MissKarrde Hozzászólás ideje: 2016. Január 10. Megosztás Hozzászólás ideje: 2016. Január 10. A főhős a saját lányát belöki a legrosszabb világra a legrosszabb ember karjába. Ez tényleg csak nekem gáz? Nem csak neked gáz. Korábban én is körülírtam, hogy nekem ez az ott hagyjuk a Jakkun a kicsi Reyt-szitu nagyon nem tetszik Luke karaktere miatt Később párbajban keményen lenyomta Kylo-t (tegyük hozzá persze, hogy sérült volt), Plusz Rey legjobban az olyan típusú fegyverekkel tudott bánni, mint amilyen egy fénykard. Azt pedig korábban láttuk, hogy lenyomott két fickót is a botjával. Igaz, hogy a két fegyver nem azonos- bár a fénykardnak csak a markolatát lehet fogni -, de korántsem annyira különböző, mint mondjuk pisztollyal lőni és fénykardozni. Tehát nem volt teljesen kezdő, a többit pedig az Erő intézte Másrészről nálam nem fér bele az, hogy az új trilógiában az új Skywalker egy abszolút sötét figura. Kész. Ezt én nem tudom összeegyeztetni a Skywalker SAGA által felvázolt ívvel, ami a Skywalkerek különlegességét, kiválasztottságát, stb illeti. Luke nyilván kulcs szereplő lesz az új trilógiában de nem őt építették egy egész részen keresztül, hanem elsősorban Rey karakterét. Egyértelműen ő tölti be most azt a szerepkört, amit anno az OT-ban Luke töltött be. Nálam ez akkor áll majd igazán jól és frappánsan össze, ha Rey nem egy noname illető, hanem igenis Skywalker! Akkor adja meg számomra az ST azt a folytonosságot, amire azt tudom mondani jó szájízzel, hogy igen, ez a trilógia RÉSZE a Skywalker SAGA-nak és nem csak a Star Wars SAGA-nak!!! És mi van akkor, ha az új trilógia középpontjában két szereplő áll egyenrangúan? Nem mintha korábban Vader és Luke alá-fölérendeltségben lett volna, mert szerintem nem voltak. Tudom, kell a pozitív főhős a mesében, de miért lenne nála kevesebb a negatív ellenpárja? Most pl. Rey és Kylo. Az egyik Skywalker a másik pedig nem. A előző két trilógia sem egyformán építette a Skywalkerek sorsát - elég csak belegondolni abba, hogy Anakin gyerekeket!! ölt az ep3-ban, és nem hiszem, hogy ez ellen jó érv az, hogy az ep6-ban majd visszatér a jó oldalra; ha nem fordított sorrendben készítették volna a filmeket, Anakint mindenki elátkozná oda és vissza az ep3 után -, most megint valami újat kapnánk, de megmaradna az ív is, csak még nem tudjuk, hogyan. Értem, amit írsz - és szerintem mások is értik -, csak nekem ez nem fontos Nem kell feltétlen egy pozitív Skywalker-figura a történetbe, főleg, hogy már van kettő is, Luke és Leia. Oké, tudom, ők nem új generációsok, de egy kicsit talán sok lenne az is, ha ennyi Skywalker szaladgálna a filmben. Na majd néhány év múlva visszatérünk erre Válasz A hozzászólás linkje Oszd meg ezeken az oldalakon: További megosztási lehetőségek...
Ody Mandrell Hozzászólás ideje: 2016. Január 10. Megosztás Hozzászólás ideje: 2016. Január 10. Lám Dzséjt félreértelmezése hova vezet. Sose írtam, hogy Luke vitte a Jakku -ra Rey -t, vagy a tudomásával történt. De le is írtam a dolgot. Válasz A hozzászólás linkje Oszd meg ezeken az oldalakon: További megosztási lehetőségek...
MissKarrde Hozzászólás ideje: 2016. Január 10. Megosztás Hozzászólás ideje: 2016. Január 10. Az sem fér össze Luke-kal, hogy csak úgy megváljon a lányától azelőtt, hogy egyáltalán tudná, mi fog történni vele. Vagy legalábbis valami eszméletlen kreatív ötlet kell hozzá, hogy miért nem tudott Luke semmiről. Akár arról sem, hogy van egy lánya, vagy pedig arról, hogy a lányát a tudta nélkül hurcolták ide-oda. Válasz A hozzászólás linkje Oszd meg ezeken az oldalakon: További megosztási lehetőségek...
Ody Mandrell Hozzászólás ideje: 2016. Január 10. Megosztás Hozzászólás ideje: 2016. Január 10. Hihette, hogy halott. Az anyjával együtt. Bár a holttestet nem találta meg... Egyébként mindentől elvonatkoztatva, csak az alap szitura és a tényekre fókuszálva. Valaki ott hagy egy öt éves lányt egy kihalt porfészekben, bűnözők között. A lány ordítja, hogy jöjjön vissza az illető. Ez a szitu mennyiben normális? Ki tenne ilyet csak úgy? Rey biztos, hogy nagyon nagyban kapcsolódik a főszereplőkhöz, és ebben benne van az is, hogy Luke lánya. Válasz A hozzászólás linkje Oszd meg ezeken az oldalakon: További megosztási lehetőségek...
MissKarrde Hozzászólás ideje: 2016. Január 10. Megosztás Hozzászólás ideje: 2016. Január 10. Az egész helyzet abnormális, ha pedig a főbb karakterek követték (volna) el, akkor duplán is az. Elképzelhető, hogy Luke megérezte volna a halálukat az Erőben, láttunk erre példát Egyébként az elképzelhető lenne, ha balladai homályban maradna az, miért került Rey a Jakkura? A lényeg az lenne, hogy megtörtént, de a részletek már nem fontosak, mert a lány jövője szempontjából nincs semmi jelentőségük Válasz A hozzászólás linkje Oszd meg ezeken az oldalakon: További megosztási lehetőségek...
Donát Hozzászólás ideje: 2016. Január 10. Megosztás Hozzászólás ideje: 2016. Január 10. Egyébként az elképzelhető lenne, ha balladai homályban maradna az, miért került Rey a Jakkura? A lényeg az lenne, hogy megtörtént, de a részletek már nem fontosak, mert a lány jövője szempontjából nincs semmi jelentőségük Én ezt nehezen tudom elképzelni, túl nagy misztikum övezi, szinte kiállt a magyarázatért. Az biztos, hogy ha Rey Luke lánya, akkor az egésznek az lesz a rákfenéje, hogy normális magyarázatot kapjunk arra, hogy miért nem nevelhette fel ő maga. Válasz A hozzászólás linkje Oszd meg ezeken az oldalakon: További megosztási lehetőségek...
JakeSully Hozzászólás ideje: 2016. Január 10. Megosztás Hozzászólás ideje: 2016. Január 10. Hmm érdekes teória Válasz A hozzászólás linkje Oszd meg ezeken az oldalakon: További megosztási lehetőségek...
MissKarrde Hozzászólás ideje: 2016. Január 10. Megosztás Hozzászólás ideje: 2016. Január 10. Láttam már a fb-on, aranyos Válasz A hozzászólás linkje Oszd meg ezeken az oldalakon: További megosztási lehetőségek...
Donát Hozzászólás ideje: 2016. Január 10. Megosztás Hozzászólás ideje: 2016. Január 10. Kik ők? Válasz A hozzászólás linkje Oszd meg ezeken az oldalakon: További megosztási lehetőségek...
Ody Mandrell Hozzászólás ideje: 2016. Január 10. Megosztás Hozzászólás ideje: 2016. Január 10. Lone star és Vespa hercegnő. Válasz A hozzászólás linkje Oszd meg ezeken az oldalakon: További megosztási lehetőségek...
Donát Hozzászólás ideje: 2016. Január 10. Megosztás Hozzászólás ideje: 2016. Január 10. Én az SW idegenséget a nem tervezett gyerekre értettem. Egy házasságból született gyerek természetesen már nem SW idegen, csak szimplán karakteridegen, hogy Luke, a hős egy tetüfészekre bízza a saját lányát. Vagy ha nem is tud a lányáról (mielőtt Vaderrel jönnétek, nos, ő Darth Vader lett - ha ezt tovább kell magyarázni, akkor bajok vannak). Akkor ez a félreértés forrása. A "nem tervezett gyerek" kifejezés önmagában nálam nem jelenti azt, hogy házasságon kívüli gyerekről van szó. Egy házasság után született gyerek is lehetett nem tervezett. Szóval a nem tervezett gyerek nem SW idegen, a házasságon kívüli nem tervezett gyerek viszont abszolút, ebben egyetértünk. Luke esetében pedig a házasságon kívüli gyerek abszolút karakteridegen lenne, ahogy írtad is, viszont mi itt korábban csak a szimpla nem tervezett gyerekről beszéltünk. Összeházasodtak a kiszemelttel, aztán függetlenül a rájuk nehezedő feladatoktól, véletlenül teherbe esett a feleség. Válasz A hozzászólás linkje Oszd meg ezeken az oldalakon: További megosztási lehetőségek...
csoli1138 Hozzászólás ideje: 2016. Január 10. Megosztás Hozzászólás ideje: 2016. Január 10. (szerkesztve) Hmm érdekes teória Kiváló ötlet összehozni a két párhuzamos univerzumot! Szerkesztve: 2016. Január 10. - csoli1138 Válasz A hozzászólás linkje Oszd meg ezeken az oldalakon: További megosztási lehetőségek...
Bomarr Hozzászólás ideje: 2016. Január 10. Megosztás Hozzászólás ideje: 2016. Január 10. Kik ők? Lehetséges, hogy nem láttad az Űrgolyhókat? Válasz A hozzászólás linkje Oszd meg ezeken az oldalakon: További megosztási lehetőségek...
Donát Hozzászólás ideje: 2016. Január 10. Megosztás Hozzászólás ideje: 2016. Január 10. De, de csak egyszer, régen. Válasz A hozzászólás linkje Oszd meg ezeken az oldalakon: További megosztási lehetőségek...
Pildi Hozzászólás ideje: 2016. Január 10. Megosztás Hozzászólás ideje: 2016. Január 10. (szerkesztve) És mi van akkor, ha az új trilógia középpontjában két szereplő áll egyenrangúan? Nem mintha korábban Vader és Luke alá-fölérendeltségben lett volna, mert szerintem nem voltak. Tudom, kell a pozitív főhős a mesében, de miért lenne nála kevesebb a negatív ellenpárja? Most pl. Rey és Kylo. Az egyik Skywalker a másik pedig nem. A előző két trilógia sem egyformán építette a Skywalkerek sorsát - elég csak belegondolni abba, hogy Anakin gyerekeket!! ölt az ep3-ban, és nem hiszem, hogy ez ellen jó érv az, hogy az ep6-ban majd visszatér a jó oldalra; ha nem fordított sorrendben készítették volna a filmeket, Anakint mindenki elátkozná oda és vissza az ep3 után -, most megint valami újat kapnánk, de megmaradna az ív is, csak még nem tudjuk, hogyan. Értem, amit írsz - és szerintem mások is értik -, csak nekem ez nem fontos Nem kell feltétlen egy pozitív Skywalker-figura a történetbe, főleg, hogy már van kettő is, Luke és Leia. Oké, tudom, ők nem új generációsok, de egy kicsit talán sok lenne az is, ha ennyi Skywalker szaladgálna a filmben. Annak ellenére, hogy nem zavarna, ha Rey-ről valami értelmes magyarázattal kísérve kiderülne, hogy Luke lánya, én is valami ilyen megoldásnak örülnék a legjobban. Nagyon tetszene, ha Rey és Kylo egyenrangú szembenállása alkotná a történet gerincét. Végül is ők az új nemzedék, nekik kell alakítaniuk a világ rendjét elsősorban. Ráadásul ez már lenne annyira egyedi és eltérő a korábbiaktól, hogy senki nem mondhatná, hogy tovább másolják Lucas sztoriját. Szerkesztve: 2016. Január 10. - Pildi Válasz A hozzászólás linkje Oszd meg ezeken az oldalakon: További megosztási lehetőségek...
Wilde Hozzászólás ideje: 2016. Január 10. Megosztás Hozzászólás ideje: 2016. Január 10. Eszembe jutott az amit talán Riddick mondott a podcastben (elnézést, ha nem ő volt), hogy mi lenne, ha ezt az erőegyensúly - prófécia dolgot újra elővennék a ST során és talán pont Rey kapcsán, úgy, hogy Rey lenne a Kiválasztott és anno tényleg félreértelmezték a próféciát. Ezt gondoltam egy kicsit tovább, méghozzá úgy, hogy Rey lenne a Kiválasztott, aki elhozza az egyensúlyt és az eredetét ez alapján határoznák meg. Az úgy tudom inkább csak rajongói teória, hogy Anakin fogantatásához hathatósan köze volt Plagueisnek (na nem a hagyományos értelemben, hanem a midi-chlorianokon keresztül), mégis ez egy érdekes elem lehetne, abból a szempontból, hogy így lehet azt mondani, hogy nem az Erő akarta így, hanem abba kívülről beavatkoztak (Plagueis) és Anakin ennek a folyamatnak az eredménye. Hogy biblikus legyek ő olyan hamis eljövetel volt, ha nem is egy Antikrisztus, de nem a valódi kiválasztott. Őt (esetünkben Reyt) tényleg az Erő hozta létre - ezért a szülei nem is igazán lényegesek, akiket még be kéne vezetni a történetbe - és ezért ilyen penge erőhasználó és ezért olyan fontos a történet szempontjából. Luke akadémiáján tanult (innen ismerik a többiek, csak először nem esik le nekik ki is ő), ahonnan mondjuk Tekka kimenekítette, akire rábízta Luke a lányt, azért, hogy ne találjanak rá az akkor előbukkanó új sötét erők. Lehet, hogy - ezen gondolatmeneten továbbhaladva - Luke nem csak azért kereste az ősi jedi templomot, mert ő akart általa jobb tanár lenni, hanem mert a próféciáról akart többet tudni, mivel Rey egy ilyen kitüntetett személy.Egyébként, ha mégis Plagueis lenne Snoke akkor érdekes keretet adna a Saganak, hogy ő volt az elindítója a folyamatnak, ami aztán az ő legyőzésével érne véget a Kiválasztott által. Ez a high-concept, amit a prequelben kapott a széria ezzel a messianisztikus megváltóval nekem nagyon tetszett, a prequel erényei közé sorolom, hogy a SW legikonikusabb szereplőjét Vadert így kibővítették és az abszolút legfontosabb szereplővé tették meg (valamint a 6. rész végi cselekedetéhez is egy plusz mélységet adtak), itt pedig ezzel az elmélettel Rey valamilyen szinten fölé nőne, ami egyfelől nekem sem biztos, hogy tetszene (az itt leírtakat csak ötlet szintjén vetettem fel) másrészt Palpatine karaktere is devalválódna, de egyébként önmagában azt, hogy az új korszakban (ha esetleg lenne egy újabb trilógia) emeljék a tétet és még nagyobb hősöket lássunk azt nem vetem el. Ehhez kapcsolódva a Lucas féle SW az Az Anakin Skywalker Saga, de ez ott véget ért az endoron és én attól nem zárkózok el, hogy most amellett, hogy megmaradnak a Skywalkerek, Rey személyében akár így, akár máshogy egy új figura lesz a középpontban és nem csak egy "dinasztia" határozza meg állandóan a galaxis eseményeit. Válasz A hozzászólás linkje Oszd meg ezeken az oldalakon: További megosztási lehetőségek...
Yoda József Hozzászólás ideje: 2016. Január 10. Megosztás Hozzászólás ideje: 2016. Január 10. (szerkesztve) Az Atya Anakint nevezte meg Kiválasztottnak. (TCW - Mortis) Luke akadémiáján meg nem tanulhatott Rey, akkor nem csak legendaként emlékezne rá Szerkesztve: 2016. Január 10. - Yoda József Válasz A hozzászólás linkje Oszd meg ezeken az oldalakon: További megosztási lehetőségek...
pb69 Hozzászólás ideje: 2016. Január 10. Megosztás Hozzászólás ideje: 2016. Január 10. Ezt gondoltam egy kicsit tovább, méghozzá úgy, hogy Rey lenne a Kiválasztott, aki elhozza az egyensúlyt és az eredetét ez alapján határoznák meg. Nekem nem jönne be, ha Rey egyedül lenne a Kiválasztott. A PT egyértelműen Anakin-ra utal ezzel, amire a TCW is ráerősít. Rajta kívül még a 6.évad Yoda-szálában kapunk furcsa kiszólást Luke-ra vonatkozóan e téren, de korántsem annyira erőset, mint Anakin-nál. Mindent felrúgnának, ha Rey lenne A Kiválasztott. Én itt annyi rugalmasságot tudnék elképzelni, hogy az Erő egyensúlyát nem egyetlen ember hivatott megteremteni, hanem egy hosszabb folyamat eredménye lenne, amiben Anakin mellett Luke és Rey is kiemelt szerepet játszik. Ha úgy tetszik, akkor ez a dinasztia fedné a Kiválasztotta(ka)t. Az úgy tudom inkább csak rajongói teória, hogy Anakin fogantatásához hathatósan köze volt Plagueisnek (na nem a hagyományos értelemben, hanem a midi-chlorianokon keresztül) Ha nem is hivatalos, de az egyik legbiztosabb rajongói teória, ami létezik. Szerintem az Ep.1 tatooine-i (Shmi & Qui-Gon) és az operajelenet akkor áll össze igazán tökéletesen, ha erről van szó. Egyébként, ha mégis Plagueis lenne Snoke akkor érdekes keretet adna a Saganak, hogy ő volt az elindítója a folyamatnak, ami aztán az ő legyőzésével érne véget a Kiválasztott által. Hogy Anakin csak egy kamukiválasztott volt, akit Plagueis "mesterségesen" hozott létre, erre pedig az Erő válaszul később "tisztán" megteremtette Rey-t? Egyébként van benne fantázia, bátor ötlet és bizonyos kontextusban jól is működhetne, de szerintem a SW Saga-ba nem illene. Azért Anakin, Luke és Sidious szerepét is egy csapásra csorbítani (mert tulajdonképpen azért ez történne) már túl elrugaszkodott lenne. Kb. olyan, mint amikor a Starkiller-t mutogatták az üvegre vetítve, hogy mennyivel nagyobb, pusztítóbb és rajabb, mint a Halálcsillag. Válasz A hozzászólás linkje Oszd meg ezeken az oldalakon: További megosztási lehetőségek...
Mestal Hozzászólás ideje: 2016. Január 11. Megosztás Hozzászólás ideje: 2016. Január 11. (szerkesztve) Az, hogy miért ilyen penge Rey az Erőben, arra ezer és egy misztikus választ lehet adni. Már ha magyarázatot kell erre adni, mert speciel én azt sem érzem, hogy ezt kéne, se azt, hogy Rey valami hűde penge dolgot csinált. Elvégre, sosem kaptunk arra magyarázatot, hogy a Children of the Force-ban a csecsemő korú rodi miért volt képes játékokat lebegtetni. Van egy olyan sanda gyanúm, hogy ő sem kapott akkor még kiképzést és tuti, hogy nem a Kiválasztott vérvonaláról van. De azt sem magyarázták még meg a mai napig, hogy Ezra mindenféle kiképzés nélkül hogy volt képes emeleteket megugrani a hóna alatt egy ládányi fegyverrel, vagy szimplán a falhoz vágni Kallust. Vagy Luke ötperces kurzus után hogyan jutott el oda, hogy kiemeli a fénykardját a hóból? Ben sosem mesélt neki ilyenekről. Vagy Leia minden képzés nélkül hogyan érezhette meg Luke-ot? Vagy Anakin teljesen képzetlenül hogyan láthatott a jövőbe? Szóval, minek ennyi megmagyarázatlan különleges képesség után magyarázkodni? Meg miért is olyan penge dolog, amit ő művel? Ezra is volt ennyire lenyűgöző. Rey lesz az új trilógia abszolút főhőse (nem Kylo, nem Fin, nem Luke), ezért a legnagyobb tisztelettel azt kérdezném, hogy Te miként képzeled el Reyt egy gyökerek nélküli, (csupán) erőérzékeny, senkihez sem köthető, új FŐSZEREPLŐKÉNT a Star Wars filmek jelenlegi "családregény" mainstreamjében (az I, II, III, IV, V, VI, VII, VIII, IX filmeket tartalmazó sorozatban)? Abban a brandben, amire legtöbben Skywalker Sagaként hivatkoznak és ami eddig a családi örökségről szólt? Hogy illesztenéd ANNAK a Disney stábnak a tuti biztosra utazó elképzeléseibe ezt az új gyökerekkel érkező főhőst, AKIK még a látszatra sem nagyon adtak, hogy valami újat készítsenek a hetedik résszel? Ha Rey csak egy lenne a szereplők közül és ez egy totál új brand, spinoff, képregény, vagy könyv lenne, akkor azt mondanám simán! De ez a Star Wars mainstream! Nagyon tetszenek a koherens levezetéseid, de teljes tiszteletem mellett kérdem én hogy Te egy "messziről jött" Rey beemelését miként képzeled? Miért fontos hogy nem csak egy árva, hanem egy olyan árva aki kétségbeesetten visszavárja a szüleit? Miért kapott ez (a szülők) ilyen jelentős hangsúlyt a filmben (és miért nem látjuk ezeket a szülőket a visszaemlékezésekben ha nem fontos a személyük és nem kapcsolódik valamilyen jövőbeli "uncover" hozzájuk)? Miért említi Ray BB8-nek, Finnek, Maznak és Hannak is ezeket a szülőket, és hogy vissza kell mennie Jakkura? Ok, Rey egy árva, akit otthagytak a sivatagban, de miért rágja az arcunkba a film ezt ennyiszer, ha noname, ismeretlen szülőkről van szó? Illetve hogyan magyaráznád azt hogy Luke fénykardja hívogatja Reyt? (nyilván a fénykard nem egy élő entitás aki képes bárkit hívogatni, vagy látomásokat küldeni, hanem azért lesznek látomásai mert a lány szorosan kötődik a jedi mesterhez, és emlékek szakadnak fel a kard közelségétől / érintésétől, amit az erő Reyben felerősít). Ezekben a látomásokban csupa önmagához, illetve Luke-hoz köthető dolgot lát EGYÜTT (Bespin, az elszakadás, Jakku, otthagyják a sivatagban, a megölt Jedi Rend tanítvány, Luke tanítványa: Kylo stb., és látja magát Luke-ot és R2-t is). Ha csak a Disney nem akarja eljátszani azt az eszement f*szságot, hogy egy tárgyba a midikloriánok az egykori gazdájáról képeket és "filmeket" ültetnek bele amit egy random (a tárgytól független) személy megnézhet, akkor ez nem jelenthet mást mint hogy Rey és Luke között nagyon szoros kapcsolat van. És itt nem a kard a fontos, mert Anakinról nem láttunk pl. semmit pedig Ő is a kard gazdája volt, vagy Rey kislánykori dolgai amik sehogy nem kötődnek a kardhoz, max Luke-hoz kötődhetnek ha Ő hagyta ott a lányt, vagy egyéb, szoros kapcsolat van / volt köztük. Ergo a kard csak egy katalizátor, médium, vagy nevezzük bárminek ami egy elzárt kaput nyit meg Reyben. Olyan az egész Reynél mint Artunál a "low power mode". Mintha amíg Luke távol van, addig Ő is ebben az "üzemmódban" lenne. Én nem azt mondom, hogy ne lehetne egy random Star Wars sztoriban egy főszereplőnek az általad felvázolt módon mindentől elszakadt háttere, és amiket leírtam sem jelenti azt hogy Rey mindenképpen Luke vagy Leia lánya, hanem hogy a mainstream SW filmeknek szerintem a Disney készítésében nem ilyen hátterű főszereplője lesz. A SW mainstream egy családregény, ahol a Disney nem egy ismeretlen, pusztában felnevelkedett RANDOM erőérzékeny árvalány sztoriját fogja elmesélni. Nem érzem a Disney-t olyan bátornak, hogy Luke egy idegennek adja majd át a fény és a Jedik "örökségét"... Nyilván lehetséges és ésszerű is lenne egy ilyen karakterre építeni egy ÚJ BRANDBEN (a rajzfilmekben és EU könyvekben ezt gyönyörűen megmutatták), de az Ep 7-8-9 nem egy új SW brand lesz, hanem a Skywalker saga folytatása, a 7-8-9 a sorban. Annak tudatában amit eddig csináltak szerinted van bármi esély ekkora fordulatra? Ahol még a (spinoff) antológia filmekben sem próbálnak egy új karakterre, vagy az eredeti felütéstől különálló sztorira brandet építeni, hanem azok is Han Soloról és Boba Fettről, stb. fognak szólni? o7 Szerkesztve: 2016. Január 11. - Mestal Válasz A hozzászólás linkje Oszd meg ezeken az oldalakon: További megosztási lehetőségek...
Dzséjt Hozzászólás ideje: 2016. Január 11. Szerző Megosztás Hozzászólás ideje: 2016. Január 11. A kérdések jók, remélem a válaszaim is lesznek legalább ilyen jók. Rey-t ebbe a családregénybe én a befogadott árva szerepében tudom elképzelni. A Star Wars mesei vonalától, de tulajdonképpen még a mainstream vonaltól sem rugaszkodik el ez a megközelítés nagyon nagy mértékben. Eleve a Skywlaker család eléggé csonka, hiszen Anakinnak sosem volt apja, ezt a szerepet folyamatosan más és más töltötte be, az anyjától is korán elszakadt. Luke és Leia is elvesztette mindkét szülőt - hiába él Vader, nem része a családjuknak, nem is igazán tudnak róluk. Luke hallott az apjáról, de lövése sincs az anyjáról. Leia hallott az anyjáról, de lövése sincs az apjáról. Szóval az árvaság részben vagy egészében mindig is fontos eleme volt a Saga főszereplőinek. Ezen a ponton Rey ugyanígy egyezik velük, szóval megvan a biztos alap, ugyanakkor ha ő tényleg árva, az a "jól ismert elem" megújítása is lenne. S ez nagyon jellemző az ep7-re. Sok dolgot átvettek, de azért mindig megcsavarták egy kicsit. Van egy harmadik Halálcsillagunk, de annak megsemmisítése nem a történet középpontja, még maga a csata is hót mellékes, ráadásul űrcsata helyett légicsatát vívnak. Van egy második Darth Vaderünk, aki nagyon hamar tisztázza, hogy nincs szüksége maszkra, le is kapja. Van egy új Uralkodónk, aki viszont idegen. Van új Sith rendünk, de ők többen vannak és mintha Kylón kívül senki nem használna fénykardot. Van Tatooine 2.0-ánk, amit úgy agyonfűszereztek, hogy a sivatagos részt leszámítva semmiben sem hasonlít Tatooine-ra. Szóval, ha ez a biztonsági játék továbbra is szerepet kap (ebben én most még optimistán kételkedem), akkor pont jól passzolna a koncepcióba egy valóban árva főszereplő. Megvan az is benne, ami Luke-ban és Anakinban volt, de azzal, hogy ő nem Skywalker, azaz teljesen árva, el is térnek tőle. De visszakanyarodva a sztorira. Rey lehet a szerencsétlen kis utcagyerek, akit a hős lovag befogad apródnak és lovagot nevel belőle. Később felveheti a nevét és a címét is, apja helyett apjává válik. Ez a motívum nagyon sok mesében fellelhető. Így válhat Rey Skywalkerré, noha nem vér szerinti örökös. Hogy a látomás miért kötődik Luke-hoz? Nos, egyrészt, azt nem vonta kétségbe, hogy Reynek lehet köze Luke-hoz, csak az nem jön be és a filmből le nekem, hogy ez a kapcsolat rokoni. Rey lehet egy nebuló, aki túlélte valahogy a Renek mészárlását, akár az is lehet, hogy akkor árvult el. Lehetett a tagja az új generációs Jedik második nemzedékének, akiket Bennek és társainak kellett volna már kiképeznie. De az sem feltétlen elvetendő, hogy Rey azért követi látomásában részben Luke-ot, mert az Erő így akarta tudatni vele, hogy a sorsuk összefonódott, és az ő feladata visszahozni Skywalkert. Hogy miért reagált rá így a kard, azt már korábban levezettem. Az én személetemben Rey így kapta meg a saját kiber kristályát (ezek a kristályok rezonálnak az Erővel - ez már az ep7 és a Disney előtt tény volt, a Jedik próbatétele a kristály megszerzéséhez a Lucasi érából van), mert az egész folyamat tökéletesen ugyanúgy fest, mint amikor a TCW-ben a padawanok, vagy amikor a Rebelsben Ezra megszerezte a sajátját. Az Erő fintora, hogy ez a kristály már egy fénykard része volt, és pont Luke és Anakin Skywalker fénykardjáé. Ezáltal nekem tetszetős jelkép, hogy az Erő így, a kiber kristályt tartalmazó fénykardon keresztül befogadta a kis árva Rey-t a Skywalker-családba és őt jelölte meg jogos örökösnek, nem Kylót. És ez is egy szép húzás lenne, hogy a vér szerinti leszármazott megtagadta valódi identitását, Ben Solót, ezáltal kitagadta magát a családból, s miután a fénykard nem hozzá, hanem Rey kezébe repül bele, kvázi az Erő is kitagadta a Skywalkerek közül. Ami azután, amit Kylo tett, az apja meggyilkolása után elég jogos tett. Az Erő ilyesformán megnyilvánult: nem akartál a család része lenni, meg akartál szabadulni Ben Solótól? Oké, megtetted. Amikor megölted Hant, megölted Bent is. Te, Anakin Skywalker vér szerinti örököse ezzel ki vagy tagadva, és a koszos, árva lány lép a helyedre. Majd ő befejezi, amit a nagyapád elkezdett és amire te nem voltál képes. Ez pedig egy nagyon-nagy szégyen lenne Kylónak is, ami kiélezheti a helyzetet közte és Rey között. Elvégre maga az Erő tagadja meg és egy senkit választ helyette ("az a fénykard hozzám tartozik"). És, hogy miért van ennyire kihangsúlyozva, hogy Rey árva? Mert számára ez fontos. Rey számára az árvaság, ezáltal a remény egy olyan kapaszkodó, mint Anakinnak az anyja iránti szeretete. Valami, amiről le kell mondania, ha tovább akar lépni, mert máskülönben visszahúzza, megmérgezi. Ez egy nagyon fontos karakterelem. Meghatározó a számára. Emiatt tud gyorsan kapcsolatot kiépíteni Finn-nel, mint testvérrel és Hannal, mint apával. Neki nincs családja, vágyik rá, és amint belép a képbe két jelölt, be is fogadja őket. De akkor is, ott a reménye, hogy visszakapja az igazi családját. Már nem emlékszik rájuk, de egy hajszálba kapaszkodva még mindig kergeti ezt a hiú ábrándot. Ez visszahúzza, nem bír továbblépni, és ezt kell fejlődése folyamán leküzdenie. Ezért része Rey árvaságának legfontosabb pillanata is a látomásnak: ahogy a padawanoknak és Ezrának, úgy előtte is megjelent a legnagyobb félelme (család nélkül marad), amit el kell engednie. És ezt végül meg is teszi, továbblép, elfogadja azt, aki és voala, nem csak úgy pofán vágja (fénykarddal) Kylót, hogy azt egy életre megemlegette, de képes mindent hátrahagyva elutazni az ismeretlenbe Luke Skywalkerét. A karakter ezáltal továbbfejlődött, szintet lépett. Elfogadta önmagát (vele ellentétben erre Kylo képtelen), eleresztette a reményt, a vágyait és új cél után nézett. Tulajdonképpen megtette azt, amire Anakin nem volt képes: lemondott egy számára nagyon fontos dologról. Válasz A hozzászólás linkje Oszd meg ezeken az oldalakon: További megosztási lehetőségek...
MissKarrde Hozzászólás ideje: 2016. Január 11. Megosztás Hozzászólás ideje: 2016. Január 11. Nagyon szép levezetés Válasz A hozzászólás linkje Oszd meg ezeken az oldalakon: További megosztási lehetőségek...
Donát Hozzászólás ideje: 2016. Január 11. Megosztás Hozzászólás ideje: 2016. Január 11. Szép levezetés, de továbbra is hiszem, hogy nagyobb érzelmi töltete lenne, ha Rey Skywalker lenne, nem pedig csak egy "mezei" árva. Bizonyos kérdéseken elbukhat persze a dolog - kulcsfontosságú Luke helyzetének a megmagyarázása - de szerintem kár lenne kihagyni az ebben az opcióban rejlő potenciált. Válasz A hozzászólás linkje Oszd meg ezeken az oldalakon: További megosztási lehetőségek...
Bomarr Hozzászólás ideje: 2016. Január 11. Megosztás Hozzászólás ideje: 2016. Január 11. Mikor a premier napján kijöttünk a moziteremből szinte biztos voltam benne hogy Rey Luke lánya. Most már inkább az ellenkezőjét hiszem pláne mióta kiderült, hogy az ep.8 1 évvel játszódik az ep.7 után. Ez azt jelenti, hogy Luke és Rey kb. egy éve lesznek együtt mikor újra látjuk őket. Ha rokoni viszonyban vannak akkor azt hogy vezetnék fel? Csak úgy mellesleg kiderül kettejük párbeszédéből és fény derül rá hogy Rey ezt már majdhogy nem az érkezése óta tudja? Ez nagyon suta lenne. Akkor Luke titkolózik, úgy hogy közben taniítja? Ennek valahogy semmi értelmét nem látom, pláne annak fényében hogy Luke elől is eltitkolták az apja kilétét és a saját bőrén tudja hogy egy ilyen hazugság milyen keserűséget tud okozni. Meg egy "én vagyok az apád" fordulat ezen a ponton finoman szólva nem túl elegáns. Túlságosan is ráégne a másolás bélyege az ep.8-ra, amit felteszem Rian épp hogy kerülni akar. Válasz A hozzászólás linkje Oszd meg ezeken az oldalakon: További megosztási lehetőségek...
pb69 Hozzászólás ideje: 2016. Január 11. Megosztás Hozzászólás ideje: 2016. Január 11. @Dzséjt: Tetszik az írásod, jó gondolatok vannak benne. Ennek ellenére én is maradnék a korábbi álláspontomnál. A Skywalker-családra, mint a Saga központi dinasztiájára nem feltétlenül úgy kell gondolni, mint egy klasszikus családra, ahol a tagok ismerik egymást, kapcsolatban állnak és belülről is családként működnek (még ha akár rosszul is). Szóval nem feltétlen kell (bár én örültem volna neki), hogy Leia-Vader viszonya pl. ki legyen bontva. Ez inkább egy külső motívum, ami szorosan összefogja a Saga-t, azt a Saga-t, aminek a 7-8-9 a folytatása, a szerves része. Ha ezek teljesen új korszakot nyitnának, akkor simán beleférne, hogy a ST nagy megoldását ne egy Skywalker szállítsa, így viszont nálam sántítana a dolog. Ugyanis a PT és OT nagyon különböznek, remélem a ST is jócskán eltávolodik majd a kiindulópontjától és egyedi, különleges lesz. Semmi más igazán komoly kapocs nem adódik, ami átívelhetne mindhárom trilógián, annyi minden történt és változott az idők során. Az esszenciális összekötőelem a Skywalker vérvonal lehet, ez foglalhatja igazán keretbe az egész történetet. Ehhez pedig nem elég annyi, hogy ott van az öreg Luke és Leia, ill. a gonosz Kylo, hanem kell egy olyan Skywalker is, aki a sequel hőse lehet és ő hozhatja el a trilógia nagy megoldását. És ha nem lesz Ep.10, akkor ennek pozitív zárának kell lennie. Szóval én úgy látom, hogy vagy eddig voltunk "átverve" és igazából Kylo lesz a ST zászlóshajója, megtér majd és ő tölti be az adott szerepet, vagy pedig Rey, de akkor ő Skywalker lesz. Kylo-nál a már korábban ismertetett okokból adódóan én nem örülnék ennek, Rey-nél annál inkább. Az mondjuk egy érdekes és megfontolandó gondolat, hogy Rey amolyan mostoha, örökbefogadott gyerekként válna a Skywalker család tagjává, ahogyan a szülei helyett Luke lenne a mentora és ő indítaná el a céltudatosabb úton. Viszont én úgy érzem, hogy ez így még nem lenne elég erős. Az nekem nem hangzik jól, hogy Rey nem rokona Luke-nak, de mégis ilyen szoros köztük a kapocs. Ha a tanulója lett volna, akkor ugyanúgy adódik a "kérdés", hogy miért nem emlékszik semmire a képzésből és a mesteréből. Ha meg nem, mert már más jedik képezték volna, akkor meg miért lenne annyira fontos szerepe Luke-kal kapcsolatban? Miért választotta volna ki az Erő arra, hogy visszahozza Luke-ot? Az is nagyon merész, hogy a klasszikus módon (azaz ahogyan a TCW-ben vagy Rebels-ben is láttuk) Rey-hez pont az a kristály passzolt, ami már egy fénykardban van, nevezetesen pont Anakin-éban. De még ha így is van, akkor is miért idézett meg benne olyan látomásokat? Szépen levezeted ezt az egész dolgot a Skywalker-ekről, hogy Rey miért és hogyan kötődhet hozzájuk, a kardhoz stb., de ez mind tökéletesen működne akkor is, ha Luke lenne az apja, sőt szerintem jobban is. Kicsit felesleges vargabetűnek érzem, hogy ilyen szinten összeköti az Erő a sorsukat, ilyen sok szempontból passzol Rey a képbe, valójában mégse a család tagja, de azért amúgy mégis. Továbbra is ott van a kérdés, hogy miért kellene ekkora misztikumot építeni Rey kiléte köré, ha csak ismeretlenek rokona lenne. Válasz A hozzászólás linkje Oszd meg ezeken az oldalakon: További megosztási lehetőségek...
Donát Hozzászólás ideje: 2016. Január 11. Megosztás Hozzászólás ideje: 2016. Január 11. Mikor a premier napján kijöttünk a moziteremből szinte biztos voltam benne hogy Rey Luke lánya. Most már inkább az ellenkezőjét hiszem pláne mióta kiderült, hogy az ep.8 1 évvel játszódik az ep.7 után. Ez azt jelenti, hogy Luke és Rey kb. egy éve lesznek együtt mikor újra látjuk őket. Ha rokoni viszonyban vannak akkor azt hogy vezetnék fel? Csak úgy mellesleg kiderül kettejük párbeszédéből és fény derül rá hogy Rey ezt már majdhogy nem az érkezése óta tudja? Ez nagyon suta lenne. Akkor Luke titkolózik, úgy hogy közben taniítja? Ennek valahogy semmi értelmét nem látom, pláne annak fényében hogy Luke elől is eltitkolták az apja kilétét és a saját bőrén tudja hogy egy ilyen hazugság milyen keserűséget tud okozni. Meg egy "én vagyok az apád" fordulat ezen a ponton finoman szólva nem túl elegáns. Túlságosan is ráégne a másolás bélyege az ep.8-ra, amit felteszem Rian épp hogy kerülni akar. És ha nem látnánk azt a pillanatot, amikor Rey ezt megtudja? Általuk ismert lenne már a film elejekor is, de mondjuk eleve külön dobnák őket a sztoriba, azt sugallva ezzel, hogy ők egy szimpla tanítvány és mester, és később a film harmadánál egy 3. szereplő felé intézett szövegben lenne világos a nézők számára is, hogy Luke Rey apja. Így kerülhető lenne a másolás hiszen akárcsak a HCs Starkiller párhuzam, itt is máshogy lenne felhasználva az elem. És ekkor tisztáznák Rey múltját a nézők fele. Válasz A hozzászólás linkje Oszd meg ezeken az oldalakon: További megosztási lehetőségek...
Dzséjt Hozzászólás ideje: 2016. Január 11. Szerző Megosztás Hozzászólás ideje: 2016. Január 11. Ha meg nem, mert már más jedik képezték volna, akkor meg miért lenne annyira fontos szerepe Luke-kal kapcsolatban? Miért választotta volna ki az Erő arra, hogy visszahozza Luke-ot? Az is nagyon merész, hogy a klasszikus módon (azaz ahogyan a TCW-ben vagy Rebels-ben is láttuk) Rey-hez pont az a kristály passzolt, ami már egy fénykardban van, nevezetesen pont Anakin-éban. De még ha így is van, akkor is miért idézett meg benne olyan látomásokat? Ezek meg olyan kérdések, amikkel a misztikát akarod kézzel foghatóvá farigcsálni. Miért egy tatooine-i rabszolganőt választott az Erő arra, hogy általa elinduljon a Skywalker-vérvonal? Csak. Miért egy addig no-name padawan lett arra rendeltetve, hogy két Skywalker útját is elindítsa? Csak. Miért Rey lett most a kiválasztott? Csak. Mert az Erő egy ilyen misztikus dolog. Ne bombázd szét a mesét és a misztikumot azzal, hogy görcsösen meg akarsz mindent magyarázni, pláne a mese misztikus részét. Márpedig az, hogy kiből miért lesz kiválasztott, nagyon is a misztikum, aminek megmagyarázására semmi szükség. Ezért lesz misztikus. Rey lett erre a feladatra rendeltetve. Miért? Mert így akarta az Erő. Ez a válasz: csak. Nem kell mindenben logikát és értelmet keresni, néha elég csak élvezni a mesét úgy, ahogy van. Pláne, ha egy nem kevés misztikát is magában rejtő meséről van szó, amiben varázslók harcolnak fénykarddal és a sors saját akarattal bírva dönt életekről. És ha nem látnánk azt a pillanatot, amikor Rey ezt megtudja? Általuk ismert lenne már a film elejekor is, de mondjuk eleve külön dobnák őket a sztoriba, azt sugallva ezzel, hogy ők egy szimpla tanítvány és mester, és később a film harmadánál egy 3. szereplő felé intézett szövegben lenne világos a nézők számára is, hogy Luke Rey apja. Így kerülhető lenne a másolás hiszen akárcsak a HCs Starkiller párhuzam, itt is máshogy lenne felhasználva az elem. És ekkor tisztáznák Rey múltját a nézők fele. Nagyon nehéz elmesélni úgy egy sztorit, hogy a szereplők tisztában vannak a tényekkel, de azt nem kommunikálják le a hallgató felé. Nem lehetetlen, de egy ilyet megírni, pláne filmben átadni, iszonyú nehéz és millió és egy ponton bukhat el, a suta párbeszédektől kezdve a rossz karakterábrázoláson és a poén idő előtti lelövésén át a rossz karakterdinamikáig. Válasz A hozzászólás linkje Oszd meg ezeken az oldalakon: További megosztási lehetőségek...
pb69 Hozzászólás ideje: 2016. Január 11. Megosztás Hozzászólás ideje: 2016. Január 11. (szerkesztve) Miért egy tatooine-i rabszolganőt választott az Erő arra, hogy általa elinduljon a Skywalker-vérvonal? Már ha nem Plagueis keze volt a dologban. Jó, a misztikum egy dolog, de sok lenne már itt a "véletlen". Pl. tök jópofa elmélet, hogy a fénykardban lévő kristály ugyanúgy "hívta" Rey-t, mint korábban a padawan-okat, de furcsa hogy korábban Anakin-t, most meg Rey-t (ugyanaz a kristály). Valahogy az Erő szemszögéből ők ilyen téren egyformák, szoros kapocs van köztük. A rokonság erre egyből ad egy adekvát választ. Azt se felejtsük el, ami az Ep.5-ben történt Luke-kal a Hoth-on. Elvileg ő se tudta hogyan kéne használni az Erőt a kard odahúzására, mégis "odarepült hozzá", kísértetiesen ahhoz, ahogyan a 7-ben Rey esetében. Az is egy eshetőség persze, hogy semmi rokoni kapcsolat nincs köztük, csak Rey-nek pont úgy esett, hogy az ő kristálya van abban a kardban. Még szerencse, hogy Luke elhagyta a Bespin-en, viccesebb lett volna a zárójelenet, ha Luke az övéhez kap, hogy mi mocorog (nem rosszra gondolni ) és észreveszi, hogy Rey épp próbálja becsórni tőle, mert a kristály őt illeti és az vezette el hozzá. De komolyabbra fordítva a szót, korábban le lettem hurrogva, hogy micsoda belemagyarázás és túlbonyolítás az, hogy Rey esetleg nem rögtön került a Jakku-ra, hát ehhez képest az se sokkal gördülékenyebb teória, amit Rey és Luke viszonyáról vázoltál. Nagyon nehéz elmesélni úgy egy sztorit, hogy a szereplők tisztában vannak a tényekkel, de azt nem kommunikálják le a hallgató felé. Nem lehetetlen, de egy ilyet megírni, pláne filmben átadni, iszonyú nehéz és millió és egy ponton bukhat el, a suta párbeszédektől kezdve a rossz karakterábrázoláson és a poén idő előtti lelövésén át a rossz karakterdinamikáig. Ebben igazad van. Adódik a kérdés, hogy az előbb bemutatott elméleted hogyan lehetne könnyedebben és ügyesebben tálalni a nézőknek? Mert egyáltalán nem megalapozatlan, amiket írtál, de egyszerűnek vagy pár lépésben világosan kibonthatónak nem mondanám. Főképp, hogy mindezek mellett még nem ártana hozzácsapni azt is, hogy akkor kik is Rey szülei valójában (ha van neki egyáltalán), mi lett velük és mitől a nagyfokú Erőérzékenység. Vagy hagyhatják ezt is a jótékony homályban, elvégre nem kell mindenre választ kapni, de akkor meg miért lenne fontos annyira töviről hegyire bemutatni a szitut, ha Luke lenne az apa? Szerkesztve: 2016. Január 11. - pb69 Válasz A hozzászólás linkje Oszd meg ezeken az oldalakon: További megosztási lehetőségek...
Darth Cupsy Hozzászólás ideje: 2016. Január 11. Megosztás Hozzászólás ideje: 2016. Január 11. Azt se felejtsük el, ami az Ep.5-ben történt Luke-kal a Hoth-on. Elvileg ő se tudta hogyan kéne használni az Erőt a kard odahúzására, mégis "odarepült hozzá", kísértetiesen ahhoz, ahogyan a 7-ben Rey esetében. OFF: Ezzel nem teljesen értek egyet, a képregényekből kiderült, hogy Obi-Wan naplóját megtalálta Luke abban lehettek alap dolgokat felvázoló írások, valamint ugye most Luke Jedi templomokat keres lehet majd valamelyikben rátalál némi segítő anyagra vagy holocron-ra. Válasz A hozzászólás linkje Oszd meg ezeken az oldalakon: További megosztási lehetőségek...
Darth Riddick Hozzászólás ideje: 2016. Január 11. Megosztás Hozzászólás ideje: 2016. Január 11. Na de Cupsy, aki képregényeket nem olvas (mint pl én és felteszem még sokan mások) az mit csináljon? Én mostanáig nem is tudtam, hogy Luke egy képregényben megtalálja Ben Kenobi naplóját, csak most tudtam meg tőled. Szerintem ez kevésbé releváns infó.... vagy legalábbis (a szememben) alacsonyabb rendű, mint a filmen látott események! Válasz A hozzászólás linkje Oszd meg ezeken az oldalakon: További megosztási lehetőségek...
Darth Cupsy Hozzászólás ideje: 2016. Január 11. Megosztás Hozzászólás ideje: 2016. Január 11. Hát kérem szépen akkor tessék pótolni! Régi EU törlés után Disney érában már nincsenek szintek, minden kánon Így ez is releváns info és érv Válasz A hozzászólás linkje Oszd meg ezeken az oldalakon: További megosztási lehetőségek...
Ajánlott hozzászólás
Csatlakozz a beszélgetéshez!
Írj hozzászólást most, és regisztrálj később. Amennyiben már regisztráltál, lépj be a fórumra és szólj hozzá a témához.