Jump to content

3x09 - The Harbinger


Recommended Posts

9. rész - The Harbinger / Az előhírnök

 

epguidebb309.jpg

 

Írta: Jennifer Corbett

Rendezte: Steward Lee

 

Helyszín: Pabu

 

Szereplők:

Omega - Michelle Ang

Hunter - Dee Bradley Baker

Wrecker - Dee Bradley Baker

Crosshair - Dee Bradley Baker

Asajj Ventress - Nika Futterman

Batcher - Dee Bradley Baker

 

Történet

Egy rejtélyes figura érkezik a Pabúra, aki talán válaszokkal szolgálhat azzal kapcsolatban, mi is az az m-szám.

 

Érdekességek

- Ez az első alkalom, hogy a felnőtt Asajj Ventress hajjal tűnik fel a képernyőn. A Star Wars: A klónok háborújában, a fiatal Ventress hasonló frizurát viselve látható.
- A Ventress karján látható fekete kígyó szimbólum először a Star Wars: A klónok háborújában tűnt fel, a fejvadász szerelése részeként. A Star Wars: Rossz Osztagban látható öltözéke többi része új. Azért a kígyóra esett a választás, mert Ventresshez hasonlóan egy gyakran félreértett lény.
- Ventress azt állítja, hogy "ismeri a Jedik szokásait." Valójában jobban ismeri, mint arra utal, mivel gyerekkora java részét Jediként töltötte, Ky Narec tanítványaként.
- A Star Wars regények rajongói tisztában lehetnek a ténnyel, hogy Asajj látszólag találkozott a végzetével a Star Wars: Sötét tanítvány című regényben, amely a Star Wars: A klónok háborúja befejezetlen forgatókönyvein alapszik. Brad Rau rendező, a StarWars.comnak adott nyilatkozata szerint: "nem akarunk elspoilerezni semmit, de a rajongóknak tudniuk kell, hogy minden új Ventresshez kapcsolódó történet szinkronban lesz a Star Wars: Sötét tanítvány eseményeivel." Ventress utolsó sora az epizódban - "maradt még néhány életem" - arra utalhat, hogy több állhat a Star Wars: Rossz Osztagban történő visszatérése mögött, mint amiről jelenleg tudomásunk van.

 

Concept Art galéria

 

 

Pár kitétel.

 

1. Amennyire az lehetséges próbálj meg az adott rész keretei között maradni. 

2. A történet elemeit ne rakd spoiler gomb mögé. Itt az epizód konkrét történéseit tárgyaljuk ki.

3. Csak akkor szólj hozzá a témához, ha már láttad az aktuális részt.

4. Tartsd be a fórumszabályzatban leírtakat. 

Edited by Dzséjt
Link to comment
Share on other sites

Csak én éreztem úgy, hogy ha Ventress helyett más karakter jelent volna meg (egy másik jedi vagy hasonlóan Ventresshez egy régen sötét köröben játszó személy), akkor se nagyon vesztett volna az epizód az értékéből? :hmm: Meg most Omega tényleg erőérzékeny-e vagy csak a vére speciális?

 

53 perccel korábban, Iqvi írta:

Csak az nem derült ki hogy Ventress miképp tért vissza :(

Egy mondattal elintézték: több élete van.

Link to comment
Share on other sites

Tök felesleges volt Omega tesztelgetése miatt Ventresst visszahozni a halálból. Még ha nekem tetszettek is a jelenetei, de igaza van Bencének, ezt bárkivel meg lehetett volna csinálni. 

7 minutes ago, Bence1997 said:

Egy mondattal elintézték: több élete van.

Ez lényegében ugyan az, mint amit Poe mond, hogy ,,Somehow, Palpatine returned" 

 • Like 2
 • Tetszik 2
Link to comment
Share on other sites

Ez az epizód amúgy egy (angolosan kifejezve) backdoor pilot volt a következő animációs sorozatnak, amiben minden bizonnyal tovább követhetjük majd Ventress történetét, az epizód vége pedig azt sugallja, hogy Omega is vele tarthat (Mando 2. évados zárást már pedzegetik a neten, ahol ugye Grogu hagyta el Dint Djarint, hogy Luke-al menjen). A Ventresst megszólaltató színésznő is úgy fogalmazott még a sorozat kezdete előtt, hogy Asajj szerepe a sorozatban csak egy előétel.

 • Zavaros 1
 • Tetszik 1
Link to comment
Share on other sites

Kicsit azt éreztem, mint anno Maulnál legelőször: Ezért kár volt visszahozni. Persze a zabrak aztán jelentős szerepet és karakterárnyalást kapott (bár személy szerint soha nem dobtam magam hanyatt az ő történetszálától), így Ventress visszahozása is később értelmet kaphat. Most azonban, egyelőre, feleslegesnek tűnt. Ha van Filoninak hibája, akkor az 1, nem tud elengedni karaktereket, 2, nem tartja tiszteletben más alkotók műveit. 

 • Like 2
 • Szomorú 1
Link to comment
Share on other sites

Ez egy borzasztó érdekes epizód volt! Ahogy sejtettük tehát, Ventress-szel áll kapcsolatban Fennec. Bár igaz, hogy nem tudtuk meg hogy tért vissza, kétlem, hogy utoljára láttuk volna. Na és az a kiszólása, hogy van még pár élete, biztos ki fogja verni a biztosítékot pár embernél. :D

Amúgy nagyon jó volt a csajszi, remekül elkapták a megtért Ventress attitűdjét. Nem lett királykisasszony, egyszerűen csak több benne a jó most már és ezt lehet érezni. A tengeren látott Erőhasználata is erről a jóságról árulkodott.

Végre megtudta a Batch a M-szám mibenlétét, még a midi-chlorian szó is elhangzott. :) Ennek fényében érdekes volt Omega tesztelése, ami első látszatra olyan, mint Sabine esete. Omega nem mutatja Erő-érzékenységnek jelét, ennek ellenére mégis lebegtetve van, hogy talán az lehet, Ventress kijelentésének ellenére is. Az epizód nézése közben felsejlett egy későbbi Ventress-Omega mester és tanítvány kapcsolat. Meglátjuk, de ismétlem, szerintem Ventress sztorija még csak most kezdődött el. Biztos nem véletlenül lett behozva.

Tartalmas epizód volt, nagyon várós továbbra is a folytatás.

Link to comment
Share on other sites

5 órával ezelőtt, Iqvi írta:

Csak az nem derült ki hogy Ventress miképp tért vissza :(

Majd ki fog derülni később. 

 

3 órával ezelőtt, Nute Gunray írta:

2, nem tartja tiszteletben más alkotók műveit. 

A trailer után megmondták, hogy nem fog ütközni a könyvvel Ventress sztorija.

Link to comment
Share on other sites

Ez a rész ha nem készül el, akkor se buktunk volna semmit se......közönyösen néztem. 

(Bár egy kicsit még a tegnapi Shogun epizód hatása alatt vagyok...lehet ezért sem érdekelt annyira.)

 

Story szempontjából egy helyben állunk egy ideje, nem halad előre, stagnál. 

Edited by Cpt. Rex
 • Zavaros 2
 • Tetszik 1
Link to comment
Share on other sites

Nekem alapvetően tetszett az epizód. Ventress visszahozása tényleg olyan volt, hogy egyszer csak megjelent és nem nagyon akarták megmagyarázni, hogy hogyan. Maul jutott eszembe, hogy ha jól emlékszem, akkor a sorozat keretein belül nem nagyon tértek ki rá, hogy ő mégis pontosan hogyan élte túl azt a párbajt a Naboo-n, de Maul esetében mégis úgy érzem, hogy ott a filmben ő egyszerűen csak meghalt. Ezzel szemben Ventressnek nagyon szépen, drámaian be volt mutatva a végjátéka, ami után jobban zavarna az, ha csak úgy visszatérne. Persze nem biztos, hogy az ő visszatérését ugyanúgy kezelik e majd, mint Maulét és lehet, hogy már itt a TBB-ben, vagy egy későbbi sorozatban, majd egy pontos és kielígtő magyarázatot kapunk arra, hogy mi lett vele a Dark Disciple után, de addig ez így nekem nem kerek. Azért is érzem ezt másnak, mert amíg Maul a TPM-ben nem volt egy igazán emlékezetes karakter (azon túl, hogy menőnek nézett ki, meg jó volt, ahogy harcolt) addig Ventress szépen lassan már a TCW-ben, aztán a róla szóló könyvben is rengeteget fejlődött és nem éreztem azt az esetében, mint Maulnál, hogy ott egy két dimenziós karaktert töltöttek meg élettel azután, hogy visszahozták.

 

Ettől még azt meg kell hagyni, hogy Ventress belépője nagyon ütősre sikeredett. Amikor egyszer csak megjelent ott Omega mögött én egy pillanatra összerezzentem... nem számítottam rá, hogy az tényleg Ventress lesz, aki mögötte ólálkodik. Annak viszont nagyon örülök, hogy Ventresst már most behozták a képbe, ha tényleg akarnak vele valamit. Nem tudom, hogy egy másik sorozat lesz e, amit Bence is említett, vagy még itt a TBB-ben szeretnének neki nagyobb szerepet szánni (adná magát, ahogy nyilatkozott a háborúról, hogy őt is meg a klónokat is csak felhasználták és átverték, akár be is szálhatna a nagy klón lázadásba, amit sokan az évad végére prognosztizálnak és ami egyben egy kicsit a TCW - klónháborús részének a lezárása is lehetne), de örülök neki, hogy nem húzták nagyon sokáig azt, amit már az előzetesekből is tudtunk, hogy szerepelni fog Ventress ebben a sorozatban.

 

A fő szál, mármint hogy a Birodalom keresi Omegát, meg amit akarnak vele a Nekromanta projekthez egyelőre tényleg nem haladt előre, de közben Omega szempontjából ez egy nagyon fontos rész volt. Szerintem most először merült fel benne, hogy akár neki más útja is lehet, mint az, hogy Hunterékkel tart és ő is a 99-es osztag tagja. Ugyan mindannyian mások, mint az átlagos klónok, de Omega ezzel a potenciális Erőérzékenységgel mégis kirí közülük és olyan lehetőségek rejlenek benne, ami tényleg más útra terelhetne, mint amit eddig megszokott. Emlékszem még az első évadban, mikor más jövőt szántak neki Hunterék, hogy menjen Cuték családjával, akkor Omega elutasította és direk velük akart maradni. Azóta sok minden történt, meghalt Tech, de megkerült Crosshair, Echo elhagyta a csapatot és már valahogy semmi sem a régi. Azok a veszélyek, amelyeket a Birodalom nyújtotta fenyegetés jelent ezzel a klónprojekttel kapcsolatban pedig méginkább felbolygatják az állóvizet. Nem mondom, hogy most biztosan elment volna Ventress-el Omega, de szerintem elgondolkodott rajta és látszott, hogy nagyon lelkes volt azzal kapcsolatban, hogy lehet ő is használni tudná az Erőt. Ez egy olyan szempont miatt is érdekes, hogy ne felejtsük el, hogy Omega még mindig egy kamasznak felel meg és ebben az életkorban a "ki vagyok én" identitáskérdése is fontos szerepet játszik az embereknél és Omega előtt most felcsillant egy másik én képe, aki lehetne valami más is, mint amit eddig gondolt magáról.

 

Emiatt is volt külön izgalmas, ahogy kezelték Omega Erőérzékenységének kérdését. Tetszett, hogy végre elhangzott a midi-chlorian kifejezés, pedig már azt éreztem mikor itt is eleinte csak M-számoztak, hogy Donátnak lesz igaza és direkt nem mondják ki a midiket, de aztán ahogy Darth Cupsy illusztrálta én is felkaptam a fejemet, hogy hoppá na végre elhangzott. A tesztek is jópofák voltak, végig hozták azt a megismert jedis feelinget és ötletes volt az a közjáték, hogy Ventress elküldte Omegát, addig amíg ők összekülönböztek Hunterékkel. Ez jó volt, hogy felismerték Ventresst és nem próbáltak meg egyből úgy csinálni, hogy bemondásra mindent elhisznek neki, hogy ő már jó útra tért és gyanakvással közelítenek felé. 
Ventress esetében pedig jól ragadták meg a készítők a karakterét, amiből érezni lehetett, hogy már nem az a figura, aki Dooku grófnak dolgozott (bár ez már valamelyest tetten érhető volt a 4. és az 5. TCW évadokban is), de most sokkal magabiztosabbnak tűnt, aki tudja, hogy kicsoda és mit akar, még régebben mintha bizonytalanabb lett volna. Ezt én úgy értelmezem, hogy hatással voltak rá a Vos mellett töltött pillanatok és így utaltak a könyvre a készítők. Bízom benne, hogy amit Ody írt, hogy a könyvet tiszteletben tartják és még ha Ventress nem is halt meg végérvényesen látszik rajta az ott történtek hatása. Ezt a változást a legérzékletesebben ebben a részben a kraken ellen vívott kis harc során láthattuk, ahol a régi Ventress valószínüleg a szeme közé döfte volna a fénykardját, de most inkább az Erő segítségével megnyugtatta a lényt. Egyrészről érdekes lenne az ő párosa Omegával, de inkább azt mondanám, hogy találjanak ki valami mást, ezt a dinamikát már láthattuk a Mandalorianben így egyelőre nem várom ezt annyira, ha tényleg ez lesz a kifutása a sorozatnak.

 

Ezek után kérdés, hogy merre tovább... amit lehetett megtudták, én úgy érzem, hogy Omega Erő szintjét tekintve nem látunk még egyelőre tisztán. Lehet csak nekem nem volt egyértelmű, de mintha Ventressnél arra utaltak volna, hogy hazudott Omegának, ami jelentheti azt is, hogy megvan benne a potenciál, hogy Erőhasználó legyen, csak nem akarták ezt elmondani neki. Az is lehet, hogy Sabinehoz hasonló, vagy lehet az is, amit még az évad elején vetettem fel, hogy ő azért különleges mert egy köztes, de elengedhetetlen lépcsőfokot jelent a genetikai állománya abban a folyamatban, hogy hogyan lehet átvinni Palpatinet egy klóntestbe anélkül, hogy bármennyire is lecsökkene a midi-chlorian szintje az új Palpatinenak... ehhez pedig nem kell feltétlenül Omegának is magas midi szinttel bírnia, ettől még nagyon értékes lehet a Birodalomnak. A hogyan továbbot illetően pedig Ventress részéről elhangzott, hogy el kellene menniük a Paburól, de az évad előzetesének ismeretében lehet ezt már csak túl későn teszik majd meg...

 • Like 3
 • Tetszik 2
Link to comment
Share on other sites

Sok szempontból érdekes rész volt, ami izgalmas lehetőségeket tár elénk a jövőre nézve. Viszont nálam erős kettősséget hordoz magában Ventress visszatérése. Mert egy szép karakterívvel és ha nem is vidám, de kielégítően lezárt történettel bíró szereplőt hoztak vissza a halálból a készítők. Ráadásul, egyelőre mindenféle magyarázat nélkül, és ezen röpke fél óra alapján, indokolatlanul - hiszen bármely más Jedi-túlélő, vagy az Erő tanait követő személy alkalmas lett volna az M-szám kifejtésére és Omega tesztelésére. De nyilván, nem ezért az egy TBB epizódért hozták vissza a csajt, így kivárok. Szerencsére, ahogy az a Nika Futterman interjúból ismét megerősítést nyert, a jövőbeli tartalmak tisztázni fogják, hogyan lehet életben Ventress a Sötét tanítványban történtek ellenére. Bár jó lett volna már ebben a részben valamiféle kapaszkodót kapni ezzel kapcsolatban, azon túl, hogy "maradt még pár élete". Ha kielégítő magyarázatot kapunk erre, és Maulhoz hasonlóan gazdagabb lesz a karakter a későbbiekben, akkor nem fogok panaszkodni. Ennek ellenére, magát a tendenciát ugyanúgy problémásnak érzem... mindenható Erő ide, természetellenes kiskapuk és fejlett technológia oda, még a Star Warsban se híguljon fel a halál veszélye, ahogy egyre több halottnak hitt karakter bukkan fel a későbbiekben. Mert ilyen alapon, tényleg bárki visszatérhet a jövőben, akikre az alkotók gondolnak.

 

Egy Ventress-Omega párosára koncentráló sorozatban lehet potenciál (pl.: Ventress szerepe, mint tanító; a Quinlannel való újratalálkozása; Éjnővérekkel kapcsolatos lore-bővítés, stb.), viszont nem tudom ez-e a megfelelő irány Omega karakterének. Mert a titokban Erő-érzékeny, de erről nem tudó és az Erő-használatával küszködő lány történetét már láttuk Sabine esetében. Plusz a társára/társaira családként tekintő Erő-érzékeny gyermek kényszerű távozását a fontosabb cél (a Jedi-kiképzése) érdekében már egy lezavart forgatókönyv volt Grogunál. Így nem tudom, mi pluszt, vagy újat nyújthatna ez az irány. Ráadásul, a Birodalom rémuralmakor már így is számos Erő-használó (Jedi, ex-Jedi vagy leendő Jedi) ténykedik a Galaxisban. Nem tartom jó ötletnek tovább növelni a számukat, mert egyre több elvarrnivaló lenne az Ep4-5-6-ra, ahol "Vader a Jedik vallásának utolsó képviselője" és "Luke az utolsó Jedi". Szerintem nem csak attól lehet érdekes egy karakter, hogy valamiként Erő-használót faragnak belőle, így bízom benne, hogy Omega megmarad annak, aki: egy kivételes emocionális képességű, sok szempontból különleges, de nem Erő-érzékeny gyerek. Bár Ventress mentor szerepének belebegtetésével, és Omega vérének különlegességével az M-számmal kapcsolatban nagyon a felé hajlok, hogy a Jedik, de legalábbis az Erő-használók (pl. Éjnővérek) útjára akarják terelni a lányt a későbbiekben.

 

Nekem nem volt egyértelmű, hogy Omega vére pontosan miért olyan különleges az M-szám kapcsán: mert midi-chloriánban gazdag, vagy "csak" jó transzfer közeg a Nekromanta-projekt kísérleteihez? Ventress tesztjét a gyömölccsel, a virággal, majd a vízi lénnyel való bohóckodással nem igazán értettem... a jó egyensúlyozáshoz és a gyors futáshoz/mászáshoz elég a tehetség, ügyesség is. Ha pedig Omega magas midi számmal is bír, nem biztos, hogy meg fogja tudni képzés nélkül, zsigerből csinálni azt, ami az Erő-érzékeny Ezrának is csak sokadjára sikerült (állatokkal való kapcsolódás) - noha igaz, Ahsokának meg ösztönösen. Egy szimpla vérvizsgálattal valószínűleg könnyebb és egyértelműbb eredményt kapott volna Ventress és a klónok egyaránt. Ha Ventress akkora pro, hogy simán rátalált a rejtőzködő klónokra a Pabun, akkor talán egy midi-chlorián mérőhöz is hozzá tudna férni. Bár Ventress utolsó mondatai alapján azt sem zárom ki, hogy tudatosult benne Omega lehetséges Erő-érzékenysége, csak titokban akarta tartani a lány előtt. Ezért tette utána azt a burkolt utalást az Osztag többi tagjának. 

 

Egyébként Crosshair jól rávilágított arra, ami bennem is felmerült a jelenlegi küldetés kapcsán. Ha meg is tudják, hogy mi az az M-szám, a lényegen nem változtat: a Birodalom el akarja kapni Omegát, és nem fognak leállni. Inkább Omega identitásának definiálása ("Ki vagyok én?"), és az Osztag tisztánlátása kapcsán lehet fontos ez. Viszont immár Hunteréknek is be kellene látnia: halálos veszélyt hozhatnak a Pabu lakosaira. Ha Ventress megtalálta őket, akkor idő kérdése, hogy a Galaxisban hemzsegő birodalmi ügynökök, kémek és fejvadászok valamelyike is megtalálja idilli otthonukat. 

Link to comment
Share on other sites

39 perccel korábban, Wilde írta:

vagy még itt a TBB-ben szeretnének neki nagyobb szerepet szánni (adná magát, ahogy nyilatkozott a háborúról, hogy őt is meg a klónokat is csak felhasználták és átverték, akár be is szálhatna a nagy klón lázadásba, amit sokan az évad végére prognosztizálnak és ami egyben egy kicsit a TCW - klónháborús részének a lezárása is lehetne

Ütős lenne egy klón támadás a Tantiss ellen Ventress támogatásával! :rock:Igazán visszavághatnak Sidious-nak, aki anno parancsot adott Dooku-nak, hogy nyírja ki.

 

12 perccel korábban, Darth Sky írta:

Egy Ventress-Omega párosára koncentráló sorozatban lehet potenciál (pl.: Ventress szerepe, mint tanító; a Quinlannel való újratalálkozása; Éjnővérekkel kapcsolatos lore-bővítés, stb.), viszont nem tudom ez-e a megfelelő irány Omega karakterének. Mert a titokban Erő-érzékeny, de erről nem tudó és az Erő-használatával küszködő lány történetét már láttuk Sabine esetében. Plusz a társára/társaira családként tekintő Erő-érzékeny gyermek kényszerű távozását a fontosabb cél (a Jedi-kiképzése) érdekében már egy lezavart forgatókönyv volt Grogunál. Így nem tudom, mi pluszt, vagy újat nyújthatna ez az irány. Ráadásul, a Birodalom rémuralmakor már így is számos Erő-használó (Jedi, ex-Jedi vagy leendő Jedi) ténykedik a Galaxisban. Nem tartom jó ötletnek tovább növelni a számukat, mert egyre több elvarrnivaló lenne az Ep4-5-6-ra, ahol "Vader a Jedik vallásának utolsó képviselője" és "Luke az utolsó Jedi". Szerintem nem csak attól lehet érdekes egy karakter, hogy valamiként Erő-használót faragnak belőle, így bízom benne, hogy Omega megmarad annak, aki: egy kivételes emocionális képességű, sok szempontból különleges, de nem Erő-érzékeny gyerek. Bár Ventress mentor szerepének belebegtetésével, és Omega vérének különlegességével az M-számmal kapcsolatban nagyon a felé hajlok, hogy a Jedik, de legalábbis az Erő-használók (pl. Éjnővérek) útjára akarják terelni a lányt a későbbiekben.

kétségkívül láttunk már ilyet, szóval csak akkor lenne jó az irány ha lenne a történetben egy csavar. az is elképzelhető, hogy azt fogjuk majd látni, hogy a lány elmegy Ventressel és kész.

Link to comment
Share on other sites

Remélem nem lesz Omega-ból is jedi tanonc, mint az Ahsoka-ban, Sabine-ból....

Ha igen, akkor onnantól, hidegen fog hagyni, mi lesz vele..... (Order 66!! :P

 • Zavaros 1
 • Tetszik 1
Link to comment
Share on other sites

GGQCdep.jpeg

 

Remek kis rész volt, tisztázott pár dolgot és feltett még vagy ezer új kérdést, köszi a játékot. :lol: Ventress-nek én annyiból örültem, hogy a héten csak úgy lazulásképpen megnéztem pár TCW epizódot, köztük az Ambush-t, ami ugye a sorozatban az első feltűnése, ha nem számítjuk a TCW mozifilmet. És hát na, érdekes volt látni egyrészt azt, hogy milyen döbbenetesen sokat fejlődött az animáció a TCW 1x01 óta. A két Ventress modell részletességében és animációjában ég és föld. A másik, hogy maga a karakter is mennyit változott. Az, aki ott szemtelenkedett Yodával és azt hitte, partiban van vele, meg szemrebbenés nélkül kész lett volna levágni Katunko királyt, itt békésen old meg egy halálos szituációt és akár Omegát is kész lenne pártfogásába venni.

 

Bár a végén feldobták annak lehetőségét, hogy Ventress hazudik, én azért nem venném tutira azt, hogy Omega m-számával kapcsolatban lódított. Az sem biztos, hogy hazudott, ez igazából csak Hunter és Crosshair megérzése, de nem feltétlen kell igaznak lennie. Ahogy az is benne van a pakliban, hogy az m-szám kérdésében nem hazudott, csak tudja, hogy miért kajtatnak Omega után. Vagy sejti. Végül is, elég sokáig lógott Sith-ekkel ahhoz, hogy az egyik elkezdje tanítványként kezelni. Ki tudja, lehet, hogy hallott egyet s mást. Ráadásul ugye Sidious akkor kezdett el először Erőérzékeny gyerekekre hajtani, amikor Ventress még Sith akolitus volt. Lehet fél füllel hallott ezt-azt, amire gyanút alapozhat.

Plusz ne felejtsük ell azt, hogy a korábbi részben Emerrie nem azt mondta, hogy Omegának magas az m-száma, hanem, hogy a transzfer során megtartja az m-számot (és nem Omega m-számáról, hanem a másik üvegcsében lévő vérben lévő midi-chlorianokról volt szó).

Szóval én most úgy gondolom, Omega tényleg nem bír annyi midivel, hogy képes legyen úgy használni az Erőt, mint egy Jedi, nem éri még azt a szintet sem el, mint Sabine. Talán Chirrut szinten van, vagy csak Boba szintjén. Ő azért fontos a Birodalomnak, mert a vére valamiért képes megtartani a (mesterséges?) m-számot. Ez pedig szerintem ahhoz szükséges, hogy egy az egyben tudják klónozni Palpatine-t. Vagyis talán Omega a kulcsa annak a klón testnek, amit az ep9-ben láttunk. Nem azért különleges Omega, mert a vérében sok midi bulizik, hanem mert sok midit tud meghívni a partira. :D 

 

Kis nüansz, de nagyon tetszett, hogy a víziszörny támadása után Crosshair volt az, aki felsegítette Ventress-t a hajóra. Pici kapcsolat, amit kettejük sorsa megalapoz: a rossz oldalról álltak át. Ráadásul ezúttal is Crosshair volt az, aki kisietett Omegáért. A csávó nagyon kötődik a lányhoz, ennek minden részben tanújelét adja.

 

Aki azt hitte, ez az első és egy epizód azonnal választ ad Ventress-szel kapcsolatban bármire is, attól hadd kérdezzem már meg: ez volt az első Star Wars mű, amit láttak? Hányszor kaptunk minden kérdésre azonnal választ eddig? Maul "feltámadását" már az első rész tisztázta, amiben feltűnt? Snoke minden rejtélyét azonnal megválaszolta az ep7? Groguról mindent megtudtunk a The Mandalorian nyitányában? Palaptine feltámadását egyből elmagyarázták az ep9-ben? Hogy ki törölte Kaminót, az ep2 elárulta? Hát az ep3? Hát TCW? Vannak kérdések, amik megválaszolására éveket, vagy évtizedeket kell várni, szóval, aki amiatt hőbörög, hogy itt nem mondtak el mindent azonnal Ventress-ről mindent azok komolyan, most láttak Star Wars-t először? :) 

Ráadásul alkalom, ok és szükség sem volt rá. Hunterék nem tudhatják, hogy Ventress meghalt, ergo nekik miért kéne a csajnak magyarázkodnia? Ha Obi-Wan vagy Quinlan lenne a helyükben, nekik valószínűleg azért már joggal magyarázkodhatna - bár a Sötét tanítvány vége alapján én azt sem tartom lehetetlennek, hogy ez a két Jedi tudja, hogy Asajj él és virul, mert ott voltak, amikor az Élet Víze megkezdte az akciózását a hullán.

Majd megtudjuk, mi történt, ha a sztori szintjén is relevánssá válik. Nyilván nem ezért az egy szem epizódért hozták vissza.

 • Like 4
 • Tetszik 1
Link to comment
Share on other sites

20 perccel korábban, Dzséjt írta:

Hányszor kaptunk minden kérdésre azonnal választ eddig? Maul "feltámadását" már az első rész tisztázta, amiben feltűnt? Snoke minden rejtélyét azonnal megválaszolta az ep7? Groguról mindent megtudtunk a The Mandalorian nyitányában? Palaptine feltámadását egyből elmagyarázták az ep9-ben? Hogy ki törölte Kaminót, az ep2 elárulta? Hát az ep3? Hát TCW? Vannak kérdések, amik megválaszolására éveket, vagy évtizedeket kell várni, szóval, aki amiatt hőbörög, hogy itt nem mondtak el mindent azonnal Ventress-ről mindent azok komolyan, most láttak Star Wars-t először?

Nem, de attól még lehet kritizálni. És a "te is", vagyis itt inkább "más mű se" sosem lesz jó ellenérv. Igazából még érvelési hiba is :)

 

https://a.te.ervelesi.hibad.hu/te-is

 

Ahogy nem volt jó húzás az ep2-től (meg az ep3-tól sem), hogy nem válaszolta meg, hogy ki törölte ki Kaminót, ugyanúgy nem volt jó húzás sem az ep9-től, hogy nem válaszolta meg, hogyan "támadt fel" Palpatine, és ugyanígy nem elegáns húzás most sem, hogy Ventressről se tudtuk meg, hogyan van életben - ez utóbbi még menthető azzal, hogy ebben a sorozatban megválaszolják. Ha meg egy más mű magyarázza csak el, az a BB hibáján már nem változtat.

Edited by Yoda József
 • Nem értek egyet 2
 • Zavaros 1
 • Tetszik 1
Link to comment
Share on other sites

Ez azért marhaság, mert ha egy műben mindent megválaszolnának már az elején, akkor mi értelme lenne végignézni, végigolvasni, végigjátszani? Ilyen alapon az egész Star Wars hibás, hiszen lényegében minden kérdésre, amit valaha is felvetettek, egy másik műben kaptunk választ.

Plusz nem is csak azzal ütöttem el, hogy "más műben is", hanem magyarázatot is adtam rá: ebben a sztoriban se alkalom, se szükség, se ok nem volt rá.

Link to comment
Share on other sites

Nagyon jó kis rész volt. Gondolom, Ventress szerepelni fog még, így lesz bőven lehetőség a feltámadását részletesen kifejteni. Valahogy éreztem, hogy erre még nem fog sor kerülni. Akár egy újabb sorozatot is felvezethet ez az epizód. A midi-chloriánok említése olyan jól esett, főleg az, hogy ilyen sokszor mondták ki.

Link to comment
Share on other sites

40 perccel korábban, Yoda József írta:

Mondom, még az évadban van lehetőségük válaszolni. Kiderül, hogy fognak-e

 De akkor addig nem is hiba, és jogos az összevetés olyan rejtélyekkel, amiket szintén célzottan nem az adott epizódban kívántak megválaszolni (azt elismerem, hogy ilyen szempontból Sidiousszal példálozás részemről valóban hiba volt, mert azt tuti nem azzal a szándékkal találták ki, hogy majd később megválaszolják - de Kamino ilyen, Lucas szándékosan később akarta megválaszolni, igaz, ő még az ep3-ra tervezte ezt). Sőt abból a szempontból sem hiba, hogy a Star Wars jelenleg már egymásra épülő művek halmaza, amik szándékosan hozhatnak be olyan dolgokat, amiket nem akarnak az adott műben megválaszolni, hanem direkt átível más szériákon is. És ilyen bizony van szép számmal, szóval jogos felvetni, hogy a korábbi tapasztalatok alapján miért is várja el valaki, hogy már itt minden kérdésre kielégítő választ kapjunk Ventress-szel kapcsolatban.

 

Amúgy Asajj szerintem nem csereszabatos karakter, elég nehéz lenne más karakterrel behelyettesíteni. Mivel már a háború alatt fejvadásznak állt és szert tett nem csak hírnévre, de elég jó ismerettségi körre is (lásd: 3x20 Bounty), érthető, hogy egy másik fejvadász, ez esetben Fennec Shand vele veszi fel a kapcsolatot. Ráadásul a TBB-ben megismert meglehetősen opportunista Fennec-ből nem nézném ki, hogy Jedikkel ápol kapcsolatot, miközben a Birodalom vaskos vérdíjat tűzött ki a fejükre. Hovatovább, mivel a Birodalom értesülései szerint Ventress halott, így magyarázható az is, hogy rá nincs vérdíj kitűzve és nem hajkurásszák inkvizítorok sem, mint teszem azt, Mault.

 

És egy felvetés a részemről: lehet, hogy Ventress Quinlan Vosszal együtt már most a Rejtett Ösvény hálózatán vagy abban dolgozik és elkezdtek Erőhasználókat menteni? Azt tudjuk, hogy Vos kapcsolatban volt a szervezettel. Ventress-t pedig láthatóan foglalkoztatják a Birodalom eme irányú ténykedése, de nem feladni kívánja a magas m-számú egyéneket.

Edited by Dzséjt
Link to comment
Share on other sites

Alapvetően tetszett az epizód, de azért volt már jobb is. Ventress miatt erősen TCW-nosztalgia volt nálam, legalábbis az utolsó évadok iránt. Egyelőre nem győztek meg, hogy Ventress-t érdemes volt visszahozni. Remélhetőleg a későbbiekben kapunk tényleges és adekvát magyarázatot a visszatérésére. Halkan jegyzem meg, ez Maul esetében is csak tessék-lássék módon sikerült. Nyilván most is az Éjnővér mágia lesz a magyarázat.

 

Ventress-nek egy igazán fajsúlyos mondata volt, ami tényleg jól összefoglalja az egész tragédiát: oldaltól függetlenül ő is, a klónok is feláldozható gyalogok voltak, és mindannyian vesztettek, a vérszivattyúból pedig a Birodalom emelkedett ki. A rész egészében Ventress továbbra is képviselte azt az antihős vonalat, aminek eredményeképp én a TCW végére megkedveltem. Nekem ő az igazi Asajj Ventress, hajjal sokkal inkább preferálom, mint anélkül.

 

Végre elhangzott a midi-chlorian szó, némiképp meglepetésre, egy mondat közepén, mert előtte és utána is M-számoznak. De jó hogy ez elhangzott végre, lezárva ezzel az éles vitákat a midi-chlorian negligálását illetően.

 

Tetszett a csapat kiállása Omega irányába. A lány leleményesen oldotta meg a második próbát, amely persze csak azért lett beiktatva, hogy távol legyen, amíg Ventress és Hunterék elintézik a nézeteltérésüket. Ismét Omega volt az, aki bizalmat szavaz egy korábban a tévúton járó embernek. Omega azért nagyon jó ráérez arra, hogy ki érdemel egy második esélyt, és erre Crosshairnél is ügyesen rávilágít. Megjegyzem, a rész közepén már Fenevad is pozitívan állt Ventress felé, de lehet, hogy csak gazdája szimpátiáját közvetítette.

 

A tengeri ütközet igen látványos volt, a víz alatti részek mintha egy az egyben élőszereplős jelenetek lettek volna. A polipszerű lény is nagyon élethű volt. A rész végén szerintem egyértelmű, hogy Ventress nem mondott igazat, és Omega igen nagy M-számmal rendelkezhet. Igazából e tekintetben nem haladt előre a történet, Hunterék nem lettek okosabbak. Ventress tanácsa a Pabut illetően nem sok jót jósol a bolygóra nézve. Hogy a későbbiekben lesz-e egy Ventress-Omega mester-tanítványi viszony, azt nem tudom, mindenesetre ennek lehetősége most nagyon is felvillant. Nem lennék meglepve, ha Filoni mindkét szereplőt "kimenekítené" a Galaxis történéseinek forgatagából, és valahol távol bekkelnék ki majd a birodalmi rémuralmat, a lázadást meg miegymást, távol a galaktikus forrongástól és az "egyetlen" jeditől, Luke-tól. Azért, számomra, ez a verzió végtelenül repetitív és fárasztó lenne. 

Link to comment
Share on other sites

Lehet csak "ecsetvonás", de nem olyan, mintha Ventress arcán szabálytalan fekete sebhelyek futnának itt-ott? Ha igen, az akár az Erővillámok nyoma is lehet.

Celzsnn.png

Link to comment
Share on other sites

13 órával ezelőtt, Cpt. Rex írta:

Remélem nem lesz Omega-ból is jedi tanonc, mint az Ahsoka-ban, Sabine-ból....

Ha igen, akkor onnantól, hidegen fog hagyni, mi lesz vele..... (Order 66!! :P

De durva vagy. :P 

 

13 órával ezelőtt, Dzséjt írta:

Ő azért fontos a Birodalomnak, mert a vére valamiért képes megtartani a (mesterséges?) m-számot. Ez pedig szerintem ahhoz szükséges, hogy egy az egyben tudják klónozni Palpatine-t. Vagyis talán Omega a kulcsa annak a klón testnek, amit az ep9-ben láttunk. Nem azért különleges Omega, mert a vérében sok midi bulizik, hanem mert sok midit tud meghívni a partira. :D 

Ez remek gondolat! Azt még sose gondoltam át, hogy miért éppen a klónokon kísérleteznek? Mert egy klónt, Palpatine klónját akarják Erőhasználóvá tenni. És mi lenne jobb kísérleti minta erre, mint egy másik klón vére? :D Az meg mondom se kell mekkora érzelmi pluszt rakna az EP9-re ha valahogy tényleg része lenne Omegának a Palpatine klónhoz. Viszont ha köze is van, nem sok sikerrel jártak, mert láthatóan nem jött be a kísérlet. Szóval várjunk még ezzel.

 

12 órával ezelőtt, Dzséjt írta:

Ez azért marhaság, mert ha egy műben mindent megválaszolnának már az elején, akkor mi értelme lenne végignézni, végigolvasni, végigjátszani? Ilyen alapon az egész Star Wars hibás, hiszen lényegében minden kérdésre, amit valaha is felvetettek, egy másik műben kaptunk választ.

Plusz nem is csak azzal ütöttem el, hogy "más műben is", hanem magyarázatot is adtam rá: ebben a sztoriban se alkalom, se szükség, se ok nem volt rá.

De a rajongók egy részének szüksége volt rá, ez felülír minden ésszerű okot! :nana: :D 

 

11 órával ezelőtt, Dzséjt írta:

Sidiousszal példálozás részemről valóban hiba volt, mert azt tuti nem azzal a szándékkal találták ki, hogy majd később megválaszolják

Ezzel azért vitatkoznék. :P 

 

10 órával ezelőtt, Nute Gunray írta:

Nem lennék meglepve, ha Filoni mindkét szereplőt "kimenekítené" a Galaxis történéseinek forgatagából, és valahol távol bekkelnék ki majd a birodalmi rémuralmat, a lázadást meg miegymást, távol a galaktikus forrongástól és az "egyetlen" jeditől, Luke-tól. Azért, számomra, ez a verzió végtelenül repetitív és fárasztó lenne. 

Röhögnék ha minden ilyen kimenekített főszereplő bekerülne a Rey filmbe, mint nagy öreg. :lol:

 

8 órával ezelőtt, Dzséjt írta:

Lehet csak "ecsetvonás", de nem olyan, mintha Ventress arcán szabálytalan fekete sebhelyek futnának itt-ott? Ha igen, az akár az Erővillámok nyoma is lehet.

Szerintem csak túl jól sikerültek a vonásai. :) 

Link to comment
Share on other sites

14 hours ago, Dzséjt said:

Hunterék nem tudhatják, hogy Ventress meghalt,

Azért ez bődületes marhaság a részben, főleg annak fényében, hogy Crosshair kimondja, hogy a Ventressről szóló köztársasági fileok elolvasása után jött rá, hogy akivel szembekerültek az Asajj Ventress. Az pedig elég hihetetlen dolog lenne a számomra, hogy nem került bele Ventress aktájába a Quinlan Vossal való küldetése és a (feltételezett) halála. Pláne úgy, hogy milyen fontos volt a szeparatista vezetésben a személye. 

Link to comment
Share on other sites

15 órával ezelőtt, Wilde írta:

Maul jutott eszembe, hogy ha jól emlékszem, akkor a sorozat keretein belül nem nagyon tértek ki rá, hogy ő mégis pontosan hogyan élte túl azt a párbajt a Naboo-n, de Maul esetében mégis úgy érzem, hogy ott a filmben ő egyszerűen csak meghalt.

Azért Maulnál hosszan keresték, hosszú távú hatása volt rá az első "halálának", az is el volt magyarázva, miért nem tűnt fel a galaxisban az első, 4. évados feltűnéséig Maul.

 

Ha a trailer nem lett volna, márpedig a trailereket nem tekinthetjük a sorozat részének, akkor minden felvezetés nélkül ott jelent volna meg Ventress, ahol Omega jumpscare-esen rávilágít.

 

Eddig ez nekem elég vékonyka, és sokkal-sokkal izgalmasabb figurákat is kiválaszthattak volna a következő sorozat főszereplőjének. Pl. éppen Mault, akinek van még egy tátongó időszak a sztorijában. A Qi'Rával kapcsolatos sztoriját is elmesélhették volna, vagy a Drydennel. Én akkor már ink. megnéztem volna a Dark Disciple adaptációját a Tales of the Jedi-ban, ha nagyon akarták használni Ventresst. Jó karakter, és egész komplex, ahogy visszaáll a sötét oldalról, de azért nem annyira ikonikus, a sztorija pedig eléggé lezártnak érződött. Tényleg Somehow Palpatine returned. És már tényleg isszonyúsok figurával játsszák ezt el: Maul, Palpatine, Boba Fett, Fennec, IG-11, Gregor, Echo, Eno Cordova, etc. A leszúrós sztorik kapcsán Reváról, Sabine-ról nem is beszélve. Közülük én igazán értékesnek, indokoltnak és kihasználtnak egyedül Maul és Boba Fett visszatérését éreztem. 

 

Nagyon bízom benne, hogy ezek után Tech-et nem fogják visszahozni. 

Link to comment
Share on other sites

10 perccel korábban, IndianaAndrisSolo írta:

Azért Maulnál hosszan keresték, hosszú távú hatása volt rá az első "halálának", az is el volt magyarázva, miért nem tűnt fel a galaxisban az első, 4. évados feltűnéséig Maul.

Persze. Olvasd el milyen hozzászólások születtek a Brothers című epizódban amiben Maul először feltűnt. Megsúgom: ugyanolyanok, mint itt. :) Nem akarok idézgetni mert ez itt OFF, de tanulságos elolvasni. Ventress visszatértének értelmét az idő fogja eldönteni és nem ez a rész.

 

17 órával ezelőtt, Wilde írta:

Amikor egyszer csak megjelent ott Omega mögött én egy pillanatra összerezzentem...

Mintha akkor lépett volna ki a holtak világából. :D Nekem ilyen érzetem volt, nyilván nem véletlen ez a belépő.

Link to comment
Share on other sites

1 órával ezelőtt, Ody Mandrell írta:

Viszont ha köze is van, nem sok sikerrel jártak, mert láthatóan nem jött be a kísérlet. Szóval várjunk még ezzel.

Hát, igazából az ep9 és jelenlegi tudásunk alapján valami csak bejött, mert az ep9-es Palpi klón test durván Erőérzékeny. A test ugyan rohad, ez itt még probléma, de az eredeti test midi-chlorian szintjét sikerült megőrizni, vagy talán felül is múlni, és azért képes például Sidious flottákat lebénító villámokat eregetni.

 

1 órával ezelőtt, Ody Mandrell írta:

Ezzel azért vitatkoznék. :P

Inkább ne, mert Abrams vagy McDiarmid (már nem emlékszem, de az egyik biztos) mondta, hogy leforgatták a jelenetet, ami bővebb magyarázatot ad a kérdésre, és a könyvben is szerepel. Szóval az tervezetten a filmben akarták elmesélni, csak végül a vágóasztalon végezte, így csupán annyi magyarázatot kaptunk, hogy "klónozás, a sötét tudományok, amikhez csak a Sith ért". Mondjuk a filmben szerintem ez is elég, ha hozzávesszük az előzményekben megismerteket. De a strand-castokról és Rey klón apukájáról is szó lett volna eredetileg. És most, Filoniéknak hála sokkal részletesebben kapjuk meg mindazt a magyarázatot, ami végül a vágóasztal padlóján landolt. Nem mondom, hogy rossz csere volt (a sorozatok sok pluszt nyertek végül ezzel), de az tény, hogy Sidious feltámadását nem előre tervezetten hagyták más produkciókra.

 

1 órával korábban, Iqvi írta:

Azért ez bődületes marhaság a részben, főleg annak fényében, hogy Crosshair kimondja, hogy a Ventressről szóló köztársasági fileok elolvasása után jött rá, hogy akivel szembekerültek az Asajj Ventress. Az pedig elég hihetetlen dolog lenne a számomra, hogy nem került bele Ventress aktájába a Quinlan Vossal való küldetése és a (feltételezett) halála. Pláne úgy, hogy milyen fontos volt a szeparatista vezetésben a személye. 

Olvastad a könyvet? Ha igen, akkor nem értem, miért hihetetlen. Ha nem, akkor olvasd el, és máris nem lesz olyan hihetetlen, hogy a hivatalos dokumentációkból pár apróság kimarad.

Egyrészt, Quinlan Vos küldetése titkos volt, ezt kerek-perec kimondták, innentől kezdve bármi, ami ehhez az akcióhoz kapcsolódott, nem érthető el publikus adattárakban vagy sehol. Az utóbbi a valószínűbb, elvégre a békét és az igazságot őrző Jedi Rendet vezető Jedi Tanács egy merényletet rendelt el, és Vos Jedi mester feladata nem kisebb dolog volt, mint orgyilkosságot elkövetni Dooku grófon. Eztán Quinlan szövetségre lépett Dooku egykori orgyilkosával és Sith tanítványával (szintén a Jedi Tanács javaslatára), Ventress-szel, akibe a Jedi szabályok ellenére beleszeretet és kapcsolatot kezdett, és aki ezekben az időkben fejvadászként ténykedett. Aztán küldetése teljesítése közben a Jedi átállt a Sötét Oldalra és a szeparatisták nevében, Enigma admirális néven hónapokon át aratta egyik győzelmét a másikra a Köztársaság fölött, ki tudja mennyi életet elvéve (saccra több ezret, mivel ő lett a Konföderáció akkori legeredményesebb ügynöke). Vos az eredeti küldetést tehát végül csúnyán elbukta, ám a Jedi Tanács a kudarca, az árulása, az ártatlanok lemészárlása és annak ellenére, hogy beleszeretett Ventress-be, visszafogadta, sőt újra harcba küldte a klón csapatok élén. Szerinted van ennek a sztorinak egy vagy több olyan része, amit a Jedi Rend nem akart a publikus dokumentációban, vagy éppen sehol sem tudni, és inkább törölt mindent vagy a Jedi Archívum legtitkosabb lyukába száműzött, de ott is beskar ládába csomagolva, hogy még fénykarddal se lehessen hozzáférni?

 • Meglepő 1
 • Tetszik 2
Link to comment
Share on other sites

26 perccel korábban, Dzséjt írta:

Hát, igazából az ep9 és jelenlegi tudásunk alapján valami csak bejött, mert az ep9-es Palpi klón test durván Erőérzékeny. A test ugyan rohad, ez itt még probléma, de az eredeti test midi-chlorian szintjét sikerült megőrizni, vagy talán felül is múlni, és azért képes például Sidious flottákat lebénító villámokat eregetni.

Akkor túl jól sikerült volna a kísérlet és a nagy erőt nem bírta a klóntest? Az egyik problémát megoldották de jött helyébe egy másik? 

 

29 perccel korábban, Dzséjt írta:

Inkább ne, mert Abrams vagy McDiarmid (már nem emlékszem, de az egyik biztos) mondta, hogy leforgatták a jelenetet, ami bővebb magyarázatot ad a kérdésre, és a könyvben is szerepel. Szóval az tervezetten a filmben akarták elmesélni, csak végül a vágóasztalon végezte, így csupán annyi magyarázatot kaptunk, hogy "klónozás, a sötét tudományok, amikhez csak a Sith ért". Mondjuk a filmben szerintem ez is elég, ha hozzávesszük az előzményekben megismerteket. De a strand-castokról és Rey klón apukájáról is szó lett volna eredetileg. És most, Filoniéknak hála sokkal részletesebben kapjuk meg mindazt a magyarázatot, ami végül a vágóasztal padlóján landolt. Nem mondom, hogy rossz csere volt (a sorozatok sok pluszt nyertek végül ezzel), de az tény, hogy Sidious feltámadását nem előre tervezetten hagyták más produkciókra.

Pedig valami lehetett a háttérben ami miatt kivágták. Túl érdekes lett volna egyből lelőni ezeket a részleteket? De ez megint arra mutat, hogy közben rájöttek ezzel lehetne kezdeni valamit később. Látni kellene a jeleneteket, hogy eldöntsük milyenek, mennyire illenek a filmbe, stb. Így csak találgatni lehet.

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text .   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored .   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
×
×
 • Create New...

Important Information