Jump to content

Kedvenc jelenet

Recommended Posts

Sokat szoktuk emlegetni a kedvenc jelenteket, így szerintem beszélni is érdemes róluk. Nehezebb a dolgunk ha egy konkrét képsort kell csak megjelölni. Most épp ez lenne a feladat! Írjátok az EPIII számotokra lekedevsebb jelentéről, ha lehet, egy kis indoklással megfűszerezve. Miért az tetszik a legjobban a filmben?

Padmé megérkezése a Mustafarra és a párbaj megkezdése közti jelenet

Edited by Rog

Tényleg nehéz választani, de nálam a 66-os parancs. Elég fura választás, de talán tényleg ez a kedvencem ebből :clap:

Meditálás után végül én is arra jutottam, hogy ez a kedvencem. A Jedik bukása John Williams zenéjével az egyik legmegindítóbb része az SW-nek, és talán minden jelenet közül efelé támasztottam a legnagyobb igényeket. Ha ez bukott volna, akkor az egész SAGA összedől a szememben. De "szerencsére" az egyik legmegrázóbb pillanat lett.

Hosszas gondolkodás után a színház jelenet mellet teszem le a voksomat.

Lehet sorolni az okokat! Itt történik meg Anakin elcsábulása ,még ha ez akkor még nem is tudatosul benne. Ekkor tudjuk meg a legtöbbet a sithekről. A hab a tortán pedig a hangulat ami az egészet övezi, megspékelve a színészi játékkal. Nem sok jobb jelenetet tudnék mondani a SAGA -ban ennél.

Edited by Ody Mandrell

Ez a legnehezebb feladat... Annyi "jó" történik ebben a filmben, hogy irtó nehéz a választás.

Négy jelenet esélyes a győzelemre: Windu halála, a 66-os parancs, a Párbaj kezdete (Padmé-Anakin, majd Obi-wan és Anakin párbeszéde, és a párbaj első kardváltásai), és a Párbaj vége (csonkítás, "Te voltál a Kiválasztott!"). Hangulatfüggő, hogy melyiket választom; most speciel a párbaj kezdetére szavaznék, mely pillanatnyilag kicsivel lekörözi a 66-os parancsot.

(Az első részben egy akció volt a kedvencem, a másodikban egy érzelmes jelenet, most pedig egy olyan, amely mindkettőt hozza egyszerre.)

A legvégére hagytam a Saga gyöngyszemét, mert ez a legnehezebb választás nálam is. Amely jelenetek között hezitáltam egészen mostanáig, azok gyakorlatilag már mind fel lettek sorolva általatok is: az operaházi csábítás, Anakin várakozása a Tanácsteremben, Windu halála és Anakin átállása, a 66-os parancs, a Padmé-Anakin-Obi-wan hármas találkozó a Mustafaron, az Anakin-Obi-wan párbaj vége, Padmé halála és Vader megszületése.

Ezek megint olyan szinten kedvencek, hogy csak kényszerűségből választok közűlük, mert szívem szerint nem tenném. S ha már választani kell, akkor a mustafari hármast választom.

Hozzáteszem, hogy mindez persze az angol változattal érvényes, mert az, ahogy a szereplők itt az eredti nyelven beszélnek, magasan veri a szinkronos változatot (a film többi részében is nagyjából így van, de számomra Anakin átállásakor és itt a legszembetűnőbb a minőségi különbség az angol és a magyar változat között).

Végül is azért ezt választottam, mert talán ezt a jelenetet láttam a legtöbbször külön, csak úgy, amikor nem az egész filmet néztem meg. Itt remekül látszik Anakin meghasonlása, ahogy még őszintén örül a szeretett nő megérkezésének, de már nem tűri, hogy Padmé kétségbe vonja a tettének jogosságát. Az arca és a hangja egyik pillanatról a másikra válik mézédesből ördögivé, ami Obi-wan megjelenésével csak fokozódik. És aztán az egykori két jóbarát szópárbaja csak fokozza a hatást: Obi-wan még tesz egy gyenge kísérletet, hogy észre térítse a barátját, de Anakin már olyannyira nem önmaga (és ez leginkább ebben a jelenetben válik a számomra egyértelművé), hogy azt sem veszi észre, hogy Padmé (akiért a saját bevallása szerint mindezt tette) eszméletlenül hever miatta.

Az egész jelenet szívfacsaró, kiábrándító. Számomra attől a jelenettől válik Anakin igazi Sith-té.

Az egész jelenet szívfacsaró, kiábrándító. Számomra attől a jelenettől válik Anakin igazi Sith-té.

Ez érdekes gondolat, főleg annak fényében, hogy Anakin gyerekeket mészárolt a Templomban. :S

Számomra még ennél is korábbi a pálfordulása.

Nekem a legutolsó jelenet a kedvencem, amikor Owen és Beru Lars ott állnak az ikernaplemente előtt, és a nő a karjában tartja az alvó Luke-ot. Igaz ugyan, hogy a nap éppen lemenőben van, és ez szimbolizálja a Köztársaság és a Jedik végső bukását, valamint azt, hogy a galaxis egy sötét időszakába érkezett, mégis tudjuk, hogy egy napon felragyog majd egy új remény. Az eddigi naplementékkel ellentétben ez nemcsak a rosszat, hanem hanem valami pozitívat is előrevetít, legalábbis nekem, ezért is választottam ezt a kedvencemnek.

Edited by Szafina

Ez érdekes gondolat, főleg annak fényében, hogy Anakin gyerekeket mészárolt a Templomban. :S

Számomra még ennél is korábbi a pálfordulása.

A gyerekmészárlás szörnyű dolog, ez teljesen nyilvánvaló, és az is nyilvánvaló, hogy normális ember, mégha nem is Jedi, nem tenne ilyet. Ez már a Sith-ek útja, és ez már Darth Vader ténykedése, nem Anakin Skywalkeré, ebben egyetértünk.

A megjegyzésem arról szólt inkább, hogy ez a mélypont, Anakin/Vader ennél mélyebbre már nem süllyedhet, hiszen ott a platformon azt bántotta, akit mindenkinél jobban szeretett, és aztán azzal küzd majd életre-halálra, akiért addig az életét is feláldozta volna. Ez egy újabb lépcsőfok a lejtőn. Nem itt válik Sith-é, az igaz, de ez minőségi változás a korábbi stádiumhoz képest. A templomban még csak a bajtársaira emelt kezet (akik részben gyerekek, de ez végül is mindegy, a lényeg, hogy ártatlan és védtelen áldozatok), akik egy részét talán nem is ismerte, vagy ha igen, akkor csak futólag. Padmé és szerintem Obi-wan is azonban már a családtag kategóriába esnek - az hogy ő ellenük is fordul, lényeges fordulat. Nem váratlan, az igaz, de ettől még ez jelzi igazán, milyen szörnyeteg vált a korábbi hősből.

Az én kedvenc jelenetem ebből a végső párbaj utáni.

Naívság talán arra gondolni, hogy innen van visszaút Anakin számára, de ha máskor nem, akkor egy ilyen kiszolgáltatott, megalázott és fejbekólintós helyzetben lehetőség van még választani. A legjobb barát sem bírja visszafojtani érzelmeit (Ewan valami eszméletlen). "I hate you!!!" No comment.

• 2 months later...

Igen, ez a dilemmám nekem is. Valahol írtad, hogy a TPM első kockájától a ROTJ stáblistájának végéig az egész a kedvenced... :) Ezzel én is így vagyok. Persze vannak kiemelkedőbb jelenetek, de ezek valamilyen szempontból emelkednek ki. (Pl.: látvány, érzelmi töltet, humor, stb...) Épp ezért nehéz a döntés. És épp ezért szeretem a Star Wars-t. :D

• 7 months later...

http://www.youtube.com/watch?v=0zome9da0YE

Speciel ez egy paródia és már ősrégi, de még mindig újból megnézve is tudok rajta nevetni. :D

* * *

Az Ep. III. tobzódik a jobbnál jobb jelenetekben:

- amikor a nyitó jelenetben a kötelékrepülés átfordul úrcsatába

- amikor bezuhannak a légkörbe (ez emlékeztet a NASA Columbia űrrepülőgépére is :D )

- amikor Padmé és Anakin egymást nézi a városban és a zene is lelassul

- amikor Yoda összecsuklik a Jedik halála miatt, mert a "családja" és a "gyermekei" mentális sikolyát hallja a galaxis különböző pontjaiból

- amikor Anakin bevonul a Jedi templomba

- amikor Palpatine elkezdi a székeket hozzávágni Yodához

- a végső párbaj Obi-van és Vader között

• 3 years later...

Hogy melyik a kedvenc jelenetem? A Sithek Bosszúja a legjobb rész (szerintem), az egész zseniális, az egészet szeretem, de azért van pár nagy kedvenc jelenet:

- Darth Vader és az 501-es Légió bevonul a Jedi Templomba

- Yoda és Darth Sidious párbaja (főleg az eleje)

- Darth Vader és Obi-van Kenobi párbaja (főleg a vége)

- a 66-os parancs (az Utapautól a Kashyyykig)

- Darth Sidious megalapítja az I. Galaktikus Birodalmat

- Grivous legyőzése

- Utapaui csata

• 2 weeks later...
  • 2 years later...
  • 1 month later...

"Igy hull ala a Koztarsasag.Tapsvihar kozepette."

Az a jelenet nekem is az egyik kedvencem. Valójában Sidious nagy tervének tökéletes kimenetele, ill. úgy általában az egész prequel politikai vonalának, a Köztársaság bukásának esszenciája.

Amik még most így hirtelen beugranak, mint kedvenceim:

• Opera-jelenet
  • Obi és Anakin utolsó baráti beszélgetése
  • 66-os parancs kiadása és végrehajtása (Yoda reakcióival)
  • Anakin bevonulása a Templomba a klónokkal
  • Padmé-Anakin párbeszéd a Mustafar-on
  • Obi-Anakin párbaj az összes mustafar-i párbeszéddel
  • Yoda-Sidious duma és párbaj
  • Vader "összeszerelése"

Nem épp rövid lista, és még közben beugrott pár nagyon kedvelt jelenet, de azokat inkább már be se írom, mert lassan a fél film feldolgozásra kerül. :D