Ugrás a kommentre

Part V


Ody Mandrell

Ajánlott hozzászólás

5. rész

 

epguideobi105.jpg

 

Írta: Joby Harold, Andrew Stanton

Rendezte: Deborah Chow

 

Helyszín: Jabiim, Tatooine

 

Szereplők:

Obi-Wan Kenobi - Ewan McGregor

Darth Vader - Hayden Christensen (James Earl Jones)

Leia Organa - Vivien Lyra Blair

Luke Skywalker - Grant Feely

Bail Organa - Jimmy Smits

Reva Sevander - Moses Ingram

Tala Durith - Indira Varma

Haja Estree - Kumail Nanjiani

Kawlan Roken - O'Shea Jackson Jr.

Főinkvizítor - Rupert Friend

Corran - Indie Desroches

Sully Stark - Maya Erskine

NED-B - Dustin Ceithamer

LO-LA59

 

Történet

Ben és Leia megérkeznek a Jabiimra, de a nyomukban már ott lohol Darth Vader és a Harmadik Nővér. Kenobinak újra vezérré kell válnia, ha élve ki akarja juttatni a jabiimi menekülőket a Birodalom kelepcéjéből.

 

Érdekességek

- Tala megemlíti a Garelt, amely a Lázadók 1x03 Droidgondok című részében tűnt fel először, majd hőseink bázisaként szolgált egy ideig a második évadban, amíg a Birodalom le nem bombázta a fővárost, Garel City-t a 2x11 Örökség című epizódban.

part 5 01.jpg

- Obi-Wan és Anakin gyakorlatozása valamikor A klónok támadása előtt játszódik. Mindkét Jedi ruházata és hajviselete a 2. részbeli, ahogy a fénykardjaik is ugyanazok, amiket abban a filmben veszítenek el. Emellett Anakinnak még mindkét keze sértetlen. Hogy mennyivel járhatunk A klónok támadása előtt, azt nem tudni.

- Az Út menekültjeit a Jabiimon egy droid, KP-1 is segíti. A droidot Camille Manet tervezte, amivel megnyerte a FIRST és a Star Wars: Force for Change által szponzorált Build My Droid vetélkedőt.

part 5 02.jpg

 

 

Pár kitétel.

 

1. A felirattal kapcsolatban itt találsz információt. Ezt a topikot ne erre használd.

2. Amennyire az lehetséges próbálj meg az adott rész keretei között maradni.

3. A történet elemeit ne rakd spoiler gomb mögé. Itt az epizód konkrét történéseit tárgyaljuk ki.

4. Csak akkor szólj hozzá a témához, ha már láttad az aktuális részt.

5. Tartsd be a fórumszabályzatban leírtakat. 

Szerkesztve: - Dzséjt
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

NA! Ez igen! Egy elképesztő mértékű minőségbeli javulásnak lehettünk szemtanúi. Az előző részben bevezetett, eddig semmilyen Roken és a korábban bevezetett Tala is jobban muzsikált. 

 

Nem csak a fan service miatt volt a flashback, ami egyébként történeti szempontból is megállta a helyét, a flashbackek intakt részei voltak az epizódnak, és jól írta le Anakin és Obi-Wan párharca a jelen fordulatait.

 

A continuity error is megszűnt, amit egyébként sejtettem, hogy nem hagyják így lógva. 

 

Azt is meg kell mondanom, nem véletlen a minőségbeli javulás, ugyanis az egyik legzseniálisabb Hollywood-i író-rendező, Andrew Stanton segítette erre a kulcsrészre Joby Harold munkáját. Látszik, hogy fontos volt a Lucasfilmnek, hogy ez a rész működjön, főleg, hogy erre időzítették a Disney plus újabb országokba, régiókba való terjeszkedését.

 

Nagyon jófajta, nem hatásvadász cliffhanger volt a végén. Hogyan dönt a haldokló Reva az új információk birtokában??? 

 

 

Ez az epizód hozta mindazt, amit ettől a sorozattól előzetesen vártam. És egyébként fan service-nek sem volt utolsó, sőt. Darth Vadert tényleg sosem láttuk még ilyen E P I C -nek, mégha most is túljártak az eszén (részben). Összességében az egész rész a The Last Jedi utolsó, craiti felvonására emlékeztetett, amit amúgy is nagyon szeretek. Jabiim-ból is sokkal többet kaptunk.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Ez valami eszement rész volt, mennyire jól párhuzamba állították Anakin képzését a jelen eseményekkel. A Halálcsillagos kijelentéssel ellentétben itt még Kenobi maradt a mester. Nagyon szépen magára talált a végére, úgy osztotta a parancsokat mint fénykorában.

 

Ahogy azt gondoltam, Reva volt a padawan akit láttunk az első részben. Viszont ennyit a Disney-féle családbarátságról, simán láttuk ahogy Anakin gyerekeket mészárol :shocked: A hideg kiráz tőle még mindig. Ezek szerint akkor Obi-Wan csak azért kellett neki, hogy Főnikvizítor lehessen és megbosszulhassa a 66-ost. De hát Vader papa mindenen átlát. Jézus Isten, mekkora volt már a harc kettejük között. :D Vader lazán kimozogja a csapásokat, Reva pedig ész nélkül rontott neki, pont ahogy a részben látott Obi-Wan vs Anakin edzés. Nagyon látszik, hogy Vader ereje teljében van, félkézzel lerántotta a hajót az égből, és lazánelkezdte darabokra szedni :shocked: 

 

Nagyon várom az utolsó részt, vajon mit akarhat Reva Luke-al? Nem hiszem, hogy Vader visszafogadná akkor se ha elé viszi a gyereket. Arra is kíváncsi leszek vajon Obi-Wan fogja e megölni Reva-t, mert akkor Tatooine lassan Sith temetővé is válik :D 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Nos számomra kezd bután hatni az "eddigi legjobb rész" fogalma!

Annyira nagy betűs sw ez a sorozat, hogy példátlan!

Flashback párbaj Obi-Wan és Anakin közt! Úristen kaptunk ilyet. Újabb szeletet kaptunk mester és tanítvány viszonyból, és nagyon fontos szeletet. Amiből árnyalódik miért is hitte Anakin már ebben a korában és bizonygatta Padmét és Önmagát, hogy máris túlszárnyalja mesterét. Csak valójában nem. Tipikus Anakin! És annyira jó volt látni Őket. Hayden annyira hozta a régi mozdulatait. Nagyon nagy öröm volt.

(Sanszos, hogy a fiatalítás kap majd több hideget, mint meleget, az ilyesminek nem áll jól a full HD, pláne 4K, de annyira nem érdekel hogy nem is igaz!!) Működött, piszokul működött.

Hab a tortán, hogy az egész nem egyszerű fan-service, hanem mint írtam régi tartalmak bővítője és a lényeg, hogy jelen rész árnyéka a múltból! Remekül rezonál a párbaj a filmbeli(jajj bocs, a részbeli*) párbajjal Obi-Wan és Vader közt, akik nem is találkoztak ebben a részben! Vastaps!

És még ráadásul megkapjuk Reva teljes eredetsztoriját, 66-os flashback újra. Nagyon hatásos továbbra is! Tényleg crait és kicsit Mandalori s01e08 érzetű volt a rész pár pontot, de hát a star wars nem hasonlíthat az Üvegtigrisre, inkább hasonlítson a star warsra!

Vader!! Hagyjatok békén! VADER! Imádom! akkora badass volt, hogy a Zsivány egyes, szinte Ülj le egyes! ;)  Bocsánat mert azt is imádom.

Mit művelt a hangárban? És csak pofára esett. Már majdnem sajnáltam..De a majdnem az nem.. :)

Revát viszont előre sajnáltam! Önmaga kettős ügynöke, nagy sz*rban van. Vagy volt. És vagy lesz. Hát neki így vagy úgy de vége. Tragikus, szomorú! És remek volt Moses I. Mindenki befoghassa!

Egyébiránt Hayden Christensen jutalomjátéka volt az epizód, most mondom ki de csupa nagy betűvel, hogy MEGÉRTE ŐT VISSZAHOZNI!

Ja és visszatért a GI! Örülünk Vincent? ;)

 

*= újraolvasáskor futottam a megfogalmazásbeli hibámba, hogy filmbeli-nek neveztem a ez epizódban történt dolgokat! Lendületből gépeltem, de persze rohadtul mutatja, hogy milyen magasságokban jár a sorozat. Simán filmbeliekben! És még nincs is vége.

 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Később majd részletesen, most csak két dolgot emelnék ki fejhajtásként a készítők előtt. Mindkettő a flashbackhez köthető. Az első, hogy Obi-Wan és Anakin is az ep2-es kardját használta. Ez azért nagy szó, mert például az ep3-ban nem egy jelenetben még Lucas sem foglalkozott azzal, hogy a karakterek kezében kinek a kardja van. Lásd, amikor Palpatine Anakin kardját használja, vagy, amikor a mustafari párbaj alatt néha Obi-Wan kezében Vaderé van, Vader kezében pedig Kenobié.

A másik, hogy a gyakorló kardozás alatt több mozdulat is a mustafari párbajból lett átemelve.

 

Na meg azért megemlíteném a végét. Ez az egész fordulat, hogy Revát csak kihasználta Vader és a Főinkvizítor... Húha! Erre nem számítottam. Pedig retrospektív gyanúsnak kellett volna lennie, hiszen tudtuk, hogy a Főinkvizítor nem halhatott meg. (Komolyan hitt valaki abban, hogy egy olyan sorozatban, ami ennyire a Rebels-re támaszkodik, ekkora átírást vétene? Mert akkor annak komoly bizalmi problémái vannak, amire a Lucasfilm nem szolgált rá.) Viszont Vader mégis hajtotta Revát a főinkvizítor rang felé, amit nyilván nem tölthetett be. De összeállt a kép, ez az egész csak arra szolgált, hogy a Harmadik Nővérrel kiugrasszák Bent a dűnék közül. Zseniális!

 

@Bomarr, ez a rész mennyire lett eltalálva korábban?

Szerkesztve: - Dzséjt
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Amúgy öröm volt látni a végén Rupert Friend Grand Inquisitorját. Nagyon megszerettem őt! Igazi Krennic-es hatásvadász, önimádó, monologizáló genyó, imádom az ilyet. Már vártam, hogy mondjon egy epic nagymonologot.

 

Engem egyáltalán nem zavart a flashback, szerintem jól megcsinálták. Én mindig is a smink pártján álltam a CGI-jal szemben.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

1 órával korábban, Bence1997 írta:

image.png

 

Annak a megfejtésére várok még, hogy kiknek a fénykardjait láttuk a dobozban.

 

Visszanéztem a részt, mikor Vader tart a hangár felé minden mozdulatából sugárzik a gyűlölet, mikor tépi szét a hajót még a végén kiállt is mellé.

 

Reva-val való harc meg egy macska-egér játék. Még a fénykardját se veszi elő Vader, kimozog mindent, kisujjból megállítja a fénykard forgását, annyira zseniális ahogy játszik vele, imádom :D 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

3 perccel korábban, NorbiLordi írta:

Reva-val való harc meg egy macska-egér játék. Még a fénykardját se veszi elő Vader, kimozog mindent, kisujjból megállítja a fénykard forgását, annyira zseniális ahogy játszik vele, imádom :D 

Nekem megidézte azt, amikor Sidious játszadozott Savage-al a Mandalore-on. :) Ott is utóbbi össze-vissza támadott, Sidi bá pedig csak nevetve eltért a támadásoktól. :D

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

3 perccel korábban, NorbiLordi írta:

Reva-val való harc meg egy macska-egér játék. Még a fénykardját se veszi elő Vader, kimozog mindent, kisujjból megállítja a fénykard forgását, annyira zseniális ahogy játszik vele, imádom :D 

És ezután mennyire le fog jönni az, hogy Luke ellen mind a Bespinen, mind a Halálcsillag II-n visszafogta magát. Mert ezen a szinten Luke nagyon nem mozgott akkoriban, főleg nem az ep5-ben, amikor még egy elsüllyedt X-szárnyút is épp csak meg tudott mozdítani. Vader meg úgy vágta a földhöz a transzportot, mint hisztis gyerek a matchboxot. :) 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Ez nagyon jó rész volt, bár nyilván Revaval továbbra sem vagyok kibékülni.

Nem tudom, csak gondolom figyelembe véve a jövőt valami olyasmi lesz, hogy Reva elmegy a Tatuinra Luke-ért, Obi-Wan meg megöli.

Vader nem tudhat Luke-ról, szóval nem hozzá fog rohanni Reva most, esetleg később vinné el Vadernek meglepiként.

Csak agyalok.

 

Vader iszonyat erős volt ebben a részben is, ahogy elkapta a hajót felkiáltottam:D és tudom már láttuk Reytől is, de nekem a Force Unleashed jelent meg egyből, aztán meg ahogy szétkapta cafatokra a hajót, atyaég.

Revat meg szépen helyben hagyta, meg sem kellett izzadnia. Féltem kicsit, hogy beégetik Vadert, hogy egy Reva mondjuk felveszi bármeddig is vele a versenyt, de szerencsére nem.

 

Kár hogy már csak egy rész van, remélem hosszabb lesz, és szépen elvarrják a szálakat.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

4 órával ezelőtt, Dzséjt írta:

Lásd, amikor Palpatine Anakin kardját használja, vagy, amikor a mustafari párbaj alatt néha Obi-Wan kezében Vaderé van, Vader kezében pedig Kenobié.

Előbbit még érthetőnek is érzem a háttér ismeretében. De a mustafari cserélgetés igenis nem egy szép hiba a mai napig.

Mondhatnám, hogy el is vártam az ep II-es kardokat, de valóban inkább csak dicsérjük meg rendesen! Így kell ezt!

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Úristennnnnnnnnn. b*szki. Ez a rész szó szerint SOKKOLT. És még ott vagyok. Hayden padawanként, bejött a jóslatom hogy Anakin ölte meg a gyerekeket és azért haragszik Kenobira mert ő tanította ki.

Ez nemhogy ebben a sorozatban a legjobb rész hanem az utóbbi évek legjobb sw-sorozat része. Folyamatosan kavarog az agyam. Részletesebben majd pár nappal késöbb. Ezt emésztenem kell.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

8 órával ezelőtt, Dzséjt írta:

@Bomarr, ez a rész mennyire lett eltalálva korábban?

Nem igazán :D Amit eltaláltak:

-A rész a Jabiimon játszódik, ahol egy csapat partizán bujkál egy jókora mélyedésben.

-A Birodalom leköveti, hogy hol vannak és felbukkan a Jabiimnál.

-Van egy flashback ahol Anakin és Obi-Wan baráti kardpárbajt vívnak.

 

Úgy ezentúl semmi nem egyezik igazán. A kémjelentésben Tala a Birodalommal érkezik és itt áll át. Kenobiék elbúcsúznak a harcra készülő Rokenéktől és lelépnek. A bázison Erőérzékeny gyerekek vannak. Eleve a kémjelentésben már a Part 4-ben sem baktával kezelik Obi-Want hanem az Erőérzékeny gyerekek gyógyítják meg. Az külön ki van emelve, hogy ahogy készülődnek Jabiim ostromára az Erőérzékenyek között kardokat osztanak szét. A flashback azért jelenik meg a rész közepén, mert Obi vissza akar emlékezni hogy hogy tudja legyőzni Vadert. A Jabiim-i bázis tele van Klón-háborús roncsokkal és Obi visszaemlékszik hogy itt harcoltak anno együtt Anakinnal. Reva Luke helyét nem úgy tudja meg, hogy megtalálja Obi kommját hanem onnan hogy egy résszel korábban Leia faggatásánál kiderül az infó (elképzelni se tudom hogy miként hisz Leia nem tud Luke-ról).

 

Ennél is hosszabban lehetne sorolni hogy mi minden nem volt a kémjelentésben: a leírásban szó sincs arról hogy Vader egyáltalán felbukkanna, Reva múltja sincs említve. A Főinvkizitor felbukkanása se. Arról sincs szó hogy bárki meghalna vagy hogy konkrétan látnánk egy összecsapást itt a Birodalom és a partizánok között stb.

 

Azaz érzésem hogy a kémjelentés a sztori egyik korábbi verziójának a vázlata alapján készült.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Harmadjára is megvolt ma. Most szinkronnal néztem meg, plusz a szüleimmel. Micsoda nosztalgikus érzés volt Moser Károlyt hallanom Anakinként. :D

 

Én szerintem már csak holnap fogok bővebben írni a részről. De az biztos, hogy csak 3 epizód volt eddig - élőszereplős sorozatok között - amely hasonló érzést keltett ki belőlem, mint a mai. :)

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Amig a bizonyitási vágyadon nem tudsz továbbjutni addig padawan maradsz - Obi-Wannak ez a kommentje érzésem szerint vissza fog köszönni a következő részben és megmagyarázza majd hogy miért mondja Vader az ep.4-ben: "when i left you i was but the learner now i am the master"

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

1 órával korábban, Bomarr írta:

Amig a bizonyitási vágyadon nem tudsz továbbjutni addig padawan maradsz - Obi-Wannak ez a kommentje érzésem szerint vissza fog köszönni a következő részben és megmagyarázza majd hogy miért mondja Vader az ep.4-ben: "when i left you i was but the learner now i am the master"

 

Ezt én úgy értelmeztem hogy abban az adott pillanatban arra gondol Kenobi hogy addig nem engedi a próbákra, hogy lovag lehessen. Persze amit írtál a jövőre nézve ez nem befolyásolja.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

1 órával korábban, Bomarr írta:

Amig a bizonyitási vágyadon nem tudsz továbbjutni addig padawan maradsz - Obi-Wannak ez a kommentje érzésem szerint vissza fog köszönni a következő részben és megmagyarázza majd hogy miért mondja Vader az ep.4-ben: "when i left you i was but the learner now i am the master"

Na én három dolgot vártam igazán eddig, amelyekből kettő már teljesült: az egyik, hogy legyen flashback (bár én a klón háborús időkre tippeltem volna, de így is remek volt), a másik meg pont ez, ami a 3. rész után fogalmazódott meg bennem, hogy legyen valami háttere annak, hogy a mester-tanítvány viszony egészen az Ep4-ig nem változik meg köztük a Mapuzo-n történtek ellenére.

És a harmadik, hogy lássuk többet Luke-ot, akit eddig csak messziről láttunk - és most nagyon úgy tűnik, hogy ez a vágyam is teljesülni fog! :) 

 

Az epizód nagyszerű volt minden szempontból! Bővebben holnap. :) 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Nagyon remélem, hogy Reva őrjöngeni fog az utolsó részben. Még Kenobi is csak felhasználta.

A kettejük beszélgetésénél, nekem a TCW 7. évados Ahsoka és Maul beszélgetés ugrott be, ahol Maul próbálta Ahsoka-t maga mellé állitani. 

 

A részről, annyit, hogy egész tűrhetőre sikeredett. Bár megint kaptunk kemény 35 perc, tényleges játékidőt.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Most néztem meg másodjára. Tömény gyönyör volt az elejétől a végéig. Holnap, azaz már ma írok bővebb véleményt, de annyi mindenképp ki kívánkozik már most, hogy a készítők olyan szintű alázattal vannak a Star Wars felé, hogy még arra is figyeltek, hogy Anakin és Obi-Wan az EP2-ben használt fénykardját vette elő a flashback jelenetben! Ezen a téren még Lucas is inkonzisztens volt nemegyszer a harmadik epizódban! Hihetetlen!

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Hihetetlen, de újra Coruscanton vagyunk. Az ep3 óta élőszereplős produkcióban immár harmadszorra térünk vissza ide, és ezúttal nem is rövid időre. Ráadásul ez nem a klónok háborúja, hanem még az előtti időszak, valamivel az ep2 előtt járhatunk. A visszafiatalítás szerintem remekül sikerült, főleg McGregornál, de Christensennél sem kell a sminkeseknek szégyenkeznie, bár nála azért látszik, hogy már nem az az ifjonc, aki 2002-ben volt. Mégis elhiszem, hogy egy ep2 előtti eseményt látok. Külön tetszik, hogy nagyon gondosan odafigyeltek a részletekre, Obi-Wan és Anakin ruházata és fénykardjai is az ep2-ből vannak.

Aztán a kardok összecsapnak, és máris látjuk, hogy csak Vader merült el a gondolataiban a Devastator hídján. Ne feledjük, ez ugyanaz a csillagromboló, ami az ep4-ben elrepül a fejünk fölött, szóval úgyszólván a világ első birodalmi csillagrombolója (in-universe viszont az utolsó Imperial I-es). Már csak ezért is különleges a hídján állni, amit a Rogue One-ban már láthattunk, de itt jobban megfigyelhetünk.

Legnagyobb meglepetésemre Vader kinevezi főinkvizítornak Revát, ami egyben azért gyanús is volt. Hiszen a pau’an Főinkvizítor nem halhatott meg, ott van a Rebels-ben, amire ez a sorozat legalább annyira támaszkodik, mint a prequel filmekre. Szóval egyre biztosabb kezdtem lenni abban, hogy valahol, valamikor a pau’an visszatér a képbe és leböki a fenébe ezt a pszichopata némbert és visszaveszi a posztját.

 

Benék közben megérkeznek a Jabimra, amiből most egy kicsit többet láthatunk. Hát ez sem egy túl barátságos bolygó. De, ami fontosabb, hogy végre kicsit nagyobb az élet a földalatti bázison, látjuk azt a tömeget, amire az előző részben finoman célzott Roken. Így azért nagyobb súlya van a csapat áldozathozatalának is, mint amikor csak üres folyosót láttunk, menekültek nélkül.

Haja feltűnésére nem számítottam, de mivel megkedveltem a fickót a Part 2-ban, örültem a visszatérésének.

 

Eztán visszaugrunk a Devastatorra, ami a hiperűrben száguld. Ez azért érdekes, mert eddig a sorozat a PT-hez hasonlóan következetesen kerülte azt, hogy a fénysebességre ugrást belülről mutassa vagy a hiperteret egyáltalán megmutassa. Kíváncsi vagyok, mennyire volt szándékos az, hogy elfordultak az OT irányába. Nem zavaró, csak érdekel, hogy tényleges koncepció áll e mögött, vagy csak a véletlen műve, hogy sokáig a PT vonalát követték ezen a téren.

Vader amúgy ezúttal is fenyegető karakter. Megmondom őszintén, az OT-ben annyira nem paráztam tőle sose. Ehhez persze lehet valami köze annak, hogy egyrészt, az ep6-tal ismertem meg, amikor már távolról sem ő a hatalmas Sith nagyúr, plusz a végén meg is tért. Másrészt olyan kicsi voltam még akkor, hogy igazán fel sem fogtam, hogy ő csúnya gonosz bácsi (akkoriban abban sem voltam biztos, hogy ember). De itt, az ereje teljében lévő, gátlástalan Sith nagyúrnál érzem a parafaktort. Amihez azért valószínűleg a Rogue One-ban és a Part 3-ban bemutatott ténykedése is nagyban hozzájárult. Az OT-ben csak kimértem cammog, egykedvűen fojtogat és néha öregurasan kardozik, de itt terrorizál és megállíthatatlan terminatorként pusztít. Ahogy ott áll a hiperűrtől kékre festett maszkkal és Kenobi megtöréséről beszél, hát na, én sem szeretném, ha ő vadászna rám.

 

A gonosz Lola is akcióba lendül, a hangárkapu szépen bezárul. Az egérfogó ezzel kész, senki sem mehet sehová, hiába áll ott két transzport is. De előtte Ben még megnéz néhány újabb „falfirkát” és elhagyott fénykardot. Vajon halott Jediké lehet, vagy olyanoké, akik Benhez hasonlóan úgy döntöttek, hogy hátrahagyva fénykardjukat mindennek hátat fordítanak?

 

A jabimi eseményeket újabb flashback töri meg, amiből kiderül, hogy Anakin agressziója milyen mélyen gyökerezik. „Az irgalom nem győzheti le az ellenfelet” – ez egy katonának jó szlogen lenne, de egy Jedi lovagnak semmiképpen sem. És bár ez csak gyakorló párbaj, Anakin nem fogja vissza magát. Az egészben a pláne, hogy ezek a kardok nincsenek gyakorló üzemmódra állítva. Akkor ugyanis másabb lenne a színük és a hangjuk, ahogy azt a Rebels-ben láttuk. Vagyis Anakin minden, a győzelemért lesújtó vágása egyben komoly kárt tehetne Obi-Wanban.

Aztán a Birodalom megindítja a támadást – itt jegyezném meg, hogy a Devastator alját nagyon szépen ep4-es formában dolgozák ki (kevéssé ismert tény, de kicsit megváltozott a csillagrombolók hasa az ep5-re). Ezzel párhuzamosan előbújik Kenobi tábornok Ben maszkja mögül, és elkezdi szervezni az ellenállást és a menekülést. A tehetetlenség el is tűnik, mindenki elkezd dolgozni, s mire a leszállóhajók landolnak és a rohamosztagosok felsorakoznak az ágyújukkal, a védelem készen áll. Végszóra a Főinkvizítor is megérkezik a Scythe-tal és az ostrom megkezdődik. Ez akaratlanul is felidézi benne a craiti ostromot, ahol egy kicsit nagyobb kaput döngettek egy hangyányit nagyobb ágyúval.

 

Tetszik, hogy Leia is kiveszi a részét az eseményekből, és Haja is képes felelősséget vállalni, noha nem minden panasz nélkül. Aztán Bail is bejelentkezik, ami érdekes ízt ad az eseményeknek. Képzeljük el, mi lett volna, ha Organa elmegy a Tatooine-ra és Luke-ot vagy az egész Lars famíliát áttelepíti az Alderaanra, esetleg elrejti őt vagy őket a formálódó lázadás valamelyik sejtjének titkos bázisán. Érdekes fordulat lett volna, annyi szent. Persze tudjuk, hogy nem így történt, de akkor is jópofa dolog, hogy ilyesmi is benne volt a pakliban.

Amúgy Bail szavait hallva bennem felmerült, hogy Obi-Wan, az Organák és a Larsok legalább egy meetinget tarthattak az ep3 után. Az, hogy Bail Owennek nevezi Luke nagybátyját, és nem a semlegesebb/udvariasabb „a Larsék” vagy „Lars” nevet használja, azt jelzi számomra, hogy személyesen is ismeri. És, ha valóban volt ilyen találkozó, az arra is magyarázat lehet, hogy honnan tudta Bail, hogy hol lakik a Tatooine-on Ben. Egy ilyet ugyanis úgy lehetett a legkönnyebben lezavarni, ha Bail utazott a Tatooine-ra. Egyrészt, mert diplomataként akárhová mehet, másrészt, mert a többi résztvevővel ellentétben neki hajója is van.

És hát abból a szempontból sem árthatott, ha ismerik egymást, hogy így védhették is egymást, például az ilyen helyzetekben. Teszem azt, ha Owenékkel valami baj van, akkor a bácsi elküldhette volna Luke-ot az Alderaanra, vagy vica-versa. Ami végül meg is történt, hiszen bár más okból, de Bail elküldte Leiát a Tatooine-ra.

 

Tala beszámolója is zsigeri, főleg azért, mert ebből kiderül, hogy a Birodalom a saját tisztjeinek is hazudik. Vajon hányan olyan ember volt, aki szimplán elhitte a hazugságokat? Vagy a saját lelkiismerete megnyugtatása véget inkább vak maradt az igazságra, és nem tett fel kérdéseket, mint Kallus ügynök? És hányan nem juthattak el olyan felismerésig, mint Tala és Kallus? Apropó, Tala említi, hogy a Garelen szolgált, ami újabb Rebels kapcsolódás. Egyrészt, Kananék itt találkoztak R2-val és C-3PO-val, akiket Bail azért küldött, hogy mérjék fel a Ghostokban lévő lehetőségeket, másrészt a második évad nagy részében ezen a bolygón székelt a Főnix sejt.

Végezetül, Tala egy újabb követ tett le, amin haladva Benből Obi-Wan lehet, amikor közölte vele, hogy van, amit nem lehet elfeledni, de lehet harcolni, hogy jobb legyen. Ez talán az egyik utolsó lökés afelé, hogy Kenobi újra kiálljon Vaderrel, és megpróbálja megtéríteni vagy megölni, hátha jobb lesz a helyzet.

 

Aztán jön a nagy igazság pillanata. Kiderül, amit már gyanítottunk, hogy a Part 1 nyitányában a gyanúsan sokszor középpontba kerülő kislány volt Reva. Ezért utálja Bent, ezért gyűlöli a Jediket, és az ambíciói csak azt palástolják, hogy haragja legfőbb célpontjának, Vadernek a közelébe jusson és valahogy megbosszulja szerettei halálát. Ez még egész szimpatikussá is tenné, ha az előző részben e cél érdekében nem akart volna egy tízéves kislányt megkínozni, ha nem öldökölne, csonkítana a Birodalom nevében. Mert ez a cél bizony nem szentesíti az eszközt.

Pedig borzalmas belegondolni, mit élhettek át ezek az ifjoncok is. Menekülnek, aztán szembejön velük a nagy Anakin Skywalker, a Jedi Tanács tagja, a klón háborúk hőse, a Kiválasztott. A káoszban szegény gyerekek a megmenkülésüket láthatták benne, ő meg szörnyeteg módjára lemészárolta őket is. Minden ifjonc, beleértve azt is, aki a tanácsterembe odarohant elé, valószínűleg ugyanezt a sztorit mondta volna el, ha életben marad. És ezúttal a készítők már ne érték be annyival, hogy felkapcsol a fénykard. Ezúttal, ha csak villanásra is, de látjuk, amint Vader gyerekeket gyilkol. Miközben a terhes felesége kétségbeesésében sírva fakad pár kilométerrel arrébb.

És az egészben a legdurvább, hogy azok az ifjoncok, akiket itt Vader levág, akik közt Reva megbújik, akár azok is lehetnének, akikre Yoda és Obi-Wan ráakadt az ep3-ban, akikről Yoda megállapította, hogy nem klónok ölték meg őket. Az ő sztorijuk is hasonló lehet. Persze nem ugyanazok a padawanok, hiszen az ep3-ban lévők hatan voltak sisak nélkül egy felnőtt társaságában, míg ezek öten vannak összesen, sisakban. Plusz a függőfolyosó is keskenyebb. De a lényegen ez nem változtat, sok olyan ifjonc volt a Templomban, aki elmesélhette volna Reva sztoriját. És éppen emiatt most még jobban rühelem Anakint.

 

Reva gyűlölete persze nem enyhül a titok felfedése után sem, és nem hajlandó összeállni Bennel. Sőt betör a bázisra, fénykardjával átvág az ágyúzás miatt meggyengült falrészen és elvágja a reteszt. A tűzharc iszonyú, a legrosszabb szituáció, amit el lehet képzelni. Szűk tér, kevés fedezék és az ajtón nagy számban beáramló ellenség. A kevés szerencse az, hogy Ben a fénykardjával hathatós fedezéket tud nyújtani, de a rohamosztag még így is elsöprő áradatként hatol be a bázisra.

Még NED-B is begorombul, aki K2-t megszégyenítve aprítja az ellent B1-es harci droidoktól megörökölt E-5-ösével és puszta fémkézzel. De hiába minden. A túlerő őt és Talát is legyűri. Ben megpróbál eljutni a nőhöz, ám ő előtte meghozza a végső feláldozást. Bezárja a Jedi előtt az ajtót és felrobbantja magát, megölve annyi birodalmit, amennyit csak tud. Szerintem szép halála volt, méltó ahhoz, akivé vált. De ugyanígy NED-B is szép halált halt. Tala mondta a Part 3-ban, hogy a cselekedetek beszédesebbek lehetnek. Hát ez a kis szótlan munkás gép a saját testével védte a nőt, mi lehetne ennél beszédesebb?

Ám mindez pont az, amit korábban gondoltam. Jó emberek kezdtek meghalni azért, mert Vader hajszolja Bent. Ez az a lelki terror, amiért részben Vader elengedte. Szegény Kenobinak ezt nehéz lehet elviselnie, még akkor is, ha Tala feláldozta magát. Hiszen Vader talán sosem talált volna rá erre a bázisra, ha nem hajtja Kenobit. Ha meghalt volna korábban vagy sosem bújt volna elő a Tatooine-ról. Egy Jedi számára ez szörnyű lehet.

Nem is csoda, hogy a kép átvált Vaderre, aki kijelenti, hogy már a markukban van. Tudja ő, hogy egykori mestere inkább feladja magát, semmint, hogy még valaki meghaljon emiatt az üldözés miatt. Miatta.

 

És akkor itt egy újabb csodálatos flashback. Nyitásul mindjárt olyan kardmozdulatokat láthatunk, amiket Obi-Wan és Vader a mustafari párbaj elején mutattak be. Nevezetesen, hogy Kenobi hátrál, míg Anakin támad, és a kardok körkörösen mozogva csapnak össze kettejük között derék tájt. Néha még a kameraszög is hasonló.

xx58mAY.png

9nux31V.png

Aztán Anakin úgy sújt le Obi-Wanra háromszor fentről lefelé, ahogy azt a Part 3-ban tette, és Obi-Wan ezúttal is (vagy éppen ekkor először) megrogy a támadás súlya alatt – ahogy évtizedekkel később majd Vader fog a fia hasonló támadása alatt megrogyni. És persze ott van Anakin már-már irritáló büszkesége.

xGc1KkI.png

X1j9KS1.png

 

De mindezt Ben is tudja. Tudja, hogy Vader mire játszik, és ezt kihasználja. Tetszik, hogy úgy indul neki, hogy leteszi a fénykardját és a pisztolyát. Fegyver nélkül sétál be a sötétség barlangjába. Igen, itt éles helyzetben teszi meg azt Ben, amit Luke gyakorlás közben elutasított, amikor Yoda rászólt, hogy a fegyvereit hagyja hátra. Luke nem hallgatott rá, pedig nem volt veszélyben. Ben ezt az intelmet már rég megfogadta és a veszély árnyékában vállalja. Luke egy kézfej árán tanulta csak meg, hogy néha jobb, ha nincs nálad fegyver.

A rohamosztagosok nem is lőnek rá, Reva sem lát már benne fenyegetést, még csicseregni is hajlandó vele, persze azért gondosan megválogatja a szavait a fülelő birodalmi katonák körében. De, bár nem mondja ki, rááll Ben ajánlatára, ezért is kísérteti vissza oda, ahol senki nem látja, mit fog csinálni.

 

Aztán újabb flashback, és Anakin ezúttal bemutatja az ep2-ben és az ep3-ban is prezentált kedvenc mozdulatát, jelesül, amikor a háta mögött perdíti át a kardot és úgy vág vele. És ezt a mozdulatot az unokája is átvette.

aF5w25u.png

RU17ooI.png

FwVx9HA.png

xjybgzS.png

 

De Kenobi ezúttal vert helyzetbe kerül, noha Anakin még így sincs high ground. És itt jön ki, amit az előbb láttunk: attól, hogy valaki fegyvertelen még nem biztos, hogy le is van győzve. Ezt Anakinnak meg kellett volna tanulnia, akkor talán nem veszi be, hogy a Windu által lefegyverzett Palpatine tényleg le lett győzve.

 

Közben befut Vader is, de Kenobi már szabadon van. Leia is megállítja a vérengzővé vált Lolát (elég krípi volt az a kis droid vörösen), és kinyitja a hangárkaput. De az óra már ketyeg, Vader megállíthatatlanul közeleg. A zene miatt izgulók szerintem itt már azért kicsit elmosolyodhattak. Ha nem is az Imperial March, de valami ahhoz közeledő muzsika csendült fel, mielőtt Vader belépett a hangárba.

Amit meg itt leművel, hát az a leteszemahajam kategória. Érdekes, hogy Lucas olyan visszafogottan bánt az Erővel. A legnagyobb trükk az volt a filmjeiben, hogy Yoda kiemelte az X-szárnyút. De az őt követő alkotók – érzésem szerint helyesen – már nem restek kihasználni annak mindehatóságát, különösen, ha a Kiválasztottról van szó. A Rogue One-ban is mutatta, hogy van benne potenciál, a Fallen Orderben meg az Inkvizítorok Erődjét alaposan átrendezte az Erővel. De mindez smafu ahhoz képest, ahogy itt fél kézzel megállítja a felszálló hajót, visszahozza a földre, aztán feltépi, mint az éhes macska a macskakaja zacskóját. Brutális.

Ám mindez a látványos erődemostráció hiábavaló, mert Vader nem tanult meg néhány leckét. Ben pedig pont ezzel képes túljárni az eszén. Mert míg Vader figyelmét lekötötte a menekülő hajó, nem vette észre a másikat, ami így elstartolhatott.

 

Ezzel el is értünk a flashbackben látott gyakorlás végére, ami keretbe foglalja az epizód történetét egyben egy olyan mondattal zárul, aminek a jövőben nagy jelentősége lesz. Amíg a bizonyítási vágyát nem tudja leküzdeni, tanítvány marad. És ezt nagyon sokáig nem tudta leküzdeni, még Sith korában sem. Hiszen állandóan bizonyítani akar a feleségének, Sidiousnak és ami a legfontosabb, önmagának. Ez utóbbi az, ami sokáig nem engedi, ami miatt még akkor is tanítvány, amikor Bennel újra találkozik a Halálcsillagon. Ahol a vén salabakter újra megtéveszti.

 

De a sztorinak még nincs vége. Óóóó neeeeem… Még csak most jön az arcodleteszed fordulat. A Főinkvizítor megpróbálja beteljesíteni a bosszúját, ám olyasvalaki, aki még az Ötödik Fivérrel sem tudja felvenni a versenyt olyan kevés Darth Vaderrel szemben, hogy akár egy kaviccsal is megdobhatta volna, azzal sem ért volna el komolyabb eredményt. Pláne így, hogy ostoba módon ahelyett, hogy az aktiválódó karddal szúrna, először bekapcsolja, majd kiáltva egy jó nagy lendülettel akarja levágni ellenlábasát. Vader közben még meg is teázhatott volna.

Ami ezután jön, az megint brutális. Vadernek Reva látványosan nem ellenfele. Akkor fogja meg az Erővel, amikor csak akarja, de néha szimplán elhajol a vagdalkozó nő kardja elől. Vader itt látványosan szórakozik, mert szerintem akár hattyút is képes lett volna Revából hajtogatni. Aztán elveszi a csaj fénykardját, de csak úgy, lazán. Én, meg szerintem a Főinkvizítor is azt hitte, hogy ezzel vége, neki meszeltek.

Hát nem, Vader még játszik kicsit a megunt játékával, pusztán a szép emlékek kedvéért. Ketté veszi a kardot, az egyik felét lazán odadobja Revának. Komolyan, a Sith még arra sem méltatja, hogy a saját kardját vegye elő. Jó lesz neki az inkvizítor fegyvere. Reva is érzi, hogy ez már csak kínzás Vader részéről, ahogy a macska játszik az egérrel, úgy játszik Vader vele. De még megpróbálja kihasználni a mozgékonyságát a robotizált Sith-tel szemben, ám hiába. Vader így is fölötte áll.

Az utolsó mozdulat koreográfiája pedig az egyik leggyönyörűbb mozdulatsor, amit az SW-ben láttam. Vader elhajítja a kardot, amit Reva félreüt, és megpróbál lecsapni a fegyvertelen Sith-re. Ám az az Erővel megállítja a csapást, majd szimplán, mindenféle kozmikus energiamező nélkül a puszta kezével kapja ki Reva kezéből a kardot, bokán rúgja, majd végezetül az Erővel vissz*rántja a másik felét is a fegyvernek. A beállás pedig mesés.

És aztán jön a leteszedazarcod rész. Vader megint lassan közelíti meg Revát, aki megint kénytelen felnézni rá és tehetetlenül kivárni, amíg a Sith Sötét Nagyura leszúrja. Ám ezúttal reveláció is van. Vader végig tudta, kicsoda Reva. Végig csak kihasználta a nőt. Ez az egész csak a terv része volt. És akkor besétál a pau’an, az igazi Főinkvizítor. Monológjában egyből céloz arra, hogy hogyan élhette túl ő – ahogy korábban Reva is. A gúny, a fölényeskedés, hát így kell visszaállítani egy renomét. Bár nem levenni a nő fejét a helyéről nagyfokú felelőtlenség. Hiszen már egyszer bizonyította, hogy őt is nehéz megölni egy szimpla szúrással.

 

És a sztori még mindig nem zárult le. Reva próbálja összeszedni magát, miközben a menekülőket üldözik, ám a hiperhajtómű nem működik. És a legrosszabb, hogy a Harmadik Nővé megtalálja Kenobi Haja által elvesztett holoprojektorát, amin ott az üzenet. Az üzenet, amiben mindössze két nevet említ meg a szerencsére felismerhetetlenségig eltorzult hologram Bail: Tatooine és Owen. Kár, hogy azon kevés fülek egyike hallotta ezt, akinek túl sokat is jelent ez a két név. És Ben megérzi ezt a bajt.

 

Ezzel a Lars farmmal, mélyén a békés álmokat álmodó Luke Skywalkerrel rákanyarodtunk a célegyenesre.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Felháborító... Komolyan nem értem én a készítőket! Hogy van képük egy ilyen epizódot lerakni az asztalra? Még az év fele sem telt el, de már azt hiszik, hogy a legjobb Star Wars tartalmat kaptuk meg? Nincs senki a Disney-nél vagy a Lucasfilmnél, aki kordában tarthatná ezeket az embereket?? Hiszi a piszi! 

Na, megyek, megnézem még egyszer, mert ma még csak kétszer láttam. 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Zseniális rész volt! Azt ahogy Anakin és Obi-Wan vívása, mint egy motívumként végig kíséri az epizódot, tanítani kellene. Lehetett volna egyszerű fanservice is, ehelyett a cselekményre reflektáló visszaemlékezés, amely kiemeli a szereplők aktuális lelkiállapotát és érzéseit. Ez nálam Rian Johnson szint. A helyszín, ha jól láttam az a hely, ahol az első epizód kezdődik a padawan gyakorlással, csak most nappal van. Ok, Haydenen látszik kicsit a kor, de annyira nem, hogy kizökkentsen. Sose gondoltam volna, hogy konkrétan látok még prequel érás élőszereplős SW-t.

Ebből fakadóan az epizód egyúttal egy másik küldetést is beteljesít: végre úgy láthatjuk a Star Wars-t ahogy Lucas mindig is képzelte. Egységben! Csak most jöttem rá mennyire hiányzott egy ilyen alkotás, ahol összefolynak az érák, és Vader nyugodtan gondolhat a csillagrombolója hídján korábbi dolgokra úgy, hogy azt mi is látjuk és természetesnek vesszük. Ezzel a résszel (és persze a korábbiakkal is) végképp összeforrt az OT és a PT korszaka. Fantasztikus dolog ez, és nem lehetünk elég hálásak érte.

 

Obi-Wan szinte teljesen kiszakadt már az apátiájából, és kész segíteni a menekülteken, mi több vezetővé válik. Jó volt látni, hogy visszatért az az érzelmes és segítőkész Jedi, akit korábban megismerhettünk. A legjobban ez Tala halálánál ütközött ki, amikor láthatóan nagyon mélyen érinti a veszteség. Újra át kellett élnie egy olyan traumát, ami elől valószínűleg az EPIII óta menekült. De itt mintha inkább eltökéltséget hozott volna ez számára, a korábbi esettel ellentétben.

A Jabiimi történések rengeteg utalást tartalmaznak. Volt itt minden: a Crait-i csata a TLJ-ből, Kesseli katakombás harc a SOLO-ból (Tala és NED-B kapcsolata néha nekem olyannak tűnt, mint Lando és L3 kötődése) de még EPV-ös Vader menetelés is. Az akció elsőrangú, bár néha én nem rángattam volna annyit a kamerát, de ennyi végül is belefért.

Szuper utalás a remete Jedikre, a hátrahagyott fénykardok és a köpenyek. Szomorú volt látni őket. Obi-Wan egy kardot mintha felismert volna, legalábbis úgy tűnt az ábrázatából. Próbálta már valaki kideríteni van-e ott ismerős kard? Néztem Winduét, de nem láttam. :D

Viszont ezek alapján most már kijelenthető, hogy elég sok Jedi menekült meg a 66-os után, csak bujdosnak vagy új életet kezdtek. Ez még nagyobb hangsúlyt fektet az Inkvizítorok létjogosultságára. Mert pár lovag miatt kár lenne egy ilyen szerveztet fenntartani, de ha van több tucat menekülő akkor megéri a kockázatot.

 

Ehhez szorosan kapcsolódik Reva sztorija, ami végre kiteljesedett! Egyszerre csak komplex karakterré vált, akinek olyan érdekes háttér története lehet, amit jó lenne megismerni valamikor. Moses Ingram zseniálisan játszott!!! Az, amikor párhuzamosan feltűnik a flashback a múltjából, és a régi események hatására egyszerűen nem jönnek a szavak, az fantasztikus rendezés és színészi játék(RJ2). Egyébként megsajnáltam a lányt. Mindent feláldozott azért, hogy Vader közelébe kerüljön (bár igaz, nem sok maradt neki, amit eldobhatott volna). Átállt a sötét oldalra, csak a bosszú hajtja már és hiába Vader a fő ellensége, ő is elveszett lélek… Elképzelni se tudom mik a szándékai ezután. Egyáltalán hogy éli túl? Rá fog jönni, hogy Luke és Leia Vader gyerekei és ezen a vonalon akar bosszút állni? Nagyon izgalmas lesz az ő sztorija még!

 

Végül, de nem utolsó sorban Vader! Ebben a sorozatban olyan szintre emelték az ázsióját, hogy ne tovább. Gyakorlatilag megismerjük az ereje teljében lévő sith-et, akit ilyen erősnek még sose láttunk. Hajót tép szét pusztán az Erővel, és úgy vív Revával, hogy a kardját se használja, csak elhajolgat előle. Döbbenet. Mintha táncolna. Ezen túl pedig az is kiderül, hogy csak kihasználták a lányt, az inkvizítorral egyetemben. Remek történeti fordulat még akkor is, ha láttunk már ilyet.

 

A szezonzáróra valami epikust várok, viszont csak jövő hét pénteken fogom látni. Nem tudom, hogy bírom ki addig úgy, hogy ne fussak bele spoilerbe.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Már a felütés teljesen odaszegezett a képernyőhöz. Amikor megjelent a fiatal Obi-Wan és Anakin, meg is jegyeztem: a végén még ezek megríkatnak megint. Leírhatatlan érzés volt őket így újra látni. Valamikor az EP2 előtti hónapokban kerülhetett sor erre a párbajra. Szerintem a fiatalítás jól működött, bár azért Haydenen látszott, hogy nem múlt el nyomtalanul az a két évtized, de ez bőven belefért. Coruscant is nagyon jó volt látni, főleg nappali fényben, igaz, a légiforgalmat azért hiányoltam. A készítők mindvégig nagyon jól kombinálták a jelent a flashback jelenetsorral, amelynek kifutása és motívuma volt, hogy bizony Anakin nem véletlenül maradt sokáig padawan és Obi-Wan nem véletlenül járt túl az eszén Mustafaron, illetve most a Jabiimon, de akár a Halálcsillagon történő végső megmérettetést is nyugodtan ide vehetjük. Anakin bár kiváló harcos volt, a vérbeli Jedi-mentalitást igazából soha nem tette magáévá. Nagyon jó volt látni, hogy ez a gyakorlásnak szánt párbaj szépen-lassan átcsusszan élet-halál harccá. Igazából persze Obi-Wan végig kontroll alatt tartotta az eseményeket, de azért elgondolkodtató, hogy vajon a felforrt agyvízű Anakinnél hol lett volna az a pont, hogy észbe kap és leáll. Amikor Vader mintegy megalázva bámul a távozó szállító után, szerintem egy az egyben ez a múltbeli lecke jutott az eszébe. "When I left you I was but the learner. Now, I am the master". Soha nem vált azzá, mert soha nem értette meg, mit is jelent mesternek lenni.

 

A jelenbe visszatérve: nagyszerű volt látni, hogy Obi-Wan szépen lassan úrrá lesz a helyzeten és átveszi a tényleges irányítás a Jabiimon. Tala most is remekelt, a halálát őszintén sajnáltam, de örülök, hogy ezt meglépték. Ugyanígy a szívemhez nőtt NED-B is. Hihetetlen, hogy a Disney-éra már mennyi szerethető és egyedi viselkedésű droidot kitermelt az elmúlt években. NED-B egyértelműen a hűség mintaképe. Nálam most helyükre kerültek az olyan mellékszereplők is, mint Roken vagy Haja. Eddig mindketten olyan semmilyenek voltak számomra, de itt karaktereik remekül működtek. Tetszett, ahogy Obi-Wan szépen-lassan felfogja létezésének szükségességét és jelentőségét. A Menedék falán ismét láthattunk az EU-ból átvett neveket, bár ezeket már tényleg csak a legesleg hardcore rajongók tudják csak beazonosítani. Viszont a credit alapján az egyik Erő-érzékeny gyermek neve Corran volt, aki a Jabiimon a kimenekítésre várt. Csak nem Corran Horn? Még a kor is stimmelne! Örülök, hogy Leia is kapott feladatot a kimenekítés során, de azért arra figyeltek, hogy szerepét ne túlozzák el.

 

Engem kétszer is megdöbbentettek a készítők. Először is Reva, akiről kiderül, hogy arra tette fel az egész életét, hogy bosszút álljon Darth Vaderen. Rendkívül tragikus sors az övé. Hihetetlen, hogy a 66-os parancs legborzasztóbb képsorait ennyire megmutatták nekünk, nevezetesen, hogy Anakin gyerekeket gyilkol. Persze azért a vágás ennek brutalitását tompította, de ez még így is bátor és tökös bevállalás volt a készítők részéről. Mindezt egy Disney+ nevezetű csatornán. És most akkor ne is citáljuk ide a már ezerszeresen megcáfolt "a Disney csak a pisiseknek tartogatja a SW-t" tézist. De visszatérve Revára. Igazán megsajnáltam őt. A Sötét Oldal képviselői végig megvezették, igazi gyomros volt hallani a Főinkvizitor szájából (tudom, hogy nem sok esélye volt, hogy felülírják a Rebels-t de én azért megnyugodtam), hogy eddig hasznos volt Reva haragja, de most már szimplán csak fárasztó. A jobb sorsra érdemes, magányra ítéltetett lányt (mert még az) ezzel végleg a sárba tiporták, ténylegesen és képletesen is. Igazi kegyetlenség ez a javából. És még erre jött csak az igazi brutális ráadás: Obi-Wan, hogy időt nyerjen, szintén csak csalinak használta fel őt. Revát elárulta és cserben hagyta mindenki. A Sötét majd a Világos Oldal. Sithek és Jedik. Mindenki csak eszközként tekintett rá. Mi maradt mégis Revának ezekután? Egy utolsó bosszú, hogy ott sújtson le, ahol Obi-Wannak nagyon fáj (és végre helyére kerül az is, hogy Reva pont Owent szúrta ki a tömegből a pilot-ban). Biztos vagyok benne, hogy Reva már nem számol azzal, hogy élve elhagyhatja majd a Tatooine-t. És éppen ezért lesz a legveszedelmesebb ellenfél most. Obi-Wan küldetése még soha nem került ennyire veszélybe mint most.

 

És ezek mellett még olyan "apró" finomságok is történtek, mint egy vérbeli párbaj Vader és Reva között, vagy még előtte Vader, ahogy az Erőt használja a csaligép megállítására. Utóbbi szerintem egy az egyben mozifilmes minőség volt. Ez a rész egyértelműen csillagos ötös, mi más is lehetne.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Írj hozzászólást most, és regisztrálj később. Amennyiben már regisztráltál, lépj be a fórumra és szólj hozzá a témához.

Vendég
Új hozzászólás

×   Beillesztett szöveg.   Illessze be egyszerű szövegként

  Only 75 emoji are allowed.

×   A linked automatikusan beágyazódott.   Linkként jelenjen meg

×   Az előző tartalom visszaállítása.   Korábbi szöveg törlése

×   Nem illeszthetsz be képet közvetlenül. Töltsd fel vagy illeszd be URL-ből.

  • Jelenlévő felhasználók:   0 felhasználó

    • Egy regisztrált felhasználó sincs ebben a topikban.
×
×
  • Új tartalom hozzáadása az alábbi témákban...

Fontos információ
A webhely használatával elfogadod és egyetértesz a fórumszabályzattal.