Ody Mandrell Hozzászólás ideje: 2023. Szeptember 12. Hozzászólás ideje: 2023. Szeptember 12. (szerkesztve) 5. rész - Shadow Warrior / Árnyékharcos Írta: Dave Filoni Rendezte: Dave Filoni Helyszín: Seatos, World Between Worlds Szereplők: Ahsoka Tano - Rosario Dawson / Ariana Greenblatt Anakin Skywalker - Hayden Christensen Hera Syndulla tábornok - Mary Elizabeth Winstead Jacen Syndulla - Evan Whitten Huyang - David Tennant Rex százados - Temuera Morrison Carson Teva százados - Paul Sun-Hyung Lee Mon Mothma kancellár - Genevieve O'Reilly Girard kapitány - Eisa Davis Jensu hadnagy - Chau Naumova Lander hadnagy - Brendan Wayne C1-10P "Chopper" - Dave Filoni R7 Történet Ahsoka a mélységbe zuhanva kénytelen szembenézni a múltjával és egykori mesterével. A tét nem kevesebb, mint az élete. Érdekességek - "Hatalmas megtiszteltetés volt magamra ölteni Anakin jelmezét és a Jedi-köpenyt. Ahogy Darth Vader jelmezébe is igazán megtisztelő volt ismét belebújni. Nagy hatást gyakorol, amikor felveszed a jelmezt, és természetesen nagyon jól ismerem a karaktert, és igazán élvezem az érzelmek széles skáláját, amit ki kell fejeznem." - Hayden Christensen (Anakin Skywalker) | Megjegyzés: ezen részlet egy 2022-es interjúból származik, amikor az "Ahsoka" készítése még folyamatban volt. - "Ő (Dave Filoni) tényleg hihetetlen művészi és történetmesélési aspektusból. Egy valódi kreatív erő, a Star Wars iránti szeretete és szenvedélye pedig igazán ragályos. Mindenkit inspirál a környezetében, köztük engem is, és nem is igazán lehet jobb annál, mint olyasvalakivel dolgozni, aki inspirál téged." - Hayden Christensen (Anakin Skywalker) | Megjegyzés: ezen részlet egy 2022-es interjúból származik, amikor az "Ahsoka" készítése még folyamatban volt. - "Egy mélyen rejlő félelmet kezdünk el felfedezni Ahsokában, ami abban gyökerezik, hogy sosem tudott elvonatkoztatni attól, hogy a személy, akit szeretett és a családjának tartott átállt a sötét oldalra." - Rosario Dawson (Ahsoka Tano) | Megjegyzés: ezen részlet egy 2022-es interjúból származik, amikor az "Ahsoka" készítése még folyamatban volt. Pár kitétel. 1. Amennyire az lehetséges próbálj meg az adott rész keretei között maradni. 2. A történet elemeit ne rakd spoiler gomb mögé. Itt az epizód konkrét történéseit tárgyaljuk ki. 3. Csak akkor szólj hozzá a témához, ha már láttad az aktuális részt. 4. Tartsd be a fórumszabályzatban leírtakat. Szerkesztve: Június 6. - Ody Mandrell Válasz
Bence1997 Hozzászólás ideje: 2023. Szeptember 13. Hozzászólás ideje: 2023. Szeptember 13. (szerkesztve) Hát mi volt ez a rész emberek?!?!?!?! Ahsoka és Anakin beszélgetése... flashback-ek a klónháborúkból(!!!), ha jól láttam volt itt Ryloth és Mandalore!!! És REX! És az a jelenet, amikor Anakin nyomul előre és közben váltakozik Anakin és Vader... és ha ez még nem volna elég akkor megemlítik Kanant is!!! Leia említése, Jacen bizony tehetséges! És Fehér Ahsoka is megszületik!!! Össze kell szednem a gondolataimat. Ez egy hálaisten epizód volt, Filoni remek munkát végzett. Szerintem az eddigi legjobb élőszereplős munkája! Szerkesztve: 2023. Szeptember 13. - Bence1997 3 2 Válasz
csoli1138 Hozzászólás ideje: 2023. Szeptember 13. Hozzászólás ideje: 2023. Szeptember 13. (szerkesztve) Én egy kicsit szkeptikusabb leszek, semlegesebb leszek,vagy nem tudom. Minden gyönyör volt a szemnek. Nem arról van szó, hogy nem. De: Ez a rész Filoni volt maga. Élőszereplős TCW maga a megtestesült álom. +Rebels. (Fan service?) Kár volt leírnom, mert szeretem, fan vagyok. A WbW csak színtér volt, ahogy írtam @Dzséjt-nek is, nem volt meg a funkciója ezúttal, ez a jóslatom bevált. "Alibi" volt arra, hogy egy élőbb Anakint mutathassanak be. Egy túlvilágon is kettős Anakint, amivel kapcsolatban van egy kis ellenérzésem egész egyszerűen azért mert nem ilyennek képzeltem. Bölcsességekre számítottam tőle. Titkokra az erőről, a halhatatlanságról a kettős énjéről, és vagy elmentem mellette vagy tényleg csak egy sima de nagyon dögös párbaj/flashback kombót kaptunk melynek a végén annyi a lecke, hogy az életet kell választani. De ne értsétek félre imádom a TCW-t tudhatjátok, maga a megtestesült álom volt ez a pár jelenet, Haydennel, Rex-szel. Ja igen. Anakin kifogástalanul nézett ki. Teljesen tökéletes volt. A fiatalabb Ahsoka is remek volt. Talán a mandalor-ostrom részre castingoltam volna egy kicsit idősebb csajszit, de ennyi. Jacen remek volt, kohizzák belőle amit kell. Ahsoka kezén nem volt koordináta. @Bomarr Jöhet a söröm! , azért izgultál, mikor taperolták a félgömböt.. Én is... Azért egy korty jár neked, mert csak volt valami a gömbbel. Mennyj a midichlorián-számod? De másik megoldás sem tetszett maradéktalanul, annak ellenere, hogy tetszett, mert kézenfekvő. Purgillel mennek utánuk. Vakon. Na ez nem jó. Mert szinte feltételezi, hogy csak egy helyre járnak, ami szerintem nem igaz. Ami még fájóbb az a kézenfekfősége, mert ezt meg lehetett volna csinálni korábban is. Persze Sabine mondja hogy 10 éve nem látott ilyen lényeket, de akkor ilyenek után kellett volna nyomozni és ha megvannak uzsgyi. Remek rész, látványos rész, az Ahsoka sztoriját jól szolgálja a komplett Saga-hoz sajnos nem tett hozzá sokat, pedig ezt vártam. A WbW vadabb funkcióját nem használták. Bölcsen. A sokak szemében a Saga-t rombolta volna. Érdekes volt, de nem elégítette ki minden igényemet. Nagyon kíváncsi vagyok a véleményetekre és simán az "internet véleményére" is. Szerkesztve: 2023. Szeptember 13. - csoli1138 4 Válasz
Bence1997 Hozzászólás ideje: 2023. Szeptember 13. Hozzászólás ideje: 2023. Szeptember 13. Na igen, aki mindenféle Erő-titokra, meg WBW dolgokra számított, az koppant. Én mindenképpen elvárások nélkül ültem le megnézni a részt (najó, bevallom, nem teljesen ) és azt kell hogy mondjam, hogy remek rész volt. Az egész Ahsoka-Anakin rész is előremozgatta a szálakat, Sabine-el kapcsolatban is, Ahsoka pedig tkp. újjászületett, ami a rész végi viselkedésén tökéletesen látszott: mosolygott, vidám természetű volt, nem volt jele már annak a bezártságnak, ami Tano kisasszonyt az évad első felében jellemezte. 5 Válasz
csoli1138 Hozzászólás ideje: 2023. Szeptember 13. Hozzászólás ideje: 2023. Szeptember 13. 6 perccel korábban, Bence1997 írta: Na igen, aki mindenféle Erő-titokra, meg WBW dolgokra számított, az koppant. Én mindenképpen elvárások nélkül ültem le megnézni a részt (najó, bevallom, nem teljesen ) és azt kell hogy mondjam, hogy remek rész volt. Az egész Ahsoka-Anakin rész is előremozgatta a szálakat, Sabine-el kapcsolatban is, Ahsoka pedig tkp. újjászületett, ami a rész végi viselkedésén tökéletesen látszott: mosolygott, vidám természetű volt, nem volt jele már annak a bezártságnak, ami Tano kisasszonyt az évad első felében jellemezte. Ebben valószínűleg igazad lesz. Ahsoka tényleg nyerhetett némi ájtatosságot. Újra fogom nézni már az elvárásaim nélkül, akkor valószínűleg a helyére kerül az epizód. De még egyszer aláhúzom, hogy nem negatív kritikát szerettem volna megfogalmazni. 1 Válasz
Bence1997 Hozzászólás ideje: 2023. Szeptember 13. Hozzászólás ideje: 2023. Szeptember 13. Nem is negatív kritikaként értelmeztem az írásodat. Én is újrafogom ma nézni az epizódot (most amúgy is dolgom akad), de ez az epizód egy valamiben felvilágosított, amibe eddig nem is gondoltam bele: a klónok háborújában a jedik tényleg a frontra vitték a fiatalokat. Az első jelenetnél realizálódott ez bennem, hogy itt gyerekek is harcolnak. A TCW ezt az animáció stílusa miatt szerintem nehezen adta át annó, de itt rendesen éreztem. 3 Válasz
Bence1997 Hozzászólás ideje: 2023. Szeptember 13. Hozzászólás ideje: 2023. Szeptember 13. Egy kis elemzés: 3 3 Válasz
Yoda József Hozzászólás ideje: 2023. Szeptember 13. Hozzászólás ideje: 2023. Szeptember 13. Szóval igazából ez volt Ahsokának a "fogadd el a magadban levő sötétséget" leckéje, amin átesett Qui-Gon, Obi-Wan, Yoda és Luke is annyira azért nem volt hű de extra rész, hogy moziba kelljen küldeni Ja és Ahsoka elkezdett kifehéredni a "halála" után, megyünk tovább a gandalfi úton 1 4 Válasz
kudar Hozzászólás ideje: 2023. Szeptember 13. Hozzászólás ideje: 2023. Szeptember 13. Én még nem tudok mit írni. Kis hülyegyereknek érzem magam, végigbőgtem az egészet. XD Majd ha már nem a könnyeimet törölgetem írok a részről. 4 5 Válasz
Népszerű hozzászólás Wilde Hozzászólás ideje: 2023. Szeptember 13. Népszerű hozzászólás Hozzászólás ideje: 2023. Szeptember 13. A World Between Worldsel kezdeném... vagy ez a wbw volt tényleg? Érdemes visszanézni a videót, amit Ody valamelyik nap berakott a wbw-ről, ahol Filoni beszél az egész koncepcióról. Ezek alapján számítottam arra, hogy itt nem valamiféle átjáróházat kell várni, ahol ki be ugrálnak különböző kapukon, hanem sokkal inkább a tudásról szól ez a hely. Ehhez kapcsolódva itt úgy érzem, hogy az epizód során látottak remekül rezonáltak Dave korábbi gondolataival, de nekem ez a szekvencia leginkább Luke, vagy Rey próbatételét idézte meg a barlangokból, ahol a hősnek önmagával kapcsolatban kell felfedezéseket tennie. Nem mondom azt, hogy ez nem az a hely volt, mint ahova Ezra jutott be a farkasos kapun át a Rebelsben, de valahogy teljesen másnak érződött az egész. Ez az Erő misztériuma és könnyen elképzelhető, hogy másként nyilvánul meg, aszerint, hogy ki hogyan kerül kapcsolatba ezzel a misztikus hellyel. Ezra maga indukálta az eseményeket, mikor ő kereste meg a kaput, ő jutott be a wbw-be, ő húzta ki Ahsokát a maga idősíkjából, de most azt láthattuk, hogy Ahsoka egyedül került ide, mások nélkül... hacsak nem Anakin Erőszelleme lépett közbe. Anakin leginkább olyannak érződött itt, mint a klasszikus Erőszellemek, akik tanítani akarnak valamit a hősöknek, vezetni, terelgetni őket tanácsokkal, persze ezt Anakin a maga sajátos módján, megkísértve Ahsokát éri el, de ebből az egészből nekem olyan érzésem volt, mintha ez egy olyan élmény lenne Ahsoka számára, ami egyfajta transzformatív erővel bír. Ezt nem láttuk így direktben sem Lukenál, sem Reynél, itt viszont a Gandalf párhuzam szimbolikája jelenik meg nagyon erőteljesen. Mind esztétikájában, mind a karakterben végbemenő változást tekintve. Ahogy Szürke Gandalfból Fehér Gandalf lesz, abban ott van az a transzformáció, hogy elengedi a félelmeit, a kétségeit, emellett hatalmat kap, amivel felveheti a harcot az előttük álló megpróbáltatásokkal. Itt Ahsoka nem csak külsőleg változik meg és öltözik világosba, de egyben a jellemében is megfigyelhető egy felszabadultság. Sokkal jobban tükröződik rajta a régi, vidámabb, pozitívabb Ahsoka. Ennyit talán nem láttuk mosolyogni az egész sorozatban, mint itt a rész végén. A purrgil expresszre is szerintem úgy tudnak felszállni, hogy Ahsoka képessé vált "megszólítani" a purrgileket. Felmerülhet, hogy miért nem próbálkoztak ezzel már korábban (no offense Bomarrnak, de én örültem, hogy nem azt a törött gömböt próbálták még megbuherálni valahogy, bár a pszichometria behozása tetszett), de szerintem erre az a válasz, hogy nem tudtak volna a purrgilekkel kommunikálni. Ez természetszerüleg ment Ezrának, de ehhez most Ahsokának alá kellett merülnie és egy új jediként(?) visszatérnie, hogy ezt meg tudja csinálni. Én a tanítást is úgy értelmeztem, hogy Anakin arra próbálja emlékeztetni Ahsokát, hogy ki az akinek lennie kellene. Több trauma is érte őket, de amit Ahsokánál egy nagyon szignifikáns pontnak érzek az a Jedi Rendből való távozása és Anakin elvesztése. Ez utóbbira nem is reflektált eddig egyszer sem úgy igazán, pedig ha megnézzük, hogy milyen érzelmi bomba lehetett számára a nagy malachori találkozás, akkor valószínüsíthető, hogy ezt nem könnyű feldolgozni. Ezek után láttuk a wbw-ös epizódban a Rebelsben, valamint a sorozat végén és itt ebben a szériában sem tértek ki még erre idáig. Azért is érzem fontosnak ezt, mert az itt elhangzottak esetében úgy érzem, hogy úgy beszélnek a sorozat egyik rejtélyéről (az Ahsoka - Sabine kapcsolatról), hogy igazából nyiltan nem beszélnek róla, de a felszín alatt látni az összefüggéseket. Eleve azért került ilyen helyzetbe Ahsoka, mert Sabine - az egyikori tanítványa - hozta ebbe a szituációba. Amikor a TCW-s flashbacket látjuk (ahol meg kell jegyezzem, hogy nagyon jó volt a fiatal Ahsoka és most így élőben Anakin mellett látva úgy, hogy kimondja a háborúval kapcsolatos félelmeit az nagyon hidegrázós volt így egy gyerek szájából), akkor Anakin folyamatosan a harcról, a tanításról beszél, ami egy visszatérő elem a jelenbeli Ahsoka számára is. Mindenáron meg akarja akadályozni Thrawn visszatérését, közben elveszítette a tanítványát és én úgy érzem egy kicsit önmagát is, legalábbis számomra nagyon idegen volt ez az új Ahsoka, akit idáig láthattunk. Ahsoka első nagy traumájaként a Rendből való kizáratását és egy kicsit ezt az ott elindult különutasságát is képbe hozza ez a szekvencia, ahol reflektál a Jedik háborús szerepére. Közben ott van az is, hogy Anakin bukása rá is hatással van a sötét oldal képében. Amikor lefegyvezi Anakint, kikapcsolja és eldobja a kardot az egy az egyben az Ep. VI-ot idézi Luka-al. Az igazi Jedi ott vált Luke-ból, abban a pillanatban és úgy érzem, hogy itt Ahsoka számára is ez egy hasonlóan jelentőségteljes lépés volt. Egyben megmutatta azt is, hogy az esetleges félelem, hogy Anakin elbukott nem szükségszerű, számára tanárként nem azt adta át Anakin, ami a sötét oldalhoz vezet, hanem ott volt a jó oldala is, amit szintén tőle tanult, az elhivatottságot, a küzdeni akarást, a gyengébbek megsegítését és az utolsó lecke, amivel meghaladja a mesterét az, amikor ezt bebizonyítja neki abban a jelenetben, hogy eldobja a kardot, nem a harcot, hanem az életet választja. Ez segíthet neki a Sabine-nal való kapcsolatában is, hogy jó tanár legyen, el merje engedni azt a félelmét, amit az Anakin bukása miatti kudarc okán érzett és ebbe a mester-tanítvány dinamikába úgy vágjon bele, hogy megtalálják a közös hangot. Lehet, hogy Ahsoka már nem tartja magát Jedinek a régi mérce szerint, de azokat az értékeket, amelyek a Jediket Jedivé teszik, azt mind megjeleníti önmagában és ez az igazán fontos! Emellett sok dolog volt még az epizódban, ami szintén remek volt, a zene, a vizuális megvalósítás, a purrgilek csodálatosan festettek. A Star Wars érzést tökéletesen átadták, a varászlatot, a csodát, amikor először megpillantják őket a felhők között, majd amikor elugranak a másik galaxisba abban ott volt az az ahitat, ahogy nézik, hogy ez a SW, ezért rajongunk ezért a világért. A flashbackekben is nekem nagyon tetszettek az olyan apróságok, mint amikor először tér vissza a múltba Ahsoka, akkor úgy töri be alatta a padlót Anakin, mint amikor a Malachoron Ahsoka repeszti meg a talajt Vader alatt a párbajuk végén. Azok a snittek, mikor elindul a harcba Anakin, robbanások, lángnyelvek, lövések sűrűjében és néha Anakinként, néha Vaderként látjuk, mint egy vizuálisan is aláhúzva azt a mondanivalót, amit a karakter kettősségével és Ahsokának az ezzel kapcsolatos traumafeldolgozásával mondtak. Hasonlóan remek volt ahogy az arca, a szeme megválotzik amikor a párviadaluk végén, amikor ismét a Jedi Anakint látjuk. Nekem Christensen itt nem volt zavaró, az előző rész végén sem zökkentett ki és Hayden látni ebben a szerepben fantasztikus volt. Remekül fogta meg mind az Ep. III-as bukott Anakint, mind a TCW karizmatikus tábornokát, nekem itt még jobban is tetszett, mint az Obi-Wan sorozatban. Rexet talán most láttuk így klónpáncélban először élőben, ha nem tévedek és ha csak egy pillanatra is, de megszólalt! Anakinnak is a TCW-s öltözéke, meg Rex jelenléte mind mind olyan nosztalgiabombák voltak, hogy nagyon megható volt ezt így látni és közben azzal a tudattal nézni ezeket a jeleneteket, hogy a TCW kissé döcögős kezdésétől milyen magasságokba jutottunk el. Leia megemlítése is tetszzett, amitől valahogy méginkább összefüggőnek érződött ez a történet a nagy univerzummal, hogy behozták őt is a képbe és a háttérben ő is igyekszik segíteni nekik. Megkockáztatnám, hogy egyszer majd nem csak a háttérben is láthatnánk, de egyelőre az is jó volt, hogy megemlítették. Mon Mothma sajnos megint hozta azt a formát, amit korábban is láthattunk tőle, ami sokkal kényesebb a bürökráciára és arra, hogy mindenkinek a kedvében járjon, minthogy a tényleges eseményekkel foglalkozzon. Persze Hera nem túl kedvező helyzetbe manőverezte magát, de úgy érzem Mon Mothma nem válik túl szimpatikussá ezekkel a tipikus politikusi megnyilvánulásaival. Az legalább jó volt, hogy az érkező hajókkal Carson szót tudott érteni és nem lett belőle nagyobb balhé. Ja és még valami, Jacen talán most volt eddig a legjobb. Nagyon lebegtetik a jediségét, ha nem is Luke akadémiáján, de lehet ezzel lehetne valamit kezdeni. Mégis a legjobb jelenet szerintem nem ez volt, hanem amikor Huyanggal beszélget és kérdezgeti, hogy csinál e neki fénykardot, az olyan ártatlanul gyerekes volt, ami Huyang szenvtelen válaszaival volt tökéletes. Egyelőre még bennem is alakulnak a látottak, ennek még érnie kell, meg kell nézni még párszor. Talán a Mortis-trilógiához tudnám hasonlítani, amit többször is megnéztem és egyre több mindent fedeztem fel benne, szóval a fent leírtak most így az első gondolataim, de kíváncsi vagyok Ti miket láttatok meg ebben a részben. Számomra ez a Gandalf párhuzam volt nagyon erős (Baylan a Balrog, Ahsoka lezuhan, mindeki azt hiszi, hogy meghalt és felszabadultan, új formában tér vissza), meg az, hogy Anakint, a vele a kapcsolatos bűntudatot, a harcot, amibe azóta van benne, hogy gyerekként belecsöppent a Klón Háborúba el kell engednie, meg kell haladnia. Ja és a jövő héten végre megtudjuk, hogy milyen is az a másik galaxis... nem kevésbé város epizódnak nézünk elébe. 10 3 Válasz
Népszerű hozzászólás Nute Gunray Hozzászólás ideje: 2023. Szeptember 13. Népszerű hozzászólás Hozzászólás ideje: 2023. Szeptember 13. Szerintem nem túlzok, ha azt mondom, hogy nálam ez az epizód egyenértékű a filmekkel. Olyan nagybetűs STAR WARS élmény volt ez, hogy nem is tudom szavakba önteni. Azért megpróbálom. Ez az epizód ismét bizonyság volt számomra, hogy jó kezekben van a franchise. Filoni méltó örököse Lucas-nak, sőt, még azt is megkockáztatom, hogy pl. a jelen epizódot még az öreg se rakta volna így össze, mert Filoni a képi világ megkomponálása mellett a párbeszédírásban is jeleskedik. Van egy-két visszás döntése Filoninak (gondolok a ret-conokra), de mindezeket (legnagyobbrészt) okkal teszi és ezt el kell hogy ismerjem. Mert most már van annak értelme, hogy a korábbi epizódokban Ahsoka miért a szokásos feketében öltözött, és most már miért a szürkés-fehér poncsóban. Hát ezért kellett azt a bizonyos jelenetet megváltoztatni. Tényleg csak szuperlatívuszokban tudok írni. Amennyire furcsa volt számomra Anakin ábrázata az előző rész végén, itt annyira működött, hogy csak lestem, mire képes a jelen technológiája. Eszméletlen volt, ahogy ilyen profin visszafiatalították Haydent, legyen az a Klónháború eleje és vége korabeli fizimiska. A fiatal Ahsoka is nagyon ötletes húzás volt. A technikai része tényleg zseniális. Megmondom őszintén, a klónháborús szegmenset én végig könnyeztem. Annyira nosztalgikus mégis újszerű volt. Ahogy futnak a klónok a semmibe, a végtelenbe, az nekem megidézte azt, hogy mindez a háború és annak minden áldozata mennyire hiábavaló és értelmetlen volt. Tetszett, hogy a droidokat nem mutatták. Mert nem az a lényeg, a valódi ellenség nem ők voltak. A Köztársaság önmagát gyűrte le. A képi világ, a felsejlő Ryloth és Mandalore, iszonyúan csodálatos volt, a felvillanó fényekkel és robbanásokkal. A Klónháború egyenpokla jelent meg itt, a helyszín mindegy is volt mindkét esetben. Az pedig, hogy Anakin hol a jól ismert páncélban, hol anélkül sejlett fel, mesteri húzás volt. Ja, és azért Rex is tiszteletét tette. A rész során végig azon gondolkodtam, hogy Anakin semmit sem tanult és semmit sem felejtett. Nem volt ő itt bölcs tanító és ez jól is van így. Igazából Ahsoka most hagyta mögött a múltat, most lépett ki Anakin árnyékából, akinek öröksége az örökös véráztatta háború volt a togruta lány szívében és múltjában. És korábban Ahsoka ezért is vallott kudarcot Sabine-nál. Mert ő is a háború gyermeke volt, ő már nem ismerhette azt a sokat mantrázott állapotot, hogy a Jedik a Galaxis békéjének őrzői. Anakin, habitusából adódóan, hamar akklimatizálódott a háborús időszakban, sőt, ott érezte igazán jól magát, ott teljesedhetett ki igazán, ami végül elvezet a Darth Vader-i állapothoz. Ahsoka (és Kanan és még sokan mások) soha nem ismerhetett meg egy másfajta életet. Sabine-nak is csak ezt az örökösen háborgó lelket tudta nyújtani. Most azonban Ahsoka megtisztult és egy teljesen új emberként, úgy is mondhatnám, nagybetűs Jediként került ki a morajló tengerből. Olyan állandó békesség és nyugodtság terült szét az arcán, és ezzel együtt is oly mértékben megváltozott Rosario Dawson arcán, hogy most már tényleg nem lehet kétséges, ő volt a legmegfelelőbb választás erre a szerepre. Meggyőződésem, hogy a korábbi Ahsoka soha nem tudta volna rábírni a purrgilt, hogy vigye el őket Ezrához és majdan Sabine-hoz (mert most valahogy már ez volt a fókuszban és nem Thrawn visszatérésének megakadályozása). Szerintem Ahsokát most már ismét tekinthetjük jedinek, semmit renegátnak. Hogy aztán végül mi volt ez az egész, az számomra továbbra is bizonytalan. Erőlátomás? Tényleg a világok közötti világ? Vagy Ahsoka tényleg majdnem eljutott abba az állapotba hogy egyesül az Erővel? Jó kérdés. Az anya-fia kapcsolat annyira csodálatosan van ábrázolva Hera és Jacen (és nem Jaycen, ahogy a felirat végig tévesen írta) között, hogy nekem a twi'lek eddig is az egyik kedvenc női karakterem volt, most meg már még inkább az. Tetszett, hogy még egy hivatalos megbeszélés alatt is figyel a fiúra és nem hessegeti el, mert tudja, ha Jacen ilyen körülmények között közölni akar valamit, beléfojtva a szót Carson Tevába, az csakis nagyon fontos lehet. Hera ismeri a fiát, ismeri a beosztottjait. Ezért jó tábornok és ezért jó anya. Az Új Köztársaság az ilyen tehetséges és jólelkű embereket dobja parkolópályára. Megértem Mon Mothma szorult helyzetét, de mégis, már csak annyi szerep hárul rá, hogy közölje Herával, megindult a szenátusi vizsgálat. Igazából semmivel sincs több hatalma Valorumnál. Azt meg láttuk, hova vezetett. Visszatérve Jacen-hoz: látszik, hogy nagyon is vele van az Erő. Örülök, hogy elhangzott végre Kanan neve, Nem tudom, hogy Hera mennyire hallotta meg az összecsapó fénykardok búgását, szerintem inkább csak sejteni vélte, és úgy döntött, megbízik ösztöneiben és hallgat a fiára. Volt azért némi humorforrás is az epizód során, még ez is belefért. Ezek nagy részét a brillírozó Carson Teva szolgáltatta. Jót nevettem a reakcióján, amikor Huyang közölte, hogy Jacen Erőérzékeny és ennek hatása miatt kap új irányt a küldetés. Valószínűleg már hozzászokott ezekhez a polgárháború alatt, de megtanulta követni a parancsokat egy lemondó sóhaj és vállrángatás kíséretében. Szintén jó volt, ahogy megpróbálta kidumálni Syndullát a megjelenő ÚK-flotta előtt. Jacen nagyon cuki volt, ahogy elbújt Chopper mögött. Huyang továbbra is kíméletlenül őszinte nekem már most az egyik kedvenc droidom. Örültem, hogy Leia neve említésre került. Tehát azért ő is tudatában volt ennek a félhivatalos küldetésnek. Kíváncsi vagyok, Luke-ot vajon beavatták-e. Ez moziélmény volt a javából. Aki ezt tényleg moziban láthatta az USA-ban, nagyon szerencsésnek mondhatja magát. És persze a jövő hét kérdése: Hova lehet ezt még fokozni? 8 6 Válasz
Bence1997 Hozzászólás ideje: 2023. Szeptember 13. Hozzászólás ideje: 2023. Szeptember 13. Ez a sorozat részről részre fejlődik, jobb lesz és még mindig tartogat meglepetéseket, újdonságokat. És még nincs vége, hiszen van hátra számunkra három epizód, ami ebből az epizódból kiindulva már az új galaxisban fog játszódni. Na azokat a részeket is lehet várni, nem is kicsit, hihetetlen, milyen magasságokba kerültünk már most a sorozattal. Ez a rész formabontó volt, többek között a rosszak Sabine személyével együtt fel se tűntek az epizódban, így adva ennek időt arra, hogy Ahsoka megreformálja magát. És micsoda újjászületés volt ez… De kezdjük elsőként mégis Jacen Syndullával. A harmadik epizódban csak egy cameo szerepben tűnt fel, az előzőben sem éreztem igazán, hogy olyan fontos karakter lenne a történetben, de amit itt leművelt, az előtt le a kalappal. Volt funkciója, és ami még fontosabb: az előző részben csak úgy ahogy hintették el, hogy esetleg erőérzékeny lehet a fiú, de itt megmutatkozott a képessége. És Kanan nevét is végre megemlítették nagy örömömre. Az ő sorsa igazán érdekes lehet. Egyelőre kérdéses, hogy kinek a tanítványa lehet majd a srác, úgy néz ki, hogy Ahsoka már Sabine mellett marad, szóval ez azt jelentheti, hogy Ezra (bármi is van vele) veheti a szárnyai alá? Megnéznék egy ilyet. A Herával való közös jelenete, ahogy mindketten a víz hangját hallgatták, remekül volt kivitelezve, ugyanakkor kérdéses, hogy Hera miként hallotta a fénykardok hangját? Vagy ezt csak és kizárólag Jacen észlelte és ezt valahogy továbbította az anyjának? Mielőtt még Ahsokára fordulnék, két dolgot említenék meg: Elsőként is a vizualitás. De ezt összepárosítva a zenével valami tökéletességet sugároz a számomra, az elején például amikor látjuk Seatos erdejét és a szirtet, na ott megcsapott engemet egy kis RJ-stílus, ahogy ott az Ahch-to volt hasonlóan bemutatva. Lenyűgöző volt. A másik téma a politika. Egyrészt, Carsont öröm látni (megint), reakciója Kananre nekem nagyon tetszett. De a kitartása is Heráék mellett, ahogy megpróbálta feltartóztatni az Új Köztársaság haderőjét. Mon Mothma itt is megmutatta, hogy a bürokrácia nagyon elhatalmaskodott a Köztársaságban, és az, hogy Hera felfüggesztését javasolták… hát ott megállt bennem az ütő. Huyangot is megemlítem, hát az elején nagyon megsajnáltam a droidot. Ahogy Sabine sisakját fogta és elmondta Herának, hogy Ahsoka és Sabine nem hallgattak rá, nem voltak együtt, szívbemarkoló jelenet volt. Na de most már rákanyarodhatunk az epizód fő cselekményére, ami nem más volt, mint Ahsoka átváltozásának bemutatása. Valahogy sejtettem, hogy előbb-utóbb meg fog történni a Szürke Ahsokából Fehér Ahsokává váló transzformáció. És milyen szépen lett kivitelezve. Kezdjük rögtön a legelején és ezzel visszakanyarodva egy picikét az előző rész végéhez: vajon ez a hely a WBW volt? A kapuk nem voltak jelen, ugyanakkor lehet ez az Erő egy másfajta megnyilvánulása is Ahsoka felé. Lehetséges, hogy minden erőhasználónak, aki belép, az Erő egy hasonló kinézetű, ám funkcionalitásban teljesen másmilyen helyszínt mutat? És ha már ez a helyszín: Ahsoka miképp is jutott ide? Anakin volt érte a felelős? Vagy ez pusztán csak Ahsoka fejében történtek, amit az Erő által Jacen is észlelt? Anakinra kitérve: Hayden brillírozott a szerepben, nagyon örülök, hogy a tavalyi Obi-wanos szerepe után idén itt is láthatjuk őt, lubickolt Anakinként. Viszont vajon ő Erőszellemként jelent most meg? Az aurája nem volt olyan, ámbár lehet a hely sajátossága, hogy az erőszellemek rendes alakként jelenhetnek meg. Az utolsó lecke átadása történt meg ebben az epizódban, amit Anakin úgy ér el, hogy megkísérti Ahsokát, ezzel téve őt próbára. Szembeállítja a múltjával a lányt, honnan érkezett, mivé vált és hogy ennek milyen következményei lehetnek a jövőre nézve: Elsőként kezdünk egy kis fénykardpárbajjal, ahol Anakin újból megmutatja, hogy bizony nem hiába mondták régebben az egyik legjobb fénykardforgatónak. De a kezdés is jól indít, mielőtt még Ahsoka bekapcsolná a fénykardjait: a nő nem akar harcolni régi mesterével, ami szépen reflektál Luke 6. részbeli tettére, amikor ugyancsak kinyilvánítja azt Vader ellen, amit most Ahsoka. A kis párbaj után jött a bomba: klónháborús flashback jelenetek!!! Méghozzá, ahogy észrevettek, legalább két helyszínen voltunk: Rylothon és Mandalore-on! A legelső jelenet vajon előbbihez tartozott vagy esetleg egy még korábbi csatából láthattunk új jelenetet? A fényviszonyok alapján egy pillanatra bevillant a Tethi ütközet. Node a flashback jelenetek. Micsoda élmény volt! Valami ehhez foghatót akartam látni és megkaptam. Köszönöm szépen! Rex is felbukkant, méghozzá mindkét féle páncélt viselve, utóbbinál még Temuera is a hangjaként szólalt meg. Ariana nagyon jó játszotta el a kis Ahsokát és itt kitérnék egy fontos felismerésre az én részemről: ezt már fentebb is említettem, de most újra felhozom. A klónok háborújában eddig nem igazán volt (legalábbis számomra) érzékeltetve, hogy itt milyen fiatalon is harcolnak jedik. Márpedig a valóság durván válaszolt: Ahsokát élőben látni kicsiként nagyon megható volt látni és bizony Anakin beszéde után újra megbizonyosodtam arról, hogy a háború Palpatine mesterterve volt, amivel a jedik szerepét gyökerestül megváltoztatta. Mint ahogy a Kiválasztott mondja, alkalmazkodni kell, ezért faragott Ahsokából harcost. És ha belegondolunk, Ahsoka legjelentősebb éveit (amikor megtörténik számára a felnövés pillanata tinédzserkorában) a háború szabályozta meg. A klónháború tette azzá Ahsokát, amit utána láttunk. Ezt a harcos felfogást alkalmazta Sabine-nál is, valamint emiatt hajtja a vágy, hogy megállítsa Thrawnt. Mert ezt tanulta meg a klónháborúk alatt és eme epizód gyönyörűen bemutatta nekünk, miképp engedte el ezt a részét… Mandalore ostromát látva lehidaltam, egy-két beállítás tisztára úgy festett, mintha az animációs sorozatból láttam volna egy részletet. A párbeszéd itt mester és tanítványa között megidézte nekem egy picit Mortist. Amikor Anakin közli Ahsokával, hogy ő több annál, amit Baylan mondott neki, valamint ő is sokkal több, akkor én ebbe beleláttam azt, hogy szemünk előtt elevenedett meg a Mortisi Atya és a Leány. A végső párbaj Anakin és Ahsoka között újfent tetszett, amikor Anakin kijött a füstből és közben váltakozott a pre-páncélos Vader és a fekete lovag, a hanghatás tisztára olyan érzetet keltett bennem, mint amikor a Mortisi lények váltottak alakokat. A csörtéjük végül azzal zárul, hogy Ahsokának sikerül legyőznie Vadert, majd úgy dönt, hogy az életet választja és eldobja a kardot. Ezzel szimbolikusan elvágja magát az eddigi énjétől, eltűnik a gyász, a benne lakozó harag és felváltja egy sokkal magasztosabb én. Csakúgy, mint a 6. részben Luke, úgy itt is, ebben a pillanatban mindketten elfogadták, hogy Anakin több, mint Vader, és elengedték ezt, amire Anakin csak a legvégén volt képes. És ezek után megtörténik az átalakulása: Ahsoka a vízben új emberré lesz. Fehér Ahsokává válik, amivel méginkább érzékelhető a Gandalf-hasonlat. Ezzel a lépéssel pedig a togruta még hatalmasabbá vált, mint eddig valaha volt. Hangulatában, kinézetében és az Erőjártasságban is új szintet ér el. A purrgillekkel való kapcsolódására szerintem eddig nem volt képessége, de az új Ahsokának igen. És Rosario remekül játszotta, kisugárzó személyisége volt. A purrgilles jelenetnél szó szerint libabőrös lettem. De itt az egész utolsó néhány percre értem, kezdve azzal, hogy megjelentek a bálnák, egészen addig, amíg fel nem jött a stáblista. Kinerék eddig hibátlan munkát végeznek a zenével! Ahsoka a bálna belsejében (hihetetlen, hogy húztak egy ilyet) újra hozta a régi formáját, ugyanakkor volt benne valami új is, utolsó mondatát pedig maga Gandalf is mondhatta volna. Megvolt Ahsokának a bukás, a vízbe eséssel a halált is megélte, majd ebből újjászületett és egy teljesen új arculatot kaptunk. Nagyon kíváncsi vagyok, hogy vajon mi lesz majd Sabine és Ezra reakciója. És mi lesz itt jövőhéten? Végre láthatjuk az új galaxist! Már alig várom! Ez az epizód az egyik, ha nem a legjobban elkészített alkotás lett, Filoni egyszerűen nagyon érzi a Star Warst. És ha csak belegondolok, hogy ez még nem az évad vége volt és vár ránk 3 rész még, hát igazán kíváncsivá tett kalapos barátunk: vajon mit tartogathat még a tarsolyában? Thrawnt akarok!!! 3 4 Válasz
Népszerű hozzászólás Dzséjt Hozzászólás ideje: 2023. Szeptember 13. Népszerű hozzászólás Hozzászólás ideje: 2023. Szeptember 13. (szerkesztve) Taglózott már le a Star Wars, nem is egyszer, nem is kétszer. Yoda fénykard ragadása az ep2-ben. Kanan Jarrus halála a Rebels-ben. Snoke szétfűrészelése. A 66-os parancs kiadása az ep3-ban. Ugyanezen parancs kiadása a TCW-ben. Luke megjelenése a The Mandalorian második évadának végén. Obi-Wan és Darth Vader visszavágója az Obi-Wan Kenobiban. De ezek, úgyszólván, múló pillanatok voltak, hiszen utánuk javarészt robogott tovább a film vagy az epizód. Úgy, ahogy most érzem magam, csak egyszer éreztem: az ep8 után. Akkor voltam ilyen kómás, kótyagos. Akkor nehezedett rám így a látottak és hallottak súlya. Kezdjük azzal, hogy egyetlen dolgot leszámítva semmi sem jött be, amit korábban gondoltam. Az az egy dolog... Nos, az @Bomarr-nak kellemetlen, sok sört kell vennie. De a Világok Közötti Világ nem szolgált átjáróként, amit mondjuk a kapuk hiánya tényleg előre vetített, ahogy @csoli1138 oly jól eltalálta azt. Sőt retrospektív azt mondom, a purrgilek használata végül is az egyik legkézenfekvőbb megoldás volt, aztán erre nem gondolt senki sem. Ami Anakin és Ahsoka között történt, az nagyszerűen lett prezentálva. Először is, nagyon tetszett, hogy akárcsak Ben, Yoda vagy Luke, úgy Anakin sem vesztette el a jellemét olyan jelentéktelen ügyek miatt, mint a halál. Megközelítései továbbra is sajátságosak, tanítási módszere még most is több akciót és izgalmat tartalmaz, mint száraz bölcsességet. Karakteridegen is lett volna, ha Ben Kenobihoz hasonlóan csak sétálnak és beszélgetnek. Anakin ilyen volt életében, és ilyen halálában is. És a Világok Közötti Világ remek játszótér volt az Erőszellemnek, hiszen itt a múlt nem csak elérhető, de ezek szerint, legalábbis egy Erőszellem által át is élhető, ha nem is a szó legszorosabb értelmében. A "flashback"-ek nagyszerűen sikerültek. A vörös miazma, ami mindent belengett, egyszerre tette ezeket a jeleneteket földöntúlivá és idézte meg a háború borzalmait. És a csaták... AT-TE lépegetők és LAAT/i-k, de ami a legszebb, Phase I klón páncélok. Élőszereplős műben az ep2 óta nem láthattuk ezt a páncélt. És először láthattuk élőben Rex századost, ráadásul a Phase I és a Phase II páncéljában is ott volt. Plusz Anakin is viselte a páncélt, ezzel egy újabb éles határvonal lett elmosva az animációs és az élőszereplős éra között. Megjegyzem, Christensennek nagyon jól sikerült a fizimiskája, remek átmenetet képzett az ep2-ben és ep3-ban látott kinézete között. Ahsoka viszont nem az első két és fél évben viselt ruhát kapta, hanem azt, amit a Tales of the Jediban viselt (amit mondjuk személy szerint nem bánok) - viszont szerintem ez a ryloth-i csata volt az első évad végéről. Az az egyik korai küldetésük volt, és akkor szembesült először Ahsoka azzal, hogy a parancsai és tévedései folyamán emberek halhatnak meg. S bár a TCW-ben Anakin és Ahsoka főleg az űrben ténykedett, az ütközet jó pár napig eltarthatott, így valószínűleg részt vettek felszíni összecsapásokban is. A Mandalore ostroma szintén remekül nézett ki. Érdekes, hogy Ahsoka könnyedén aprította a beskar páncélos alakokat, miközben a szintén Filoni felügyelete alatt készült The Mandalorianben a beskar látványosan fénykard álló. Régóta fenn álló kérdés, hogy a TCW-ben, illetve ezzel a sorozattal már mondhatjuk azt, hogy a klón háborúk érájában szereplő mandi páncélok miért kevésbé ellenállóak (már leszámítva azt, hogy akkor kifejezetten ellenállók, amikor plot armor funkciójuk is van). Ezt a kérdést ez az epizód sem válaszolja meg, de talán az a magyarázat, hogy akkor már annyira eltávolodtak a mandik a hagyományaiktól, hogy a páncéljaik is silányabbak voltak. Ezt talán az is bizonyítja, hogy Din Djarin bordó páncélja a sorozat elején sérülékenyebb volt, mint miután újrakovácsolták és megkapta az ezüst páncélzatot. (Illetve, ha lőfegyverek szempontjából nézzük, a madi fegyverek nyilván erősebbek, pont azért, mert beskar páncélok ellen lettek fejlesztve.) Akárhogy is, marha jó volt mandalore-i szuperkommandósokat is élőben látni. Ez az epizód, sőt ez a sorozat mintha egy megelevenedett animációs széria egyveleg lenne. TCW, Rebels és Resistance, ez mind képviseli magát valahogy. A The Bad Batch-re nem kaptunk még utalást, de most már nem lepne meg, ha valahol feltűnne egy Omega szenátor. Még kicsit a Világok Között Világon maradva, én szerintem ez az volt. Egyszerűen most csak mást képviselt. Talán az is közrejátszott, hogy Ezra és Ahsoka más úton került be. Ezra egyértelműen fizikailag helyeződött át ebbe a térbe egy kapun át. Ahsoka... Nos, lehet, hogy ő fizikailag egyáltalán nem volt itt, csak mivel halálközeli állapotba került, Anakin, Morai vagy önön maga ide tudta teleportálni a tudatát. Az viszont, hogy itt megelevenedett a múlt, illetve a végtelen űrt átszelő hidak, nekem azt jelzi, hogy ez a Világok Közötti Világ. Anakin maga meg igen érdekes volt, ahogy a Sith személyisége is áttört. Hiába no, ez is Anakin Skywalker. Talán itt volt eddig vizuálisan a legerősebben bemutatva, hogy Anakin és Vader nem két külön ember, hanem egy és ugyanaz. Anakin ugyan visszatért a Világos Oldalra, de jellemének továbbra is része Darth Vader, amit Erőszellem formájában elő is tud hozni. Már más művekben is volt arról szó, hogy a szellemek képesek manipulálni a megjelnésüket. Végül is, miért ne, hiszen ők már nem anyagi lények, a testük csupán energia. Ezért se végtagok nélkül jelenik meg az, aki elvesztette, de például Qui-Gon mellkasán sem volt ott az égett lyuk. Sőt, talán Yoda a legjobb példa, akinél még az elmaradhatatlan botja is ott volt, amivel még Luke-ot is kupán tudta vágni. És itt ezt láttuk. Anakin manipulálta nem csak azt, amit Ahsoka maga körül érzékelt, de azt is, ahogyan őt érzékelte. Ahsokában rengeteg félelem, harag és megbánás van, sok trauma érte, és ezek nem kis hányada köthető Darth Vaderhez. A Sith Nagyúr megjelenési így vizuálisan is felszínre hozta azt, ami Ahsokát bántja. Megharcolt önnön félelmeivel, és végül meghozta a döntést, aminek hála tovább léphetett. S akárcsak Luke az endori csatában, úgy most ő is felismerte, hogy a Jedinek nem "nagy harcosnak" kell lennie. S mint Skywalker mester, ő is eldobta a kardját, ugyanazzal a "Sith"-tel szemben. Ily módon Anakin két személyből is Jedit faragott. Christensen játéka pedig fantasztikus volt. Nagyszerűen tudott váltani a Jedi mester, a Jedi tábornok és a Sith Nagyúr között. Kár, hogy ennek az embernek a színészi karrierjét tönkreb*szták a heaterek, szerintem sokra vihette volna. Már az ep2-3-ban is remekül hozta Anakint, az Obi-Wan Kenobiban és itt pedig megkoronázza korábbi játékát. Ahsoka átváltozása pedig tényleg látványos. Az epizód második felében fokozatosan megvált a szürke ruhától és megkapta a Rebels végén látott fehér szerkót. Megszületett Fehér Ahsoka. Így nekem már a Rebels vége sem lóg ki. Az ott "csak" Sabine gyors summázása a lothali csata után történtekről, amibe belesűrít mindent, ami még jöhet, ami megtörténhet, De ő csak azt summázta, amit most itt részletesen kidolgozva látunk. Mintha az ep5 után megkérdezné valaki, miről fog szólni az ep6, aztán pár szóban összefoglalod. És utána az illető látja a filmet. A részletesen kidolgozott mű valószínűleg csak érintőlegesen lesz azonos a summázással. És valóban, Ahsoka eme esemény után sokkal felszabadultabb, vidámabbá vált. Különösen tetszik a végén, ahol szinte gyermeki kalandvággyal várja az ismeretlenbe ugrást. És én is úgy érzem, ez nyitotta meg annak kapuját, hogy használhassák a purrgileket. Amúgy az új ruhája eddig szerintem a legjedisebb. Lady Tano mindig is kilógott a viseletével, korábban a vöröses, később a szürke és a szürkéskék színek domináltak. Nem kifejezetten olyan színek, amik a Jedik viseletére jellemzőek. Ez a fehér viszont Luke PT-s fehér viseletét juttatja eszembe, ami egy újabb párhuzam a két karakter között. Kíváncsi vagyok, innen hogyan tovább. Hogy Ahsoka ezzel az új szemlélettel miképpen fog viseltetni azzal, hogy Sabine átadta a gömböt Baylannak, vagy hogyan száll szembe a Nagyúrral, Morgannal és Thrawnnal. Annak már számára is világosnak kell lennie, hogy nem a harc az egyetlen lehetőség a győzelemhez vezető úton. A bálnák repülése pedig egy vizuális lefosomabokám volt. Ez az a hűha, ami fantasztikussá teszi a Star Wars univerzumát. Ahol egyaránt le tud gyűgözni az, ha kivágódik egy Xiston a hipertérből, vagy ha egy halom űrbálna siklik el néhány köztársasági cirkáló mellett. Ráadásul ez a Star Wars univerzumán belül is ámulást váltott ki. Hiszen a kapitány és az X-szárnyúk pilótái is ugyanúgy tátott szájjal és áhítattal bámultak, mint mi. Pedig ők nem is hallották Kevin Kinner fantasztikus zenéjét, ami hát na, kiemelkedő. Ezzel a muzsikával ez a jelenet perfekt. Ha Filoni Lucas méltó örököse, akkor Kinner John Williamsé. Voltak már remek zeneszerzők Williams után, de Kinner talán a legjobb. A f*szt, ő a legjobb! Pont! De meg kell említenem a Ghost vízfeletti repülését is, ami háttérképre, sőt poszterre való a szememben. Eddig is szép hajónak tartottam, de így élőszereplős formában lassan a kedvencemmé válik, letaszítva a helyéről a naboo királyi jachtot. Nagyon gyönyörű hajó (nem kevésbé dögös kapitánnyal ). Jacen Syndulla ilyen módon előtérbe helyezésére sem számítottam. Cameo volt a legtöbb, amit vártam, erre fel itt részben neki köszönheti Ahsoka az életét. Fogékonysága az Erőre látványosan megmutatkozott, és mindezt úgy, hogy őt még senkit sem tanítja. Érdekes kérdés, hogy vele kezdenek-e majd valamit a jövőben. Kicsit fura, hogy itt egy Erőérzékeny gyerek, aki egy Jedi lovag leszármazottja, Ahsoka mégis az Erőben nem túl erős Sabine-t kezdte el tanítani. Oké, ebben talán az is benne van, hogy Ahsoka (vagy épp Luke) nem követi a régi Jedi elveket, és nem szakítja el a szüleitől a gyerekeket. Amivel szerintem többet segítenek, hiszen így a jövendőbeli Jediknek nem a Rend érzelemmentes, kötődések nélküli világában kell felnőnie, hanem érzelmileg egészséges környezetben - jó esetben, mert persze ez nem feltétlen adott. Mégis, én azt mondom, a gyerekeknek jobb helye van a szüleiknél, mint a régi Jedi Rendben. És bőven elég lenne, ha tizenéves korukban, saját döntésük alapján lépnének be a Rendbe. És például itt az, hogy Jacent az anyja neveli láthatóan szeretetben, szerintem egy igen egészséges felnőtt embert fog eredményezni, aki sokkal jobb Jedi lehet, mint például azok a 2-3 éves koruk óta a Rendben nevelkedett figurák, mint Dooku, Krell vagy Offee. Amúgy az, hogy Jacen ennyire előtérbe került, már abban is reménykedni kezdtem, hogy esetleg megpillantja az apját. Az biztos, hogy a Seatos az Erőben afféle csomópont lehet, így itt talán ugyanúgy felderenghetett volna, mint a Lothalon a halála után. Persze a sztori ezt nem kívánta meg, és csupán fan service lett volna, de eskü imádtam volna. Természetesen a hiánya sem gond, főleg, hogy megemlítették a nevét. A nagy dolgokon túl jó volt a kisebb dolgokat is látni, hallani. Amikor Organa szentor nevét hallottam, egy pillanatra képzavar lett úrrá rajtam, mert talán még soha, egyetlen mozgóképes műben sem hivatkoztak így Leiára. Ez a megszólítás Bailt illette, Leia állandóan hercegnő volt, később tábornok. Szóval lendületből Bailre asszociáltam, majd jöttem rá, hogy Leiáról van szó. Jó hallani, hogy ő is ott van a háttérben, nem tétlen és segít hőseinket ott, ahol tudja. Nyilván neki sem egyszerű, hiszen rá is igaz az, ami Herára: ez már nem a Lázadók Szövetsége, ez már az új Köztársaság. Szabályokhoz és törvényekhez kell tartaniuk magukat, és ha ezeket megszegik, nos, sajnos az lesz, ami elé Hera néz. Felelősségre fogják vonni és viselnie kell a következményeket. Ez amúgy alapvetően érthető, nem is lenne semmi bajom a dologgal. Baromi rossz, ha egy államban egy katonai vezető azt csinál, amit csak akar. Az ilyen katonákat minden normális államban elfogják és hadbíróság elé állítják. A baj itt is csupán az, hogy Hera azért lett renegát, mert a felettesei strucpolitikát folytatnak. Fittyet hánynak kézzel fogható bizonyítékokra, saját maguk által kitalált elméletekre hagyatkozva döntenek, és hát na, mi nézők már tudjuk, hová vezet ez. Hány milliárdan fizetnek az életükkel a Xionók és Rodrigók hülyeségei miatt. Mothma hála az égnek konzisztense tartja azt a szerepét, amiért rühellem. Az Andorban elérték, hogy megértsem, sajnáljam, de azért arról nem kell lemondanom, hogy szívemből utálhassam. És ez nagyon jó, mert abszolút összhangban van mindazzal, amit Mothmáról, az új Köztársaság kancellárjáról tudunk. És akkor az epizód vége. Hát nekem komolyan az érzésem, mintha egy film végét láttuk volna. Mintha az elmúlt 5 rész egyben kiadni a Star Wars: Ahsoka Episode 1-t, és a másik három rész az Episode 2 lesz. Simán lehetett volna akár évadzáró is, annyira grandiózus volt, és annyir az az érzése az embernek a végén, hogy na, a címszereplő egy út végére ért. El sem tudom képzelni, ezt hogyan tudják majd überelni az évadzáróban. Akárhogy is, köszi Filoni a remek születésnapi ajándékot. Szerk.: Talán az egyetlen, amúgy teljesen elhanyagolható dolog, amit fel tudnék hozni negatívumként, hogy a fiatal Ahsokának nem Ashley Eckstein adta a hangját. Na, az még odavágott volna egyet a nosztalgiának és szerintem kedves tisztelgés lett volna hősnőnk eredeti megformálója előtt. Szerkesztve: 2023. Szeptember 13. - Dzséjt 9 1 Válasz
Népszerű hozzászólás NorbiLordi Hozzászólás ideje: 2023. Szeptember 13. Népszerű hozzászólás Hozzászólás ideje: 2023. Szeptember 13. 11 2 Válasz
Népszerű hozzászólás Bence1997 Hozzászólás ideje: 2023. Szeptember 13. Népszerű hozzászólás Hozzászólás ideje: 2023. Szeptember 13. 6 5 Válasz
Népszerű hozzászólás Dzséjt Hozzászólás ideje: 2023. Szeptember 13. Népszerű hozzászólás Hozzászólás ideje: 2023. Szeptember 13. A Sötét Oldal technológiai szörnyszülöttje kiemelkedik a felhők közül, hogy teret váltva csak a káosz, pusztítás és a halál maradjon utána. A Világos Oldal a természettel harmóniában indul intergalaktikus utazásra, az ugrás után nincs se káosz, se pusztítás, se halál, csak béke. 5 5 Válasz
Donát Hozzászólás ideje: 2023. Szeptember 13. Hozzászólás ideje: 2023. Szeptember 13. 2 órával ezelőtt, Dzséjt írta: És akkor az epizód vége. Hát nekem komolyan az érzésem, mintha egy film végét láttuk volna. Mert egy film végét láttad. 7 1 Válasz
Népszerű hozzászólás Bence1997 Hozzászólás ideje: 2023. Szeptember 13. Népszerű hozzászólás Hozzászólás ideje: 2023. Szeptember 13. 8 2 Válasz
Cpt. Rex Hozzászólás ideje: 2023. Szeptember 13. Hozzászólás ideje: 2023. Szeptember 13. Na itt eltört a mécses.... De sajnálom, hogy sisak nélkül nem beszélhettek, de itt most nem ez volt a lényeg. 5 2 Válasz
Donát Hozzászólás ideje: 2023. Szeptember 13. Hozzászólás ideje: 2023. Szeptember 13. 3 órával ezelőtt, Dzséjt írta: Szerk.: Talán az egyetlen, amúgy teljesen elhanyagolható dolog, amit fel tudnék hozni negatívumként, hogy a fiatal Ahsokának nem Ashley Eckstein adta a hangját. Na, az még odavágott volna egyet a nosztalgiának és szerintem kedves tisztelgés lett volna hősnőnk eredeti megformálója előtt. Ezt nem is értettem, hogy miért... 1 Válasz
Donát Hozzászólás ideje: 2023. Szeptember 13. Hozzászólás ideje: 2023. Szeptember 13. Én most azt gondolom, hogy ez nem az "igazi" (Erőszellem) Anakin volt, ahogy Vader sem Vader volt a Dagobah barlangban. Ez egy Erő általi próbatétel volt Ahsoka számára, amihez felhasználta az Erő az Ahsoka fejében lévő Anakin / Vader képet hogy próba elé állítsa. Nagyon remélem hogy ez így van, mert ha ez a valódi Erőszellem Anakin lett volna akkor nagyon sok hiányérzetem lenne a beszélgetésük kapcsán. 3 5 Válasz
gafz Hozzászólás ideje: 2023. Szeptember 13. Hozzászólás ideje: 2023. Szeptember 13. 6 perccel korábban, Donát írta: Én most azt gondolom, hogy ez nem az "igazi" (Erőszellem) Anakin volt, ahogy Vader sem Vader volt a Dagobah barlangban. Ez egy Erő általi próbatétel volt Ahsoka számára, amihez felhasználta az Erő az Ahsoka fejében lévő Anakin / Vader képet hogy próba elé állítsa. Nagyon remélem hogy ez így van, mert ha ez a valódi Erőszellem Anakin lett volna akkor nagyon sok hiányérzetem lenne a beszélgetésük kapcsán. És szerintem ez nem a WBW volt, csak egy halálközeli élmény. 1 Válasz
Wilde Hozzászólás ideje: 2023. Szeptember 13. Hozzászólás ideje: 2023. Szeptember 13. 18 perccel korábban, Donát írta: Én most azt gondolom, hogy ez nem az "igazi" (Erőszellem) Anakin volt, ahogy Vader sem Vader volt a Dagobah barlangban. Ez egy Erő általi próbatétel volt Ahsoka számára, amihez felhasználta az Erő az Ahsoka fejében lévő Anakin / Vader képet hogy próba elé állítsa. Nagyon remélem hogy ez így van, mert ha ez a valódi Erőszellem Anakin lett volna akkor nagyon sok hiányérzetem lenne a beszélgetésük kapcsán. Ez egy érdekes felvetés, erre nem gondoltam, de abszolút elképzelhető lenne ez is. Anakin itt nem a klasszikus "kékes" erőszellem alakban jelent meg, ami persze még nem jelenti azt, hogy nem lehetett erőszellem, de maga az egész szekvencia leginkább Ahsokáról és az ő érzéseiről szólt, a saját belső útjáról, amihez lehetett ez az Anakin csak egy eszköz, amit az Erő vetített így ki. Ettől még ha ez az igazi Anakin is volt szerintem simán lehet, hogy még találkoznak és látjuk még őket együtt. Eleve Hayden itteni visszatérése is nagyon jól sült el, hogy a továbbiakban a folytatásban megérné még visszahozni erőszellemként. 14 perccel korábban, gafz írta: És szerintem ez nem a WBW volt, csak egy halálközeli élmény. Ez bennem is felmerült, vagy legalábbis az, hogy a World Between Worlds és az ide való be és kijutás nagyon máshogy nézett ki a Rebelsben. Persze ez még lehet, hogy csak egy másfajta megnyilvánulása az Erőnek és eléggé hasonlít is a hely a wbw-re, de azért nem vetném el ezt a felvetést teljesen. Egyébként a címről ki mit gondol, hogy pontosan kire és hogyan vonatkozik? Az erőszellem/látomás Anakinra, Ahsokára, esetleg az Ahsokában lévő harcosra, akit meg kell haladnia? Kíváncsi vagyok, nekem nincs egy kialakult véleményem egyelőre ezzel kapcsolatban, de tetszik az epizód misztikuma, hogy néhány dologot kissé homályban hagynak és lehet közösen találgatni... 2 Válasz
Nute Gunray Hozzászólás ideje: 2023. Szeptember 13. Hozzászólás ideje: 2023. Szeptember 13. Szerintem Anakinra. Az ő hagyatékát (árnyékàt) kell Ahsokának végre maga mögött hagynia. 1 Válasz
Bence1997 Hozzászólás ideje: 2023. Szeptember 13. Hozzászólás ideje: 2023. Szeptember 13. 9 perccel korábban, Wilde írta: Egyébként a címről ki mit gondol, hogy pontosan kire és hogyan vonatkozik? Az erőszellem/látomás Anakinra, Ahsokára, esetleg az Ahsokában lévő harcosra, akit meg kell haladnia? Kíváncsi vagyok, nekem nincs egy kialakult véleményem egyelőre ezzel kapcsolatban, de tetszik az epizód misztikuma, hogy néhány dologot kissé homályban hagynak és lehet közösen találgatni... Ezen én is gondolkodtam. Próbáltam valamilyen kapcsolatot keresni az epizód címe és Gandalf története között, egyelőre nem sikerült egyezést találnom. Viszont ha tippelnem kéne, akkor azt mondanám, hogy a cím Ahsokára vonatkozik, a benne lévő harcosra, amin végül felülkerekedik, de vonatkozhat Anakinra is, akinek árnyékán kell túlnőnie a tanítványának. 40 perccel korábban, Donát írta: Én most azt gondolom, hogy ez nem az "igazi" (Erőszellem) Anakin volt, ahogy Vader sem Vader volt a Dagobah barlangban. Ez egy Erő általi próbatétel volt Ahsoka számára, amihez felhasználta az Erő az Ahsoka fejében lévő Anakin / Vader képet hogy próba elé állítsa. 16 perccel korábban, Wilde írta: Ez egy érdekes felvetés, erre nem gondoltam, de abszolút elképzelhető lenne ez is. Anakin itt nem a klasszikus "kékes" erőszellem alakban jelent meg, ami persze még nem jelenti azt, hogy nem lehetett erőszellem, de maga az egész szekvencia leginkább Ahsokáról és az ő érzéseiről szólt, a saját belső útjáról, amihez lehetett ez az Anakin csak egy eszköz, amit az Erő vetített így ki. Ettől még ha ez az igazi Anakin is volt szerintem simán lehet, hogy még találkoznak és látjuk még őket együtt. Eleve Hayden itteni visszatérése is nagyon jól sült el, hogy a továbbiakban a folytatásban megérné még visszahozni erőszellemként. Szerintem lehet így is és úgy is értelmezni Anakint. Ugyanakkor Anakin egy érdekes eset, mert ő például a Sithek árnyékában két alakban is megjelenik Luke előtt a Tythonon, a fiatal és az idős énje váltakozik. Most lehet, hogy vad vizekre evezek (szinte biztos), de mi van, ha ő tényleg az Erőszellem Anakin volt ("I won't fight you." - "I've heard that before." Előbbit picit másképpen, de Luke is mondta neki az EpVI-ban), de mivel ő a Kiválasztott, ezért ő maga az Egyensúly? Ő Anakin, de ugyanakkor Vader is a része, mindig is ott volt vele és a halála után is a részét képezi? 1 Válasz
Ody Mandrell Hozzászólás ideje: 2023. Szeptember 13. Szerző Hozzászólás ideje: 2023. Szeptember 13. Nehéz lett volna megmondani mi következik a WBW-ben, ezért is volt marhára izgalmas várni a mai részre. Persze volt itt még más érdekesség is, de engem leginkább ez érdekelt. Nem kellett csalódnom. Maga a hely a rész alapján olyan lehet, ahova a halott, vagy halál közeli állapotban lévő Jedik kerülnek. Persze ez nem jelenti azt, hogy a korábban elhunyt lovagok ne kereshetnék fel a WBW-t. Ezt láttuk Anakin esetében. Izgalmas a gondolat, hogy talán minden meghalt Jedi először a volt mesterével találkozik ezen a helyen, aki tovább vezeti őt a kozmikus Erő honába. Anakin és Ahsoka kettőse fantasztikus volt! A tanítás lényegét illetően @Rixon értékelésével értek egyet: a múlt feldolgozása és elengedése mindenképpen szükséges a tovább lepéshez. Ahsokát mindig visszahúzta a múltja, igazán nem tudott kiszakadni belőle. Ennek itt most talán vége, aminek szép szimbólumot is adtak a fehér köpennyel. Az életet választva Ahsoka az új lapot választotta, a jövőbe tekintést. Egyúttal elengedte múltjának nyomasztó oldalát is. Legalábbis én így látom. A Mandalore-i visszaemlékezés arra is utalás, hogy később Sabine-nal csődöt mondott. Egyébként nagyon tetszettek a flashback-ek. Teljesen ködös volt az egész, ezzel is hangsúlyt adva annak, hogy ez nem a valóság, hanem csak egy látomás. Anakin/Vader volt a csúcs, Hayden fantasztikusan játszott! Mióta vártam már egy olyan jelent sorra, ahol minden jellemvonása egyszerre van jelen. Ez nyilván csak szellemként várható, és ha bár itt nem reflektált a saját tragédiájára, mégis jó volt látni és átélni az újabb leckéjét. Ejj mit nem adnék egy Luke-Anakin jelenetért!!! Talán lesz akkora szerencsénk, hogy valamikor, valamelyik sorozatban megkapjuk. Vagy talán a Filoni mozifilmben? Hera szála is kitűnő volt, Jacen a sztár! Most már a napnál is világosabb, hogy Erőhasználó a kölyök, és a jövőben talán újra láthatjuk majd. Mondjuk valahogy Rey mellé kerülhetne. Az ÚK továbbra is racionális a saját szempontjából, de a mi szemszögünkből, akik tudjuk a hátteret irtózatosan balfékeknek tűnnek. Igaza volt Dzséjtnek, Herát még akár le is fokozhatják…. Teva is csak azért úszta meg, mert a történetét igazolták az éppen feltűnő purgillek. Ezek a bálnák élőszereplősben még inkább fantasztikusak! Ahsoka utazását így megoldották, nem kellett a térkép, ami már nem is volt használható. Köszi Huyang, @Bomarra sört felírom. Eddig se volt piskóta a sorozat, de a lényeg még hátra van!! Kétlem, hogy ebből ne készülne második évad. Olyan isten nincs. 3 3 Válasz
Dzséjt Hozzászólás ideje: 2023. Szeptember 13. Hozzászólás ideje: 2023. Szeptember 13. 59 perccel korábban, Donát írta: Nagyon remélem hogy ez így van Nagyon-nagyon remélem, hogy ez nincs így, mert ez nekem mindent elvenne ebből a jelenetből. Hovatovább, számomra teljesen tönkretenné az egész epizódot, ha az ott csak egy fantáziaszülemény és nem maga Anakin Skywalker. 53 perccel korábban, gafz írta: És szerintem ez nem a WBW volt, csak egy halálközeli élmény. Az egyik nem zárja ki a másikat, lehet egyszerre mindkettő. 36 perccel korábban, Wilde írta: Ez bennem is felmerült, vagy legalábbis az, hogy a World Between Worlds és az ide való be és kijutás nagyon máshogy nézett ki a Rebelsben. A Rebelsben sem csak a kapukon át lehetett bejutni. Az egész lothali Jedi templom egy vezető volt a való világ és a Világok Közötti Világ között. Emlékezzünk csak vissza arra, amikor Ezra a semmiből megkapta a kyber kristályát vagy amikor Yodával beszélgetett. Ott is a VKV jelent meg, csak akkor éppen hidak sem voltak. És a Chimearán lévő romok is más megközelítést biztosítottak. 14 perccel korábban, Bence1997 írta: Ő Anakin, de ugyanakkor Vader is a része, mindig is ott volt vele és a halála után is a részét képezi? Szerintem ez teljes mértékben így van. Attól, hogy valaki szellem lesz, nem veszti el a jellemét. Hisz pont az a lényege az egésznek, hogy az megmaradjon. Anakin visszatért a jó oldalra, de ettől még nem vált egy angyalkává. Vader ugyanúgy a része maradt, csak ahogy Yoda, már ő is képes a helyén kezelni. 1 1 5 Válasz
Nute Gunray Hozzászólás ideje: 2023. Szeptember 13. Hozzászólás ideje: 2023. Szeptember 13. Azt én is hangsúlyoznám, hogy milyen csodaszépen néz ki ez a sorozat. A purrgilek ábrázolását és a vándorlásuk bemutatását a Seatos légkörében bármilyen nagyköltségvetésű blockbuster sci-fi megirigyelhette volna. 4 Válasz
Donát Hozzászólás ideje: 2023. Szeptember 13. Hozzászólás ideje: 2023. Szeptember 13. 20 perccel korábban, Ody Mandrell írta: Ahsokát mindig visszahúzta a múltja, igazán nem tudott kiszakadni belőle. Ennek itt most talán vége, Akkor működött volna ez igazán, ha megbeszélik Anakinnel a múltat. Így is szintet lépett, de továbbra is ott lebeg Anakin múltjának az árnyéka kettejük kapcsolata fölött. Most úgy érzem magam mintha Luke-nak amikor megjelent Obi wan Yoda halála után, nem beszéltek volna arról, hogy Vader az apja. Mert itt most ez történt! "Találkozott" Anakin és Ahsoka és egy szóval nem beszéltek Anakin bukásáról. Malachorról. Arról hogy meg akarta őt ölni Vaderként. Pont ezért ez csak úgy működik, ha ez nem egy valódi Erő szellem Anakin volt, hanem egy Erő általi próbatétel, amihez felhasználta az Erő Ahsoka Anakin képét. 2 4 Válasz
Ajánlott hozzászólás
Csatlakozz a beszélgetéshez!
Írj hozzászólást most, és regisztrálj később. Amennyiben már regisztráltál, lépj be a fórumra és szólj hozzá a témához.