Ugrás a kommentre

Könyvek és képregények

Ajánlott hozzászólás

Hozzászólás ideje:

Örülök, hogy benne lehetek az 1%-ban. Nem gondoltam, hogy ennyit romlott a könyvkiadás helyzete. Ezek után nem lesz lelkiismeret-furdalásom, hogy az utóbbi időkben több könyvet vettem, mint általában. 

Bomarr, én úgy látom, hogy a napi tömegközlekedésben a könyvolvasás már nem program. Majdnem mindenki a telefonját nyomogatja.

Hozzászólás ideje:

Egyébként én is van, hogy a telefont bámulom tömegközlekedésen, de én e-bookat azon szoktam olvasni :) Meg ahogy megfigyeltem mások is ezt szokták csinálni, vagy Kindle-t vagy mást használnak. De pár utas így is akad azért járatonként, akik rendes könyvet olvasnak. Aminek viszont örülök, hogy általában fiatalok kezében látom :) Mondjuk én alapvetően csak Budán közlekedek meg a Belváros.

Hozzászólás ideje:
  2021. 02. 07. - 8:36, MissKarrde írta:

Bomarr, én úgy látom, hogy a napi tömegközlekedésben a könyvolvasás már nem program. Majdnem mindenki a telefonját nyomogatja.

Teljes nézet  

A budapesti agglomerációban a mai napig szokás. Én is szoktam, mert a távolsági buszozás elég hosszú. Olvasással jobban megy az idő. Ezeken meg zaj nem nagyon van.

Hozzászólás ideje:

Én azt látom, hogy a mai 10-es, 20-as, úgymond Harry Potteren felnőtt generáció sokkal többet olvas, mint a 30-as, 40-es, 50-es. Én utazás közben szeretek a legjobban olvasni, bár az egyetlen tömegközlekedési eszköz amit használok, az a vonat, az meg több idő mint a buszozás.

Hozzászólás ideje:

Én imádok olvasni tömegközlekedésen. Legyen az busz, metró vagy villamos. Amíg egyetemre jártam normálisan, ezt a módszert csináltam. Illetve eléggé váltakozóan olvastam. Hol rendes könyvet olvastam, de volt, amikor inkább letöltöttem egy könyvet és telefonon olvastam. :)

Hozzászólás ideje:
  2021. 02. 07. - 9:36, Bomarr írta:

A budapesti agglomerációban a mai napig szokás. Én is szoktam, mert a távolsági buszozás elég hosszú. Olvasással jobban megy az idő. Ezeken meg zaj nem nagyon van.

Teljes nézet  

50 km-ről utazom be naponta Budapestre (=budapesti agglomeráció), errefelé nem sokan olvasnak a vonaton, elvétve látni egy-egy embert (rajtam kívül). Máshol lehetnek akár többen is könyvolvasók. 

Hozzászólás ideje:
  2021. 02. 08. - 17:45, MissKarrde írta:

50 km-ről utazom be naponta Budapestre (=budapesti agglomeráció), errefelé nem sokan olvasnak a vonaton, elvétve látni egy-egy embert (rajtam kívül). Máshol lehetnek akár többen is könyvolvasók. 

Teljes nézet  

De honnan tudod, hogy aki a telefonját nyomkodja, az éppen nem olvas? Mert a megállapításod kiindulópontja ez volt: "Majdnem mindenki a telefonját nyomogatja." Ebből, ha csak nem nézel bele mindenki telefonjába - ami amúgy elég nagy bunkóság lenne - levonni azt a következtetést, hogy "errefelé nem sokan olvasnak a vonaton" eléggé meredek húzás. Az e-könyvek világában az, aki a telefonját nyomkodja a vonaton még simán olvashat hozzád hasonlóan, hiszen a mai okostelefonok tökéletesen alkalmasak e-könyvek kezelésére. Nem mindenki választja szét az olvasást e-könyv olvasóra és telefonra. Van, akinek a két funkciót ugyanaz a készülék látja el, mert neki az is megfelel.

Hozzászólás ideje:
  2021. 02. 07. - 12:15, Bence1997 írta:

Én imádok olvasni tömegközlekedésen. Legyen az busz, metró vagy villamos. Amíg egyetemre jártam normálisan, ezt a módszert csináltam. 

Teljes nézet  

Én is imádok. :oops: Ez az egyetlen része a napomnak, amikor senki nem zavar meg benne, és biztos hihetetlenül hangzik, de tökéletesen el tudok benne merülni pillanatok alatt. A másik jó lehetőség, amikor várni kell az orvosnál vagy bármely ügyintézésnél. Ha sokat kell várni, akkor akár egy fél könyv is elfogy közben. 

Hasonlóan zavartalan időpont lehetne még lefekvés előtt az ágyban olvasni, de azon sajnos bealszom.

Hozzászólás ideje: (szerkesztve)
  2021. 01. 29. - 22:58, caseyjones írta:

Rendeltem a Szukitsnál, és kaptam 1000 Ft-os kupont. Ezeket több rendelésnél is fel lehet használni, vagy csak egy alkalommal? Illetve egyszerre több felhasználó is igénybe veheti ugyanazt az egy kódot? 

Teljes nézet  

Egy kupont csak egyszer lehet felhasználni, de több ember is igénybe veheti ugyanazt a kódot.

Szerkesztve: - mui-ruy
Hozzászólás ideje:
  2021. 02. 06. - 15:13, Bomarr írta:

Ahogy én látom a tanulság igazából az hogy az emberek egyrészt könyvesboltban szeretnek könyvet vásárolni

Teljes nézet  

Én a két kezemen meg tudnám számolni, hányszor vásároltam könyvesboltban életemben. Egyrészt a környékemen nincsen igazán jó könyvesbolt, másrészt a neten nagyon sok helyen olyan akciók vannak, hogy még szállítási díjjal együtt is olcsóbban jövök ki, mintha boltban vásárolnék. Meg persze az interneten végtelen a választék. 

Kifejezetten nem szeretek amúgy boltban vásárolni könyvet, csak bámészkodni. :) Sosincs olyan könyv, amit én keresek, de a neten nincs ilyen problémám. 

Hozzászólás ideje:

Én is kezdek átszokni az online vásárlásra de mi vagyunk a kisebbség. A könyvvásárlások túlnyomó része könyvesboltokban zajlik itthon. Annyira, hogy tavaly úgy zuhant meg a könyvpiac, hogy közben az online eladások még nőttek is. De ez se segített.

Hozzászólás ideje:

Én esetek többségében ugyan online veszem meg a könyvet, hogy biztosan meglegyen, de mindig könyvesboltban veszem át (kivéve Szukits). Nem mintha sóher lennék a szállítási díj miatt, de ezt szoktam meg, meg emellett is eltudok bámészkodni órákat :) 

Hozzászólás ideje:

Szerintem a boltban vásárlásnak az a varázsa, hogy könnyebben lehet választani, mert belelapozhatsz a könyvbe akárhol, amit online nem lehet megtenni, plusz azonnal tiéd, amit kinéztél.

A netes vásárlás akkor igazán jó, ha pontosan tudod, mit keresel.

Hozzászólás ideje:

Igen akinek a közelében van egy könyvesbolt az sokkal gyorsabban hozzájuthat a friss könyvekhez ha ott vásárol. Például a napokban gondolkodtam hogy megvszem a Poe regényt a Szukits-on de aztán rájöttem hogy pénteken úgyis a Mammut-ban leszek és gyorsabb ha ott veszem meg a Libriben.

Hozzászólás ideje:

Brandon Sanderson: Elantris

Mindenféleképpen különleges könyv volt ez. Brandon Sanderson az Elantrisszal robbant be a fantasybe és egy egyedülálló könyvet írt meg. Csalóka volt, mert az elején még nem hittem volna, hogy ez a regény a kedvencem lesz. Az első egyharmadában még úgy éreztem, hogy ez csak egy viszonylag jó könyv és semmi több. A középső harmadánál már kezdtem belemerülni a világba és a történetbe is. Az utolsó harmadánál éreztem azt, hogy ez igazán szenzációs élmény. Valahogy ahhoz tudnám hasonlítani, ha ez ember egy újfajta nagyon finom és nemes bort iszik. Az első kortyoknál még fura a hatás, majd ahogy egyre több korty csúszik le az ember torkán, úgy érzi egyre inkább, hogy ez az egyik legédesebb nedű, amihez szerencséje volt. Tehát időbe telik, mire az embert beszippantja. Nálam is így volt. Brandon Sanderson lassan építkezik, viszont ennek megvan az oka. Ahogy haladsz előre az olvasásban, úgy érted meg fokozatosan, hogy miért volt erre szükség. Már ebből a könyvből is látszik, hogy szeret részletesen világot építeni. Itt megjegyezném, hogy nem ártott volna a magyar kiadáshoz egy sokkal részletesebb függelék, mivel a könyv első felében még nehezen értettem meg az Arélonhoz kapcsolódó mágikus és vallási fogalmakat. A könyv közepére viszont már belerázódtam ebbe is. Az is lehet, hogy túl rég olvastam már high fantasy-t.

Brandon Sanderson felrúgta a hagyományos fantasy elemeit, de szerencsére ezt úgy tette, hogy az maximálisan elnyerte a tetszésemet. (George Martinnak ez nem sikerült.) Sokat gondolkodtam már olvasás közeben is, hogy milyen jelzővel illessem ezt a történetet. Maga a szerző határozta meg legjobban az utószóban. Elgondolkodó könyv. Elsősorban a karaktereken és cselekedeteiken van a hangsúly. No és persze az érzelmeken. Méghozzá kiemelkedő mértékben. Három főszereplő kap központi reflektor fényt.

Egy herceg, aki iszonyatos állapotba kerül, száműzetésbe kényszerül egy olyan helyen, ahol számtalan hozzá hasonló, szörnyű állapotban lévő ember él. Egy igazi csupaszív karakter, aki soha nem adja fel, elhozza a reményt és a felemelkedés lehetőségét egy olyan városba ahol már mindenki feladta a normális életet és belesüllyedt a pusztulásba. Igazi, új civilizációt kezd el építeni.

Egy hercegnő, aki új földre lép. Céltudatos, magabiztos, okos, intelligens. A művelt hercegnő nem hagyja magát, szembeszáll a társadalmi igazságtalanságok ellen és igyekszik megváltoztatni pozitív irányba a körülötte lévő világot. Harcias és magabiztos, mindig szembeszáll a korrupt hatalmasokkal.

Egy pap, aki téríteni igyekszik. Többre becsüli az ész hatalmát, mint vallása mocskosabb, erőszakosabb eszközeit. Igazán különleges figura volt, akinél nem mindig lehet eldönteni, melyik oldalon áll.

No és persze egy szerelem két különleges ember között, akik kifordítják sarkából a világot.

A történeti helyzet is különleges. Elantris városában különleges, isteni hatalommal bíró lények uralkodtak, akik a mágiájukkal hihetetlen dolgokra voltak képesek. A semmiből ételt teremteni, betegségeket meggyógyítani. Aztán hirtelen véget ért az aranykor, jött egy szörnyű betegség, mely véget vetett csodás uralmuknak és a környéken lévő embereket is megbetegítette. Aki elkapta a fertőzést, azt száműzték Elantris elátkozott városába. Közben egy kereskedőkből álló, korrupt új hatalom alakult ki, mely nyomorba és szolgaságba taszította az egyszerű, dolgos népeket. A világ túloldalán található a Fjordell Birodalom, melynek élén a fanatikus su-dereth vallás vezetője, a vürn arra készül, hogy sötét és kegyetlen hitét ráerőltesse a világ maradékára. Vagy ha ez nem sikerülne, akkor kiirtja az ellenálló lakosságot.

Spoileres tartalom megtekintése

A végső összecsapás hihetetlen, epikus és drámai volt.

A történet vége egy katartikus, magával ragadó végkifejlet, ahol összeáll a kép, a szereplők sorsa összeér, és egy fantasztikus érzést hagy az emberben. Megható és kifejezetten gyönyörű lett a történet vége, nagyon szerettem. A kötet végi bónuszok közül az Elantris reménysége igazán remek lett. Főleg, az hogy a történet középpontjában egy olyan kislány áll, aki a valóságban már 14 éves kora óta rajong az Elantrisért.

Egy igazán elgondolkodtató és sokrétű könyvről van szó, melyben a pozitív érzelmek: a remény, a szeretet, a tenni akarás és az igaz szerelem szállnak szembe a gonoszság erőivel. Méghozzá nem mindennapi módon. Tényleg az egyik legjobb fantasy. Ötös.

• 2 héttel később...

Most olvasom a Vörös liliom című könyvet. Könyvtári példány. Sajnos négy oldal hiányzott belőle. Felmentem a moly.hu-ra és elpanaszoltam a problémámat, szerencsére akadt egy kedves olvasó, akinek megvolt, és nagyon gyorsan el is küldte nekem mail-ben a hiányzó oldalakat. Na ugye, vannak még jó emberek. Nagyon hálás is vagyok neki.

Szerkesztve: - Darth Revan9

Juliette Benzoni: A vörös liliom

A firenzei lány második része is éppoly zseniális és fantasztikus, mint az előző rész. Egy rendkívül összetett, eseménydús és érzelmes folytatást kaptam tele intrikákkal, utazással, lelki vívódással, érzelmekkel, csatákkal és szexszel. Olyan sok minden történt, hogy sokszor csak kapkodtam a fejem. Nagyon jól le tudott kötni, minden oldalt és minden fejezetet élveztem. Sajnos a könyvtári példány, melyet olvastam, hiányos volt, négy oldal hiányzott belőle. Egy kedves molytag a segítségemre sietett és elküldte nekem a hiányzó négy oldalt, így teljessé tette számomra az olvasás élményét. Ezúton is még egyszer nagyon köszönöm, @Brke!

A történet elhagyja Itáliát és a Széttagolt Franciaországba kalauzolja el az olvasót. Merész Károly herceg nagyra törő terveket dédelget, saját birodalmat akar kovácsolni Burgundiából. XI. Lajos francia király egyesíteni akarja királyságát és kiterjeszteni a királyi hatalmat. A történelmi helyzet ebben az időszakban finoman szólva is kaotikus Franciaországban. Az angolok, a lotaringiaiak, a svájci kantonok mind egyformán beleavatkoznak az eseményekbe. Még Itáliából is különféle hatalmi tényezők befolyásolják az eseményeket.

Fiora és társai ebbe a káoszba gyalogolnak bele.

Bőven kijutott az intrikákból és csatákból. Fiora érzelmi vívódásai is szép ábrázolást kapnak. A lány fejlődik, árnyaltan kezdi látni a világot. Szembe kell néznie ambivalens érzéseivel. Ki kell törnie a bosszú ködéből, mely a könyv végére nagyrészt sikerül is. Ezek mellett jó sok információt kapunk a történelmi háttérről, főleg a diplomáciai és hadtörténeti eseményekről. Drámai helyzetből is jó pár adódik a könyv folyamán. Fiora kaotikus érzelmei mellett kaotikusak a történelmi események is, ezek jól összekapcsolódnak. A vége megint csak folytatásért kiált. Kiváló darab. Csak ajánlani tudom mind a történelmi, mind a történelmi romantikus regények kedvelőinek. Ötös.

Szerkesztve: - Darth Revan9
  • 3 héttel később...
Hozzászólás ideje:

Csikász Lajos: Arany és vér

A félhold alkonya sorozat újabb nagyszerű izgalmakkal folytatódik. Nem megyünk előre túl sokat az időben, de egy jelentős és fontos esemény kibontakozása van folyamatban. E mellett Szentiványi Péter és Lehoczky Ferenc élete újabb fordulatot vesz és az első kötetben felbukkant szereplők is visszatérnek.

Az 1680-as évek első felében az amúgy összetett magyarországi helyzet csak még tovább bonyolódik a Felső-Magyarországi fejedelemség létrejöttével, ezzel ideiglenesen négy részre szakad az ország. Csikász Lajos a füleki ostrom utáni eseményekben a bányavárosok utáni küzdelmet eleveníti fel, elsősorban Péter, László és egyéb hősök szemszögéből. A történelmi helyzet is kesze-kusza és ezt hőseink „hétköznapi” élete is jól tükrözi. Egy ízig-vérig igazi kalandtörténetet kapunk, benne háborús helyzettel, kincsvadászattal és romantikával is. Jó pár feszült és összetett helyzettel találkozik az olvasó, sokszor a drámai helyzet is nagyon feszült.

Újra felbukkan 

A sztori végén mintha lezárult volna egy történeti szál. Viszont sok érdekes dolog fog még történni az 1680-as években. Remélem minél hamarabb várhatóak majd újabb A félhold alkonya könyvek, szeretném tudni, mi lesz a két jóbarát és a lányok sorsa. Az Arany és vér bővelkedett fordulatokban, érdekes karakterekben, valamint rendkívül igényes és változatos leírásokban, párbeszédekben. A harmadik könyv is éppolyan kiváló lett, mint az első kettő. Szóval, várom a folytatást. Ötös.

• 3 héttel később...
Hozzászólás ideje:

Sarah J. Maas: A tűz örököse

Nos, sajnos most szembe kell mennek az olvasók többségének véleményével. Sokan írták, hogy az Üvegtrón sorozat első három részé egyre jobb és jobb lesz, A tűz örököse, pedig a legjobb. Sajnos nem így éreztem, az első két könyv után én ezt a kötetet visszalépésnek értékeltem. Amit kifejezetten sajnálok, mert az Éjkorona után vártam, hogy ez a rész még jobb lesz, nos nem lett az. Persze nem rossz a könyv, csak hát az Üvegtrón és az Éjkorona után egy kicsit csalódtam.

A könyv első kétharmadával van igazán gond. Itt sorban váltakoznak a kiváló, a jó és a lapos, unalmas fejezetek. Úgy éreztem, mintha ez egy minőségi hullámvasút lenne csúcspontokkal és mélypontokkal vegyesen. Ambivalens érzést keltett bennem. Voltak olyan fejezetek, melyeket nagyon utáltam, de olyanok is akadtak szép számmal, melyeket imádtam. Sőt, sokáig azt éreztem, hogy erre a részre három csillagnál jobbat nem fogok tudni adni. Aztán jött a könyv utolsó harmada, az utolsó 200 oldal, mely megmentette A tűz örökösét. A könyv utolsó harmadánál végre valahára azt éreztem, hogy újra visszatért a sorozat az első két rész minőségi színvonalához. Az utolsó fejezetek egyszerűen lehengerlőek, zseniálisak és dinamikusak. Viszont az utolsó 200 oldal kb. arra volt elég, hogy felhúzza a könyvet a négy csillagos szintre.

Több olyan elem is volt a könyvben, melyek általam olvasott könyvekre emlékeztettek. Rowan a könyv második felében egy kicsit olyan volt, mint Zaknafein. Maeve erősen emlékeztette Malice anyára. Manon olyan volt, mint Liriel. Celaena pedig egy kicsit Jean Grey-re és a feltámasztott Cattie-Brie-re emlékeztetett. A wendlyni tündérek és a boszorkányok erősen emlékeztettek az Elfeledett Birodalmak sötételfjeire. Ezek is sokat dobtak a könyvön.

Végül is az utolsó harmad miatt megadom rá a négy csillagot. Remélem a következő rész már jobb lesz.

Hozzászólás ideje:

Rick Riordan: Kane Krónikák - A vörös piramis

A görög-római mitológia után az író átfordult az egyiptomi világ felé. A Kane Krónikák a modern korba helyezi az egyiptomi mitológiát. Történetünk főszereplői Carter és Sadie Kane, akik elszeparáltan élnek egymástól: míg Sadie a nagyszülőknél tengeti mindennapjait Londonban, iskolába jár, addig a bátyja, Carter az apjukkal szeli át a világot és különféle régészeti dolgokat művelnek. Ám karácsonykor eljön a látogatás ideje: egy családi nap alkalmából a testvérek apja, Julius Kane a British múzeumba látogat gyermekeivel, hogy a Rosette-i követ megvizsgálja. Azonban hamar megtörténik a baj: kiszöknek a Duatba zárt egyiptomi istenek és a két Kane ivadéknak a fő feladata, hogy visszacsináljon mindent. Időközben kiderül, hogy a régi időkből fennmaradt Élet Háza is a nyomukban van. Így hát a két testvér felkerekedik, hogy legyőzzék Széthet és újra békét hozzanak az istenek és a Ház mágusai között.

Határozottan fura volt olvasni, pláne a görög/római vonulat után, de egy idő után megszoktam. Itt is hasonló a helyzet, mint az Olimposz hőseinél: felváltva kapják meg a karakterek a saját fejezeteiket, itt két fejezetenként váltottunk a két testvér között. Itt ez sokkal jobban működött, mint pl. az Elveszett Hősnél. A karakterek érdekesek voltak, a mellékkarakterek is tetszettek. Megmondva őszintén, inkább a görög isteneket preferálnám, valahogy az egyiptomiak túlontúl agresszívabbaknak tűntek. :D Itt amúgy azért is tetszett a két fejezetenkénti váltás, mert ellenben az Olimposz hősei első részénél, itt gördülékenyebben ment előre a történet, nem kellett sokszor más szemszögből elolvasnom újra egy adott jelenetrészt.

Hogy melyik testvér tetszett jobban, az jó kérdés. Szerintem az író remekül összehozta a könyvet, mert dunsztom sincs, hogy melyikük fejezeteit élveztem jobbnak.

A vége egyfajta lezárás volt, de mivel trilógiáról van szó, érthető a folytatás, pláne, hogy azért lesznek még érdekes események, ebben biztos vagyok. 10/8

Hozzászólás ideje:

A Delta Vision újabb 50%-os akciót hirdetett egy hétre.

Akit esetleg érdekelne bármelyik könyv, akkor most érdemes lehet lecsapni rá. Én magam az utolsó Idő Kereke részt, A Fény emlékezetét szerzem be. Akit esetleg érdekel a közelgő Idő Kereke tv-sorozat miatt maga a regényciklus, akkor érdemes lehet kihasználni ezt a lehetőséget.

Hozzászólás ideje:

Agatha Christie: Halál a Níluson

Zseniális lett. Még a korábbi Agatha Christie könyvekhez képest is. A Gyilkosság az Orient Expresszen, Az ABC-gyilkosságok és a Gyilkosság Mezopotámiában mellett ez lett az egyik kedvencem. Lehet, hogy kezdek ráérezni Agatha csavarjaira, ugyanis megint sikerült megfejtenem már az elején, hogy mi a megoldás. Ugyanez már megtörtént a Ház a sziklán és a Gyilkosság Mezopotámiában regényeknél is. Agatha nem kevés plusz csavart igyekezett berakni a történetbe és sok mellékszállal igyekezett elterelni a figyelmemet. Míg a Gyilkosság Mezopotámiában regénynél sikerült elbizonytalanítania, addig most ez nem ment. Az apró részletekre nem jöttem rá teljesen, de ott is több dolgot eltaláltam. Nagyszerű érzés volt újra megfejteni a rejtélyt.

Agatha most nagyon nagy hangsúlyt feketetett a szereplőkre. Úgy éreztem, hogy sokkal többet, mint máskor.

Fantasztikus volt elejétől a végéig. Az egyik legjobb krimi. Ötös.

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Írj hozzászólást most, és regisztrálj később. Amennyiben már regisztráltál, lépj be a fórumra és szólj hozzá a témához.

Vendég
Új hozzászólás

×   Beillesztett szöveg.   Illessze be egyszerű szövegként

Only 75 emoji are allowed.

×   A linked automatikusan beágyazódott.   Linkként jelenjen meg

×   Az előző tartalom visszaállítása.   Korábbi szöveg törlése

×   Nem illeszthetsz be képet közvetlenül. Töltsd fel vagy illeszd be URL-ből.

• Jelenlévő felhasználók:   0 felhasználó

• Egy regisztrált felhasználó sincs ebben a topikban.
  • Új tartalom hozzáadása az alábbi témákban...

Fontos információ
A webhely használatával elfogadod és egyetértesz a fórumszabályzattal.