Ugrás a kommentre

Part I


Ody Mandrell

Ajánlott hozzászólás

1. rész

 

epguideobi101.jpg

 

Írta: Joby Harold, Hossein Amini, Stuart Beattie

Rendezte: Deborah Chow

 

Helyszín: Tatooine, Alderaan, Daiyu

 

Szereplők:

Obi-Wan Kenobi - Ewan McGregor

Leia Organa - Vivien Lyra Blair

Bail Organa - Jimmy Smits

Breha Organa - Simone Kessell

Owen Lars - Joel Edgerton

Beru Lars - Bonnie Piesse

Luke Skywalker - Grant Feely

Fő Inkvizítor - Rupert Friend

Reva Sevander - Moses Ingram

Ötödik Fivér - Sung Kang

Nari - Benny Safdie

Vect Nokru - Flea

Kayo Organa - Gabe Fonseca

Celly Organa - Roberta Sparta

Niano Organa - Ian Inigo

Agira - Molly Miller

Teeka - Leilani Shiu

Padu Cherd - Chad Parker

Groff Ditcher - Heath McGough

Dardin Shull - Hossein Mardani

Minas Velti - Ming Qiu

C-3PO - Anthony Daniels

LO-LA59

 

Történet

Tíz évvel a 66-os parancs után a túlélő Jedik rejtőzködnek és menekülnek az őket üldöző inkvizítorok elől. A Jedi Tanács egykori tagja, Obi-Wan Kenobi Ben néven bujkál a Tatooine-on, és igyekszik tudomást sem venni a körülötte zajló szörnyűségekről. Ám az Erő akarata távolról sem az, hogy Kenobi örökre az egyszerű emberek mindennapjait élje. Az inkvizítorok ugyanis megérkeznek a Tatooine-ra.

 

Érdekességek

- Az epizód elején, amikor az inkvizítorok megérkeznek Mos Eisley-be, látható egy piros fejű asztromech droid. Ez ugyanaz a droid, amit Az egy új reményben is láthattunk, szintén Mos Eisley-ben. Az asztroszert a Star Wars Customizable Card Games R3-T2-nek nevezte el 1998-ban és az Obi-Wan Kenobi produkciós csapata is így hívta. A neve a kánonban 2016-ban jelent meg először, Michael Kogge Star Wars: R2-D2 Deluxe Book and Model Set című forráskönyvében.

part 1 01.jpg

- Ben Kenobi új életének napjait a sorozat kezdetekor egy tibidon homoki bálna felszabdalásával tölti. Ez a faj egy nagyobb rokona a Stygeon Prime-on élő tibidee-nek, amit először a Lázadók 1x05 Egy régi mester visszatér című epizódjában láthattunk. Mindkét lény dizájnja Ralph McQuarrie A Birodalom visszavághoz készült koncepciórajzán alapul.

part 1 02.jpg

- Bár az epizódban nem mondják ki a nevét, Ben Kenobi eopiját Akkaninak hívják. Ezt a becenevet a sorozatot kísérő Star Wars: Obi-Wan című képregénysorozatban is használták volna.

part 1 03.jpg

- Amikor a kis Leia az erdőben az Alderából felszálló hajókat nézni, megemlíti az Aquillian rangereket és a Merson kalózokat. Előbbiek az Egy új remény korai forgatókönyvváltozatában szerepeltek, míg az utóbbiak az 1979-es Star Wars #24 című képregényben tűntek fel, mint az ifjú Obi-Wan Kenobi ellenfelei.

- A hajó, amelyet Leia feltevése szerint a rangerek használnak, egy Tri-Wing S-91x Pegasus vadászgép, amelyet a Lucasfilm művészeti osztálya és a Porsche közösen tervezett meg.

part 1 04.jpg

- Leia szolgálólánya, aki beöltözött helyette, egy imroosian. Ezt a fajt először a Solo: Egy Star Wars történetben láthattuk először; Margo üdvözölte Beckettet Dryden Vos hajóján. Az Obi-Wan Kenobiban a kislányt Agirának hívják, és Molly Miller alakította, aki egyúttal Vivien Lyra Blair (Leia) és Grant Feely (Luke) dublőre is volt a sorozatban.

part 1 05.jpg

- Breha azt ígéri a lányának, Leiának, hogy ha jól viselkedik, akkor kap egy kis édesmályvát a fogadáson. A Skywalker korában az aki akik árultak édesmályvát a pasaanai fesztiválon.

part 1 06.jpg

- Breha Organa királynő testvérét Celly Organának hívják. A hercegnő a legendákban először az 1996-os Star Wars: A Jedik gyermekei című könyben lett megemlítve, mint Bail Organa húga. A kánonban azonban visszatértek George Lucas eredeti, 1977-es elképzeléséhez, amely szerint az alderaani kultúrában az uralkodói címek és a családnevek a női ágon öröklődnek tovább, így Celly Breha testvére lett. Erre már korábban is volt utalás, méghozzá a 2021-es The Rise of the Rebellion and the Battle of Yavin című enciklopédiában, amiből kiderült, hogy Bail családneve valójában a Prestor (a legendákban szimplán középső név volt), és a házassága után lett Bail Prestor Organa a teljes neve. Ugyanígy Lucas elképzelése az is, hogy Bail csupán Alderaan helytartója, nem királya.

- R2-D2 és C-3PO is feltűnt az epizódban. A protokoll droidot a fogadáson, az asztromechet az után láthattuk egy cameo erejéig. A Skywalker kora óta ez volt az első olyan mozgóképes mű, amiben a híres droidduó mindkét tagja feltűnt. R2-D2 korábban szerepel A mandalóriban és a Boba Fett könyvében.

part 1 07.jpg

 

 

Pár kitétel.

 

1. A felirattal kapcsolatban itt találsz információt. Ezt a topikot ne erre használd.

2. Amennyire az lehetséges próbálj meg az adott rész keretei között maradni.

3. A történet elemeit ne rakd spoiler gomb mögé. Itt az epizód konkrét történéseit tárgyaljuk ki.

4. Csak akkor szólj hozzá a témához, ha már láttad az aktuális részt.

5. Tartsd be a fórumszabályzatban leírtakat.

Szerkesztve: - Dzséjt
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Hát ez valami nagyon erősen kezdett, az áttekintés Anakin és Obi-Wan kapcsolatáról nagyon jó ötlet volt, bár elsőre hirtelen nem tudtam hova tenni, azt hittem beharangozó maradt benne a részben, de kiderült, hogy nem. Utána pedig rögtön a 66-os paranccsal nyitunk, hát Jézus egek! Hullanak a jedik, szerencsétlen ifjoncok próbálnának menekülni, közben meg zeng az Execute Order 66.

 

Elég szomorú, hogy ennyire megcsömörlött Obi-Wan, mondjuk ez alatt a 10 év alatt nem csodálom, hogy minden remény elhagyta (legalábbis egyelőre). A jawa jó arc volt, el akarja adni Obi-nak a tőle lopott cuccokat :D 

 

Nem nagyon néztem semmilyen trailert a legelsőn kívül, így nekem meglepő volt, hogy ennyit kapunk az Alderaanból meg Leia-ból, de vele sikerült kiugrasztani Obi-Want a Tatooine-ról. Azért elég erős a kontraszt a két Skywalker gyerek életében, míg Luke a sivatagban tengődik és Obi csúsztatja neki a törött hajómodelleket éjjelente, addig Leia-nak mindene megvan és a gazdag gyerekek életével "szív". Amúgy jó talpraesett volt már 10 évesen is :D 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

THE TIME HAS COME!!! :yeah:

 

Még emésztenem kell az epizódot, de AZTALEBORULTSZIVARVÉGITNEKI!!! Ez az epizód ütött, de rendesen. 17 év után végre megismerhettük Obi-wan Tatooinei életét, de a készítők tovább mentek, mert jött ALDERAAN és LEIA ORGANA!!! A lány szinte tökéletesen hozta Leia karakterét, öröm volt nézni, ahogy megelevenedik a képernyőn a fiatal Organa. És Bail is felbukkant Brehával együtt, Owen is itt volt a kis Luke-al, stb. Alderaan pedig gyönyörű, végre egy kicsit elmerülhettünk a bolygó felszínén.

 

Gondolom az egyik ifjonc volt Reva. Idővel szerintem megtudhatjuk, hogy miért is keresi ennyire Kenobit. :hmm: Amúgy ez már a 2. Jedi irtásos jelenet idén, felőlem jöhet a dolog. Remélem egyszer Anakin/Vader mészárlását is láthatjuk majd. :D

Amúgy a kezdés is lehengerlő volt, tkp. kaptunk egy prequel-montázst, elképesztő volt.

A Főinkvizítor sokkal jobban nézett ki és ahogy látom, a sárga szemek felkerültek rá. Helyes. :D Reva pedig kegyetlen volt, imádtam az 5. fivér és a közte lévő civakodást is.

Ha egy negatívumot mondanék az Nari színésze. Valahogy fura volt.

Mi volt az a szörny, amit boncoltak Obi-wanék? :hmm: Hihetetlen, milyen megcsömörlött élete van szegény Kenobinak. :(

Teeka és Obi-wan jelenete 5*. Haláli volt a jawa. :lol:

Obi-wan rémálma és a mestere utáni hívása is szomorú látvány volt. Úgy néz ki, hogy Obi-wan az átélt traumák után egyszerűen nem bízik magában és ezért nem tud a mesterével kapcsolatba kerülni? :hmm:

Örülök, hogy végre láthattuk Leia életét az Organa családban. Míg Luke a sivatagban kapja meg Obi-wantól titokban a játékokat és egyéb szükséges eszközöket, addig Leia szinte mindent megkap és fényűző életet él. Pedig látszik rajta, hogy nem éppen a szenátusi élet felé vágyik. A beszélgetése Baillel remek jelenet volt, a képi világ gyönyörű volt.

 

C-3PO cameo befigyelt. :D

 

Megvan tehát, hogy miért hagyja el Kenobi a Tatooinet. Volt két jelenet, amelyet megkönnyeztem: az egyik, amikor Bail és Breha kapcsolatba lépnek Obi-wannal. A másik pedig, amikor Bail meglátogatja Obi-want és emlékezteti arra, hogy ki is volt és hogy még egyszer utoljára váljon azzá, aki régen volt. :cry:

 

A végén pedig Obi-wan elhagyja a bolygót. Ez a jelenet is libabőrös volt. :yes:

 

Huhh, meg kell még néznem egy párszor, de baromi erős kezdésnek voltunk szemtanúi.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Erős kezdés volt.

 

Amik nagyon tetszettek:

- Rögtön a cold opening. Jedi templom megtámadása, brutál jó lett. Azonnal odaszögezett a székbe.

- Ahogy bemutatták Obi életét, a mindennapjait. Hogy mennyire meg van törve. Mennyire sivár az egész már 10 éve. De itt is voltak remek, poénos jelenetek, mint a jawas párbeszéd.

- Ben ajándéka Luke-nak, amit valszeg azért később meg fog kapni. :D

- Owen és Ben párbeszéde és az inkvizítor vallató jelenete a tömeg előtt. Nagyon hatásos volt. Bár nem értem annyira miért nem dobta fel Owen Bent.

- És hát LEIA! Minden pillanata arany. Ezek azok a jelenetek amikre sose gondoltam, hogy látnom kéne, de milyen jó, hogy láttam. Kicsit meg is könnyeztem. Tökéletes hozza a pimasz kis hercegnőt. Nagyon szuper, hogy ezt a szálat, Bail, Alderaan stb behozták.

- És hát ahogy Obi megkeresi - instant megtalálja - a kardját, és felszáll a hajóra és elindul egy új küldetésre, az is epic.

 

És amik nem tetszettek:

- Eddig kb úgy ámblokk az inkvizítorok. GI iszonyúan néz ki, semmi félelmetes nincs benne. Hármas pedig marhára idegesítő. Majd hárman hagynak egy jedit meglógni, mikor miatta jöttek? Nem igazán értem. Még ha Obi miatt hagyták volna elfutni, hogy elvezesse őket hozzá azt mondom oké, - amit meg is tett volna, mert a jedi is rátalált Obira - de nem. De hát ha nem tudtak utána menni, parkourozni, mert ledöntötte a bolt árnyékolóját. :D

- Bail is egyből rátalált Obira. - Itt csak az nem találja meg, aki nem akarja. :D - Persze nyilván követte a komot vagy valami - ami szintén eléggé felelőtlen lenne ha ilyet lehetne.

- és hát a legcringebb jelenet amit láttam, amikor az emberrablók megpróbálnak elkapni egy 10éves lányt. Nem magával az ötlettel volt bajom, hanem a megvalósítással. Rendezésileg ezt rossz volt nézni, ahogy botladoznak a gyökerekben, nem érik utol a lányt, megüti magát egy ágban, jajjj. :D Ez lehetett volna 100x kreatívabb.

 

Összességében ez a rész nagyon bejött. Szép felvezetés egy jó sztorihoz remélhetőleg.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

26 perccel korábban, kudar írta:

- és hát a legcringebb jelenet amit láttam, amikor az emberrablók megpróbálnak elkapni egy 10éves lányt. Nem magával az ötlettel volt bajom, hanem a megvalósítással. Rendezésileg ezt rossz volt nézni, ahogy botladoznak a gyökerekben, nem érik utol a lányt, megüti magát egy ágban, jajjj. :D Ez lehetett volna 100x kreatívabb.

 

Meg még be is ugranak elé állandóan, ám ahelyett hogy elkapnák, hagyják másik irányba futni, aztán beugranak elé, hagyják futni... :hehe: Elég bárgyú volt, de aztán hamar el is felejtődött nálam :D 

 

Amúgy én az 5. Bro kinézetével nem tudok megbékélni, nekem továbbra is nagyon gagyi hatást kelt. A GI-al már megbékéltem, de vele valahogy nem megy :D 

Szerkesztve: - NorbiLordi
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Nagyon tetszett, jobb lett mint vártam, pedig sokat vártam. Nagyon sokat kaptunk Leiából, Bail Organa is nagyon üdvös, megható volt minden jelenete. A főinkvi működik, hála égnek, nem zavar, csak egyes kameraállásokban kerekded, de a pupilla sárga néha, ahogy kell, jó lesz ez na! A 66-os nagyon ott volt, Anakin cameo-t biztosra vettem, de nem. Aztán ahogy Kenobi Qui-gont szólította, abban is biztos voltam, hogy visszaszól, de az sem.. De annyira rendben volt minden, minden újdonság, minden régiség. A kardok! Elásva, basszus a Skywalker kard, már majdnem itt a homokban végezte. Szép párhuzam! Az lett volna mégszebb, ha az erővel ássa elő, ahogy Rey majd eltemeti őket.. Sebaj.

Aztán, Needles.. Hjajj bocs. Flea! Sosem hittem volna! Jól állt neki. Reva pedig okos! Nagyon okos! 

Nagyon klassz nyitány volt! 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

7 órával ezelőtt, kudar írta:

Erős kezdés volt.

 

Amik nagyon tetszettek:

- Rögtön a cold opening. Jedi templom megtámadása, brutál jó lett. Azonnal odaszögezett a székbe.

- Ahogy bemutatták Obi életét, a mindennapjait. Hogy mennyire meg van törve. Mennyire sivár az egész már 10 éve. De itt is voltak remek, poénos jelenetek, mint a jawas párbeszéd.

- Ben ajándéka Luke-nak, amit valszeg azért később meg fog kapni. :D

- Owen és Ben párbeszéde és az inkvizítor vallató jelenete a tömeg előtt. Nagyon hatásos volt. Bár nem értem annyira miért nem dobta fel Owen Bent.

- És hát LEIA! Minden pillanata arany. Ezek azok a jelenetek amikre sose gondoltam, hogy látnom kéne, de milyen jó, hogy láttam. Kicsit meg is könnyeztem. Tökéletes hozza a pimasz kis hercegnőt. Nagyon szuper, hogy ezt a szálat, Bail, Alderaan stb behozták.

- És hát ahogy Obi megkeresi - instant megtalálja - a kardját, és felszáll a hajóra és elindul egy új küldetésre, az is epic.

 

És amik nem tetszettek:

- Eddig kb úgy ámblokk az inkvizítorok. GI iszonyúan néz ki, semmi félelmetes nincs benne. Hármas pedig marhára idegesítő. Majd hárman hagynak egy jedit meglógni, mikor miatta jöttek? Nem igazán értem. Még ha Obi miatt hagyták volna elfutni, hogy elvezesse őket hozzá azt mondom oké, - amit meg is tett volna, mert a jedi is rátalált Obira - de nem. De hát ha nem tudtak utána menni, parkourozni, mert ledöntötte a bolt árnyékolóját. :D

- Bail is egyből rátalált Obira. - Itt csak az nem találja meg, aki nem akarja. :D - Persze nyilván követte a komot vagy valami - ami szintén eléggé felelőtlen lenne ha ilyet lehetne.

- és hát a legcringebb jelenet amit láttam, amikor az emberrablók megpróbálnak elkapni egy 10éves lányt. Nem magával az ötlettel volt bajom, hanem a megvalósítással. Rendezésileg ezt rossz volt nézni, ahogy botladoznak a gyökerekben, nem érik utol a lányt, megüti magát egy ágban, jajjj. :D Ez lehetett volna 100x kreatívabb.

 

Összességében ez a rész nagyon bejött. Szép felvezetés egy jó sztorihoz remélhetőleg.

Remekül leírtad, egyetértek a pozitívumokkal és a negatívumokkal is. :) 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

A kezdés nagyon eltalált! :)  Az elején a visszaemlékezés elsősorban a nézőknek szól, hiszen nemcsak Obi-Wan emlékeit látjuk, és segít annak is belehelyezkedni a történetbe, aki nem tegnap látta az Ep3-at. :P 

Szerintem az epizód és a sorozat erősségei először is Obi-Wan egyhangú, magányos és lélekölő mindennapjainak megtapasztalása - ő biztosan úgy fogja fel, mint egyfajta vezeklést, amiért nem volt elég jó tanítómestere Anakinnak, és annak a tragédiának az emléke is máig kisérti, hogy neki kellett végeznie vele, és amilyen körülmények között történt. Megfáradt öregedő ember, aki már csak annak él, hogy a rábízott Skywalker fiút a távolból vigyázza, és ha lehet, megtanítsa az Erővel bánni. Kötelességtudat és lelkiismeretfurdalás - ezek vezérlik.

Emiatt érthető, hogy ugyan nem azonnal, de végül kötélnek éll Bail kérésére, hogy az elrabolt Leiát megkeresi, hiszen a felelősség és a kötelességtudat vele szemben is létezik.

És a kislány Leia a másik fénypontja az epizódnak. Nagyon aranyos, talpraesett és igazán emlékeztet Carrie Fisher Leia-jára, ahogy okoskodik, érvel, kíváncsiskodik - és hát úgy tűnik, örökölte szülei laza felfogását a szabályokkal kapcsolatban. :D A harmadik nagy pozitívum, hogy az Alderaant láthatjuk a hétköznapokban, milyen a palota, milyenek az utcák, a környék. Innentől még fájdalmasabb lesz látni, amint felrobban. :( 

 

10 órával ezelőtt, NorbiLordi írta:

Azért elég erős a kontraszt a két Skywalker gyerek életében, míg Luke a sivatagban tengődik és Obi csúsztatja neki a törött hajómodelleket éjjelente, addig Leia-nak mindene megvan és a gazdag gyerekek életével "szív".

Egyébként Bail-ék örökbe fogadhatták volna mindkét gyereket. Senki sem tudta, hogy Padménak ikrei lesznek, ez csak a születésükkor derült ki, és mivel Padmét úgy temették el, mintha még terhes lenne, így mindenki hihette azt, hogy nem született egyetlen gyermeke sem. Vagy ha nem akarták volna együtt nevelni őket, akkor is találhattak volna Luke-nak külön nevelőszülőket az Alderaanon.

 

9 órával ezelőtt, kudar írta:

Bár nem értem annyira miért nem dobta fel Owen Bent.

Egyrészt mert attól még nem valószínű, hogy megúszta volna a büntetést - ezeknél a birodalmiak nem a fair bánásmódról híresek-, másrészt meg bármi ellentét is van köztük Luke jövőjét illetően, azért Owennek tudnia kell, hogy Obi-Wan jó ember, és nem akarja a vesztét. Továbbá szerintem bízott benne, hogy Obi-Wan kihúzza majd őket a csávából, ha másért nem, hét Luke miatt. :) 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Nekem is nagyon bejött ez a rész. Kevés dologba tudok belekötni. Az egyik az öltöztetős jelenet és Leia fehér felsője. A Star Wars-ban valamiért mindig is cefetül bejött az hogy evilági ruhaösszefogató cuccokat mint a cipzár, a tépőzár, gomb, patent nem láttam ezelőtt egyik műben sem és ebben már gomboznak. Kitalálhatta volna azt a felsőt a jelmeztervező gombtalanra is. Az a szösszenet nagyon kizökkentett. Szerencsére az öltöztetés utáni közjáték oldotta a dolgot. Arról hogy Leia elintézte hogy egy másik kiscsajt öltöztessenek be helyette egyből beugrott az hogy a TPM-ben Padmé pedig Sabé-t intézte álkirálynőnek. Ez olyan megkapó párhuzam.

A másik zavaró dolog meg az a röhejes kergetőzés amit Leia és a söpredék produkált.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Lenyűgöző! Ez a szó jutott eszembe, amikor megnéztem az első részt. Szó szerint beszipantott és visszavitt a gyermekkoromba. :)

 

Már az zseniális volt, ahogy kezdődött az első rész. A sok prequel jelent sok emléket hozott fel és folytatás is remek volt. Rögtön az elején a Jedi templom, klónok. Príma kezdet volt. Aztán a megtört, csalódott és végtelen szomorú Obi-Wan hétköznapjai a Tatuninon. Szintén szuper volt. Az Inkvizítorok is tetszettek. Nari már kevésbé. Az Alderaant jó volt látni. Bailt és Leiát szintén és persze Owent is. Reva tényleg olyan, mint egy megszállott. Kíváncsi vagyok az Ő motivációjára. 

 

Amikor Kenobi kiássa a fénykardot, ott rögtön nekem is Rey és Skywalker kora jutott eszembe. Tényleg szuper lett volna, ha nem egy ásóval teszi mindezt. Ja és a kis huncut Jawával való párbeszéd is zseniális volt. 

 

Egy szolid 10/10 a néhány negatívum ellenére is. 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Ragyogó és fantasztikus volt a kezdés. Már most lesöpört minden korábbi Star Wars tv-sorozatot. Az emlékeztető az elején fantasztikus volt. Kiváló történetet találtak ki. Elmondhatatlan érzés volt nézni. A magyar szinkron is kitűnő lett, a visszaemlékezésekben az előzmény-trilógia szinkronját használták teljes mértékben.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Mindig amikor elindítok egy új SW produktumot, a legelső másodpercekben felsóhajtok, hogy úristen, most bővülni fog az univerzum, visszavonhatatlanul. Hát itt ez most hatványozottan megvolt. A legelső képsoroknál. Nem is találom a szavakat. 2005 óta annyi minden történt, és most mégis, egy gyorsan elröppent időnek tűnik.

 

Bővebb vélemény később.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

50 perccel korábban, Nute Gunray írta:

2005 óta annyi minden történt, és most mégis, egy gyorsan elröppent időnek tűnik.

 

Én is pont ezt éreztem. Obi-Want mindig is nagyon sajnáltam azért, amit át kellett élnie az Ep3 végén, és kb. el lehetett képzelni, milyen lehetett neki az a 20 év, amit a Tatooine-on töltött rejtőzködve és közben mégis Luke-ra felügyelve, de most vele együtt át is élhetjük a rémálmait, a mindennapi küzdelmeit. Ez olyan, mintha eddig kihagytunk volna pár fejezetet egy könyvből és most visszatérünk hozzá, mert már nagyon kíváncsiak vagyunk, mi történt közben. 

 

Egyébként nekem nagy meglepetés, hogy úgy tűnik, ebben a sztoriban Leiának sokkal nagyobb szerepe lesz, mint Luke-nak. Neki a közelébe se mehet Ben Owen miatt, pedig ott van a szomszédban - közben meg Bail Organa a távoli Alderaanról a segítségét kéri Leia kapcsán, akire pedig elvileg egy egész bolygó védelmi gépezetei vigyáznak. :) No persze, Leia szem előtt van, mint egy fontos szenátor lánya, miközben Luke tényleg az Isten háta mögötti párafarmer családban nő fel. Amikor kettéválasztották az ikreket, eléggé igazságtalanul jártak el a jövendő életmódjukat tekintve. :) 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

1 órával ezelőtt, Donát írta:

Amúgy a Leia témát csak én nem hallottam a részben? Vajon miért nem használták? 

 

Én sem hallottam. Amúgy a zenei anyag egy kicsit halovány a Mando és a Boba Fett sorozatok zenéje után, amelyek fenomenálisak, és eléggé magasra tették a mércét.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

21 órával ezelőtt, csoli1138 írta:

Aztán ahogy Kenobi Qui-gont szólította, abban is biztos voltam, hogy visszaszól, de az sem..

 

Biztos vagyok benne, hogy benne lesz Qui-Gon így már.

 

 

Igen, semmilyen klasszik John Williams-zenét nem használnak, azt leszámítva, amit ehhez szerzett. Fura, és nem ártana használni, ha már ennyi guest star van benne. Remélem, ezen változtatnak majd a későbbiekben.

 

Nari-t nagyon sajnáltam, drámai volt a halála. Nekem egyébként a 2. rész talán még jobban is tetszett, mint az első, az új bolygó, a gazdag lore miatt. 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Nagyon setup-szaga volt annak, ahogy Qui-Gonhoz szólt. Gondolom, az utolsó részekben fog feltűnni, és jön a payoff.

 

Am fura, hogy Yoda segítsége fel sem merült Bailben. Valószínűleg jobban észrevehető a zöld füleivel, mint Kenobi :D 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

12 órával ezelőtt, Pildi írta:

Egyébként Bail-ék örökbe fogadhatták volna mindkét gyereket. Senki sem tudta, hogy Padménak ikrei lesznek, ez csak a születésükkor derült ki, és mivel Padmét úgy temették el, mintha még terhes lenne, így mindenki hihette azt, hogy nem született egyetlen gyermeke sem. Vagy ha nem akarták volna együtt nevelni őket, akkor is találhattak volna Luke-nak külön nevelőszülőket az Alderaanon.

Minél közelebb vannak egymáshoz az ikrek annál nagyobb az esély rá hogy ha az egyikük lebukik akkor lebukik a másik is. Luke-nak meg azért csak nem tett rosszat hogy egy buckalakók és buckapatkányoktól hemzsegő vidéken nőtt fel, meg repkedett a Koldus-kanyonban. Főleg az utóbbi felébreszthette a képességeit úgy hogy közben a világtól kellően elvolt szeparálva. Egy szuper pilótát az Alderaanon lehet előbb kiszúrnak.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Igaz, hogy Luke és Leia teljesen más életet él, de azt megmutatták, hogy mind Luke, mind Leia már ekkortájt is lázadozó volt és a kalandokra vágytak. Luke nem való párafarmernek, ahogy Leia sem hercegnőnek. :)

Szerkesztve: - Kenobi tábornok
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

23 perccel korábban, Bomarr írta:

Minél közelebb vannak egymáshoz az ikrek annál nagyobb az esély rá hogy ha az egyikük lebukik akkor lebukik a másik is. Luke-nak meg azért csak nem tett rosszat hogy egy buckalakók és buckapatkányoktól hemzsegő vidéken nőtt fel, meg repkedett a Koldus-kanyonban. Főleg az utóbbi felébreszthette a képességeit úgy hogy közben a világtól kellően elvolt szeparálva. Egy szuper pilótát az Alderaanon lehet előbb kiszúrnak.

Végül is ez igaz és valószínűleg én is szétválasztottam volna őket, ha mindent mérlegelek. De ami a lényeg, hogy az adott környezetben válhattak azzá, amivé válniuk kellett. Csak olyan igazságtalan, hogy ehhez mennyire más út vezetett. :) És azért jó, hogy Leia jó politikai adottságokkal, Luke meg jó pilótaképességekkel volt megáldva, és nem fordítva. :)

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

24 perccel korábban, Kenobi tábornok írta:

Igaz, hogy Luke és Leia teljesen más életet él, de azt megmutatták, hogy mind Luke, mind Leia már ekkortájt is lázadozó volt és a kalandokra vágytak. Luke nem való párafarmernek, ahogy Leia sem hercegnőnek. :)

Leiának szerencséje volt, hogy nemcsak hercegnői, hanem általában vezetői nevelést is kapott. Bail tulajdonképpen lázadó vezetőnek nevelte, ez már ebből a pár jelenetből is kiderült. :) 

 

Luke közege kevésbé volt támogató, mint mindig is tudtuk, ő a lázadást már családon belül is gyakran tudta gyakorolni. Itt is elszaladt pilótásat játszani, amikor dolog volt. :D

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

14 órával ezelőtt, Pildi írta:

Egyrészt mert attól még nem valószínű, hogy megúszta volna a büntetést - ezeknél a birodalmiak nem a fair bánásmódról híresek-, másrészt meg bármi ellentét is van köztük Luke jövőjét illetően, azért Owennek tudnia kell, hogy Obi-Wan jó ember, és nem akarja a vesztét. Továbbá szerintem bízott benne, hogy Obi-Wan kihúzza majd őket a csávából, ha másért nem, hét Luke miatt. :) 

 

Meg valószínűleg ott helyben kivégezték volna, amiért tudott egy Jedi hollétéről, és 10 éven keresztül nem szólt róla senkinek. Sajnos a vég így is eléri őket, de csak jóval később.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Egyébként szerintem Reva egyike lehet azoknak a növendékeknek, akiknek a menekülését az elején látjuk. Van egy hasonló kislány köztük, aki még meg is szólal, és aki ismerheti Obi-Want még a templomból. No és hogy miért keresi olyan elszántan? Szerintem ez a következő részben kiderül. :P 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

No akkor írok egy értékelést, mielőtt megnézném a második részt.

 

Az egész epizód egy érzelmi kavalkád volt számomra. Az utóbbi időben a prequel kissé háttérbe szorult nálam, ám most olyan intenzitással tört fel bennem a régi érzületek, mintha újra tizenéves kamasz lennék a 2000-es évek első felében, amikor beszereztem matricás albumot, gyűjtöttem az infókat az újságokból és a starwars.hu-n figyeltem a kiszivárgott ep3-as infókat.

 

Miután letudtuk a prequel filmek jeleneteiből összegyúrt gyorstalpalót (ami nyilván nem a magunkfajta hardcore rajongók számára készült), egyből belecsaptunk a lecsóba. Order 66... hogy mi? Nyilván okkal mutatták és gyanítom is, hogy miért. A kis színesbőrű youngling kislány szerintem a Hármas Nővér lesz. Mindenesetre már ez a mintegy 1 perces jelenetsor arra ösztönzött, hogy újra nézzem az EP3-at valamikor a napokban (szerintem 2-3 éve nem láttam). Ilyen kemény bevezető után jöhetett a jól ismert Tatooine. Nem volt számomra teljesen tiszta, de gondolom Mos Eisley városában jártunk. A Book of Boba Fett után kissé csömöröm lett ettől a bolygótól, miközben tudom, hogy azelőtt meg már vágyakoztam arra, hogy ismét láthassuk ezt az ikonikus helyszínt, most kimondottan örülök, hogy ez a sorozat más rendszerekbe is ellátogat majd és a sivatagos bolygó nem lesz kizárólagos helyszín. Na de ettől függetlenül rendkívül életteltelinek sikerült bemutatni a Tatooine-t, talán egyedül a klasszikus fajokat hiányoltam. 

 

Egyből az események sűrűjébe csöppenünk, három inkvizítor érkezik a városba nagy felhajtás közepette. Előzetes félelmeimet megcáfolva a Főinkvizítor jól sikerült, szerintem kellően hatásos volt a szónoklata. Nem volt gond az Ötödik Fivérrel sem, bár nyilván soha nem volt ő egy komplex figura. A Hármas Nővér azonban számomra eléggé idegesítő volt, és nem éreztem erősnek Moses Ingram játékát sem. De ez még változhat. Mindenesetre egyelőre nálam ő a gyenge láncszem. Sejtettem egyébként, hogy egy másik jediért jöttek az ivóba. Rejtély, hogy Nari hogy élte túl az eddigi éveket, nem tűnt egy észlénynek szegény. A rész egyik negatívuma számomra, amikor az inkvizítorok Nari után erednek, meglehetősen nyugdíjas tempóban. Azért egy leszakadó pavilon már ne legyen akadály a sötét oldal használói számára. A későbbiekben tanulságos, hogy felmerül, az inkvizítorok milyen minőségben járnak el a Tatooine-on. Szegény meggondolatlan nő keze bánta a nyílt megjegyzést. Egyértelmű, hogy van egy kimondatlan egyezség Jabba és a Birodalom között (mint ahogy más bűnszövetkezetekkel is): a Birodalom nagyvonalúan félrenéz, így Jabba is szabad bejárást biztosít territóriumába.

 

Aztán jött Obi-Wan belépője. Ewan zseniálisan játszotta a megtört és hitét vesztett figurát. Élete a húsfarmon történő robotolásból és a Lars-farm őrzésével zajlik. Nem avatkozik konfliktusba, kerüli a feltűnést. A korábbi Obi-Wan soha nem tűrte volna a méltánytalan igazságtalanságot, ami szerencsétlen munkást érte a napibér megfelezésével, vagy akár Narinak is segédkezet nyújtott volna. De hősünk, teljesen logikusan, mindent alárendel egyetlen szempontnak, nevezetesen hogy meg kell védeni Luke-ot. Emellett is azt gondolom, hogy Obi-Wan egyébként is hasztalannak tart minden ellenállást, a vereségét véglegesnek tekinti és még mindig a 10 évvel ezelőttiek hatása alatt áll. A rész csúcspontja egyértelműen az Obi-Wan és Owen közötti párbeszéd. Joel Edgerton egyébként zseniálisan hozta a néhai Phil Brown hangtónusát, ezzel is jelezve az idő múlását, amely egyre csak elvisz az EP4 felé. Owen karakterét rendkívüli mértékben mélyítették a készítők. Ő mindig is az SW-ben oly ritkán megjelenő kisember reprezentánsa volt, aki próbál boldogulni a Galaxis viharai közepette és aki őszinte meggyőződése szerint védelmezi Luke-ot. Bátor kiállása a Hármas Nővérrel szemben erkölcsi győztessé teszi őt a sivatag porában.

 

Mivel spoilermentes voltam, engem nagyon meglepett, hogy az Alderaan és Leia szerepet kap. Fantasztikus látvány a Mag egyik ékkövét látni végre hosszabban is, mint ahogy végre Breha Organa is szerepet kapott. A kis Leia castingja nagyon jól sikerült. Bail és lányának közös jelenete az erkélynél könnyeket csalt a szemebe. 9 év múlva minden semmivé lesz egy pillanat alatt, ami körül veszi őket. Álmomban nem gondoltam volna, hogy más Organa-családtagokat is megismerünk, és ezen rövidke jelenetek alatt fontos információkat tudunk meg. Pl. hogy a királyi család egyes tagjai hogyan viszonyulnak Leiához, mint adoptált gyermekhez, de a politika is érintve lett, amikor Breha királynő sógora kijelenti, hogy bizony a Mag gazdaságilag jól ját a Birodalommal. Bár ezek nem ismeretlen infók, de jó, hogy ezt megerősítik akár fél-fél mondatokban, Az Alderaant hajlamosak vagyunk Leiával és szüleivel azonosítani, de 10 évvel a nyílt diktatúra bevezetése előtt bizony sok alderaani az elnyomó rendszer kedvezményezettje volt. Coruscant, Alderaan, Kuat vagy Carida, és még sorolhatnánk... a Mag-elit a Birodalom alappillérjének számított. Az Alderaan-szál is tartogatott azért egy negatívumot: az üldözés szerintem is bénácska volt (már-már börleszket idézett), de azért tragikusnak nem mondanám.

 

Belehallgattam a szinkronba is. Szerintem egész jól sikerült, látszik hogy alázattal álltak hozzá.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

20 órával ezelőtt, Pildi írta:

Egyébként szerintem Reva egyike lehet azoknak a növendékeknek, akiknek a menekülését az elején látjuk. Van egy hasonló kislány köztük, aki még meg is szólal, és aki ismerheti Obi-Want még a templomból. No és hogy miért keresi olyan elszántan? Szerintem ez a következő részben kiderül. :P 

Igen, valószínűleg a Harmadik Nővér az egyik padawan. Nem tartom kizárt nak, hogy még lesz folytatva a templom jelenet, akár flashback formában is. Viszont annyira elszánt, annyira magabiztos, nem tudom, hogy lehet ekkora arca, fikarcnyi esélye sem kellene legyen Kenobi ellen. Ha kardot akasztanak, nagyon hamar pofára kellene esnie véleményem szerint. 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

1 órával ezelőtt, Bomarr írta:
  Spoileres tartalom megtekintése

 

Ezt spoiler mögé raktam, mert az a második részben történik. :) 

 

Nekem amúgy ez a tippem a 3. nővér történetére: Valahogy sikerült elbújniuk a templomban. Várták, hogy a Jedik visszatérjenek titokban a templomba, és kimenekítsék őket. Obi-wan viszont a holo üzenettel minden Jedit óvaintett a visszatéréstől. Emiatt az első jelenetben látott padawanok közül mindenkit kinyírnak, kivéve Revát, akit viszont megtörnek és Obi-wan ellen hergelnek azzal, hogy az ő gyávasága miatt haltak meg a társai. És innen ered Reva megszállottsága.

 

Már ha ő az egyik kicsi padawan. Persze ez csak spekuláció, meg nem lenne túl okos dolog Revától emiatt Obi-want hibáztatni, de lehet nem látja az összképet.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Elég sűrű volt a hét SW szempontból, de lassan eljutottam oda, hogy végre tudok írni a várva várt sorozatról is.

 

Az első és legfontosabb, hogy nagyon tetszett! Ez talán nem meglepő, de itt tényleg olyan dolgokat láttunk, amiket még pár évvel ezelőtt is nagyon-nagyon nehezen képzeltünk volna el.

Maga a szituáció döbbenete amiben találjuk Obi-Wan-t, végig kíséri a részt. Mert nehéz attól elvonatkoztatni, hogy a Klónháború egyik hőse, a Jedi Tanács megbecsült tagja, a Kiválasztott egykori mestere, egy vágóhídon dolgozik a Tatooine sivatagában. Az első rész azt mutatja be, hogy Obi-Wan mennyire reményvesztett és depresszív, még 10 év után is. A rémálmai, minden mozdulata erről árulkodik. Ez az ember  már egyszerűen fél felelősséget vállalni, teljesen megtört. McGregor káprázatosan mutatja be az egykori Jedit. Egyébként az egész szituáció szinte pontosan ugyanaz, mint Luke esetében az EPVIII-ban. Csak amíg ott nem értették sokan miért lett olyan a hős Luke amilyen, itt mindenki láthatta az előzményeket. Nem merülhet fel kétely. Obi-Wan ugyanazokat a kérdéseket megkapta itt is, mint Luke Rey-től. „Mi történt magával?”  Bail-nak személyesen kell megjelennie Obi barlangjában, hogy rávegye a segítségre, de még így is nehezen áll kötélnek.

A remete élet néhol Rey magányosságát idézi meg a TFA-ban, amikor Obi-Wan kiássa a kardokat a homokból az pedig a TROS inverze. Eszméletlen volt végig, sok helyen érzelmi hullámok söpörtek végig rajtam, mert ezt anélkül nem lehetett nézni. Ami még nagyon tetszett itt, hogy szépen finoman adagolták a pátoszt, de mégis úgy, hogy csontig hatoljon: a kis utalások, mint a játék űrhajó Luke-nak, Owen minden mozdulata, ami az öregkorára hajaz…tökéletes.

 

A történet másik szála, ami lényegében a katalizátor, az Leia és az Alderaan! Sejtettem, hogy benne lehet a lány, de ekkora szerepre nem számítottam! Maga a bolygó gyönyörű és egyedi, igazi elegancia jellemzi, Bail és Breha ismét a színen és persze a „lányuk”. Leia amilyen aranyos olyan rakoncátlan, de itt is az érzés a meghatározó, hogy mi lesz ebből a kislányból! Ezzel a történettel most már valóban elmondhatjuk, hogy egészen csecsemőkorától szemtanúi lehetünk szinte az egész életének.

Egy dolog kicsit bénára sikerült itt, mégpedig az erdei „üldözés”. Én azt nem húztam volna el addig. Ok, Leia ügyes. átcsusszan a faágak között, de azért itt volt egy-két gagyibb megoldás a támadók részéről. :P De ez semmit nem vont le az élvezeti értékből.

 

Persze nem hagyhatom ki az Inkvizítorokat, akik hozták az elvárhatót. Mindegyikben volt valami, amiért tetszett. Az Ötödik Fivérnek pl. nagyon mintha gép hangja lett volna, azt megdolgozták effektekkel rendesen. Nagyon tetszett. A Főinkvizítor is remek volt, akinek a szemei vörösödtek be amint valami csúnya dologra készült. :) Jobban odafigyelve a beszédje és a hanghordozása is nagyon hasonlít a Rebels-es megjelenésére. Viszont szerintem a legjobb és legérdekesebb az Reva lett. Nála egyértelműen nagyon mély háttér van, ami érzésem szerint a rész elején látott 66-os flashback-el indul. Nem véletlen megszállottja Obi-Wannak, biztos van valami amiért "tartozik" neki. Viszont ez a megszállottság lassan már szembe fordítja a többi Inkvizítorral, amiben megint van egy jó kis potenciál.

 

Főleg azok után ami a folytatásban jött....Te jó ég! Na de erről a másik topikban. ;) 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Írj hozzászólást most, és regisztrálj később. Amennyiben már regisztráltál, lépj be a fórumra és szólj hozzá a témához.

Vendég
Új hozzászólás

×   Beillesztett szöveg.   Illessze be egyszerű szövegként

  Only 75 emoji are allowed.

×   A linked automatikusan beágyazódott.   Linkként jelenjen meg

×   Az előző tartalom visszaállítása.   Korábbi szöveg törlése

×   Nem illeszthetsz be képet közvetlenül. Töltsd fel vagy illeszd be URL-ből.

  • Jelenlévő felhasználók:   0 felhasználó

    • Egy regisztrált felhasználó sincs ebben a topikban.
×
×
  • Új tartalom hozzáadása az alábbi témákban...

Fontos információ
A webhely használatával elfogadod és egyetértesz a fórumszabályzattal.