Jump to content

7x09 - Old Friends Not Forgotten


Recommended Posts

9. rész - Old Friends Not Forgotten / El nem feledett barátok

 

epguide709.jpg

 

Írta: Dave Filoni

Rendezte: Saul Ruiz

 

Helyszín: Yerbana, Mandalore

 

Szereplők:

Ahsoka Tano - Ashley Eckstein

Anakin Skywalker -Matt Lanter

Obi-Wan Kenobi - James Arnold Taylor

Darth Maul - Sam Witwer

Bo-Katan Kryze - Katee Sackhoff

Rex parancsnok - Dee Bradley Baker

Cody parancsnok - Dee Bradley Baker

Wullf Yularen admirális - Tom Kane

Vaughn százados - Dee Bradley Baker

Jesse - Dee Bradley Baker

Ursa Wren - Sharmila Devar

Rook Kast - Vanessa Marshall

Almec - Julian Holloway

Gar Saxon - Ray Stevenson

R2-D2

R4-M1

 

Történet

A yerbanai csata után Anakin és Obi-Wan nem várt személytől kap hívást: Ahsoka Tano kéri a segítségüket, hogy egyszer s mindenkorra elfoghassák Darth Mault, az egykori Sith Nagyurat. Az akciót azonban nem várt fejlemény szakítja meg, és Ahsoka kénytelen újra különválni Obi-Wantól és egykori mesterétől.

 

Érdekességek

 

- A Star Wars: A klónok háborúja korábbi évadjainak idején ez a történetszál még a korai fejlesztési szakaszban volt. Olyan új elemeket adtak hozzá a sorozat visszatérésének idejére, mint az az érzelmes jelenet, amikor Anakin visszaadja Ahsokának a fénykardjait új, kék pengékkel.
- Az epizód a klasszikus "A Lucasfilm Limited Production" zöld felirattal kezdődik, amely az eredeti trilógia mozis bemutatóinak idején szerepelt. Az intró eltér a klasszikus Star Wars: A klónok háborújától, és vörös logót használ, valamint John Williams filmekhez írt fő témája is felcsendül, továbbá az epizód cím is megjelenik.
- Figyelem, Star Wars: Lázadók rajongók! Az epizód bevezetőjében van egy új jelenet, amiben a fiatal Caleb Dume mestere, Depa Billaba mellett áll. A 66-os parancsot követően, Caleb megváltoztatja a nevét Kanan Jarrusra, majd csatlakozik Hera Syndullához és a Ghost (Szellem) legénységéhez, hogy szembeszálljanak a Birodalommal a Star Wars: Lázadókban.
- A Fulcrum kódnevet egyaránt használta Saw Gerrera és Ahsoka Tano. Később, a kódnév egy kapoccsá válik a Lázadáson belül, amelyet használt Ahsoka Tano, Kallus ügynök és Cassian Andor is.
- Ahsoka egy új mandalori stílusú ruházatot kapott erre a történetszálra, ami beskar páncéllemezeket tartalmaz, az ikonikus mandalori hatszögletű formával a mellkasán.
- A kancellár elrablására a Star Wars: A Sith-ek bosszúja nyitószövegében tesznek említést: "Grievous tábornok, az ádáz droidvezér váratlan húzással behatol a Köztársaság fővárosába, és foglyul ejti Palpatine kancellárt, a Galaktikus Szenátus vezetőjét."
- A gyártási folyamat idején, egy belsős becenevet használtak a Maulhoz hű mandalori harcosokra. Ők voltak a "Mauldaloriak."
- Két mandalori, Gar Saxon és Rook Kast a Dathomir fia képregény sorozatban tűntek fel először, amely a Star Wars: A klónok háborúja kiadatlan részein alapult. Gar később feltűnt a Star Wars: Lázadókban.

 

Concept Art galéria

 

1.jpg

Város bejárat I

 

2.jpg

Város bejárat II

 

3.jpg

Vaughan százados

 

4.jpg

Gar Saxon

 

5.jpg

Sundari város trónterme

 

6.jpg

Sundari alsóváros

 

7.jpg

Mauldarlorian harcos

 

8.jpg

Obi-Wan Kenobi

 

9.jpg

Octuptarra droid

 

10.jpg

R2-D2

 

11.jpg

Sundari

 

12.jpg

Ahsoka Tano I

 

13.jpg

Yerbana

 

14.jpg

Klónok

 

15.jpg

Ahsoka Tano II

 

16.jpg

Darth Maul és Ahsoka Tano

 

 

Pár kitétel.

 

1. A felirattal kapcsolatban itt találsz információt. Ezt a topikot ne erre használd.

2. Amennyire az lehetséges próbálj meg az adott rész keretei között maradni.

3. A történet elemeit ne rakd spoiler gomb mögé. Itt az epizód konkrét történéseit tárgyaljuk ki.

4. Csak akkor szólj hozzá a témához, ha már láttad az aktuális részt.

5. Tartsd be a fórumszabályzatban leírtakat.

Edited by Dzséjt
Link to comment
Share on other sites

ÓRIÁSI rész! Úgy kellett mint egy falat kenyér ez a történetszál. 

Kezdünk a klasszikus 100 éves lucasfilm logóval! Nekem ez hatalmas nosztalgiabomba! Aztán Anakin-Obi-Wan. De jók együtt! És micsoda làtvány, akciók! És végig túlnyomóan klasszikus zene. Ez most nem nyúlás. Ez most Hangulat! És akkor áthallások a Rebelsre: Fulcrum, Gar Saxon, Ursa Wren. Gyerekek és egy rész volt. Jó hosszú rész. Ha mind ilyen az komoly adag átvezetés lesz. Semmi okunk az aggodalomra, annyira látszik hogy jó kezekben, a legjobb kezekben van ez a ráadás. Nem is tudom hogy voltunk még nélküle. Nagyon sokat fog adni mindenhez. Bravó!! Ja, Maul elszabadulása Palpitól akkor marad a képregény béli? Az még kánon? 

Jajj és a fénykardzsezsgés az end creditsbe Nyújtva..ááhh!!

Edited by csoli1138
 • Like 4
 • Tetszik 2
Link to comment
Share on other sites

8 perccel korábban, csoli1138 írta:

Ja, Maul elszabadulása Palpitól akkor marad a képregény béli? Az még kánon? 

A Dathomir fia az egyetlen olyan Dark Horse képregény, amely kánonnak lett minősítve. :)

 

Én már lassan másfél oldalt írtam Wordbe... és csak most fejeztem be a narrációt. :lol:

Link to comment
Share on other sites

Ez az epizód tele volt apró easter egg-ekkel :D Imádtam minden egyes másodpercét! A fene se gondolta volna, hogy ilyen gyorsan fogunk haladni, és Ahsoka már most találkozott Maul-lal!

 

Nekem egy dolog van ami fura: "Fulcrum". Szóval Anakin ismeri a Fulcrum nevet és tudja, hogy Ahsokához köthető, de a Birodalom idejére ezt elfelejtette? Nekem ez nem áll össze, hogy a Birodalom hogy nem tudta, hogy az egyik Fulcrum az Ahsoka.

 • Like 1
 • Meglepő 1
 • Tetszik 2
Link to comment
Share on other sites

Hát végre elérkeztünk ehhez a pillanathoz is. Végre mi is megcsodálhatjuk, hogy hogyan is ér véget a klónok háborúja sorozat. Elkezdődött a Mandalore ostroma.

 

Amikor 2013 -ban véget ért a széria, sokan felháborodtak, hiszen mint később kiderült, még rengeteg elmeséletlen történet maradt akkor hátra. Persze később megkaptuk a bónusz tartalmakat, amelyek a sorozat legerősebb történetei között vannak – nos, a 4 történet közül inkább 2, de a másik kettő se szégyenkezhet – hovatovább megkaptunk 4 további történetet is, kettőt félig-meddig animációs közegben, kettőt pedig papíron.

 

És 2015 nyarán úgy tűnt, hogy akkor itt most vége, több történet nemigen fog napvilágot látni. És akkor, a bizonyos 2015. októberi The Lost Commanders című Rebels epizódban megkaptuk az első információmorzsát a Mandalore ostromáról. Mindenki felkapta erre a fejét, és azt kérdezte: vajon ez mi lehet? Talán az 5. évadbeli eseményekre utalhatott Rex? Nem, hiszen ott nem igen harcolhattak. Akkor vajon mi is ez az egész ostrom téma?

 

Sokáig volt kérdés ez számunkra, a választ valamilyen szinten ’16 nyarán és őszén kaptuk meg. Nyáron infókat tudtunk meg a széria lezárásáról, ősszel pedig az Ahsoka regény spoilerezett el nekünk kulcsfontosságú információkat a történetről. De még mindig rejtegették a történetet. És ’18 júliusában, a TCW 10. évfordulóját ünnepelve robbant a hír, miszerint visszatér a sorozat egy utolsó, 12 részes etapra. Hosszú várakozás előzte meg a széria utolsó évadját, de február 21. -én végül elindult, és most, április 17. -én végre elkezdődött a mindent eldöntő történetszál, a Mandalore ostroma.

 

Az első rész pedig nem más, mint az Old Friends Not Forgotten

 

A

LUCASFILM LIMITED

Production

 

Az epizód nem a szokásos módon kezdődött. Nem bizony. A régi Lucasfilmes logóval indított, amely ha jól hiszem még anno az 1980 -as években volt tapasztalható. Már itt érezni lehetett, hogy ez a történetszál nem olyan lesz, mint a többi. Itt sorsok fognak lezáródni és a széria – remélhetőleg – méltóképpen búcsúzik majd a rajongóitól.

 

A TCW logó berepülése is máshogyan lett prezentálva. A TCW zene helyett a Star Wars Saga filmjeire oly jellemző dallamocska hangzik fel, ezzel elérve, hogy szinte mozifilmként tekintsünk erre a történetre. Ami még meglepetés, hogy most elmaradt a bölcs idézet, és mindössze egy Part 1, Old Friends Not Forgotten címet láthatunk. Az egész felkészít bennünket arra, amely a következő pillanatokban történik meg…

 

A narráció a régi. Ezt valahogy sejteni lehetett. De a hangulata más. Itt már a háború végét járjuk, a narrátor hangsúlyozása kifejezi az egész hadjárat végső napjait. Grievous is feltűnik a színen – imádkoztam, hogy feltűnjön majd a köhögő kiborg barátunk, akár csak egy röpke pillanatig, úgy tűnik imádkozásom elérte a célját – és láthatjuk végre az új dizájnját. Ugye régen voltak róla híresztelések, hogy nemcsak Anakin és Obi-wan, de sokan mások is kaptak volna új karaktermodellt. A tábornok köztük volt. Sokkal veszélyesebben nézett ki ebben a kb. 1-2 másodpercben, mint korábban valaha is volt. A narráció következő meglepetése, amely igazából már a nagy előzetes is ellőtt: egy kerekasztali megbeszélés, ahol feltűnik Depa Billaba és Caleb Dume! Így egy akkorra Rebels kapcsolatot teremtettek… és ez még nem minden. A narrátor ugye megjegyzi, hogy a jedik eltávolodnak a Magvilágoktól, hiszen a szakadár erők magasabb fokra kapcsoltak. És ott volt nemcsak Plo, aki valószínűleg Cato Neimoidia felé vette az irányt, hanem Aayla Secura és Bly is, akin Phase II -es páncél volt! Micsoda látvány volt az a röpke jelenet – és ezzel nemcsak Aayla csodás kis kék kebleire gondolok – már itt Jokeresen vigyorgott a szám.

 

És Yerbana a titokzatos helyszín, ahol Anakin és Obi-wan harcolt. Az előzetesből én megmertem volna esküdni, hogy Cato Neimoidián vagyunk, de jó, ha mégjobban tágul az univerzum. Azok az ütközetek a levegőben nagyon babán néztek ki. Ahogy láttam, akkor a lövegeknek visszakerültek a kis golyók, ha jól tudom, régen nem igen volt ott, most hirtelen csak a 2. évadban történt Geonosisi csatára gondolok, ahol igazán kihasználták azok szerepeit. A váltás ég és föld között is remekre sikeredett. Az egyik löveghajót kilövik, amelyet követve a kamera átvált a hídon történő eseményekre. Cody és a klónok harca a droidsereg ellen megidézte bennem a TCW mozifilm legelejét, amikor Rexék a Christophsis bolygóján ütköztek meg a szakadárokkal. Talán még a kameraszög is hasonló volt az elején, amikor a klónok a droidbarikád ellen nyomulnak. Az Octuptarra tri-droidok felbukkanása a Bad Batch történetszál után újra megtörténik. És micsoda erőt képviselnek még mindig. A rövidke csata a klónok és droidok között remek volt, hullottak a klónok, mint a legyek. Majdnem Cody is otthagyta a fogát…

 

Ha nem jelenik meg Obi-wan Kenobi, jedi mester. Micsoda belépő volt ez tőle! Libabőrös lettem, amikor a hősies zene közben Obi-want mutatja a kamera. Az animáció olyan szintre lépett ennél a történetszálnál, amelyet elképzelni se tudtam volna. Hihetetlen, ahogy a por meglátszódik Obi-wan ruháján, továbbá az arca is piszkos, amellyel még élethűbbé válik a karakter. Briliáns. Az akció már kevésbé. Mondjuk ezt már megszokhattuk Obi-wantól. Nála nem igen történik úgy az esemény, mint ahogyan lennie kéne. De ezért kell feltűnnie Anakinnak. Az ő belépője bár nem olyan hősies, mint Obi-wannak, de a beszélgetése mesterével egy újabb ékes példája a kettejük között kialakult kapcsolatnak. Anakinék már elvégezték a feladatukat, hát jöttek megmenteni Obi-wanékat. Vajon ez benne van abban a 10 (vagy éppen 9) helyzetben, amikor Anakinnak megkellett mentenie Obi-want?

A tárgyaló rész mókás volt, ugyanakkor kicsit szokatlan is. Ezt a tárgyaló típusát eddig nemigen láthattuk Anakinnak – vagy csak nemigen emlékszem ezekre a momentumokra – de ügyesen húzta addig az időt, amíg a taktikai droid megérkezett. R2 szereplése tetszett, az első felbukkanása kicsit a Dagobah -i jelenetére emlékeztetett, amikor a vízből nézett ki. Anakin erőhúzása nagyon bejött, és az azt követő jelenetnél újra elkapott a hidegrázás. A zene… az a bizonyos hidegrázós zene felcsendülése mosolyt csalt az arcomra. A csata a jetpack -es klónokkal valami eszement gyönyörűen nézett ki, minden pillanatát imádtam. A 212 -es légió becsatlakozása is remekül festett. Anakin szövege pedig: „Your state of helplessness really sold them on my surrender talk.” Hát ezen behaltam.

 

De ezek után indulnak be az események… mármint sokkal inkább elindulnak az igazi események. Yularen jelentése szerint valaki beszélni akar velük és a Fulcrum nevet használta. Egy újabb kapocs a Rebels sorozattal, illetve a Zsivány egyessel. Erre a kettőre rájön még egy plusz: Saw Gerrera. Úgytűnik az Onderoni ostrom is tartogat még érdekességeket. Ezekszerint ott is folyik még mindig háború? Érezhetően a szakadárok nem hagyták el teljesen a bolygót és valamikor az Onderoni felszabadítás után visszataláltak oda. És még az is érdekes, hogy a köztársaság használja a Fulcrum nevet: ebben az esetben fura, hogy Ahsokát nem vették később figyelembe, mint lehetséges kém. No persze könnyen azt hihették, hogy ő is meghalt a sok jedi áldozatok után. Pláne a rész későbbi történései után.

 

Yularen felhívatja Anakint és Obi-want, ahol aztán megtörténik az a jelenet, amelyet már két éve, a visszatérés beharangozójában is láthattunk – igaz, most kicsit változtattak az összképen, és Rex helyére betették Yularent. Gondolom a készítés haladtával változtatták meg ezt a részét.

 

Ahsoka végül itt találkozik – mégha nem is személyesen, de hologramon keresztül elsőként – újra mesterével és Obi-wannal. Láthatóan senki se tud megszólalni – a Venatoron lévők közül – de Anakinból végülis kitör az „apai” törődés, a mester érdeklődni kezd Ahsoka hogylétéről. Megmosolyogtató volt látni, ahogy Anakin próbál beszélgetést kezdeményezni volt tanítványával. Azonban az idő és a hely nem volt alkalmas a számukra. Anakin és Obi-wan megtudják, hogy Mault lekövették Bo-Katanék, és a segítségükre van szükségük. Megbeszélik a találkát és váltunk is a következő snittre.

 

A hangár valami veszett gyönyörűen néz ki. Már korábban is kifejtettem, de most is kimondom: a grafika valami meseszép. Anakin és Obi-wan rövidke beszélgetése Ahsokáról és a Maul-ügyről nagyon érdekes volt: Anakin kijelentése, hogy minden egybevág azzal, hogyha Ahsoka nem hagyja el a rendet, akkor most nem lenne alkalmuk elkapni végleg a vörös tüsifejűt. Obi-wan persze próbál higgadt maradni és úgy tartja, hogy így is lehet nézni a dolgokat. Továbbá okosan gondolkodik, hiszen körültekintően vizsgálja meg a helyzetet… talán túlzottan is. Anakin ugyanakkor az érzelmek embere. Valahol közöttük lehetne a legjobb megoldás, és Ahsoka némiképp régen ezt szolgáltatta. És igen, ha Ahsoka nincs, akkor Bo-Katan – mint azt a részből látjuk is – nemigen állt volna szóba a jedikkel. Bár gondolom Obi-wannal azért csak felvette volna a kapcsolatot, nem? Márcsak a halott testvére miatt is.

 

A megbeszélés is érdekes dolgokkal kecsegtetett: elsőként is kb. mennyi ideig tervelték ezt ki? Mármint az egész ostromot Bo-ék Ahsokával? Láthatóan már egy ideje együtt vannak, hiszen az előző történetszál még a Bad Batch előtt játszódott. Maul is csak két napja van a Sundarin, amely egy érdekes kérdést vet fel később. Ami fontosabb, az amit Obi-wan mond: ha jól értem, akkor ha a köztársasági erők beállnának Bo-Katan mellé, azzal egy kb. 100 évvel ezelőtti törvényt történek meg? Ennyi ideje semleges Mandalore? És Anakin kijelentése mire vonatkozhatott? „Még az első háborút se fejeztük be.” Ez a Mandalore -al való háborúra utal? Vagy a klónháborúkat érti ezalatt?

 

Obi-wan és Bo-Katan szembenállása is igen érdekes nézőpontokat vet fel a nézőknek: Obi-wan higgadtan, már-már politikus szemmel vizsgálja a dolgokat, ellenben ott van Bo-Katan, aki harcos mivolta miatt azonnal cselekedni akar, és olyan meggondolatlan döntéseket is képes meghozni, amellyel egy újabb háború beköszöntét hozhatja népére. Bár Bo-Katan már az 5. évadban megmondta: „We survive. We always survive.” Képes lenne plusz egy háborút elhozni, csakhogy Mault eltakarítsa az útból és megszerezze Mandaloret.

 

Az ezt követő jelenetet már sokan láthatták, korábban félkészként volt csak meg, most végre láthattuk teljes pompájában. Ahsoka és Rex jelenete könnyt csalt a szemembe… mennyi mindenen keresztülmentek már. Remek jelenet volt, ahogy Anakin a klónokról beszél, igazán fájó belegondolni, hogy mi is lesz itt pár nap múlva…

 

És elérkeztünk ahhoz a pillanathoz, amikor becsatlakozunk a Sithek bosszújához. Obi-wan jelenti, hogy a kancellár bajban van, Grievous megtámadta a fővárost. Shaak Ti és Windu megemlítése sokaknak a 2003 -as CW sorozatot juttathatja eszükbe. Szvsz. Filoninak ez is volt a szándéka. Összegezve: baj van, Anakinék csak egy órányira vannak Coruscanttól, így Obi-wan indulni akar. Erre jön Ahsoka kontrája: veszni hagyják Bo-Katan népét? Obi-wan és Ahsoka vitája mégjobban rávilágít minket arra, mivé is lett a Jedi Rend: ők már rég nem az elesettek védelmezői, a béke hírnökei. A jedik valódi tábornokokká váltak, némelyikük politikussá, mint pl. Obi-wan. Ahsoka dühe jogos, ugyanakkor Obi-wan érve is, miszerint a szakadárok támadása sorsfordító lehet a klónháborúkban. Igaza van neki is, a togrutának is. De mi legyen? Jöhet a kérdés ugye. Anakin egy roppant jó ötlettel jön elő: ad egy klónosztagot Ahsokának, aki így Mandalore -on tud besegíteni. Obi-wan kontrája jogos, hiszen Ahsoka nem lehet parancsnok egy klónosztagnak… hisz régen nem jedi már. Anakin újabb ötlete: legyen Rex előléptetve, így megoldható a helyzet. Obi-wan rábólint és jön a búcsúzás. Belegondolni is szörnyű, hogy Ahsoka és Anakin, illetve Obi-wan és a togruta most látják utoljára egymást. Legalábbis előbbiek ilyen formán mindenképpen utoljára, hiszen a Rebelsbeli találkozásuk emiatt a jelenet miatt még szívbemarkolóbb. Az elválás pillanatában – amúgy a kardok aktiválása is egy remek jelenet volt, úgy tűnik, hogy Ahsoka ugyancsak azt a formációt kapta vissza, ami annak idején volt neki – egy hosszú és egy rövid kardot.

 

És mielőtt még tovább mennék: Ahsoka vajon mennyire gondolt Rafára és Trace -re, amikor Obi-wannal vitatkozott?

 

Rex parancsnokká avanzsálása is öröm a számunkra, azonban ott van az a bizonyos érzés, mely szerint Rex is megkaphatja azt a bizonyos parancsot kedves főkancellárunktól…

 

Ezek után következett az, amit kezdetben nem hittem, hogy látni fogok… legalábbis nem az első részben. Úgy hittem korábban, hogy a 2. résztől fog beindulni az ostrom, de úgylátszik, hogy már e rész végén elkezdődött a harc. De előtte megjelent egy olyan ember, akit el is felejtettem: Almec miniszter. Hogy de utálom annak az embernek a képét. Hihetetlen egy fazon, komolyan mondom. A ruhája viszont mindenképpen nagyon tetszetős volt a fekete-arany kombóval, de jó volt látni amúgy a Maul alatt szolgáló mandikat is. Gar Saxon és Rook pedig csak üde színfoltjai voltak az egésznek. Utóbbit de jó látni a Dathomir fia képregény után. Saxon meg itt is egy beképzelt alaknak tűnik. Amúgy Almec a szindikátus alatt a Vörös hajnalt érti?

 

A légi csata tetszett, jó volt a visszaemlékezés a mozifilmre: akkor Anakin és Ahsoka versenyzett, hogy melyikük ér fel előbb a Teth -en, itt viszont Ahsoka és Rex versenyzett a lejutásnál. Imádtam Ahsoka lemenetelét, ahogy egyik lövegről ugrott át a másikra, harcolt a vörös mandikkal, megmentett egy klónt, és a végén még egy menő beállással le is érkezett. Egyszóval, remek volt.

 

Az ostromló csapat ezek után gyorsan bevetette magát a főváros szívébe. Egyhamar a palotához értek. Persze Maulnak ez is tervben volt… csak éppen rossz jedi vezette a köztársasági csapatokat. Maul még mindig Kenobi után lohol. A hídon lévő csata és a trónteremben lévő csata baba volt, igazán filmszerű élményt nyújtott az egész.

 

Vaughn kapitányt azt hittem, tovább megtartják. Ha már a poszteren is szerepelt. De sajnos nem élte túl ezt az ostromot. Ahsoka pedig csapdába sétált… ahol Maul várta. Kíváncsi vagyok, hogy Maul most mit érezhet. Gondolom eltervezte, hogy Obi-wan fog érkezni, így gondolom most átdolgozza a terveit… márha nincsen egy B terve.

 

Mindent összefoglalva, innen lesz csak igazán izgalmas a történet. Nem is gondoltam volna, hogy a rész végén már találkozik Maul és Ahsoka, azt meg végképp nem gondoltam volna, hogy ennyire előrehaladott lesz az ostrom. Bár a java még csak most jön. Várom a jövőhetet. Remélem további izgalmak várnak ránk. Soha rosszabb részt!

 • Like 3
 • Tetszik 2
Link to comment
Share on other sites

1 órával korábban, Bence1997 írta:

Rex parancsnokká avanzsálása is öröm a számunkra, azonban ott van az a bizonyos érzés, mely szerint Rex is megkaphatja azt a bizonyos parancsot kedves főkancellárunktól…

Erről jut eszembe, Rex fején még mindig nincs nyoma annak, hogy eltávolította a chip-et? Én nem vettem észre

Link to comment
Share on other sites

A látvány önmagáért beszél, egyszerűen fenomenálisan nézett ki. A csaták nagyszerűek voltak. Anakin egy humorzsák, biztos Palpatine tanította neki, ezt is. És erre a jelenetre utalva, az Ep3 végén, amikor Obi legyőzte Anit- na odabújjak. Édes Istenem mit írtam ide. 

Egy kérdésem van, ez nem a rész és nem most fogalmazódott meg bennem, a filmek alapján Anakin nem volt mester és tanítványa, akkor itt miért? Tudom, hogy Ahsoka már nem, a tanítványa, de nekem akkor is úgy jön le a filmekből, hogy ő sose volt mester. Ez Dooku esetében is érdekelne. Vagy vonjam meg magamtól, a rajongói titulust? :|

Link to comment
Share on other sites

55 perccel korábban, Yoda József írta:

Erről jut eszembe, Rex fején még mindig nincs nyoma annak, hogy eltávolította a chip-et? Én nem vettem észre

Megnéztem gyorsan és még nem távolította el. Valószínűleg ebben a történetszálban fog megtörténni. :)

 

További két érdekességet vettem észre:

1. A rész eleje szinte a mozifilm tükörképe. Ott is bejött a Lucasfilm logó - mondjuk ott az újfajta - és utána jött a narrálás, itt szinte ugyanaz végbement, kisebb-nagyobb variálásokkal.

2. Amikor Ahsoka megérkezik, az szinte reflektál arra, amikor először érkezik a Christophsis -ra. Ott ő egy követ, és Anakin -ék is csak néznek, hogy: "Ki a fene vagy te?" most viszont Anakin alig várja, hogy újra láthassa volt tanítványát. :( A lány itt is "követet" játszik, csak éppen nem a jedikét, hanem a mandikét.

Edited by Bence1997
 • Like 1
 • Tetszik 1
Link to comment
Share on other sites

Amikor minden fegyver és löveg Anakinra szegeződik az elején, egy pillanatra eszembe jutott Luke és az EP8. :D Aztán persze Anakin hamar szól hogy, na jó álljunk le. Nem is tudom mire vártam, de kicsit szomorúan dőltem vissza hátra a székemben és a droidok is mintha szomorúan engedték volna le a fegyverüket, hogy ebből nem lesz most semmi. :D De az utána következő jelenet azért kárpótolt. :)

Link to comment
Share on other sites

Régen élveztem a TCW-t ennyire, mint most! Fantasztikus epizód volt! :) Remek zenével, tele sok kapcsolódási ponttal az Ep3-hoz és a TCW korábbi évadjaihoz, és felemelő pillanatokban sem szűkölködött.

A karakterek között megcsillant a régi dinamika, legyen szó Anakin és Obi-Wan párosáról (megvolt a szokásos csipkelődés, mindenki hozta a formáját), Ahsoka és Anakin találkozásáról (annyira jó volt látni, hogy Anakin szóhoz sem jut a boldog meglepetéstől, amikor megpillantja régi padawanját), vagy amikor Ashsoka és Rex újra látják egymást. Nagyon szép volt, hogy amikor Ahsoka lesétált a rámpán, az Erő motívumot hallottuk, kellő hangsúlyt adva annak, hogy Ahsoka immár igazi főszereplő, egyike a legjobbaknak a jó oldalon állók közül - már ha valaki ezzel még nem lenne tisztában. :)

 

Nagyon jól kijött, hogy miért tart ott a Jedi Rend, ahol tart, amikor Obi-Wan gyorsan eldöntötte, hogy meg kell menteni a főkancellárt, alig 2 perccel azután, hogy vonakodott segítséget nyújtani Mandalore-nak. Ahsoka jogosan tette szóvá ezt  - és közben biztosan eszébe jutott Rafa és Trace. Anakin szokásos kreativitásával megoldotta a helyzetet, de Obi-Wan hozzáállása egyáltalán nem volt most szimpatikus. Azt sem volt jó érzés hallani, amikor Bo-Katan Satine-ra utalásakor kimondta, hogy ugyan még most is számít neki a hercegnő, de nem hagyja, hogy az érzései elhomályosítsák az ítélőképességét... Pedig ez jó alkalom lett volna, hogy a gyengék segítését helyezze előtérbe. Érdekes egyébként, hogy nem is Anakin aggódott annyira a főkancellárért, hanem inkább Obi-Wan.

 

No és a koronát a mandalore-i akció tette fel. Remek volt Ahsoka ismét harc közben, semmit nem veszített a találékonyságából, jópofa volt ahogy Rex-nek odaszólt, hogy ő nyert, mire Rex: "Vannak dolgok ,amelyek nem változnak". :D No és hát Maul csapdája - nagyon izgalmasnak ígérkezik a folytatás! :)

 

 • Like 2
 • Tetszik 3
Link to comment
Share on other sites

Én még keresem a szavakat... annyi érzelem, akció volt ebben a részben, hogy ezt még újra kell nézni. Amennyire sajnálom, hogy már csak három rész van, annyira örülök neki, hogyha az még három ilyen minőségű epizódot eredményez.

Link to comment
Share on other sites

2 perccel korábban, Wilde írta:

Én még keresem a szavakat... annyi érzelem, akció volt ebben a részben, hogy ezt még újra kell nézni. Amennyire sajnálom, hogy már csak három rész van, annyira örülök neki, hogyha az még három ilyen minőségű epizódot eredményez.

Én is pontosan így érzek most. Elkezdtem gépelni de aztán inkább kitöröltem, annyira csaponganak a gondolataim. Az a helyzet hogy az eddigi epizódokhoz nem is szóltam hozzá, mert bevallom, engem az eddigi 8 rész nem tudott annyira megfogni. Nem azt mondom hogy rosszak, sőt, az első 4 rész kifejezetten tetszett, de a legutóbbi 4-et fillernek éreztem, és a testvérpár sem volt szimpatikus. De most!! Végre! Az az érzésem volt hogy igen, erre vártam! Végre összeérnek a szálak! Ez a Clone Wars! Az epizód egy nagyszabású mozifilm első felvonásának érzetét keltette, tele látvánnyal és érzelemmel. Ez most bizony újranézős lesz!

Link to comment
Share on other sites

Hát gyerekek, csak annyit tudok mondani, hogy "Hű, az anyját! :o"

A TCW-nél mindig fájt, hogy egy olyan sorozat, aminek "se eleje, se vége". Értve ezt úgy, hogy az első részben, már javában dúl a klónháború. :)

A Tartakowsky sorozatnál imádtam, hogy gyakorlatilag teljesen kitölti az ep2 és ep3 közti űrt.

Az, hogy vége sem volt a sorozatnak, legalábbis úgy, ahogy én gondolom, amögött viszont nem volt olyan tudatos koncepció.

Hát most úgy néz ki, hogy vége.... de még milyen VÉGE!

 

Már akkor megvettek, amikor megjelent az eredeti Lucasfilm logó, pedig nem vagyok egy Han shoot first! rajongó, de ez nagyon kellemes meglepetés volt.

Volt itt kikacsintás a Saga filmekre, a Rogue One-ra, a Rebels-re, és még ki tudja, hogy mire, amit első nézéskor nem fogtam fel, vagy csak szimplán nem ismerek.

 

Ezért lehet, hogy kődobálást kapok, de korábban a TCW-nél volt, hogy úgy éreztem, hogy a filmek univerzuma és karakterei, de nem tudtam úgy érezni, hogy ezek a dolgok a Ewan McGregor és Hayden Christensen által játszott karakterekkel történnek. (ettől még tetszettek). Illetve, ha néztem az ep3-at, nem éreztem úgy, hogy ennek az Anakinnak volt egy tanítványa. (ettől még kedveltem Ahsokát)

 

NA MOST ÁLLT BENNEM HELYRE MINDEN! 

 

Szinte láttam magam előtt, ahogy Anakin és Obi-Wan folytatják a már 2005 óta ismert kalandjukat. És teljesen olyan volt a karakterük, ahogy az ep3 elején/közepéig viselkednek. És valahogy a hármasuk közös jelenetei az egészet helyretették bennem. Már lineáris vonalat látok a christophsisi csatától a coruscanti csatáig. (ejj de kár, hogy nincs a Geonosistól is a Christophsisig)

 

Azon is meglepődtem, hogy Maul megjelent, mivel ezt a 4. részre vártam. Fogalmam sincs, hogy mi lesz még itt.

 

Amit még el kell mondanom, hogy a látvány gyönyörű volt. Talál túlzás/talán nem, de több esetben már a mai animációs mozifilmek minőségét is hozta. Könyörgöm, Lucasfilm, ez alá, már soha ne menjetek. :clap2:

 

Basszus, elég nagy zagyvaság lett ez és szerintem ennyit még összesen nem írtam a TCW-ről. :D 

 

ui.: Valamiért az a megérzésem, hogy amikor ez az évad kijön BD-n, ez össze lesz fűzve egy "filmnek".

 

Edited by Brodie
Link to comment
Share on other sites

10 perccel korábban, Brodie írta:

Azon is meglepődtem, hogy Maul megjelent, mivel ezt a 4. részre vártam. Fogalmam sincs, hogy mi lesz még itt.

A 4. részre??? :D Jól gondoltad te ezt? :P

 

Közben megvolt 4. alkalommal is. Most a magyar felirat végre segített 100% -ban megérteni a részt. Bár az angol felirattal is ment a dolog. :D

Az a jelenet amúgy megvan a narrálásnál, amikor a jedik asztalát látjuk? És mutatják Depa Billabat és Calebet? Windu is ott van. Ez olyan vizuális királyság, hogy csak na. A fejet vakargató embereknek mondanám, hogy ők hárman kb. olyanok, mintha Yodát, Dookut és Qui-gont egymás mellé raknánk. Windu tanította Depát, Depa pedig Celebet. Belegondolni is szörnyű, hogy mi vár rá, persze ezt a Kanan képregény elmesélte. :(

 

Amit így utólag sajnálok, hogy Rex és Anakin között nem volt búcsújelenet, bár annyira tetszett a rész, hogy elnézem ezt nekik.

 

Azt is észrevettem, hogy Almec ruháján fellelhető kis zöldes árnyalat is. Nagyon bejött az öltözéke, végre harcban is megmutathatta tudását... igaz, Bo-Katan ellen nem volt mit tennie. Amikor a lépcsőn néz fel Bo -ra, picikét emlékeztetett az a jelenet még az 5. évadra, amikor Vizsla mászott fel a lépcsőn, menekülve Maul elől.

 

És Palpatine láthatóan itt - bár nem tudom, hogy szándékosan, de valamiért mégis - kib*szik Maullal. Tüskés barátunk Kenobit akarta, hát megkapta Tano kisasszonyt. Vajon mit forgathat a tüskés fejecskéjében? :D Már alig bírom kivárni.

Edited by Bence1997
Link to comment
Share on other sites

Felmerült a rész nézésekor egy kérdés bennem Ahsoka fénykardjával kapcsolatban. Ugye az eddigi évadokban mindig zöld volt, és az Ahsoka könyv is zölden hivatkozik rá. Viszont itt kéken szerepel. Na most a kánonban nem lehet fénykardszínt csak vörösre, és fehérre változtatni. Szerintetek a későbbi részekben változik a penge színe, vagy megmarad kéknek, ami ellentmondana a könyvnek és a korábbi évadoknak is?

Link to comment
Share on other sites

8 perccel korábban, Brodie írta:

Én komolyan azt hittem, hogy ez a történet utolsó negyedében lesz. :P 

Akkor kösd fel a gatyát, de jó szorosra. :P

 

8 perccel korábban, Iqvi írta:

Szerintetek a későbbi részekben változik a penge színe, vagy megmarad kéknek, ami ellentmondana a könyvnek és a korábbi évadoknak is?

Én úgy gondolom, hogy figyelmen kívül hagyják azt a könyvet. Legalábbis ezt a részét biztos nem fogják hozzáilleszteni ahhoz a könyvhöz. :)

 

Elgondolkodtam közben: Obi-wan azt mondta, hogy kb. egy órányira vannak a fővárostól. Ergó, miközben zajlottak az események Mandalore -on, Coruscant -on már folyt az EpIII elején látható Coruscanti csata. :yes:

Link to comment
Share on other sites

További érdekesség, amire felfigyeltem:

Azzal, hogy az 501 -es légió kettéosztódott, érthető, hogy Appo miért is lett parancsnok. Azt a részét vitte magával Anakin, míg a parancsnokká lett Rex besegít Ahsokának Mandalore -on. Mint Anakin mondta ebben a részben: "Minden egybevág." :D

Link to comment
Share on other sites

2 órával ezelőtt, Iqvi írta:

Felmerült a rész nézésekor egy kérdés bennem Ahsoka fénykardjával kapcsolatban. Ugye az eddigi évadokban mindig zöld volt, és az Ahsoka könyv is zölden hivatkozik rá. Viszont itt kéken szerepel. Na most a kánonban nem lehet fénykardszínt csak vörösre, és fehérre változtatni. Szerintetek a későbbi részekben változik a penge színe, vagy megmarad kéknek, ami ellentmondana a könyvnek és a korábbi évadoknak is?

A könyvben nem tudom már, hogy hivatkoznak rájuk, ha azt írja, hogy az ostrom alatt zöld volt az gáz, de az előző évadoknak nem mond ellent, a jelenetből egyértelműen lejön, hogy Anakin cserélte ki valamiért a kristályokat.

 

 

 

Úgy látszik nem kell csalódnom, az utsó szál nagyot szól ahogy vártam.

Szerintem érthető, hogy Obi-Wan a Coruscantot választja a Mandalore helyett, mégis csak a fővárost támadják és ha a háború két legnagyobb hőse nem sietne segíteni egy ilyen krízisben akkor kinek kellene? Meg valószínűleg parancsba is kapta a Tanácstól, hogy menjenek. Persze kezelhette volna rugalmasabban a helyzetet, de az meg nem Obi-Wan lenne, Anakin áthidalta a problémát, ezért is voltak ők jó csapat.

Maul már most megjelent, így az a sejtésem, hogy a szál 3. részében legkésőbb Ő le lesz rendezve és a legutolsó részben már teljes egészében  a szálak elvarrására, összekötésére koncentrálnak majd, Rex chip, 66-os stb.

 

Amúgy csak nekem tűnik Ahsoka idősebbnek, mint az előző részekben? 

 

Ahsoka "légibalettjával" ismét prezentálva lett, mire is képes egy Jedi. 

Link to comment
Share on other sites

Óriási rész volt, igazi ROTS-hangulat a köbön! Ennek függvényében a rész tele volt baljós és szomorú jelenettel. Gondolok főleg arra, amikor Anakin bizakodik, hogy egyszerre kiiktathatják Mault és Grievous-t is, és kis szerencsével vége is a háborúnak. Az utolsó kegyelmi pillanatok ezek. De emellett ott voltak a pozitív töltetek is. Anakin (enyhe bűntudattal?) nagyon örült, hogy ennyi idő után láthatja újra Ahsokát, láthatóan nem is tud mit kezdeni először a helyzettel, miközben a lány eleinte ignoránsnak tűnik. Aztán ahogy Rex és emberei fogadják a togruta ex-Jedit, az valóban szívbemarkoló. Ezek a mély érzelmekkel teli hűséges és bajtársias klónok, kevés kivétellel, nemsokára a Birodalom arctalan gépezetének első képviselői lesznek... 

 

Számomra ezek jelentették a rész legfőbb élvezeti faktorát, nem is a látványos harci cselekmények. A rész elején bemutatott bolygó, Yerbana nagyon tetszett. Remélem, még fogjuk látni egyszer. Az akciók mellett számos régen látott ismerős is megjelent: Almec, Gar Saxon vagy éppen Rook Kast (ő a Son of Dathomir képregényben debütált).

 

Bár Obi-Wan kezdetben a hivatalos út mellett érvel, az események annyira felgyorsulnak, hogy már nem számít a Tanács értesítése, utasításának kérése, vagy, hogy a Köztársaságot egyezmények kötik és kvázi agresszorként lerohan egy "semleges" bolygót... ezek már tényleg a hosszúra nyúló háború utolsó mozzanatai. 

Link to comment
Share on other sites

10 órával ezelőtt, Nute Gunray írta:

Ezek a mély érzelmekkel teli hűséges és bajtársias klónok, kevés kivétellel, nemsokára a Birodalom arctalan gépezetének első képviselői lesznek... 

Erről jut eszembe: Ahsokával 3 nevesített klón ment, Rex, Jesse és Vaughn. Ezek közül utóbbi elesett. Jesse sorsa kérdéses, remélem túléli, de a többiek mind arctalanok, nem tudjuk a nevüket.

 

Valaki időközben összerakta a következőt: ha elindítjátok a ROTS filmet és mellette a Mandalore ostromát - az alábbi időpontokban - akkor Dooku és Maul egyidőben fognak felbukkanni. :D

unknown.png

 • Like 1
 • Tetszik 2
Link to comment
Share on other sites

13 órával ezelőtt, Darth Cupsy írta:

A könyvben nem tudom már, hogy hivatkoznak rájuk, ha azt írja, hogy az ostrom alatt zöld volt az gáz, de az előző évadoknak nem mond ellent, a jelenetből egyértelműen lejön, hogy Anakin cserélte ki valamiért a kristályokat.

Sajnos nagyon úgy néz ki, hogy utólag felülírták a regényt, legalábbis a részletek tekintetében... a könyvből kiderül,

Spoiler

hogy a Mandalore ostromát és a 66-os parancsot követően Ahsoka és Rex megjátszották a halálukat. Van egy jelenet, amiben Ahsoka eltemeti a fénykardjait egy saját nevével ellátott sírba. Ám előtte még bekapcsolja őket, és zölden ragyognak. De korábban, az egyik Maulos jelenet során is zöldnek írják le a pengéket. Valószínűleg a regény után döntöttek úgy, hogy ezúttal legyen inkább kék kardja a lánynak.

Egyébként Ahsoka és Anakin utolsó jelenete (mielőtt Skywalker elindul a kancellár megmentésére) is teljesen más párbeszédből állt a regényben, mint a részben.

 

Ezt érdekességképp állítottam össze. Ahsoka megérkezésének jelenete milyen szép vizuális párhuzamot alkot a mozifilmmel. :) 

 

f9c280300f71bc49aebbb759e0df072f.jpg

 

0be30fc0894292e711bafc2eea7c8eba.jpg

 

e1c15132b78ac1438dd612ad1cd462f4.jpg

 

0406060e3c74c5396911c84f6c6da62c.jpg

 • Like 2
 • Tetszik 6
Link to comment
Share on other sites

3 perccel korábban, Darth Sky írta:

Sajnos nagyon úgy néz ki, hogy utólag felülírták a regényt, legalábbis a részletek tekintetében... a könyvből kiderül,

  Spoiler elrejtése

hogy a Mandalore ostromát és a 66-os parancsot követően Ahsoka és Rex megjátszották a halálukat. Van egy jelenet, amiben Ahsoka eltemeti a fénykardjait egy saját nevével ellátott sírba. Ám előtte még bekapcsolja őket, és zölden ragyognak. De korábban, az egyik Maulos jelenet során is zöldnek írják le a pengéket. Valószínűleg a regény után döntöttek úgy, hogy ezúttal legyen inkább kék kardja a lánynak.

Egyébként Ahsoka és Anakin utolsó jelenete (mielőtt Skywalker elindul a kancellár megmentésére) is teljesen más párbeszédből állt a regényben, mint a részben.

 

Hát ez szomorú...

 

 

Már korábban is észrevettem, de most a képekről megint eszembe jutott, hogy arra van valami magyarázat, miért cserélték a Jedik a páncélos öltözetet vissza a hagyományos ruhájukra a háború során?

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text .   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored .   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
×
×
 • Create New...

Important Information