Ugrás a kommentre
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Star Wars SAGA Fórum és Hírportál

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.
A fórum támogatása

Figyelemmel követed az EU-t? 70 felhasználó szavazott

1. 1. Figyelemmel követed az EU-t?

• igen
      43
    • nem
      15

Kérlek lépj be vagy regisztrálj a szavazáshoz.

Ajánlott hozzászólás

Hozzászólás ideje:

Ezért kell csak a filmeket venni ilyen beszélgetések alatt, mert azok ellen nincs olyan érv, hogy nem kanon, nem Lucas szüleménye, stb. Mivel az az alap, úgyhogy akár tetszik a delikvensnek, akár nem, attól az abban látottak még 100%-osan Star Wars valósak. De ez csak és kizárólag az ep1-2-3-4-5-6.

Ez így van. Az EU-ról meg lehet egy külön topikban cseverészni, azért is van ezen a fórumon is hely rá :)

Ha Lucas valamit állít az SW-vel kapcsolatban, akkor azt mennyire lehet elfogadni? Mivel ő a Star Wars atyja, így ő olyan az SW-ben mint egy Isten nem? Vagy most nagyon nagy baromságot írtam? :para:

Erre kétféle vélekedés van. Egyrészt, ha egy alkotó kiadja a kezéből a művét, az onnantól önálló életet él, így mindenki adaptálja saját maga számára, nem mindenkinek ugyanazt jelentik a SW filmek. Ez esetben Lucas mond, amit akar, ha nekem nem az jön le a filmjéből, amit mond, akkor nem fogadom el, amit mond.

Másrészről ott van a másik álláspont, hogy Lucas szava szent és sérthetetlen, vagyis mindent, amit mond, elhiszel neki.

A kettő közül egyik sem egyetemleges álláspont, mindenkinél ízlés kérdése, hogy melyiket fogadja el. Neked kell eldöntened, hogy számodra Lucas szava szentírás, vagy pedig követed a saját elképzeléseid az általa teremtett világról.

Részemről az első állásponton vagyok :) Ezen a fórumon valahol egy 2005-ös hozzászólásban egy egyetemi irodalomtanár szebben leírta :D

Hozzászólás ideje:

Logikusságot az EU-ban nem is érdemes keresni. A filmekben is bőven találunk, ah akarunk. Egyszer olvastam egy tudományos cikket, mely azt taglalta, hogy a EP6 végén miután felrobbant a második Halálcsillag az Endoron Hanéknak, Leiáéknak és az evokoknak meg kellett volna halniuk és az Endoron olyan állapotoknak kellett volna bekövetkeznie, mint a Földön 65 millió évvel ezelőtt.

De ez engem egyáltalán nem érdekel, mert a filmekben és a könyvekben, képregényekben, a jó sztorit, a SW-t keresem nézem , olvasom, nem pedig a logikus dolgokon rágódom.

Mond, te képben vagy azzal, amiről beszélünk? Mert ez, amit itt felhoztál, átkozottul nem vág témába. Mintha a zsíros kenyérről beszélnénk, te meg jönnél a helikopterekkel. :)

Erre kétféle vélekedés van. Egyrészt, ha egy alkotó kiadja a kezéből a művét, az onnantól önálló életet él, így mindenki adaptálja saját maga számára, nem mindenkinek ugyanazt jelentik a SW filmek. Ez esetben Lucas mond, amit akar, ha nekem nem az jön le a filmjéből, amit mond, akkor nem fogadom el, amit mond.

Másrészről ott van a másik álláspont, hogy Lucas szava szent és sérthetetlen, vagyis mindent, amit mond, elhiszel neki.

A kettő közül egyik sem egyetemleges álláspont, mindenkinél ízlés kérdése, hogy melyiket fogadja el. Neked kell eldöntened, hogy számodra Lucas szava szentírás, vagy pedig követed a saját elképzeléseid az általa teremtett világról.

Részemről az első állásponton vagyok :) Ezen a fórumon valahol egy 2005-ös hozzászólásban egy egyetemi irodalomtanár szebben leírta :D

Én erre azt szoktam mondani, hogy ha nem tette bele a filmbe, akkor mondhat akármit. Ha annyira fontosnak érezte, tette volna bele, hogy az jöjjön le nekem is. :)

Hozzászólás ideje:

Én annak vagyok a híve hogy amit Lucas mond az úgy is van. Ő találta ki az univerzumot, neki van joga legjobban beleszólni. Ja és ő sosem talál ki méretes baromságokat. Ezért tartom canonnak a TCW-t is. Belefolyik a munkálatokba.

Ugyanakkor Dzséjtnek abban igaza van hogy a rajongóknak benne kell maradnia bizonyos kereteken belül az érvelésükben. Hányszor volt már az hogy azzal érvelt valaki, hogy valamelyik regény-könyvben ez volt meg az volt és ezért hülyeség bizonyos jelenet a filmből? Csakhogy a filmek alapján írt regények is EU-k.

Viszon Revannak meg abban van igaza, hogy egy csomó dolgot, nem mondanak ki a filmben mégis evidenciaként használjuk. Pl Executor, vagy az EP-3-ban Fellucia. Azaz akkor az sw adatbázis(ami gondolom az sw.com-on van), vagy azok a színes könyvfélék(nem jut eszembe a nevük :D ), amiket a filmekhez adtak ki( Megvan ,Visual Dictionary), is canonok. mert ott vannak leírva a járművek ,a fegyverek, bolygók nevei ,adatai.

Hozzászólás ideje:

Mondjuk ez a "miért hívod Executornak, amikor ez sincs benne a filmben" és társai érvek szerintem azért nem állják meg a helyüket, mert lényeges különbség van egy hajó neve, vagy hogy a szereplők kimennek WC-re, meg a hasonlók, mint egy komplett, az egész Galaxist (rossz irányba) átformáló, a karaktereket (karakteridegen irányba) fejlesztő több kötetes történetnek. Például hol lehet összevetni egy űrhajó hajtóművének rajzát a Yuuzhan Vong invázióval, amiben elpusztult Coruscant (igaz, újjá épült), meghalt Chewbacca és rengeteg más fontos szereplő, végérvényesen eltűnt a Köztársaság és amúgy a Star Warsból egy Babylon 5 utánzat lett? Szerintem sehol.

Amúgy persze igaz, szigorúan véve a legtöbb hajó neve is EU.

A másik, ami miatt személy szerint nem lehet az EU-t behozni egy filmekről és az abban történtekről szóló vitában, mert az egységesség leghalványabb jele sem fedezhető fel a fejlődésben. Vegyük csak Luke-ot, Hant vagy Leiat. Ahány író, annyiféle irányba fejlesztették ezeket a karaktereket. Az egyik könyvben Luke még bölcs Jedi, a következőben meg már megint forrófejű harcos. Vagy Leia, az egyik sztoriban egyáltalán nem tűnik Jedi lovagnak, a kronológiailag utána jövő történetben meg már Sötét Jedikkel vív párbajt. Vagy ott vannak az űrhajók leírásai. Csak a Slave I-re három különféle leírás létezik (melyben az egyik szerint legalább hat szintes! :lol: ), de egyes események is máshogy történtek meg a különböző írók szemszögéből. Erre remek példa a II. Halálcsillag terveinek megszerzése, amely máshogy zajlott a Birodalom árnyai, és máshogy az X-Wing Alliance-ban.

Hozzászólás ideje:

Azért hoztam a logikusság dolgot, mert sokan egyes EU-elemeket logikátlannak érzik és ezért nem szeretik, holott csak valójában a saját ízlésüknek nem megfelelő a dolog. Holott a filmekben is felfedezhetjük a logikátlanságokat, ha nagyon akarjuk.

Ha már a Vongoknál vagyunk inkább egy ilyen húzás, mint mondjuk a geonosisi élőhalottak meg ilyenek.

Lehet, hogy a Vongokat is másolták. Egyik ismerősöm véleménye szerint a Warhammer40000-es tyrandia nevezetű faj másolata, másikuk szerint meg a Starcraft protosaira hajaznak.

A Vongok legalább feldobták az unalmas Új Köztársaság vs. Birodalmi Maradvány képletet. Az egyetlen hibája az NJO-nak és azt követő sorozatoknak, hogy túl hosszúra nyúltak, és a klasszikus szereplők többségét életben hagyták, inkább az újabb generációt nyirbálták meg. Jobban előre kellett volna ugrani az időben.

Hozzászólás ideje:

Hát még a zombi-geok is Star Warsosabbak (igaz, nem sokkal), mert Star Wars lények kicsit átszellemülve, de a vongokban semmi ilyesmi sincs. Szerintem eleve nem kellett volna ennyire eltávolodni az ep6-tól (magyarul, legfeljebb húsz évre szabadott volna menni, aztán legfeljebb egy nagyon nagyot, évezredeket ugrani).

Az, hogy a vongok feldobták az unalmas sablont, nem vitás, csak hogy? Bevettek egy másik unalmas sablont (másik galaxisból jött ultimate bad ass enemy) az amúgy tovább használt unalmas sablon mellé, mert a Birodalom és a Köztársaság (szellemi utódja) még mindig üti egymást a Legacy-ban is. Hát remek, ezért tényleg szükség volt egy abszolút univerzumidegen ellenség behozatalára.

Hozzászólás ideje:

Én nem érzem a Vongokat univerzumidegennek. Jó újítás volt szerintem, csak túl hosszú lett.

A zombi geok akkor tetszenének, ha valami sötét oldali hatalom állt volna mögötte.

Szerkesztve: - Darth Revan9

Hozzászólás ideje:

Olvasva és egyre többet tanulva a Star Wars-ról kezd egy kép kialakulni bennem az EU-ról.

Azt fogadom el, amely nem döntő mértékben formálja át magát az SW-t. Gondolok itt a szereplőkre, csatákra, fajokra stb.

Viszont ami eléggé megferdíti az SW-t, azt nem fogadom el.

Szerkesztve: - SZKipi Padawan

Hozzászólás ideje:

Én annak vagyok a híve hogy amit Lucas mond az úgy is van. Ő találta ki az univerzumot, neki van joga legjobban beleszólni. Ja és ő sosem talál ki méretes baromságokat.

Holiday Special :D

Kitalál, csak végül nem kerülnek be a kész filmbe :)

Hozzászólás ideje:

Holiday Special :D

Kitalál, csak végül nem kerülnek be a kész filmbe :)

Azt ő találta ki? Hát az tényleg nagy baromság.

Hozzászólás ideje:

A HS -hez semmi köze nem volt. :) Vagyis csak annyi, hogy látatlanba hagyta jóvá, ami tényleg nagy hiba volt. :)

Én úgy tudom hogy az alapsztori az ő nevéhez fűződik.

Hozzászólás ideje:

Nézzél bele az első 5 percébe és megtudod.

Bár nem nekem szólt a mondatod, de belenéztem. Ez a film Csubi családjáról szól, ha nem akkor mégis miről?

Annyi szent, hogy elég furának nézett ki az első pár perc.

• 2 héttel később...
Hozzászólás ideje:

Sziasztok egy egyszerű kérdésem lenne felétek: hogyan kell kiejteni Thrawn és C'baoth nevét? :oops:

Szerintem úgy ejted ahogy a nyelvednek és az agyadnak kellemes.

Nekem így kellemes: Tró és Kábot.

Hozzászólás ideje:

Az angol alapján T*aun-nak kellene lennie, ahol a * egy nagyon halk 'r'.

Ha pedig igazán pontos akarsz lenni, akkor [θɹɔːn]. :P

Revan pedig kb. "reven", ahol a második e alig hallatszik.

Szerk.: Amúgy ilyenkor érdemes meghallgatni a Google fordítóban. Beírod a szót, rákattintasz a Meghallgatás gombra, és felolvassa neked.

Szerkesztve: - kolmilan

Hozzászólás ideje:

Én először Révennek ejtettem, most már Revönnek Kotor alapján, de akárhogy is ejtem, a Pusztítás útjában sose passzol a toldalékhoz.

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Írj hozzászólást most, és regisztrálj később. Amennyiben már regisztráltál, lépj be a fórumra és szólj hozzá a témához.

Vendég
Új hozzászólás

Jelenlévő felhasználók 0

• Egy regisztrált felhasználó sincs ebben a topikban.

Fontos információ
A webhely használatával elfogadod és egyetértesz a fórumszabályzattal.

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.