Ugrás a kommentre

A Rebels animációs sorozat


gunji

Ajánlott hozzászólás

Én is úgy gondolom, hogy a Szövetség eredetileg sok kisebb sejtből tevődött össze, amelyek egy-egy bolygórendszerre, szektorra stb. korlátozták tevékenységüket, és talán még a távlati célban sem volt teljes egyetértés. Remélem, a sorozat megmutatja, hogy ezek a szervezetek miként kerültek egy zászló alá, biztos rengeteg konfliktust és ellentétet kellett leküzdeni. Mon Mothma és Bail Organa karakterének ezekben a pillanatokban kell előtérbe kerülnie.

 

Nem feltétlenül nevezném a Szövetséget terroristaszervezet-jellegűnek, inkább csak a nyomasztó túlerő ellen a gerillahadviselést alkalmazhatták, ami azért nem terrorizmus. :) Értem ez alatt a gyors rajtaütéseket, fegyverszállítmányok eltérítését, egy-egy merénylet moffok, birodalmi kormányzók ellen stb. Remélem, az ilyesfajta hadviselés is terítékre kerül a sorozaton belül. Arra is kiváncsi leszek, hogy milyen mélységekig mutatják be a Birodalom kegyetlenségét (kínzások, erőszak a polgári lakosság ellen, kizsákmányolás, besúgó-rendszer, titkosszolgálatok, kényszersorozások stb.), e tekintetben vannak félelmeim, nem szeretném, ha az egész meseszerűvé degradálódna le (a "jó tinik" akik megmentik a világot a "gonosz Birodalom" ellen), és nem akarok túlzottan idióta rohamosztagosokat sem látni (tehát ne vegyék át a TCW-s harci droidok szerepét).

 

OFF: Spanyolországban polgárháború volt (és nem forradalom, a kettő teljesen más), tehát Franco-t nem lehet "forradalmárnak" nevezni, és jelen tudásom szerint soha nem választották meg császárnak. Ha az ott harcoló magyar honfitársakra (?) a Moszkva által kiküldött kommunisták (pl. Gerő) értendő, akkor valóban így volt, más egyébként Magyarország nem vett részt abban a háborúban még önkéntesek formájában sem.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Nem feltétlenül nevezném a Szövetséget terroristaszervezet-jellegűnek, inkább csak a nyomasztó túlerő ellen a gerillahadviselést alkalmazhatták, ami azért nem terrorizmus. :)

Valóban, ez így sokkal korrektebb. Csak mivel nagy az átfedés az eszköztárban, így az jutott eszembe. Az ideológiai háttér és a végcél miatt viszont sokkal találóbb amit írtál. ;)

 

OFF: Spanyolországban polgárháború volt (és nem forradalom, a kettő teljesen más), tehát Franco-t nem lehet "forradalmárnak" nevezni, és jelen tudásom szerint soha nem választották meg császárnak. Ha az ott harcoló magyar honfitársakra (?) a Moszkva által kiküldött kommunisták (pl. Gerő) értendő, akkor valóban így volt, más egyébként Magyarország nem vett részt abban a háborúban még önkéntesek formájában sem.

A spanyol polgárháború a világháború előszele volt, ahol a majdani nagy szembeálló felek bizonyos (igencsak fontos) tagjai beálltak 1-1 oldal mögé, így sokkal több volt az még egy szimpla polgárháborúnál is. De erről tényleg nem akarok tovább beszélni, mert off. ;)

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Ebben igazad van, polgárháború volt, a jellegére írtam, hogy bizonyos szempontból a világháborúhoz volt hasonlatos (sokkal inkább, mint pl. egy forradaloméhoz). Viszont a terrorista hasonlatot még mindig találóbbnak érzem.

De miért is nem volt galaktikus méretű? Ha a sejtek szétszóródva léteztek a galaxisban és annak minden zugában igyekeztek újabb szövetségesekre lelni, váratlanul lecsapni és akárhogy károkat okozni a Birodalomnak, akkor szerintem kijelenthetjük, hogy a Lázadás az egész galaxisra kiterjedt. Nyilván nem voltak nyílt harcok a bolygók többségén (mint a klónháborúban), de a filmekből úgy tűnt, hogy a Szövetség hol itt, hol ott üti fel a fejét, a sejtek főbb bázisait is rendszeresen költöztetik. Ráadásul több faj is képviselteti magát az oldalukon, ami szintén arra enged következtetni, hogy kiterjedt volt a mozgalom.

Mert egy világ/galaktikus háború lényege, hogy a világ/galaxis nagyobb részére kiterjed. A lázadók még Szövetség korukban is maroknyian voltak győzelmük idején, még ahhoz sem rendelkeztek elég erővel, hogy bevegyenek egy bolygót, nemhogy egy egész galaxisban szétszóródjanak. Ahogy a világháborúink ott voltak Amerikában, Európában, Afrikában és Ázsiában, úgy a klón háború is elérte a magerendszereket, a peremvidéket, de még a hutt űrt is. A Galaxis minden területén volt valamilyen harc.

A polgárháború ezzel szemben csak lokális, elszigetelt harcokból állt, nem komplett világok uralásért dúlt, hanem - és ebben teljesen egyetértek, még a Szövetség szintjén is inkább terrorista szervezetként üzemelt - a katonai erők gyengítéséért, a rezsim működésének nehezítéséért. Egy szóval, cseszegették a Birodalmat, mint légy a lovat. És ezért sem tudott a Szövetség komoly katonai eredményt elérni a Halálcsillag tervrajzainak megszerzéséig.

A sejtek bázisait- mármint azt az egyet - persze, hogy költöztették, hiszen ott lihegett a Birodalom a sarkukban. "... a birodalmi erők kiűzték őket titkos támaszponjjukról és végigüldözték őket a Galaxison."

Fajokból meg aztán végképp nem igen volt sok a filmek alapján, túlnyomó részt az emberek keltek fel, a mon calok voltak még nagyobb létszámban jelen a végén, azon kívül volt egy-két sullusti, egy wookiee és egy dressel. Rajtuk kívül nem igazán képviseltette magát más idegen faj, pláne nem nagy számban a Szövetségben - ennek valószínűleg az ep4-ben technikai okai voltak, de az ep5-ben, és pláne az ep6-ban a Jabbás jelenet után már kizárt, hogy nem valami Lucasi koncepció állt mögötte. Na például majd erre is választ adhat a Rebels, hogy a Szövetségben miért voltak ilyen elhanyagolhatóan kis számban idegenek, azok miért a kocsmákban és maffiózók bűntanyáján lebzseltek inkább.

 

Miért lenne a teljes flottájuk az Endor-nál? Nekem az rémlik, hogy ott összpontosították az erejüket és összevontak több flottát, de nem mindent. Persze, a flottájuk nagy része ott volt, ettől még nem igazán tudhatjuk mi volt máshol. Ugyanez a helyzet a Yavin és Hoth esetében. Nekem úgy jött le, hogy egy sejtről van szó, viszont talán a legértékesebbről, ezért hajtja őket a Birodalom. No meg azért, mert ezeknek a helyét tudták kideríteni.

Tény és való, hogy a Szövetség nem volt úgy eleresztve technológiailag, nem engedhettek meg maguknak közel sem olyanokat, mint a Birodalom, de még így is nagyon erősek voltak. A régi vagy átalakított gépek ellenére is többnyire (nyilván nem egy Halálcsillag ellen) képesek voltak felvenni a harcot a birodalmiakkal, feltéve persze, hogy azok nem voltak drasztikus túlerőben. Pláne, hogy a harcmodoruk és stratégiájuk teljesen eltért ellenfelükétől, sokszor fifikával és trükkökkel kellett ellensúlyozni az erőfölényt.

Emellett pedig nem volt még egy olyan erő a galaxisban, amely akár csak megközelítette volna a Szövetség haderejét, amely elég sokszínű és komplex volt. Noha így is eltörpültek a Birodalom mellett, de mégis messze a két legerősebb oldal küzdött egymással. Az előbb emlegetett "maroknyi" is a Birodalomhoz képest értendő szerintem.

Mivel a Birodalom az egész Galaxist jelenti - az nem olyan volt, mint a Köztársaság, hogy csak az él benne, aki akar -, így éppen elég az. :)

Az Endornál muszáj volt összevonni az erejüket, minden űrhajójukra szükség volt. Az már a győzelem vagy halál elvében ment le. Ott volt minden a győzelemhez, ha azt elcseszik, sosem lesz esélyük újra ilyen offenzívát indítani. Ezt tudták, Lando ezért is győzte meg Ackbart, hogy ne vonuljanak vissza, amikor a biztos halált osztó II. Halálcsillag kezdett rájuk lövöldözni és ott volt előttük egy hatalmas birodalmi flotta is, messzemenően nagyobb túlerővel. És ha mindent felteszel egy lapra, az utolsó golyót is magaddal viszed, de bepakolod a táskába a szuronyt, a csúzlit, még a villákat is.

Ha maradt is hátra valami, az már távolról sem lett volna elég ahhoz, hogy életben maradjon a Szövetség, kezdhettek volna mindent elölről, persze teljesen fölöslegesen, hiszen egyrészt, ha az Endornál megverték volna a Szövetséget, az minden oldalról bebiztosítja a Birodalom hírnevét, másrészt, befejezik a II. Halálcsillagot. Szóval már csak emiatt is fölösleges lett volna hátrahagyni űrhajókat.

Ami a harc felvételét jelenti: "közelről nem tarthatunk ki sokáig a csillagrombolókkal szemben." Egy dolog fölvenni valakivel a harcot, egy másik azt legyőzni. A flottában ott az egyetlen sansza a Mon Cal cirkálóknak volt, de abból talán egy tucat, vagy annyi se volt. Szerinted egy Corelliai Korvettnek, ami a hangárjában elfér, számít, hogy képes felvenni a harcot egy csillagrombolóval? Vagy egy transzporternek, aminek alig pár ágyúja van? Az ep4 alapján nem ez az a méretkategória, amivel érdemes kekeckedni egy birodalmi csillagrombolóval.

Az is biztos, hogy a Szövetség már centralizált katonai szervezet volt, még ha a legfőbb vezetőt (Mon Mothmát, aki értelemszerűen politikai vezetőként a harcokban nem vett részt) rejtegették is, de a fővonal egyetlen nagy bázis köré koncentrálódott, és ezt hajtotta a Birodalom. És ha ez a központi bázis elesett volna, az súlyosan visszaveti a Szövetséget, vagy teljesen megsemmisíti. Ez az egyik baj a Szövetséggel, hogy központosítottá váltak, ez megkönnyítette a Birodalom dolgát. Persze érthető, ekkor már polgárháború dúlt, és nagyobb jellegű katonai megmozdulásokat - mint a Halálcsillag elleni támadás - egyszerűbb egy zászló alatt, egy vezetővel elindítani, mint sok kis, önállóan működő sejtet fényévekről összefogni és koordinálni. Vagyis a lázadók terrorista frakciókból hadsereggé szerveződött, amikor a Szövetség megalakult (és a polgárháború ezzel kitört). Hadsereggé, ami semelyik bolygón nem legitim, aminek nincs anyaföldje, háttérországa.

 

Amúgy abban tökéletesen igazatok van, hogy a Rebels valószínűleg nemcsak a Szövetségről fog szólni, hanem sokkal átfogóbban dolgozza fel a témát. Az alulról és felülről szerveződés is megjelenik majd, többféle folyamat ki lesz fejtve. Legalábbis a TCW alapján én ebben reménykedem.

A tini főszereplők pedig azt sejtethetik, hogy eleinte az alsóbb körökben burjánzó felkeléseké lesz a főszerep (ld. TCW Onderon), majd a "felülről" szervezett Szövetség létrejötte is az ő szemszögükből lesz bemutatva és kifejtve, majd az abban betöltött szerepüket követhetjük. Tehát lényegében kapunk életutakat, amik bemutatják hogyan is juthat el az egyszerű lázadó a Szövetség egyik legfontosabb pozíciójához.

Mivel ez hosszú folyamat, így a sorozat végére nagy valószínűséggel már szó sem lesz tinédzserekről, feltéve persze, hogy a TCW mintájára ugyanazon karakterek útját járhatjuk végig.

Ebben én majdnem teljesen biztos vagyok. Filoni mondta azt hiszem, hogy az onderoni szál már a Lázadás megalakulásának egy mozzanata, úgyhogy szerintem arra a környékre még visszatérünk, előkerül még Lux Bonteri - aki például megfelelő összekötő lenne a Birodalmi Szenátusban megbúvó szimpatizánsok felé - és Saw Gerrera. De ugyanígy biztos szerepet kap Bail Organa és Mon Mothma, akik ugye Lucas eredeti elképzelésében már az ep3-ban megkezdték volna a lázadás szervezését egy alapi szinten. De én még abban is biztos vagyok, hogy Bail vonalán láthatjuk, hogyan válik Leia Organa hercegnő a Birodalmi Szenátus tagjává és a Lázadók Szövetségének meghatározó és ikonikus vezetőjévé még 18 éves kora előtt - vagyis bőségesen tini korában. ;)

 

Nem feltétlenül nevezném a Szövetséget terroristaszervezet-jellegűnek, inkább csak a nyomasztó túlerő ellen a gerillahadviselést alkalmazhatták, ami azért nem terrorizmus. :) Értem ez alatt a gyors rajtaütéseket, fegyverszállítmányok eltérítését, egy-egy merénylet moffok, birodalmi kormányzók ellen stb.

Amire erősen utal vadászgépeik jellege: mindegyik típusban van hiperhajtómű, ami elengedhetetlen a gyors rajtaütéshez és visszavonuláshoz.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

A sejtek bázisait- mármint azt az egyet - persze, hogy költöztették, hiszen ott lihegett a Birodalom a sarkukban. "... a birodalmi erők kiűzték őket titkos támaszponjjukról és végigüldözték őket a Galaxison."

Az is biztos, hogy a Szövetség már centralizált katonai szervezet volt, még ha a legfőbb vezetőt (Mon Mothmát, aki értelemszerűen politikai vezetőként a harcokban nem vett részt) rejtegették is, de a fővonal egyetlen nagy bázis köré koncentrálódott, és ezt hajtotta a Birodalom. És ha ez a központi bázis elesett volna, az súlyosan visszaveti a Szövetséget, vagy teljesen megsemmisíti.

Szerintem ez csak a "főbázis" volt. A többi sejt hol tanyázott vagy hol működött? Biztos, hogy kellett lenni több központnak is, még ha nem is ekkora erők vagy fejesek voltak ott. Lényegében Te is hasonlókat írsz az idézett szöveg második bekezdésben. Bár abban igazad van, hogy a többi bázis nem lehetett annyira jelentős, azok a sejtek más elveken működtek, mint a filmekben is látott elsődleges.

 

Fajokból meg aztán végképp nem igen volt sok a filmek alapján, túlnyomó részt az emberek keltek fel, a mon calok voltak még nagyobb létszámban jelen a végén, azon kívül volt egy-két sullusti, egy wookiee és egy dressel.

Bothan-okról tettek még említést. Egyébként én is nagyon kíváncsi leszek, hogy kapunk-e magyarázatot erre az "idegen" kérdésre, mert a Birodalomnál még ok, hogy nincsenek, de a Szövetségben sincsenek annyian, amennyien lehetnének. :)

 

Ez az egyik baj a Szövetséggel, hogy központosítottá váltak, ez megkönnyítette a Birodalom dolgát. Persze érthető, ekkor már polgárháború dúlt, és nagyobb jellegű katonai megmozdulásokat - mint a Halálcsillag elleni támadás - egyszerűbb egy zászló alatt, egy vezetővel elindítani, mint sok kis, önállóan működő sejtet fényévekről összefogni és koordinálni. Vagyis a lázadók terrorista frakciókból hadsereggé szerveződött, amikor a Szövetség megalakult (és a polgárháború ezzel kitört).

Igaz, hogy sokkal centralizáltabb lett a Szövetség, mint voltak előtte a sejtek, de szerintem korántsem állt össze egyetlen egységes hadsereggé. Legalábbis nem olyan szorosan, mint egy klasszikus hadseregnél (pl. klónok, droidok vagy birodalmiak). A gerilla stílus miatt sok előnnyel jártak a nagyjából független sejtek, nagyon jól lehetett így apróbb lépésekkel bomlasztani a rendet. A Szövetség ebbe kevésbé szólt bele, hagyta a sejteket dolgozni, inkább csak koordinációs szerepet töltött be.

Valószínűleg az egyesítésnél a sejtek különféle önállóságot akartak és más-más szinten akartak összeolvadni. Ezt a fejeseknek kezelni kellett és szinte mindent engedniük kellett, hisz kis túlzással minden egyes emberre szükségük volt. Így voltak szorosabb együttműködések és összevonások, de sok olyan frakció lehetett, amelyről akár csak évente hallottak vmit.

Pláne, hogy azért a Birodalom elől rejtőzködve nem olyan egyszerű irányítani és kommunikálni. A Szövetség jóval hamarabb létrejött, mint ahogy nyílt harcokba bocsátkozott volna a Birodalommal. Nem vállalhattak felesleges kockázatokat, nem tömörülhettek egy nagy egységbe. A harcmodoruk okán se lettek volna így hatékonyak, ill. rajtaütnek mondjuk egy akármilyen sejten és azok ki is fecseghetnek mindent a Szövetségről? Ezt nem engedhették meg maguknak.

Az persze nyilvánvaló, hogy egy Halálcsillag elleni támadáshoz már sokkal nagyobb erők kellenek, így ezeket már tényleg hadseregként követték el, erős központi irányítással és felügyelettel, de ezek már a végjátékhoz tartoznak, csak a filmek pont ezt az időszakot dolgozzák fel. Korábban aligha lépett fel ennyire egységesen a Szövetség.

--------------------------------------------------------------------

Az összes többi dologgal egyet tudok érteni és reális. ;)

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Filoni legutóbb azt árulta el, hogy a Rebels nem a TCW stílusát fogja használni. Kíváncsi vagyok, hogy mivel állnak elő.

Ez egy teljesen szubjektív dolog, de én ettől nem lettem csalódott, mert kb. ez az egy dolog volt, amivel nem tudtad maximálisan soha megbarátkozni a sorozatban. (igaz Chewbacca és Maul modellje meg nagyon tetszett)

Szerkesztve: - Brodie
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Bár abban igazad van, hogy a többi bázis nem lehetett annyira jelentős, azok a sejtek más elveken működtek, mint a filmekben is látott elsődleges...

Na most te olyanokról beszélsz kész tényként, amelyek erősen feltételes módban kéne, hogy legyenek, mivel nem ismerjük őket, a filmek alapján pedig nagy része nem is valóság. Ha Lucas több sejtben működő Szövetséget akart volna, akkor azt valahol nyilván megemlíti a filmekben, és valószínűleg a Birodalom sem egyetlen bandát üldöz, hanem mindet keresi. Annak sincs sok értelme, hogy összeállnak szövetséggé, de hagyják, hogy néhány önálló sejt az ő nevükben azt csináljon, amit akar. felrobbantanak egy civilekkel teli tornyot a Szövetség nevében, az nyilván jól vette volna ki magát... Ezzel egyben nem is lenne szövetség, mert ugye a szövetség lényege, hogy együtt működsz.

 

Pláne, hogy azért a Birodalom elől rejtőzködve nem olyan egyszerű irányítani és kommunikálni.

Éppen ezért is volt értelme Szövetséget teremteni, centralizált központtal és vezetéssel. A yavin és hoth-i bázisaik meg nyilván azért voltak titkosak, hogy senki se találjon rájuk csak úgy.

 

A gerilla harcmodorhoz meg aztán pláne nincs szükség sejtekre, enyhén szólva előnytelen lenne. Éppen ellenkezőleg, az is egy katonai hadviselési forma, amelynél ugyanúgy szükség van a felderítésre, koordinálásra, esetenként támogatásra. Szó sincs ebben a katonai harcstílusban függetlemségről. És a Lázadók Szövetsége katonai szervezet, a hadseregben pedig hierarchia van, nem függetlenség. Az, hogy vannak más bázisaik, azokat úgy hívják, hogy "Más bázis", vagy előőrs. Az Echo bázisnak is voltak ilyenjei, az Echo Állomás 3-8 (említik), az Echo Állomás 3-T-8, Echo Állomás 5-7 (ezeket láthatjuk is),

 

Filoni legutóbb azt árulta el, hogy a Rebels nem a TCW stílusát fogja használni. Kíváncsi vagyok, hogy mivel állnak elő.

Ez egy teljesen szubjektív dolog, de én ettől nem lettem csalódott, mert kb. ez az egy dolog volt, amivel nem tudtad maximálisan soha megbarátkozni a sorozatban. (igaz Chewbacca és Maul modellje meg nagyon tetszett)

Ennek én is örülök, már ha jó irányba viszik el. A karakterek tekintetében én sem voltam éppen elégedett (a háttér, az eszközök, a járművek, azok zseniálisak voltak), de megszoktam. Ha mondjuk valami realisztikusabb felé mennek el, annak csak örülni fogok. Ha viszont még ennél is karikatúra-szerűbbek lesznek, akkor a franc megette az egészet.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Szerintem a Lázadók Szövetsége már a centralizált, egységes vezetési stílust jelenti, amiről pb beszél, az pont az azt megelőző időszakra lehetett jellemző. A szövetség lényege volt, hogy az addig önállóan működő csoportok, szervezetek ezúttal már összehangolták akcióikat, egyeztettek és alárendelték magukat egy központi irányításnak (Mothma, Organa, Dodonna stb.). Valószínűleg a lázadók ezután is több bolygón működtek kisebb intenzitással, de a felkelés magja az a flotta lehetett, ami megütközött az Endoron. Ha ők elvesznek, vége a lázadásnak.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Filoni legutóbb azt árulta el, hogy a Rebels nem a TCW stílusát fogja használni. Kíváncsi vagyok, hogy mivel állnak elő.

Ez egy teljesen szubjektív dolog, de én ettől nem lettem csalódott, mert kb. ez az egy dolog volt, amivel nem tudtad maximálisan soha megbarátkozni a sorozatban. (igaz Chewbacca és Maul modellje meg nagyon tetszett)

Filoni azt ígérte, a Rebels-ben tovább mennek az animációval a TCW-ben látottnál, a látványhoz pedig Ralph McQuarrie képi világát fogják alapul venni. Feltételezem, a karakterek jóval élethűbbek, kevésbé "baltával faragottak" lesznek, ami szerintem rendjén is van, figyelembe véve, hogy az a TCW sajátossága, egyedisége volt.

 

Egyébként Dave azt is megerősítette, hogy a Celebration-ön első ízben kapunk ízelítőt a sorozatból. Alig több, mint 1 hónap múlva okosabbak leszünk. ;)

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

A milleniumfalcon-on olvastam az infót.

 

"Filoni revealed on the latest RebelForce Radio podcast that they won't be using TCW style on Rebels."

 

Különben én is úgy voltam vele, hogy a tájak, űrhajók, csaták nem az hogy TV-s mércéhez képest csúcs, de kis túlzással élőszereplős filmekkel is felvették a versenyt, egyedül a marionett stílusú emberek nem jöttek be.

 

Még 1 hónap... Ugyan, eltelik az hamar! :)

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Na most te olyanokról beszélsz kész tényként, amelyek erősen feltételes módban kéne, hogy legyenek, mivel nem ismerjük őket, a filmek alapján pedig nagy része nem is valóság. Ha Lucas több sejtben működő Szövetséget akart volna, akkor azt valahol nyilván megemlíti a filmekben, és valószínűleg a Birodalom sem egyetlen bandát üldöz, hanem mindet keresi.

Ott is van a feltételes mód szinte az összes mondatban. Ha 1-2 helyről kimaradt, akkor elnézést, szerintem ez nem olyan zavaró. Mint ahogy azt se írom oda minden mondathoz, hogy szerintem vagy szvsz, mert egyértelmű, hogy nem oktatni akarok, hanem eszmecserét folytatni, a saját véleményem ismertetni, másokét megismerni. ;)

Lucas nagyon sok dolgot nem mond el, mert nem azon van a hangsúly a filmekben. Szinte csak és kizárólag a főszálon van a reflektorfény, minden más csak akkor kerül képernyőre, ha érinti ezt a fősodort. Rengeteg homályos folt van, amit a nézőnek kell betömni, ki így, ki úgy látja logikusnak és összefüggőnek a dolgokat, ez ettől szép. ;)

 

Annak sincs sok értelme, hogy összeállnak szövetséggé, de hagyják, hogy néhány önálló sejt az ő nevükben azt csináljon, amit akar. felrobbantanak egy civilekkel teli tornyot a Szövetség nevében, az nyilván jól vette volna ki magát... Ezzel egyben nem is lenne szövetség, mert ugye a szövetség lényege, hogy együtt működsz.

Nem arról van szó, hogy azt csinálnak, amit akarnak. Mindenkinek megvan a dedikált feladata, amit központilag kapnak meg. Ez elképzelhető úgy is, hogy csak jóváhagyatják a vezetéssel a saját ötletüket. Ezt követően pedig a maguk ritmusában megvalósítják a tervet, aminek bizonyos részleteiről ők dönthetnek.

Úgy gondoltam ezt a "függetlenséget", hogy a Szövetségbe (vagy csak mellé, ideiglenes együttműködés keretében) beférnek bizonyos "partizánok" is, akik hajlandók küzdeni a Birodalom ellen, hajlandók végrehajtani központi parancsokat, de ragaszkodnak bizonyos önállósághoz.

Szerintem sok kompromisszumra volt szükséges a Szövetségnek. Nyilván fontos a háborúban egy merev katonai hierarchia, ami lényegében egy diktatúra, csak az alulról jövő lázadók/szabadságharcosok azt kevésbé tűrik el. Csak gondoljunk bele, hogy Luke vagy Han nagyon hamar erős pozícióba kerültek a Szövetségen belül, tehát már eleve nem volt olyan kötött a ranglétra. Másrészt pedig elég lazán voltak fogva. Nyilván ők különleges szereplők, de azért lerítt a filmek hangulatából a Birodalom és a Szövetség kötöttsége és szervezettsége közti különbség.

 

A gerilla harcmodorhoz meg aztán pláne nincs szükség sejtekre, enyhén szólva előnytelen lenne. Éppen ellenkezőleg, az is egy katonai hadviselési forma, amelynél ugyanúgy szükség van a felderítésre, koordinálásra, esetenként támogatásra. Szó sincs ebben a katonai harcstílusban függetlemségről. És a Lázadók Szövetsége katonai szervezet, a hadseregben pedig hierarchia van, nem függetlenség. Az, hogy vannak más bázisaik, azokat úgy hívják, hogy "Más bázis", vagy előőrs.

Ez rendben is van, de én nem tudom elképzelni, hogy az egész galaxisban annyi lázadó legyen, amennyi lézengett a főbázisokon, központokban. A gerillák kisebb csoportokban rajtaütnek a nagyobb hadseregeken vagy szabotázsokat, merényleteket hajtanak végre. Most akkor az egységes és központosított szövetségi hadsereg vándorol ide-oda és mindig egy minimális csoportot harcba küldenek egy birodalmi csapat ellen, míg a többiek a háttérben figyelnek? Nekem logikusabbnak tűnik, ha eleve szórtan vannak kisebb csoportokban, amelyek alapból együtt tudnak támadni. A központból csak a tervek és célok jönnek, ők pedig végrehajtják amit kell.

 

Szerintem a Lázadók Szövetsége már a centralizált, egységes vezetési stílust jelenti, amiről pb beszél, az pont az azt megelőző időszakra lehetett jellemző. A szövetség lényege volt, hogy az addig önállóan működő csoportok, szervezetek ezúttal már összehangolták akcióikat, egyeztettek és alárendelték magukat egy központi irányításnak (Mothma, Organa, Dodonna stb.). Valószínűleg a lázadók ezután is több bolygón működtek kisebb intenzitással, de a felkelés magja az a flotta lehetett, ami megütközött az Endoron. Ha ők elvesznek, vége a lázadásnak.

Ezzel egyetértek, ahogy eddig is. A centralizáció foka a kérdéses. A Szövetség nem tehette meg azt, amit a Birodalom, hogy nagyobb csapatokat mozgat és egy sakktáblának képzeli el a térképet. A klónháborúban is mindkét félnek megvoltak a saját területei, rendszerei, őrzött útvonalai, amiken belül és amik mentén azt csináltak, amit akartak. Könnyedén tudtak központilag szervezni mindent, mert könnyen mozoghattak, szervezkedhettek, sokkal nyíltabbak voltak a lapok.

A Szövetség rákényszerült arra, hogy minden kicsiben és titokban történjen. Leia is egy sima diplomáciai hajóval vitte a terveket és egy droidra bízta azokat, amikor baj volt. Tudták, hogy trükk és álca kell, mert nagyobb mozgolódást megneszel az ellenfél. Ettől még persze szervezettek voltak a fontosabb akciók és összehangolták a dolgokat. A Halálcsillagok elleni támadások pedig kivételesen nagyszabású akciók voltak, ahol tényleg mindent egy lapra kellett feltenni. Én viszont nem gondolnám azt, hogy ezek a mindennapos lázadó stratégia mintapéldái lettek volna. Nehezen képzelem el, hogy a Rebels-ben valaha ilyen kaliberű támadásokat lássunk.

 

Ennek én is örülök, már ha jó irányba viszik el. A karakterek tekintetében én sem voltam éppen elégedett (a háttér, az eszközök, a járművek, azok zseniálisak voltak), de megszoktam. Ha mondjuk valami realisztikusabb felé mennek el, annak csak örülni fogok. Ha viszont még ennél is karikatúra-szerűbbek lesznek, akkor a franc megette az egészet.

Én úgy éreztem, hogy a TCW elején nem voltak biztosak a sikerben, így nem akartak nagyon elit technikát használni. Emiatt pedig az arcokat (meg úgy eleve a karaktereket) nem tudták (akarták) volna igazán jó minőségben animálni, ezért direkt elmentek ebbe a túlzó, karikatúraszerű ábrázolásba. Viszont idővel rengeteget fejlődött a minőség és az előbbi alapkoncepció egyre inkább kilógott az összképből.

Ha a Rebels-nél már magabiztosabban állnak a dologhoz, akkor többet ki lehet hozni a grafikából és jöhet a realisztikusabb megoldás. Legalábbis én is nagyon remélem, hogy ebbe az irányba lépnek, mert különben nagy lesz a csalódás.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Azért az sem jó, ha túl élethű CGI modelleket csinálnak, mert egy bizonyos határt túllépve ijesztővé válhatnak. A szemet becsaphatják egy photorealisztikus CGI-al, de az agy akkor is felismeri, hogy nem egy élőlényt lát, és egyesek ettől kényelmetlenül érezhetik magukat. Nem véletlen, hogy a Shrek 4 óta egyre kevésbé realisztikusak a CGI rajzfilmek karakterei. Egész egyszerűen eljutottak addig, hogy karikaturizálniuk vagy antropomofizálniuk kell a karaktereket, mert különben nemhogy nem szerethetőek, hanem egyenesen riasztóak lennének. Már pedig ha a Rebels-t fiatal célközönségnek szánják, akkor erre biztos figyelni fognak.

Szerkesztve: - Werebazs
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Én erre csak azt tudom mondani, hogy amikor megjelentek az első infók a TCW-ről, akkor is sokan húztuk a szánkat. Rex, miféle név az? Rotta, a kis Hutt? Anakinnek tanítványa lesz? Na persze... aztán mégis, milyen jó kis sorozat lett belőle. Úgyhogy előre kár leírni, főleg nem is hiteles infók, hanem pletykák alapján.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Azért az sem jó, ha túl élethű CGI modelleket csinálnak, mert egy bizonyos határt túllépve ijesztővé válhatnak.

Nem tudom... számomra egy The Old Republic vagy The Force Unleashed 2 trailer (csak hogy SW-nél maradjunk) grafikájáról sok dolog eszembe jut a karakterek láttán, de az "ijesztő" szó nemigen. A "szem becsapása" viszont igaz lehet arra, hogy olykor, minőségi animáció láttán, az ember könnyen belefeledkezhet abba, hogy számítógépes animációt néz, hús-vér szereplők helyett. Én inkább előnyt látok ebben, mint hátrányt. Persze sok más mellett ez is szubjektív dolog.

 

Bízom benne, hogy a Rebels-ben újabb szintre fejlesztik az animációs technikát, ami McQuarrie látványvilágával, és Filoni gárdájának tapasztalatával kiegészülve, remélhetőleg újabb minőségi mérföldkövet rak le az SW univerzumban. ;)

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Ha azt a szintet, amit az 5. évadban elértek, még tovább fejlesztik, mármint túlszárnyalják az új animáció stílusával, és még berakják McQuarrie képi világát, az már a kezdetektől fogva = :yes: . És ezt még ugyanúgy tudják csiszolni az évek során, akár a TCW-szal tették.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Nem tudom... számomra egy The Old Republic vagy The Force Unleashed 2 trailer (csak hogy SW-nél maradjunk) grafikájáról sok dolog eszembe jut a karakterek láttán, de az "ijesztő" szó nemigen.

 

Csak jobb szó híján neveztem "ijesztő"-nek, de ha már felhoztad, én például pontosan emiatt utáltam az Alderaan-os TOR trailert. Egész egyszerűen hányingerem volt a karakterektől. Főleg attól a csajtól, akit Korráról koppintottak.

 

Egyébként olyan szintű CGI-ról ne is álmodj. Egy minimális profitot termelő animációs sorozatra biztos nem fognak részenként százmilliókat költeni. Pláne nem a Disney, aminek a legjobb mozi CGI-a is húsz évvel le van maradva a TCW Droid-duológiájától.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Pláne nem a Disney, aminek a legjobb mozi CGI-a is húsz évvel le van maradva a TCW Droid-duológiájától.

Ezért is szerencsés a TCW stáb kulcsfiguráinak megtartása. Miattuk van okunk reménykedni, hogy nem olyan lesz mint a futószalagon gyártott mai Disney-mozik, mert azok valóban a TCW közelébe se érnek.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Egyébként olyan szintű CGI-ról ne is álmodj. Egy minimális profitot termelő animációs sorozatra biztos nem fognak részenként százmilliókat költeni. Pláne nem a Disney, aminek a legjobb mozi CGI-a is húsz évvel le van maradva a TCW Droid-duológiájától.

Az ilyen-olyan Disney CGi-moziknak mi köze a Rebels-hez? Nagyjából annyi, mint Donald kacsának az Avengers-hez. Ugyanúgy a Lucasfilm Animation produktuma lesz a sorozat, Filoni védőszárnyai alatt, mint a TCW. Ígéretük szerint eltérő stílusú, fejlettebb animációt kapunk a TCW-ben látottnál (persze nyilván nem részenkénti több száz milliós költségvetéssel), így nem aggódom a minőség miatt. Figyelembe véve, hogy a TCW se volt gyenge látvány terén, ha eltekintünk a sokak számára feldolgozhatatlan, szögletes karakterektől. Ha ezt megfejelik a Rebels-ben, (ami szerintem evidens célkitűzés a készítőknek), nem hiszem, hogy sok okunk lesz a panaszra. Legalábbis ami a vizualitást illeti.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Az ilyen-olyan Disney CGi-moziknak mi köze a Rebels-hez?

Ugyanannyi mint a TOR-nak vagy a TFU2-nek. ;)

 

Ne értsetek félre, ez nem "előre nyavalygás". Csak annyi, hogy nem számítok arra, hogy photorealisztikus szereplői lesznek Rebels-nek, mert 1: ilyesmit elvárni egy TV-re szánt animációs sorozattól irreális, 2: szerintem ha valami rajzfilm, akkor az legyen rajzfilm, ne próbáljon élőszereplősnek tűnni, a stílusa csak annyira legyen realisztikus, hogy ne legyen kizökkentő.

Ez a két indok egybe sűrítve pedig így hangzik:

Ha a sorozatot photorealisztikusra csinálnák, annyi erővel akár élőszereplős is lehetne. :P

Szerkesztve: - Werebazs
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Nem tudom... számomra egy The Old Republic vagy The Force Unleashed 2 trailer (csak hogy SW-nél maradjunk) grafikájáról sok dolog eszembe jut a karakterek láttán, de az "ijesztő" szó nemigen. A "szem becsapása" viszont igaz lehet arra, hogy olykor, minőségi animáció láttán, az ember könnyen belefeledkezhet abba, hogy számítógépes animációt néz, hús-vér szereplők helyett. Én inkább előnyt látok ebben, mint hátrányt. Persze sok más mellett ez is szubjektív dolog.

 

Bízom benne, hogy a Rebels-ben újabb szintre fejlesztik az animációs technikát, ami McQuarrie látványvilágával, és Filoni gárdájának tapasztalatával kiegészülve, remélhetőleg újabb minőségi mérföldkövet rak le az SW univerzumban. ;)

Nekem is nagyaon tetszettek a TFU2 és a TOR cinematic videoi. Valami hihetetlenül gyönyörű és csodás a grafika. Minden elismerésem a készítőiknek, nagyon jól összehozták.

Ha a Rebels ezt a szintet megközelítené, az bizony nagyon jó lenne.

Amitől nekem van hányingerem, az Tartakowsky stílusa. Számomra borzalmas.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Nekem is nagyaon tetszettek a TFU2 és a TOR cinematic videoi. Valami hihetetlenül gyönyörű és csodás a grafika. Minden elismerésem a készítőiknek, nagyon jól összehozták.

Ha a Rebels ezt a szintet megközelítené, az bizony nagyon jó lenne.

Amitől nekem van hányingerem, az Tartakowsky stílusa. Számomra borzalmas.

Értelemszerűen nem fogja, mert akkor túl drága lenne. Nem véletlenül olyan rövidek azok a cinematicok. Emlékszem annak idején, a negyedik évad kapcsán felmerült, hogy Umbara és úgy általában az évad első fele elég nagy költségvetésű volt, így a Crisis On Naboo esetében például visszavettek egy kicsit a látványból. Másrészt pedig... Ha azt nézed, a TCW számos karakter esetén egy az egyben Tartakowsky figuráit emelte át és alakította át 3D-ssé. Obi-Wan, Dooku gróf, Palpatine és Windu tökéletes példa erre.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Ha azt nézed, a TCW számos karakter esetén egy az egyben Tartakowsky figuráit emelte át és alakította át 3D-ssé.

Valószínűleg pont ez lesz az, ami változni fog a Rebels kapcsán, amire utalhattak a készítők. Nyugodtan elszakadhatnak a Tartakowsky-féle vonaltól, nem lesz zavaró. A karakterek nagy része úgyis vagy eltűnt vagy teljesen átalakult. A jedik kihaltak (legalábbis a fontosabbak nagy része), Obi-Wan és Yoda aligha kerülnek sokszor elő, Palpi arcra eltorzult, Anakin helyett Vader van, a többi sith odalett (gondolom Maul-t se nagyon veszik már elő), Padmé meghalt, a klónok is erősen háttérbe szorultak, rohamosztagost már a filmekben sem láttunk soha (arccal), Boba megkaphatja a páncélját és amúgy is idősebb lesz, az admirálisok és egyéb tisztek is öregszenek, stb.. A TCW-s karakterek nagy részét pedig nem igazán fogják szerintem előhozni, max. Ahsoka lehet kérdéses ilyen szempontból. De mondjuk egy Lux vagy Chuchi is sokat változhatott annyi év alatt. Aki még igazán érdekes lehet, az Bail Organa.

Szóval szerintem jönnek az új modellek, amik más stílusban készülnek majd, mint a TCW-ben, de minőségben nem hinném, hogy sok előrelépés lenne a TCW végéhez képest.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Szóval szerintem jönnek az új modellek, amik más stílusban készülnek majd, mint a TCW-ben, de minőségben nem hinném, hogy sok előrelépés lenne a TCW végéhez képest.

Eleinte biztos nem fog sokat előrelépni az animáció terén, de valószínűleg az évek során ez is szebb és jobb lesz, akár a TCW. Ki tudja, hova fog addigra fejlődni a technika amit használnak? A karakterek Tartakowsky-stílusának megszűnése meg tuti szemet fog szúrni, de megszokjuk.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Én is ebben bízom. Nyilván nem lesz részenkénti több millió dollár elköltve az animációra, ebből kifolyólag hiper realisztikus megjelenést se várok. Viszont a stílusváltás fogalma kétlem, hogy kimerülne a szögletes karakterek lecserélésével. Szóval, én bizonyos mértékű fejlődésre azért számítok a TCW-hez képest CGI terén. Már nagyon kíváncsi vagyok a Celebration-re ígért részletre.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Értelemszerűen nem fogja, mert akkor túl drága lenne. Nem véletlenül olyan rövidek azok a cinematicok. Emlékszem annak idején, a negyedik évad kapcsán felmerült, hogy Umbara és úgy általában az évad első fele elég nagy költségvetésű volt, így a Crisis On Naboo esetében például visszavettek egy kicsit a látványból. Másrészt pedig... Ha azt nézed, a TCW számos karakter esetén egy az egyben Tartakowsky figuráit emelte át és alakította át 3D-ssé. Obi-Wan, Dooku gróf, Palpatine és Windu tökéletes példa erre.

Nyilván nem, de azért nem lenne rossz. :)

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Na, valami ilyesmit szívesen látnék a Rebels-ben, bár ismervén a Disney-t, nem hiszem, hogy ilyen darkos lesz a sorozat :roll:

A grafikája viszont remélhetőleg jobb lesz :D Egyébként én olyan nagy darkosságot nem várok a Rebelstől... se úgy általában az SW produktumoktól. Ez nem az a világ.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

A grafikája viszont remélhetőleg jobb lesz :D Egyébként én olyan nagy darkosságot nem várok a Rebelstől... se úgy általában az SW produktumoktól. Ez nem az a világ.

 

Szerintem ez az időszak tökéletes lenne az SW sötétebb oldalának bemutatására. Most itt darkosság alatt kb. a The Empire Strikes Back és a Revenge of the Sith hangulatát értem. Az Ep. III és IV közötti időszakra sokan csak a "sötét időkként" utalnak és nem véletlenül. Azért Palpatine uralma alatt biztos kell(ene) történnie minimum egy-két szörnyűségnek.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Írj hozzászólást most, és regisztrálj később. Amennyiben már regisztráltál, lépj be a fórumra és szólj hozzá a témához.

Vendég
Új hozzászólás

×   Beillesztett szöveg.   Illessze be egyszerű szövegként

  Only 75 emoji are allowed.

×   A linked automatikusan beágyazódott.   Linkként jelenjen meg

×   Az előző tartalom visszaállítása.   Korábbi szöveg törlése

×   Nem illeszthetsz be képet közvetlenül. Töltsd fel vagy illeszd be URL-ből.

  • Jelenlévő felhasználók:   0 felhasználó

    • Egy regisztrált felhasználó sincs ebben a topikban.
×
×
  • Új tartalom hozzáadása az alábbi témákban...

Fontos információ
A webhely használatával elfogadod és egyetértesz a fórumszabályzattal.