározza magát a Birodalommal való szembefordulást illetően. Ez pedig egykori elveivel való szembefordulás is egyben: "Egy jó katona követi a parancsokat." - későn, de talán végre rábredt arra, amit Hunterék a kezdektől fogva próbáltak belésulykolni. Ők nem droidok/eldobható használati tárgyak, akiknek az értéke a szavatosságuk függvénye. Bár parancsokat teljesítő katonákként lettek megalkotva, ők e mellett továbbra is morális iránytűvel is bíró emberi lények, akik képesek mérlegelni adott helyzet helyes vagy helytelen mivoltán. Crosshair esetében szerintem az 1. évadban látott chip-felerősítés gyengülése is közrejátszhat abban, hogy fogékonyabb az empátiára, és a katonai irányelvek megszegésére (pl. ne lődd agyon a felettesedet, bármekkora irritáló egy rohadék is). Mint írtam, szerintem sosem szűnt meg igazán a 99-esek közé tartozni, pusztán őrlődött, és a kapaszkodott az általa elfogadott rendszerbe (a komfortzónájába), a változás ellen ágálva, ami magával hozta az ismeretlent - ami szerintem a legtöbb ember számára félelmetes. 

 

Nolan... te jó ég! Muszáj ezzel kezdenem: mekkora elégtétel volt a halála! Nálam a rész fénypontja! Épp a legutóbbi epizódnál írtam, hogy nem semmi, hogy a Birodalom milyen szinten képes kitermelni magából az e féle szemeteket, erre tessék: kaptunk egy újabb Palpatine, Tarkin, Rampart kaliberű mocsadékot. Szomorú, de az ilyeneknek áll a Birodalom, és az ehhez hasonlók fogják kedvük szerint formálni a Galaxist még vagy további 22 évig. Az a klónok ellen irányuló "rasszizmus", az a nyers és ok nélküli gyűlölet, amit a háború hőseivel szemben táplált, már önmagában bicskanyitogató volt. :fuckoff: Az egy dolog, hogy számára ezek az emberek csak használati tárgyak, de még annak se tartja őket valami sokra. Ezt megfejelve, alapvető infókat és erőforrásokat tagad meg tőlük, amikor pedig egy, a Birodalom szolgálatában álló katona élete múlik rajta, megtagadja a segítségnyújtást, mert csak. Ilyen morálon és erkölcsi alapokon nyugvó rendszernél az csoda, hogy pár évtizedig húzták... mert mindig megjelenhet a vérlázító igazságtalanság, az elnyomás és a zsarnoki uralom, de ennek ellenpólusaként szerencsére mindig fel fog tűnni az igazságérzet és a pozitív szellemiség. Hála az Erőnek, Nolan volt akkora idióta, hogy nem ismerte fel, hogy a visszataszító viselkedésével pont azt/azokat fordítja majd maga ellen, aki(k) esetleg követték volna. 

 

Mayday mellett sem mehetek el szó nélkül, aki szerintem bőven említhető egy lapon a nevesített klónok lagnagyobbjaival. Ugyanaz a hűség, emberség, és színtiszta morál jellemzi őt is - ami pechére nem összeegyeztethető a Birodalom elveivel. Tetszettek a Nolannek odavetett, szurkálódó mondatai, majd később, a Crosshairrel való párbeszédei, és a kegyetlen helyzet ellenére való humorizálása is. Hogy milyen hatást tett Crosshairre, az jól leszűrhető abból, hogy a lavina után a 99-es visszament érte, és a plusz teher ellenére, magával cipelte a "holt súlyt". A bajtárs élete sem kevésbé fontos, mint a Birodalom céljai. Sajnálom Mayday halálát, szimpatikus klón volt, de remélhetőleg, később úgy gondolhatunk majd vissza rá, mint a katalizátorra, aki átbillentette Crosshairt a megváltás ösvényére. Kíváncsi vagyok, hogy a Crosshair felett repkedő keselyűnek milyen szombolikus jelentőssége van. :hmm:

 

Apróság, de tetszett még az elején a "nyugdíjazott" klónok terelése, akiknek kétségbeesett kérdéseire üres sablonfrázisokkal felelt a birodalmi megbízott. Ahogy a 7-8. részekben is láthattuk, a klónok számára komoly identitásválságot jelentett a leszerelés, és a háborún túli élet kérdése. Erre megkapták még azt is az új rezsimtől, hogy leselejtezett használati tárgyakként fokozatosan eldugják őket a legzordabb bolygókra, a legdurvább küldetésekre, csak hogy apránként elhulljanak, teret engedve ezzel a rohamosztagosok utánpótlásának. Hűségükért cserébe pedig hálátlanságot, megalázást és semmibevételt kapnak.

 

Sokat lehetne még moralizálni ezen vagy azon a témán, de egyelőre ennyi. (Meló után fáradt is vagyok, plusz még a Mandót se láttam - de arra már nem ma kerítek sort) :P 

 

Nagyszerű részek, mi lesz még itt a végén...? :o

 • Like 2
 • Tetszik 2
Link to comment
Share on other sites

6 órával ezelőtt, Ody Mandrell írta:

A Batch nincs olyan helyzetben ami ekkora drámákat indukálna (Omeg célponttá válásával ez meg fog változni). Őket csendes karakterépítéssel vitték előre.

 

66-99 ---> ez lehet nem véletlen. Visszanyal a fagyi.

Én nem is feltétlen a drámát hiányolom. De egyszerűen Crosshair annyival rétegeltebb, több dimenziósabb karakter náluk, hogy inkább néznék csak őróla egy külön sorozatot

Link to comment
Share on other sites

8 órával ezelőtt, Darth Sky írta:

Noha mindig is Crosshair volt a legszabálykövetőbb a csapatból, az itteni szembesülés parancskövető mivoltának jutalmával tehette be nála a kaput. Korábbi őrlődései (az 1. évadban a Kaminón vagy később Cody kapcsán) is azt vetítették előre, hogy ő nem egy hithű, a birodalmi gépezetbe illő féreg, aki szó nélkül végrehajtja a leglélekfacsaróbb parancsokat, legyenek azok akármennyire is megkérdőjelezhetőek

Pedig Crosshair eddig mindent megtett amit kértek tőle. Talán magában elgondolkodott a dolgokon, de soha nem kérdőjelezte meg nyíltan a parancsot. Omega mondta ezt ki, hogy Crosshair.nek egyszerűen ilyenek a génjei, ez a mutációja. Nagyon nehéz egy ilyen beléd kódolt dolgon felülemelkedni. Ennek tükrében még inkább nagy dolog az amit itt Crosshair tett. Nem egy bakát lőtt le, hanem a közvetlen felettesét, egy birodalmi tisztet.

Link to comment
Share on other sites

Eszembe jutott, hogy a klónok hogy kezdték a Rookies-ban: egy előőrsöt védtek Echo, Fives, Hevy és a többiek. A vég is egy előőrsre vezet, de minden másban hatalmas a kontraszt. Akkor a Köztársaság határát védték, Kaminót. Itt félreállítva vegetálnak. :(

Link to comment
Share on other sites

Ez a rész is nagyon adja.

Az egyes számú közönségkedvenccé avanzsált hadnagyocska pofázmányát meglátva szinte rögtön elkezdtem azon agyalni hogy milyen állat pofájára hajaz és nemsoká arra jutottam hogy a kígyóknak van olyasmijük. Szerintem direkt találták ki annak a trágyának az ábrázatját olyanra. Passzol ahhoz hogy azt is rá lehet sütni hogy egy álnok kígyó. Szurkolgattam is rendesen mikor elfelé battyogott hogy Crossi kicsinálja de csak kicsit éreztem kielégítőnek azt amit kapott mert elég olcsón megúszta a végét. Be is ugrott akkor az első Halálos fegyver muvi azon jelenete amelyikben Murtaugh olyasmit mond a régi komájának a hullájának hogy "Kínhalált érdemeltél volna te szemét.". Na az arra a genyóra is érvényes.

Mayday nagy arc volt. Elismerésre méltó klónt kaptunk vele. Nagy kár érte. Úgy érzem hogy a halálával afféle mártírrá vált elvégre az elvesztése kellett ahhoz hogy Crossi végre belássa hogy bezony baromi sokra megy azzal hogy foggal-körömmel ragaszkodik a "Good soldiers follow orders." rizsához és hogy ő is ugyanolyan pusztulásra szánt fogyóeszköz a nagyra becsült Birodalma szemében mint a többi klón. Ha nem lenne rá szükség akkor már alulról is szagolná az ibolyát. Gondolom tudósék valami kényszerítő eszközzel akarják rávenni hogy úgy táncoljon ahogy az illetékes imperialisták fütyülnek. Agymosnák vagy olyasmi. Máskülönben önszántából már nem lenne többé jó katona.

A pálfordulásáról amúgy Kallus ugrott be mivel ő is egy csomó szemétsége után csalódott a Birodalomban ahhoz hogy többé már ne akarjon hű maradni hozzá. Csak ugye neki sokkal kevesebb kellett ahhoz hogy beteljen a pohár.

Link to comment
Share on other sites

4 órával ezelőtt, Rog írta:

Crossi végre belássa hogy bezony baromi sokra megy azzal hogy foggal-körömmel ragaszkodik a "Good soldiers follow orders." rizsához és hogy ő is ugyanolyan pusztulásra szánt fogyóeszköz a nagyra becsült Birodalma szemében mint a többi klón.

Nolan ha másra nem is, arra jó volt, hogy felébressze csipkerózsika álmából Crosshairt. Kíméletlenül mondja bele az arcába, hogy a Birodalom miként is tekint rá. Ezt már nem lehetett lenyelni.

 

4 órával ezelőtt, Rog írta:

Gondolom tudósék valami kényszerítő eszközzel akarják rávenni hogy úgy táncoljon ahogy az illetékes imperialisták fütyülnek. Agymosnák vagy olyasmi. Máskülönben önszántából már nem lenne többé jó katona.

Igazság szerint már a Kaminon is kapott valamit, amitől jobban "bekattant", szóval a módszer nem lenne újdonság.

Link to comment
Share on other sites

2 órával ezelőtt, Ody Mandrell írta:

Igazság szerint már a Kaminon is kapott valamit, amitől jobban "bekattant", szóval a módszer nem lenne újdonság.

 

Bennem csak az maradt meg hogy felturbózták a chip-jét.

Link to comment
Share on other sites

Így már tisztább. Megkavart hogy azt írtad hogy "a Kaminon is kapott valamit, amitől jobban "bekattant"". Arra gondoltam miatta hogy a chip turbózásától kattant be eleve és utána valaki belé nyomott valamit amitől még kattantabb lett.

Link to comment
Share on other sites

A jégkeselyű egyfelől jelképezheti a Birodalomra keselyűként lecsapó Crosshairt, másfelől viszont - ebben a beállításban - a Főnix jutott eszembe róla, ami pedig az újjászületését szimbolizálhatja. Aztán lehet, hogy csak én magyarázom bele ezeket. :) 

 

XWOKKU6.jpg

Link to comment
Share on other sites

Nekem az jutott eszembe róla, hogy Crosshair szabadásgát jelképezi. "Megtanult túlélni", jellemzi így Mayday az állatot, és ez igaz Crosshairre is. Ám a madár szabadon élhetett, Crosshair eddig a pillanatig nem. Most viszont már igen, felszabadult a saját teljesíthetetlen vágyai, a szolgálat, a Birodalom, valamilyen szinten a génjei alól is. Szabad, mint a (ragadozó)madár. De a "csőre" és a "karmai" még élesek, és mivel már nem köti magát senkihez és semmihez, veszélyesebbn is.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text .   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored .   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
×
×
 • Create New...

Important Information