Jump to content

Kedvenc jelenet


Recommended Posts

Sokat szoktuk emlegetni a kedvenc jelenteket, így szerintem beszélni is érdemes róluk. Nehezebb a dolgunk ha egy konkrét képsort kell csak megjelölni. Most épp ez lenne a feladat! Írjátok az EPV számotokra lekedevsebb jelentéről, ha lehet, egy kis indoklással megfűszerezve. Miért az tetszik a legjobban a filmben?

Link to comment
Share on other sites

Három jelenet van, ami elé mindenképpen látnom kell, ha megnézem, az alatt hozzámszólni tilos. Hothi csata kezdete, aszteroida üldözés és Palpatine felbukkanása. Régebben leginkább az aszteroidaüldözésre szavaztam volna, de a 2004-es DVD-ben nagyon megragadott a két Sith eszmecseréje. Van benne valami hátborzongató, hogy az ep4-ben, ahol csak emlegetik az Uralkodót, most újra beleszól a történtekbe, újra csak hologramként (mint az ep1-ben), ráadásul az új szöveg is fókuszáltabbá teszi a jelenetet. Nem beszélve arról, hogy Ian McDiarmid remekül játsza az Uralkodót újfent. Szóval nálam lekörözte a beszélgetés a Falcon üldözését.

Link to comment
Share on other sites

Azt részt szeretem, amikor Leiáék visszamennek Luke-ért, majd kiderül, hogy nem működik a hiperhajtómű, de végül Artoo megjavítja. Amikor először láttam, kárörvendően felnevettem, mikor eltűnt a Falcon, és Vader csak bámult ki az ablakon, mögötte meg ott állt berezelve Piett admirális :clap: Az egész menekülés annyira izgalmas, feszült, ráadásul közben jót nevetek a két kis droidon is. :clap:

Edited by Szafina
Link to comment
Share on other sites

Ez nálam is benne van a legjobbak között az ep5-ben, de ennél a filmnél tudtam választani több jelenet közül :clap: Főleg, mert nincs különösebben kedvencem ebben a részben, csak olyanok, amik tetszenek, ellenben a többi résznél van.

Link to comment
Share on other sites

Amikor Vader és Luke először néznek szembe egymással. Luke fénykardja csak úgy előugrik az aktiváláskor, Vaderé meg csak szépen, lomhán jön elő. Nagyon nagy jelenet.

Link to comment
Share on other sites

Krande, orki és kudar után én is a felhővárosi párbaj elejére szavazok. Ha a filmek készítési sorrendjét nézem (ahogy moziban láttam), itt csap össze először a hős a megtestesült gonosszal. Elképesztő. Emlékszem, szinte nyelni sem bírtam ennél a jelenetnél.

(Bár a kedvenc mondatom nem itt hangzik el, hanem korábban, Yoda szájából: Ragyogó lények vagyunk...)

Edited by SimonZ
Link to comment
Share on other sites

Ez volt számomra a második legnehezebb eldöntendő kérdés az Ep3 után. Ez a film olyan sokáig volt kedvenc, hogy egyformán imádtam minden pillanatát, onnantól, hogy elkezdődött, egészen a záróképkockáig. Igazából nincs benne kedvenc jelenet most sem, csak kényszerűségből jelölök meg egyet, és a kiválasztási szempont az, hogy melyik gyakorolta rám a legnagyobb hatást a TESB első megnézésekor.

Ez egyértelműen a Luke vs. Vader párbaj, és annak is a második fele, a sokat emlegetett "Én vagyok az apád!"-dal. Az ok egyszerű: én ezt filmet a premier napján láttam anno, és tényleg úgy ültem be a moziba, hogy semmi ilyesmiről nem tudtam. Gondolom, nem nehéz elképzelni, mit éreztem, amikor ez a mondat elhangzott... Nem is hittem el igazán, reménykedtem benne, hogy ez csak Vader trükkje Luke ellenállásának megrendítéséhez. De persze aztán ahogy egyre többször láttam ezt a filmet moziban, az, hogy Luke elhitte, engem is meggyőzött arról (szinte akaratom ellenére), hogy tényleg ez lehet az igazság, aminek bizonyságáról Luke hite mellett leginkább az győzött meg, hogy létrejött a mentális kapocs kettőjük között, amit nem tudtam mással magyarázni. De azért egészen a Jedi visszatér bemutatójáig reménykedtem benne, hogy kiderül majd, mégsem igaz...

(hozzáteszem, ma már úgy gondolom, nagy kár lett volna, ha tényleg nem lett volna igaz... :P )

Link to comment
Share on other sites

Az Uralkodó megjelenése nagyon erős jelenet, de a párbaj a film csúcspontja.

Főleg amikor Vader rövidre akarja zárni a meccset és nekiesik Luke-nak, majd a kézlevágás után szamurájosan tartja a kardot. :P

Link to comment
Share on other sites

Az aszteroidás üldözés.

Talán nem csak a Birodalom legjobb jelenete, de trükktechnikailag is leg.

Ha az ember megnézi ma, nem tudja elképzelni, hogy majd 30 éve készült.

 

Bármikor odaérek egyszerűen elfog a kételkedés, hogy ezt nem lehetett makettekkel krumplikkal megcsinálni.

 

Jelenet tökéletes.

Zene, vágás, ritmus és a történet szempontjából óriási.

Akkor ne felejtsük el a dumát közben, azokat a hihetetlen mondatokat, amik annyira spontánul hatnak, hogy sosem jutna eszembe, hogy ez egy előre megírt szöveg.

 

Han két benyögése Csernák hangján eksztázis:

 

Mellőzd a számokat!

Azt mondta szeretné látni, hogy egyszer tévedek. Hát most nézze!

Link to comment
Share on other sites

Bármikor odaérek egyszerűen elfog a kételkedés, hogy ezt nem lehetett makettekkel krumplikkal megcsinálni.

Valahol azt olvastam hogy az egyik aszteroidát egy cipő játsza mert egy technikus Lucas miatt behajította a sajátját a képbe. :clap:

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

Luke indulása a Bespinre, hogy kimentse barátait a bajból. Itt inkább a párbeszédek azok amik szenzációsak, hisz megint olyan dolgokról szólnak amiknek tanúi voltunk korábban. Obi intelmei, hogy nem akarja elevszíteni Luke -ot, mint ahogy Vadert, Yoda hasonló aggályaival megspékelve nagyon átérezhetővé teszik a jelenetet. Tudjuk hogy járt Anakin, és most Luke épp azon az úton készül elindulni. Nem hiába a két Jedi aggódása!

Link to comment
Share on other sites

 • 4 weeks later...

Én nem egy jelenetet, hanem több egymással összefüggő jelenetet emelnék ki a filmből. Ezek pedig Leia és Han csipkelődő párbeszédei. Ezek a jelenetek oldják egy kissé a film feszültségét, komorságát. Emellett jelentős érzelmi töltetük van. Bemutatják, ahogy Leia és Han rivalizálása mély szerelemmé változik. És hát nem akármilyen humor tölti ki őket... :)

 

"- Előbb csókolnék meg egy wookiee-t.

- Beajánlhatom egynél."

Link to comment
Share on other sites

 • 4 years later...
 • 1 year later...
 • 4 years later...

Az egyik kedvencem mindig is az aszteroida jelenet volt. Ez a Soloval újabb réteget kapott. Most már tudjuk miért nem fél Han az aszteroida mezőtől. A Kessel futamon ugyanilyen környezet van, de ott semmit se látni. Ez ahhoz képest fényévekkel könnyebb "pályának" tűnik. :D

Edited by Ody Mandrell
Link to comment
Share on other sites

A Kessel-futamhoz képest az Anoat-rendszer aszteroidaövezete sétarepülésnek számít. :) 

Megjegyzem, azért abban a laza tizenhárom évben a TIE vadászpilóták rendesen visszafejlődtek. A durvább Kessel-futam alatt úgy voltak kitartóak, hogy közben a Falcon lőtt is rájuk, az utolsót pedig trükközéssel (és a Falcon lezúzásával) tudták csak eliminálni. Az aszteroidaövben percek alatt letarolták őket a kavicsok, ráadásul kettő azért pusztult el, mert összeütköztek, és a Falcon rájuk sem lőtt - de ők sem találták el, sőt a Falconnak egyáltalán nem esett baja. A kesseli birodalmiak legalább lerobbantották az alsó ágyúját.

Link to comment
Share on other sites

 • 1 year later...

Valóban nagyon hangulatos a vége. Kár, hogy anno nem láttam ezt a filmet, csak valamikor 1986 táján. Ez gyakorolta rám a legkisebb hatást a régi filmek közül. Persze ma már elismerem a nagyságát, de akkoriban nem szerettem mert unalmasnak tartottam.

Edited by Ody Mandrell
Link to comment
Share on other sites

 • 3 years later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text .   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored .   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
×
×
 • Create New...

Important Information