Ugrás a kommentre

1x10 - One Way Out


Ody Mandrell

Ajánlott hozzászólás

10. rész - One Way Out / Egy kiút van

 

andor10.jpg

 

Írta: Beau Willimon

Rendezte: Toby Haynes

 

Helyszín: Narkina 5, Coruscant, Ferrix

 

Szereplők:

Cassian Andor - Diego Luna

Mon Mothma - Genevieve O'Reilly

Luthen Rael - Stellan Skarsgård 

Kleya Marki - Elizabeth Dulau

Davo Sculdun - Richard Dillane

Cinta Kaz - Varada Sethu

Partagaz őrnagy - Anton Lesser

Dedra Meero - Dennis Gough

Heert - Jacob James Beswick

Lagret felügyelő - Michael Jenn

Lonni Jung felügyelő - Robert Emms

Tay Kolma - Ben Miles

Corv - Noof Ousellam

Jezzi - Pamela Nomvete

Kino Loy - Andy Serkis

Ruescott Melshi - Duncan Pow

Ulaf - Christopher Fairbank

Ham - Clemens Shick

Jemboc - Brian Bovell

Taga - Tom Reed

Xaul - Josef Davies

Birnok - Rasaq Kukoyi

Doktor Rhasiv - Adrian Rawlins

Doktor Mullmoy - Matt Dunkley

Zinska - Mensah Bediako

 

Történet

Miközben Andor, Kino és a többiek megkísérlik a szökést a Narkina 5 bűntetőtelepéről, Mon Mothma találkozik egy kétes alakkal, aki lehetőséget kínál neki problémái megoldására. Luthen Real pedig a lázadás ügyét igyekszik tovább vinni.

 

Érdekességek

- Anto Kreegyr eltűnt pilótája állítólag egy GPE 7000-es szállítóval repült. A GPE a Galactic Power Engineering (Galaktikus Energia Gépészet) mozaikszava. A gyártó nevesítésére a Star Wars: Baljós árnyakban került sor, mint az a cég, amely Mawhonic fogatjának alkatrészeit is előállította.
- A tárgyak közt, melyeket Luthen szemlél a galériájában, látható egy naboo-i fejdísz, amely hasonlít arra, mint amilyet Padmé Amidala is viselt a Star Wars: A klónok támadásában.
- A Narkina 5 fegyőrei kizárólag DH-17-es sugárvetőket használnak, amely ugyanazon modell, mint az, amelyiket a Halálcsillag fegyőrei is használtak a Star Wars: Egy új reményben.
- A börtön parancsnoki központja ugyanolyan "tulipán" stílusú birodalmi munkaállomás, mint a Halálcsillag fedélzetén látott, a Star Wars: Egy új reményben, noha ez fehér festést kapott, hogy nagyobb összhangban legyen a Narkina többi környezeti elemével.
- Az alsóbb szintek felvételei, ahol Jung találkozik Luthennel, a Hanningfield Vízműveknél készültek, az egyesült királyságbeli Chelmsfordban.

 

 

Pár kitétel.

 

1. Amennyire az lehetséges próbálj meg az adott rész keretei között maradni.

2. A történet elemeit ne rakd spoiler gomb mögé. Itt az epizód konkrét történéseit tárgyaljuk ki.

3. Csak akkor szólj hozzá a témához, ha már láttad az aktuális részt.

4. Tartsd be a fórumszabályzatban leírtakat.

Szerkesztve: - Ody Mandrell
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

  • Ody Mandrell megváltoztatta a címet erre: 1x10 - One Way Out

Teljesen egy ritmusra dobbant a szívem a rabokkal az epizód számos pontján! Mindig is imádtam a börtönös filmeket, pláne a katarktikus szökések pillanatát, most elhozta ez az Andor mai része, remekül felépítve, izgalmasan, látványosan. De előbb gyorsan megemlékezünk az ezt megszakító két eseménnyel, az egyik Mon Mothma szála, ahol remek párbeszédekkel, találkozhatunk egy igazi arisztokrata miliőben egy új szereplővel, aki tenyérbemászó stílusban csak eljuttatja Mont egy nagyon fontos pontig: a lázadás érdekében a családja tálcán kínálását kéri tőle. Nem beáldozását, de akkor is erős kérés egy érdekházasság felé indítani az embernek a gyermekét! Durva! És Genevieve O'Riley alakítása előtt meg kell hajlani. Nagyon tehetséges. Méltatlanul mellőzött színésznő. Na majd ez után. "Figyelemmel kísérjük pályafutását..." 

A másik Luthen és a BBI tiszt jelenete. Olyan jól volt felépítve. Hívásban kezdve, aztán személyesen folytatva. Hogy ki mit áldozott fel. Hidegfutkosva éltem meg Luthen minden szavát, de átélhető volt a tégla krízise is közben. 

Igazi emberek. Ja Luthennél, nem Amidala egyik ep2-es fejdísze volt, ami mellett megállt? Amelyiket akkor viselte mikor Anakinnal elutaztak. 

Na vissza a rész lényegére:

Eljött a nap. Ügyesen kijátszották a lehetőségeket, láttunk amit láttunk, nem térek ki a vízvezetékszerelésre, inkább csak a hatásos dolgokra. Kino beszéde! Döcögve indult, de remek lett, és Cassian szavaival fejezte be! Az "egy kiút van" kántálás is nagyon hatásos. Minden halál átérezhető volt akkor is ha nem ismert karakter kapott találatot. Nagyon bele tudtam élni magam ebbe börtönbe! Iszonyú látványos volt ahogy a folyosókban hömpölyögtek a rabok. Rendkívül jó volt bemutatni, hogy az őrök, egy kupacban kusshadnak, semmint, hogy megpróljanak hősi halált halni a birodalomért! Aztán felértek. Azt se tudták hova lyukadnak ki. Ugrás a szabadságba? Már akinek.. Szegény Kino. Mellbevágó pillanat volt. Cassian is megtorpant, de lesodorták. Nem volt idő drámázni. Ez megint olyan igazi. Ez a sorozat nagy ebben. És az is simán kitelik, hogy ennyi is volt Kino karaktere. Nagyon kevés esély van rá, hogy úgy kezdődik a következő rész, hogy ugrott és valami deszkán ringatózik. Átéreztük, képzeljük el, hogy érte a vég. Szép volt a vége-kép, ahogy a hármas holdvilágban Melshivel futnak! 

Ó és elhangzott selytelmesen, hogy

"...akármit is építünk itt..." Nos múlt héten feldobtam, hogy a HCS-hez valamit, az poén lenne. Most még erősebben éreztem ezt. Ha nem is fog kiderülni, én maradok ennél.

10/10 volt, szép volt! 

Szerkesztve: - csoli1138
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

1 órával korábban, csoli1138 írta:

De előbb gyorsan megemlékezünk az ezt megszakító két eseménnyel, az egyik Mon Mothma szála, ahol remek párbeszédekkel, találkozhatunk egy igazi arisztokrata miliőben egy új szereplővel, aki tenyérbemászó stílusban csak eljuttatja Mont egy nagyon fontos pontig: a lázadás érdekében a családja tálcán kínálását kéri tőle. Nem beáldozását, de akkor is erős kérés egy érdekházasság felé indítani az embernek a gyermekét! Durva! És Genevieve O'Riley alakítása előtt meg kell hajlani. Nagyon tehetséges. Méltatlanul mellőzött színésznő. Na majd ez után. "Figyelemmel kísérjük pályafutását..." 

 

Annyira látszott, hogy majd szétrobban az idegtől, pláne mikor a lánya szóba került.

 

1 órával korábban, csoli1138 írta:

A másik Luthen és a BBI tiszt jelenete. Olyan jól volt felépítve. Hívásban kezdve, aztán személyesen folytatva. Hogy ki mit áldozott fel. Hidegfutkosva éltem meg Luthen minden szavát, de átélhető volt a tégla krízise is közben. 

 

Amúgy ez milyen, hogy simán beáldoz a "nagyobb jó" érdekében 50 embert, csak hogy megmaradjon a látszat, hogy nem tudnak semmiről. Közben a rész elején az ISB ugyanezt a játékot játsza, mikor embereket akarnak a hajóhoz küldeni, mert akkor meg ők lennének a gyanúsak, hogy nem érdekli őket. Milyen játszmák mennek már :D Lonni-nak meg szerintem leesett a tantusz, hogy ha az érdek úgy kívánja, akkor őt is simán ejtik bármikor, gyerek ide, gyerek oda.

 

 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

50 perccel korábban, NorbiLordi írta:

Annyira látszott, hogy majd szétrobban az idegtől, pláne mikor a lánya szóba került.

 

Milyen játszmák mennek már :D Lonni-nak meg szerintem leesett a tantusz, hogy ha az érdek úgy kívánja, akkor őt is simán ejtik bármikor, gyerek ide, gyerek oda.

Nagyon! A pupilláig könnybe lábadt szem, nem hiszem, hogy szemcsepp volt! Bravó!

 

Igen, baromira leesett neki, én is ezt éreztem.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Egy újabb katartikus rész volt, ilyen erős és magával ragadó párbeszédeket nem is tudom, mikor láthattunk utoljára a Star Wars-ban. Matiné-nem matiné vita, nálam abszolút ez a legjobb SW-sorozat eddig, én ezt ki merem jelenteni.

 

Cassian most mutatta meg, hogy miért is lesz később a lázadás egyik motorja, tevékeny tagja. Valódi vezető ő, aki az ehhez hasonló vészhelyzetekben tud igazán kibontakozni és átvenni az irányítást. Mert itt hiába Kino vezette - tekintélye okán - a börtönlázadást, valójában Cassian volt az, aki irányította a teljes komplexum átvételét. Elégtétel volt látni, ahogy egymás után hullottak az őrök és lázadtak fel a rabok. És ezek az őrök a padló nélkül milyen tehetetlenek voltak már. Ahogy megbújtak az egyik szobában, már instant klasszikus lett (a góré, aki Cassianéknak tartott bemutatót érkezésükkor, most nem volt nagypofás kedvében). Az is mennyire megdöbbentő, hogy az addig félelmetesnek tűnő "Hang" gazdája valójában egy kis bizonytalankodó nyikhaj. Ezek az őrök nem a 501-esek közül kerültek az hótziher. Kino beszéde hidegrázós volt. Nagyon szeretném, ha még kapna szerepet. A börtönkomplexum felülről a Birodalom emblémáját idézi, ez nagyon tetszett. A rész végén már csak Cassiant és Melshit látjuk futni. Kíváncsi lennék, a többiekkel mi lett.

 

Mothmának tudomásul kell venni, hogy ez a lázadósdi bizony nem fog menni némi arcvesztés nélkül. Davo Sculdun a kétes módszerekkel meggazdagodott újgazdag oligarcha archetípusa. És az ehhez hasonló figurák már csak egyre vágynak, amikor már annyi pénzük van, hogy wc-papír gyanánt is megteszi: a társadalmi elismerésre. Hogy beintegrálódjanak a klasszikus elitbe, az arisztokráciába (vagy a nagypolgári elitbe) mintegy elfeledtetve addigi különállásukat és a még mindig meglévő lenézést. És ehhez a legjobb módszer a Chandrilán, úgy látszik, a politikai érdekházasság intézménye. Mon Mothma rá kell hogy jöjjön, nincs meg az a luxusa, hogy válogathasson a "bankárok" között, akik hajlandóak elfedni azt a tetemes hiányt, amivel a szenátor nem tud elszámolni. Nagyon érdekel, ez a szál merre fog kifutni és akár további elhidegülést is eredményezhet Mon és lánya között.

 

A múlt héten Dedra, most pedig egyértelműen Luthen vitte a prímet. Először is, rendesen meglepődtem, hogy Jung lázadó-informátor. Rendesen ostobácskának tűnt eddig, szegény (mondjuk ez most sem változott). Nagyon tetszett, hogy Luthen leállította az aggódó Kleyát azzal, hogy ha csapdába sétál, akkor már úgy is mindegy. De amit azzal a beszéddel a végén az öreg művelt, hát.... megkönnyeztem. Ha ötször nem tekertem vissza, egyszer sem. Ő a névtelen hős, akiről soha nem fognak regélni a krónikák. Vajon Luke-nak és Leiának van fogalma arról, hogy hány és hány ember hozott áldozatot azért, hogy aztán ők a nagybetűs Lázadás hívóarcai legyenek? Luthen tudja, hogy amiért küzd, azt ő már nem fogja megélni (nem fogja látni a virradatot). Mégis feláldozta egész életét, személyiségét és státuszát az Ügy miatt. Egy igazi szellem ő. Nagyon várom, hogy megtudjam, hogy mi vitte rá erre az útra 15 évvel ezelőtt. Luthen monológja az egész Star Wars-franchise egyik legnagyszerűbb beszéde. És ami meg Anto Kreegyr beáldozását illeti... hát igen, Luthen képes és mer nagyon kemény döntéseket hozni. És ezen hideg és szenvtelen logika nagyon is érvényes, mert Jung a betöltött pozíciójában a BBH legfelsőbb vezérkarában egymagában értékesebb a lázadás számára, mint egy egész lázadósejt. Nagyon durva, hogy így arcunkba tolják az élet értékének relativitását.

 

Dedrából ezúttal nem kaptunk sokat. A Ferrix is nyúlfarknyit szerepelt. Vajon ki az a fazon, aki figyelte Cintát? Egyetlen negatívumot tudnék felhozni a rész kapcsán: a lidtjelenetben, amikor Jungot mutatják, volt egy-két furcsa vágás. De ez tényleg nüansznyi az epizód nagyszerűségéhez képest.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Nekem ami a legjobban tetszett ebben az epizódban, meg úgy összességében a sorozatban is, hogy a mellékszereplők, mellékszálak is baromi érdekesek. Ez a mai etap a börtönös lázadásra, meg Cassianék szökésére volt felvezetve az előző részekben. Ezzel szemben a csúcspont számomra egyértelműen a záró jelenet volt Luthennel. Az ő karakterét amikor megismertük a sorozat elején, akkor rögtön egy izgalmas figurának tűnt, de aztán azóta sajnos elég keveset szerepelt és itt sem rajta volt végig a fókusz, de amit a végén láttunk tőle az hidegrázós volt. Egy árnyalt karakter, akivel kapcsolatban már korábban is felmerült bennem, hogy elég kemények a módszerei, de most reflektáltak is erre, hogy ő a klasszikus értelemben nem is akar jó ember lenni, hanem mindent alárendel és mindent feláldoz az ügye érdekében... az ilyen pedig nagyon veszélyes ember.
Maga a szökés is kellően hatásos volt, ott is az volt az érzésem, mint a 6. résznél, hogy addig fokozzák a feszültséget, amíg már nem tudom, hogy mi fog történni. Persze Cassian nem hal meg, de mellette ki az aki igen, ki az aki nem jut ki és itt volt ez a keserű meglepetés Kinóval, hogy ő nem tud úszni... hát ott megszakadt a szív. Stellan Skarsgard is olyat hozott abban az ominózus monológban, amire csak a legnagyobbak képesek, de Andy Serkis arcjátéka megsemmisítő erejű volt! Minden keserűség, csalódás ott volt abban a pillantásban, ahogy nézi a többieket amint menekülnek, számára is ott van egy ugrásnyira a kiút, de mégis olyan távol van szinte, mint amikor be volt zárva. Arra készült, hogy már kvázi halott ember és inkább meghal, de megpróbálja, lehet a végén ő is ugrott... de az is nagyon beszédes volt ahogy Cassiant elsodorta a tömeg és még ha próbálta is volna esetleg megmenteni Kinót, nem volt rá lehetősége. A Mon Mothmás vonal is erős volt, egyáltalán nem gondoltam volna, hogy egy ilyen irányba viszik el az ő történetét a családjával, de a lányával való konfliktusai is más megvilágításba helyeződnek így. Az áldozatról, amit Luthen meghozott az jutott eszembe, hogy Mon vajon meddig menne el? Belemenne, hogy így áruba bocsátja a lányát, vagy van egyáltalán mozgástere visszatáncolni... ugye elég veszélyes helyzetben van, érdekes lesz, de olyan emberi drámák vannak itt, hogy elképesztő ez a sorozat és olyan érzelmeket képes kiváltani belőlem, amire csak nagyon kevés alkotás képes.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Már vagy négyszer láttam a részt, és nonstop nézem. Annyi mindenről lehet írni...és meg is teszem, de még nem megy. Az emóciók még nem hagyják. Kino.... :cry:Mon.... :( Luthen..... :o Én.... :shocked: :fű: 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Fantasztikus epizód volt! Már én is kétszer láttam. Nem is tudom, mit lehetne írni még róla, annyira jól összefoglaltátok már előttem. Többszörös csúcspontok, tragikus emberi sorsok, kiváló színészi alakítások, izgalom... Ez az epizód is bevonult most a Star Wars történelembe, mint a The Believer a Mandonál, ráadásul többszörös jogon. Csodálatos volt! 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Nagyon jó volt ez a börtönös történetszál. Tele feszültséggel és izgalommal, visszahozta azt az érzést, amit tizenvalahány éve a Szökés nézése közben éreztem. Még így is, hogy tudjuk, hogy Cassian túléli. Kino beszéde nagyon erős volt, nekem az volt az epizód csúcspontja. Nagyon várom, hogy mi következik ezután.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Ami tetszett:

- Az elejétől.

- A végéig.

 

Ami nem tetszett:

- Vége lett.

- Egy hetet kell várni az új részre.

 

Pro és kontra egálban vannak, de úgy érzem, hogy a kontrák sokkal nagyobb jelentősséggel bírnak, hiszen a várakozást enyhítheti az epizód újra és újra megtekintése, ami némileg azon is segít, hogy újra és újra vége lesz. Szóval összességében azt kell mondjam, tetszett az epizód. És amint lesz annyi szabadidőm, hogy a litániámat is megírjam róla, az is meglesz. Most már csak azt kell kitalálnom, hogyan fogok egy olyan cikket megírni, ami hangyányit sem érdekel egy epizódelemzéssel szemben, ami tegnap este óta nem megy ki a fejemből. :hmm:

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

A rész egy hatalmas Avatar utalással kezd, ami valójában elég apró dolog, de nekem azonnal feltűnt. Ulaf holttestére pont úgy húzzák rá a cipzárt, mint Jake ikertesójára. Gyakorlatilag minden ugyanaz, a beállításoktól kezdve talán még a jelenet hosszúsága is. Szép kis easter egg (már ha annak szánták).

 

Az epizód viszont nem erről marad emlékezetes, hanem arról, ahogy végig a markában tart. Amikor azt gondolnánk, most kicsit lazul a gyeplő, az arcunkba tolnak olyan jeleneteket, amiktől még inkább leesik az állunk.

 

Kezdjük a börtönnel. Ami ott történt annak van egy metaforikus olvasata is, mert ráhúzható az egész lázadás történetére. Ahogy egyre magasabb szintre kerül a menekülés, miközben egymást szabadítják fel az nagyon hatásos volt. Nagy adag hősies érzést sikerült belecsempészni, szó szerint felszabadító volt. Tetszett Cassian szerepe, aki katalizátorként vett részt az események alakulásában. Nyilván kellett a reményvesztettséghez az infó, miszerint nincs kiút, de még így is nagy hatással volt Kino Loy-ra. Több ismert karaktert is gyorsan elvesztettünk, ami emelte az események súlyát.

Itt kell kitérnem Kino karakterére, aki zseniális lett, Andy Serkis pedig élete legjobbját nyújtotta. Beszéde az irányítóteremben (ami nem mellesleg remekül megidézte a Halálcsillag börtönblokkjában található termet) igazán grandiózus (Cassian szavait is beleszőtte), amit a vágásokkal csak fokoztak. Az egész szekvencia egy hatalmas csúcspontra juttatta a szökést akkor, amikor elérték az egyetlen platformot, ami a szabadság kapuját jelentette. Itt viszont olyan dráma következett, amire nem számítottam, bár ettől a sorozattól nem volt meglepő. A dolog annyira banális, hogy már-már hihetetlen: Kino Loy nem tud úszni (kétlem, hogy ő volt az egyetlen), ezért csapdában ragadt. Mindent elmondott az arca abban a pillanatban. Úgy menekült, hogy bele se gondolt az opciókba. Egyszerűen nem is érdekelte más, csak az áhított szabadság mindaddig, amíg nem szembesült a korlátokkal. A börtön nem engedte el őt. Szerintem örökre velünk marad a kérdés, hogy ez az emlékezetes karakter milyen sorsra jutott. Nyilván van lehetőség ezt elmesélni más platformokon, de a legvalószínűbb mégis az, hogy odaveszett. Én azon az állásponton vagyok, hogy ugrott. Mert inkább halál, mint szolgaság.

Gyönyörű fényképezés, amikor felülről mutatják a komplexumot, ami a birodalmi felségjelet idézte meg, a vízben pedig láthatjuk a sok kis pontot, ahogy távolodnak. Remek vizuális lezárása volt ennek a szálnak, az pedig hab a tortán amikor Cassian és Melshi futnak a tengerparton. Igazi Rogue One utalás.

 

Coruscanton is zajlanak az események, meglehet kevésbé zajosak, de legalább olyan fontosak.

Mon Mothma szembekerül egy olyan dilemmával, ami gyötrőbb, mint bármi korábban. A Mon-Tay-Davo beszélgetés zseniális volt. Eleinte én se tudtam kitalálni mi jár Sculdum fejében, de aztán jött a döbbenet. Ahogy a pénzeket mossa tisztára, úgy ő saját magát szeretné bevezetni a Coruscanti politikába, amihez remek lehetőség lenne rokonsági kapcsolatba kerülni Monnal. Legalábbis szerintem erre megy ki a játék, mert elképzelni se tudom, mi más miatt vethetné fel ezt az abszurd lehetőséget. Szinte biztos vagyok benne, hogy a kapcsolati háló az igazán vonzó az ürgének, és ehhez egy ilyen frigy tökéletes. Beszédes volt Mon reakciója, aki majdnem felrobbant a dühtől.

Vajon megéri-e a családját is beáldozni a lázadásért? Mert ez már egy másik szint. A saját gyerekéről van szó, akit nem dob oda senki olyan ügyért, ami még igazából ki se bontakozott. Meg egyébként se! Nagyon kíváncsi leszek ezt miként oldja meg a szenátor, mert nagyon 22-es csapdájának néz ki a szituáció. Nincs jó megoldás.

A diskurzus egyébként tartalmazott pár finomságot is, mint pl. hogy Monék lakosztálya kormányzati tulajdon és nem saját. Vagy ami fontosabb, Davo kimondja, hogy sok törvény nem is megy át a szenátuson, gyakorlatilag már rendeletekkel kormányoz Palpatine. Ez válasz arra a vitára is, ami a Cassiant elítélő törvény kapcsán bontakozott ki az előző rész topikjában. Most már biztonsággal kimondhatjuk amit eddig is tudtunk, gyakorlatilag a Szenátus egy bábszínház és csak nyűg az Uralkodó nyakán.

 

A város másik zugában, az alsóbb szinteken jött el az a jelenet, amire a fő Andor topikban is céloztam, jelesül ami túlszárnyalja nálam Valin Hess és Mayfeld jelenetét.

A felvezetés megalapozza a hangulatot, leereszkedünk olyan sikátorokba, amikben legutoljára a TCW-ben jártunk. A döbbenet persze nem ez volt, hanem Lonni Jung lázadó ügynök kiléte! :o Hát én letettem a hajam ettől, főleg, hogy hat(!) éve csinálja már ezt, és egy(!!!) éve nem is beszélt Luthennel. Most viszont jelent neki, térképre helyezi Dedra Meerót és gyakorlatilag kipakol minden fontos történésről. Luthen ravaszságát jól mutatja, hogy még Lonninak is letagadja az Aldhanit, de az igazán mellbevágó dolgok csak ezután jöttek. Azt ugye eddig is tudtuk, hogy Luthen nem a hófehér lovag, de hogy odadobná Anton Krygert a bandájával együtt a Birodalomnak, az azért mindenen túlmegy. Felteszem a kérdést mi van akkor, ha Saw hallgat rá és lepaktál Krygerrel? Akkor Saw-t is eldobja? Luthen Raelnek mindenki és minden feláldozható a cél érdekében. Ő a lázadás Palpatine-ja. Lonnin keresztül még az ISB-t is befolyásolja, gyakorlatilag mindenről tudomása van. Igazán komplex karakterré az a monológja teszi, ami az egész Star Wars egyik legjobb jelenete. Talán még soha nem fogalmazták meg ilyen jól egy élet magasztos célok érdekében történő feláldozását. Luthen Rael mindent kiölt magából, ami bármiben is akadályozná. Olyanná kellett válnia, mint akiket le akar győzni. Sikerült, és az ebben a döbbenetes, hogy ezt ő is pontosan látja! A galaxis nem fog emlékezni rá, nem emelnek majd szobrot neki, és jó eséllyel azt se éri meg, hogy az ügy, amiért mindent feláldozott elérje a célját. Olyan névtelen hős, mint Cassian vagy Lonni. Mert ilyenekre is szükség van, és az Andor épp azért szenzációs, mert megmutatja őket. Az ehhez hasonló emberek önfeláldozása nélkül nem lett volna semmi a Lázadásból. Nem tudta volna Luke felrobbantani a Halálcsillagot, vagy a Lázadás legyőzni a Birodalmat. Iszonyat sokat hozzáad ehhez a gondolamenethez az Andor, de hát ezért szeretjük.

Az utolsó jelenet vizuálisan tesz kemény pontot a beszélgetés végére, amikor Lonnira rázárja a képletes börtöne ajtaját a gazdája. Nem mehet el. Ebből már nincs kiszállás, akárhogy is szeretné.

 

Csak azért nem mondom, hogy utolérhetetlen volt ez a rész, mert még van kettő. Továbbra is nehéz szavakba önteni mennyire jó ez a széria. Amiket korábban írtam nagyrészt fenntartom, de el kell ismerni, hogy ez most valami különleges.

Szerkesztve: - Ody Mandrell
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Pöpec rész volt ez is! Itt most Luthen is csak úgy tündökölt, ahogy Mon Mothma is. Bár nem szerepeltek túl sokat, de annál jelentőségteljesebb volt az a pár perc is! :) 

Jól kivitelezték a szökést is, valóságosnak hatott.  Szerencsétlen Kino, végre kijutott, erre nem tud úszni..  Mondjuk segithettek volna neki, 2 ember simán kisegithette volna a partig. 

Az egyetlen negativum a szökés legvége, nekem ott egy picit összecsapott volt. Ennél a jelenetnél olyan érzésem volt, hogy ha 2-3 perccel hosszabb lett volna a rész, akkor jobban be lehetett volna fejezni a szökés legvégét. 

Kijutottak magából az épületből, a rabok kezdtek beleugrani a vizbe. Kino elmondja Cassian-nak, hogy nem tud úszni, aztán a tömeggel együtt beleesik a vizbe. Itt egy vágás, és átvált egy másik jelenetre, aztán a legvégén már csak 2-en futnak. A háttérben meg a kereső csapat, vagy csak egy-egy őrjárat ténykedett. 

Nekem ez a momentum olyan furán jött át, mintha kevés lett volna a játékidő, és már nem maradt idő a szökés végét normálisabban leforgatni talán? 

 

Mi a véleményetek a szökés végéről? 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

A szökés végén már Cassian és Melshi volt a lényeges. Szerintem a többiek szétszóródtak. Remélem minél kevesebbet vadásztak le belőlük. Érdekesebb kérdés, hogy miként fognak kijutni a bolygóról.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Kb 20 perce lett vége. Mondom megnézek még ma este vagy 2 Jessica Jones részt. De ezután a rész után baromira nem érdekel. Sőt más se. Ilyen súlyos emberi drámákat nemhogy egy órában, de szerintem soha nem láttam.

Normálisan, békében, biztonságban élő emberek(azaz mi) számára(nekem biztos) felfoghatatlanok azok az iszonyatos döntések amiket meg kell hozni nap mint nap a Lázadás sikeréhez,

a Birodalom bukása érdekében.

A legrettenetesebb az egészben az hogy azt gondolom közben hogy ez csak egy kitalált történet egy kitalált világban. De tudom hogy nem. Pontosan ilyen súlyú döntéseket kell hozni jó embereknek a mi világunkban is. Neked is azzá kell válnod amivé ők. A II. világháborúban az Enigma megfejtése után tudták hogy jönnek a németek bombázni egy települést Angliában(hisz már le tudták hallgatni a németeket)

de nem szóltak hogy vonuljon óvóhelyre a lakosság és nem szálltak fel az angol vadászgépek a védekezéshez. Mert ha megteszik akkor a németek rájönnek hogy feltörték az Enigmát. hagyták veszni a települést emberestül. Luthennek ilyen döntéseket kell hoznia. Az monológ a végén nagyon emberi, és nagyon brutális. Egy jó ember aki 15 éve elkezdett harcolni a jó ügyért, időközben azzá vált amit el akar pusztítani.(Ep3 utalás). Teljesen beleéltem magam a helyzetébe hisz jómagamat is jó embernek tartom, és el nem tudom képzelni mi lenne ha ezt fel kéne adnom. Ha fel kéne adni az együttérzést, a barátságot, a szeretetet.

Már nem én lennék. Luthen iszonyatos árat fizetett a Birodalom legyözéséért. Megölte saját magát. Az hidegrázós amikor mondja hogy mindezt úgy hogy ő már nem fogja megérni a győzelmet. Először ara gondoltam hogy megölik addig. De szerintem arról van szó hogy Luthen aki jó ember volt már halott és hiába a győzelem, ő már nem fogja élvezni a szabadság gyümölcsét mert már azzá vált aki most.

Simán el tudom képzelni hogy ha megéri a végét akkor beáll az ÚK erőszakszerveztébe.

Bármilyen brutális abban igazat adok neki hogy ezerszer fontosabb a kém a BBI-ben mint 50 átlagbéla. 50 embert tudsz pótolni(katonák, pilóták) de egy kémet a BBI-ben aki 6 éve ott van szinte lehetetlen. Hisz ha lebukik, még nehezebb lesz bejuttatni egy új kémet a BBI-be mert annyira meg fog erősödni a biztonság.

De miért a végével kezdtem? Mert nálam ez a beszélgetés Luthen és a kém között volt a katarzis. A libabör plus Ami a Mandoban, a Mayfield, a nyomorult birodalmi tiszt és Mando közötti párbeszéd.

De ez nem azt jelenti hogy a többi rész nem tetszett, hanem azoka libabörök. A börtönös rész is hidegrázos volt.  Amikor másnap menni kell és nagyon sok dolgon múlik minden. El kell mondani mindenkinek hogy holnap menni kell, de nem tudod kiben bízhatsz, ki esik pánikba és elmondja az őröknek hogy mi lesz holnap. Ki fél és inkább maradna. Az egész egy nagy lutri. Nekiindulni ki tudja hány emberrel, ki tudja ki megbizható, úgy hogy ez az egyetlen esély.

Cassian iszonyú jó pillanatnyi helyzetfelismerő. Azonnal látta mit kell és mikor csinálni. Kino arcán minden látszott amit fentebb írtam. A bizonytalanság a gyors döntések miatti félelem.

A szökés parádés volt. Minden egyes ember halálánál elszorult a szívem akit az őrök eltaláltak. Látszik Cassian vezéregyénisége, Ő mondta Kinonak hogy mondja meg mit csináljanak az emberek. Kino derekasan helyt állt. Nagyon jó beszédet mondott. Még most is borsódzik tőle a hátam jó értelemben.

Aztán az újabb iszonyú dráma. Sikerült, életben maradtak és kiderül hogy Kino nem tud úszni. De hát mondom nincs ott egy vizijármű sem? Aztán jött a felismerés hogy nincs. Űrhajóval jöttek és nyilván azért nincs vizijármü hogy szökésnél ne használhassák a rabok. És megint az életszag. Mert mi jönne ilyenkor szinte bármelyik filmben, sorozatban? Cassian kiúszna mondaná Kinonak hogy várja meg, bújjon el és visszajön érte egy hajóval.

De ez nem az a sorozat.  Nem lehet megmenteni Kinot. Már pontosan tudtam. És ezt az iszonyatot látni Serkis arcán. Majdnem kijutottál a pokolból és nem tudsz mert azon a közegen ami elválaszt a szabadságtól nem tudsz átjutni. Ami itt Serkis arcán van az a színészet csúcsa.

Megmenekülhet-e Kino? Nem. Mert mi is történik? Az 5000 rab(már akit nem lőttek le) beugrik a vízbe és elhagyja a gyárat. Mikor voltak fölényben a rabok az őrökkel szemben? Mikor 5000-en voltak.

Hány rab maradt ott? Egy aki Kino. Pontosan tudja hogy nemsoká az őrök helyreállítanak mindent , végignéznek mindent, meg fogják találni és neki annyi. Örülhet hogyha csak kivégzik. Ez is látszik, ez a jövőkép Serkis arcán.

Mivel alig van dráma a részben szinte elenyésző, ezért csak van még egy szál ahol talán lesz, hisz annyira unalmas már az Andor.:evil: Bejön a képbe Mothma és bankárja. Na és a kétes üzletember.

Aki készségesen segít, de nem jutalékért. Hanem randevúért. A gyermeke számára. Mondja is Mothma azon felvetésére hogy házasságról szó sem lehet, hogy hát ez csak randevú lenne hisz Mothma lánya mindjárt felnött lesz hisz már 13 éves.

Ami itt nagyon bejön az baromi intelligens beszélgetés. Az üzletember csak azt kéri hogy hadd jöjjön el még egyszer Mothma lakására, de a fiával. Mekkora zseniális szöveg ez már.

Itt emelném ki hogy nálam miért zseniális a sorozat még. Hogy nemcsak az átlagbélának kell rettenetes áldozatot hoznia. Hanem a felső tízezerben lévő lázadóknak is.

Mert ez a harmadik iszonyú és brutális áldozat.  Gondoljunk bele. Köztiszteletben álló szenátor vagyok egyben lázadó vezető(leszek). Gyülölöm a rendszert, meg akarom buktatni. A lányomnak azért

jó oktatást, és boldogságot kivánok, aza az ő boldogsága nagyon fontos, olyan férfihez menjen hozzá akit szeret.

Aztán benne vagyok egy borzalmas helyzetben. A lázadásra szánt pénzt megtalálhatják, nem tudok elszmálni vele. Aki meg tudná ezt oldani, az egy bünöző, aki azt kéri cserébe hogy a lányom találkozzon a fiával, holott nekem eszem ágában sincs(nyilván) férjhez adni a lányomat egy bünöző fiához és valószinü a lányom is utálná ezt.

Mothmának két választása van. Belemegy, de akkor feláldozza a lánya boldogságát, aki emiatt gyülölni fogja élete végéig, vagy nem megy bele de akkor bukta van és a lázadásnak annyi őt meg felkötik.

A döntés azért borzalmas, mert mindkét választás iszonyat következményekkel jár, DE mindenképp választani kell. Hát nem irígylem.

Magát az üzletembert nem itélem el emiatt hisz kapva kap az alkalmon hogy az ösrégi ,az igaz elitbe bevigye a családját.

 

A rész három borzalmas emberi drámát mutatott meg, de olyan zseniális módon hogy tanítani kéne. MINDEN színész fantasztikusan játszik, de Serkis a csúcs.

A 10/10 már nem jelent semmit ennél a sorozatnál, mert ez már olyan magasságokban hogy a számok nem tudják az leírni.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

9 perccel korábban, Ody Mandrell írta:

A szökés végén már Cassian és Melshi volt a lényeges. Szerintem a többiek szétszóródtak. Remélem minél kevesebbet vadásztak le belőlük. Érdekesebb kérdés, hogy miként fognak kijutni a bolygóról.

Engem azért érdekelt volna, mi van Kino-val is? Ő nem tud úszni, és akkor ennyi? 

Jó lenne, ha a jövő hetiben mutatnák mi lett a többiekkel...

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

42 perccel korábban, Cpt. Rex írta:

Engem azért érdekelt volna, mi van Kino-val is? Ő nem tud úszni, és akkor ennyi? 

Jó lenne, ha a jövő hetiben mutatnák mi lett a többiekkel...

Ez benne a szép. Nem mindent mutat meg. :)

 

43 perccel korábban, Frenkie írta:

A rész három borzalmas emberi drámát mutatott meg, de olyan zseniális módon hogy tanítani kéne

Pontosan, és ebből a szempontból nem tesz különbséget gazdag és szegény között. Mindenki áldozatokat hoz a jó ügyért.

 

43 perccel korábban, Frenkie írta:

Hány rab maradt ott? Egy aki Kino. Pontosan tudja hogy nemsoká az őrök helyreállítanak mindent , végignéznek mindent, meg fogják találni és neki annyi. 

Azért ötezer emberből kétlem, hogy csak ő nem tudott úszni. :) 

 

A dráma részére jól rávilágítottál. Loy-nak arról a platformról nincs visszaút, és ez tökéletesen rá van írva az arcára. Plusz réteg ezen Cassian, aki biztos megpróbált volna rajta segíteni, de lesodorta a tömeg. 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

1 órával ezelőtt, Cpt. Rex írta:

Engem azért érdekelt volna, mi van Kino-val is? Ő nem tud úszni, és akkor ennyi? 

Jó lenne, ha a jövő hetiben mutatnák mi lett a többiekkel...

Bennem amúgy az is felmerült, hogy rajtuk kívül mindenki vízbe fulladt... Ezt is kinézném a sorozatból

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Ez igaz, de pont Cassian és Melshi tudja csak leúszni senki más nem? Ez nem túl életszerű. :) Mindenesetre érdekes, hogy miért nem maradtak együtt többen. Talán így  osztották meg a birodalmi kutaszok figyelmét.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

16 perccel korábban, Ody Mandrell írta:

Ez igaz, de pont Cassian és Melshi tudja csak leúszni senki más nem? Ez nem túl életszerű. :) Mindenesetre érdekes, hogy miért nem maradtak együtt többen. Talán így  osztották meg a birodalmi kutaszok figyelmét.

Vagy a többiek csak lassabban úsznak. Nyilván nem mindenki ér partot. Ez volt az egyetlen esélyük, ami legrosszabb esetben is egy értelmes halál. 

  • Nagyon tetszik 1
  • Meglepő 1
  • Tetszik 1
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Lassabban úsznak, más felé mentek, néhányan nyilván meg is fulladtak, mások, mint Kino, nem ugrottak, mert nem tudnak úszni. 5000 emberből kizárt, hogy csak egy volt, aki nem tud úszni (Kino mögött látni olyat, aki vissza is fordul a vizet látva), és kettő, aki képes volt partot érni. De ok az együttmaradásra nem sok volt. Az emberek csak azokat ismerték, akikkel egy műszakban voltak, egy néhány tucat ember nagyon maximum (nem számoltam meg, hányan vannak egy műszakban), a több, mondjuk 4900 ember vadidegen. Miért maradjanak együtt olyanokkal, akiket nem is ismernek?

Cassian és Melshi is szerintem csak azért maradtak együtt, mert a nagy zűrzavarban valahogy nem sodródtak el egymástól vagy újra megtalálták egymást, és mivel szövetségesek voltak ebben a balhéban, együtt maradtak. De ez részben csak a szerencsén múlhatott. Melshi is elkavarodhatott volna.

Emellett szerintem szerveződtek kisebb-nagyobb csoportok, csak Cassian és Melshi nem maradtak velük. Jól tudhatják, hogy a nagyobb csoportok lesznek az elsők, amiket a Birodalom lefülel. Ketten kisebb feltűnéssel és gyorsabban haladhatnak, és előny kovácsolhatnak abból, hogy az üldözőiket lefoglalják a többiek, akik összeverődtek.

 

Amúgy kíváncsi vagyok, Melshivel most mi lesz. Úgy értem, mennyire bontják ki a karaktert. Eddig inkább a háttérben meghúzódó karakter volt, egy jelentősebb Rogue One easter-egg, Lehetőséget nem sokat kapott, a rabok közül a reflektorfényt Kino kapta. De most, hogy egyedüli társa lett Andornak, alaposan kibonthatják. Érdekes lenne, ha ez az RO-ban nem túl jelentős karakter is kapna egy tisztességes árnyalást. Márpedig szerintem kapni fog, az eddigiekből gondolva.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Írj hozzászólást most, és regisztrálj később. Amennyiben már regisztráltál, lépj be a fórumra és szólj hozzá a témához.

Vendég
Új hozzászólás

×   Beillesztett szöveg.   Illessze be egyszerű szövegként

  Only 75 emoji are allowed.

×   A linked automatikusan beágyazódott.   Linkként jelenjen meg

×   Az előző tartalom visszaállítása.   Korábbi szöveg törlése

×   Nem illeszthetsz be képet közvetlenül. Töltsd fel vagy illeszd be URL-ből.

  • Jelenlévő felhasználók:   0 felhasználó

    • Egy regisztrált felhasználó sincs ebben a topikban.
×
×
  • Új tartalom hozzáadása az alábbi témákban...

Fontos információ
A webhely használatával elfogadod és egyetértesz a fórumszabályzattal.